Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mandygabor

265 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Töprengő Saláta nélkül 2021.06.26 11:49:52
Az ellenzéket minduntalan felháborítja az a fideszes gyakorlat, hogy egymással össze nem függő törvénycsomagokat, úgynevezett „salátatörvényeket” nyújtanak be, és ha a sok közül az egyikkel baja van az ellenzéknek, akkor el kell utasítania az egészet. (Legutóbb a pedofíliával mosták össze a nem…..
Töprengő Új hidegháború 2021.06.10 09:56:25
Mélyponton van az amerikai-orosz és az amerikai-kínai viszony, sokan attól tartanak, hogy új hidegháború kezdődik a nagyhatalmak között. Ez azonban nem igazán érthető. A korábbi hidegháború azt jelentette, hogy a világuralomra törő kommunista Szovjetunió és a világhatalmat megtartani akaró Egyesült…..
Töprengő Afganisztáni lecke 2021.05.28 10:32:30
  Az afganisztáni háború a végéhez közeledik. A tálibok fognak győzni. De ez nem nagyon hasonlít a korábbi gerillaháborúkhoz. Amikor Vietnámban 1945-ben, a japánok megszállása után Ho Si Minh kikiáltotta a köztársaságot, visszatértek a francia gyarmatosítók, és letörték a vietnámi nép akaratát. A…..
Szerintem Válasz az ajánlatokra 2021.05.14 15:53:58
Bámulatos, milyen nagy az emberek segítőkészsége. Felkutatják az elhunytak rokonait (ezek a rokonok rendszerint én vagyok), és ha ők maguk már haldokolnak, akkor is meg akarják osztani velem a megmaradt és már semmi másra fel nem használható pénzecskéjüket, néhány millió dollárocskájukat. Én minden…..
Töprengő Hirosima nélkül 2021.05.14 16:49:12
 „Visszabombázzuk Vietnamot a kőkorszakba!” -- szólt a vietnami háború idején az amerikai ultrák jelmondata. Nos, ez nem működhetett, hiszen az amerikaiak katonai túlerejét ellensúlyozta két nagyhatalom, a Szovjetunió és a Kínai Népköztársaság katonai és anyagi támogatása. Most azért jutott eszembe…..
Töprengő Az abortuszról 2020.12.30 10:26:43
Én igazából ellene vagyok az abortusznak. Persze nem vallási okokból, hiszen nem is hiszek Istenben. Ha hinnék is Benne, akkor sem hinném, hogy Ő adja vagy veszi el az életet. Próbáljon gyereket csinálni egy olyan nőnek, aki sohasem közösül a férfiakkal! Jó, ez állítólag megesett Szűz Máriával, de…..
Töprengő Gyerekpornó és abúzus 2020.12.07 09:04:47
    A téma megint napirendre került (legutóbb Kaleta Gábor perui nagykövetünk pornógyűjteményével kapcsolatban hallottunk a témáról). Most az Európai Unió készül szigorítani az online forgalomra vonatkozó törvényeket. A CNN csatornán egy amerikai fiatalember érvelt a szigorítás mellett, mondván,…..
Töprengő Amerika 2021 2020.11.23 23:59:52
Látomásom volt. Elképzeltem, mi történik Amerikában 2021 elején, amikor Trumpnak át kellene adnia a hatalmat a megválasztott új elnöknek, Joe Bidennek. Decemberben még tart a huzavona, de január elején fegyveres trumpisták jelennek meg a Fehér Ház előtt, azzal, hogy mindenáron megvédik az “igazi”…..
Töprengő Alakul a Trump-párt 2020.11.20 12:17:02
Amerikában hagyományosan két nagy párt küzd az elnökségért, a republikánusok és a demokraták. Ez a felállás most változik. A republikánus párt (amely Abraham Lincoln idejében megszüntette a rabszolgaságot) kezdi levetni a köztársasági keretet, és egyetlen személy, Donald Trump pártjává, politikai…..
Gyakran eszembe jut Brecht mondása: "nevetek a sírókon, sírok a nevetőkön". Azt akarta ezzel hangsúlyozni, hogy aki nevet, az gyakran nem érzi át a maga tragikus helyzetét, ezért sírni lehet rajta. Ugyanígy, aki sír, az gyakran saját maga okozta a bajt, ezért joggal kinevethetjük. (És tanulhatunk a…..
Mostanában gyakran sétálok a Normafa környékén, ahol sokan futnak, bicikliznek vagy gyalogolnak, az egészségük megvédése céljából. Az utak keskenyek, néha alig férünk el egymás mellett. Ezeket a véletlen találkozásokat szeretem kihasználni arra, hogy egy-egy mosoly vagy köszönés erejéig pozitív…..
A technikai fejlődés, az automatizált termelés, a rendelkezésre álló szórakozási formák elkerülhetetlenül oda vezetnek, hogy az életet az elérhető élvezetek szempontjából értékeljük, illetve hogy minél több élvezetre törekedjünk. (Akiket Z-generációnak nevezünk, azoknál ez a tendencia már világosan…..
 Gondolkodjunk logikusan! Trump nem azért lett elnök négy éve, hogy a hivatalát egy sima egyciklusos elnökként („one-termerként”) hagyja el. Az ilyen politikusok elszántak arra, hogy minden eszközt bevessenek a hatalom megtartása érdekében.        Nézzük, mik lehetnek a bevethető eszközök! A…..
A Facebookon valaki azzal borzolta a kedélyeket, hogy kimutatta: az arcmaszk viselése miatt a saját kilélegzett szén-dioxidunkat belélegezve pár óra alatt elérjük a veszélyes dózist. Bár a poszt azt sugallta, hogy a maszk árt, és ezzel nem értek egyet (már régen kihalt volna a koreai vagy japán…..
  Levél a COVID-19 járvány elleni védekezés koordinációjára létrehozott Operatív Törzsnek   mandygabor@yahoo.com <mandygabor@yahoo.com>To:koronavirus@1818.huSun, Aug 23 at 1:57 PM   Tisztelt Szakemberek!   A járvány újbóli fellobbanásának kezelését megnehezíti az embereknek azon…..
Töprengő Maradjunk józanok! 2020.08.26 10:22:54
Valójában nincs második meg harmadik hullám. A koronavírusos esetek növekedése nem a vírustól, hanem az emberek viselkedésétől függ. Úgy tűnik, hogy az ember csak egy bizonyos ideig képes az észszerűségre, utána visszasüllyed a dackorszakba. Világszerte tüntetések vannak a maszkviselés és a…..
Töprengő Szelíd ellenzék 2020.05.04 13:51:39
Az a gyanúm, hogy kezd véget érni egy korszak az ellenzéki politizálásban. Nincs értelme sem a parlamenti csatározásoknak, sem a tömeges rendezvényeknek (ráadásul az elhúzódó járvány idején ez nem is lenne egészséges), és még az ellenzéki média elemzései is nagyon kevesekhez jutnak el. Változtatni…..
Buják Attila a 168 Óra április 10-i számában kapuzárási pánikról ír, felvázolva, hogy egy korszak véget ért, már semmi sem lesz olyan, mint régen. Habár elsősorban Magyarországra fókuszál és a NER végét is előre vetíti, szerintem a változás globális és sokkal mélyrehatóbb lesz. A szolgáltató szektor…..
Töprengő A piacgazdaság vége? 2020.04.21 18:05:14
Az Egyház és Társadalomban hozzászólásként: http://www.egyhazestarsadalom.hu/2020/04/18/lanyi-andras-tortenelmunk-legveszedelmesebb-pillanatait-eljuk/#comment-166816   Arra a szövegre reflektálok, amit az Egyház és Társadalom vett át a Válasz Online portálról. A szerző borúlátóan írja le a…..
A védőoltás megbízhatóan küzdi le a járványokat, de van egy hátránya: nagy időbeli lemaradással követi a kór terjedését. Erre a legjobb példa a SARS: mire elkészült a vakcina, magától is véget ért a járvány.      A COVID-19 elsősorban a gyenge embereket viszi el: az áldozatok többsége idős otthonok…..
Töprengő Határzár 2020.04.07 13:19:33
A koronavírus terjedése előtt minden ország lezárja a nemzeti határait, és emiatt turisták százezrei igyekeznek haza a zsúfolt repülőgépeken (és például Amerikában zsúfoltan várnak a lépcsőn a vizsgálatukra). De miért jobb a turistáknak otthon? Már az utazás is kockázattal jár, nagyobb kockázattal,…..
Töprengő Közös teherviselést! 2020.03.21 14:22:29
Ha valaki a járvány miatt nem dolgozhat, még az esetleges állami segítség ellenére is előfordulhat, hogy nem tudja fizetni a lakbért, a közüzemi díjakat, a banki kölcsönt, és ezáltal az egész élete (és a családja is) veszélybe kerül. De mivel a kár közös, mindenkinek vállalnia kellene a terheket: a…..
Tuti ötletek Konzerv üzemmód 2020.03.21 11:56:10
Járványok idején jobb, ha nem kószálunk annyit az utcán, és nem fosztjuk ki a boltokat friss élelemért. Ahhoz, hogy ne kelljen minden nap a közértbe menni, fel kell halmozni otthon a konzerveket. Már nagyon jó konzerveket gyártanak, tejportól székelykáposztán és sóleten át a befőttekig. A tévében…..
Rájöttem, mi a koronavírus-járvány legjobb ellenszere. Az altató.     Aki alszik, az nem megy ki az utcára, nem fosztja ki az üzleteket, nem kell neki kézfertőtlenítő, sem arcmaszk, nem zabálja fel az élelmiszer-tartalékot, nem okoz nem kívánt terhességet, nem terjeszt nemi betegséget és…..
Töprengő Újratervezés 2020.03.13 15:26:28
Orbán Viktor eredendő bűne 2015-ben a menekültek kampány célra való felhasználása volt (emlékszünk: magyar nyelvű plakátok, a menekültek átvonultatása Budapesten), emiatt az értelmes javaslatait sem igazán vették figyelembe. Pedig olyan is volt: a menekülteket az Unión kívül kell ellátni. Erdogan…..