Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Flúgatlan

1 bejegyzést írt és 1223 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elérte hazánkat az első igazi nyári hőhullám, napokon keresztül érvényben volt a vörös riasztás a tartósan extrém meleg miatt. Ha máskor nem is, ilyenkor azért mindenkinek eszébe jut a globális felmelegedés – amelynek most újabb bizonyítékát épp a NASA hozta nyilvánosságra. A NASA és a Nemzeti…..
1945. július 16-án tesztelték az első atombombát, három héttel később pedig már be is vetették Hirosimában. A sikeres tesztig vezető út egyáltalán nem volt zökkenőmentes, ráadásul magyar tudósoknak is igen nagy szerepe volt abban, hogy idáig eljutottak az amerikaiak. Legfrissebb adásunkban az akkori…..
Flúgatlan 2020.12.11 18:12:07
@TechNick: Ők magukat magyarnak tartották. Amikor egymás közt voltak, magyarul beszéltek. Magyarok voltak. És jó, hogy segítettek az atombomba kifejlesztésében.
Ezt volt képes kitenni a Facebookjára a magyar kormány: Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni karácsonykor. A kormány 8-10 nap múlva hoz erről döntést. Hozzá Orbán komoly feje, a megfontolt vezető, akinek majd mindezt köszönhetjük. Nos, ha a korlátozás nélkül azt jelenti, hogy…..
Flúgatlan 2020.12.01 08:40:14
"Egy dolgot ne felejtsünk: a kormány végletekig elhibázott járványkezelése miatt van ez így, "

Távol álljon tőlem, hogy Orbán-párti legyek. Sok hülyeséget csinálnak, pl. az egészségügyi dolgozók katonai üzemmódra átállítási kísérlete vérlázító baromság volt, amiből kezdenek is kihátrálni.

De!

A víruskezelést szerintem az elvárható határokon belül jól végzik. Egyszerűen nincsenek meg az ismereteinka arról, hogy középtávon mi a jó taktika. A szerző most idéz egy csomó szakértőt, akik korábban akartak lezárásokat. Más szakértők meg későbbre javasolták. Van ennek a járványnak egy fura dinamikája, ami tükröződik abban, hogy ahol gyenge volt az első hullám, ott erősebb a második. Pusztán az életek védelme szempontjából sem biztos, hogy rossz döntés volt kicsit (1-2 hetet) kivárni a korlátozásokkal. Igaz, hogy most pillanatnyilag rosszabbul állunk, mint a környező országok átlaga, de simán lehet, hogy fél éves távlatban ez vezet majd a kevesebb áldozathoz. A nagyobb arányú átfertőződöttség igenis alakít ki védelmet.

A gazdasági károkról és az emberek pszichés terheléséreől meg ne is beszéljünk.

Az persze igaz, hogy Orbán a kommunikációjával a saját javára fordítja a történéseket. De ezt teszi az összes politikus. Pl. az ellenzék harsogja az utólagos okoskodás szólamait és előrángatja azokat a szakértői véleményeket, melyek a korábbi lezárásokat szorgalmazták. És nem beszél azokról, amik szerint összességében nem sokat számít 1-2 hét, legfeljebb gyorsabb vagy lassabb lesz a 2. hullám lefutása, de az össz áldozatszám nem változik ettől. A lényeg, hogy a csúcson ne haladjuk meg a kapacitásokat és ez nagyjából teljesül eddig.

Úgyhogy a cikkíró ugyanazt csinálja, mint Orbán: politikai hasznot akar csiholni a járványhelyzetből.
A koronajárvány kapcsán naponta hallunk a lélegeztetőgépekről: hány készülékkel rendelkeznek a kórházak, hány érkezik, hányan vannak jelenleg gépi lélegeztetésen, milyen új gépet fejlesztenek, stb. Az egyik legnagyobb félelem a COVID-dal kapcsolatban talán az, hogy az ember gépre kerül - főként,…..
 Ülök ebben a Petri-csészében aminek iskola a neve, és közben bízok benne, hogy nem kapom el a vírust. Áltatom magam, hogy ha hordom a maszkot, rendszeresen mosom-fertőtlenítem a kezem védve vagyok. Miközben fél napomat zárt térben töltöm huszonhat gyerkőccel, és a többi négyszázzal, ha kilépek az…..
Flúgatlan 2020.10.10 17:42:48
@odamondó: "Igen ennél az embertelen viselkedésnél az is jobb, ha az emberek elfogadják hogy bizony COVIDban is meg lehet halni. "

Könnyű, üres okoskodás ez. A Szerző leírja, hogy 57 éves, több egészségügyi problémája is van, tehát az átlagnál sokkal veszélyeztetettebb. Nyilván nem akar még meghalni. Talán családja is van. Azoknak is számítana. odamondó: fogadd el, hogy meghalhatsz. Beszélj a magad nevében ilyen kérdésekről. És nem másnak osztogasd az észt, hogy a buksisimogatás fontosabb, mint az életben maradás.

A cikket amúgy értem: sok rokonom tanít és őket lényegében semmi védelemmel nem látták el. Közismerten a fiatalok körében terjedt a vírus aug. végétől, és egy középiskolai tanér épp ezzel a generációval áll állandó kapcsolatban. Van mundjuk 5 osztályban órája, 35 gyerek/osztály esetén az 175 gyerek/nap. Maszkban marha nehéz 45 percet beszélni, a termek nem túl nagyok, ... A folyosóról nem is beszélve.

Rengeteg tanár ismerősöm kapta el a Covid-ot. Szerintem lesznek, akik bele is halnak (remélhetően nem az ismerőseim közül). Teljesen megértem a szerzőt. Bedobták a tanárokat olyan közegbe, ahol elkerülhetetlen a kontakt azzal a generációval, akik most a legjobban fertőzöttek. Védelmükben nem sok minden történt. Szeptemberben még a diákok maszk-viselése sem volt előírva...
Flúgatlan 2020.10.10 17:48:37
@bes3: "Volt helyi terjedés bármely iskolában? Nem.
Volt magasabb megbetegedés vagy halálozás a tanárok között? Nem.
Maszk nem volt senkin."

Szeretném látni az erről szóló statisztikát. Nem volt ilyen hír, hogy a tanárok közt nagy lett volna a Covid-fertőzés, de az ellentétéről sem láttam. Állításodat csak akkor hiszem el, ha mutatsz vizsgálatot, ami vizsgálta a tanárok közti fertőződést és kihozta, hogy nem volt nagy. Statisztikailag nem releváns, de az én ismeretségi körömben most sok középiskolai tanár kapta el a Covid-ot.

Valójában a társadalom nagyon nem szolidáris a tanárokkal. Ebben a kérdésben sem. "Hősök"-nek vannak nevezve az orvosok (ebben a helyzetben jogosan), a mentősök (jogos), de még a boltosok és a pizzafutárok is, perdig velük hasonló szintű a taárok, főleg a középiskolaiak veszélyeztetettsége. Erre ha aggódnak, sokan kb. azt válaszolják, amit itt: Ne rinyálj, fogadd el, hogy belehalhatsz. Kösz!
Két érdekes és érdeklődésre számot tartó téma kerül ma terítékre, ugyanis mindkét témakörben nemrégiben született új szabályozás, melyek fontos változásokat ígérnek. Az egyik az engedély nélkül fúrt kutak legalizálása, a másik pedig az avarégetéssel kapcsolatos új rendelkezés. Terjengős bevezetés…..
Egy történet újramesélése, amiből többet tanulhatsz a politikáról és a nagybetűs életről, mint gondolnád. Lucasfilm's official marketing logo for Star Wars Day..
Tanári dohányzó Érettségi... 2020.04.17 15:15:45
Bevallom, lusta voltam írni, így nagy kihagyás után jelentkezem a karantén-oktatásból félúton. Feszülten vártam magam is Maruzsa államtitkár bejelentését az érettségi kapcsán, de nem ért semmilyen meglepetés. Egyrészt az írásbeliket megtartják, bár könyörögnek a diákoknak, hogy minél többen…..
Flúgatlan 2020.04.18 16:11:34
Buta hiszti ez a cikk.
Sok hülyeséget csinált ez a kormány a koronavírus kapcsán (pl. a 60%-os kórházi-ágy ügy), de az érettségik ilyen formában történő elrendezése szerintem korrekt.

Vírusveszély: egy érettségi írása nem fog nagyobb veszélyt jelenteni, mint elmenni egy nagyobb boltba bevásárolni. Ott a vevő és a boltos is nagyobb veszélyben van, mint az érettségiken a tanárok és a diákok lesznek.
Az életet újra kell indítani. Jó ez a karantén a legrosszabb elkerülésére, de ez nem mehet így tovább. Itthon és külföldön is indul pár gyár, Németo-ban már maguk az iskolák is kezdenek beindulni, fokozatosan, stb.

Év végi jegy: Melyik év végi? A mostani év végi jegy a vírushelyzet miatt teljesen torz. A tavalyi: nagy kiszúrás azokkal, akik akkor valamiért rosszul teljesítettek, de mostanra összeszedték magukat.

"Online érettségi - na ez idealista. Ehhez más jellegű feladatokat kellett volna eleve megírni és meghirdetni az érettségibe. Sajnos nem számoltak ilyen lehetőséggel, " Már hogy a fenébe számoltak volna ezzel? Na a cikk ezen része a legtisztább hőbörgés.

Egyetemi képzések csúszása: 1-2 hét az OK, de nem sokat oldana meg. Hónapok, vagy félév csúszás: sok százezer ember kapna később diplomát, összezavarodnának a nemzetközi ösztöndíj-rendszerek, stb.

És a legfontosabb, újra: Nem, nem lesznek nagy veszélyben a diákok és tanárok. Nem nagyobban, mint aminek egy mai átlagember kiteszik magát, amikor boltba megy. Nem nagyobban, mint egy buszsofőr, vagy egy gyári munkás. Ha a "maradj otthon" marad az egyetlen szlogen, akkor a vírushelyzet sem oldódik meg és szépen mindenki éhen pusztul, mert a társadalom működése leáll. Az érettségik megfontolt indítása szépen illeszkedik egy lassan újrainduló társadalom tevékenységei közé. Ahogy azt sok-sok ország is elkezdi mostanában.
Flúgatlan 2020.04.18 19:38:13
@enrikokaruszo: A boltba menős példa szerintem azért védhető, mert ugyan kevesebb az ott töltött idő, de az érettségi alatt sokkal kontrolláltabbak a körülmények.

Bolt: Ha mindenki, aki egyszerre ott van, tartja is a távolságot, nem tudhatod, hogy fél órával előtted nem járt-e ugyanarra egy koronavírusos ember, akinek tüsszentése, köhögése vagy csak hangos beszéde miatt kikerülő kis cseppecskék egy része még lebeg, más része kiült arra a szappanra, amit megfogsz és beteszel a kosaradba. Nemcsak az a pillanat számít, amikor ott vagy. Egy nagy boltban tízes-százas nagyságrendű ismeretlen ment át ugyanazon a légtéren, ahol Te is átmész most az utóbbi 30 percben. És nem is tudhatod, még azt se, hogy tüsszentettek-e.

Iskola május 4-5-6-án: Hetek óta senki sem járt ott, reggel lefertőtlenítik a padokat, kilincseket, a teremben, ahol írnak a diákok, egész nap csak az a 10 diák meg az 1-2 egymást váltó tanár fog megfordulni. Fix helyre ül mindenki, nincs mászkálás, nem nyúlkál senki sem más cuccához, stb.

Szerintem óriási a különbség az iskola javára. Még akkor is, ha az iskolában több időt töltenek az emberek, mint a boltban.

(PS: Érettségiző lányom és érettségiztető tanár feleségem van. Érintett vagyok. Mégse rettegek.)
A történelmet mindig a győztesek írják - mondta Napóleon, és milyen igazan. És a történelem talán egyetlen igazi győztese az nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok. Azonban - a filmekkel ellentétben - még nekik sem volt makulátlan, fényes diadalmenet a történelem útja. Éppen ezért kerestem olyan…..
Flúgatlan 2020.04.12 18:14:25
Azt hiszem, senki sem említette a két Öböl-háború közti embargót. Az nem ilyen látványos, de bizonyos szempontból igen kegyetlen volt.

Miután az első Öböl-háborúban nagy bátran nekimentek az infrastruktúra bombázásának (gátak, víztisztitó telepek, stb.) is, de a nyavalyás Szaddam még uralmon maradt, a háború lezárása után sok évig olyan embargót tartottak fenn, ami pl. megakadályozta az infrastruktúra újjáépítését. sok százezres városok voltak víz nélkül, gyógyszereket, orvosi segédeszközöket sem lehetett bevinni. Pedig fizettek volna olajjal. Több évig tartotta fenn ezt az állapotot az USA azért (ezt nyíltan kimondták), hogy majd az elégedetlen tömegek megbuktatják Szaddamot. Ez persze nem következett be, inkább az USA-t utálták meg. Ez volt az egyik alapja annak a folyamatnak, ami a szept. 11-i merényletekhez vezetett. Nehéz megbecsülni, de minden észszerű becslés szerint százezrek haltak meg az embargó következtében.

Ez persze nem olyan látványos, mint a vietnámi falu kiirtása, de szerintem durvább. Ez az államgépezet megfontolt, egész országot sújtó gazdasági háborúja,nem egy csapat elborult agyú katona bűne.

Mindamellett, nehéz ugyan mérni, de nagy átlagban még az USA mindig jobb, mint bármelyik másik, hasonló kaliberű hatalom. Az ő háborús bűneiket is számon kell tartani, tudni, hogy nincs egyértelműen "igazságos" ország, hatalom, de még mindig sokkal-sokkal jobb egy USA-dominált világ, mint egy hitleri Németország vagy egy Szovjetunió által uralt lenne, vagy jobb, mint ha a mai kínai állam szoros gyeplője lenne kiterjesztve.
Őszintén meglepődtem azon, hogy az ENSZ tanulmánya alapján az emberek 10%-ának semmilyen előítélete sincs a nőkkel szemben a politika, gazdaság, oktatás és erőszak terén. Nekem nagyon más a tapasztalatom. Gondolkodtam, hogy mi lehet az oka annak, hogy a statisztika mást mutat, mint amit magam körül…..
Norvégia a középosztály, felső-középosztály és a gazdagok országa. És ez olyannyira tökéletes állapotleírást hozott ebben az országban, hogy a vagyonosokat, vagy a stabil anyagikkal rendelkező embereket pontosan így képzeljük el, ahogy ők élnek és kinéznek. Norvégiában az állampolgárok biztonságban…..
Régóta az első választás ez, aminek a végén mosolygunk. A várakozásokhoz képest sokkal jobb lett az eredmény, több szempontból is.  1. Két képviselőt küldhet a Momentum, rögtön a harmadik legerősebb erő lettek. 2. Mocskos mód megbüntették a választók a kétharmadhoz tevékenyen hozzájáruló,…..
A legnagyobb dél-afrikai ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség (Democratic Alliance) is azt ígéri, hogy biztosítani fogja a határokat a bevándorlókkal szemben, akiket a rendőrség már most is véletlenszerűen megállít és igazoltat. Az afrikai bevándorlókkal szemben az erőszak…..
Flúgatlan 2019.05.08 13:04:11
@inkvisitor: "Fekete bőrű emberek is lehetnek rasszisták? "

A cikk sugallata: Igen (elvégre a tények tagadhatatlanok), de a végső ok egy fehér ember: Trump. A feketék csak azért rasszisták, mert eltanulták a fehérektől.

Legalábbis a cikk ilyesmit sugall. Persze, attól még ez nem igaz.
Pad, a közéleti blog Asszonyfarm 2019.03.02 22:22:16
Ha valaki állattenyésztésre adja a fejét szukát, kancát – teljesen mindegy milyen állatról van is szó – szülni képes egyedet vesz. Nem kell hozzá más, mint egy hely az állatoknak, élelem és egy hím, aki megtermékenyíti a szülni képes egyedet. Ez így megy az állatvilágban. Az állat ösztönlény, nem…..
Globális felmelegedés, üvegházhatású gázok, légszennyezettség, műanyagszennyezés, nagy csendes-óceáni szemétsziget, túlnépesedés, élelmiszer pazarlás, túlfogyasztás, intenzív mezőgazdaság, jégsapkák/gleccserek olvadása, fakivágások, fast-fashion… Ugye Te is…..
Flúgatlan 2019.02.19 23:48:52
Szép dolog a környezetvédelem, no meg a hosszú lista, amit felsorolsz. Sok elemét én is tartom, bár van közte elég kamuszagú is, de nem ez a lényeg. Ott van köztük a néhány, amit én és a nálam hozzáértőbbek is fontosnak tartanak, pl. az, hogy nem cserélem le szíre-szóra a tartós fogyasztási cikkeket meg amit lehet többször felhasználok.

Csakhogy: mi köze ennek a kereszténységhez? OK, ott a bibliai idézet, ami az ember felsőbbrendűségéről szól a természet többi teremtmény felett, de ebből egyáltalán nem következik a környezetünk kirablása. A nagy környezetszennyező cégek, intézkedések, szervezetek nem a kereszténységhez, hanem a fogyasztói társadalomhoz kötődnek. Ez generálja az eldobható termékek tömegét, ennek az alapelve, hogy csak a GDP-növekedés az elfogadható, stb.

Az, hogy a kereszténységben az ember magasabb rendű, mint az állatok, ott jelent különbséget pl., hogy egy keresztény levágja a marhát, ha éhes, a hindu meg inkább éhen hal, mert hogy az isten valamiféle formája.

Más is írta: a "keletiek" is durva környezetszennyezők. Nemcsak a kínai környezetszennyezésről beszélhetünk, hanem a "szent" Gangesz folyó állapotáról is például.

És a címbeli kérdésre: a kereszténység egyik fő állítása, hogy Isten mindent megbocsát, amit őszintén megbánunk és kérjük a bocsánatot. Ez a bocsánat azonban nem jelenti azt, hogy mentesülünk a következmények alól. Ha elszúrjuk a környezetet, annak következménye lesz, lehet, hogy már 10 éven belül is érezhetően. Ezzel szembe kell nézni, küzdeni kell ellene, de nem kell "túllihegni" a témát, mintha ez megbocsáthatatlan bűn volna.
Debrecenben készülnek: Miskolcon már vonulnak: -Győrben és Békéscsabán lassan kezdenek szállingózni az emberek a helyszínre, Szegeden mr nagyobb tömeg látszik. A több városban tüntetéseken többek között egy nyílt levél is elhangzik: Egy névtelen köztisztviselő levele a rabszolgatörvény…..
Flúgatlan 2018.12.16 23:12:39
"a munkás csak erőforrás, mint ahogy az EMMI minisztérium neve is mutatja"

Ettől berzenkedtem már amikor ez a név megszületett, akkor is. Ez a név az 1984, esetleg az Éhezők Viadala univerzumába való.

Én nem erőforrás vagyok, te barom, aki ezt a nevet adta a minisztériumnak! És még ha le is nyomjátok ezt a túlóratörvényt az emberek torkán, nem fog ez túl sok elvégzett plusz munkát jelenteni.

1) Számtalan tanulmány mutatta ki, hogy a sokadik túlóra már nagyon kis hatékonyságú. Ezért még rövid távon sem lesz akkora hatása ennek, mint amit a nyers óraszámok alapján gondolnátok.

2) Megnövekszik a nyugatra áramlás. Persze, a német cégeknek, akiknek a kormány most épp a talpát nyalja ezzel a törvénnyel, ez éppúgy jó. De itt ez egy nagy csökkenést fog jelenteni az elvégzett munkában.

3) A kizsigerelt dolgozók betegek lesznek, ami 2-3 év múlva már éreztetni fogja a hatását. Már így is mindenféle egészségrontó "folytonos műszak" és hasonló szörnyűségek teszik tönkre az életet. Olyan dolgok, amiket egy német cég az anyaországban soha nem tehetne meg. Erre jön rá pluszban a megemelt túlóra-kvóta.

4) Kevesebb gyereket vállalnak az emberek, mert agyonhajtva nem lehet gyereket nevelni. Ez csak 5-10 éves távlatban jelentkezik.

Nem elég, hogy az EMMI-ben nem törődnek az emberek egészségével, ráadásul még alkalmatlan hülyék is, akik ezt a 400 órás törvényt hozták. Ugyanannak a szakértelemnek a megnyilvánulását látjuk, mint ami a netadót is kiötlötte.

Védekezésük is álságos: a munkavállalók érdekérvényesítő képessége kb. 0 minálunk. Olyan szerződést nyomnak le a dolgozók torkán, amit csak akarnak. Különben kirúgják. Persze, akkor lehet máshova menni elvben, de igen kevés nagy cég kezében van a munkaerő-piac nagy része, hogy simán kiegyeznek egymással, hogy itt a gyarmaton kb. egységesen fognak emelni a túlóra-présen, és akkor igazi alternatíva nem lesz.

A profit-orientált cégek természetéből persze ez következik. De pont ellenük kellene a magyar emberek érdekeit védeni a kormánynak, mert neki elvben ez lenne a természete.
Flúgatlan 2018.12.17 00:03:06
@arabok balrol: "Kedves hogy aggodsz csak az maradt ki hogy egy darabbal sincs tobb kotelezo tulora jan. 1-tol, mint eddig. "

Ki mondta, hogy jan 1-től több lesz a kötelező túlóra? Én nem.

Persze, hogy nem jan 1-től lesz ez. A törvény engedi a kereteket kitolni. A cégek meg ki fogják azt tolni. Ehhez lefutnak pár kört, így-úgy módosítják a kollektív szerződéseket, esetleg több lépcsőben, de az egyszeri munkavállaló nem fog tudni ennek ellenállni. Mert hogy az egyént simán lenyomja a nagyvállalat. Ezért kellene az egyén védelmét ellátni az államnak. De ezt nem teszi. Ez a bajom.

De az látszik, hogy Te már túlórázol. Jól érzed magad?
Flúgatlan 2018.12.17 00:24:48
@arabok balrol: "amikor a tulorapenzzel kitomott melosok is szavazni fognak. "

Szerencsétlen! Az nem kitömés, hogy a sok munkáért megkapják az emberek a pénzüket.

Az emberek nem több munkáért akarnak több pénzt, hanem hogy pl. a győri Audiban dolgozó ember egy óra munkáért kapott bére közelítsen a német Audiban ugyanolyan munkát ellátó melós béréhez. Na, ehhez asszisztáljon a kormány, ne ahhoz, hogy "dolgozz évi szinten még 10%-kal többet és akkor béred 10%-kal közelít a némethez". (Te meg hamarabb elpatkolsz, így kevésbé terheled a nyugdíjkasszát.)

Akinek van munkája, az nagyrészt már fullon van dolgoztatva így is.

De megyek aludni, mert holnap vár a becsületes meló.

Jó éjt a bérkommentelőknek!