Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Levéltáros

274 bejegyzést írt és 3992 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kigondoltam 2021 2021.01.09 20:16:13
Sokakat érdekelhet, milyen lesz a 2021-es év, ezért leírom. Hatalmas gazdasági összeomlás lesz, mert a népeknek leesik, hogy az a sok pénz, amit a központi bankok a piacra öntöttek és öntenek és amik a részvényárakat a csúcsra röpítették, nem az árukat inflálták el, hanem a cégeket. A 2021-ben…..
Levéltáros 2021.01.13 14:20:05
@Páska Süme:

Hogy lehessen izgulni, melyik a kakukktojás!
Ez a poszt főleg arról szól, hogy milyen csehül olvasni, meg biztos egy kicsit a könyvről is.Szeretem a Kis herceget magyarul is, de azt hiszem, csehül jobban tetszik. Az eddigi tapasztalataim alapján a cseh egy tök-gyakorlatias nyelv, vagy inkább úgy mondanám, hogy ez egy nagyon…..
Könyv, egó, entrópia Napiegó 2014.04.04 01:11:23
Még mielőtt belekezdek abba, amit valójában mondani akarok, valami mást mondok: köszönöm, hogy jó néhányan komolyan vettétek a kb. három hónappal ezelőtti kérdésemet/kérésemet, és megírtátok, hogy milyennek látjátok a blogot, ahogy mostanában van. Sokat jelentett a…..
Viktor Pelevin regényének hőse egy átlagos fiatal srác, aki egy szép napon vámpírrá változik. Hogy miért és hogyan, az szerintem nem olyan érdekes, úgyhogy nem is megyek bele; a „történet” lényege úgyis a Pelevintől megszokott, egyszerre szórakoztató és nyugtalanító…..
Levéltáros 2013.10.04 22:55:15
@entropic:

Majd arra a posztra beírom, hogy írhattad volna az Empire V-re is. És beindul egy végtelen ciklus, a blogod elpörög magától a végtelenségig, csak jól kell rekurzívan linkelni.
Könyv, egó, entrópia Napiegó 2013.08.27 19:23:04
Nem szeretem, amikor valaki, akinek az írásait figyelem, olvasom, követem a neten, mindenféle magyarázat nélkül eltűnik vagy beszünteti a tevékenységét (persze a valóságban se szeretem az ilyesmit, de ez most mindegy), úgyhogy én sem szeretnék mindenféle magyarázat nélkül…..
Nagyon régóta szerettem volna újraolvasni ezt a novellát (először még angol szakos koromban olvastam, úgy nyolc évvel ezelőtt, és akkor teljesen elhűltem és kikészültem tőle, majd pedig írtam róla egy jó hosszú esszét), de sokáig sehol nem találtam. Aztán végül a kezembe…..
Nemrég kaptam egy emailt a könyv írójától, kérdezte, érdekelne-e engem a könyve. Érdekesnek tűnt – leginkább a cím és a fülszövegben vázolt tartalom közötti ellentmondás keltette fel a figyelmemet. A cím elsőre teljesen olyan, mintha legalább kétszáz évvel ezelőtt…..
Levéltáros 2013.06.12 12:36:08
@entropic:

Ezen az irodalom-csúcs dolgon dolgozom, remélem, összejön.

Egyébként meg sok szerző foglalkozik a jövővel, nem csak scifik, nem csak irodalom, biztos te is sok spekulációt láttál már. Hogy lesz-e művészet egyáltalán, vagy a nagy jólétben ellustulunk. Vagy lesz egy visszaesés, ami nem csak az életszínvonalat, de a művészetet is magával rántja. És mondjuk miránk majd úgy gondolnak vissza, hogy ez volt az aranykor.

Nem tudni, az ógörögök is sokáig csúcsnak számítottak.
Kigondoltam Tolarencia 2013.06.01 03:56:09
 A magyar nagyon toleráns nemzet, hiszen évtizedek óta az elmebetegeket nem sokkoljuk, hanem egy nagy épületbe tereljük be, ahol háboríthatatlanul bohóckodhatnak, szabadon ki-be járhatnak, azt tehetnek amit akarnak kényükre-kedvükre, és természetesen büntetlenül…..
Levéltáros 2013.06.08 00:32:06
@DJ Offtopic:

Mostantól mi figyelünk téged, Tomi.
Szép és szomorú. Megszólal (hallgat), neki fut (egyhelyben áll), elrugaszkodik és repül (zuhan), az angyalok után kutat (a pokolban). Mesél (nincsenek történetek). Mindig elkezdi, előbb megmagyarázza, aztán bemutatja, szépen, érzékletesen (nincsen semmi). Az egyetlen remény talán…..
Úgy rémlik, olvastam már ezt a gyűjteményt valamikor gyerekkoromban, de persze nem emlékeztem az egyes írásokra, mint ahogy arra sem, hogy Mark Twainnek ilyen éles szeme, ilyen fejlett kritikai érzéke és ilyen gazdag humora van. Nem ártott tehát az újraolvasás, főleg mivel úgy…..
Harold Pinter általam eddig ismert művei kapcsán nemigen lehet történetről meg cselekményről beszélni, itt sem, de azért leírom röviden, miről szól ez a dráma. (Nem hiszem, hogy ez itt sokat számítana, de azért szólok – a poszt spoileres.)Van két testvér, Mick és Aston. Mick…..
Levéltáros 2013.05.25 01:02:24
Nem tudom, milyen indíttatásból született az Adrian Mole-sorozat ezen kusza és mérsékelten vicces darabja (a tippem: Townsend vagy a kiadója talán arra gondolhatott, ki kéne adni valamit két „rendes” könyv között), vagy hogy van-e ennek a könyvnek valami mögöttes jelentése, ami…..
A regény sportriporterként dolgozó narrátora egy szombati napon megérkezik egy jellegtelen angol kisvárosba, hogy a délutáni focimeccsről tudósítson. Nem is igen törődik a környezetével, de aztán hirtelen rájön, hogy ezt a várost ismeri: járt már itt, még egyetemistaként, hogy…..
A fiatal nő, María, évekig ugyanabban a kávézóban reggelizik, s évekig figyeli a szintén mindennap ott reggeliző házaspárt. Nem avatkozik az életükbe, nem bámulja őket feltűnően, egyszerűen csak jobban indul a napja, ha látja őket, hiszen erre a párra jó ránézni: látszik…..
Egyszer valamelyik Stephen King-regényben olvastam erről a könyvről, aztán idővel elolvastam a könyvet, most meg újraolvastam, mert annak ellenére, hogy mélységesen elkeserítenek az ilyesféle, eleve-elrendelős, úgyse-tehetsz-semmit-féle történetek, nagyon érdekelnek is az ilyen…..
Darin Bradley posztapokaliptikus - (anti)utópisztikus regénye egy közelebbről meg nem határozott, viszont a jelenhez nagyon hasonlító időben játszódik. Az amerikai társadalom és a hagyományos gazdasági berendezkedés az összeomlás határán áll, ám az emberek többsége erről még…..
Kigondoltam Gyűjtemények 2013.01.30 05:05:00
Van egy ismerősöm, óramutatót gyűjt. Mindegy, hogy miniatűr női karóráé, kakukkos- vagy toronyóra mutató, a lényeg, hogy kismutató legyen. Nem jó neki a gyors nagymutató, pláne a rohanó másodperces, neki csak a kicsi kell. Mert abban van az idő. Ahogy a kismutató körbejár,…..
Levéltáros 2013.01.30 08:29:51
@Frick László Emlékzenekar:

Az valami percemberke lehet, mert nem ismerem.
Az esőcseppek szelíden csurogtak lefelé az ablak mindkét oldalán, belül, a fönti ujjnyi széles réstől egészen a könyökfa és az ablakkeret érintkezéséig, ahol lassan feltöltötték a legkisebb repedést is, s utat törve maguknak a könyökfa széléig, ismét cseppekre válva…..
A regény első fejezetében fiatal szeretője mellett, az ágyban találjuk a történet főszereplőjét, a nős Basmakovot. Amint a beszélgetésükből kiderül, a pár éppen azt tervezi, hogy a férfi lelép otthonról és együtt kezdenek új életet. Ám mielőtt még messzemenő…..
Miss Fleur Talbot, a fiatal írónő a 20. század kellős közepén éli a fiatal, egyelőre még kiadatlan írónők átlagos életét: egy könyvekkel telezsúfolt albérleti szobában lakik, egyik napról a másikra él, állandóan ír, és számtalan íróbarátja van, akikkel folyton-folyvást egymás készülő műveit vitatják…..
Levéltáros 2012.11.17 23:52:12
Azt mindjárt az elején leírom, hogy ez a regény nekem igen-igen tetszett. Persze eleve nagyon érdekel mindenféle könyv, ami a „virtuális” és a „valódi” világ keveredéséről, egymás mellett éléséről, összefonódásáról, egymásra hatásáról szól; és érdekel az is,…..
A Bajnokok reggelije a kedvenc Vonnegut-regényem. Ez volt az író első könyve, amit olvastam fiatal tizenévesen, és akkor óriási élmény volt azt tapasztalni, hogy így – látszólag random módon, igazi történet nélkül, csapongva, mesélősen, kaotikusan,…..