Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aranyosfodorka

0 bejegyzést írt és 757 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bolhapiacon, az egyik eladó 500Ft-os akciót tartott. Egy nagy dobozban lehetett kutatni a különféle régiségek között. Ott akadtam rá erre a stopperórára. Nézegettem. Nem működik, orosz stopperóra, de biztos meg lehet javítani. – Mondta az eladó. Én meg tovább nézegettem,…..
A solymári svábházban jártunkkor a Közösségi ház vezetője panaszkodott, hogy nehézkesen mennek a Rézi című színdarab próbái. Úgy érezte el kellene halasztani a tíz nappal későbbi ősbemutatót. A nagyközönségnek meghirdetett előadást elhalasztani nem lehet, így mi is…..
Feleségem révén ismételten eljutottunk a solymári német nemzetiségi közösségi házba. A német nemzetiségi házak közül nekem is kedvencem. Egy valódi élő tájház, ahol nem porosodik a település helytörténeti gyűjteménye. Itt rendszeresen vannak közösségi események,…..
A Dózsa György út páros oldaláról szúrtam ki, hogy a túloldalon van az utca névadójának domborműve. A ház másik oldalán egy emlékmű is látszott, gondoltam nem hagyhatom ki és a következő zebrán át is mentem a páratlan oldalra. Meglepődtem és örültem, hogy a házon az…..
aranyosfodorka 2018.05.09 22:25:26
Szeretem a hegyeket, a folyókat, a városkákat, szeretem Budapestet, szeretem Szentendrét, Debrecent, Pécset meg az összes többit is.Szeretem a történelmét is, bármilyen agyalágyult is.Szeretem, hogy lehet mókázni az erdőkben, és szeretem, hogy lehet mókázni a városokban.Szeretem a kertemet, mert…..
Idén ősszel lesz harminc éve, hogy a Pécs-Bátaszék vonalon utazva a vonatablakon kinézve egy vízimalmot láttam. Hatalmas vízkerekének nagy része már hiányzott, és az elkorhadt többi rész is éppen, hogy ott volt még. Már akkor is csak rom volt, de akkor még azt gondoltam: Ha nagy leszek, és ez a…..
Szeretek a Wesselényi utca felé sétálni, mert ebben van a kedvenc festett lakóházam, a Schiman ház. Már többször kerestem rá a neten, és a házról ugyan találtam adatokat, de az egykori tulajdonosáról szinte semmit. Pedig a homlokzatra festett mintaként is értelmezhető klasszikus…..
Rendszeresen vásárlok antik könyveket a neten. Az egyik On-line antikvárium a nevem napjára egy 500 Ft értékű ajándékkupont küldött. Én meg gondoltam és beváltottam a következő könyvre. Amikor a könyvet átvettem, az átadó csodálkozott, hogy ilyen olcsón - 90 Ft-ért -, soha nem vettek könyvet náluk.…..
Már régóta akartam a Dózsa György úton levő hatalmas sarki szecessziós bérpalotát és bejáratnál levő Latabár Kálmán emléktáblát fotózni. A Latabárok színházi, és filmbeli alakításai a családi felmenőim nagyon szerették. Az én gyerekkoromban, ha az „Önök kérték”…..
Több magyarországi német településen szokás, Húsvét hajnalán a Kálvária felkeresése. Zsámbékon ezt a németek betelepülésük óta minden évben megteszik. Évek óta ezt a hajnali harmatszedést a Lochberg tánccsoport szervezi. Az idei évben mi is részt vettünk ezen az…..
Amikor Bozzay Margit Hazugságok százada című könyvét megvettem, akkor akadt kezembe Bozzay Margit Sorsom mása verseskötete. A verseskötetet azóta is gyakran forgatom. A kötetből válogattam néhány verset.  ..
Vasárnapi bolhapiacra sétáltam a Király utcán. Kirakatok előtt meg.. megállva megpillantottam Bozzay Margit könyvét. A „Hazugságok százada” címet viseli. Nagyon elgondolkodtató. Ha a XX. század a hazugságok százada, akkor vajon a mostaninak milyen rövid találó megnevezést…..
Nehéz mostanában a lakás-átalakításhoz időt szakítani. Már vagy tíz éve, hogy a fürdőszoba felújítást elvégeztük. A fürdőszoba ajtó és a mosdó közé akkor egy magas szekrényt terveztünk. A szekrényt meg is vettük, de nem tetszett nekünk, és egy félszekrényre…..
Nagyapámnak még megvolt az iskolatáskája, egy egyszerű fából készült kis táska. Ő a régi iskolatáskát a présházban tartotta, és abban őrizte a szőlőműveléshez szükséges szerszámokat. Volt az ő táskájában szemzőkés, de kalapács, és kaszaélező üllő is Ez a kis…..
Farkas Imre operettjének reklámja kapcsán aztán elkezdett érdekelni az elfeledett író, operett szerző, költő, zeneszerző munkássága. A neten olvastam róla jót, és rosszat. Én jobban szeretek az alkotóról az eredeti művek alapján képet alkotni. Az első utamba kerülő…..
Már 25 éve, hogy Terézvárosi lakos lettem. Nagyon sok helytörténeti posztot írtam már, de a Terézvárosról és névadójáról nem is írtam. Régóta megvan a Terézváros fennállásának 200-adik évfordulójára kiadott emlékkönyv. Amikor a Terézvárosi templom előtt elmegyek, és…..
Felsőerdősor utca – olyan jól hangzik ez az utcanév. Várnánk, hogy az utcát égig érő fák szegélyezzék. De nem. Az utca két végét keresztező utcák ugyan fasorok vannak, de ebben a rövid kis utcában sajnos nincs. Ebben az utcában élt Koch Valéria. Húsz éve annak, hogy az…..
Hónapok óta a munkahelyemen is határidős munkák miatt vagyok százhúsz százalékon. Otthon meg a feleségem rángatott bele Koch Valéria emlékkiállításának, és emlékműsorának előkészítésébe. Szívesen csináltam, hisz a családdal együtt Valéria baráti köréhez tartoztunk.…..
Már megint találtam egy nekem tetsző képeslapot. Megkértem az eladót, hogy vegye ki az albumból. Az eladó kivette, ránézett a sarkában kiolvasta, hogy Moulin Rouge. Aztán hozzátette, hogy Párizsi. Ez a Budapesti, mondtam határozottan, mert egyrészt messziről jól tudok olvasni – a…..
A bolhapiacon a papírrégiségek között szeretek kutakodni, mert olcsón sok érdekes aprósághoz lehet jutni. Legutóbb egy kicsike képeslap méretű Király színház műsorlapot találtam. Tetszett az Art Deco-s címlapja. Szilveszteri színházi műsorra hívogat. Kinyitva sok mindent…..
Találtam a bolhapiacon ezt a kis mézeskalács szíves reklámlapot. Tipikus „HUNGARICUM” a huszadik század első feléből. Minden és mindenki van rajta, ami, és akik az operett műfajában meghatározók voltak ebben a korban. A Hátoldala „postatiszta”, így akár meg is írhatnám…..
Nekem nincs időm, hogy tudománytörténeti kincseket kutassak és találjak. Miklós barátomnak szerencsére ideje, és jó szeme is van hozzá, hogy az ócskavasakban meglássa a lehetőséget. Keze közül több ócskavasból lett működőképes kiállítási tárgy. Most megkértem, hogy…..
A mai képeslapoknál kisebb képeslapot találtam Véméndről. Láttam én már több képeslapot is Véméndről, amit nem vettem meg. Ennek, amikor megláttam a hátulját úgy gondoltam megveszem. A két világháború között magyar nyelven kiadott képeslap egy akkor nagy többségben német…..