Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Din Serpahis

0 bejegyzést írt és 1248 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Svájc sokak számára tűnhet vonzónak és méltán, hiszen a magas életszínvonal és a nyugalom igazán attraktív dolog. Más kérdés, hogy (mint mindenhol) a svájci életnek is akadnak hátulütői. Ezekből szedett össze Anna néhányat...
Gyakorta előforduló élethelyzet, hogy egy beszélgetés témája arra terelődik, hogy nem élünk túl fényűző életet, hiszen a nyugati bérek magasabbak, jobb az életszínvonal, még a közmunkás is luxusautóval közlekedhet, és egyébként is itthon minden drága de ezzel szemben a jövedelmek borzasztó…..
Egy család történetét, vívódásait dolgozza fel az a könyv, melyet Beatrix írt határátkelésükről és amely szándékai szerint segítséget nyújthat azoknak is, akik még csak tervezgetik a külföldi létet. A szerzőt Luca és Márti kérdezte a könyvről és tapasztalataikról...
Az egész akkor kezdődött, mikor a Silverland webshopjában (vegyétek meg!) megpillantottam, hogy kapható a Harc és Varázslat. Az első magyar szerepjáték. Amiről valószínüleg nem is tudnék, ha nem olvasom a Kard és Mágia köszönetnyilvánításában.  A feleségem áldásával megrendeltem hát és onnantól…..
Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is…..
A repülőtéri ételek általában drágák (illetve ez gyakorlatilag mindig igaz) és ha az embernek balszerencséje van, akkor még rosszak is. Azért akad arra is példa (szerencsére egyre több), hogy egy repülőtéren is ehetünk finomat – Steve-nek is ilyen tapasztalata volt Hongkongban...
A karkater testreszabásról szóló bejegyzésben elmerengtem azon, hogy egyszer talán lemesélem Kard és Mágiában a Skorpiók Mocsara című Kaland-Játék-Kockázat (rövidítve KJK), avagy lapozgatós könyvet.  Erre a hétvégén alkalmam nyílt, de végül a Kazamaták és Kompániák mellett döntöttem, de alaposan…..
„Minden annyira gyorsan változik, én is, meg a világ is, nem tudhatom, hogy hova visz az utam.” Ismerős? Alighanem sokan vagyunk így, mint Csilla interjúalanya, Sándor, aki szoftverfejlesztőként dolgozik Svájcban. Lássuk, milyen tapasztalatokkal!..
Din Serpahis 2021.08.05 10:04:41
@arthurthedent: Van Pécsen ilyen közösségi iroda, oda szerintem beülhetsz, nem is olyan drága.
Din Serpahis 2021.08.05 10:07:09
@FutureFry: Ja az is volt, 30 nap szavit adtak, Svájcban ugye 20 a kötelező.
Din Serpahis 2021.08.05 10:10:10
@arthurthedent: A legjobb az volt, amikor Product Owner voltam még Bécsben. Jött a főnököm, hogy át kéne vennem az xyz komponenst. Mondom jó, ez mit csinál. Hát azt nem tudja senki, doksi nem igen van. Jó, akkor ki ért hozzá. Hát azok mind elmentek a cégtől tavaly.

Kénytelen voltam megkérni egy fejlesztőt, hogy ugyan már reverse engineeringelje a kódot, aztán abból kitaláltam, hogy mégis mi a szar van.
Anita egy svájci pékségben dolgozik. Előtte évekig egy angliai moziban dolgozott, a svájci munkához kellett némi szerencse is. A három műszakban zajló munka nem mindig egyszerű, de (mint Csillának mesélte) szeretne maradni...
Ki gondolná, hogy egyetem után akár hetek alatt sikerülhet gyógyszerészként elhelyezkedni Svájcban? Márpedig Anettnek sikerült, nem csoda, hogy (mint Csillának mesélte) megtalálta a számítását és nem is nagyon tervezi máshol az életét...
Din Serpahis 2021.07.08 09:47:42
@valamit visz a víz.....: Azzal a rengeteg lóvéval, amit adó és járulék formájában kipréselnek belőlük, hogy legyen miből finanszírozni a nyuggerhordákat, családipótlékos segélyes kiccsaládokat, a tróger vasutasokat és ehhez hasonlókat.
A holland befogadó nép, a tolerancia ezzel együtt is kényes kérdés az országban. Előkerül nyelvtanfolyamon, az ország gyarmati múltja kapcsán és bizony a legutóbbi magyarországi törvények miatt is – mint Vera írja, még az általános iskolában is téma volt...
Din Serpahis 2021.07.06 10:35:30
@fhdgy: Ez borzasztoan egyszeru, a spanyolok osszeraboltak egy csomo ezustot a gyarmatokrol, de nem nagyon tudtak vele mit kezdeni, azontul, hogy telepakoltak aranykincsekkel a templomokat.

A britek meg hollandok ebben meglattak a lehetoseget, elkezdtek fejleszteni az ipart, ekkor kezdett pl a gyapju / textilipar felfutni, aztan ezeket a termekeket eladtak a spanyoloknak, akik tudtak is fizetni ertuk.

Egyebkent egesz Europa mai strukturaja erre vezetheto vissza, mert ugye az ipar felfuttatasahoz ezek a joemberek a mezogazdasagbol szivtak el a munkaerot, meg a szantofoldeket atminositettek birkalegelonek, szoval elobb utobb nem volt mit enniuk, a kajat pedig honnan mashonnan importaltak volna mint k-europabol. Az itteni nemesseg meg latta, hogy ez baromi nagy uzlet, es rastartoltak a mezogazdasagra, amihez munkaero kellett, ezert megerositettek a jobbagyrendszert (Verboczy harmaskonyv stb.) Magyarorszag evszazados lemaradasa pl innen eredeztetheto, ezert van az, hogy meg a 20 szazad elso feleben is ment az urizalas, mikozben nyugaton mar duborgott a jovo.
Din Serpahis 2021.07.06 10:36:39
@Din Serpahis: Tehat a lenyegeben a kerdesre a valasz az az, hogy a spanyolok osszelopkodott aranya, az ott van az angol vasutakban meg szenbanyakban...
Őszintén szólva sok mindenre gondol az ember, amikor Svájcban élő magyarok munkái merülnek fel, de hogy van, aki sushi séfként dolgozik, arra nem feltétlenül. Márpedig a Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozatában Csilla vendége Péter, aki sushi séfként dolgozik...
Din Serpahis 2021.06.25 12:25:46
@svajcineger: Nagyon nagyon nem mindegy, hogy valaki milyen élethelyzetben van. Nekem most a nettom ennek kb a negyszerese korul van, amig ketten voltunk itt a nejemmel, ez ugye brutal jo volt, 1500ert bereltunk lakast, 500 elment a biztositasra, olyan 800 kajara, a tobbi habzsi dozsi.

Amiota van gyerek is, azota ma picit a leanyzo fekvese, ki kellett vennunk egy nagyobb lakast 3000ert, kellett vennunk kocsit, aminek a fenntartasa marha draga, dragabb biztositasra valtottunk, plusz a gyerek dolgai valami brutal penzbe kerulnek kezdve pl a babakajaval.

Most nemreg megkerestek Magyarorszagrol egy allassal, es olyan fizetest ajalnlottak, hogy megtakaritasban azzal mar elorebb lennenk (persze otthon a sajat lakasunkban laknank), szoval most nagyon nagyon gondolkozom.
Din Serpahis 2021.06.25 23:10:05
@a nagy hohohorgász: Svajc, IT. Ezzel ennel akar joval tobbet is.
Számos dolog kelthet fel érdeklődést az olvasóban, ha új olvasmány kiválasztásáról van szó. Meghozhatja a kedvet egy szép borító, egy megnyerő illusztráció, egy frappáns fülszöveg, de éppenséggel egy másik könyvbarát lelkesedése is sarkallhat olvasásra valakit. Amikor azt látod egy olvasott…..
A kérdés nagyszerű és elgondolkodásra késztető, és már csak azért is érdekes, mert nemrégiben ugyanez merült fel a baráti társaságban. Szóval Steve kérdésfelvetése úgy szól: ha nem lenne semmilyen gátja, hol élnél legszívesebben? Az ő válasza kissé meglepő, de a magunk részéről nagyon szimpatikusnak…..
A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat legfrissebb részének főszereplője Kriszta, aki munkaközvetítőként dolgozik. Akit érdekel, milyen lehetőségekre lehet számítani betanított munkásként Svájcban akár alapszintű nyelvtudással, annak Csilla interjúja kifejezetten jól jöhet. Kiderül, szinte csak…..
Din Serpahis 2021.06.10 21:06:03
@svajcineger: Most a CSnek dolgozom, csomo kulfoldit ismerek itt aki nem ITs. Magyart is. Szoval ezert sem ertem.
Nyelvtudás és szakma nélkül munkát keresni külföldön nagyon finoman szólva sem a legideálisabb kezdés. Márpedig Ilona így vágott neki Svájcnak és ő azok közé tartozik, aki végül sikerrel járt. A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozatban szokás szerint Csilla kérdezte a tapasztalatairól...
Din Serpahis 2021.06.04 09:04:58
Kezdjük a jó hírrel: Burgenlandban a legolcsóbb a lakásbérlés Ausztriában. A rossz hír viszont az, hogy az elmúlt években jelentősen drágult az ingatlan bérlése az országban az osztrák statisztikai hivatal friss adatai szerint...
Az informatikusokról sokan gondolják azt, hogy sima ügy a külföldi munkavállalás, ahol aztán hatalmas pénzeket lehet szakítani. A valóság persze ennél összetettebb, már csak azért is, mert magának a területnek is rengeteg ága (valamint boga) van. A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat mai…..
Din Serpahis 2021.05.27 11:47:27
@Horthy Miklós cselédje: Persze hogy az. Tudod, szep lakas, jo kocsi, utazgatas ide-oda, en inkabb ezt preferalom az esti lereszegedes helyett.
Din Serpahis 2021.05.27 11:52:06
@Arthamyr: Igazabol anyagilag ugy eri meg csinalni, ha meg nincs csaladod, es kulonosebben nagy igenyeid sincsenek, mert egyebkent siman felemeszti a fizut. Ismerek olyan hazaspart, ahol gyerek meg nincs, mindketten az ITban dolgoznak eleg jo poziban, bloduletes penzeket lehet leakasztani.

Gyerekkel mar nem annyira eri meg, ugye at kell allni az egykeresos modellre, meg annyira elszallnak a koltsegek, hogy szerintem Magyarorszagon nagyjabol hasonloan ki lehet mar jonni. Mi most elkezdtunk gondolkodni a hazakoltozesen, es igy kulfoldi munkatapasztalattal vannak olyan ajanlatok, hogy szerintem megtakaritas szempontjabol siman versenykepes.
Tízből nyolc embert lehúznak a bécsi ingatlanosok, azaz 80 százalékunk a szükségesnél többet fizet az albérletért. De vajon honnan tudhatjuk, hogy mi is ebbe a csoportba tartozunk?..
Nehéz olvasmány a mai, ugyanakkor hisszük, hogy Vera története sajnos nem egyedi, talán sokan magunkra ismerünk benne. Még ha nem is annyira tragikus körülmények között, mint az övé, de a járvány sokunk életét, hazautazásait megnehezítette...
Din Serpahis 2021.05.25 14:49:35
@kék madár: Kormänyablaknal mar lehet csinaltatni magyar kartyat, ha van kulfoldi igazolasod.
Din Serpahis 2021.05.25 14:51:23
@somlobodog: Persze, nincs ezzel semmi, mi most voltunk otthon harom hetet, Svajc az ugyan nincs olyan messze, de autoval minden gond nelkul letoltuk, nem volt sehol semmi gond.

Egy jobaratom meg ket-harom havonta jarkalt haza eddig is, minden kulonosebb problema nelkul.
A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat legújabb részének főszereplője Gyuri, aki nemrég nyelviskolát alapított a partnerével. De talán nem is ez a beszélgetés legfontosabb része, hanem az, ahogyan a beilleszkedésről, elfogadásról és boldogulásról gondolkodik...
Din Serpahis 2021.05.21 21:07:31
@Opi87: legkevesbe sincs szuksegem se a magyarokra se semmifele halora, megoldom egyedul ami kell. Ha nem igy lenne, ki se mertem volna jonni
A „Miből élnek a magyarok Svájcban?” sorozat legújabb részének főszereplője Ági, aki neurológusként dolgozik az országban. Ismét egy részletet olvashattok Csilla interjújából, a teljes beszélgetést pedig a poszt végén található videóban nézhetitek meg...
Din Serpahis 2021.05.14 18:06:45
@svajcineger: 1000 CHF kb.
A gyermeknevelés mindenhol kemény és drága menet, pláne az Svájcban. Egy korábbi posztban azt írtuk, hogy hivatalos becslések szerint is alsó hangon 200 ezer frankkal kell számolnia annak, akinek gyermeke születik. A sok évnyi helyi tapaszlatból beszélő Fehér Holló posztjából kiderül, szerinte ez…..
Din Serpahis 2021.05.12 09:19:50
@Arthamyr: persze hogy nem, vannak svajci barataink, 80as idos par, az egyik fiuk ugyved a masik kozepsulis tanar (itt azok brutal fizetest kapnak) multtkor panaszkodtak, hogy a gyerekek vert pisaltak mire tudtak venni sajat lakast, persze hitelre. Az orokseg csak akkor jatszik, ha a nagyi meghal, de itt siman elelnek 90 evig, hat marha nagy segitseg 60 evesen orokolni... Egyebkent a hazban ahol lakom ott is lakik egy ket idosebb par, ez ezek ugye berlakasok, szoval nincs mindenkinek sajat...
A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat mai részében egy szobalány pozíciót nézhettek meg közelebbről. Aki kérdez, az ezúttal is Csilla, aki válaszol pedig Adina. Csilla ezúttal változtatott a formátumon, így összefoglaló helyett következzen egy részlet a beszélgetésből...