csaba_a_purszk

Aktivitások

Ateista Klub Miért olvassunk elmefilozófiáról?! 2014.01.03 08:03:47

Kezdem azzal, hogy az elmefilozófia miért is fontos az ateizmus szempontjából. Bár az, hogy fontos, világos, hiszen ateista-hívő viták nagyon sokszor futnak ki erre a kérdésre, és gyakran itt el is vesznek.:) 1) A halál utáni életben való hit nagy mértékben támaszkodik a.....

csaba_a_purszk 2014.01.03 23:27:18
Kérdésem van: nem értem, hogy a az elmefilozófia mit mond isten (Isten) létéről?

Szerintem semmit az ég egyadta világon. Ha jól értem, akkor a monizmust, a behaviarizmust, vagy modernebb megfelelőjét pártfogók ateisták szoktak lenni, a dualisták istenhívők.

De nem értem, hogy pl. egy behaviarista miért ne lehetne istenhívő. Pl. van olyan keresztény hagyomány, főleg protestáns, ami nem hisz a lélekben, de Istenben igen, és a világot tisztán materiális létezőként fogja fel, lélek nélkül.

Persze nem vagyok egy szakértő, de én az "elmefilozófiát" nem keverném bele a "van-e isten" vitába. Régebben belekevertem, de ma már másképpen gondolkodom.

Ez elmefilozófia arra keres választ, hogy mi az "öntudat", vagy qualia. Erre kb. senkinek sincs ötlete, nagy találgatások folynak.

Sajnos pár vallásos arc azzal erősíti meg a gyenge hitét, hogy azt gondolja, hogy a body-mind dualizmusa egy jó érv a lélek, és ezért az Isten léte mellett. Hát ez az érv gyenge, pár száz éve eljárt felette az idő. Az ilyen arcokat ignorálni kell, mert nem értenek a témához.

Számomra akármi is a vita megoldása, monizmus vagy dualizmus, ebből Isten létére nem következik semmi, de kiváncsian várom, ha nem értetek egyet ezzel.
csaba_a_purszk 2014.01.04 14:27:20
@Brendel Mátyás:

Ezt irod:
+A halál utáni életben való hit nagy mértékben támaszkodik a szubsztanciadualizmusra, azaz, hogy az elménk a testtől, azaz agyunktól függetlenül létezhet (a szubsztancia pont független létezést jelent). Ha a szubsztanciadualizmus nem igaz, akkor az emberben nincs egy anyagtól függetlenül is létezhető "lélek", és ez esetben körmönfont elképzelés kellene ahhoz, hogy a test halála után miként maradhatna meg valami az emberből a túlvilágon. Az ilyen elképzelés egzotikus, ritka, ln személy szerint nem nagyon hallottam ilyen hitről, nem épül rá jelentős vallás."

Márpedig attól. h. nem hallottál róla, ez az irányzat létező hagyomány mind a zsidóságban, mind a kereszténységben. Sőt, ez a mainsteam. :-)

Tudtommal a halál utáni élet kérdése egy élő vita volt a zsidóságban i.e.2 sz-tól Jézus koráig.
A kérdésre a kereszténység frappáns megoldást adott a test feltámadásával. Ugyanis ez a szemlélet, miszerint a test újszületik később egy megújult, advanced formában, kompatibilis mindkét nézőponttal. Akár van lélek, akár nincs, a feltámadásban lehet hinni.

Ráadásul, ez a hivatalos katolikus álláspont is tudtommal. Test föltámadása, igen. Lélek test nélkül: nem feltétlenül. Jó lenne erre valami forrás, de sajnos nincs most kedvem átnyálaznia katekizmust. Meg amúgy is ignorálod a kommentemet. :) Nem elutasito a katekizmus a dualizmussal szemben, de nem is írja elő.

Ezért gondolom, h. a monizmus-dualizmus vitának nincs jelentősége az ateizmus szempontjából.

Szerintem erről azért nem hallottál, mert a naiv, népi vallásosság Magyarországon hagyományosan hisz a test és lélek dualizmusában, még akkor is, ha ez nem hivatalos katolikus-protestáns alapelv.
Mandiner blog Brit főrabbi: elvesztette-e a lelkét Európa? 2012.02.22 07:01:00

  „Amit be szeretnék mutatni előadásomban, azok a piacgazdaság és a demokratikus kapitalizmus vallási gyökerei. Mindezt egy olyan kultúra hozta létre, ami telítve van a zsidó-keresztény örökséggel, és a piacgazdaság eredetileg ennek értékeit hivatott kiteljesíteni......

csaba_a_purszk 2012.02.22 14:08:28
Per pillanat Irorszagban dolgozok.

Arrol beszeltunk a keleti blokkbol szakadt kollegakkal/ismerosokkel, hogy miert van az, hogy mig pl. Magyarorszagban sokkal tobb potencial van, mint Irorszagban, az egyik orszag jol el, a masik meg nem.

Erdekes modon egy indiai srac konkluzioja kozel volt a rabbi allaspontjahoz: errefele - meglepo - de a becsulet a jellemzo. Megbizol az eladoban. Megbizol az autokereskedoben. Nincs korrupcio (vagy ha van, nem lathato).
Konzervatórium Hol az EU, amikor a keresztényeket üldözik a leginkább a világban? 2010.12.03 07:20:00

Köztudott a Jobbik Irán és a keleti diktatúrák iránti szimpátiája, például a magyar választás tisztaságát is az ottani Forradalmi Gárdával felügyeltették volna . A keresztállító Jobbik kedvenc Iránjában nemrég kötél általi halálra ítéltek egy keresztény.....

csaba_a_purszk 2010.12.07 22:11:07
@peetmaster:

Ajánlok magának egy alapos lelkiismeretvizsgálatot. :-))

A bűnök kicsik is lehetnek, nem kell feltétlenül gyilkosságra gondolni.
íme, mindennapi aljasságaink (kérem engedjen meg egy kis ironiát, bár az itt felsorolt dolgok vérkomolyak is lehetnek):

Pl. Dohányzik maga? Az tudva és akarva káros a saját maga és mások
egészségére. Csalta meg már a barátnőjét, feleségét? Küldött el már másokat a jó fenébe? Szólt be már valakinek cinikusan, noha tudta, hogy a beszólása másoknak fájdalmat okoz? Hovatovább: lógott Ön már a munkahelyén, kárt okozva ezáltal az Ön kenyéradójának? Csalt-e a benzinpénzzel? Vásárolt-e lopott gázolajat dízelmotoros személygépkocsijába korrupt Volán-busz sofőröktől, megkárosítva ezáltal a Heves-Volán Zrt-t? Vett-e kamionról leesett okostelefont? Vert-e meg másokat az iskolában, mert nem tetszett a képük?
csaba_a_purszk 2010.12.07 22:12:05
@HaKohen:

Nem egyszerű az eredendő bűn téma, az biztos. :-)
csaba_a_purszk 2010.12.08 13:19:15
@peetmaster:

No, akkor maga bűntelen. A katolikusok szerint kettő ilyen volt Önön kívül: Jézus és az anyja, Mária. A reformátusok szerint csak Jézus.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz