Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Komavary

6 bejegyzést írt és 2416 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokszor érintettük már a kérdést, hogy miként térhet el ilyen elképesztő mértékben a GMO -k megítélése a közemberek és a szakértők körében. Láthatóan az Európai Unióban egy minden ízében tudományellenes megközelítést alkalmazunk. Nagyon érdekes kérdés, hogy honnan jön ez a végtelenül erős GMO…..
A minap Boldogkői Zsolt a facebook-on idézte az idei könyheti posztunkban megjelent, a Hiénák a betegágy körül című könyvéről általam irt kritikát az alábbi megjegyzések kíséretében: "A Critical Biomass-ben recenziót írtak a Hiénákról, melyben először az egekbe magasztalják a könyvemet, de csak…..
Komavary 2017.10.10 19:50:02
@biobender: El lehetne indulni onnan, hogy hogyan jött létre a GMO-ellenesség Európában (milyen tudománykommunikációs ballépések kellettek hozzá...), utána pedig megismerni az adott "GMO ellenes" félelmeit, kiépíthető egy stratégia, amivel hidat találsz hozzá.

Ha pedig nem GMO, érdemes egymás mellé tenni Boldogkői Zsolt cikkeit* (a könyvet nem olvastam), Ferenci Tamás könyvét (és munkásságát**), és pl. Eula Bliss On Immunity: an Inoculation című könyvét.

Jól látszik az átmenet az erőérvelésétől a szakmai alázaton át a hídkeresésig - pedig mindegyik "science communication".

* Pl. A nagy védőoltás-hazugság, az Origón
**Pl. a Kiegészítő megjegyzések A nagy védőoltás-hazugság című írás kapcsán
Aki azt hitte, hogy teakeverékkel és „természetes alapanyagokkal” fogunk foglalkozni, az sajnos téved. Itt most olyan növényeket szeretnék sorba venni, amelyek megoldást jelenthetnek társadalmi szintű problémákra. A biotechnológiát szeretik színek szerint rendezni, ezeknek a területeit szeretném…..
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
Első olvasatra talán értelmetlen szőrszálhasogatásnak tűnhet a címben feltett kérdés, hiszen ha valamilyen módon elérjük a genetikai anyag megváltozását, az nyilván módosítást jelent, ugyanakkor a szemantikázás egyáltalán nem véletlen és fölösleges:  nem kevesebbről szól ugyanis, mint, hogy mit…..
A paraziták általában néma borzadályt, vagy heveny undort váltanak ki az emberekből, pedig, ha atavisztikus félelmeinket leküzdjük és közelebbről megvizsgáljuk őket, gyakran hihetetlen izgalmas biológiai kérdésekre kaphatunk választ. Hogyan próbálják a paraziták áttörni a szervezet védelmét a…..
Amiképpen azt a remek Metiheteor podkasztban megmondták, 2015 többek között azért is volt jó év, mert közép, alsóközép kategóriában is felbukkantak a használható eszközök, amelyek - nevükből adódóan - nem csúcskategóriások, ellenben sokkal barátságosabbak a családi költségvetésre nézve. Az Amazon 50…..
Komavary 2016.01.22 08:07:55
@Dworkyll: "3. Amit viszont nem olyan egyszerű megcsinálni _bármilyen_ Android deszkával, az mondjuk az Amazon Prime alapú tartalmak (komfortos(abb)) fogyasztása."

??? but... there is an app for that!

Úgy értem, az IP probléma ugyanaz marad, ezen kívül csak fel kell tenni az alkalmazást. Ami meg felmegy rengeteg vasra.
Intro Egy frissen csatlakozott olvtársunk, nagygabe nem sokat lacafacázott. Jó civilhez méltóan amit nem tudott megvenni/megtalálni, megcsinálta maga. Ez pedig kéremszépen nem más, mint egy jó kis angol-magyar szótár, ami teljesen jól használható prc és mobipocket olvasása közben. Azaz a Kindle és…..
Komavary 2015.03.06 04:20:03
@KBP: Nézted a fórumot, amit Dworkyll belinkelt?
Lehet, hogy tényleg át kell folyatni a könyvet/szótárt az Amazon rendszerén (elküldeni emailben az eszközre), és akkor működni fog?
Komavary 2015.03.09 06:52:25
@KBP: Szerintem nem (nekem nem így csinálja), de nem tudom, mi a megoldás. :( Mi történik, ha letöltesz egy német-angol vagy német-német szótárt? (Elvileg van egy ingyenes a kindle szótárai között).
Komavary 2015.12.30 19:02:44
@Dworkyll: részletkérdés, de az új firmware-kkel tényleg fontos a nyelvi párosítás? Mintha lehetne "rossz" nyelvvel is keresni... (a keresésnél felkínálja a szótárváltást, és onnantól az a könyv alapértelmezett szótára).
       Amikor az ember azt hiszi, hogy a dolgok már nem lesznek érdekesebbek....      A Corvinus esete a Sátánnal című poszt kommentelői okosítottak ki arról, hogyan is működik a társadalmi kommunikáció tudományban a publikációk értékelése.      Van egy lista a…..
Komavary 2015.12.30 15:51:03
@dreg3: azért ez nem ritka jelenség...
Komavary 2015.12.30 16:06:55
@dreg3: pl. www.gigasciencejournal.com/content/4/1/45/prepub (ráadásul itt publikálás után nevesítik is a bírálót.)
ködpiszkáló mnts 2015.12.09 23:08:51
Miután reggel a mentes kávémat leöblítettem egy mentes vízzel, a mentes kenyeremre kentem egy kis mentes vajkrémet, majd egy szelet mentes párizsival megkoronázva betetettem az uzsonnásdobozba. Ebédre mentes pizza, utána mentes rágó, este lazításként egy kis mentes sör - és mivel…..
Kedves barátaim az Úrban,  csak meg tud néha lepni az Amazon. A Voyage-ot még mindig nem szállítják hivatalosan Magyarországra, utoljára Kindle 2-vel csinálták ezt meg 2010 őszéig, ellenben jön a Paperwhite harmadik inkarnációja (autósnyelven faceliftje), sőt, nem is kell az…..
Komavary 2015.09.18 06:47:54
@hello.sam: nézd meg a fénybeállításokat is. PW3-nál, napfénnyel, max fényerőn kapod a fehér hátteret.
Komavary 2015.12.21 03:37:00
@modav: ha mágneses tokot használsz, miért zavar a reklám?
Azt kár is lenne tagadni, hogy rengeteg féligazság, ferdítés mérgezi a GMO-vitát. Az első típushiba, ami jellemzően megakasztja az eszmecserét az a viszonylagos illetve a tényleges hatások kérdése. Ha például valamilyen Bt-toxint termelő növény környezeti hatására vagyunk…..
E-könyv olvasók A kézműves DRM 2015.10.24 08:03:18
Kedves barátaim az Úrban,  volt idő, amikor kifejezetten sokat pörögtünk a DRM kérdésén. Azóta azonban sok-sok gigabájtot töltöttel már le ekönyv formájában, és hála istennek a magyar piacon már csak a puha DRM-mel szerelt könyvek számíthatnak eladhatónak, kemény DRM-mel…..
Már régebben pedzegettem, hogy a GMO vita résztvevőinek túlnyomó többsége egyszerűen nem tudja, mik is azok a GMOk amiről szó van. Éppen ezért írtam egy felvilágosító jellegű összefoglalót, de kicsit hosszú lett, úgyhogy nem fogom blogbejegyzésként kirakni. Ellenben pdf…..
„Vajon mikor tiltjak be a 444-en a kommentelest? A totalis narrativaosszeomlas fenyeben, mind a hivatkozott kulfoldi cikkeknel, mind a 444-es kommentek eseteben. Szabaly: reszleges betiltas kenyes cikkeknel is ervenyes. Vagyis ha csak a cicas gifeknel szolhatsz hozza, akkor effektive be van…..
Komavary 2015.09.13 07:33:16
A Mycobacterium bovis mint neve is mutatja egy baktérium, eredetileg marhakórokozó, a marhatuberkulózist kiváltó mikróba. Jelentőségét egyrészt az adja, hogy a marhák között komoly károkat okoz, másrészt emberekre is átterjedve ritkán bennük is tuberkulózist, vagy közismertebb…..
Komavary 2015.04.08 09:09:24
@Sexcomb:
Még egyszer: volt egy hibás kiindulási alapod: "A marhatuberkulózis az egész világon elterjedt, igazából még senkinek sem sikerült hatékony módszert találni a kiirtására."

Ha megnézzük a BT-mentes országok, régiók listáját, ez nem igaz. (nem véletlenül volt az eredeti cikkben ott, hogy "and no effective programs currently exist to eliminate or control the disease in many less-developed areas of Africa and Asia." )

És volt egy ebből következő hibás végkövetkeztetésed (hogy mitől ijesztő a cikk).

Az egész úgy néz ki, mintha ez a cikk lenne az egyetlen forrás, amit a marhák tuberkulózisáról olvastál volna.

"kérlek mutass nekem a kőbalta óta feltalált bármit, amire ne lett volna előtte régi, jól bevált megoldásunk, így mint ilyen nem fölösleges, álproblémára adott válasz!"

Itt azt kéne megmutatni, hogy ez a technika hosszú távon jobb megoldás, mint a nyugat által használt módszerek. Ez nagyon különbözik attól, amit maga a cikk állít, nevezetesen hogy előállítottak olyan Holstein marhákat, amelyek egy része immunis.

"egy adott időpillanatban a teljes marhaállomány gümőkórmentes, akkor sem fogod tudni kiirtani a kórokozót, évente egy-két friss eset mindenképpen előfordul majd. "

Ez történik akkor is, ha a teljes marhaállomány GMós mentességet kap.

"Mármint "finomhangolás" alatt azt érted, hogy állatorvosok folyamatosan ellenőrzik gyakorlatilag az összes szarvasmarhát és a beteg állatokat azonnal elpusztítják?"

Nem, finomhangolás alatt azt értem, hogy van egy pontos akcióterv, és emellett nézik azt, hogy a borzok irtása milyen hatással van, hogy lehet-e megoldás a borzok oltása, vagy éppen hogy pontosan milyen körülmények között teszteljék a vakcinákat, és milyen hosszú távú hatása lehet a vakcinázásnak.

"Ezeknek a marháknak utódaik születnek, azok megint borjaznak, stb. A rekombináns DNS technológia előnye éppen az, hogy ezek az élőlények maguktól szaporodnak, nem gyárban készülnek."

Még egyszer: hogy oldod meg, hogy a kínai paraszt, akinek van két darab nem holstein marhája, x éven belül ugyanúgy munkaképes, GM révén ellenálló marhához jusson?

A marhaállomány nem egységes, rengeteg helyi fajta van, főleg délkelet ázsiában a zebutól a holsteinig. Hogy cseréled le ezeket? Hogy cseréled le ezeket úgy, hogy megtartod a genetikai változatosságot?

"Nem csak enyhébbek a tünetek, ebben a kísérletben például a háromból egy meg sem betegedett, tehát az állomány egy része ellenállóvá válik. "

Ellenálló hordozóvá. Ami akkor főleg akkor baj, ha más fajokkal van együtt tartva (pl. bivaly, vagy akár elefánt), illetve ha elég idő van arra, hogy még így is megfertőzze a hordozót.

(Az enyhébb tünetek nagyon jók az állatnak, de pozitív tuberkulin próbával ugyanúgy levágják őket.)

A végén két dolgot keversz: az egyik arról szól, hogy a jelenlegi megoldás (pozitív próba - állat megsemmisítése) akkor fáj a legjobban, ha tájfajtát fertőz.

A másik egyrészt arról, amit fent írtam a különböző fajokról, másrészt meg arról, hogy Ázsiában sokkal (kb. tízszer) nagyobb a M. bovis okozta megbetegedés aránya az emberekben, ennek tartási/köz- és állategészségügyi okai vannak, ezt egy enyhébb tüneteket produkáló állat nem oldja meg.

" Akkor a teljesen fogékony nem-GM marha tartása semmilyen közegészségügyi következménnyel sem jár"

Dehogynem. Viszont könnyebb észrevenni, kimutatni, eltávolítani.

Elhiszem, hogy sok mindenre lehet jó ez a technika (vö. "mire jó a GMO"), viszont úgy prezentálni, hogy a kínaiak most feltaláták a spanyolviaszt, a nyugat meg csak önelégülten malmozik, miközben nagyszabású és sikeres eradikációs programokon vagyunk túl, több jelenleg is zajlik, szerintem elég félrevezető.

(És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a M. tuberculosis elleni "harcot" is az a fránya nyugat vezeti. Bár lehet, meg kéne várni, míg a kínaiak TB-ellenállóvá módosítják az embereket. :p)
Komavary 2015.04.23 09:57:06
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pbi.12360/abstract

Azért dolgoznak Európában is ;)
Komavary 2015.08.26 17:16:53
Megjegyzem, szerintem is van igazság degeneral hozzászólásában. Hol máshol volt ennyire kiemelve, hogy ki fia-borja (sic!) az adott cikk szerzője? Pláne (alap)kutatásban nincs nyugati világ vs. "mások" (legalábbis innen legkeletebbről nézve. :p).

Hogy az alapvitától eltérjek, de USA vs. Kína GMO témánál maradjak:
www.newrepublic.com/article/122441/corn-wars

Vagyis van miről beszélni, de ez már nem kutatás, hanem politika.

Ha megjelennek a legelőkön a gümőkormentes marhák, akkor érdemes beszélni nyugatról és keletről (és a történelmi különbségekről), de az már nem tudományról fog szólni, hanem politikáról.
Mi is az az oltás-paradoxon? Az oltások által megelőzhető betegségek előfordulása illetve az ilyen betegségek által okozott halálesetek száma az elmúlt évtizedek alatt rekormélységekbe zuhant. Ezáltal a kötelező védőoltások számítanak az eddig bevezett orvosi és…..
Komavary 2015.08.26 09:45:23
@adeleb: Szerintem itt keverednek a dolgok.

Nagyon fontos fenntartani egy aktív védőhálót, bejáratni egy védekező-rendszert.

Ha ez működik, akkor sokkal olcsóbban meg lehetett volna úszni pl. a nyugatafrika ebola-járványt.

A zoonózisokkal ugyanez a helyzet: hiába a fő célcsoport nem az ember, a korai felismerés és megelőzés sokkal olcsóbb, és kevesebb állat leölésével jár.

Paradox módon egy nyílt, folyamatosan jelentő védőháló pont a pánikot szolgálja ki: közli a járvány állását, a lehetséges veszélyeket. Viszont védekezik is, úgyhogy a hatás nem lesz olyan szörnyű - a végeredmény ugyanaz, mint a gátépítésnél: fölösleges kiadásnak tűnik.

Hogy a gyógyszeripar ebből mit nyer? Szerintem gyógyszerenként változó.
Ott van pl. a tamiflu. Ha a (szak)közösség megismerte volna az összes teszteredményt, nem lett volna belőle ekkora "csodaszer", amit érdemes felhalmozni.

www.alltrials.net/news/we-need-all-information-from-clinical-trials-to-make-decisions-about-medicines-tamiflu-relenza-study-shows/

Ugyanakkor a szezonális influenzaoltás tipikus példája annak, hogy minimális egyéni kockázattal hogy lehet lassítani egy járványt, és valóban életeket menteni.

Vagyis: védőháló kell, nyílt kommunikáció kell, gyors reagálás kell (mert összességében olcsóbb).

Ennek a kommunikáción van még rengeteg fejleszteni való (főleg ami a zoonózisokat illeti...).

A gyógyszereket, oltásokat meg egyesével kell megvizsgálni.
Kicsit ijesztő leírni, de lassan szó szerint évtizedes múltra tekint vissza a blog - olyannyira, hogy október 31-én pont 10 éve lesz annak, hogy az első posztot kilőttem az éterbe. Ezalatt sok minden történt…..
„- Ne kételkedjetek bennem – mennydörögte Lars. – Nyissátok ki a szemeteket! Varázsló vagyok, és dacolok a nőkkel!” Matriarchális elnyomás, szétesett társadalom, rabláncon vezetett férfiak és ködös fjordok - rövid címszavakban így foglalhatjuk össze Moskát Anita…..
Komavary 2015.07.31 09:20:22
@Holger Hartland:
Itt írtam egy rövid összefoglalót az ügyről, azóta nem nagyon változott semmi, csak az, hogy ma zárul a szavazás:
sfmag.hu/2015/04/09/na-de-mi-tortent-a-hugoval/

"Milyen lehet az a sci-fi, ami már annyira balos vagy jobbos, hogy indulatokat vált ki? Olvastál ilyet? "

Az if you were a dinousaur... az alappélda, más kérdés, hogy ez meg nem nyert Hugót, tehát felesleges a felháborodás :p
Volt pár hónapja egy hír: a Steamen arra nyílt lehetőség, hogy ha nem tetszik egy játék, amit vettél, vissza tudd váltani. Vannak persze feltételek, most hirtelen nem is tudom, talán az, hogy két héten belül, és persze huszonpár óránál nem több játékidővel érdemes csak…..
Azt, hogy a kígyók négylábú hüllő-ősöktől származnak nem csak azért tudjuk, mert a klasszikus és molekuláris törzsfák egyaránt a Tetrapoda csoportba helyezik őket, hanem ezt bizonyítják az embrionálisan megjelenő (majd elsorvadó) végtagbimbók, a boák csökevényes hátsó…..
Critical Biomass Könyvhét - 2015. 2015.06.05 00:04:59
A napokban startol a 86. Ünnepi Könyvhét, mi pedig, most már lassan hagyományos módon, egy könyvajánlós poszttal kedveskedünk nektek. Sajnos kicsit az is hagyomány hogy nem csak (sőt, elsősorban nem) magyar könyvekről van szó, ugyanis a nívós tudományos-ismeretterjesztő…..
Komavary 2015.06.08 13:09:12
Komavary 2015.07.14 15:06:09
@Caenorhabditis elegans:

" De azért inkább tűnjön el, mint hogy néhány érdekelt cég ráállítson egy rendes tudóscsapatot egy ellenállóbb, ugyanakkor az eredeti aromákat megtartó génmódosított változat kifejlesztésére."

Szerintem csak arról van szó, hogy történetesen Schilling a hagyományos nemesítés mellett van.

Ezzel párhuzamosan évek óta megy a génmódosított fajták létrehozása:

www.bloomberg.com/bw/articles/2014-09-09/coffee-genetic-code-will-speed-work-on-gmo-beans
(Érdekes a link, hogy már 2005-ben rongáltak kisérleti telepeket - vagyis maga a munka régebben kezdődött.)

www.biofortified.org/2013/06/coffee-the-next-crop-to-be-saved-by-transgenics/

Ráadásul ha megnézed az eredeti nyilatkozatot:
worldcoffeeresearch.org/read-more/news/60-the-evolution-of-caffeine-and-robusta-coffee

"This paper is a landmark achievement that will be felt by coffee lovers and coffee producers in the next five years when there is more understanding of which part of the genome is important for various traits. “Then we can apply new, fast methods and assemble all those genes into the coffee plant. And we’ll do that without necessarily using GMO type technologies. We can do it through enhanced classic techniques,” Schilling continued."

Na, itt az enhanced classic techniques az szerintem pont markerekre alapozott szelekció lesz, vagyis ugyanúgy gén(csúcs)technológiát fognak alkalmazni...

(Más kérdés, hogy pl. a Rainbow papaja példáján láthattuk, hogy erre tényleg ideális lenne a GMO.)
Azért is szeretem ezt a blogot csinálni, mert nem csak rám hat inspirálóan, hanem időről időre egy-egy rendszeres olvasón is erőt vesz a közlésvágy, és megosztja velünk a meglátásait. Emlékeztek még Maxra? A most következő írást Tivadarunk követte el. Érdemes odafigyelni a…..
Komavary 2015.05.07 05:04:42
@Igazi Trebitsch:
"Szóval, vagy elfogadjuk, hogy bizonyos teljesítmények "érdemesek" számunkra mint közösség, és megfizetjük, vagy nincs értelme kultúráról beszélni."

Ok, érdemesek, de akkor játszunk tisztán - a DIA úgy van kitalálva, hogy se online olvasószobaként (horribe dictu: appként), se ekönyves forrásként ne lehessen könnyen használni. Az életmű gondozása azt is jelenti, hogy a friss művek mesterségesen lassított ütemben "digitalizálódnak" (miközben élnek és virulnak digitális szövegként).

(Hogy mennyire jól megy ez a mesterséges szűrő, az ügyben érdemes megnézni, kb. hány mű van fent, és kábé hányan nézik meg azokat...)

Tény, hogy a DIÁt legyorsulta a technika, de akkor jó lenne látni, hogy elindul az egyik vagy másik irányba: legyen egy felvállaltan lebutított könyves élmény, vagy legyen egy felvállaltan progresszív ekönyves élmény - letöltéssel, közösségi flincflanccal, és mondjuk akár nyíltan vállalt öt éves embargóval pl.
Komavary 2015.07.13 04:12:49
@SaGa: A festményre ugyanaz a szerzői jog érvényes, mint a könyvekre. Más kérdés, hogy teljesen más a piaca.

(Ahol nagyon látványos ez, és még rosszabb a helyzet, mint a könyveknél: pl. fényképek - itt is működnie kellene a fenti definiciónak. Vagy használj szabad felhasználású képet, vagy fizesd meg az alkotót (pláne, ha pénzt akarsz keresni vele.)

(A hetven év meg persze, hogy gáz, ráadásul hála a transzóceáni egyezményeknek, talán épp most "zárkózik fel" Kanada és Japán.)
Mint arról már egyszer megemlékeztem, Hanna egyedülállóan progresszíven áll az egész e-kiadás, e-könyv kérdéskörhöz. Ezúttal sikerült egy kicsit megint előrébb lépni, azon a bizonyos új világba vezető úton. Egyszerűen letölthetővé tett az életművéből egy korábbi…..
Komavary 2010.10.18 17:21:30
Vannak még mások is:

szabosandor.blog.hu/

De jó érzés az olvasón tudni egyik kedvenc szerzőm köteteit :)

Akinek tetszettek a regények, azoknak meg egy antológia, angolul, benne egy Hanna-novellával:
www.amazon.com/Interfictions-Anthology-Interstitial-Writing-ebook/dp/B001I45ZG6/

(Valószínűleg van belőle nem kindles változat is, ill. nem tudom, hogy vannak a területi jogok.)
Komavary 2015.07.01 06:07:36
@α Ursae Minoris:

"Van most is valami lehetöség az önkéntes hozzájárulásra, ha tetszett a könyv? :-) "

Vedd meg Csilla többi könyvét (keresd őket a dibookon), és akkor a kiadó is látni fogja, hogy érdemes még több hasonlót kiadni.