Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Weiner Sennyey Tibor

97 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lehet-e apolitikus egy költő? Szerzőnk, aki Weöres és Hamvas Béla életművének szakértője, izgalmas és aktuális gondolatai Weöres '56-os forradalomhoz fűződő viszonyáról...
Weiner Sennyey Tibor, költő, író, a Drót főszerkesztője, felkérésünkre, szülinapi cikket írt blogunknak, melyben költői (és nemcsak) kalandokról, versekről, fordításokról, és persze a latinról mesél nekünk. Az utóbbiról kiderül, hogy akkor is meghatározza az életünket, ha nem vagy keveset tudunk…..
Kultúrpart Világhír Szentendrén 2016.07.06 11:54:38
Ez a tízezer másik emberrel való közös és üres bolyongás valaha valakik ajtóit nyitó, piros manilán lógó kulcsok tízezrei között lesz az, ami segít megtalálni azt az egyetlen kulcsot, ami éppen a te szívedet nyitja.....
Az álmok és (ó a rémület) előtt kanyargott, Mitológiák és világmagyarázatok szőtt Ideje előtt, megelőzve a naptestű időt. A tenger, az örök tenger már itt hullámzott. Ki vagy te tenger? Ki az, aki ennyire mély És ősi, aki egy és aki tízezer, Aki a föld oszlopait falja…..
Weiner Sennyey Tibor 2015.10.22 23:24:22
:)
„Jókai félbehagyja az olvasást; / Ady lázát vizes lepedő sem hűti le; / Liszt ujjai alól eltolják a zongorát.” Tessék felolvasni ezt a verset minden hiradó előtt! A költők elbeszélnek egymás mellett. Nem olvassák egymást. Irigyek és féltékenyek egymásra. Szeretik…..
Kultúrpart A tavasz festészete 2015.03.05 08:15:00
Megvolt ez a cseresznyevirágzás valamelyik távoli tavaszon, és szemlélted már hanyatt dőlve a lombokat így. Megvolt, de lefotózni nem lehet az ilyesmit, az nem idéz illatokat így sosem.Ajándékba kaptam egy kis albumot, benne Kontra Ágnes néhány festményéről készült képpel.…..
Kultúrpart Vattacukor 2015.02.17 09:15:00
Egészen biztosan mindenki csippentene a Parlament előtti gigantikus rózsaszín vattacukorból, hogy ragacsos lenne annak a mindenkinek a pofája végre.mikor a gyermek gyermek volt,elég volt neki, ha almát és kenyeret evett, mint ahogy ma is még. a bogyók bogyóként hulltak a kezébe, mint…..
Kultúrpart Verset a Holdra? 2014.12.27 09:15:00
Képesek lennének-e napjaink költői ekkora távolságot áthidalni, elképzelt és távoli olvasókat megszólítani? Ki lehet-e lépni a napi diskurzusból, és „űr-verseket” alkotni?Több válasz is lehet erre. Talán a leginkább jellemző az lenne, hogy minek? Ugyan ki olvasna…..
Hja, azok a (nem is annyira) régi, szép idők, amikor a szerencsétlen, lassan mindenünnen kiutált  dohányosnak nem kellett boltolni  a trafikosnénivel, hogy ne azt a dobozt adja, azzal a ronda harcsabajszúval, a fertelmes daganattal a nyakán, tartsa meg az aprót, és adja inkább azt a…..
Monodrámák sora készül a Radikális Szobaszínházban. Az első egy mindennapos témát érint: az árvacsalánfélék családjához való teremtő vonzás törvényeiről szól.Formanek Csabát – színészt és rendezőt – jól ismerem, és talán nem túlzok, ha azt mondom az…..
A hírnév társadalma ez: aki egyszer reflektorfénybe kerül, azt felmagasztalják vagy cafatokra szaggatják. – akárcsak az ókori Athénban.Paul Johnson „A zsidóság története” és „A kereszténység története” című méltán népszerű könyvek szerzője…..
A kortárs költészet nagy varázsa, hogy a mostról, a mának szól. Az igaz, hogy a mai költők, írók közül nehezebb megmondani, hogy ki lesz majd a befutó, de valóban fontos ez?Sokan írtak az utóbbi napokban az egyik közösségi oldalon végigviharzott „mini kulturális…..
Kultúrpart K? 2014.08.30 10:15:00
K. tragédiája a mindenkori polgár kiszolgáltatottsága a hatalom, a korrupció, és az igazságtalan jogszolgáltatással szemben. Folytatódik a kafkai hősről szóló esszé.(Írásunk első része itt olvasható>>)BORGES KAFKÁT OLVAS Itt szöszmötölök, mintha csak kertész…..
Kultúrpart K? 2014.08.26 10:15:00
Van-e bármi köze Kafkának és K.-nak Kolhaas Mihályhoz? Utóbbi kérdés pedig Kolhaas alakját ismét előtérbe hozó, nem oly rég debütáló film kapcsán pedig különösen aktuálisnak tűnik.KISKAPU Egy kiskapura gondoltam, amit nem hagytak meg az elméletírók. Kicsiny kapura, melyen…..
A kivételes irodalomtanár. A szürke eminenciás. A csöndes. A szerény, aki középiskolás fokon tanítja egész népét. Ismerem én ezt az irodalomtanárt. Az irodalomtanárnak bőrtáskája van, vagy hátizsákja, de biztos lehetsz benne, hogy főleg könyveket cipel. Holt költők…..
Kultúrpart Sensus Communis 2014.07.22 10:15:00
Azt ismered, hogy egy bohóc, egy jazz-dobos és egy költő beszélget a Szent György-hegyen, nyár közepén? Szerinted miről? Előadásokról? Zenéről? Költészetről? Tévedsz.Végül ők hárman, akiknek művészetük és sorsuk szerint a magasabb realizmus, a mágikus valóság, a…..
Kultúrpart Számítógépekről 2014.07.15 10:15:00
Márai Remingtonja, Videoton dzsojsztik, Commodore Warlords, és egy Dunántúli zsákutca. Íróasztalkultúra sorozatunk negyedik részét olvashatják.Miután végigtekintettünk tollainkon, noteszeinken, és magán az asztalon is, elérkezünk az íróasztal egyik legfontosabb és…..
Kultúrpart Íróasztalokról 2014.07.05 10:15:00
Vajon hatással van-e a készülő művekre a közeg, melyben születnek? Az asztal lapjának filcborítása, a fiók fogantyúja? Íróasztalkultúra sorozatunk harmadik részét olvashatják.Miután elmerengtünk a megfelelő tollakon és a tökéletes noteszeken, érdemes hátradőlni, és…..
Kultúrpart Nem foci 2014.06.17 10:16:00
Miközben látszólag minden a legnagyobb rendben, gyaníthatjuk, hogy semmi, de semmi sincs rendben, sőt, valami hatalmas árulás, valami végső leszámolás már megkezdődött.Csak nem beszélünk róla, mert nem merünk. Arról, hogy mi történik valójában itt és most, sokkal jobban…..
Kultúrpart Miről beszél a csiga? 2014.05.30 10:15:00
Szuperlassú, átlátszó csigát fedeztek fel a föld mélyén. A sok szenzáció, botrány, és villantás közepette nehéz felhívni a figyelmet az olyan igazán fontos dolgokra, mint ez a csiga.Persze mindig kérdés, hogy mit fedez fel valójában az ember, hiszen ezek a csigák, alighanem…..
„Egyik legmeghatározóbb gyerekkori traumám éppen a papírokhoz kötődik és természetesen az iskolában éltem át.” – Az íróasztalkultúrát bemutató sorozatunk folytatódik...
Kultúrpart A tollakról 2014.05.17 10:15:00
Mindenkinek meg kéne találni a magához való tollát, s akkor egy sokkal boldogabb országban élnénk... - írtam két évvel ezelőtt és ez a kis íróasztalkultúrás sorozatom sosem is volt aktuálisabb, mint éppen most Ladislao José Biro, avagy Schweiger László József, avagy Bíró László, a golyóstoll…..
Kultúrpart Anya csak egy van 2014.05.04 10:15:00
A magyar anyák itt alighanem nagyobbat alakítottak, mint Mátyás király, József Attila és Bartók Béla együttvéve, pedig ők sem voltak akárkik...
„Összeállítottam egy farmakológiai ugródeszkát: az alapját amfetamin képezte, amelyhez tettem még LSD-t és egy csipetnyi kanabiszt."  Oliver Sacks: Hallucinációk. Kevés olyan pszichológus van, akinek a könyveit ilyen nagy érdeklődéssel várom, követem, és ennyire élvezem,…..
– „Hosszú az Úristen, rövid a szalonna" – Szép vers – mondta Szindbád, s elismerően bólintott. – Férfias és magyaros. Főként az tetszik, hogy a szalonnáról is szó van benne.Miért éppen április 11-én van a Magyar Költészet Napja – így…..