Regisztráció Blogot indítok
Adatok
payskin

0 bejegyzést írt és 103 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hó eleje van, ideje eldurrantani az esedékes Now-t. A januári híreket általában előző éves toplisták és játékpiaci jelentések uralják, így ezúttal is főleg erről volt szó, de még akadt vagy másfél órányi fontos és/vagy vicces hír a kommentárjainkkal. (Aki nem tudná még: a Now az a…..
Ha jól számolom, Nagy Csaba már a tizedik volt novotrade-es vendégünk, de nem lepődtünk meg, hogy ő is sok újdonságot tudott mondani nekünk arról, hogyan ment a videojáték-fejlesztés a szocializmusban. Még 2021 végén vettük fel vele az adást, de a többi felvétel ütemezése meg egyéb szörnyűségek…..
1. nap Szinte hihetetlen, de egyik napról a másikra fenekestül felfordult az életünk. Itt a vírus, mindenki pánikol, de van ennek egy elképesztően jó oldala is: a vezetőség döntést hozott, és a dolgozók 90%-a home office-ban dolgozik mától! Hihetetlen, hogy évek óta könyörögtünk ezért, és csak a…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Az előző Checkpointban elkezdtük a PC Guru (leánykori nevén: Guru) történetét, és most befejezzük - vagy legalábbis eljutunk addig a pontig, amíg nekünk retrós szemszögből érdekes volt a sztori. Az újság ugye nagy túlélő, ma is létezik, sőt PC Guru show-k is vannak időről időre - de minket főleg a…..
Hát ez is eljött az ötödik évadban: összesen kétszázadszor ültünk össze a Checkpoint podcastcsalád médiaportfóliójának keretein belül, hogy valami retrós meg videojátékos témáról beszélgessünk. Az alkalomnak élő felvétellel adtunk rangot, a helyszín az EPAM Hungary meetup terme volt, akárcsak a…..
Van ez a magyar gémersajtót feldolgozó sorozatunk, amiben volt már szó a Zedről, a Gamestarról és a PC-X-ről, és persze fájó hiány még egy (vagy akár kettő) adás a Gururól, az 576 Kbyte-ról és persze a Commodore Világról. Most ugyan nem ezekről lesz szó, de a CoV-ot kicsit azért érintjük, ugyanis…..
payskin 2019.03.04 12:11:38
@Majdénmegmondom: A TRf is egy kötsög volt a PC-X-ben. Fiatalként hajlamosak vagyunk az idoljainkra élő legendaként tekinteni, aztán, mikor kiderül, hogy ők is hús-vér emberek, és egyáltalán nem púznak rózsavirág illatút, egy világ dől össze bennünk. Így van ez.
Ahogy tippeltem, Villám úr egy talkshow-ba tér vissza a tévébe, amit a Last Week Tonight with Jon Oliver és a veterán Daily Show mintjára készít a Comedy Central. A Heti dörgés Villám Gézával című műsor a magyar Comedy Central első evening show-ja, és azért fontos hangsúlyozni, hogy a magyar…..
Mindjárt karácsony, ezért amolyan ajándék gyanánt megsűrítjük az adásokat. Most éppen egy nem annyira retrós témával: ahogy tavaly is kibeszéltük az év legjobb játékait, idén is csináltunk egy ilyen adást, jól bevált vendégekkel. Szó esett a konkrét játékokon túl a PlayStation Classicról és a…..
Folytatjuk gémersajtós lappiaci körképünket a Checkpointban: ugye korábban volt szó már a PC ZED-ről és a Gamestarról is, most kikerekítjük ezt a sztorit a PC-X-szel, hiszen ugye a Gamestar itthon a PC ZED és a PC-X fúziójából jött létre sajátosan magyaros módon. Nekem a három adásból ez volt a…..
payskin 2018.05.07 10:55:00
@Judge Brad: ComSer, tényleg! Köszi. :) Iszonyú mennyiségű órát üldögéltem el ott, így viszont találkozhattam az akkori celebvilág (csak akkor még nem hívták így) különös képviselőivel, akik odajártak... öhm... biztonsági másolatokat készíttetni lemezeikről.

Egyszer úgy megcsúsztunk(-tam) a CD-melléklettel, hogy hétvégén kellett kimenjek talán Érdre az egyik comseres sráchoz, mert nála volt otthon is CD-író, és ott írtuk meg a lemezt. Csodás idők voltak.

Aztán végre valahára vett az IDG is egy CD-írót, egy 4x-esen író Yamahát, ami nem volt rossz, csak az muszáj volt ISO-t csinálni, mert ekkor még a CD-írás nem volt veszélytelen dolog: a híres "buffer underrun" hiba fenyegetett azzal, hogy dobhattad ki a félig megírt, használhatatlan, akkor még irgalmatlan sok pénzbe kerülő nyers CD-ket.
payskin 2018.05.17 10:37:18
@Mester1202: igen, legalább kettőt, és az utolsó nem volt festve
payskin 2019.01.01 23:27:35
@Tomcsy: a tRF egy köttsög. ;)
Augusztus közepén az idei Árok Party vendégei voltunk - aki nem ismerné, ez egy erősen alfanörd rendezvény, ahol jól megfér a hardcore demoscenés kontent a retrojátékos romantikával és a SID-zenés nosztalgiával (hogy mást ne mondjunk, a SIDrip Alliance is Árok Partyn verbuválódott). Idén 20.…..
Megsorozunk benneteket adásokkal a héten és a jövő héten, hogy tudjatok mit hallgatni az ünnepekben (és hogy legyen mire hivatkoznunk, amikor január első hetében pihenünk kicsit). Tegnapelőtt ment ki egy Mini, de máris itt a következő Checkpoint visszatérő vendégünkkel, Hancuval. Ebből következően…..
payskin 2017.12.22 19:52:38
Több részletben hallgattam végig napi utazás közben, érdekes élmény volt.

Egyrészt érdekes volt megismerni a ZED-et "belülről". Nem ismertem a sztorit, döbbentem hallgattam, hogy "Lajosnak" ehhez egyáltalán köze volt, és fogalmam nincs, ki "Sándor". Dereng valami, de igazán nincs meg. Én szerettem a ZED-et, számomra különleges minőséget jelentett az akkori piacon kinézetben és tartalomban, és egyre több bosszúságot, hogy erre mi, egy IDG-vel a hátunk mögött, nem annyira voltunk képesek.

Másrészt örülök annak, hogy vagy az idő szépíti meg számotokra a ZED végét, vagy talán nem volt _akkora_ megrázkódtatás ez az egész, mint nekem, mindenesetre nálam a GS eleje továbbra is egy örökre beakadt, szűnni nem akaró lelkiismeretfurdalás veletek szemben, és mindenkivel, aki szerette csinálni és olvasni a ZED-et. Nem vagyok egy haragtartó ember, de sosem fogom megbocsátani "Istvánnak". (Róla, egyébként, nem volt szó a műsorban, pedig kulcsszerepe van az egész sztoriban.) Biztos emlékeztek rá, annak a bizonyos Index fórumnak voltak elég erős, régen kitörölt hozzászólásai, ami után "hétfőn" már nem kellett mennem dolgozni. Tavaly ilyen tájban, a PlayIT éjszakai felvonásában ültünk ZeroCoollal és Mazurral egy kamera előtt, és nyilván ott is előjött ez a hogy is volt a GS indulásánál? Ott azt ígértem, megvárom a 20 éves évfordulót, majd akkor beszélek róla nyilvánosan.

Voltak "minket" érintő apróbb pontatlanságok, de meg fogom hallgatni az egészet még egyszer, aztán eldöntöm, hogy érdemes-e ezeket egyenesbe tenni vagy fedje őket a jótékony balladai homály. :)

És, persze, jövök szívesen, meg Mr. Chaos is, ha beszélgetnétek a PC-X-ről. ZeroCool meg veletek volt a ZED-nél, aztán valahogy ott maradt a GS-nél, és oszlopos taggá vált, biztos ő is szívesen mesélne. ;)

Üdv,
TRf
payskin 2017.12.22 20:15:15
@manson karcsi: már elég rég nem egy cég, még valamikor 2010 környékén mentek szét.

De hasonló hülyeségért egyik cég sem megy a szomszédba. Őrzök pár évvel korábbról néhány képet az MSI honlapjáról, egy alaplapról, ilyen dumákkal, hogy "LEDs on the back of the motherboard let you fully enjoy the gaming side of things", vagy a kiváló hangminőségért a szintén led háttérvilágítású AudioBoost szűrő felelt, a teljesítményhez jelentékenyen hozzájárult a hűtőbordán látható sárkány, a Killer LAN-ról pedig azt kellett tudni, hogy "Lower Latency Is Better", és közvetlenül a felirat alatt volt egy rendkívül szofisztikált grafikon, amin jól látható volt, hogy a Killer LAN latency: Low, az Other LAN latency viszont High. :D
payskin 2018.03.31 10:50:00
@kalbász: hol hol hol? o.O
IDDQD Checkpont 4x05: A Gamestar 2018.03.04 22:38:51
A PC ZED-adás után volt egy olyan felelőtlen ígéretünk, hogy lesznek még a magyar játéksajtó régi lapjaival foglalkozó adások. Nem is kellett sokáig várni a következőre, gyakorlatilag a múltkori sztorit folytatjuk, vagyis  a Gamestarról beszéltünk, ami ugye a PC ZED és a PC-X összeolvadásából…..
payskin 2018.03.05 02:00:43
Az "útkeresés" kapcsán megint nagyon óvatosan kell fogalmazzak.

Szóval, nem igazán szerettek minket, a PC-X-et, az IDG-ben. A Számítástechnika és a PC World nagy presztízsű lapoknak számítottak, mellettük ott volt az Internetto, élén Nyírővel, akit ilyen kavarógép csodabogárnak tartottak (az internetből egy k szót nem értettek), és mi, a gyerekek, akik mit bohóckodunk itt össze ezzel a játéklappal. Az eladott reklám/hirdetésbevétel volt akkoriban a minden, a kiadó két húzó lapja baromi erős volt a piacon, és elég jól feküdt a nagyvállalatoknál ahhoz, hogy a kereskedelmi iroda (könnyedén) hozta a várt számokat. Igen ám, de a PC-X-be nyilván nem akartak hirdetni a nagyvállalatok, oda kínkeserves munkával kellett hirdetőket szerezni, és ez nem mindig sikerült "olajozottan". (Tojáshéjon lépkedek.) Ez folyamatos feszültséget és számonkérést szült, mire a hölgyek azzal védekeztek, hogy olyan tartalmat állítunk elő, ami eladhatatlan.

Ez pont az az időszak, 99 tavasza-nyár eleje, amikor a PC-X hanyatlása egyre kézzelfoghatóbb volt, és ez a "támadás" oldalról utat talált a GameStar tervezésébe is. És a nagyokosok tudták ám a megoldást is:

ÉLETMÓD MAGAZINNÁ KELL ALAKÍTANI AZ ÚJSÁGOT!

Tehát még egyszer: két deklaráltan számítógépes játékokkal foglalkozó lap szerkesztőségéből létrejött egy új szerkesztőség, hogy elkészítse a G_A_M_E_STAR című újságot, és a kiadó vezetője és kereskedelmi osztálya úgy gondolta, legyen ez inkább egy szerintük jobban eladható életmód magazin, egészen konkrétan "amolyan IFJÚSÁGI MAGAZIN-féle". (Akik éltek akkoriban, tudják, miről van szó. Facepalm.)

Ez volt az "útkeresés", és erőteljesen fentről jött. Árpi ebbe "rokkant bele". Folyamatosan csesztették ezért, számon kérték rajta, hogy még mindig nem elég sokszínű, életmód magazinszerű a tartalom, még mindig nem lehet rá hirdetést eladni. Erre ő azzal vágott vissza, hogy készüljön egy piackutatás az olvasók körében, hogy biztosan erre vágynak-e, de Bíró, természetesen, ezt is jobban tudta, lepattintotta azzal, hogy erre aztán már végképp nincs pénz (egy felcímzett levelezőlapot kellett volna befűzni a lapba másik oldalán pár kérdéses kérdőívvel -- a PC World minden számában volt ilyen, ha jól emlékszem, Ákos talán fel is ajánlotta, hogy az egyik hónapban kerüljön át a GS-be).

Árpi nem nagyon találta a talajt a lába alatt. Olyan terepen kellett helyt állnia, amihez nem értett, és azok az emberek, akiknek fentről támogatnia, segítenie kellett volna őt ebben, folyamatosan ellene dolgoztak, támadták, lehetetlen helyzetbe hozták. A fentről jövő próbálkozások a tartalmi befolyásolásra totál kiborították a szerkesztőséget -- főleg a volt ZED-eseket, akik nem értették, hogy mi az isten folyik itt --, így két tűz közé került.

Érdekes, hogy abszolút semmi emlékem nincs erről az időszakról. Hogy jártam munkába, mit csináltam, hogy készült a lap, hogy dolgoztunk együtt. Nem emlékszem a balhékra sem, pedig napi szinten voltak, főleg Árpi és Hancu között. Aztán mindkettőnél elszakadt a cérna, és egyszer csak nem voltak már ott a ZED-esek.

Nálam ez volt a mélypont, az egész GameStar terv ekkora teljesen összedőlt, semmi nem maradt belőle. Innentől napok alatt lenulláztam és kirúgattam magam, amivel finoman fogalmazva nem segítettem Árpinak. Az "útkeresés" pedig folytatódott...
payskin 2018.03.05 19:01:42
@Bobby Newmark: "Kösz, hogy leírod, mert ha majd podcast lesz belőle, akkor úgysem fogom meghallgatni. :P :D"

Ez inkább a GS sztori része, csak kevésbé közismert. Üldögélek rajta 18-19 éve. Ha a PC-X-ről lesz podcast, inkább a korábbi 4-5 évről volna érdemes beszélni. :)

"Hm, azért az eladhatatlanságban van valami."

Nem a lap volt eladhatatlan, akkor most nem nagyon volna miről nosztalgiázni. Hirdetéseket nem nagyon tudtak eladni a lapba. Pontosabban a Számítástechnikában és a PC Worldben hirdető (nagy)vállalatok nem akartak hirdetni egy fiataloknak számítógépes játékokról szóló lapba, ami "Nahát!" kategóriájú meglepetés. Azért lett volna más lehetőség is, csak... Valahogy nem annyira sikerült. Fene sem érti. ;)
payskin 2018.03.05 19:17:39
@Renok: Egyrészt a történetben szereplő emberek közül többen ma is a GameStar körül dolgoznak (a mostani kiadóban).

Másrészt, habár azt gondolom, hogy 19 évvel később a világon semmi jelentősége nincs, hogy mi történt 1999-ben, azt sem gondoltam volna soha, hogy bárki meg fogja találni azt az "összefoglalót", amit '99 december elején az index törzsasztalra írtam a történtekről. És akkor nem fogalmaztam ilyen szépen.

Nem egyszerűen megtalálta valaki, de tálcán vitte be Bíróhoz, hogy rúgjon ki.

Szóval, inkább óvatosan fogalmazok még mindig.
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
payskin 2017.07.29 11:39:58
@-Szűcs Gyula-: Simán lehet, de a Settlers 2-vel nem játszottam olyan sokat, a 3 az, ami kapcsán megszerettem a stratégiai játékokat. Nem tudtam felállni előle. Mennyiére kéne belőle jövőre egy 20 éves, jubileumi 'remastered'. Sírva könyörgök a Blue Byte-nak.
Hétfőn lezajlott Checkpoint nevű szeretett podcastunk 100. adásának felvétele. (50 vendéges adás, 47 Mini, 2 szilveszteri - így jön ki a 99 adás, ami a századikat megelőzte).  2015 tavaszán kezdtük el ezt a podcastes mókát, és azóta nagyon megszerettük, az adások ezres nagyságrendű hallgatottságai…..
  Miközben a DC szenved a mozikban legalább azt elmondhatta magáról, hogy tévében odaveri a Marvelt. Eleinte az Arrow, a Gotham vagy a Flash nagyon szép visszajelzéseket kapott, és látszólag itt lépéselőnybe kerültek a Marvellel szemben, akiknek mindössze egy sokszor bénácska, mégis szerethető…..
Ha az évad csak fele olyan intenzív lesz, mint ez az egyperces előzetes, jó dolgunk lesz. Március 4-én a Netflixen látható a House of Cards következő, negyedik évada, és ugyan biztosra nem tudja senki, de van egy tippünk, hogy nálunk is látható lesz.   ..
A The Voice szabályrendszere kimondja, és most akkor idézem, nehogy elkúrjak valamit, hogy Azaz a szavazás az USA államaiból érvényes, pont. Ehhez képest Király Viktor Facebookján arra biztatnak, hogy a szabályokat megkerülve az énekesre Magyarországról is szavazzanak az…..
payskin 2015.11.10 09:46:51
@bovorac: +1! Pontosan így van.

Nem mellesleg egy csomóan megosztották, például a Music FM Facebook oldala is, amit jó sokan néznek.

Nem, nem attól kellett volna jó érzésünknek lenni, hogy hátha nem derül ki (baszki, még a gondolattól is rosszul vagyok). Attól kéne rossz érzésünknek lenni, a gyomrunkban, jó mélyen, hogy csalni akartak. Nyilván nem ő személyesen, hanem a stábja, és az is valószínű, hogy nem szándékosan, hanem ostobaságból. Sajnálom, hogy hülye emberekkel van körülvéve, pech, így járt.
Mindent megmondtunk előre. Megmondtuk, hogy nyom nélkül el fogják herdálni a kétmillió-kilencszázezer ember nyugdíj-megtakarítását. Megmondtuk, hogy hazudnak, amikor bűncselekménnyel vádolják a pénztárakat. Megmondtuk, hogy hazudnak, amikor a pénzügyi veszteségekkel…..
payskin 2014.11.23 10:32:59
@ingyenebed: tessék, pont ebből él a fidesz, most adtál neki enni egy kanállal.

Rainy day megírja, hogy annak idején elszúrta, sajnálja, de kiáll azok mellett, akiktől most akarják ellopni. Erre ahelyett, hogy azt mondanád neki, hogy gyere, gyere vállvetve üssük szét a pofájukat, lehülyézed és elhajtod.

:(
Már törölték azt a fórumbejegyzést, ahol a GOG.com szivárogtatott egyet, de a régi játékokat pár euróért szolgáltató oldalon fut egy visszaszámláló, szóval a hír igaz: újabb klasszikus kiadó játékai kerülnek az oldal kínálatába, és ez a kiadó a Lucasarts. Aki követi a…..
Az elmúlt hetekre sokáig emlékeznek majd a videojáték-ipar krónikásai, de a történteknek általános sajtótörténeti jelentősége is lehet; biztosan születik majd erről az egészről pár szakdolgozat, miután lecsillapodtak a hullámok. Ritka ugyanis, hogy újságírók/bloggerek és…..
payskin 2014.09.15 12:08:28
Stöki, a cicás képet nem engedi megnyitni a Chrome. :D

Amúgy érdekes, elment ez a balhé mellettem, úgyhogy érdeklődve olvastam, köszi az összefoglalót. Mostanában volt a 20 éves PC-X buli, kicsit nosztalgiáztam a régi időkről, és tényleg volt ilyen, hogy például ECTS-en már vártad, hogy X-szel vagy Y-nal találkozz, mert extrém jó fejek voltak, abszolút egyenrangú félként kezeltek, jókat lehetett velük beszélgetni, és kis színt, szórakozást vittek a "félóránként rohanunk egyik helyről a másikra" verklibe. De nem emlékszem olyanra, hogy abban az 5 évben, egyszer is előre befolyásolni akartak volna egy játékról kialakított véleményemben. Olyan volt, hogy lapmegjelenés után hazai forgalmazó vagy képviselet betelefonált, és üvöltve küldtek minket az anyánkba. :)

Később, már a PC World színeiben, viszont 1:1-ben átéltem valami hasonlót a szoftverpiaccal. Írtam egy adott témában összehasonlító tesztet, amiben X cég terméke nyert. X cég képviselője még aznap jól megdicsért e-mailben, kérte, hogy innentől kezdve idézhessen a tesztből a nevemmel, és a kiadó vezetőjéig eljutott, hogy mennyire "jó munkát végeztem". Iszonyú kellemetlen volt. Másfél évvel és 2 verzióval később a lap fórumában azt találtam írni, hogy az X szoftver már nem annyira kiemelkedően jó, mint volt két éve, a versenytársak utolérték stb. Másnap rapporton voltam a kiadó vezetőjénél, hogy ugye jól meggondolom, hogy miket írogatok össze a fórumon, mert vannak a kiadónak más érdekei is, és lobogtatta a kinyomtatott panaszlevelet, amit ugyanaz a jóember írt, aki korábban még istenített. Hányinger.
payskin 2014.09.15 12:45:46
@Sam. Joe: :D
Levelet kaptunk, Csiszár Jenőtől, nem közvetlenül persze, nem vagyunk olyanban, és mivel nekünk is szólt, hát leközöljük, így tisztességes. Egy megjegyzésünk azért van: a műsorvezetőt kerestük telefonon, három számát ismertük, ebből az egyiken nem ő vette fel, hanem egy…..
payskin 2014.08.19 17:31:35
Távolról sem akarnám védeni Jenőt, egyrészt mert nem szorul rá, másrészt meg mert iszonyú nehéz volt hozzászokni ehhez a negédes "milyen volt a napja" / "hírek, amit nem írnak meg az újságok" / "Jóisten mindig X-re játszik" stílushoz, amit told este 8 és 10 között.

De #1! Egy héten 3 napot dolgozott, csütörtökön már csak a zenei válogatása ment, és kis túlzással többet volt szabadságon, mint adásban, tehát az utóbbi időben leginkább zene ment az esti sávban. OK.

De #2! Az érdemeit el kell ismerni: azzal, hogy összehozott segítségre szoruló és segíteni tudó embereket, valószínűleg rengeteg hallgatónak segített, és az esetek többségében jól kezelte a betelefonálókat. Ha nem, akkor néha kikapcsoltam, mert a jött le a tapéta a falról.

De #3, és ezt senki nem hozta még fel: VAZZ! SZANI "Legalább három perce beszélünk, itt az idő, hogy kiderüljön, márminthogy, akarom mondani, hogy bemutassalak, hogy ki is vagy valójában" ROLAND ÜL A HELYÉN ESTE 8-TÓL 11-IG!

"- Csak slágerek Classz FM a rádió, a szerdai adásban Géza volt vendégem, aki kényelmetlenül érezte magát. Meg is kérdeztem miért! / Csak slágerek Classz FM a rádió, itt ül velem szemben Géza, daruvezető, műköves, bazirgatúró, kék ingben van és piros nadrágban, kicsit hullik a haja, és most elég kényelmetlenül érzi magát. Miért érzed kényelmetlenül magad, Géza?
- Hát izé.
- Na, innen folytatjuk mindjárt, csak slágerek, Class FM a rádió. / Csak slágerek Class FM a rádió, de már nem Bélával folytatjuk, hanem Edittel, aki a csütörtöki adásban elmondta, melyik a kedvenc fagylaltja. [Zene]"

A guta üt meg nagyjából minden egyes alkalommal, hogy jönnek érdekes emberek a műsorba, akikkel lehetne értelmesen is beszélgetni, csak sajnos nagyon ritkán sikerül.