Regisztráció Blogot indítok
Adatok
0.5 bit

0 bejegyzést írt és 546 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kerékpározás jót tesz a gazdaságnak  A kerékpározás több mint egy közlekedési mód vagy hétvégi hobbi. Jelentős gazdasági hajtóerő, olyan messzemenő előnyökkel, amelyekkel a legtöbben nincsenek tisztában. Ebben a cikkben elmerülünk a kerékpározás hihetetlen gazdasági hozzájárulásaiban, a milliárd…..
Az orbáni külpolitika, diplomácia és gazdaság-orientáció hosszú évek óta a Moszkvával és Vlagyimir Putyinnal való minél szorosabb együttműködést célozza. Ez a nevezetes "keleti nyitás" programja, mely Szijjártó Péter 2014 óta tartó miniszteri működését mindvégig jellemezte és jellemzi most is.…..
0.5 bit 2023.02.20 06:10:45
"Az orbáni külpolitika, diplomácia és gazdaság-orientáció hosszú évek óta a Moszkvával és Vlagyimir Putyinnal való minél szorosabb együttműködést célozza."

vs Németország hosszú évek óta (Merkel időszak), pl. NS2

"Paks II. kapcsán a Putyinnal való kapcsolat eleve szorosabb részünkről a legtöbb európai uniós országhoz képest"

A legtöbb itt azt jelenti, hogy nem csak Orbán, hanem más európai ország is, pl. finnek. Másrészt a jelen levő atomenergia ellenesség kézen fogja az orosz ellenességet. Akik szerint rossz választás a Roszatom, azok nagy többségének a többi is. Annyira nem különleges az építés, hogy ebben a világon 60%-os részesedése van az oroszoknak.

"az oroszokkal közösen hangoztatjuk a békepártiságunkat is, ami természetesen "Moszkva békéjét" jelenti"

Bármilyen békepártiság "Moszkva békéjét" jelenti jelenleg, mivel az oroszok területeket foglaltak el. A nem "Moszvka békéje" a háború pártiságot jelent, mivel "Kijev békéjéhez" ki kell szorítani az orosz hadsereget ukrajnából.

Az majd a jövőben derül ki, hogy a békepártiság kinek kezdvez. Ha az ukrán hadsereg le tudja győzni az oroszokat akkor valóban moszkvának kedvezett. Ha végül oroszok kerekednek felül, akkor ukránok jobban jártak volna egy békekötéssel, mint sok tízezer emberáldozat után még nagyobb területvesztéssel járó háborúval.

A háború pártiság most azért kényelmes, mert annyira azért (még) nem akarja senki ukrajna győzelmét, hogy "Sztyeppei vihar" keretében kikergesse az oroszokat, mint három évtizede Szaddamot kuvaitból.

Amennyiben a "hadiszerencse" végül az oroszoknak kedvez, akkor valódi dilemma áll elő: béke az oroszokkal vagy valódi háborús részvétel katonák küldésével.

Bízzunk abban, hogy erre a kérdésre nem kell választ adni.
0.5 bit 2023.02.20 21:08:29
@birkamenet: "Félbites, nem tudunk várni a jövőre, meg reménykedni abbvan, hogy
..."

Épp erről írtam, hogy még nagyon korai bármilyen következtetést levonni. Majd utólag lehet eldönteni végül kinek volt igaza.

Oroszoknak van nagyobb esélyük, de ettől függetlenül remélem mégis az ukránok nyernek.
Jönni és megzsarolni nagy, gonosz EU Mi is történt néhány órával később, hogy kihirdettük a háborús vészhelyzetet és kvázi áttért Magyarország a kontroll nélküli, rendeleti kormányzásra? Miniszterelnökünk kiállt és bejelentette, hogy a magyar emberek rezsicsökkentését megvédi, de bármi áron, (értsd…..
0.5 bit 2022.05.29 09:55:34
@látjátok feleim szümtükkel: "Kicsit sánta a magyarázatod. Mert az elköltött eu-s pénzt már nem lehet zárolni, csak azt, amit még nem kaptak kézhez."

Nem sánta az. A jogosulatlanul elköltött EU-s pénzeket eddig is vissza kellett fizetni. Ez nem változott.

Ami új a jogállamisági eljárásban, hogy meg lehet tagadni a kifizetést, ha meglessz az elmarasztaló döntés. De csak utána!

A lényeg, még nincs elmarasztaló döntés vagyis az EU jogszerűen nem tarthatná vissza a magyarországnak járó pénzeket. Majd ha lesz döntés akkor már igen.

Amit a döntésig kifizetnek és kiderül, hogy jogszerűtlen az vissza kell fizetni, ahogy történt az elmúlt években. A jogállamisági eljárás nem a korábbi rendszer helyett, hanem annak kiegészítése.
0.5 bit 2022.05.29 15:46:52
@látjátok feleim szümtükkel: "Elírtam, azt írtam volna, hogy be kell perelni az EU-t a támogatás visszatartásáért. Majd eldönti a bíróság.
Ja, már döntött?"

Nem, nem döntött sem bíróság sem ET.

Bírósági döntés csak arról van, hogy a jogállamisági eljárás lefolytatható. Arról nem, hogy ennek minek kellene lennie az eredménynek.
0.5 bit 2022.05.29 19:22:56
@látjátok feleim szümtükkel: "De arról van, hogy akifiztés felfüggeszthető."

Pontosan, csak előbb le kell folytatni a jogállamisági eljárást, megvárni az elmarasztaló határozatot.

Még el sem indult a jogállamisági eljárás, de már nem jöttek a pénzek. Még nincs ítélet, majd ha lesz, akkor jogszerű a felfüggesztés.

Még a jogállamiság nagy baratjának nem nevezhető Sztálin elvtárs is először rendezte meg a kirakat pereket és csak utána lőtték tarkón a dolgozó nép ellenségét. Az EB meg hónapokkal a "per" indítása előtt már végre is hajtotta az ítélelet. Jogállami módon.
Szó szerint örökzöld téma ez a villanyautózás...A tegnapi esti "helyzetjelentés" kapcsán is csodálkozva olvastam, hogy mi mindent lehet belekölteni abba a puszta ténybe, hogy sok tízmilliós elektromos autók esetében is maradnak kérdések azzal kapcsolatban, hogy kilométerek százait megtéve egy nap…..
A választási eredmények és az elmúlt egy hét fejleményeinek az elemzése alapján kirajzolódik előttünk, hogy hogyan fog kinézni a magyar politikai élet a következő években. A Fidesz-KDNP nagyarányú győzelme valószínűleg egy korszakot lezáró esemény volt, de a pártok többsége továbbra is…..
0.5 bit 2022.04.13 05:52:09
Az alábbi fél mondatban van a lényeg:

"... nyilvánvaló, hogy a baloldali ellenzék csak akkor érhet el választási győzelmet, ha a kormánytól tud elvenni szavazatokat. "

Az elmúlt 12 év alatt ez egyáltalán nem volt nyilvánvaló az baloldali ellenzéknek. A Jobbik és LMP hajlott erre, sokkal több szavazatot is kaptak 2018-ban mint a MSZP+Párbeszéd+DK+Momentum, utóbbi csak 2/3-át a Jobbik+LMP szavazatainak.

Talán még jobban is járt az ellenzék az újabb 1/3 alatti eredménnyel, mert ennek belátásának esélye nőt ezzel az eredménnyel. Ha jobban szerepelt volna az ellenzék, akkor maradt volna az a 12 éves álláspont, hogy az összes nem Fidesz szavazó "össze gereblyézése" elégséges a győzelemhez.

A nagy kérdés szerintem az, hogy ezt belátja-e az ellenzék vagy ehhez még szükség van néhány további elveszített választásra (2026, 2030, ...).

A fő gond az O1G, amely arra ösztönzi az ellenzéket, hogy minden amit a Fidesz tesz rossz, így mindennek az ellenkezőjét kell csak képviselni és ez majd elhozza a győzelmet. A jelenlegi eredmény és a korábbi 2010, 2014, 2018 eredmények is azt mutatják, hogy ez nincs így.

Azt kellene belátni, hogy a Fidesznek nem lenne ilyen sok támogatója, ha mindent rosszul csinál. Ha viszont nem csinál mindent rosszul, akkor hiba mindenben az ellenkezőjét állítani, mint amit a kormánypártok tesznek.

Az ellenzéknek akkor lesz esélye győzelemre, ha konszolidálódik és megtalálja azokat a lépéseket, amelyeket a válsztók kedvelnek. Ezeket az azonosított "jó dolgokat" nem támadja, hanem támogatja. Ekkor lesz esély a kormánypárti szavazók megszólítására és onnan elhódított szavazokkal többségbe kerülni.
Európa eddig úgy tekintett az orosz törleszkedésre, mint mikor a macska odarókázik a sarokba, a gazdi meg eléhúzza a sámlit. Ha nem látjuk, akkor ott sincs. Így volt ez Krímmel - azt se tudjuk, hol van pontosan, meg hát úgyis oroszok lakták, kit érdekel. Így volt ez az ellenzéki politikusokkal - jaj…..
Érdekesebbnél érdekesebb nyilatkozatok, statisztikák, kijelentések láttak napvilágot a múlt héten is az autóipar képviselőitől. Igyekszem feldolgozni mindent, ahogy időm engedi. A villanyautó kérdés uralja a pillanatot, és ez nem is nagyon fog változni a közeli jövőben. Kezdjük Ingolstadttal.Az Audi…..
A berlini egyetemi menzákról majdhogynem száműzik a húst. Hogy miért? A diákszövetség képviselőjének nyilatkozata szerint a diákok nyomására, akik többször jelenzték, szeretnék, ha a menzák klímabarátabb módon működnének. Ezért az őszi szemesztertől kezdve a húsételek a kínálat csupán 4 százalékát…..
Lépésről-lépésre halad az önvezető autós technológia fejlesztése. A sofőr beavatkozása nélkül, önállóan működő járművek koncepciójától egyelőre sokan inkább távol tartanák magukat. A következő összeállításban áttekintjük az önvezető autókkal kapcsolatos aktuális kihívásokat. 8. Törvényi és jogi…..
0.5 bit 2021.06.17 04:58:26
@GyMasa: "Majd, ha az önvezető rendszer, Alaszkában, egy téli éjszakán, a térdig érő, és sűrűn eső hóban, egy országúton (sőt, egy mellékúon) is képes az autót elvezetni, akkor térjünk erre vissza."

Azért ez már nehezített pálya lenne.

Első körben az is elég volna, ha pesten szikrázó napsütésben tudna vezeti egy felújítás/felbontás alatti szakaszon. Pl.: képes lenne kitalálni merre vezet a sáv, amikor a sárga csíkok egy-két hét alatt összegyűrődnek.

Szerintem az önvezető autók megjelenése a pilóta nélküli menetrendszerinti replülőgépek elterjedése után kb 5-10 évvel várható.
Blogom első és legnépszerűbb posztjában bemutattam, hogy hogyan érdemes szavazni a parlamenti választáson. Felvetődik a kérdés: miért van szükség taktikázásra? Miért nem lehet olyan választási rendszert csinálni, ahol mindenki akkor adja le a számára leghasznosabb szavazatot, ha az őszinte véleménye…..
0.5 bit 2021.03.14 10:32:20
@jancsi_3: "@0.5 bit: egy tisztességes választáson nem nyerhetne választást egy párt 50% alatt, te kis mongolFidióta barom! az összefogás Orbán elbaszott választási rezsimje miatt kell. "

Ez csak akkor igaz, ha maximum 2 induló van.

Az összefogás nem Orbán rezsimje miatt kell, hanem azért mert az MSZP-nek beszakadt a támogatottsága. Ha ma is a Fidesz és MSZP (vagy bárki helyette) összemérhető volna, ez az egész probléma nem is létezne.
0.5 bit 2021.03.14 10:37:44
@Csóka Endre: "@0.5 bit: Szükség van arra, hogy az előválasztáson indulókat a 6 nagyobb ellenzéki párt előszűrje. Ez is egy lényeges kérdés, de lényegében független a választási rendszer kérdésétől."

Igen, de mindez arra vezethető vissza, hogy a Fidesz "elhúzott" a többiektől. 2010 előtt, amikor még a Fidesz-MSZP egy súlycsoportban volt, ilyen fel sem merült.

Pl.: egy 35% Fidesz és 35% Momentum mellett (és 30% az összes többi) semmi gond nem lenne a választási rendszerrel és nem lenne összefogás meg előválasztás sem.
  Áll a bál az IKEA legújabb reklámkampánya miatt. "Legyen minden otthon biztonságos hely" - hirdeti a mamutcég, s propagandafilmjében a narratíva szerint meglehetősen gyakori, családon belüli erőszakot jeleníti meg. A magyar férfijogi szervezetek tiltakoznak, s közösen megfogalmazott, nyílt…..
0.5 bit 2020.12.01 12:58:48
@G. Nagy László: "Olyan kibaszott jó érzés, olyan magabiztossá tesz, ha képes vagy egy lépést hátrálni, és kívülről szemlélni a helyzetet. Fél perc alatt leveszed, hogy mire megy ki a játék és csak mosolyogsz az egészen."

Elég lett volna ezt megírni:

"Párkapcsolati erőszak? Feleségek és férjek, ne rinyáljatok, lépjetek ki!"

Sokkal ütősebb és lényegre törő, mint a fenti hosszú blog bejegyzés.
0.5 bit 2020.12.01 13:24:23
@G. Nagy László: "Tökéletesen igazad van. De vajon lehozta volna az Index? :)"

Szerintem nyugodtan lehozhatta volna. Ez is egy vélemény - függetlenül attól, hogy nem értek vele egyet -, amelyet manapság nem sokan mernek megfogalmazni.

Egyrészt értem, hogy miért gondolod "darwin díjasnak" a párkapcsolati erőszak áldozatait. Végül is van benne némi logika.

Másrészről viszont a valóság árnyaltabb, mert az emberek viselkedésében és döntéseiben minden van egy érzelmi rész is, amit az emberek többsége mérlegelés közben nem tud figyelmen kívül hagyni.
A mai napon átlépte Magyarországon a 4000 főt a koronavírus járvány halottainak a száma. Ez a szomorú adat sajnos alkalmat ad rá, hogy végezzünk egy aktuális számvetést a járvány során elhangzott néhány korábbi kijelentéssel. Ezek közül is az egyik legmegosztóbb, Svédország járványkezelésének nyári,…..
A „normál” törvények egyszerűek: ne lopj, ne ölj. Ezekkel nincs is gond. De mi van a különlegesekkel? Ha minden törvényt be akarsz tartani akkor ezeket is ismerned kell – ezeket szedte össze Hollandiából Vera...
Tarján András blogja Bringa 2020.10.04 12:14:05
        Nagyon későn, 1962-ben, huszonkét éves koromban tanultam meg biciklizni. Történt ugyanis, hogy az egyetem terepgyakorlatot szervezett a Mátrában, ahol vagy gyalog, vagy kerékpárral lehetett közlekedni. Indulás előtti nap kimentem a Városligetbe a kölcsönzőhöz, gondolván nem lesz ez olyan…..
Az a helyzet, hogy a jelenlegi "kurzus" tematizálási kényszere olyan szinten van, amit nem nagyon kell sem magyarázni, sem értelmezni. Foglalkozni sem kellene vele, de ez sajnos nem lehetséges. Jobb oldali, nevezzük "konzervatív" gondolkodáshoz és világnézethez közelebb álló emberként elképesztően…..
0.5 bit 2020.07.17 10:20:33
@erol: "Milyen megtorlással? Munkatábor, börtön, lincselés, kivégzés vagy mi?"

Kirugnak a cégtől (pl.: google), ha olyan véleményed van, hogy a pozitív diszkrimináció is diszkrimináció.
Megkezdődött a budapesti parkolási rend újragondolása. A 444.hu már tavaly elkezdett tényfeltáró sorozata magára valamit is adó politikus számára vállalhatatlanná tette a parkolási díjbeszedés kerületi feladatkörben tartását. A kiút is körvonalazódik: vissza kell térni a Demszky-éra utolsó éveiben…..
Már egy két hónapja írom a válaszokat arra a bejegyzésemre érkezett kommentekre, ami bár nem ebből a célból íródott, de végül a feltétel nélküli alapjövedelem mellett tette le a voksát. Az érvelésem a következő volt: felesleges a fizetést munkához kötni, mivel a munkáért kapott fizetésnek nincs sok…..
A Nemzeti Energia- és Klímatervben (NEKT) foglalt 12 százalékos kibocsátáscsökkentési célszám nem szolgálja Magyarország klímavédelmi érdekeit, derül ki az Energiaklub elemzéséből. A NEKT minden területen az energiafelhasználás növekedését tervezi, amiből jól látszik, hogy a műszaki szempontrendszer…..
0.5 bit 2020.06.11 06:41:05
@különvélemény: "Legalább egy hete borult az ég és energia szempontjából szélcsend van, és ez még így lesz vagy 1-1,5 hétig."

Nem kell ennyire földhöz ragadtnak lenni, mert

"... a műszaki szempontrendszer mellől hiányoznak az ugyancsak kulcsfontosságú társadalmi és környezeti érdekek ..."

a műszakiakat holmi matematikai és fizikai törvények gúzsba kötik így nem lehet grandiózus terveket készíteni.

Az 50-es években a biológia ált a hazai narancstermesztés útjában és annak korlátain is milyen jól sikerült átlépni.
A koronavírus-járvány kezelésére a világ országai és tudományos szakemberei eddig háromféle stratégiával álltak elő. Ezek közül az egyik már megdőlt, a másik pedig mellékhatásai miatt kivitelezhetetlennek látszik, és lassan egyértelműen meghaladottá válik. A harmadik stratégia összetett,…..
0.5 bit 2020.04.05 03:45:21
@élhetetlen: "Ha egy bolti kasszás fertőzött, és adja ki pin kód nyomásra több száz embernek ugyanazt a terminált, akkor azt a kört egyszerűbb felderíteni, mint a mozgó embereket tesztelni?"

Értem, csak az a baj, hogy "kasszásból" van több százezer, betegből meg még nincs ezer sem.

Teljesen más, ha a szűkebb családnak barkácsolsz öt maszkot, mintha naponta kellene félmilliót készíteni.
0.5 bit 2020.04.05 07:27:18
@élhetetlen: " Csak a betegek kontaktjait kell követni, a meg nem betegedett vírushordozók menjenek csak szabadon, nem kell tesztelni őket. Kb. ezt írtad."

Nem ezt írtam. A kérdés az volt, hogyan találjuk meg a meg nem betegedett vírushordozókat:

a, az első megbetegített fedi fel, az ö kontaktjai között lesz
b, kezdjük a teljes lakosságot tesztelni

Ahogy nincs elég orvos és intenzív ágy több ezer betegre, úgy nincs elég orvos és labor több millió tesztre.

A nem megbetegedett fertözőttek megtalálásáról írtam.
0.5 bit 2020.04.05 07:31:25
@Larrikin: " tévedés, van már olyan gyorsteszt, ami a vírusra reagál."

A vírusra reagáló tesztek a vírus genomjának felszaporításával működnek. Ez időigényes. Ami gyors teszt, az nem vírusra reagál:

Cégünk jól, olcsón és gyorsan dolgozik. Az ügyfelek ebből kettőt választhatnak.