Regisztráció Blogot indítok
Adatok
daito

0 bejegyzést írt és 1110 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Spanyol sajtóértesülések szerint az Európai Szuperliga kapcsán nincs szó széthullásról, a klubok jogilag nem tagadták meg a részvételt, nem léptek ki a projektből, és nem gondolják újra a következő lépéseket. A tizenként alapító klub továbbra is szerves részét képezi az április 17-én bejelentett…..
daito 2021.06.01 07:50:56
@Emmett Brown: egyrészt párszáz drukker tiltakozott, bár látványos volt. Annyit mindenhol összekapar egy adott klub belső ellenzéke.
A gondjuk egyébként olyan, hogy ez a csapat miért van benne, az miért nincs. Chelseanél egy ideje baszakodnak a jegyáremelésen, nyilván az is benne van az ügyben, hogy bejönne valami új bajnokságszerű izé, az lóvé. Az olcsóbb jegyek BL meccsre 60 font környékén vannak, de azok gyorsan elmennek, a drágábbak akár 4-500fontba is kerülhetnek. A nemzetközi drukkerek nyilván nem a Brighton ellen akarnak kimenni meccsre, hanem a Juve ellen, ergo oda az angol drukkernek is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.
Ez most egy személyes írás, kevésbé marketinges, elnézést kérek azoktól, akiket ez esetleg zavar. Azt hiszem, magyarázatot kell adnom, miért nem írtam bejegyzést az elmúlt három hétben. Ennek az oka, hogy elkaptam a Covid vírust, és elég rossz állapotba kerültem, végül majdnem két hét kórházi ápolás…..
daito 2021.03.30 22:38:50
@Kovacs Nocraft Jozsefne: bocs, megkérdezhetem, hogy elkaptad-e ezt a kórt?
daito 2021.03.31 17:12:13
@Kovacs Nocraft Jozsefne: azért kérdeztem, mert olvasható az írásotokból, hogy nem kaptátok el és nem rángatott meg titeket a Covid.
Igazatok van abban, amit írtok. Igy kell tenni, meg le van írva és a saját fejet, felelősséget nem pótolhatja az állam.
Aztán elkapod.
És nem simán 2 köhögéssel megy túl rajtad.
Olyan lázat tapasztalhatsz, mint még sosem. Miközben 38.4 az, de fáj mindened. És aztán elindulsz az eü-s útvesztőben, ahol létfontosságú, hogy a háziorvosod ki és milyen. Az ő hozzáállásán, erején sok minden múlik. Csak tudd elérni, ez sok településen nem egyszerű. Ha eléred, kapsz tőle 15 percet egy nem lájtos vírusfertőzés kezelésére, azt is telefonon.
Kurvára egyedül vagy hagyva, végig elemezheted magad, hogy namost ez jó vagy rossz jel? Neked ez a tüneted nincs. Ez meg a 7. napon jött ki, akkor most mi van.
Mellette van az élet is: család, vásárlás, munkahely, ügyintézések.
Amíg nem lép az ember ebbe a tócsába, addig nem tudja, miröl hadovál. Sorry.
Az autóvásárlás komoly és nehéz feladatat tud lenni, amely rengeteg utánajárást, tudakolást és időt igényel. Arról nem is beszélve, hogy viszonylag nagy pénzügyi beruházás is egyben, ezért érthető, hogy szeretnél a lehető legbiztosabbra menni. És szeretnéd elkerülni azokat a hibákat, amelyeket…..
daito 2021.02.23 13:20:06
@laci_52: persze. Nem kétlem ismerősöd tehetségét, de 3-4 éves autónál nem megy le az ár a felére. Biztos van ilyen 1-2 típus, meg alkalmi vétel, a piacra ez a logika nem jellemző. (Általánosan nem működő stratégia. Elképzelhető, hogy amikor az ismerősöd elé kerül egy ilyen lehetőség - akkor lecsap rá; de átlagosan, erre alapozni nagyon nem lehet.)
Kutya nem venne új autót. Idehaza a 3-4 éves autók értéke az új ár 70-90%-án áll, általában alul a széthajtott verziók vannak, amelyekbe 3-4 év alatt 2-300 ezer km-t raktak. Ez lehet, hogy az eredeti ár feléért van, de ezekre már költeni kell.
A címbeli kérdés nem pontos: csak félig épül rágyaloglás helyett ráúszásos feltárással a fonódó, hiszen az egyik oldalról Buda szegélyezi, csak a másikról a Duna. Nem pazarlás fél vonzásterülettel építeni egy villamosvonalat? A válasz igen is meg nem is: a Batthyány tértől délre vezető rakparti…..
daito 2021.02.22 07:38:54
@Alick: mármint hol? Szerintem Európában még nem láttam 30-nál gyorsabban haladó villamost, de Budapesten tutira nem.
1914. július 28-án Ferenc József osztrák császár és magyar király hadat üzent Szerbiának, a magyar férfiak pedig már aznaptól fogva vonultak a laktanyákba, hogy csukaszürkébe öltözve minél gyorsabban a frontra menjenek. Az emberek örömujjongva, dalolva indultak a frontra, mindenki harci lázban…..
daito 2021.02.10 08:26:52
@György Attila Révai: prekoncepciók. Itt többen írták, hogy akkor férfiasabbak voltak, meg hazaszeretet.
Valahol ezek nyomokban, csak nem ebben az értelemben igazak. Ami fontos, az emberek, a lakosság tudása, tapasztalata: ezt megelőző katonai konfliktusok veszteségeit vette MINDENKI alapul. Ez volt a fejekben. 100 évvel korábban, a napóleoni háborúk veszetesége volt 4-5 millió ember. De az 12-15 év alatt jött össze, mi tudjuk ma, 1900as évek embere ezt nem gondolta, nem tudta, az emlékei meg nem voltak. Az utána következő évtizedek háborúi, polgárháborúi max párszázezer halottal jártak, miközben kolera és társai ezek többszörösét elvitték.
Fogalmuk nem volt az akkori embereknek, hogy ezen konfliktus végén 30-40 millió halott lesz, meg egy spanyolnátha járvány.
Az alkoholizmus elleni fellépés hívta életre ezt az árnyékvilágot, amit egyszerre gyűlöltek és pártoltak az emberek...
daito 2021.01.15 15:09:38
@midnight coder: ott isznak kevesebbet, ahol a megfelelő szénhidrát tartalmú alapnövények elérhetősége 0, vagy egyéb technológiai akadálya van. És ezért kevésbé alakult ki ez a szokás. És extra veszélyt jelentett a részegség. Nyilván mindegyik helyen ismerték az alkoholt, meg készült is - csak nem alakult ki "kultúrája" és az alkoholizmus, mint népbetegség.
Sivatag: bár datolya van - isteni alkohol alapanyag, víz a kevés. Az a köcsög növény kb. 30 év után ad normális termést - na, annyi türelme nincs egy alkoholistának. Sivatagban piálni viszont veszélyes...
Hegyek: 2-3000m felett, vagy alacsonyabb, de sziklás tájak. Nem nő olyan növény, aminek értékelhető cukortartalma lenne, és ráadásul szívhatsz a logisztikával (főzés, tárolás). Ezenkívül a hegyen a lokális víz még elég lágy - hiszen sokszor nincs elég ásványi anyag tartalma. (Kvázi esővíz.) Az utóbbi években divatos Tátra tea - meg hasonlók: mesevilág, ahogy a fenyőpálinka sem azt jelenti, hogy fenyőből főzik. Hegyen piálni: ismét veszélyes dolog.
Az alkoholhoz még 1 dolog kell: értékelhető népsűrűség. Amelyik terület nem képes 10-100 embert eltartani, ott nem fog alkohol készülni, így nem is ittak. Ez persze ma már változik, mert (más okból) pl. a sivatag képes eltartani több embert is (lásd Dubai) - de ott még mindig nem fogsz alkoholt főzni, de inni sem. Vagy a hegyi hütték, meg sí-mászó paradicsomok - ahol még mindig nem készül alkohol, de sokat isznak.
Van még egy dolog: annak, hogy mérsékelt, kontinentális éghajlaton alkoholt is készítünk a növényekből, gyümölcsökből: ennek élvezeten kívül biztos volt tárolási oka is. A szeptemberi nagy mennyiségű gyümölcsöt nem tudtad mind megenni, és tárolni is csak rövid ideig lehetett. Ellenben a bor elállt. Egy melegebb éghajlaton, ahol az a gyümölcs évente 2-3 is (vagy folyamatosan) terem, ott nincs ez a kényszer.
daito 2021.01.15 15:09:57
@tatárfejű kutya: azért nem akadályozzák meg, mert mindenki tudja, hogy megy ez, és valójában mindenkinek - köztük az áldozatnak is "jobb" ez. Aki ezekre a helyekre jár, az nem a könyvtár és a színház helyett jár ide, és általában az idejáró emberek nem mindenféle családépítési tanácsokat osztanak meg egymás között. Vidéken, falvakban ráadásul sok helyen 0 élet van; vagy otthon issza magát hülyére/halálra; vagy társaságban ilyen és hasonló helyeken. A bögrecsárdából kevesebb az adóbevétel és ennyi. A klasszikus kocsma nem sokkal jobb hely, és szerintem annak a közönsége sem húzza sokkal tovább.
A magyar kártya szülőhelye, neves bordélyház, okkult teozófiai központ és egy olimpikon alternatív kocsmája volt egykor, most ronda hotel lesz a helyén. A Kazinczy utca 55. szám alatti egykori Wichmann-kocsma (Fotó: Falanszter.blog.hu)..
daito 2021.01.09 11:10:59
@molnibalage: bocsánat, de tipikus mérnök vagy.
daito 2021.01.09 11:11:09
@fofilozofus: "Szerintem az új épületre kéne egy emléktábla, de azért e felett a ház felett már eljárt az idő. Szépnek meg nem annyira szép." Az új épületre kerül egy emléktábla: na az tipikusan a semmire sem jó, felesleges pénzkidobás. A szépnek meg nem annyira szép? Igen - pontosan ez az indok mindig arra, hogy elbontsák ezeket. Ja, hogy fel is lehet újítani, igényesen?
daito 2021.01.09 11:52:23
@geegee: ilyen a piacgazdaság. Bécs sosem ismerte a piacgazdaságot, gondolom Prága is azért hangulatos, mert a modern, csupaüveg-beton épület alján, a starbuck szerű kocsmában finom a dobozos sör, és hát Párizsba is azért megy az ember, hogy a külvárosi lakótelepeken sétáljon. Amikor Törökországba megyünk, akkor leginkább Ankarára vagyunk kíváncsik, nem Isztambulra.
Ha piacgazdaságról beszélünk, annak az egyik véglete, hogy az 1-200 éves (vagy öregebb) épületet elbontja valaki gyorsan, és olcsóé egy modern, porotherm-leier építményt felhúz, kívülről szigetelve, kellő mennyiségű üveg, fém, design dolgok használatával. Legyen hotel, vagy 400 lakásos társasház, esetleg irodaház. Az igazán igényes építtető nyilván nem fog elegendő parkolót sem a ház alá betervezni, de lesz kamera, led, térkő dögivel.
Másik véglet a piacgazdaságnál az, hogy Budapest egy részének tényleg volt kinézete, hangulata - ami a várost érdekessé tette, és nemcsak én gondolom úgy, hogy régi dolgoknál, városképet, környék kinézetét meghatározó dolgokat csak úgy nem kellene elbontani. Egész egyszerűen azért, mert ha elbontod, az elveszett. És már jó ideje a törvényhozó is így gondolkodik - elvileg.
Ezek a régi épületek műszaki szempontból idejétmúltak, olyan megoldások vannak benne - amelyek ma inkább problémát jelentenek, mint megoldást. Iszonyat pénzt kellene sokszor rájuk áldozni, és az elmúlt évtizedekben, néha évszázadban ezt nem tették meg, vagy olyan megoldásokat "követtek el", ami mostani felújításnál csak növelik a költségeket.
De.
Budapest kb. az egyetlen dolog Magyarországon, amiért külföldi turista "látnivaló" miatt idejön. A Hortobágy, Balaton, egri vár, Debrecen, Szeged, Pannonhalma, Tokaj stb - ezek felejtősek. Persze, nagyon kellenek - de turista ide nem miattuk jön. És Budapesten a "látnivalók" száma más európai nagyvárosokhoz képest szegényesebb: vár, Hősök tere, kb. 4-5 múzeum, Parlament, esetleg Terrorháza. A "régi" épületekkel teli városoknak van extrája: a hangulat. Nálunk nem lesz Louvre, Eiffel-torony, Prado, Museum-insel, Checkpoint charlie, Hofburg, Schönbrunn, mert anno nem húztunk fel ilyeneket, nem loptuk össze a beléjük valót, de a régi épületek, utcák adta egyedi hangulat az volt és részben még van. Amikor elbontjuk a belvárosi öreg épületeket, akkor lépésről lépésre ezeket bontjuk le. Soha a retkes életben nem jön vissza. Berlinben a szocialista időkből eredő dolgokat is meghagytak - nyomokban. A fal, a checkpoint charlie, a Stasi épület, stb-stb egyike sem valami szép, esztétikus, modern dolog - ma fontos látnivalók, hangulati elemek. És aztán Berlinben van beton, üveg, fém épület dögivel.
De az "értelmesebb" turizmus szintén piacgazdasági kategória. (Nem járványidőszakban.)
Szintező félméteres hibával, motorblokkok az almaraktárból és öntvény 16-ik próbára. A hazai gyáripar sötét középkora...
daito 2020.12.20 13:10:41
Jaj, ennek a szocializmushoz, meg a többihez nem sok köze van. Persze, mert a szocializmus előtt itt világszinten termeltek. Ugyan - Mikszáth, Móricz írásai erről ugyanúgy szólnak. Sohasem. Voltak véletlenek, meg a rendszertől szokatlan jók is persze.
A probléma a rendszerszintű tudatlanság és az évszázadok óta rendszerben lévő felelősség terelése, el nem ismerése. Ahogy az űzzük el a "másokat" a valamilyen éppen konzervatívnak/kereszténynek/szocialistának gondolt nézetünk miatt. Rúgjuk fenéken a protestánst, a svábot, a zsidót, a magánpraxis tulajt. Tudott a magyar magától órát javítani? 1800-as években honnan tudott volna? Órájuk sem volt a szegényeknek. Nyilván ezt valahol külföldön kellett megtanulnia. Ki tudott ilyet megtanulni könnyebben? A sváb és/vagy a zsidó - hiszen olyan közegbe születtek, ahol a magyaron kívül legalább 1 másik nyelvet is megtanultak. A vidéki, tanulatlan magyar parasztgyerekkel 100-200-300 éve sem tudtak külföldön mit kezdeni, max mehetett trágyát lapátolni. Aki kitanult valami újat, miután visszajött - tudott valamit kezdeni a tudásával? Ha túlélte a remek magyar légkört, akkor talán.
Az 1960-as évekre csak beérett a 100 éves termés. Akiket belelőttünk a Dunába, akik elmenekültek a szocializmus és a szovjet elől, akiket a kommunizmus ledarált. Ez az ország több, mint 10%-a volt.
A szocializmus is kitermelt olyan tudással, tapasztalattal rendelkező gárdát - akiket majd a rendszerváltás során tettünk a helyükre. :)
És ez még mindig nem változott, azt hiszitek a fenti példák eltűntek? Á, dehogy. A minőség hajszolása most sem jellemez minket... :)))
Mind a megtermelt áram mennyisége, mind annak saját felhasználásának aránya meghaladta a várakozásokat a német Maiwald tóra telepített úszó naperőmű esetében, írja a PV Magazine. A sóder és más építési anyagok kitermeléssel foglalkozó Ossola vállalat az erőmű segítségével az áramfogyasztásának kb.…..
       Orbánék kiadták a parancsot, hogy meg kell győzni a magyar lakosságot arról, hogy Amerikában elcsalták a választást. Hihetetlen mennyiségű hülye tombolja most ki magát, ami úgy 1944 óta nem lepi meg a magamfajtát .      Az egyik baromság az, hogy az amerikai választás nem ment át a Benford…..
daito 2020.11.07 10:58:50
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: kilonem100 ultra gáz. Nekem nem fáj más, ellentétes véleményt olvasni, néha nagyon kicsi vagy nagy lyukakra mutat rá az én világképemben. Ráadásul, ha legalább nyomokban humort is találni benne - az plusz pont.
Szegény akárki minden posztjában egy megtért liberálist/okosat/bolondot ad elő, aki eddig elhitte azt ami, és utálta a másikat mert. De elolvasott sok mindent - ezeket belinkeli, és hát arra jutott, hogy nem. Hogy valójában Trump nem az hogy nem gáz, hanem soha ilyen kurva jó elnök nem volt arra. Meg mindenki őt támogatja, sok demokrata és liberális is. És bevet f.szság konteókat, videókat, mindenféle valótlan állítást. Ugyanezt a műsort nyomta a koronavírusról is, de már más témában is.
Ha ez egy ember - akkor szegényt sajnálom. Komolyan.
Jó. Biztosra nem mondom, de az a minimum, hogy szembemenjünk a mainstream média által sulykolt közvéleménykutatásokkal: Bidennek esélye sem kellene, hogy legyen. Merjünk nagy Amerikát álmodni: 10 ok, amiért Trump fog győzni — vagy legalábbis, amiért lehet, hogy győzni fog minden előrejelzés…..
"Ez év januárjában és februárjában erősen megnőtt az influenzaszerű tüneteket mutató betegek száma. Jóval több érintett volt, mint jelenleg, DE AKKOR NEM TESZTELTÜNK!" Amire a szenzációhajhász média és a hisztériakeltésben érdekelt politikusok nem képesek, képes egy vidéki magyar háziorvos:…..
A hidrogénes energiatárolás összekapcsolása egy atomerőművel nem teljesen rossz ötlet, sőt a kormányzati kommunikáció szempontjából kiváló mondás, ami most szerencsésen az ölükbe hullt. Hiszen az EU célja az, hogy a hidrogén előállítása (vízbontás) tiszta (szén-dioxid-mentes) energiával történjen.…..
daito 2020.08.04 08:02:47
@midnightcoder2: egyrészt ezeket a hülyeségeket hol olvasod, másrészt mi köze van az atomenergiához?
daito 2020.08.04 08:59:17
@Midnight Run: hogy az oroszok mit akarnak, mit nem - az nem releváns idehaza. Nekik a pénz kevésbé számít. Egyrészt presztízs okokból, másrészt új blokkal lesz egy ügyfelük újabb 50 évre. Nyílván 50 éven alatt bármekkora összeget levernek rajtunk...
Törökök ügye is más: egyrészt nekik van régiós szerepük, nem kis ország, erőművi iparuk is, komoly beruházó, fő és alvállalkozói kapacitásuk van. Náluk látható olyan scenario, hogy ilyen beruházásból az iparuk hasznot, tudást fog kihozni.
Nálunk viszont a szakma kvázi kihalt, vagy abba az irányba tart. Amit sokan nem értenek, hogy Paks1-et az egész ország építette: egyetemek, állami vállalatok, téeszek, sorkatonák, lengyel vendégmunkások - köztük az ország legjobban képzett és tapasztalt műszaki szakemberei, mérnökei.
daito 2020.08.04 11:03:51
@molnibalage: nem igazán értelmezhető a drága erőmű kifejezés. Elnézést, 20 év szakma után, mikor volt szerencsém gázmotoros, gázturbinás, biomassza, fatüzelésű, ilyen-olyan szenes, nukleáris, szolár áramtermelő lófaszkákhoz, ezek jó része a mutyimagyar piacon - olcsó erőművet még nem láttam. Külföldön sem. Nem volt olcsó az orosz, a német, a török, az amerikai, a román, az akármelyik arab sem.
Azt viszont tudom, hogy beruházási oldalon a jelenlegi nukleáris verzióknál drágább nincsen, és ezek egyike sem tartalmazza a "decommissioning" utáni költségeket, amelyek egyébként túl vannak a jelenlegi műszaki, gazdasági tudásunkon. És ez a decommissioning is rózsaszín ködfátyolban piheg, ha megnézitek a wikipedia ezen szócikkét, akkor 100m - 3mrd EUR közötti ez a költség. Leszámítva Fukushima Nagy Egyet, ahol 100 mrd usd, de annak ugye oka van.
Nem várom el senkitől sem, hogy ezt megértse, családtagnak, ismerősnek sem tudom ezt elmagyarázni, mert idehaza ez is hitkérdés.
Nem érdekel ki imádja/utálja a németeket, Merkelt, akárkit: műszakilag előttünk vannak és nem 2 évvel. Ezenkívül számolnak. Sohasem a könnyebb, egyszerűbb utat választják - nem véletlenül lőtték le már 20-25 éve valójában az atomügyet, és nem véletlenül tolják a szolárt.
A vegetáriánus, vegán és növényi alapú étrend már nem csak a nyugati világ szubkultúrájára jellemző. A hippiken és aktivistákon túl egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják a húst és az állati eredetű termékeket étrendjükből. Van, aki az állatokkal való együttérzésből választja ezt a táplálkozási…..
daito 2020.07.17 22:09:55
@haromegesztizennegy: édes istenem, állandóan ez a macskák is halomra gyilkolják a madarakat.
A madarak 99%-a nem találkozik a macskákkal, ahogy a macskák sem velük. Persze, az okos tudósok kiszámolták, hogy a macskák mennyi madarat ölnek meg, de nem ők teszik. Mi. 200 évvel ezelőttig nem volt értelmezhető igazán a lakás fogalma, a lakóingatlanok nem léteztek kert nélkül. 200 évvel ezelőttig az európai lakosság 80-90%-a élt vidéken, még 1900 környékén is 75% volt ez a szám. 2050-re a Föld lakosságának 70%-a fog városokban élni, most olyan 50% körüli a szám.
A madarak azért pusztulnak: mert 10x annyi az ember, mint 100 éve, a fejlődő technológia miatt az utolsó magot is ki tudjuk szedni a földből aratáskor, folyamatosan írtjuk a rovarokat - hogy ne piszkáljanak minket és ne zabálják le a termést. A lakóingatlanjaink környékén már nincsenek gyümölcsösök, nincsenek veteményesek, nincsenek istállók, ólak - hanem mindent letérkövezünk, teljesen életidegen növényeket telepítünk (szép gyepet ugye, meg design tujákat - csak abból az állat nem lakik jól).
Más élőlény számára élhetetlen környezetben érezzük jól magunkat, max a macska, kutya marad meg - mert etetjük őket. Nem ők pusztítják ki a többi állatot, csak nem tudnak okos statisztikákat gyártani helyettünk.
A koronavírus-járvány otthonába kényszerítette a fél világot, az életmódbeli változások pedig jól láthatóak az energiafogyasztásban. Jelentősen csökkent az energiaigény, átalakult az energiamix, és míg a tradicionális energiahordozók iránti kereslet visszaesett, a megújulók tarolnak. A Nemzetközi…..
daito 2020.05.14 11:09:45
@CSOKKI MÁLNA: figyelj, beírhatod még 3x is az energiainfo linkjeit, cikkeit: NEM ÉPÍTENEK 4 új blokkot a kanadaiak. A terveik 2008-as kezdéssel indultak, 2018-as projekt befejezéssel, de 2012-re lett csak elvi engedély. 2013 végén pedig lelőtték az új blokkok építésének tervét. Lett helyette élettartam növelés.
daito 2020.05.14 22:19:00
@CSOKKI MÁLNA: akkor segítek. A cikk első bekezdése szerint "A kanadai természetes erőforrások minisztere jóváhagyta az Ontario Power Generation (OPG) terveit...", második bekezdés nevesíti az embert, Joe Oliver néven.
Ő ezt a pozíciót 2011májusa és 2015 augusztusa között töltötte be.
Szívesen.
daito 2020.05.15 07:24:29
@CSOKKI MÁLNA: az arabok projektje is komoly kihívásokkal küzd. Egyrészt csúsztak, 1. blokk most indult, 2-3. blokk komoly vasbeton technológia gondokkal épült, valós költségek valahol az erdeti dupla összegének környékén járnak.
Volt nekem 7 évig egy MacBook Air gépem, amivel boldog voltam, sosem volt semmi baja. 7 év után eladtam 2017-ban 75 000 Ft-ér, mert már újrainstallálás után is nagyon lassúvá vált.  2017 decemberében vettem egy Macbook Pro (13 inch, 2017, 2 TBT3) gépet bruttó 441 000 Ft-ért az Edigitalban. A…..
daito 2020.04.18 14:55:33
Többen írják a pénzt, de.
Ez egy 1,5 éves 440e forintos gép. Ennyi idősen nem működik a kamera (wtf?), nem működik egy csatlakozó és elkezdett kihullani a billentyűzet. (Ez utóbbi is mi a fasz?) Ráadásul leírta a szerző, hogy az első két hiba már régebb óta fennáll. (Azaz kb. 1 évesen már.)
Ezek olyan hibák, amit egy 90-130e forintos Acer gépnél nem fogadunk el 1 évesen.
Nebasszatok már fel. Tök mindegy, hogy van az oldalán sérülés vagy nincs - megreped az alaplap? Mi van?
Ez úgy működik - hogy bevizsgálják, mi a hiba. Nem úgy, hogy ránéz valaki. Ez nem béljóslás a középkori Koreában.
Ja, hogy olyan a technológia és a szervizeljárásrend, hogy csavarozás nélkül megmondják, hogy tuti alaplaphiba? Mert minimális sérülés is azt okoz?

Komolyan nem értem, miért vesznek az emberek NEM szervizelhető, nem szerelhető dolgokat. Meg miért vesznek olyan cégtől, amelyik így áll az ügyfelekhez.
Ha ilyen igényed van, vegyél egy tabletet.
Értem, hogy a hw-sw kapcsolat Apple-nél nagyon stabil, kezelése eccerű. Mert mindenki ezt mondja. Azt mégis, elmúlt 10 évem egy részében a családi apple bizsuk baszogatásával telt. A 10e forintos Philips mp3 lejátszó végelgyengülésig működött, eközben 4 ipod hullott darabokra, és a legolcsóbb is 20e forint volt, de volt 45es, meg 2db 65e forintos.
És persze, egyszerűség meg divat. Tudom, hogy megy ez, ezért volt/van nálunk is ipod meg ipad. De tutira nem vennék macbookot.
Nekem is jó pár almahívő rokonom és barátom van, rendszeresen diskurálunk ezekről. Tudom azt, hogy számos embernek ez a márka/termék az alap/isten; meg azt is tudom, hogy ha 2-3-6 éve használsz ilyet, akkor nem akarsz másikra váltani.

De 200-440e forint közötti sávban már bármelyik laptop röhögve megfelel általános célra, 300 felett meg bármelyik márkától minőséget kapsz, min 2 de inkább 3 év garanciával (amit még gyakran bővíteni is lehet), ráadásul alap a háztól-házig gari. És 400 környékén már érdekes dolgokat kapsz - érintőképernyő, Bang&Olufsen hangrendszer, stb.
Ja, és az összes többi márka laptopját gyk. bárhová viheted szervizelni. Márkaszerviz, futáros garis szerviz, de Budapesten van már tucatnyi laptop szerviz. Nem vagy bekorlátozva az AranyAlma szarokba.
A héten a főpolgármester és a köztársasági elnök egymásnak szaladt kommunikációs síkon, és elég érdekes volt azt megnézni, hogy hazánk fővárosának irányításáért felelős ember, illetve az állam szimbolikus első embere miképpen vélekedik a helyzetről: Mégpedig azért, mert egyiknek sincsen sok…..
daito 2020.01.07 11:44:36
Az érdekes számomra, amikor az energetika külön területeinek megítélésébe belejátszik az ember világnézete és (tanult) hitvilága. Amikor pl. zöld energiához kapcsoljátokk a kommunizmust, a zsidókat, Nyugatot, neoliberalizmust, Hitlert, nácikat, Obamát. Emberek, mennyi hülyeséget tudtok összehordani pro és kontra...

Az a rövid helyzet, hogy a zöld energia az zöldebb energia. Majd x (20, 50, 100) év múlva ezek lesznek a fúdekáros, földellenségei megoldások. Értem, hogy politikusok is rámennek a témára - választói igény is van rá, de.
A nap/szolár, szélenergia nem divathóbort, nem zsidókommunistaneoliberális összeesküvés.

Fejlődés. És folyamatos. Miközben mi a projektjeinket csináljuk, a napelemek teljesítménye (napelemparki szinten) ~10-15%-ot emelkedtek. Ami 1-2 éve 260W volt, az ma már akár 310W is lehet. Ez csak a napelem; de aprónak tűnő technikai megoldások folyamatosan jönnek, a 3-4 éve épített napelemparkok lehet, hogy nem fognak hasonlítani az 5 év múlva épülőkre. (Persze fognak, főleg idehaza.)
A lényeg: van benne pezsgés. Főleg pénzügyi, de műszaki pezsgés is - miközben egy szolár park műszakilag fagolyó (egy hagyományos erőműhöz képest). Eközben egy atomerőmű, az sokkal, sokkal konzervatívabb valami - miközben ha ma elindítod a projektet, 10 év mire megépül, a mai teljesítményen, viszont a tervezett költségek duplájáért (ha nem 10x-ért) valósul meg.

Miért írom? Mert a mai emberek építik mindkettőt. Csak ma egy 25-35 éves szakembert nem "fogsz" meg 10 éves projektre, meg nem búra alatt él, esetleg más szakterületekre is kitekint. És számít neki, hogy lássák a CV-jében, hogy "pörög", nem állt le egy területen 15 évre - meg nem is teheti meg. 35 évesen beleáll egy atomerőmű építésébe, 48 lesz mire megépül az új blokk - akkor mit fog utána csinálni? Ti bele mernétek tenni az életetek, karrieretek, családotok életét ma olyan dologba, aminek a kifutása 2028-35? És ez csak egy dolog, ami a magyar, napelem kontra Paks vitában (lehet) szempont.

A napelem, az abból származó áram lesz az új király. Ezt kell ízlelgetnetek.
Virslit eszünk egész évben, de Szilveszterkor már hagyománnyá vált a fogyasztása, mint a lencséé, malacé. Meg is ugrik a fogyasztás december végén. Az elképesztő széles választékban nehéz tájékozódni a vásárlóknak, hiszen évről-évre több új termék van, és a hagyományos márkák is jönnek új…..
daito 2019.12.30 13:28:42
@Komojtalan: 2500-ért főleg piacon, hentes által készített virslik futnak, de állítólag azok jók is. (Csak hallottam, nem vagyok nagy piacozó.)
Egyes számítások szerint 2050-re évente mintegy 110 millió tonna elektronikai hulladék keletkezhet, a hulladékok ezen válfajáról azonban mégis viszonylag kevés szó esik, pedig az e-hulladék mennyisége jelentős mértékben növekszik. Annak ellenére pedig, hogy ideális alapanyag az újrafeldolgozásra,…..
daito 2019.10.27 12:34:44
@we dont want arabs here..So what: azért az a 3mrd forint árbevétel nem az az összeg, amitől elájul az ember egy cég esetében. Nem nulla, meg nyilván jelzi, hogy van ilyen portfólióval rendelkező cég, meg nem nekem van ilyen cégem. 3mrd forintnyi árbevétel csak lakossági kommunális szemétből 60-100ezer lakosnál már összejön. Azt éhen halnak belőle a cégek.
Azt gondolom, ha a "sima" kommunális szemét ügyében gondok vannak az országban - már csak összegyűjtés terén, akkor az elektronikai hulladék ügyében még jobban le lehetünk maradva.
daito 2019.10.27 12:44:33
@horex: egyrészt árammal működnek - amit valamilyen formában meg kell termelni. Másrészt ezeket valahogy legyártják, helyszínre szállítják, stb.
Kicsit pongyolán fogalmazott a szerző, de nagy kaland.
Állítólag a globális szerverfarmok több elektromos áramot fogyasztanak, mint 1-1 közepes ország; de abban is biztos vagyok, hogy hatékonyabbak - mint az átlag usereknél, cégeknél lévő szerverek, számítógépek. (Ha a szerverfarmok tárolási, számítási kapacitását "átvinnénk" a végfelhasználók gépére, tutira 3-5-10x nagyobb fogyasztást kapnánk.)
Viszont ezek a szerverparkok szemét tekintetében is jobbak, mint az átlag userek/cégek.
via GIPHY Olvasónk tudja, miért fontos időben megvenni egy koncertjegyet, de hiába minden, a System Of A Down jövő júniusi koncertjéről mégis jól lemaradt, hacsak nem akarja végigülni az egészet. És ezzel valószínűleg nincs egyedül, a Live Nation facebook oldalán jó pár csalódott kommentet…..
daito 2019.10.21 19:49:21
Tényleg kemény volt, 1,5 óra komoly szívás után 1db jegyet sikerült vételeznem. Külön próbálkoztam mobilról, mobilnettel, és laptopról másik hálózatról. A jegyvásárló botokban kevésbé hiszek, szerintem is a klasszikus "jött Magyarországra egy A kategória szerű lény és 210 ezren akartak jegyet venni".
Amikor becsatlakoztam, akkor a jegyek fele még bőven kapható volt, amikor vettem - akkor már csak a véletlenül felvillanó 1-1 darabból sikerült egyet vennem, úgy a 30. próbálkozásra.
Nemcsak a livenation szervere volt alulméretezve, hanem szerintem a Simpleplay is - de szerintem ilyen roham max évente 1x, ha előfordul. 10-12 ezer vásárlási tranzakció 1 óra alatt. Ráadásul egyes bankok esetén a Simple tovább dob másik, külső oldalra is; szóval ez idehaza nem egyszerű. Ráadásul a beállítás az, hogy hiába ment a fizetési procedúra, a Livenation-nél ugyanúgy ment az idő. Azaz, ha a Simple kifagyott/szarakodott, akkor is ugrott a jegyed. (Csak 3x jártam így.)
Általában külföldi koncertekre (Berlin, Párizs, Madrid, Bécs) vettem idáig jegyet, ott sehol sem tapasztaltam azt, hogy 1 óra alatt elkeltek volna jegyek. Általában napokig, de néha hetekig is lehet venni nagyobb sztárok koncertjeire jegyet. Itt egyszerűen az a gond, hogy Budapestre aktív sztár szökő évenként érkezik; Berlinbe meg képes 2 egymást követő nap is fellépni, vagy pár hónap kihagyással. Itt az évenkénti Havasi szimfonik, meg a szokásos év végi Demjén koncert, a kétévenkénti Ákos, meg az 5-10 évenként "megszűnik az LGT/Omega" koncert a szint. És legutoljára az LGT asszem 3x megtöltötte az Arénát. Akkor is pikk-pakk elkeltek a jegyek az első két koncertre, és mintha ezért lett volna 3. koncert is.
Két fontos változást tapasztaltunk az elmúlt időszakban a budapesti reptéren: az elmúlt időszakban sokszor nehezen birkózott a tömeggel már nem csak a biztonsági, hanem az útlevélellenőrzés is, de legalább a Wizz a GH-botrány végén egyértelműsítette: igenis elfogadják a kapunál a telefonon pdf-ben…..
daito 2019.10.01 21:22:29
@Girhes: jó részük még nem is jött ki a főiskoláról, egyetemről.
Nekem azok az ismerőseim dolgoztak kint a reptéren, akik nyelvet akartak gyakorolni. Nem tudom most mi a fizu, de pár éve nagyon vacak volt, akkor úgy csinálták, hogy vidéki emberek tucatjaival, százaival nyomták ki a pestieket. Akik a monori, szolnoki vasútvonalon jártak be, és arrafelé menőnek számított Pesten és/vagy Ferihegyen dolgozni. De az egész környéken ez volt a stratégia, Ferihegy környéke tele van szállítmányozási, logisztikai cégekkel, ahol nem szokás hülyére fizetni az embereket.
Emberhiány van, pláne értelmes, dolgozni akaró emberből. Én sem csodálom, hogy valaki nem akar gombokért szar melót végezni - Ferihegyen a munkák 90%-a fos, és ahhoz képest, hogy milyen árak vannak, tutira nem jók a fizetések.
Mindannyian láttunk már hűtőtornyokat - leginkább a kocsi ablaka mögül. Ott állnak ezek hatalmas, betonból készült hiperboloidok, s hol eregetik, hol okádják magukból a füstöt. A környezetvédők előszeretettel mutogatják őket, mint az ipari szennyezés jelképeit, de ezzel teljesen félrelőnek, mert…..
daito 2019.09.24 08:35:34
@Nand: mert ez így működik és így oldható meg. :)
Meg akik csinálták a kéntelenítőt, azok hűtőtoronyban érezték magukat otthonosan. :)
daito 2019.09.24 08:36:32
@gigabursch: Babcock abszorber sem...
Kate McKinnon, a Saturday Night Live című vicces műsor egyik szereplője jelenleg az egyik legfelkapottabb humorista azt USA-ban. Joggal, a nő elképesztően vicces, (ezeket a videókat érdemes megnézni) és ezt már filmekben is bizonyította, szerepelt a Ghostbusters remake-ben, legutóbb pedig Budapesten…..
daito 2018.08.02 19:38:54
@véleményM: sikeresen megfogtad a videó és a poszt lényegét, reméljük kislányod többre viszi majd. :-)
Az van, hogy egy magyarnak - főleg fiatalnak - sokkal könnyebb megtanulnia angolul - ami a világ egyik könnyű nyelve, mint egy amerikainak magyarul. Ami meg jóval nehezebb nyelvek közé tartozik. Nyilván, itt nem igazán tanulásról van szó, a hölgy teljesítménye azért szép, mert nem iskolában, könyvből tanár segítségével tette ezt, hanem kb. autodidakta módon, kocsiban. Ezenkívül a lányodnak elemi érdeke, hogy angolul tanuljon, a hölgynek nem.
Tudod ez a jellemző ránk - egy sikeres idegen nő megtanult egy dalszöveget - ami nem egyszerű, és nálunk mindig van, aki húzza az arcát. Eközben világ sok-sok boldogtalanabb részén az emberek örülnek, ha az ő nyelvükön köszönsz nekik, esetleg a nevüket is megjegyzed.