Regisztráció Blogot indítok
Adatok
raczandris

0 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zoli biztosan nem fogja kifizetni azokat a parkolási bírságokat, amiket a saját garázsa előtt állva gyűjtött össze. Sajnálatos módon egyikről sem kapott mikuláscsomagos értesítést, bizonyára a környezet védelme lehetett a szempont:Tisztelt Ügyfélszolgálat! A mai napon…..
raczandris 2018.05.17 14:06:11
@$pi$: Tudom , hogy a KATA adózással lehet járulékot spórolni. De akik az 50 vagy a 75 ezer Ft-os KATA adózási formát választják azoknak csak 80 -90 ezer Ft lesz a TB alapja és majd a 80-90 ezer Ftból számított 40 év szolgálati idő után 80 % lesz a nyugdíjuk. Vagyis 80 ezer x 80%-al = 64 ezer Ft.
Egy idézettel kezdjük, az olyan hatásos. Rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember. De hogyha ezt az értékrendet, ami a keresztény Európa értékrendje, föllazítják, elavult, üldözendő, van helyette más: ilyen másság, olyan másság. Étkezésben is, az ember elveszíti az igazodási pontot. Mert még akik…..
Varga Mihály pénteken jelentette be a magyar kormány újabb nagyobb volumenű gazdasági tervét, amely ezúttal a béremelést helyezte középpontba. Az elmúlt hetekben már többször is hallani lehetett arról, hogy a kormány azt szeretné elérni, hogy pár év alatt a magyar bérek 40…..
raczandris 2016.11.17 21:51:10
@$pi$: Vannak akiknek kedvez a KATA adózás, főleg a nagyobb jövedelműeknek. .De azok akik csak alacsony bevétellel rendelkeznek pl keres havi 100 ezer Ft körül annak a KATA 50 ezer Ft-os fix adózása már 50%-os adóztatást jelent. Nem beszélve arról ,hogy a KATA szerint adózók adózása csak havi 80 ezer Ft erejéig nyújt fedezetet. A KATA szerint adózók mekkora nyugdíjra lesznek jogosultak ? Érdemes megvizsgálni a kérdést.
raczandris 2016.11.17 23:48:56
A kisvállalkozásoknak felkínált KATA adózás -nak csak az előnyeit reklámozzák.
Érdemes megnézni a hátrányait,buktatóit is .
Ezek után már nem biztos ,hogy mindenki jól jár a KATA-val.
24.hu/fn/penzugy/2014/01/21/porul-jarhatnak-a-nyugdijnal-a-katazok/

officina.hu/gazdasag/52-kata-adozas-szabalyai
Azt mondják ,hogy a vállalkozók adócsalók mert csak a minimálbérre jelentik be magukat.
Ugyan ezt csinálja a KATA-ás is állami segédlettel !!!

Akik a KATA-t választják azok ugyan úgy a minimálbérre jelentik be magukat ,(vagy alatta 80 ezer Ft / hóra) .
Mennyi nyugdíjat kap majd egy KATA-ás adózó ?
raczandris 2016.11.18 00:27:25
@Willkommenskultur: Elkanyarodtunk az eredeti hozzászólásomtól aminek az volt a lényege ,hogy sok kényszervállalkozó akik valóban csak a minimálbér körüli bevételt tudtak elérni a min.bér emelésével rosszabbul jártak mert a bevételük parancsszóra nem fog 25 %-ot emelkedni de a fizetési kötelezettségük az igen.
Tehát a min.bér körüli vállalkozói keresetekről beszéltem
PL: (vidéki városban ,falvakban cipőjavító, szabó, kertész, és egyéb javításokkal foglalkozó a felemelt nyugdíjkorhatárt még el nem érő 60 év körüli idősebb vállalkozók stb...)
ŐK mindenképpen rosszul járnak.

Akik havi 1 millió körül keresnek (nem az átlag) őket biztosan nem érinti a 25% min.bér emelés, sőt azok kimondottan csak jobban járnak az egyéb kedvezményekkel.
Breaking News következik! Ma kezdődött a 75 éves Amerikai Diabétesz Társaság Konferenciája Bostonban, ahol az első szenzációs hír sem váratott sokat magára.  A Medtronic inzulinpumpákat és szenzorokat forgalmazó cég bejelentette, hogy az FDA engedélyezte a CGM (folyamatos…..
A munkavállalónak fizetendő munkabér összegét a minimálbér mellett a garantált bérminimum intézménye is kötelező erővel szabályozza. Mi az a bérminimum, kinek és milyen esetben jár? Hogyan dönthetjük el egy adott munkakörről, hogy alkalmazandó-e rá? Ezekre a kérdésekre…..
Történt pedig egyszer Magyarországon, hogy éber adóhivatalunk fülön csípett pár financiálisan renitens zenészt. Az adófizetők megrablói úgy gondolták, számla ellenében fognak egy születésnapon zenélni. Skandalum. Tuti fülest kapott a NAV, adócsaló zenészek pengetnek sötét…..
raczandris 2014.06.14 00:25:18
A munkahelyet vesztett dolgozó ha nem akar segélyért kuncsorogni akkor egyik választása lehet pl , hogy apró alkalmi munkákat szerez és dolgozik amikor hívják.
A segély helyett így kereshet kb 60-80 e Ft-ot ami vidéken apró falvakban már elég lehet a megélhetésre.
DE ! Ha legálisan akarja mindezt tenni ki kell váltania a vállalkozói engedélyt.
Mivel szakmunkás így a jelenleg 118.000 Ft szakmunkásbér után kell neki 62500 Ft TB járulékot befizetni minden hónap 12.-ig. Ami ezen felül marad neki azután 16% jöv.adót fizet.
Mivel a szakmunkás min.bér 118000 Ft + a befizetett 62500 Ft TB járulék együtt már kb 180.000 Ft .
Tehát 180.000 Ft tiszta (már minden rezsivel csökkentett ) bevételt kellene keresnie ahhoz hogy a min.bért elérje.
Ennyit sokan nem is tudnak megkeresni az alkalmi munkákból.
Ha 100.000 Ft -bevétele van abból is előbb levonják a 62500 Ft járulékot és a többi után jöv.adót fizet .
Így marad neki kb 30-35 e Ft ja .
Ezért érdemes neki dolgozni vállalkozóként?
Ha közmunkára megy akkor is több marad neki mint vállalkozóként gürizve.
Aki nem ad számlát attól még nem adó csaló mert a havi min. bevétel 180.000 Ft után kötelező neki a járulékot adót befizetni ha van munkája , ha nincs.
Sokszor még akkor is fizet amikor nincs is jövedelme.
Hó végén össze kell szednie fiktív munkákat azért , hogy vajon miből tudta befizetni a TB járulékát ?
Mindig utólag hó vagy negyed év végén vallja be a bevételt és nem akkor amikor nem ad számlát.
raczandris 2014.06.14 02:35:36
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm a hozzászólásodat.
Vannak többen az ismerőseim között akik dolgoznának , kisebb lakossági munkákat ,javításokat csinálnának ( pl lakatos , tetőjavítások, ajtó -ablak javítás , stb...) de a kezdő kis kényszervállalkozókat is úgy veszik mintha napi 8 órában folyamatosan dolgoznának .
Pedig ez nem így van . Van amikor napokig nincs munkája , ha van akkor az is csak 2-3 órás egyszeri munka. Inkább dolgoznak feketén mert ha hivatalosan dolgozna akkor a kezdő TB járulék 62500 Ft már el is vitte a havi kereset több mint felét vagy 70 %-át.
Azt mondják , hogy csalnak a vállalkozók mert csak a min.bérre vannak bejelentve.
Pedig mint az előző hozzászólásban írtam ahhoz ,hogy min.béren lehessen valaki ahhoz havi min . (tisztán ) 180.000 Ft-ot kell termelnie. Csak ha e felett lenne a rendszeres tiszta bevétele akkor
kerülne ki a min.bérből. A napi 1000 Ft-os bejelentéssel hogyan jönne össze a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő ?
Sehogy . Ezért kénytelen erején felül fizetni a túl magasan megállapított TB járulékot.
raczandris 2014.06.14 03:13:12
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egyébként az Orbán kormány csökkentette 18% -ról 16% -ra az adókat , DE ezzel párhuzamosan a 2010 -ben még kb 30 ft TB járulékot a min.bérek emelésével felemelte a jelenlegi 62.500 Ft -ra miközben a munkák száma és ezzel együtt a bevételek csökkentek.
Azt mondták , hogy emelik a garantált bérminimumot, de nem garantálták ,hogy ennyivel több bevétele is legyen a vállalkozóknak . A min.bérek emelése csak az államnak növelte a bevételét a kötelező min. járulékok emelésével.
Ezért szünt meg sok kis vállalkozás és így már a járulék befizetőkből segélyt kérők lettek . Ráadásul most már az államnak kell fizetni utánuk a járulékot is.
Megérte ez az államnak?
Ha hagyták volna élni -keresni a kisembereket jobban járt volna mindenki, de így csak vesztes lett a munkanélküli és az állam is .
Tudom most az a trendi , hogy közmunkát tudjanak adni annak aki dolgozni akar .
Ne közmunkát adjanak mert az értéket nem állít elő csak viszi az adófizetők pénzét , hanem szakmunkát ami értéket állít elő .
Mindenkinek a végzettsége ,szakmája szerint adjanak munkát ha dolgozni akarnak .
Ez lenne a kormány feladata . Biztosítani a szakmunkához való lehetőséget.Csak akkor fog az ország gazdasága beindulni.
A trükközések ,statisztikák nem fogják erősíteni az országunkat.
Az embereket már nem tudják félre vezetni sokáig .
Előbb utóbb mindenki rájön , hogy kire kellene szavaznia ha javulást akar az országban.
Korunk egyik nagy találmánya a villanybojler. Hozzáteszem, hogy népszerűségén sokat dobott a Star Warsban nagyot alakító R2D2. Legalábbis nálam a bojler volt a sztár a háztartásban. Tekintve, hogy távfűtéses lakásban nőttem fel, csak a nagymamámnál volt lehetőségem…..
raczandris 2014.05.25 01:36:05
@Környezettudatos: Főleg ha még forró is a víz !
Kezdjük egy alapvetéssel: állami feladat a nyomor csökkentése, és annak biztosítása, hogy a minimálbéren alapszinten meg tudjon élni a munkavállaló! Hogy több kulcsos adóra van szükség, létezik egy nagyon egyszerű és logikus magyarázat: az alapszintű megélhetés…..
raczandris 2014.05.20 21:25:35
@kigyurt álat: " a minim ál bérre bejelentett vállalkozók"
Mint vállalkozó (egyéni kis vállalkozó) tudom , hogy sok vállalkozó társamnak alig van munkája . Az utóbbi 3-4 évben szinte a felére esett a megrendelések , munkák száma . Sokszor napokig otthon űlnek a telefon mellett és várják , hogy hívják szerelni -javítani stb...
Egy egyéni vállalkozónak havi 62.500 Ft munkanapokra átszámítva napi ( 2850 Ft ) közel 3 ezer Ft TB járulékot kell fizetni. Minden munkanappal ennyivel nő a tartozása az APEH felé a hó végéig. Ha 3-4 napig nincs munkája akkor már 10 e Ft vesztesége van.
Ahhoz , hogy a vállalkozói minimálbért elérje havonta kb 180.000 Ft-ot kellene keresni az összes rezsi és egyéb költségek levonása után.
Sok apró munkával bizony még ezt is nehéz elérni mert a magyar lakosság annyira pénztelen , hogy nem szereltet ,javíttat mert spórolni akar a bizonytalan jövő miatt.
Tehát amikor egy vállalkozó minimél bérre van bejelentve akkor bizony meg kell keresni előbb a 180 ezer Ft-ot tisztán. Ha ezt nem sikerül már veszteséges a vállalkozása.
Azért van sok kisvállalkozó minimálbérre bejelentve mert NEM TUD 180.000 Ft-nál TÖBB BEVÉTELT ELÉRNI.
Te mennyit tudnál elérni ha mindent neked kell megszervezni ,hírdetni, beruházni, könyvelni , sok felesleges kiszállást megtenni és közben dolgozni (már ha hívnak) .
Na, ezen is túl vagyunk. Az ellenzékkel ellentétben én szeretnék gratulálni Orbán Viktornak a történtekhez, mert technikai értelemben bravúr amit véghezvittek: sikerült Magyarországot a 2 millió rezsiharcos és többmillió közönyös országává tenni. Olyan hellyé, ahol a…..
raczandris 2014.04.07 12:41:54
@$$$=$$$: " 2018 ban is leverünk benneteket " ?

Kiket ?
A minimálbérért dolgozó magyar embereket ?
A magyar nyugdíjasokat ?
a szüleidet, nagyszüleidet ?
a munkanélküli fiatalokat ?
a rokkant nyugdíjasokat ?
Azokat akik csak egyszerűen
élni szeretnének ?

10 millió lakosból kb 2 millió szavazott a
Fideszre ,a többi kb 8 millió magyar ember
pedig mind le lesz verve ? Miért ?
Ők csak élni , jobban élni szerettek volna !
Mit vétettek ellened ?
Nem egyszer láttuk már ezeket a videókat, nem is kétszer, de mindig akad, akinek ez még friss. Ráadásul most össze is hasonlítjuk, és nektek, kedves olvasók, lehetőséget adunk arra, hogy megmondjátok, vajon a zwickaui vagy az eisenachi gyár volt menthetetlenül és kőkorszakian…..
raczandris 2014.02.16 14:41:39
cika87: A családunkban 2 db w 353 tipus van . 1982 es gyártású.
Egyik az enyém , másik a szüleimé amit már szintén én használok.
A 32 éves kétütemű autók a garanciális kötelező szervizen kívül még nem voltak szervizben. Soha nem akadt el , saját lábán mindig haza jött ,nem kellett vontatni stb.
A saját autómat minden nap használom 1982 óta . 5 évente a csavarozható sárvédőket (1 db 10 -es kulcsal bontható)leszedve alvázvédő spray -vel lefujva még legalább 15-20 évet kibirna rozsdásodás nélkül.
Az apróbb javításokat házilag könnyen meg lehet oldani . A motort könnyű kiszedni (kuplung csere) miatt .
Amíg működik nem válnék meg tőle mert megbízható autónak tartom. Csak tankolni kell és olajat hozzákeverni (1:50 es keverék) Váltó olajat 5 évente szoktam cserélni .
Melyik mai autó használható 32 éven keresztül szerviz nélkül.
Ma egy szervizbe kerülés több tiz ezer Ft -ba kerül ! 32 év alatt hányszor kellene szervízbe vinni egy mai autót és ez mennyibe kerülne.
Az autó előnye az egyszerűségében , (ezért megbízható)mutatkozik meg.
Mellékesen : 2 építkezést végig csináltam vele , nagy tető csomagtartójával , nagyméretű csomagtartójával és az utánfutójával.
Bárhová megyek vele dolgozni mindenhol megnézik és nosztalgiáznak , hogy nekik is volt régen Wartburgjuk és szerették. Sok helyen ilyenkor előkerülnek a régről megmaradt tartalék alkatrészek és örömmel adják oda mert így legalább jó helyre kerülnek .
Inno-anno A látásmegtartó 2014.01.31 06:00:00
„Valóságos áldásai a gyenge látású szegény öregnek.” (Spinai Alexander, 1299)Szemüveg. Sokféle volt a formája, elnevezése, egykor divatékszer. A szemüveg valamilyen őse ismert a korai kultúrákban is. Plinius leírása szerint Nero császár a gladiátorok küzdelmét egy…..
raczandris 2014.02.04 02:04:13
@raczandris:
Az előzőkhöz egy lényeges kiegészítés:
A piros különböző árnyalatú pontjaiból álló háttérben egy a körhöz képest kb 75%-os méretű
74 es számot látunk sötétzöld és világoszöld pontokból kirakva .

Ez a teszt a zöld és piros színtévesztést képes kimutatni.
szamárSágok felháborító 2011.12.13 18:25:00
Nem ezt akartam ma blogolni, de ezt muszáj volt kiraknom.Hát vannak bajok... El kell innen menni, nincs mese //itt is megjelent barikad.hu/node/18779 // hirdetés ..
raczandris 2013.12.08 15:14:23
@csacse: Ha megszünt a munkahelyed és a lakóhelyed közelében nem kapsz állást elmehetsz munkanélküli segélyért ,amit 3 hónapig kapsz csak . vagy nem akarsz az állam nyakán élősködni és önfoglalkoztató kisvállalkozó lehetsz . Megpróbálsz a környékeden munkát felhajtani és abból megélni. DE ha vállalkozni akarsz akkor előbb minden hó 12.ig be kell fizetned (az idén csak 60.000 Ft-ot) és a min bér után jöv.adót. Ez havi fix állandó fizetnivaló kb 80 e Ft . Ezt akkor is fizeted ha csak havi 100 e Ft bevételed jön össze . Számold ki a különbséget ! 100 e -80 e = 20 e Ft ebből kellene megélned . Tehát igen nagy tévedés , hogy elcsalják az adót a min.béren levő vállalkozók. Télen ha nincs elég munkád vagy nem is lehet azt a munkát elvégezni pl. építőiparban akkor is fizetned kell a havi járulékokat . Ilyenkor ki az adó csaló ? Az állam , mert jogtalanul kéri az adót a nem létező bevételek után is . Hogy egy kisvállalkozó elérhesse legalább min.bér körüli tiszta nettó jövedelmet legalább havi kb 200.000 Ft bevételt kell produkálni . Ez után mindig befizeti a járulékot és az adót még akkor is ha nem ad számlát . 200 e Ft alatti bevétel esetén mindig több adót fizet be mint ami járna az államnak akár ad számlát akár nem .
Mi történik akkor, ha két szövetségben indulni készülő párt közül egyik sem tudja elfogadtatni saját miniszterelnök-jelöltjét partnerével? Hát keresnek egy harmadikat! Ingyenes politikai stratégiai know-how háromezer karakterben. A szivárogtatásokból(?) és a fehér füst…..
A mai bejegyzés célja, hogy áttekintsük a házi napelemes rendszerek működését és végigkísérjük a telepítés folyamatát. (Figyelem: a napelem, vagy fotovoltaikus elem az a nagy fekete tábla, ami elektromos áramot csinál a napfényből. Amelyik meleg vizet gyárt, az a…..
raczandris 2013.08.09 14:08:14
@KevinMulder:
Nem kamatra kell betenni a pénzt hanem pl egy garázst kell venni (Bp-en) 2 millió körül kapható. A garázst kiadva havi 20-25 e Ft bérleti díjból fedezni lehet a havi villanyszámlát. Így a tőke valóban megmarad és nincs gond a bonyolult napelemekkel, karbantartásukkal, stb... (szerintem)
Másképp növelné a foglalkoztatást az IMF, mint az Orbán-kormány, és kétharmados arányban igazuk is van. Ha alaposabban megnézzük az IMF pénteken nyilvánosságra hozott riportját (pdf), itt-ott mintha a sietség nyomait fedeznénk föl.  Az 5. oldalon a 2012-es 18 százalékos…..
raczandris 2013.04.01 02:40:47
@raczandris:
Miért minimálbérre vannak bejelentve a kisvállalkozók?
Ha egy cég nem tud folyamatos munkát biztosítani az alkalmazottjának napi 8 órán keresztül ,akkor a veszteség megelőzése érdekében elküldi a dolgozót.
Egy önfoglalkoztató kisvállalkozótól akkor , hogyan várható el az , hogy folyamatos munkája legyen .
Neki kell munka után járni, anyagot beszerezni, felmérni a munkákat, árajánlatot készíteni stb...
Ráadásul még fizetnie is kell a hírdetésekért ha dolgozni szeretne.
Tehát az effektív munkaideje jóval kevesebb mint egy alkalmazotté.
Ezért keresnek sokan a min.bér körüli szinten , vagy alatta a kisvállalkozók.

A KATA adózás is csak a 500 e Ft körüli bevétellel rendelkezőknek segítség mert nekik csak 10 % -os adóteher az 50 e Ft fix átalányadó .
Azok akik 100 e Ft-ot keresnek azoknak már 50 % -os adóteher ami szerintem nagyon magas , ezért igazságtalannak tartom.
Alighanem az eddig legszánalmasabb kampányblöfföt sikerült megfogalmaznia múlt pénteken Ovinak. Egy sor arabozás között elpöttyintette, hogy majd lesz tíz százalék alatti szja. Ezzel az "ugorgyunk" megjegyzésen kívül nem is lett volna érdemes foglalkozni, elsikkad a többi…..
raczandris 2013.03.10 21:52:12
@csárlszbrunzol: Akárhogyan is nézzük nagyok az elvonások.
A példát csak azért hoztam fel mert egy kisvállalkozónak akkor is be kell fizetni a járulékokat ha NULLA a bevétele .
Ha munka hiányában csak 70.000 Ft a havi bevétele az állam akkor is bevasalja a 60.000 Ft TB járulékot.Marad nála 10.000 Ft és még adót is kell fizetni utána.
Ez olyan mint a padlás lesöprés volt régen.
Miért csak ennyi a bevétel ?
Egy alkalmazottat akkor alkalmaznak ha előreláthatólag eltudják látni napi 8 órai munkával , tehát a munka kitölti a munkaidejét.
Ezzel szemben egy kisvállalkozó nem akkor dolgozik amikor akar hanem amikor hívják és megbizzák egy munkával ami lehet , hogy csak 2-3 órás elfoglaltságot jelent és utána 2-3 napig még a telefonja sem csörren meg. Tehát nem tudja folyamatos munkával magát ellátni. Építőiparban ,lakosági szolgáltatásban télen , vagy többnapig tartó szakadó esőben nem lehet kint dolgozni , de fizetnie kell ilyenkor is .
Vagyis nem a bevételével arányos a fizetési kötelezettség , hanem amennyit odafent valószinűsítenek.
Évek óta kimutatott visszaesés van az iparban , kimutathatóan csökkentek a bevételek , de a járulékok csak emelkedtek . Ez a felháborító.
Ezért szünt meg sok kisvállalkozás.
raczandris 2013.03.11 21:14:42
@csárlszbrunzol: Sokan éppen azért dolgoznak vállalkozóként mert egyéb okuk van rá . PL: beteg szülőt , gyereket ápolnak , vagy vidéken a ház körüli teendőket látják el.
A munkáltató nem szereti ha többször elkérezkedik valaki a munkahelyről, hiába ápol otthon beteget stb. A vállalkozásban egy nagy előny , hogy kötetlen a munkaidő . Van aki nem is akar csak napi 4-5 órát dolgozni mert pl sportol stb...
Mivel nem napi 8 órát dolgozik értelemszerűen a bevétele is kevesebb . Mégis teljes kereset után kell adóznia nem a bevétele után.