Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tollaszerge (törölt)

4 bejegyzést írt és 2942 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
tollaszerge (törölt) 2014.02.11 14:52:17
@ingyenebed: csak te értesz és látsz előre mindent. jó lehet neked.
tollaszerge (törölt) 2014.02.11 15:09:21
@kamerasmobil: Nem vagyok erről meggyőzve. Bocs, de mindig úgy érzem, hogy a százötvenedik "most vagy soha" szöveggel az ellenzéket akarják lenyomni a torkomon. Utóbbiaknak ugyebár egyetlen előnye, hogy ők nem Viktor, de mivel Viktort el kell zavarni, ezért kell rájuk szavazni. bármilyen érdemi program nélkül is.

2006-ban is milyen jól elzavartuk Viktort, nem? Vissza se jött... kb olyan két hétig. Ja, amúgy a Viktor=apokalipszis=Hitler=kő kövön nem marad szöveg is ismerős, olyan 2002 környékéről már vannak ilyen nyelvemlékek.
tollaszerge (törölt) 2014.02.11 16:15:18
@kamerasmobil: Nem kézenfekvő, miért lenne nehezebb leváltani? Az MSZP 8 évig volt kormányon, ettől nehezebb volt őket leváltani? Nem úgy tűnt.

Nem tudom mi reális. Fogalmam sincs mi lesz Mo-n, jósolni nem tudok.
(a szerkesztő megjegyzése:) ..
tollaszerge (törölt) 2014.02.10 14:55:39
@panelburzsuj: Amerikai adatokat ismerek csak, ott az elmúlt évtizedben 30% alatt van és mostanra jó, ha 10%. A "honnan tudjuk" kérdésen érdemes elgondolkozni, de a dolog nagyjából kalibrálható a választásokkal, ott pedig őrült nagy eltérés nem szokott lenni. A szokásos nonresponse okok többsége nem korrelál a válasszal (MAR), a priori nem látok ebben akkora gondot.
tollaszerge (törölt) 2014.02.10 14:58:22
@kamerasmobil: Ha ez igaz is lenne (szerintem nem, de a beszélgetés kedvéért tegyük fel), akkor sincs adatuk ezekkel az eszközökkel a kemény magon kívüli szavazókra, a kemény mag meg annyira nem érdekes, mert elég kiszámítható. Sokkal érdekesebbek nekik a többiek, azok akik nem mennek Békemenetre és lakossági fórumra, itt meg kicsit szétesik az összeesküvés-elméleted.
tollaszerge (törölt) 2014.02.10 16:19:43
@kamerasmobil: Ember, gondolj már bele hogy az _összes szavazója_ milliós nagyságrendű. Egy pártízezer fős, havi frekvenciájú panel adatsort is iszonyú költséges fenntartani, nemvéletlen hogy a magánszektorban ezek nagyon ritkák; a közvéleménykutatók is 10³ nagyságrendű keresztmetszetieket tudnak kigazdálkodni.

Ehhez jön még, hogy milliós mintavételeket lehetetlen megoldani titokban. Hogy képzeled el, felhív a titokzatos X cég tömegeket, hogy hé haver, nem jöttél rezsifórumra, és nem tudódik ki? Ez chemtrail kategória.
tollaszerge (törölt) 2014.02.08 13:32:58
@nerángass: Megesik ilyesmi, amikor gyökeresen eltérő kultúrák találkoznak. Oroszország egyre inkább egy másik bolygó (ahonnan időnként vicces közúti videók jönnek).
Nem válogat a baloldal az eszközökben, hogy újra hatalomra jusson, ezért a kormánypártoknak mindenre fel kell készülniük Gyürk András & Kubatov Gábor(!!!), 2014. január 21. ..
tollaszerge (törölt) 2014.02.05 14:16:15
@HaKohen: Dehogy sértesz meg, a fejemgőzölős spekulációkat alapból PLSZ, nyugodtan jöhetnek.

Sajnos nem értem amit írsz az elején (a többivel egyetértek). Az tény, hogy jelenleg a Fidesz hatalmas előnnyel vezet (minden közvéleménykutatónál). Ebben lehet mérési hiba, de nem semmi jel nem utal arra hogy ez számottevő lenne. Az múltbeli tapasztalatok alapján nehéz azt gondolni, hogy ezt az előnyt elvesztik a választásokig, hacsak valami monumentális nem jön közbe.

Innentől azon spekulálni, hogy közbejöhet valami monumentális, tényleg vágyvezérelt gondolkodás. A de facto Paks 2 paktum utáni közvéleménykutatások is változatlan Fidesz-előnyt mutatnak, ha ezt így sikerült átvészelni akkor ezek után én tényleg nem tudok olyat elképzelni, ami ezt megingatná. Ha holnaptól legjobb barátunk Észak-Korea lenne, akkor a Békemenet sikerrel szervezne oda csereüdültetést.

Gyurcsány egyébként tényleg egyre szimpatikusabb. Valszeg valahol vonzódom a burleszk groteszk, kelet-európai változatához.
tollaszerge (törölt) 2014.02.05 14:26:35
tollaszerge (törölt) 2014.02.05 19:43:01
@kamerasmobil: Az a baj a környezeted megfigyelésével, hogy ott valszeg hozzád hasonló értékrendű emberek vannak, így nem reprezentatív. Ismert jelenség, hogy a társadalmi környezet megfigyelése torzított mintát ad, olyan irányba mint amilyen te vagy. Néha brutálisan.

Nekem fogalmam sincs miért szavazna ma valaki a Fideszre, nem tudom beleélni magam a helyzetébe, de az tagadhatatlan hogy vannak, és sokan.
Dáma Lovag Erdős Anna költészete egyszer elfoglalta már méltó helyét ebben a gyűjteményben, ám a Költőasszony továbbra sem lankad. Apokaliptikus látomásaiban az Ararát hósapkája lecsúszik, a Maros torkolata meg felcsúszik a Hargitára, és ugrásra kész a manipulált vetés.…..
tollaszerge (törölt) 2014.02.03 11:32:52
@dogfüggő: Nekem volt egy rokonom, aki festett, ajándékozgatta mindenkinek az eredményeket, aztán megsértődött ha látogatáskor nem látta a falon. Öreg volt már, betegeskedett, sajnáltuk, ez a festegetés pozitív hatással volt rá. Mikor meghalt szegény, akkor a többség megkönnyebbülten levette a falról. Múltkor találkoztam egy művével a padláson — amennyire meg tudom ítélni nem festett jól, de rosszul se, biztosan jobban festett mint én tudok. A művészet sok ember számára terápia, neki biztos az volt.
— Szia, Gyuri, lenne egy kis problémám. Beteg a ló.— Azért, Viktor, mert szénával eteted! Térj át az abrakra, és rendbe fog jönni!  — Adjon Isten, Gyurikám! Család rendben, de ez a ló, ez még mindig beteg.— Viktor, megmondtam, hogy adjál neki nyalósót, vagy nem mondtam…..
tollaszerge (törölt) 2014.02.01 18:49:55
@labrys: Én sem akarok senkit védeni, de az online médiának vannak megdöbbentően jó kis szigetei Magyarországon.
tollaszerge (törölt) 2014.02.02 16:02:47
@stefan75: Mondjuk a leginkább egyházellenes ismerőseim pont azok, akik gyerekkorukban hittanra, esetleg (extrém esetben) bentlakásos egyházi iskolába jártak. Durva sztorikat tudnak mesélni.

Éppen ezért hiszek a kötelező hittan jótékony hatásában: 10 év, és az ország tele lesz hardcore ateistákkal. SZVSZ ezt valahol a normálisabb egyházak is tudják, nem véletlen hogy nem örülnek annyira felhőtlenül.
tollaszerge (törölt) 2014.02.03 10:34:25
@Wolff: Ha tiszteletbeli konzuluknak ilyet sikerült találni, akkor az elsősorban Kazahsztánnak égő, nem?
Örülünk, Vincent? Kumin világa 2014.01.28 23:29:41
    Kumin Ferenc helyettes államtitkár egész nap olyan cikkeket keres, amelyekben dicsérik a gazdáját. Ma nem akart hibázni. Feleségét, Kumin Viktóriát anno azért rúgták ki a Duna TV-től, mert nem a megfelelő kérdést tette fel Orbán Viktornak. Kumin tehát óvatos.…..
tollaszerge (törölt) 2014.01.29 11:01:06
@Lasombra: Számomra is érthetetlen, miért keresnek megerősítést külföldről. Valszeg azt hiszik, hogy van egy választói réteg, aki őket támogatná és ez (is) érdekli. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz.

Talán bármekkora is a dacosszittyáskodás, azért a választók jelentős részének még mindig a fejlett országok az igazodási pont, nem mondjuk Oroszország. Hiába "hanyatlik" a nyugat a szónoklatokban, kevés ember van aki tényleg inkább élne Moszkvában, mint mondjuk Berlinben.
tollaszerge (törölt) 2014.01.29 17:06:17
@vakapad: Ne felejtsd el, hogy egyrészt az államnak is van jelentős devizaadóssága, másrészt a forintadósság kamatait jelentősen megemeli a várható infláció. Mondjuk nem véletlen, hogy a hozamgörbék már 3 évtől visszamennek 5% közelébe.

SZVSZ nincs tudatos tervezés a devizaárfolyamok mögött (a jegybanknak édeskevés eszköze van tartósan manipulálni), és elinflálási kísérlet sincs (inflációs célkövető rendszert nehéz ehhez kellőképp megerőszakolni).
A poszt Marx Károly és a differenciálszámítás kapcsolatáról szól. Erről a kéziratról van szó. Charlie bácsinak a politikai gazdaságtanához kellett a matematika, és felidegesítette magát a deriváltakkal. Leginkább az bántotta, hogy a derivált dx/dy alakú, amikor pedig dx=0,…..
tollaszerge (törölt) 2014.01.28 16:50:01
@Deepblue Noir: Bocs, de fogalmad sincs, hogy működik egy tudomány.

Ez nem egy háború, a háborús metaforáid alkalmatlanok a leírására. Nincs "kőkemény támadás", nem köveznek meg senkit, aki jóhiszeműen hibázott. Még csak összehangolt reakció sincs. Annyi van, hogy azok az emberek akik ezen a területen dolgoznak, majd megírják hogy szerintük mi jön ki ezekből az adatokból. Folyik a vita.

A tudományos diskurzusban a laikust se hülyézik le, ezt is rosszul tudod. Általában persze azért nem, mert a laikus nem része a diskurzusnak, attól laikus.

Nem tudom milyen frusztráció dolgozik benned, ezzel a "kőkemény támadással" az "állítólag nagy" tudós ellen. Keresztre ne feszítsük?
tollaszerge (törölt) 2014.01.28 17:51:55
@Deepblue Noir: Ha komolyan azt hiszed, hogy ezen a blogon tudományos diskurzus folyik, akkor ... nem, csakazaértse írom le.

"amit leír valaki, azt úgy kell védenie, mintha az élete múlna rajta. akkor derül ki, mekkora az elmélet/állítások stb. valódi ereje"

Gondolod te (nagyon naivan és romantikusan). Sokak szerint pedig az ember saját maga legyen legkritikusabb az állításaival, mert ő ismeri azokat legjobban. Feynman-nak van egy híres beszéde (Cargo Cult Science), amiben kb ugyanezt fogalmazta meg. Remélem megbocsátod, ha helyetted inkább vele értek egyet.
tollaszerge (törölt) 2014.01.29 11:55:30
@közösperonos átszállás: De ez nem így megy egy szakcikknél. Eleve szokatlan, hogy a cikk kritikáira blogbejegyzésben reagálnak a szerzők, ezt valszeg a nagy visszhang indokolja.

Alapból úgy működik, hogy írsz egy cikket, a referee elmondja mi fáj neki, arra reagálsz, ezt azután addig iterálod amíg vagy el nem utasítják, vagy publikálják. Akinek komoly kritikája van, az majd ír egy másik cikket belőle (az adatok nyilvánosak), a cikkek eredményeivel normális esetben más cikkek vitatkoznak.
       Áder János köztársasági elnök javasolja, hogy hetven másodperces csenddel emlékezzenek meg az Auschwitz-Birkenau haláltábor felszabadításának hatvankilencedik évfordulójáról.        Hetven másodperc alatt nagyon sok mindent lehet nem…..
tollaszerge (törölt) 2014.01.27 10:17:18
@viragildi: Azért, mert a társtettesekből próbál áldozatot csinálni. Az ilyesmik egyesekben, akik rendelkeznek valamiféle morális érzékkel, indulatokat váltanak ki. Benned ezek szerint nem.
    A drága Szakály Sándor akadémiai doktori disszertációja nem tartalmazott újdonságot a doktorijához képest, idegen nyelvű publikációi alig vannak, az elmúlt húsz évben valóságos tudományos munkássága gyakorlatilag nem volt. Schmidt Mária akadémiai doktori…..
tollaszerge (törölt) 2014.01.25 17:37:53
@vakapad: Amit leírsz (sérelmek átkosból determinálnak választásokat), azért nem magyarázat, mert akkor hogyan magyarázzuk, hogy mégiscsak a szocialista utódpártok voltak kormányon 5-ből 3x eddig. Igazából minden szimpla determinációs magyarázatot ez üt ki.

Az én jobbos ismerőseim kb 2011 óta nem politizálnak, a témát messziről elkerülik, némileg szemlesütve. Nem gondolom persze hogy ez reprezentatív. Azt igen, hogy ha lenne egy normális ellenzék, simán nyerhetne választást. Tényleg van kemény mag (aki bármilyen világállapotban OVra szavazna), de nem akkora hogy bármit megakadályozzon.
tollaszerge (törölt) 2014.01.25 19:23:14
@labrys: Fenébe, nálunk reluxa van. Na értelmiségi se lehetek már :-P

Én nem hiszem azt hogy az "értelmiségi" haszontalan fogalom lenne, még akkor is ha nehezen definiálható. Viszont a fogalom ráaggatott normatív elvárásokat nem mindig bírja el. És a kelet-európai országoknak, az értelmiség sajátos szerepéből fakadóan az átkosban, mintegy történelmi okokból, rengeteg elvárásuk van.
tollaszerge (törölt) 2014.01.25 19:24:59
@Deepblue Noir: juszt se fogok BLről beszélgetni. A közgazdaságtan meg valahogy túléli majd, hogy fentiek nem fogadják el.
Örülünk, Vincent? A kőleves 2013.12.26 11:43:14
A feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója eddig Magyarországon civil kezdeményezés volt (leszámítva Szili Katalin határozati javaslatát). Ezúttal azonban az MSZP is lecsapott rá: Braun Róbert a Népszabadságban hirdetett radikális háborút az egyenlőtlenség és a szegénység…..
tollaszerge (törölt) 2014.01.14 14:21:38
@aronsatie: Nem, ilyet egyáltalán nem mondtam. De azt gondolom, hogy jelenleg Magyarországon a fiskális politika sokkal nagyobb jóléti veszteséget okoz, mint amit akár elméletileg is el lehet tolni inflációs célkövető monetáris politikával.

Bonyolítja a dolgot, hogy Magyarországon jelenleg az MNB is csinál fiskális politikát (NHP).
tollaszerge (törölt) 2014.01.14 16:21:14
@Szindbad: Mint jotunder leírta, a svédeknél nincs szocializmus, szóval a kiindulásod eleve furaság, de mindegy.

A jelenlegi növekedéselméleti paradigma a közgazdaságtanban rétegekre bontja az ilyen magyarázatokat. Az első réteg, hogy a svédeknek több tőkéjük és technológiájuk van, tehát (mintegy mechanikusan) termelékenyebbek (proximate causes). A következő réteg megpróbálja 1el mélyebben megmagyarázni, hogy miért van ez (gyorsabb növekedés), a következő meg ez magyarázza, stb. Nem foglalom össze az egész sztorit, jelenleg azt gondolják sokan hogy jobbak a tág értelemben vett intézmények, ezért a humán- és egyéb tőkébe beruházás magasabb.

Jelenleg nem ismerünk olyan receptet, amivel egy rossz intézményekkel rendelkező országból jót lehet csinálni; valszeg feltétele, hogy az érintettek felismerjék, és akarjanak változtatni. De nincs igazán jó oksági sztorink arra, hogy miért nőnek egyes országok pár évtized alatt hatalmasat, mások meg miért nem. Hipotézis/narratíva persze sok van.
tollaszerge (törölt) 2014.01.14 17:59:17
@Szindbad: Bocs, nem tudok neked kommentekben letanítani egy növekedéselmélet-kurzust, helyette javasolnám ezt:
ocw.mit.edu/courses/economics/14-452-economic-growth-fall-2009/

Az, hogy több tőkéjük van, azt jelenti hogy ha összeadod a gazdaságukban a tőkét, akkor nekik egy főre több jut.
Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond. A Magyar Krónika jelszava: keresd a jót. Legjobbjaink a gondolkodás négyzethálóját rávetítik a jelenségekre, s ha jót lelnek, megírják. Ha egymásban találják meg a jót, azt is megírják. Itt ne legyen bozótharc. Baráti tűz…..
tollaszerge (törölt) 2014.01.10 10:38:09
@Aromo a fékezhetetlen: te komoly embernek hiszed magad? itt lehet a probléma gyökere :P
  Én tudom, hogy a skálafüggetlenség nem tartozik a fontos közéleti tematikák közé, de azt meg ti nem tudjátok, hogy engem néha mennyire nem érdekelnek a fontos közéleti tematikák. Azt írja az indexen Stöcker Gábor, hogy "Két magyar matematikus, Erdős Pál és Rényi…..
tollaszerge (törölt) 2013.07.25 13:00:51
@jotunder: Eh, sose bánd. Minden jó, ami alkalmat ad a Shalizi et al gondolatok beidézésére :-P Szerintem épp jókor jött, mielőtt a közgazdaságtani konferenciákon kialakult volna egy külön power-law szekció.
tollaszerge (törölt) 2014.01.09 20:05:31
@jotunder: na ez kb olyan lehet egy matematikusnak, mint egy zenésznek az ha én elkezdek énekelni :P
Létezik-e olyan, hogy fideszes geotechnikai szakértő? — kérdezi (kérdezné) az Index — pedig nem ez a kérdés, hanem hogy a forma való-e előbbre vagy a tartalom? Sándor Zsuzsa jogi szakújságíró írta meg a blogjában az alaphírt, miszerint a Veszprémi Törvényszék a kolontári…..
tollaszerge (törölt) 2014.01.09 11:13:12
@Pásztörperc: És akkor most gondolj bele, hogy a vádlottaknak lehetőségükre álltak-e azok az eszközök (helyszínre viszek akit akarok, akkor amikor akarom, gyakorlatilag azt csinálom amit akarok), amik Igazságfelderítő Orbán Viktornak.

Nagyon könnyű beleesni abba a csapdába, hogy az államnak (kormánynak, ügyészségnek, stb) korlátlan eszközöket adunk a "tények" felderítésére, aztán ott áll a vádlott a tárgyalóteremben, és elvárjuk tőle hogy ezzel menjen szembe, mikor erőforrásai és eszköztára a legjobb esetben is töredékét képezik az államénak.

Igen, a bíróságon már az számít, ki mit tud elérni a tárgyalóteremben. Ez még mindig jobb megoldás, mint ha az számítana ki mit tud elérni a tárgyalótermen kívül, mert ha te írnád az eljárásjogot (akár jogos) felháborodásodban, akkor az lenne az eredmény hogy azt ítélik el, akit az állam el akar ítéltetni.
tollaszerge (törölt) 2014.01.09 12:19:03
@Pásztörperc: Nem a te szakmád, de ezzel együtt azt is elfogadhatnád, hogy van akiknek szakmája, ők agyalnak ezeken a dolgokon rengeteget, és bár nyilván nincs rendszer ami tökéletes és ezt is lehet kritizálni, nem feltétlenül érdemes úgy hozzáállni egy laikusnak hogy ő 1 jogeset alapján ki tudja jelenteni hogy az egész úgy vacak, ahogy van.

Bár termtud/mérnök végzettségű emberektől ez tényleg gyakori álláspont, kicsit el kellene fogadni hogy a jogrendszer egy nehéz problémára adott válasz, évezredes agyalás és kísérletezés terméke, az eljárásjog különösen, rengeteg szempontot kell egyeztetni és nem lehet 1 alapján belenyúlni, mert most neked éppen az szúrja a szemed.
tollaszerge (törölt) 2014.01.09 12:46:06
@Pásztörperc: Akkor én értem rosszul, mert azt hittem a konkrét (posztban említett) ügyben az volt a gond hogy nem voltak a szakértői névjegyzékben. Ennek alapján azt feltételezem hogy ha te benne vagy a névjegyzékben, akkor téged minden további nélkül alkalmazhatnak szakértőként. Nem tudom hol jön be ez az előzetes álláspont kialakítás.

A "honnan tudja" kérdésre: "101. § (1) Rendszerint egy szakértőt kell alkalmazni. Ha a vizsgálat jellege szükségessé teszi, több szakértő is kirendelhető. Ez úgy is történhet, hogy a kirendelés csak a szakértői csoport vezetőjét jelöli ki, és feljogosítja őt arra, hogy a többi szakértőt bevonja." Szóval kijelölsz egy geológust szakértői csoport vezetőjének, ő meg bevon akit akar, nem?

De nekem se ez a szakmám, ezért biztos hogy egy csomó dolgot nem értek és nem is teszek úgy mint ha értenék hozzá, remélhetőleg majd más aki igen megmondja.
Örülünk, Vincent? Ráfázen 2014.01.07 21:52:42
A Raiffeisen Bank International AG osztrák igazgatósága egy reggel valami furcsa, ragacsos dolgot érzett a takarója alatt. Odanéztek — hát egy akkora véres, vigyorgó lófejet találtak az ágyukban, hogy ki kellett bontani a főbejáratot, hogy beférjen a vezérigazgatóság…..
tollaszerge (törölt) 2014.01.08 13:58:44
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Borzasztó erős feltételezés, hogy amit átvesznek az megtartja a régebbi tulaj által kiépített piaci részesedést. Retail bank nyereséges üzemeltetéséhez rengeteg know-how kell, egyelőre rejtély hogy a századekkora törpebank tudását hogyan akarják ehhez skálázni.
..
tollaszerge (törölt) 2014.01.03 11:29:43
@ingyenebed: "az irodalmat meg úgy, ahogy a Holt költők társaságában látható."

Sokszerencsét, hogy a jelenlegi pedagógusfizetésért szisztematikusan olyan embereket találj, akik erre képesek.
tollaszerge (törölt) 2014.01.03 14:10:22
@aritus: Nem teljesen értem ez hogy releváns, hiszen egy fiktív történetről van szó.

A fejlett világ legjobb oktatási rendszerei tudatosan abba az irányba mennek, hogy a gyerekekre figyelve, érdekesen, képességeket fejlesztve tanítsanak, ez ma már nem kuriózum. Igazából majdnemkész technológia van, amit csak adaptálni kellene, ami politikai döntés: egyrészt drága (jó tanárt meg kell fizetni), másrészt le kell mondani arról az illúzióról hogy jelenleg a legjobban csináljuk. Magyarország egyiket sem akarja. Nem Hoffman Rózsa, nem Orbán Viktor, hanem a magyar választók többsége. Nagyon keveseket érdekel a köz- és felsőoktatás színvonala.
   "Az 1989 telén megalakult új MSZMP-nek szüksége volt új ifjúsági szervezetre is, erre az első próbálkozás 1990-ben a FIKSZ (Fiatalok Közössége a Szocializmusért) megalakítása volt. 1993-ban a párt nevet változtatott MSZMP-ről Munkáspártra. Egyre több fiatal…..
Hűséges olvasóink tudják: blogunk sohasem hajszolta az olcsó népszerűséget, mindig kerültük a hatásvadász címeket, és mémipari outputjainkkal nem pengettük a zsigeri gyűlöletkeltés húrjait. Ebben a posztban két olyan embert fogok megvédeni, akik előtt amúgy nem fékeznék és…..
tollaszerge (törölt) 2013.12.29 16:24:23
@incze: Senki nem vitatja hogy szükség van titkosszolgálatokra és adatgyűjtésre, a kérdés ennek határai és alkotmányossága. Quis custodiet ipsos custodes, stb.

Adatrendszerek összekapcsolásának általában tényleg nincs technikai akadálya, ezért kell jogi akadály. Nekem ezek a jogászok nagyon szimpatikusak, egy kis időre elvitték oda Magyarországot az információs önrendelkezés terén, ahol a világ élvonala van. Maximum respect nekik.

(Mondjuk nekem nem lenne képem leírni pl Majtényiről, hogy ő egy jobb sorsra érdemes bevadított.)
         Állítólag egyszer megkérdezték Nadia Comanecit, hogy vajon nagyon nehéz dolog-e dupla hátraszaltót ugrani a gerendán.  Nem -  válaszolta Comaneci - az vagy könnyű vagy lehetetlen.          Schiff András is így van…..
tollaszerge (törölt) 2013.12.29 15:28:42
@ámbátor: segítsen már vki értelmezni hogyan cenzúráztak vmit, ami az erről szóló cikkben és a neten csomó helyen teljes terjedelmében könnyen megtalálható és elérhető.

úgy érzem infláljuk a cenzúra fogalmát.
tollaszerge (törölt) 2013.12.29 15:56:18
@ámbátor: De ez mind a te spekulációd, amit nem hiszem hogy alá tudsz támasztani. Kb ugyanilyen alapon lehet, hogy az igazgató Batman lenne, ha volna neki Batmobilja, de hát nincs.

@Deepblue Noir: És még mindig nem látom mi ezzel a gond. Komolyan. Szerintem az Átlátszó, és azok akik diktatúrát/cenzúrát kiáltanak, itt nagyon mellélő.
A tartozást vissza kell fizetni. A bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani. A bíróság nem a kormány vagy a bankok, hanem a jog pártján áll. Párt ne kommentáljon bírósági ítéletet. Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul...
tollaszerge (törölt) 2013.12.20 10:57:43
@Kettes: Ebben teljesen igazad van, tágabb családomban most vesznek lakást 25% önerővel, kb ugyanezzel a szöveggel, és nincs az az isten, aki erről le tudná beszélni őket, én 2x1 órát próbálkoztam, de nincs foganatja.

A devizahitel valóban lehet olyan sokk, ami beépül a pénzügyi kultúrába, de mivel nincs alap, amire építhetne, nem fog sokat védeni a következő ilyen ellen, ami más lesz mint a devizahitel, de valami biztos lesz.

@TG69: Pontosan, a bankok fel is hagytak vele. A devizahitelezést nem szabad folytatni, ebben mindenki egyetért. Ebből viszont önmagában semmi nem következik arra nézve, mi legyen a már meglévő devizahitelesekkel, a lényegi kérdés pedig ez (legalábbis az érintetteknek igen). Az első fordulón túl vagyunk, szokásos magyar módon jogi kérdést tettünk fel, és jogi választ kaptunk rá, borzasztóan nagy jogásznemzet vagyunk, nekünk minden policy kérdés jogi kérdés, amit eldönt majd egy bíróság, ideértve az Alkotmánybíróságot, más módot nem ismerünk.
tollaszerge (törölt) 2013.12.20 13:57:40
@TG69: El kell választani azt, hogy mi a jogos elvárás egy ideális (vagy akár jól működő) rendszerben, és mi a következmény, ha nem teljesül (jogban ez az anyagi és eljárási jog közötti megkülönböztetés, de itt most nem szűken jogról van szó).

Igazad van abban, hogy egy normális országban vigyáz rád annyira a felügyelet, hogy nem vehetsz derivatívát anélkül, hogy tudnád hogy derivatívát veszel, és a pénzügyi közvetítő meggyőződne erről. Ez egyébként sima derivatíváknál, sőt akár mezei kockázatos értékpapíroknál (részvény) jelenleg is így van, ha Mari néni bemegy az OTP fiókba, akkor nem swap ügyleteket fognak neki ajánlani, hanem lekötött betétet vagy ilyesmit.

De mi van akkor, ha mégis végbement egy ilyen ügylet? Van-e rá jogorvoslat, és ha igen akkor mi? Ilyen esetekben a polgári jog + fogyasztóvédő jogszabályok az irányadóak. Ezeket még végig fogja játszani a jogrendszer, de kb az lesz a vége hogy ha tájékoztattak a kockázatokról (erre a legtöbb bank kínosan ügyelt), nem árazták durván félre (márpedig nem árazták félre), akkor nincs mit tenni, ki lehet kalapálni a szerződés egyes pontjait, de az egésszel a jogrendszer nem tud többet kezdeni, pacta sunt servanda.

Innentől csak politikai megoldás van. Anno, még a bankrendszer lekopasztása előtt, lehetett volna egy olyat lépni, hogy jólvan kedves bankok, derivatívát adtatok el retailben, a kockázat X%a innentől a tiétek, és a képletet lecserélem valami uniformizált, transzparens megoldásra. Ez megfelelően ösztönözné, hogy a bankok ne akarjanak többet ilyet csinálni, vagy ha igen, akkor árazzák be hogy szívhatnak is vele. Ez a hajó viszont már elment, azóta a bankok a sokadik sarcot fizetik, nem biztos hogy ezt is bevállalják (mármint a finanszírozó anyabankjaik).
tollaszerge (törölt) 2013.12.20 14:14:00
@jotunder: Ha egy lakossági ügyfélnek, aki csak hitelt szeretne, egyáltalán fel kell tennie ilyen kérdéseket, az már régen rossz, mert nincs hozzá eszköze, hogy válaszoljon rá. Ha valakinek nincs vmilyen speciális helyzete (pl devizában keletkező jövedelem, lombardhitel v egyéb eszköz ami kiüti a kockázatot, stb), akkor egy lakossági ügyfélnek fix kamatozású hitelt kell felvennie, ideális esetben 5-10, max 15 évre. Egy Magyarországhoz hasonlóan instabil pici országban belefér egy ötéves kamatperiódus, transzparens árazással (jegybanki alapkamat + x%). Más nem. Ebben az infláció kockázata van benne, az meg nem sok.

Ez az a menü, amit lakossági ügyfélnek fel szabad szolgálni. Ugyanakkor némi politikai érettség kell ahhoz, hogy amikor valaki kijön valami 1%al olcsóbbnak tűnő cuccal, ami persze azért olcsóbb mert benne van valamilyen aggregált kockázat, és a lakosság elkezd visítani hogy olyat szeretne, akkor a szabályozó tudjon nemet mondani. Ha felrajzolod hol volt devizahitel, és hol nem, akkor tulajdonképpen kapsz egy térképet országok politikai érettségéről.
       1.  1431. május harmincegyedikén Rouenban megégettek. Elszenesedett holttested megmutatták a népnek, mert még holtadban is féltek tőled. Az angolok, a tudós urak a párizsi egyetemről, Pierre Cauchon Beauvais püspöke és Le Maistre az inkvizitor. Huszonöt…..
tollaszerge (törölt) 2013.12.20 08:29:58
@Bretschneider detektív: Én egy optimalizálási problémaként fogom fel: a szűkös erőforrás a véges idő és pénz, valahogy dönteni kell mit nézek meg, ebben segít a kritika, akkor is ha tudom hogy zajos jel. Klasszikus OR exploration/exploitation tradeoff: kicsit benézek oda ahol eddig nem voltam, hogy táguljanak a határok, de 90%ban arra megyek hogy lássak egy jó darabot, aztán ha 60%ban sikerül akkor örültem.

A Nemzetinél úgy álltam eddig hozzá, hogy megvárom amíg beindulnak egy kicsit, megtalálják a hangjukat, addig kísérletezzenek a kalandvágyókon, és majd elnézek oda tavasszal vagy jövő ősszel, ha látok vmit ami érdekel. De a beszámolókat olvasva egyre kétségesebb, hogy elmegyek. A szájbarágós politikai üzenet, előjeltől függetlenül, nem való minőségi alkotásba, onnan már csak egy lépés hogy kiáll egy narrátor a színpad szélére és elmagyarázza mit gondoljak a darabról (kb Hoffmann Rózsát tudnám elképzelni ebben a szerepben, jellegzetes pedagógus-hanghordozással, kicsit csúnyán nézve amikor izeg-mozog a közönség magyarázat közben).

Nem szájbarágós, ötletes politikai üzenettel amúgy, szintén előjeltől függetlenül, nem lenne bajom.
Érti ezt valaki??? Kinek és miért jó, ha csökken a nyelviskolák szakmai színvonala, a piaci szereplők száma, a versenyhelyzet, cserébe erősödik a hatósági engedélyeztetések, ellenőrzések szigora? Az illetékes NGM gyorsan megcáfolt magyarázkodása a Hülye Járások…..
tollaszerge (törölt) 2013.12.14 18:09:09
@jotunder: Gondolj arra lehetőségre, hogy a törvényt egy iparági szereplő jogásza, titkárnője, zumbaoktatója stb írta (max kivette a személyes infókat a Word doksiból, és még erre mondd, hogy nem tanulnak), az ún. minisztériumban pedig most nem tudják, hogy ezzel mit kezdjenek, mert nem voltak beavatva. Balhé lesz, however minor, tisztázni kell ki viszi el, akkor lesz kommüniké.
tollaszerge (törölt) 2013.12.14 18:23:07
@aritus: Pont ilyen balhéra gondoltam. Minibalhé, érintettek morcognak. Más következményt nem várok. De erre is kell valaki, aki elvigye, legalább kommunikációs szinten, na őt még keresik.
        Megkerestem a 2008-2009-es SZJA-bevallások összesítését.          Érdemes megnézni a táblázatot a 68.oldalon. 2009-ben az adózók felső decilise (legtöbb jövedelmet bevalló tíz százaléka) a kedvezményekkel csökkentett adók…..
tollaszerge (törölt) 2013.11.21 10:26:35
@Bebes: A "hogyan tűrhetjük el" kérdés akkor releváns, ha van eszközünk változtatni, egyébként nem nagyon van más választás mint eltűrni, legfeljebb nem lehet csúnyán nézni és dörmögni közben.

Hosszútávon a gazdasági növekedés változtathat a dolgon, ha humántőke-beruházásokhoz kapcsolódik (ez Mo-n simán lehetséges lenne, de a jelenlegi oktatáspolitika mellett scifi kategória). Sajnos ebben is benne van, hogy van aki már életében nem lesz termelékeny, ő kapjon transzfert és akkor nem lesz szegény ha egyszer meghal. Itt a hosszútáv évtizedekben mérhető.

Rövidtávon a redisztribúció a másik út, de az egy bizonyos szint felett pont a növekedést fogja meggyilkolni, a Magyarország 2010- pilot projekt ennek a szemléltetése.
tollaszerge (törölt) 2013.11.21 14:36:27
@jotunder: egyrészt igaz, hogy az eloszlás se nem szimmetrikus, de nem normál szélű, de a jövedelmi eloszlások már csak ilyenek (többé-kevésbé, mértéken lehet vitatkozni).

másrészt a magyar adókörnyezet miatt nem biztos, hogy az szja alá eső jövedelemből érdemes kiindulni. szerintem jó benchmark lenne az SZJA+EVA alá eső jövedelem, amikor még kisebb volt az EVA, de hirtelen nem tudok olyat hogy ez szépen ki lenne számolva valahol, sőt azt se tudom hogy van-e nyilvános adatsor amiből egy elszánt ember kiszámolhatná.
tollaszerge (törölt) 2013.11.19 13:00:56
tollaszerge (törölt) 2013.11.20 10:41:02
@Kettes: Sajnos nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy az MSZP itt tényleg fedez valamit. Leginkább saját magát. HA levele 2007-től beszél csalásokról. Tőlem gyógyuljon csak rájuk minden, megérdemlik.
tollaszerge (törölt) 2013.11.20 11:39:10
@Kettes: Annak örülnék legjobban ha kiderülne az igazság. Nyilván lehet vitatkozni azon hogy mennyit ér egy ilyen parlamenti bizottság, de azért mégiscsak egy lépés lenne effelé. Akik ezt megakadályozták, azokról tényleg hajlamos vagyok azt hinni hogy nem olyan fontos nekik hogy kiderüljön, esetleg kifejezetten nem örülnének neki.

Ahhoz, hogy Magyarországon whistleblower legyél, alapból kattantnak kell lenni. Ez a része nem zavar. Akkor is utána kellene járni, mi történt, aztán max kiderül hogy a pasas kattant volt, na bumm, akkor átvilágították kicsit a NAVot.

Amúgy a Fidesznek is elemi érdeke lenne, hogy ennek utánajárjanak, mert különben mindenki azt fogja gondolni hogy igaz. Ha ügyesek, az egészről kideríthetik hogy 2010 előtt kezdődött (ami akár igaz is lehet), és akkor alapból Gyurcsány a hibás +1 dologban.
     Tegnap volt a Megemlékezés Vasárnapja Nagy-Britanniában. A királynő, a királyi család tagjai, a miniszterelnök, az ellenzék vezére, az egykori miniszterelnökök fejet hajtottak azok előtt, akik a huszadik század háborúiban szolgálták Nagy-Britanniát. Jövő…..
tollaszerge (törölt) 2013.11.12 06:42:48
@labrys: Dehogy vegzáltál. Én még adós vagyok egy tanulságos, közérthető posztsorozattal a gazdasági növekedési pályákról (no excuse). Amelynek lényege annyi, hogy majdnem biztos lesz gazdasági növekedés középtávon, hosszú távon olyan ütemben mint a kereskedelmi partnereink, csak alacsonyabb pályán. Kb úgy, ahogy az autópályán megnövekszik a követési távolság, de utána ugyanolyan gyorsan megyünk.

A hozzászólásoddal kapcsolatban: szerintem el kell jutni egy nagymértékű frusztrációig, mielőtt vissza lehet állítani a dolgokat viszonylag normálisra. Úgy nem fog menni, hogy 20%nak van tele a töke az egésszel. Úgy, hogy 70%nak, esetleg már igen. A Fidesz dolgozik az ügyön, de lassan haladnak.