Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Az amatőr hagyományörző

0 bejegyzést írt és 204 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a főzelék pont annyira egyszerű és elronthatatlan, mint egy fakocka egy üres szobában. Szóval bátran, nem okoz csalódást. Ha mégis, akkor sorry! :)  Hozzávalók: 2 ek vaj 2 szál újhagyma, centisre karikázva zöldjével együtt 1 gerezd fokhagyma 1 tk currypor 2 késhegynyi kurkuma 2 fej…..
A különféle rakott ételek nagy rajongója vagyok. A káposztáé is. Rakott kelt főztem is már számos alkalommal, csűrtem-csavartam is, de savanyú káposztával még nem próbáltam. Az egyik sarokkő maga a káposzta beszerzése volt. Nem tudom, mi lehet mostanában a savanyú káposzta…..
Az amatőr hagyományörző 2019.03.29 15:31:19
@kobold63: Ez már olyan mint a kolozsvári káposzta !
Rippel Feri hozta be a köztudatba leginkább a ketogén diétát, ami tulajdonképpen nem is fogyókúra, hanem életmód, melynek egyenes következménye a testsúly csökkenést. Az artista korábbi nyilatkozataiban még annak is hangot adott, hogy csodás átalakulását és diétáját még a NASA is tanulmányozza, így…..
Mint az már nyilván köztudomású, lusta vagyok, mi több, a műfaj fekete öves bajnoka.De hát enni kell, ahhoz meg nem árt, ha néhanapján főz az ember. Igyekszem hát minél kevesebb munkával megteremteni az asztalra valót. Legutóbb egy kis rakott krumplit kívántam meg. Míg…..
Az amatőr hagyományörző 2018.11.07 17:21:26
@látjátok feleim szümtükkel: Nem találtátok fel a spanyolviaszt .ERDÉLYBEN nagyon sokfelé a reszelt rakott krumpli dívik , pláne a góbéknál , én ugyan szatmári vagyok de nálunk is mindig reszelve készül,persze ez nem olyan szaftos mint a karikázott de ennek is megvan a maga varázsa !-gasztropusztitas.blogspot.com/2013/04/regi-egyszeru-rakott-krumpli-avagy-meg.html#links
Nem lehet folyton BBQ húsokat enni! Kell valami zöld is néha :) Ezúttal tavaszi káposztából, ami komoly challenge, mert nagyon nedves, és nehéz úgy megpárolni, hogy nem ázik el, de akkor is posztolni kell, mert ez alapeledel! Azért nem panaszkodom, hisz az indukcióson remekül el…..
Az amatőr hagyományörző 2018.06.27 14:23:47
@Andrass9: Kicsit későn vettem észre ezt a posztot , minden nagyon jó , mindennel meg vagyok elégedve mint ahogy az öreg kaporszakállú császár mondta de azért tennék egy kis megjegyzést . Szerintem a nyári káposzta és a téli káposzta között van egy nüansznyi eltérés már ami az ízvilágot illeti , mert a nyári zöld káposzta íze ad egy kis pluszt a cvekedlinek , pláne ha nincs denaturálva cukorral . Van egy különleges friss zöld íze , amit a téli káposztánál már nem érhető el ! Ha valaki kíváncsi az erről szóló értekezésemre itt találja :https://gasztropusztitas.blogspot.com/search/label/káposzta
Megmondom őszintén, eleddig nem ismertem ezt a, nevezzük immár nevén, „hányásmártás” kifejezést a vadasmártásra. :D De amióta hallottam valami blog-kommentben, nem hagy nyugodni a dolog. A kisróka mártást amúgy nem én találtam ki, de engedéllyel használom. :) Érdekes, annak ellenére, hogy valljuk…..
Blogkocsma 2018 első kocsonyája 2018.01.24 07:00:00
Nem garantálom, hogy posztolom a későbbieket is, de ez a kocsonya nagyon finomra sikeredett. Mikor akarok kocsonyahúst venni? Hát persze, hogy január másodikán. Az eszembe se jut, hogy a boltok polcai még üresek ... Teljesen hiába vadásztam rá, sehol semmi. Csak egy szép…..
Blogkocsma Spenótpüré ismét 2017.05.25 07:00:00
Minden tavaszon, amikor a kertemet elborítja a spenót, kénytelen vagyok főzni legalább egy "parajpürét" - a klasszikusat, ami be van rántva, sok fokhagymával, feketeborssal és régen zsemlével (amikor még volt zsemle), manapság saját zsemlemorzsával, ami bolti stangliból készül…..
Az amatőr hagyományörző 2017.05.27 10:12:13
@Andrass9: Hát ha még lesz spenót recepted kíváncsian várom , nekem is van egy spenótos spagettim sült szalonnával !
Vendégposzt: Vörösbor (de) Minõségi tollából:   Együtt lehet fõzni a karfiolt a tojásokkal sós vizben. Épp csak 10percet-elég neki, hogy szokja a sütõ melegét majd. Tepsi kiken kis vajjal,és mehet a rakottas. Alulra besamelt, majd tojás: és a karfiol. Kis füstölt ez…..
Az amatőr hagyományörző 2017.04.04 17:35:15
@pizzaszeletvágó: Nálunk a Te 5. verziód dívik
csak azzal a különbséggel hogy a rétegek közé még prézli is kerül / zsírban pirítva /!
Kissé elfelejtkeztem erről a már régebben megírt posztról - sajnos most már a recepthez való igazán jó káposzta beszerzése majdhogynem lehetetlen.Szeretem Witzigmann receptjeit, azt is mondhatnám, hogy ő az én Laci bácsim. :) Kinek a pap … Witzigmann az ilyen egyszerű ételekből is kihozza a…..
Az amatőr hagyományörző 2017.03.28 18:32:24
Blogkocsma Sertésnyelv BL módra 2017.02.02 07:00:00
Nem, nem Bajnokok Ligája, hanem Benke László. Ekézik mostanában a világbajnok mesterszakácsot (és mestercukrászt) rendesen. Valljuk be, nem minden ok nélkül. Megjelent egy videó, majd kisvártatva egy írás is. (Mondjuk, az a rántott pacal nem hangzik rosszul.) A kritikákra adott -…..
Blogkocsma Aszpikos sertésfej II 2017.01.11 07:00:00
Egyszerûen nem hittem el, hogy Wakának nem keményedett meg az aszpikja. Egy fejben rengeteg csont, bõr, stb. kollagén anyag van. Ha azt rendesen megfõzik, kemény zselatint kell kapni. Belefutottam egy szemtelen fejbe füllel(!!!) de tokaszalonna nélkül a madarasban. Máskor is kacérkodtam, de…..
Blogkocsma Spenótpüré másképp 2016.08.04 07:00:00
A kertben a múltkori óriási spenóttermés után bennhagyott tövek, amik osztoznak a cukorborsóval (a spenót alacsony, a borsó felmászik) szépen hozott levelet, meg magokat is másodjára. Most már nem kíméltem, és felhúztam a töveket. A vastag szárat és a magkezdeményt a…..
A tõkehalat már posztoltam, amikor utána egy hétig nem tudtam a lakást kiszellõztetni. Akkoriban biztonságból lefagyasztottam két szeletet, hátha lesz alkalom valamikor megenni. Az alkalom adódott: feleségem sulikirándul, szabad a gazda :) Roppan üde zöldbab, meg cukorborsó a…..
Az amatőr hagyományörző 2016.08.02 18:08:15
@Topy: Van itt minden és a kapzsiságnak sincs határa mert az emberi hülyeség határtalan !
Blogkocsma Spagetti á la cukkini 2016.07.19 07:00:00
Leszedtem az első néhány cukkinit, gyorsan főztem is egy nagy lábos tökfőzeléket. Aztán ki kellett találni, mi legyen a többiből. Pár zacskóval legyalulva ment a fagyasztóba, biztosítandó a téli főzelékellátásomat, de így is maradt pár darab. Eszembe jutott András…..
Az amatőr hagyományörző 2016.07.19 12:47:50
@Ez vagyok: Talán egy tojást is : á la carbonara !
Blogkocsma Egy igazi Ujházi leves 2016.07.17 07:00:00
2010-ben Magyarország legkedveltebb (vagy legismertebb?) levesének szavazták. A neve általában Ujházi tyúkleves, bár Ujházi Ede eredeti receptje Nagy Endre szerint az alábbiként készült: „Nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze.…..
Nyár, foci Eb, sör, meccsnézés. Mi kell ehhez a felsoroláshoz még? Hát valami nagyon klassz és könnyen elkészíthető grill kaja. Ez a mics, ami egy erdélyi húsétel, amit alapesetben háromféle darált húsból készíthetünk - de én sajnos bárányhúshoz nem jutottam. Maradt a marha és a sertéshús - úgyhogy…..
Az amatőr hagyományörző 2016.06.29 19:51:31
@Húsimádó: Hello ! Örülök hogy tetszik az én megközelítésem is . Én erdélyi származású vagyok , 40 évig éltem Erdélyben , keresztül - kasul bejártam és Bukarestben is többször volt szerencsém autentikus micset enni , a legfinomabbat egy otopeni kocsmában ettem , amelyik a Carul cu bere - híres vendéglátóhely régi receptjének a rekonstrukciója - Ha kíváncsi vagy ennek egy általam elkészített változatára az itt találod :gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/mici Kíváncsian várom visszajelzésedet !
Blogkocsma Rakott karfiol ismét 2016.03.09 07:00:00
Aki nem szereti a fraktálnövényeket, az hamarabb is befejezheti ... Van még bõven karfiol a boltokban, ezért a mi kamránkban is fellelhetõ. Elég sokáig eláll, ha hidegen tartjuk kis nedvesség társaságában. Feleségem rábeszélt, hogy süssem meg prézlis karfiolnak az egyik példányt. Soha nem tudom…..
Bár sokan idegenkednek tõle, nekem nagyon izlik. Már gyerekkoromban is szerettem, pedig nem is volt Popeye mesénk diafilmen. Tényleg, vajon mi lett a régi diafilmekkel ... Nem az elsõ alkalom, hogy posztolom, de ez már annyira egyszerû, hogy seperc alatt elkészíthetõ (köszönhetõen a…..
Az amatőr hagyományörző 2016.03.03 10:15:45
@Andrass9: Úgy az igazi mikor darabos a spenót , a tojás az folyósan jó , ebben teljes az összhang , a bundás kenyér csak fokozza az élvezetet , pláne ha egy kis sajt is van rajta !
Blogkocsma Bolonyai ragu 2016.02.18 07:00:00
Talán ez az a ragu, amit majd minden gyerekes anyuka készít. Ki így, ki úgy, de amennyi receptet, illetve ilyen nevû ételt láttam, egyik sem az igazi "bolonyai ragu". Olyannyira, hogy még én sem készítek autentikusat, hiába tanultam a receptet anyámtól, aki Bolonyában állt a nyári hõségben a tûzhely…..
Blogkocsma Csóka 2015.12.12 07:00:00
Ágnes hozott egy szatyor csicsókát. Kiraktam az erkélyre a többi gyökér mellé, aztán meg is feledkeztem róla. A napokban, ahogy törtem a fejem a következő heti menün, eszembe villant. -Na - gondoltam magamban -, épp kitelik belőle egy-két étkezés. Már csak az a kérdés, hogyan készítsem el.Azt írják…..
Ahogy sok más élelmiszerrel, itthon kicsit ellentmondásos a sonkával kapcsolatos tapasztalatunk is, hiszen a boltok polcai roskadoznak a hagyományos eljárásokat sikertelenül helyettesítő gyorspácos eljárással, vagy éppen baromfiból készülő változatoktól, nem is beszélve a…..
Az amatőr hagyományörző 2015.11.28 13:20:46
@világevő: Mindez igaz , de én nem is a világhírnevet hiányolom csak azt hogy valahol mi is ott legyünk azon a listán ahol a románok például az elbitorolt Erdély révén , mint jó sonkakészítők szerepelnek , pedig nem ismerek tőlük semmilyen sonkakészítő mestert vagy híres védjegyet . Lassan a mangalica is arra a sorsra jut mint a tokai bor , a pálinka , meg a kürtős kalács ! Mások akarják sajátjukén levédetni a magyar ízvilág hírességeit !
Blogkocsma Halászlé fazékban 2015.11.22 07:00:00
Nem feltétlenül kell a halászlét bográcsban készíteni, ahogy a gulyás is tud finom lenni, ha fazékban fõ. A fontos csak az, hogy csak jó alapanyagokból készüljön! Ez életem második halászleve, amire az apropót barátaink adták, akik megajándékoztak minket egy szép nagy ponttyal meg egy pici hallal…..
Hagyma reklamált a napokban, hogy nem posztoltunk még cigánypecsenyét. És való igaz, nemcsak, hogy nem posztoltunk, de én még életemben nem is sütöttem ... Ráadásul épp tegnap hozott a feleségem két szép szelet tarját! Vannak ételek, amik nekem csak az éttermekhez kötõdnek, és nem is tudom, hogy…..
Az amatőr hagyományörző 2015.11.18 19:12:17
@Waka: Hát már hogyne érdekelne , az ígazi gyomorerősítő !
Persze nevezhetném gluténmentes Barramundinak is. A lényeg: Metróban jártunk, ahol a halas pulton feltûnt egy óriási halnak a filéje, illetve abból egy darab, mert szerintem a teljes filé sehogy nem fért volna be a szállítókocsiba. Túlzásokat félretéve, a filé vastagabb része mintegy kétarasznyi…..
Az amatőr hagyományörző 2015.11.07 20:44:37
@Waka: Tiszai halászlét főztem , tészta nélkül . Az ablakot én is kinyitottam !
Az amatőr hagyományörző 2015.11.07 20:46:15
@Andrass9: Megusztam eső nélkül , pont kész lett mire elkezdett cseperegni !