Regisztráció Blogot indítok
Adatok
qbr

0 bejegyzést írt és 1508 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tízmillió karanténszakértő és epidemiológus országában elég kockázatos erről a járványügyi kényszerintézkedésről írni, de mivel az elmúlt napok koronavírusos témái (és konteói) között kiemelkedő helyet foglaltak el a főváros lezárásának lehetőségeit taglaló topikok, úgy éreztem, hogy a…..
qbr 2020.03.14 20:54:54
@Wilson11: "Azt kértem tőled, hogy mutass olyan karantént a világból ami hermetikusan le akar zárni várost"

Albert Camus: A pestis
Amint azt törzsolvasóink már tapasztalhatták, mai posztunk szerzője egyszerűen imád listákat készíteni, amikkel aztán pofátlan módon provokálja olvasóit, vitára ösztönözve őket. A hadvezérekről, szárazföldi csatákról és fegyverekről szóló posztok után úgy gondolta, hogy milyen jó ötlet lenne…..
qbr 2019.07.14 22:44:44
A poszt eredeti kérdésére lehetséges válaszok:
- sorozási hatékonyság: hadsereg létszáma / adott területen élő emberek száma (bajnok-esélyesek: É/D-Korea, Izrael, Mongol Birodalom)
- hódítási hatékonyság: hány fős hadsereggel* hány négyzetkm-nyi szárazföldi területnövekedést értek el százalékban számolva, mondjuk 50 éves szakaszokban (mongolok, makedónok)
- védekezési hatékonyság: hány fős hadsereggel* hány négyzetkm-nyi szárazföldi területcsökkenést tapasztaltak meg százalékban számolva, mondjuk 50 éves etapokban (lómaiak, Nagy-Britannia)
- össz hatékonyság: megnyert / elveszített háborúk aránya (franc tudja, talán Róma, törökök)
- civilizációs impakt: hány olyan csatát nyert a hadsereg, amely után 5 éven belül az ellenség állama jelentős, mondjuk 25%-os területcsökkenést szenvedett el, százalékban és abszolút négyzetkm-ben számolva (törökök, makedónok, mongolok)
- elrettentés / politika: hány éven keresztül sikerült az adott hadseregnek nem háborúba keverednie, az állam területvesztesége nélkül (Svájc, Kína)

*talán jobb a hadsereg létszáma / adott területen élő emberek száma aránnyal számolni

Persze az egészhez tényleg nem árt definiálni, hogy mit tekintünk egy adott hadseregnek, mert minél hosszabb ideig áll fenn egy államalakulat, annál nehezebb azt mondani, hogy az első 100 év hadserege ugyanaz, mint az utolsó 100 év hadserege.
Törzsolvasóink tudják, hogy mi itt a Lemilnél imádjuk a listázást (ebben is hasonlítunk egynémely, sportot kedvelő magyar politikushoz) és az ehhez kapcsolódó szavazóposztokat. Sorozatunkban foglalkoztunk már kiemelkedő hadvezérekkel, a papírformát felrúgó ütközetekkel, történelemformáló…..
„Úgy érzem magam, mint egy házicseléd, akit csak arra tartanak, hogy rendbe rakja a fészkét”- És sok egyéb dolog miatt is a gyerektéma lassan felejtős lesz, mivel a pasi úgy hiszi, ő mindent jobban tud, és a nevelés az anya dolga. Mindezen túl figyelmetlen az ünnepek terén,…..
qbr 2019.05.21 09:33:34
@Captain Admin:
"Aki már volt otthon gyerekkel és takarította ki a lakását és tud főzni, az mind tudja, hogy ez teljesítményben lófasz. Nincs (jellemzően férfi) munkakör, ami ettől könnyebb és egyszerűbb feladatokat jelentene a gyakorlatban."

Nem akarok a magasröptű eszmecserébe nagyon belefolyni, de ebben konkrétan nincs igazad.
A házimunka/gyereknevelés nem azért nehéz, mert más ne tudná megcsinálni, hanem azért mert kurva monoton, véget nem érő, nincs lehetőség kilépésre, általában betegségre es szabadságra alig, és az egész napközbeni emberi társalgás 95%-a gügyögésben merül ki.

Az ember igyekszik okos, értelmes nőt választani társul (én is így tettem) - egy okos értelmes embertől viszont nehéz elvárni, hogy szó nélkül teljes szellemi csecsemőkorban, felnőtt társas érintkezés nélkül és monoton munkával töltsön több évet.

Ezért igyekszik egy értelmes ember tehermentesíteni még munka mellett is a GYEDen/GYESen lévő társát, hogy a társának is jusson valami szellemi vagy társas inger
qbr 2019.05.21 10:45:19
@Captain Admin: csak olvasni nem tudsz, írni már igen, sebaj, félsiker.
1-2 éveseknek ritkán van nyári szünet (ami később is csak kb 10 hét, vs. maradék 9,5 hónap).

De mindegy, mert pont erről beszélek én is, és ugyanazt tamasztod alá te is, amit en mondtam: én is elvittem a gyerekeket magammal, amikor csak tudtam, hogy pihenhessen az anyjuk - nyilván te is azért tetted ezt, mert úgy gondoltad, hogy milyen jó lenne neki. Aztán mentél vissza dolgozni a kollégák közé, váratlan problémákat megoldani, nehézségeket leküzdeni, az agyadat dolgoztatni. Neked (vagy nekem) kikapcsolódás volt a gyerekkel lenni x ideig, az anyjuknak meg munka x*100 ideig.
És már elore látom, ahogy felremagyarazod, amit írtam: igen, szeretjük a gyerekeinket, szeretünk velük időt tölteni. De ettől még vannak más (pl. intellektuális) igényeink is, amiket vagy kielégítünk, vagy nem. De mindegy, nekünk ez már a múlt, de másnak viszont még simán lehet a jelen.
A kommandó szuper és legyőzhetetlen, ezt már  a hangalámondásos Schwarzenegger videokazetták óta tudjuk. Kivéve amikor nem. Toplistánkon a tíz legismertebb  SNATFU -azaz totálisan elcsesződött bevetése a különleges alakulatoknak.  A válogatásba csak a második világháború utáni, "közismert" akciók…..
qbr 2019.05.11 08:58:07
@Szóra kész Szókratész: Te mit gondolsz, a hangtompító hány decibelről hány decibelre csökkenti a lövés hangját?
qbr 2019.05.11 08:58:07
@Szóra kész Szókratész: Te mit gondolsz, a hangtompító hány decibelről hány decibelre csökkenti a lövés hangját?
Ha csak a geopolitikai realitásokat nézzük Donald Trump amerikai elnök március 25-i döntése ésszerű, miszerint elismeri Izrael szuverenitását a Szíriától 1967-ben elhódított Golán-fennsík felett. Azonban a döntés nem csak az Egyesült Államok korábbi álláspontjával megy szembe, hanem ENSZ határozatot…..
Pangea Cunami karácsonyra 2018.12.23 19:42:14
A 2004 karácsonyán pusztító indiai-óceáni földrengés és az általa kiváltott cunami nemzedékünk talán legnagyobb és legtragikusabb természeti katasztrófája volt, melyet csaknem "élőben" követhetett az egész világ. Ma annak járunk utána, mi zajlott le a mélyben, mi okozta a példátlan, az Indiai-óceán…..
Nem mai hír (konkrétan 2017-es), de a múltkori Caraman-cikk kapcsán egy kicsit aprólékosabban körülnéztem a román SIE (Serviciul de Informaţii Externe = Külső Hírszerző Szolgálat) honlapján és hát olyat láttam, amitől elkerekedett a szemem. A tavaly ugyanis egy olyat léptek, ami titkosszolgálattól…..
Megint egy félig off-topic bejegyzés, de mentségemre szóljon, hogy a szokásos témában, valamint, hogy abban egy számomra igen fontos fejleményről tudok beszámolni. Biztos sokan tudják, hogy rengeteg továbbképzést, konferencia-előadást tartok orvosoknak az orvosi kutatások módszertani kérdéseiről…..
A titkos műveletek világában egy jól elhelyezett, megtévesztő információ profi módon történő kiszivárogtatása gyakran eredményesebb, mint számos más erő, eszköz vagy módszer, arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb és rizikómentesebb az összes többi, számba vehető lehetőségnél. 1947-ben a…..
qbr 2018.08.30 07:54:32
@halaloszto: nem, rosszul tudod, amire te gondolsz, az a "bar of chocolate".
A chocolate bar jelenthet szeletes csokit is
3. felvonás: Aggasztó hírek egy állatkísérletből Warfel és mtsai egy nagyon elegáns kísérletben igyekeztek a problémakörnek utánajárni. A dolog értékét limitálja, hogy állatkísérletről van szó, de azon belül próbáltak mindent végigzongorázni...
qbr 2018.06.28 06:51:20
qbr 2018.07.05 08:51:56
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): emellett van egy 4% csak mesterségesen táplált, illetve egy 39,5% keverten táplált csecsemő, akiknél nem, illetve (logikusan) ritkábban jut anyatej a csecsemők szervezetébe
(itt találtam az adatokat: szoptatasert.hu/tapszer/kodex-ibfan_munkacsoport/csecsemotaplalasi_es_tapszerforgalmi_adatok)
A közlegelők tragédiájáról szóló trilógiánk befejező részében a terraformálás kifejezést nem egy másik bolygó, hanem a Föld lakhatóvá alakításáról szól, melynek nyomán az emberiség a természeti tényezőkön túl az élővilágot is gyökeresen „átalakította” a maga igényei szerint. Az első részben…..
qbr 2018.06.26 08:46:31
@Hungarian Geographic: a szövegben 1x szerepel "-szigetek", és vagy 10x "-sziget". Egészen nyilvánvalóan elírás.
Praxis Lassan felőröl a fájdalom 2018.06.06 06:00:00
Továbbra is vannak fájdalmaim, nem tudom hogyan tovább, magánrendelés felkeresését a jövedelmem nem teszi lehetővé…  Kedves PraxisBlog!   A tehetetlenség íratja velem a történetemet, lassan felőröl a fájdalom…   Február eleje óta igen erős baloldali derék/vesetáji…..
qbr 2018.06.10 22:24:12
@csak néha benézek ha marhaságot látok: nehéz dolog ez. Felesegemet is reumatologushoz kuldte eloszor a sérvével a háziorvos, aztan magatol ment tovább, es utana még pingpongozott vele egy sort az ortoped es az idegsebesz.
A szemelyes tapasztalat az, hogy a sérveknek valahogy nincs igazi gazdája a periférián (aztán korhazban mar persze igen)
2012 szeptemberi, tehát majdnem 6 évvel ezelőtti írásom a közösségi immunitás (nyájimmunitás) témájáról: Amennyiben a védettség meghatározó módon az oltásból származik (ez egy sor fertőző betegségre igaz modern körülmények között), akkor a fentiek azt jelentik, hogy ha a populáció elég nagy részét…..
qbr 2018.06.05 21:10:11
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): Egyrészt értem, és köszi az idézetet.

Másrészt továbbra is böki a csőröm valami, de több dolog is. A háziorvosnál való megjelenés ugye az életnek egy kis részét képezi csak, és nem csak ott klasztereződhetnek az oltást elutasítók, hanem máshol is (baráti társaság, nagycsalád, iskola, stb.). A háziorvosi klasztereződés megakadályozása tehát nem a járvány-kitörés valószínűségét csökkenti 0-ra, hanem csak 0 plusz kockázatot ad hozzá az egyébként is jelen lévő járvány-kitörési kockázathoz (amit összességében a teljes populáció átoltottsága határoz meg egyébként is legnagyobb mértékben).

Tehát nem szerintem nem csak azt a két rizikót kell összehasonlítani egymással, hogy a járvány kitörésének a valószínűségét mennyire emeli a klaszterezés az egyik vagy a másik esetben (van-e klasztereződés vagy nincs), hanem azt is, hogy egy már kitört járvány esetén mennyire okoz rizikó emelkedést és csökkenést az egyik, illetve másik opcióban (beszorozva a két típusú praxis eltérő számával).

Egyébként azt sem értem, hogy a "nem klasztereződő praxisok" miért igen/nem kategóriaként vannak kezelve. Ha egy 1000 fős praxisból 1 oltást megtagadó van, az nem ugyanaz a rizikó, mint ha 10 vagy 100 lenne.
Mondjuk ha modelleznénk különböző szcenáriókat az alapján, hogy különböző mértékű oltás-elutasítási attitűdöket feltételezünk a teljes populációban (1%-10%-20%-30%-40%-...), elvileg kellene lennie egy olyan pontnak, ahol egyértelműen jobban jár a teljes populáció a klasztereződéssel. Tehát a klasztereződés vs. nem klasztereződés olyan nagyon...binárisnak tűnik :)
Feltételezem, hogy itt a rizikó nem egy folyamatos változó, de (a cikkek ismerete nélkül ismét:) hiányzik a modellből valahogy ez a szempont
qbr 2018.06.05 21:15:48
@qbr: bocsánat, most láttam, hogy a második cikkhez hozzáférek, megnéztem alaposabban, és most láttam, hogy modelleztek különböző mértékű oltás-elutasítási szintekre.
qbr 2018.06.06 07:00:35
@Karinthy-paradoxon: vegigkattintottam a halozatos jatekon, erdekes volt, koszonom
Mit tehetne az állam és mit nem azért, hogy több gyerek szülessen. Két lista. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt monda: „Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a…..
qbr 2018.04.25 12:28:39
Tök jó, írok további pontokat a listához (ffiként, több gyerekkel)
- 4 és 6 órás munkahelyek létrehozásának intenzív támogatása GYESről munkába visszatérők számára (akár a férfinak is, nem feltétlenül kell a nőnek): aki sok évig otthon volt a gyerekével, vagy gyerekeivel, annak (és a gyereknek is!) érzelmileg hatalmas sokk, hogy akkor holnaptól hétköznaponkét reggel f8-5-ig nem találkozik a gyerekkel. Ha ennyire sokra becsüljük az anyákat, az anyaságot és az anya-gyerek (vagy éppen apa-gyerek) közötti különleges kapcsolatot, akkor talán ne mondjuk, hogy ja, ez csak 2 vagy 3 éves korig fontos, aztán nem
- Annak fel- és elismerése, hogy míg a dolgozó fél (általában apa) intellektuálisan és szociálisan folyamatosan ki van téve ingereknek, egy gyerek(ek)kel otthon lévő anya (vagy épp apa) ilyen szempontból ingerszegény környezetben van. Feleségem pl. értelmes, okos nő, többek között ezért is a feleségem. A játszótéri kirándulásokon, a tücsökzenén és a pelenkavásárlás logisztikáján túl igénye lett volna felnőtt szellemi és szociális táplálékra. Én ezt megkaptam a munkahelyemen, de ez számára eléggé behatárolt volt.
- GYESről néhány gyerek után visszatérni egy 2-10 éves kihagyást jelenthet. Az irodai szoftverek több generációváltáson átesnek ezalatt, márpedig ezek használatára a munkahelyek 60-80%-nál szükség van. Ingyenes irodai szoftver használati képzések (akár online, távképzés) eléggé hasznosak lennének.
- A gyerekeinket szeretnénk, ha továbbtanulnának, viszont az egyetemi helyek szűkülésével azért ez ki tudja, hogy fog sikerülni.
Ha van államilag támogatott lakás-előtakarékosság, miért nincs államilag támogatott egyetem-előtakarékosság? Az államnak is rohadtul megérné, mert a befizetéseket állampapírban tartanák a pénzügyi cégek úgyis, a felhasználást pedig abszolút az állami fenntartású intézményekbe lehet csatornázni (tandíj, kollégiumi díj), tehát az állami támogatás visszamenne az államhoz. Ráadásul még előre jól ki is lehetne számítani, hogy mennyi, ilyen jellegű magánpénz jut majd a felsőoktatásba, és lehetne ehhez igazítani a kapacitásokat. Aztán még villogni is lehetne a nemzetközi felmérésekben, hogy milyen sokan tanulnak tovább. Ráadásul itt nem egy lakásra kell gyűjteni (ami a mai ingatlanárakkal amúgy is egy elég kilátástalan projekt), hanem egy 2-3 milliós összeget kell összerakni - ez 8-10 év alatt azért könnyen sikerülhet.
Az egyik védőoltás-ellenes szervezet a minap kirakta a Facebook oldalára a következő kimutatást az amerikai szamárköhögéses esetekről: És még kommentárt is kapunk hozzá: A CDC (USA ÁNTSZ-e) felmérése szerint ötször nagyobb esélye van elkapni a szamárköhögést annak, aki be van oltva ellene,…..
qbr 2018.04.11 10:02:58
qbr 2018.04.11 10:05:38
@qbr: bocsanat, veletlen komment volt, telefonom begolyozott
Azt javasolta, hogy jelezzem az orvosi kamara felé, hogy nem volt hajlandó ellátni gyermekemet, mi több, elküldte őt a rendelőből. Tisztelt Praxis blog!   Nem egészen vagyok tisztában az iskolaorvos jogaival, ezért fordulok önökhöz. Lányomnak, aki jelenleg tizedikes, le kellett…..
qbr 2018.02.01 14:30:13
@apanna: annyi csak, hogy ez nem döntés kérdése az intézmény részéről, jogszabály hatarozza meg az iskolaorvos jogait, feladatait, lehetőségeit és kötelességeit
qbr 2018.02.02 08:37:44
@qbr: persze ez a gyerekekkel is így van. Otthon még azt mondja, hogy megtanulta és tudja a dolgokat, aztán az iskolába érve elfelejti. Ha az iskolaorvosokkal is ez a helyzet, akkor lehet, hogy most valami nagyon fontos felfedezést tettünk: az iskolával van a gond!
A 21. században, Európában a jobb állapotú betegek mosdatják a társaikat, hogy ne egye meg őket a piszok, és ne kapjanak el további fertőzéseket. Akármennyire hihetetlen, ez a magyar valóság, a saját szememmel láttam. Tisztelt Praxis!   Tavaly ősszel kórházba kerültem,…..
qbr 2018.01.23 13:56:01
@she_wolf: "Ugyanakkor igazságtalan dolog, hogy kétszer (és kétfelé) fizetsz azért, hogy egyszer jól legyél, és teljesen érthető az ezt igénybe venni kényszerülők háborgása."

Pedig ugyanez van a tömegközlekedéssel: ha nem használod, akkor is fizetsz érte az adódból, és nem kapsz emiatt kedvezményt autóvásárláskor.
qbr 2018.01.23 15:20:58
@she_wolf: A TVK-ra azért van szükség, mert az egészségügy nem végtelen, hanem véges pénzből gazdálkodik (legyen az éppen bármennyi). A TVK-val lehet az intézmények kapacitásait az igényekhez igazítani, és nem egy annyira drasztikus eszköz, mint egy intézmény/osztály megnyitása vagy bezárása, hanem elég jól finomhangolható, lehet emelgetni, csökkenteni, határt meghúzni ami felett kevesebb térítés jár, stb.
Az eszközre magára szükség van, mert az intézmény abban érdekelt, hogy a kapacitásait akkor is maxra kihasználja, amikor épp arra nincs szükség, tehát akár feleslegesen is ellássa a betegeket.
És persze kiválóan alkalmas a TVK arra is, hogy függetlenül az igényektől egyszerűen gyalunak használjuk, hogyaszondja mostantól csak feleennyi beteg ellátást fizetjük ki, mert csak.
És a hosszú távon nyomott TVK pedig az intézmény kapacitásainak leépüléséhez fog vezetni, de hát ez sem túl meglepő.

Nem tudom, de a tömegközlekedés tudtommal sehol az országban nem önfenntartó, hanem központi vagy helyi költségvetésből egészítik ki.
qbr 2018.01.23 16:28:40
@she_wolf: Nem. Ha nem lenne TVK, de mondjuk tökre megérné ultrahangozni mert magas térítést kap érte az intézmény, akkor boldog boldogtalant 2x ultrahangoznának. (Nyilván feleslegesen nem fogják röntgenezni, mert az káros, de tfh az UH nem). De miért is ne tennék? Az intézmény szempontjából az intézmény finanszírozása javul, a betegnek csak jó, mert alaposabb kivizsgálást kapnak. Lehet, hogy felesleges, de ártani nem árt, pénzt kapunk érte, a beteg meg boldog, hogy ilyen alaposan megnézik, már ettől is gyógyul, sőt, lehet, hogy minden hatszázezrediknél meg kiszűrnek valami plusz nyavalyát.

Ha jól van beállítva a TVK, akkor azzal nincs gond, mert a szakmai és finanszírozási protokolloknak megfelelően fogják ellátni a beérkező betegmennyiséget. A baj akkor van, ha sok a beteg, ott a kapacitás (mert egy pályázaton beszereztek 35 bélvarrógépet), de csak 15 bélvarrásra kapnak térítést egy hónapban.

A rendszer egyébként bonyolult, sok helyen lehet állítgatni, most nem tudom, aktuálisan hogy van épp kidolgozva, de azt hiszem, talán van még degresszió (adott TVK felett kevesebbet fizet, még jobban felette még kevesebbet, aztán kvázi semmit), egy időben volt központi TVK tartalék, talán még most is van, passz. Tehát lehet finomhangolni a rendszert.
Írásom célja nem a vitaprovokálás, hanem az elgondolkodtatás, hogy lehet másképpen, akár meghalunk, akár meggyógyulunk.     Tisztelt Blog! Tisztelt Moderátor Nő/Úr!   A tájékoztatáshoz való jog olykor kényszernek tűnik. Erről régebben beszélt ellentmondást nem tűrő…..
Elhalasztotta botrányos konferenciáját a választás utánra...
qbr 2018.01.09 18:57:38
m.magyarnarancs.hu/egotripp/k_tortenetei_nemetora-67729

Ha valaki esetleg nem tudná, honnan származik a vagyon
qbr 2018.01.10 12:48:07
@Ravasz Figyelmeztetés: köszi, ez érdekes, és nem tudtam. Mondjuk én amúgy pont leszartam, hogy jön-e vagy sem :)
A másodfokra visszahelyezett büntetőtárgyalás önmagát ítélte az abszurditás szintjére: alig van már olyan szakmai protokoll, amit ne sértettek volna meg az eddigi büntetőeljárások során. (Fotó: Dr. Szekér Gyula, a vádlott, Bene Krisztián védője a Kúrián – HVG Online)Az utóbbi hetekben zajló,…..
qbr 2017.11.26 17:22:15
@Ggábor: @ételizésítő: meg még le is fertőtleníti a beadás helyét? Meg megmelengeti kézben az injekciót, hogy ne fájjon a beadás?
Képzeljetek már el a szituációt: 20-25 kg-mal nagyobb ember előre felkészülten ráront egy felkészületlen, és gyengébb fizikumú emberre. Szúrás ugyanannyi idő mint késsel, 0.1 mp. Nem keresi a helyet, hogy hova, nem pöcögtet, nem fertőtlenít, szarik ezekre, hiszen tudja, hogy mindjárt lúggal fogja lelocsolni!
Magának az injekció tartalmának bejuttatása max 2-3mp (mert nem ovatoskodik, hogy ne fájjon annyira, hiszen úgyis mindjárt lúggal fogja lelocsolni)

Tehát mindössze arra van szükség, hogy egy 20-25 kg-mal kisebb ember egy testrészét viszonylag mozdulatlanul tartson 3 mp-ig. Nem kell teljesen, elég annyira, hogy ne törjön bele a tű (ami azért nem törik annyira könnyen).
qbr 2017.11.26 22:50:53
@Ggábor: ketamin + midazolam koktelt kapott. A ketamin par percen belül hat
qbr 2017.11.27 07:07:07
@Ggábor: a ketamin is kiüt. Ne próbáld ki.

Miért kellene fix tárgyhoz kötözni? Ranehezkedik, és a sulykulonbseg épp elég fixaciot ad. Nem MMA versenyzőkről beszélünk, akik tudják, hogyan kell foldharcot vívni, hanem atlagemberekrol
A rendőrség 1 hét alatt 3 alkalommal volt kint ilyen olyan "alkoholos problémák" miatt. Hulla részeg fertőző tüdőbeteg hajléktalanokat szállít a rendőrség hetente az osztályra, vagy egyel feljebb a zárt részlegbe. Üdvözlöm a blog olvasóit.   Sajnos ezt a posztot nem tudom…..
qbr 2017.11.11 07:06:04
@swiss blend: Bár eltérnek a fogalmaink az embertelenség kapcsán de sebaj.

Akkor marad a többi kérdés. Ha inkontinens az agyszomszedod, az is embertelen számodra, és őt is inkább betenned 5 mosdatlan hajléktalan mellé (ami ugye ezek szerint nem embertelen az illetővel szemben)?

Basszameg már, ti komolyan nem láttok egy problémára más megoldást, mint hogy valaki takarítsa el a szemetek (orrotok) elől, mindegy milyen áron, amíg azt a másik ember fizeti meg?
qbr 2017.11.11 07:10:47
@forge: Némi ellentmondást érzek itt: ha ott akar egész télen hederelni, akkor miért hagyja el pár napon belül a kórházat?
(És mindezt úgy írom, hogy feltételezem, hogy valamilyen furcsa okból tisztában vagy azzal, hogy mit akar egy hajléktalan)
qbr 2017.11.11 07:11:56
@she_wolf: Pontosan
Többsoron hibázott a kórház, amit a Nagypapám szervezete sajnos már nem bírt ki. Elvettek tőlünk egy csodálatos embert, aki szerető férj, szerető Édesapa, szerető Nagypapa és szerető Dédnagypapa is volt egyben. Nagypapám 2017. Október 6-án pénteken került be a szentesi…..
qbr 2017.11.09 08:14:47
@Braincelle: Attól felek, nagyon ratapintottal (jobban mondva utvefuroval mélyen belehatoltal) a tortenet egyik fontos szempontjára
Csak azt kívántam megtudni, hogy ma, Magyarországon mi kell azon túlmenően, hogy valaki a fájdalomtól üvöltve közli, hogy nem tud mozdulni, és egyedül van egy 7 hónapos babával, hogy mégis kihúzza magát az ügyelet. Kedves Embertársaim, Lassan kettő hete történt meg az alábbi kis esemény velünk, így…..
qbr 2017.11.01 08:48:12
@Hortenz: Attól, hogy te kitalálod, hogy téged mindenképp az Országos Gerincgyogyaszati Központ kell, hogy ellasson, attól még nem fognak beutaló nélkül fogadni. És ez nem az intézmény hibája, hanem a tiéd, hogy szarsz a beutalasi rendre, és felháborodsz, hogy még protekcióval sem tudod betolni magadat.

A gerincgyogyaszati kp. _nem_ sürgősségi ellátó intézmény, nem kötelesek (és nem is tudnak) téged abban a pillanatban fogadni, csak mert éppen neked nagyon fáj. Akkor ugyanis azok, akik már egy hónapja várnak oda, mert betartották a beutalasi rendet, még később jutnak be. Egyébként elárulom, a gerincgyogyaszatiban kifejezetten rendesek, és ha van beutalod ÉS olyanak a tüneteik, igyekeznek nagyon gyorsan időpontot adni.
qbr 2017.11.01 09:04:46
@she_wolf: Már bocsánat, de nem kellene az alapmuveltseghez és állampolgári ismeretekhez tartoznia, hogy mivel hova forduljunk?

Mindenki meltatlankodik, hogy ha éppen nagy fájdalmai vannak, vagy a halálán van, akkor nem ezzel tud foglalkozni - de miért csak ekkor kell ezzel foglalkozni? Nem olyankor kellene ilyeneknek utánanézni, amikor épp semmi baja nincs? Legalább az alapvető dolgoknak, hogy mi a feladata a háziorvosnak, a szakrendelőnek, a gondozonak, a kórházi fekvő ellátásnak, a sürgősségi betegellátásak és az ugyeletnek. Hat kurva ellatohelyrol van szó. De legyen nyolc az uzemorvossal és iskolaorvossal együtt.
Mennyi időt kellene raforditani, hogy értsük, ki mit csinál, és mivel hova forduljunk? Akar három évente egy teljes órát?

De nem, az egészségügy hibája, még véletlenül sem állampolgári kötelesség a rendszer működésének ismerete, mindenért más a felelős, hogy nem magyarázzák el nekünk eléggé.

Ja, most beírtam a google-be, hogy "mikor forduljak háziorvoshoz". A 7. találat egy hivatalos oldal, részletes leírással. Azért nem az első, mert az emberek nem kattintanak eleget erre az oldalra, és így lecsúszott a relevanciája a vitalitas portál meg webbeteg meg hasonlók mögött.

De persze az egészségügy. Eh.