Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fovarosi.blog.hu

1054 bejegyzést írt és 958 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 7:35-ös busszal mentem át Marcaliból Mesztegnyőre. Mesztegnyő, iskola megállóhelyen kell leszállni, itt van egy kis élelmiszerbolt, mellette egy meglepően színvonalas, Borsodi logós vendéglátóhely (kaja nincs, de kávégép, üdítő, mosdó van). Ha zárva lenne ez a hely, akkor az egykori iskolára…..
Februárban ismét frissült a fortepan. A Budapesttel kapcsolatos képekből adok át egy kis válogatást. A fortepan leírása szerint: „Ebben a válogatásban bűnügyi helyszíneket láthatnak a hetvenes évek eleji fővárosból. A gyűjtemény feldolgozására Budapest Főváros Levéltárától kaptunk lehetőséget, ahol…..
1944. február 23-án adták át a Székesfővárosi Sebészeti Szükségkórházat, azaz a Sziklakórházat. A ma már turista látványosságként működő intézmény véres története. A Várnegyed alatti pincerendszer évszázadokon át nyújtott oltalmat a polgári lakosságnak: ide lehetett lemenekülni ostrom vagy akár…..
Nemesviden érdemes az előző posztban megénekelt boltban még feltöltekezni, mert Kisviden és Nagyszakácsiban nincs nagyon lehetőség vásárolni.  Nemesvid utolsó házai után, egy Pieta szobornál balra kellett kanyarodni, majd úgy 100 méter után jobbra. (Nem a temető felé, hanem utána, a bozótos fák…..
Erről a szakaszról egy képes beszámolót készítettem, mivel gyakorlatilag végig aszfaltúton megy. Fantasztikus vízhólyag beszerzési lehetőség, ne hagyd ki! Zalakarost a fürdőtől kivezető Termál úton hagyjuk el, Galambokig a kerékpárúton vezették el a túrajelzést is. (Akkor viszont talán jobb lett…..
Fantasztikus panorámát kínál a Horváth-kertre és a Várra, mégis közutálat tárgya: ez az Alagút utcai toronyház, amely újra és újra példaként került elő, ha felszínre tör a magasház építészet körül évtizedek óta tartó vita. Irány az Alagút utca 3.!..
A Dél-dunántúli Kéktúrán Zalakarosra beérkezve tartottunk egy pihenőnapot, körbesétálva egy kicsit a városkát. Ebből született meg ez a szubjektív beszámoló. Ami kapásból feltűnik, hogy ez egy nagyon modern település. Míg Hévízen évszázados hagyománya van a fürdőzésnek, a történelmi fürdőházaknak,…..
Fővárosi Blog Végig a Fő utcán 2023.12.10 08:19:00
Sétáljunk végig Buda egyik legjelentősebb útvonalán, a Fő utcán! A Batthyány tértől eljutunk egy műszaki bravúrral megemelt templomig. (Második rész.) A Batthyány tér mindig is fontos csomópontja volt Budának. Az Aquincumból Camponába vezető Duna menti római hadiútból itt ágazott ki a Pannónia…..
Már kora reggel elindultam Budapestről, és ez jó döntésnek bizonyult: a 7:35-ös Tópart IC végig félig üres volt. Nagykanizsaán már szólni kellett, hogy a 11:50-es busz Nagybakónakra még 12:05-kor sem jelent meg, úgyhogy a túrázás jó 20 perc késéssel indult - de ennyi még igazán belefért a…..
Fővárosi Blog Végig a Fő utcán 2023.11.10 10:10:00
Sétáljunk végig Buda egyik legjelentősebb útvonalán, a Fő utcán! A Clark Ádám tértől eljutunk egészen a Szilágyi Dezső térig. (Első rész.) A Clark Ádám tér az Alagút és a Lánchíd megépítésével vált a budai oldal nagy forgalmú csomópontjává 1857-re. A terület felértékelődését jelzi, hogy sorra…..
100 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a 2023-ban felújított Corvin Áruház. Egy díszes épület gazdag története plakátokkal és filmhíradóval. ..
Nagykanizsa északi végéből, Pallinból 9 óra körül indultunk. A főutcán északnak tartva hamar visszaértünk a kék jelzésre, innen északra tartva az Alkotmány út 71. alatt található Rózsa presszónál kellett bélyegezni.  A presszó már nem működik, de a kerítés belső oldalán ott van a bélyegző. Ezután…..
2021 és 2023 között lezajlott a Lánchíd nagy felújítása. Mi mindent újítottak meg, mi változott? Egy nagy sztori próbaterheléssel, LEGO Leóval és horgonykamrával.  Már a Budapest Szíve program megvalósításakor, 2009 környékén elkezdtek foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehetne a Széchenyi…..
10 évvel ezelőtt zárt be végleg a Vidámpark. Egy nagy sztori végére ért Budapest: Angol Park, Vurstli, körhinta és hullámvasút - van, ami odalett, van, ami fennmaradt. Te melyik játékot szeretted a legjobban?..
A Lánchíd, mint minden, ember által épített szerkezet, időnként felújításra szorult. Az alábbiakban az 1914-es és a második világháború utáni újjászületésről is lesz szó, de a két háború közötti időszak történéseit is górcső alá vesszük. Az 1849-ben átadott híd 26 éven át a főváros egyetlen hídja…..
Valamikor Ferihegy jól ismert díszei, elemei voltak azok a színes madárkák, amelyek a 2A terminál mennyezetéről lelógatva üdvözölték az utazásra induló utasokat. Mi lett velük, hová kallódtak el, és hogy menekült meg egy részük? Ennek jártam utána...
Már előző nap leutaztunk ehhez a túraszakaszhoz. Vonattal mentünk le Budapestről Zalaegerszegre. Ott néztünk egy éttermet, benéztünk a templomba, lődörögtünk kicsit a Deák Ferenc szobor körül, aztán indultunk tovább busszal Borsfára.  Borsfán az iskola közelében tér le a kék jelzés a főutcáról,…..
„A híd építése mindig halad, de a kikötött időre aligha elkészülend” – írta a Honderű 1845-ben. Hogyan épült fel a főváros első állandó hídja? Ahogy az előző részben olvasható volt, a tervezéssel Széchenyi javaslatára Willam Tierney Clarkot bízták meg. Ő a Hammersmith-i Vízművek főfelügyelőjeként…..
2010-ben még Ráday Mihály szervezett demonstrációt a Lechner Ödön által tervezett épület megmentéséért, most pedig szállodaként született újjá az Operaházzal pont átellenben álló egykori Drechsler palota, amit az idősebbek Balettintézetként is ismerhettek.  Az Andrássy út 25. szám alatti telken…..
A híd megépítésének szükségességét a történelemben sokan felismerték Zsigmond királytól Széchenyiig, mégis hosszú, küzdelmes út vezetett ahhoz, hogy elindulhasson a tényleges építkezés. 1819, amikor még csak hajóhíd kötötte össze Pestet Budával (Petrich András rézmetszete)..
Nemrégiben újra frissült a fortepan, így ismét megoszthatok egy válogatást a legújabban feltöltött képekből. Több, mint ötven adományozó kb. 4000 képe került ki. Darabszámra (több mint 400 kép) a Flanek-Falvay-Kováts gyűjtemény a legjelentősebb, benne egy remek sorozattal a budapesti neonokról.…..
Kiről nevezték el a Hess András teret, és miért fontos a Budai Krónika? Ezeknek járunk utána az 550. évforduló kapcsán...
Az ide látogató turisták kötelező látnivalója, a főváros első állandó hídja felújítás alatt áll, 2023-ban át is adják. Ennek kapcsán több részes cikksorozatban mutatom be Széchenyi István egyik legfontosabb örökségét, amely az 1. és az 5. kerületet köti össze. Egy állandó budapesti híd gondolata…..
fovarosi.blog.hu 2023.05.21 20:08:21
@Etniez: Dehogy kell befejezni az M0-ást.

Amikor a Hungária körgyűrű kiépült, akkor azt mondták, hogy de jó, az Árpád hídtól a Lágymányosi hídig megvan a széles nagy körút, ezután sokkal kisebb lesz a belvárosi autóforgalom. Nem lett kisebb.

Aztán azt mondták, hogy majd megépül az M0, és akkor majd milyen jó lesz, mert oda fog átmenni az M3 felől az M1-M7 felé (vagy vissza) tartó teherforgalom meg autóforgalom. A nagy kamionok tényleg arra mennek, de ettől függetlenül állt továbbra is az egész belváros és természetesen a Hungária körgyűrű is. (Nézd meg reggel 8-kor a Lágymányosi híd budai felhajtóit.)

Soha nem oldotta meg senki sehol úgy az autóforgalom csökkentését, hogy újabb és újabb autós utakat nyitott.

A megoldás az, hogy a fizikai tér újraszabásával egyszerűen kitiltod az autóforgalom jelentős részét, megemeled a behajtás költségeit (pénzben, időben), és fejleszted az alternatív közlekedési megoldásokat.