Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zupasta

415 bejegyzést írt és 139 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mikor? Melyiket? Hazám, hazám 2024.03.17 00:31:03
Facebookon keltett némi felzúdulást, hogy a március 15-i állami ünnepségen, Orbán Viktor beszéde előtt egy vietnámi (nem kínai) operaénekes adta elő Erkel Ferenc és Egressy Béni Bán bánjából a híres "Hazám, hazám" refrénű nagyáriát. Érdekes módon nem a kormánypárti, hanem éppen a kormányellenes…..
Utolsó módosítás: 2024. március 3. Ahogy arra számítani lehetett, kijöttek a jövő évi Oscar-kategóriák shortlistjei, így a legjobb nemzetközi filmé is. Nagyon örültem volna, ha a legjobb tizenötbe bekerül az előző részben taglalt bolgár Blaga leckéi, vagy a lentebb tárgyalt svájci Foudre, de a…..
Az Amerikai Filmakadémia kiküldte a tagjainak a jövő évi Oscar legjobb nemzetközi filmes hivatalos felhozatalát. A nevezések szokás szerint augusztusban kezdődtek: az ajtót Svájc rúgta be Foudre (Vihar) című történelmi identitás-drámájával. Ez még nem olyan meglepő, ám annál inkább a következő…..
Zupasta filmélményei Oscarok 2023 2023.08.30 14:36:10
Apdét: Köszönöm, hogy ez az összeállítás megjelent az Index címlapján! Nem hittem volna, hogy innen kikerül oda bármi is, hiszen leginkább csak a magam filmes naplójának írom, így a teljesség vagy az aktualitás sem feltétlen szempont. Ez is itt állt piszkozatban régóta, csak most augusztusban tettem…..
Minden antidemokratikus rendszerben vannak olyan "művészek", akik saját erejükből és tehetségükből nem lennének képesek semmit sem elérni, ezért tudatosan dörgölőznek a hatalomhoz, ami őket (számukra) szerencsés esetben fölkarolja és futtatja, hirdetve a középszerűséget és lojalitást, amivel lám,…..
Egészen véletlenül elém akadt egy kiváló interjú, amit a Metropol újság készített Tarlós István egykori budapesti főpolgármesterrel, a Lánchíd felújításával, meg általában Karácsony Gergellyel kapcsolatban. Ez nagyjából olyan, mintha Matuska Szilvesztert kérdeznék meg az általa elképzelt vasúti…..
Utolsó módosítás: 2024. február 15. Csehország: Il Boemo - Aki már eltűnődött, hogy Csehország régi neve: Bohémia hogyan függ össze a művészek életmódját jelölő "bohém" kifejezéssel, az most megkapja a választ: az összekötő kapocs Josef Mysliveček klasszicista zeneszerző, aki az 1760-as évektől…..
– A háború kitörésének a másnapján eszembe jutott, hogy vajon van-e egyetlen ember Ukrajnában, akinek akár a fejében, akár a szívében megfogalmazódott a kérdés, nem hibásak-e esetleg ők is. Tudom, hogy ez sokak számára nem népszerű álláspont, de általában azok mondanak határozott véleményt a…..
Zupasta filmélményei Oscars 2022 2023.02.02 05:16:29
Már megvan az idei jelölti lista is, és itt is jön mindjárt, de még ez s elég hiányos, szóval fog még bővülni. Addig is amik vannak: Ne nézz fel (Don't Look Up) - Két csillagász (Jennifer Lawrence és Leonardo DiCaprio) fölfedez egy, a Föld felé tartó üstököst, ami becsapódáskor várhatóan minden…..
Utolsó frissülés: 2024. február 24. December 21-én kijött a tizenöt filmes shortlist, amiből majd az öt jelölt, végül az egy győztes ki fog kerülni. A Blokád valahogy nem került be (az Origo hamarosan megírja, hogy a listát Soros György személyesen rakta össze) - mint ahogy némi meglepetésre…..
Megtörtént a nevezés a 2023-as Oscar nemzetközi kategóriájára is: ezúttal 93 ország nevezett filmet, ám Máltáét kapásból kizárták (róla majd később). Idén is Európa, Amerika és Ázsia a legaktívabb, érdekes viszont Kelet-Afrika aktivitása: Kenya pár éve rendszeres vendég, Uganda viszont idén tette…..
zupasta 2022.12.17 10:06:47
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Aki viszont nem a Blokádra szavaz, az a sorosista-szabadkőműves összeesküvés ügynöke, élő példa a nyugati világ magyarellenességére, és csak irigy a mi kiváló állami filmiparunkra. #irónia
Mikor? Melyiket? Eurovízió 2022 2022.05.14 15:13:15
Úgy tűnik, az Eurovíziós Dalverseny ismét fölvette a ritmust, és idén szokatlanul erős mezőnnyel jelentkezett Torinóban. Sajnos elég sok jó szám nem fért így föl sajnos a tízes listára, így Finnországból a Rasmus visszatérése, a nyolcvanas évekbeli bolgár metálzenekar, az öngyilkosságra buzdító…..
Mikor? Melyiket? Választás után 2022.05.10 23:53:18
Próbáltuk már összefogással, meg anélkül, próbáltuk már közös listával, meg próbáltuk koordinált jelöltállítással, próbáltuk háttérben leboltolva és szavazókkal előválasztva. Próbáltuk Momentummal és anélkül, LMP-vel és anélkül, Jobbikkal és anélkül, Karácsonnyal és anélkül, MZP-vel és anélkül -…..
Mikor? Melyiket? A Jobbikról 2022.04.01 12:31:33
A legutóbbi választás alkalmával már foglalkoztam a demokratikus pártok és a Jobbik összefogásának (akkor még csak) lehetőségéről, és kategorikusan elvetettem. Azóta lefolyt pár köbméter víz a Dunán, és az összefogás is megtörtént, azonban a négy évvel ezelőtti ötlethez képest merőben más…..
"Ha nem Putyin ügynökeként működik Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként (...) a szövetség keretein belül mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának. (...) Ha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is."  - nyilatkozta Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt a…..
Itt a teljes videó, szóban forgó rész 26:20 körültől látható. Nem, törzsőrkém, a híradóban nem leszel benne, ugyanis a kenyéradóid gondoskodtak róla, hogy a tény, miszerint harmincan megszálltátok az Oltalom Karitatív Egyesület székházát és intézményeit, és hogy nyilvánosan megaláztátok Iványi…..
Utolsó módosítás: 2023. augusztus 7. Kijött az aktuális Oscar-jelöltek listája, így a legjobb nemzetközi tizenötből is megvan az az öt, amiből majd a kategória győztese kerül ki. A múltkori tippek nem igazán jöttek be, többek között a nálam fő esélyes izlandi Bárány is kihullott a rostán. Akik…..
Mikor? Melyiket? Dokufilm-ajánló 2022.02.10 04:55:33
Már írtunk itt is korábban a nőket érő savas támadásokról, amikkel az erőszaktevők pár másodperc alatt örökre tönkre teszik áldozatuk külsejét. Az áldozatok pedig legtöbbször nők, akik nem hajlandóak úgy táncolni, ahogy egy-egy adott férfi fütyül, ezért örök életre szóló bosszúban lesz részük. Ezek…..
Zupasta filmélményei Oscar 2021 2022.02.02 16:37:17
Hamarosan nyilvánosságra kerülnek az idei Oscar-jelöltek, és itt még a tavalyiakat se vettük sorra. Akkor most röviden, a teljesség igénye nélkül. Az apa (The Father) - Egy idős demens ember (Anthony Hopkins) és odaadással gondoskodó lánya (Olivia Colman) kapcsolatának története - mindez az idős…..
Alig pár hónapja indult a nemzetközi filmes Oscar-szezon, és másfél hónapja zárult le a nevezés, az Amerikai Filmakadémia már ki is választotta azt a tizenöt filmet, amiből majd az öt jelölt és az egyetlen győztes fog kikerülni. A kilencvenhárom nevezésből egy már előre ki is esett: palesztin…..
Kijött a jövő évi nemzetközi Oscar-nevezések listája is, szám szerint kilencvenhárom, ami alig pár darabbal marad el a tavalyi számtól - igaz, ebben három olyan ország is van - Algéria, Bhután és Üzbegisztán - amik idén a tavaly kizárt vagy visszavont versenyművüket nevezik újra, remélhetőleg…..
A második világháború folyamán a magyar hadsereg egyik egysége megszáll egy orosz falut. Az egyik tiszt, aki később a csapat vezetőjévé is válik, név szerint Semetka István, a legjobb tudása szerint végrehajtja a rábízott feladatokat. Ám a partizánok felkutatása és a falusiak megfélemlítése helyett…..
Karácsony Gergely visszalépésével két miniszterelnök-jelölt-jelölt maradt az ellenzéki előválasztás második fordulójában. Hogy ez az egész előválastás dolgo hogy ment, miben adott felemelő újat és esetleg mi volt a csalódás, azt majd egy másik írásban elemezzük ki. Egyelőre induljunk abból ki,…..
Nagy Ferót számos alkalommal láttam már élőben, leginkább Beatrice-koncerteken, de Orbán Viktort csak egyszer - egészen véletlenül pont Nagy Feró társaságában...
A Szarajevói Filmfesztivál tavaly költözött először az internetre, és bár idén  - augusztus 12. és 20. között - már vannak helyszíni vetítések is, bizonyos filmek megtekinthetőek online is. Rengeteg országból és műfajban érkeztek alkotások: hosszú és rövid játékfilmek, dokumentumfilmek, gyerek- és…..