Regisztráció Blogot indítok
Adatok
napon tamás

37 bejegyzést írt és 136 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"És sokat határoz az is, hogy ki miért tesz vagy tanul valamit: ha magáért, barátaiért vagy az erényért teszi, ez bizonyára nem méltatlan egy szabad emberhez; de ha ugyanazt mások kedvéért teszi, ezt könnyen megfizetett vagy rabszolgai munkának vehetjük."…..
Amikor posztmodern értékválságunkban azt hisszük, végleg kizökkent az idő, mindig jön egy-egy „botrány”, aminek az apropóján fellélegezhet mindenki: mégiscsak van itt morális rend! Mert nem hiszünk már a rendszerben, nem hiszünk annak díszleteiben, nem hiszünk a…..
Amióta aktívan biciklizem Budapesten (de lélekben örök autós maradok, aki korábban bringás volt), eleve nagyobb lelkesedéssel figyelem azokat a híreket, amik a bicikliseknek szólnak, ráadásul ez a tematika most találkozik a másik szívügyemmel: a főváros képének átszabásával.…..
Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje…..
napon tamás 2011.05.03 16:21:38
napon tamás 2011.05.03 16:49:45
@Lod: "A hazai kommunisták 89 előtt a szovjet imperializmust szolgálták ki"

terminológia - kommunisták ők mint a pinty
"állampárti emberek" (?) rossz emberek - kollaboránsok, gyilkosok.

élnek-e??? bizonyára van amelyikük már nem él. de 57-ben is gyilkoltak és bizony sokan élnek ma is.

van-e fontosabb??? bizonyára rengeteg aktuális és friss probléma görnyeszt, amelyekre szintén választ kell találni, de az, hogy olyan politikai környezetben éljünk, amelyik morálisan kikezdhetetlen, az elég fontos ügy, legfeljebb megöregedett velünk ez a kérdés.
Új politikai közösség született, ahogyan a pénteki civil tüntetésen az alkotmányozás ellen Istvánffy András, a 4K! szónoka (és blogunk szerzője) fogalmazott. Olyan politikai közösség, amely elutasítja a Fidesz zavaros és felhatalmazás nélküli alkotmányozását. Ez…..
Az utazók tulipánformájú, EU-logóval is ellátott kristálypoharakból kóstolhatják meg a Nobilis Pálinkafarm 2010-es évjáratú meggy-, szilva- és barackpálinkáit - közölte a Nobilis Pálinkafarm hétfőn.A független és cinikus Index nem érzi úgy, hogy végtelenül gáz, ha…..
Ha az ember gyermeke Bécsbe, Prágába, vagy Csíkszeredába menne, összevetni az összes égtáj felé igaz regionális elmaradottságunkat, vagy éppen a nálunk ritka regionális kíváncsiság vezeti az ismeretlen szomszédságba, logikus választás, hogy a magyar tulajdonú, de európai…..
napon tamás 2011.04.05 14:17:59
 A tapasztalt, öreg és okos emberek be nem bizonyított kijelentéseire és véleményeire éppúgy hallgatnunk kell, akárcsak a bizonyításokra: minthogy a tapasztalat megélesítette a szemüket, jól látnak.Arisztotelész: Nikomakhoszi etikaA Fidesz elmúlt egy éves kormányzása a…..
  A miniszterelnök azt javasolta, hogy lengyel mintára az alkotmány tartalmazzon valamilyen megkötést annak érdekében, hogy az állam ne adósodhasson el túlzott mértékben. Akik még ilyen értelmű aranyszabályt bevezettek, 2011-től föderális szinten, 2018-től pedig a…..
Gubcsi Lajos, akit aljas és méltatlan támadások érnek, nem csupán azért mert egykori KISZ titkárként Hende Csaba minisztériumának cégét igazgatja, nem csupán azért mert saját könyveit adatja ki a saját vezetése alatt álló céggel, de talán azért is, mert a 20 éve konstans,…..
Az ügynökkérdés látványosan képes megjeleníteni a múltról szóló eltérő beszédeket. Ez a látványosság persze nem véletlen. Az ügynöközés, immár jogállamunkban szükségtelenül fenntartott titkosságával és fontoskodó leleplezőivel együtt akkor kerül napirendre, amikor…..
napon tamás 2011.03.09 16:14:00
@medve2:
teljesen meg tetszettél őrülni.

1. a cikk nem állított h, Gy-ány nevezte-e ki vagy nem ezt te vetetted föl kétszer két ELLENTÉTES kis kommenetedben

medve2 2011.03.09. 13:29:33
Uraim! Lovrót nem gyurcsány küldte ki nagykövetnek. Mert ha igen, ez a cikk nagyon nagy csúsztatás!!!!

medve2 2011.03.09. 13:36:08
Szóval a neten utánanéztem, Lovrót Gyurcsányék idején küldték ki nagyklövetnek. Tehát csúsztatás a cím és csúsztatat az Index is a felkonffal.

2. Elmondtam neked, h helyes a meglátás még hvg linket is kaptál hozzá. Ki mondta akkor szerinted, h nem ő delegálta ki? Éppen ez (is) a lényege a cikknek, titkosszolgálati hátterű komcsi áppárátcsikot foglalkoztatnak tovább O.V. és Martonyi. Ezért írtunk róla nem másért. De te olvasni nem tudsz. És ez kár.
napon tamás 2011.03.09 16:17:43
@medve2:
szóval ha nem gyurcsány küldte ki (ahogyan tévedted első kommentedben) és ha a gyurcsány küldte ki (amiről nem írtunk konkrétan, csak h előző kormány embere) mindenképpen - hogy is mondtad - csúsztatunk? Teljesen idióta vagy. Ha már ad hominem fröcsögünk.
napon tamás 2011.03.09 16:26:53
@medve2:
Ez butaság. A nagykövet most is az MK-t képviseli. És annak mostani Kormánya a megbízólevelét nem vonta vissza, pozíciójával egyetért. A felelősséget viselik, ha tényleg lusztrálni szeretnének, a külképviseleten végigmentek volna. És ugye nem tetszetted azt gondolni, hogy tőlünk kellene tudniuk? Egyszerűen nem zavarja.

És itt nem rákenésről van szó, hanem a következetesség számonkéréséről. De te majd úgyis azt olvasol amit szeretnél és nem azt amit leírnak.
A Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettesét eképpen vezeti föl ez a kedves társasági színes kiadvány, mint a TOP 100 ügyvéd egyikét: "Nehéz volt annak idején bekerülni, de Dr. Bérczes Róbert márciusban lesz negyven éve, hogy a pályán van." Annyira nehéz talán…..
Érezve alkotmányozási kísérletének legitimációs problémáit, a kormány úgy próbálja letudni a társadalmi részvételt, hogy postázott egy 12 pontos, ikszelgetős kérdőívet, amely őt jogilag nem kötelezi semmire. A hazája sorsáért felelős állampolgár ikszelgetéssel…..
Országértékelője óta Orbán az ősellenségnek, a „haladó” baloldalnak központi szavát, a „reformot” is szájára meri venni. Egyesek csalódottan megállapítják: a kormányváltás ellenére minden ugyanaz maradt. Mások örvendeznek: végre az van, amit az…..
napon tamás 2011.03.02 10:08:13
napon tamás 2011.03.02 10:47:10
@F. A. Hayek:
azt ne gondoljuk már, hogy ha a kapitalizmus nem ad munkát és rokkantnyugdíjasként dekkoltatjuk, annál értelmesebb dolog az európai ország látszatát is fölszámolva bangladesi nyomort előállítani, annak az összes társadalmi, kulturális collateral damage-ével együtt. Olyan termelési rend kell ahol nem kell, h eltartott legyen, de amíg ilyen termelési rend nincs, addig el kell tartani, ha gondolunk valamit a közterekről,a közbiztonságról, a civilizációs javakról és az emberi méltóságról.
                       Útjára indul a Who the fuck is…? rovatunk, melyben ismeretlenül is ismerős, bogaras embereket (khm) mutatunk be a szcénán innen, periférián…..
A brüsszeli magyar bál - ami nélkülözhetetlen, hogy reprezentálja a faszogányos elnökségünket - tele van giccsel. Diszkófényben palotás. Meg a kötelező jellegtelenség: Pick szalámi (miről csúszott le szegény Bakács), tokaji, herendi, satöbbi. Ez eddig rendben van. Alig van…..
napon tamás 2011.02.16 13:50:13
@lvnte:
látom ez ilyen központi topikká nőtte ki magát. Nos akkor humorról egészen mást gondolunk, én nem ezt a cimbizős, erőltetett jópofizást értem alatta.

"Az utolsó pillanatban sem szégyen tanulni."

haha

"Áder János és az utolsó simítások"

haha (ez olyan Blikkes mintha Orbán pörit főzne és oda írnák, hogy "rotyog már a gulyás" nonszensz)

"A segítség mindig jókor jön: a nemzeti szalagok feltűzése."

hahaha. Fantasztikus irónia.
Nem én vagyok, aki valamitől fél. Énekli Bárdos Deák Ági, és elgondolkozom, hogy fél-e egyáltalán bárki is itt. Sőt, a tünti a sajtószabadságért végre nem egy komolykodó, direkt és sulykolós politikai jelszavakkal operáló giccs, mert van benne irónia. Kardos azt énekli, hogy…..
Közhely: Magyarország évszázadok óta birodalmi erőtérben mozog. Ebben a birodalmi erőtérben alakult politikai nyelvünk a hazafi-áruló, labanc-kuruc kétértékű logikája szerint, amit föl-fölcserélve alkalmazunk kölcsönösen egymásra. A magyar politika a XX. század második…..
napon tamás 2011.01.27 11:53:20
@Kayaff:
"A haldokló vezér nem Roslin hanem a renegát Cylon Six (Melanie vagy ki) akit Athena dob a Lomtárba a gyerkőcével kapcsolatos kisebb félreértés kapcsán. Na amikor ő haldoklik akkor pont Cottle buksiját látja, és az is stimmel hogy meghal mielőtt elérnék a Földet. Roslin meg simán strandol a nukleáris homokban a végén.."

Pontos jelzők, tárgyszerűség, szerény felvezetés, ütős befejezés és, tenném hozzá: erős téma
napon tamás 2011.01.27 13:53:28
@Kayaff:
no de hát nem voltunk tagjai a SZU-nak ugye.

Nem értem az ellenérzéseidet. Nem akart senki ütős posztot írni, csak egy jelenség áttekintése kapcsán javasoltam, hogy ne csak belső történelmi esetlegességeinket vegyük számba, hanem az európai projekt hazug, öntételezésével szembefutó gyakorlatát is. Miután nem csak a jelen az egyetlen idődimenzió gondoltam pár mondatban utalok a huszadik századi kontextusára is az alávetettségnek. Leírtam, hogy Nagy Imre (Melanie vagy ki) mert oda tartozott. Semmi mágia.
                          Miért hagyta ki az index a Der Standard alábbi megállapítását a sajtószemléjéből? Er überraschte die kritischen Abgeordneten der Linken und Grünen in seinem Eingangsstatement mit ambitionierten…..
A gyűjtő és irányító állomások pk-ai Bjelgorod és Prochowkaról a kijelölt területekbe meneteltetik zárt rendben a gyülekeztetett csapat és vonat részeket a D. körletbe a 19. hop., az É. körletbe a 10. hop-hoz, kik felelősek azért, hogy annak Ny. határát 1…..
napon tamás 2011.01.12 18:42:26
lassú a bloghu az.

Jány katona volt aki nem csak parancsokat teljesítettt, hanem parancsokat is adott pl a 294/2. hds. I. a. 43. I. 24. számút.

Ahelyett, hogy a saját parancsnoki felelőssége nyomasztaná a felszerelés nélkül, lehetetlen feladattal megbízott honvédeket gyalázza, gyáva, parancsnokhoz nem méltó magatartás.
Ezt a hadparancsot Horthy utasítására vonja vissza, a hátországban egy ilyen nem vállalható.

Von Witzleben céloz rá, hogy visszavonulhat, mert német hadbíróság nem vonhatja felelősségre. Jány nem ad parancsot a visszavonulásra.

Ha pedig egy hadparansc magyarázható a visszavonulás zűrzavarával, talán megmagyarázza azt is, hogy egy honvéd miért nem öltözik előírásosan és miért teker rongyokat a lábára

a népbírósági justizmord justizmord, ezért föl is mentették, de nem erkölcsi példakép

de tessék idézzük csak ide be:

JÁNY GUSZTÁV VEZÉREZREDES 1943. JANUÁR 24-I HADPARANCSA
(betûhív átírással)

294/2. hds. I. a. 43. I. 24. szám.

HADSEREG PARANCS

1. A 2. magyar hds. elvesztette becsületét, mert kevés - esküjéhez és kötelességéhez hű - ember kivételével nem váltotta be azt, amit tőle mindenki joggal elvárhatott.

Állásainkból ellenséges túlerő kivethetett még akkor is, ha a csapat kötelességét meg tette. Ez nem szégyen. Ez szerencsétlenség. De becstelenség az a lelkeveszített fejnélküli gyáva menekülés, mit látnom kellett, miért most a szövetséges német hds. és az otthon mélységesen megvet bennünket. Ehhez minden oka meg is van.

2. Vegye tudomásul mindenki, hogy innen sem betegség, sem sebesülés, sem fagyással el nem engedek senkit. Azon a területen, hol gyülekezésünket elrendelték, hol az újjászervezést végrehajtjuk, ott marad mindenki, míg meg nem gyógyul, vagy el nem pusztul.

3. A rendet és a vas fegyelmet a legkeményebb kézzel, ha kell a helyszínen való felkoncolással, de helyre kell állítani. Ennél kivétel nincs, legyen az tiszt, vagy rendfokozat nélküli honvéd, aki parancsomnak nem engedelmeskedik, az nem érdemli meg, hogy nyomorult életét tovább tengesse, és nem engedem, hogy szégyenünket bárki is tovább nagyítsa.

4. Minden még a legmagasabb pság. is addig marad a gyülekezésre kijelölt helyén, míg útbaindulásra parancsom meg nem kapja.

5. A gyűjtő és irányító állomások pk-ai Bjelgorod és Prochowkaról a kijelölt területekbe meneteltetik zárt rendben a gyülekeztetett csapat és vonat részeket a D. körletbe a 19. hop., az É. körletbe a 10. hop-hoz, kik felelősek azért, hogy annak Ny. határát 1 ember vagy jármű át ne léphesse, aki megkísérli, azt fel kell koncolni, ha egység kísérli meg, meg kell tizedelni.

v. Asztalossy vőrgy. és Molnár ezds. itt, a hátsó körletben v. Heszlényi altbgy-t teszem felelőssé azért, hogy parancsom végrehajtása minden eszközzel megtörténjék.

Számolni kell azzal, hogy élelem terén alapos korlátozások lesznek. Elsősorban annak van jussa élelmezéshez, aki elöl harcol, aki helyét elhagyta és itt hátul gyülekezik örüljön, ha annyit kap, hogy éhen nem pusztul. Helyünket német csapat foglalta el, az megérdemel minden gondoskodást, mi addig míg rend nem lesz, míg harcra alkalmas egységgé nem formálódunk ilyennel ne számoljunk, mert arra érdemtelenné váltunk.

6. A d. és É. körzet pk-a ossza be területét vonat és csapatkörletbe.

a) A vonatkörletbe jut minden jármű felelős pk., néhány kemény tisztes pság-a alatt járművenként 1 hajtóval.

Egy oszlop 50 járműből áll.

b) A csapat körletét seregtestenkénti alcsoportokba kell beosztani, melyekben csapattestenként külön-külön alakulatokat kell szervezni 100 fős alosztályokba összevontan.

Gk. vezetőket külön vonja össze és ossza be valamely alosztályhoz.

A nemzetiségeket külön egységbe vonja. Ezekből alakítsa meg a munkás szd-okat és vonat legénységet. A vonatnál csak idős magyar ember lehet. Fiatal nincs sem ott, sem törzseknél. Ezeket haladéktalanul fel kell váltani, étkezdék személyzete sem lehet kivétel. Tiszti küldönc is csak akkor maradhat fiatal korosztályhoz tartozó, ha egyúttal gk. vezető, ill. másodvezető.

7. Az elsõ naptól kezdve a fegyelem megszilárdítására, illetve megteremtésére kell súlyt helyezni.

Elsõ a katonai külsõ. Nem tûrök mindenféle ronggyal körülcsavart lábbelit, polgári köntöst, lehetetlen föveget, melyen nincs rózsa és rendfokozati jelvény, kivétel az elõírt irhamellény vagy ujjas bekecs.

Második a katonai fellépés. A legfeszesebb magatartást még a fagyott embertõl is megkövetelem. Minden feljebbvaló az õt megilletõ tiszteletadást követelje meg és erõszakolja ki. Minden eszközt megengedek addig, míg tökéletes rend nem lesz. Ellenszegülést haladéktalanul meg kell torolni.

Harmadik az egység fegyelmezett menete, fellépése. A napi rendet úgy kell összeállítani, mintha laktanyába volnánk: kihallgatás, foglalkozás és parancskihírdetés. A foglalkozás tisztán zárt rendbõl áll. Fegyverfogások, menet, fordulatok stb. A fegyvertelenekkel csuklógyakorlatokat kell tartani. A gyakorlatok töltsék ki az egész napot, csak a szükséges pihenõket iktassuk közbe.

8. Minden áp. a legkeményebb emberekbõl állítson össze mielõbb 1-1 táb. csõ. osztagot, kiket karszalaggal, rajta "csõ" felírással és igazolvánnyal kell ellátni. Ezek feladata a feltétlen rend és a parancsok teljesítésének kierõszakolása.

9. Minden állomás fõõrséget és belsõ szállás õrséget állít fel. Feladatuk a kijáratoknak Ny. irányban való lezárása. Senkit tovább nem engedhet, ki, állj parancsot nem teljesíti, felkoncolja.

10. A munkás szd-okkal, melyeket a körzetek összeállítanak addig, míg állásépítéshez nem bocsátom a német pság-ok rendelkezésére, a harcos alakulatok kényelmét szolgáló helyi munkákat kell végeztetni, erre kell a fagyásos embereket is felhasználni. Utak takarítása, hótól mentesítése az egyes községek közt is reájuk hárul.

11. Az alosztályok névjegyzéket vezetnek. Soha senki körletét el nem hagyhatja. Házcsoportján túl csak aloszt. pk. írásbeli engedélye mellett mehet.

12. Naponként és községenként a megalakult egységek számát jelenteni kell. Ezek hozzám 18 h-ig fussanak be.

13. Az utolsó napok alatt látottak azt mutatták, hogy a zsidó munkás szd-ok zárkózottan és rendben menetelnek, míg az úgynevezett csapat legénység szétszóródott állati színvonalra süllyedt csürhe benyomását keltette.

14. E parancsom lényegét pcs. kiadáskor minden nap fel kell olvasni.

kapják: külön IV., VII. hdt. 10., 19. hop.,
egyébként rendes elosztó szerint, de a IV.
hdt., 10. és 19. hop. annyi példányban,
hogy egyes áp-it el tudja több példány-
ban látni.
Törzsszállás, 1943. I. 24.
vitéz Jány vezds. sk.

Kiadom Volant vk. õrgy-nak is, és a hds. pság. illetékes szervei

A másolat hiteles!
Törzsszállás, 1943. I. 24.
Szöllõsy hdgy
hdm. o. sgt.
napon tamás 2011.01.17 13:25:20
@felvidéki istimester:

Ha az irreális feladattal tisztában volt, akkor az áttörés elején fölméri, hogy visszavonulási parancsot előbb utóbb ki kell adnia, ehelyett elméletben magyar csapatokkal fedeztették a német magyar visszavonulást, és a kitartani végsőkig blődjét ismételgették. Jány az a fajta ember volt akinél az engedelmesség nem különböztethető meg egy jellembeli gyengeségtől, amely minden fölsőbb elvárásnak meg óhajt felelni. Jelen esetben ez sajnos a német elvárások teljesítésére is kiterjedt, miközben már régóta csak a magyar élet mentése lett volna a feladat. parancsnokként ez a karaktergyöngeség bizony vétkes parancsnokláshoz vezet. Erkölcsileg, igen.
Egy vezérezredes sok mindent megtehet, ha van benne öntudat és autonóm gondolkodás, meg is teszi. A német elvárásnak való megfelelés, és egy nem létező német megvetés helyeslő ismételgetése mutatják, hogy rég nem a magyar szempont szerint látja az eseményeket, csak a saját teljesítményét mentené a "szövetséges" előtt.
Az EU nem ismeri a történelmet. Pontosabban: régiós szomszédaink az EU-ban nem ismerik el a történelmet. Történt ugyanis, hogy a magyar EU-elnökség brüsszeli installációja egy szőnyeg, amelyben Magyarország 1848-as térképe illusztrálja az európai forradalmi hullám legteljesebb…..
VIK-TOR! VIK-TOR! VIK-TOR! - mondogatom magamban a Kossuth téri röpimát, miközben az EU-elnökség honlapjának miniszterelnöki köszöntőjét olvasgatom, ami fenn van még pár nyelven, mert Viktor most nem csak hozzánk, hanem általában Európa polgáraihoz szól. A szokásos…..
  Ez a Médiatörvény szar. A szövegből kiindulva nem előrelátható, hogy milyen sajtóvétség az, ami szankciót von maga után. Ezek után mellékes, hogy mekkora a bírság, hogy a testület a rendszerváltás óta először nem többpárti delegáltakból áll, mellékes, hogy a…..
Az ember hölgyismerősei aggódva posztolják fácsén, hogy az egészségügyi tárca nem ad pénzt abortuszra, eközben az alkotmány tervezet - amely valamilyen KDNP-s házifeladat lehetett - alaptörvényi szinten rögzíti, hogy az emberi életet fogantatásától védjük. Melegházasság,…..
Apám lecsúszott.  Gyerekkoromban még karácsonyra mindig a legmenőbb legót kaptam, a bátyám meg már a rendszerváltás előtt C64-en tolta a wizard of wart. A fater nem hajléktalan, de munkája nincs, a nyugdíjából tartozást fizet a mindenféle köz- és szociális műnek. A…..