Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szorokin

137 bejegyzést írt és 4964 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A civilizációnk húsz éven belüli összeomlását jósolták meg egy nemrég megjelent interjúban a 24.hu portálon. Ezzel az előrejelzéssel nem tudunk egyetérteni. Ugyanakkor a Szkeptikus Társaság szerint is komoly problémákkal áll szemben az emberiség, amelyekre sürgősen megoldást kell találjunk...
szorokin 2022.06.20 19:26:03
biomassza:

nos egy kis ellentmondást látok, ha biohulladékból bioüzemanyagot gyártunk, ill. ha ezeket gyűjtjük kül. településeken, stb.. akkor mivel pótoljuk a termőtalajt. Hát persze biotrágya híján műtrágyával, tehát minden biohulladékot ideális esetben összegyűjtünk és bioüzemanyaggá alakítunk (ami amúgy energiazabálófolyamat) és így a termőtalajok 1. tényleg kimerülnek, és akármilyen szkeptikus írásokat is olvashatunk, ha egy termőtalajt nem trágyázunk a még életben lévő növény ásványianyagtartalma bizony szükségszerűen le fog csökkenni (amíg a növény egyáltalán életben marad) 2. nyílván a tehnokrata "szkeptikus" azt mondja h épp erre szolgál a műtrágya. Brávó ez esetben mindenhova műtrágya kell, melyet nagy gyárakban hoznak létre, bányákra is szükség van, logisztika is kell, szemben a helyi komposztálással (ott nincs szükség nagy távolságokra szállítani) stb.. ezt mind ki kellene számolni, nyílván a nagy szkeptikus arra jut h ez bágátell, a lényeg h minél több bioüzemanyagot használjanak az autók.

2. A GMO kérdést sosem értettem, mégpedig azt a részét, h a nagy "szkeptikusokat" miért nem zavarta az a tény, amelyet most idézek egy rakéta cikkből:

" "A genetika általános elmélete, a genetikai determinizmus azt állítja, hogy minden egyes gén meghatároz egy, és csakis egy, rá jellemző fehérjét, vagy fehérje domént (a fehérje szerkezetének egy részét). Ezen az elméleten alapulva támadt az az ötlet, hogy egy bizonyos tulajdonságért felelős fehérje génjét ki lehet venni az eredeti (donor) szervezet genomjából, és át lehet tenni egy másik (a befogadó) szervezet genomjába. Azt remélték, hogy az új szervezetben a beillesztett gén ugyanazt a fehérjét fogja termelni, mint amelyet a donor szervezetben is termelt."

Azonban kiderült, hogy ez nem így van, egy gén nem csak egy fehérjét kódol, vagyis az emberek számára egyelőre ismeretlen kimenetelű folyamatok is elindulhatnak. "Úgy néz ki, hogy számos gén nem csak egyetlen meghatározott fehérjét, hanem többet is képes kódolni. Például, ugyanaz a gén a májban az enoláz enzimet, a szemben pedig a szemlencse egyik építő anyagát kódolja. A rekordot a Drosophyla nevű légy tartja egy olyan génnel, amiről bebizonyosodott, hogy minimum 16 tagú fehérje családot képvisel, de elméletileg akár 38016 fehérjét is elő tud állítani. Az emberi gének többsége két, vagy több fehérjét is kódolhat. Azoknak a humán géneknek a száma, amik csak egyetlen fehérjét kódolnak, nagyon kevés.

Amíg nem értjük, hogy ez hogyan lehetséges, addig nem érthetjük meg a genetikai módosítással foglalkozó kutatókat érő váratlan eredményeket sem."

szóval ez egy árva "szkeptikust" sem zavar soha, ezt ők részletkérdésnek tekintik, sőt tizedrangú problémának, sőt többnyire nem is beszének, ignorálják ezt a kérdést.

Az amerikai szabályozás is teljes mértékben ignorálja a fenti szempontot (ld biológiai det.-us) egész egyszerűen ekvivalensnek definiálják a gmo növényt a nem gmo-val és kész. ekvivalensnek, miközben ez csak és kizárólag akkor lehetne igaz, ha a gen. det. egyértelműen, a napnál világosabban be lenne bizonyítva (vö.: cáfolva lett).
  Harmony Korine 1973 januárjában látta meg napvilágot. Hippi szülők gyermeke, amit jól példáz többek között érdekes keresztneve, valamint vonzalma az egész közeg iránt, ami filmjeiben többször visszaköszön. Gyerekkorát egy San Franciscó-i kommunában töltötte, édesapja hatására kezdett filmeket…..
A pár nappal ezelőtti posztom a svédek és a kelet-európai államok koronavírus járvány kezelési eredményeinek összehasonlítása témájában sokak érdeklődését keltette fel. Sok hozzászólás érkezett, amelyek egy része arról tanúskodott, hogy sokan még mindig nem értik a járvány néhány alapvető…..
szorokin 2020.11.30 02:30:47
@hasdrubal_barcas_127: igazad van.

A nyájimmunitással problémák vannak, azaz lehet, hogy lehetetlen.

"In recent months, there have been reports of people being reinfected with SARS-CoV-2 after an initial infection, but how frequently these reinfections happen and whether they result in less serious illnesses remain open questions, says Andersen. “If the people who are infected become susceptible again in a year, then basically you’ll never reach herd immunity” through natural transmission, Rivers says." www.nature.com/articles/d41586-020-02948-4
----------

A svéd modell: feladták a nyájimmunitási célt.
"Egy friss felmérés szerint minden harmadik stockholmi átesett már úgy a fertőzésen, hogy a koronavírus elleni antitestek kimutathatóak voltak a szervezetükből. (...)

Nem nagyon látni bizonyítékot arra, hogy a nyájimmunitás segítené Svédországot a koronavírus elleni harcban, hivatkozik a Bloomberg Anders Tegnellre, az ország vezető járványügyi szakemberére.

"A nyájimmunitás kérdése bonyolult" - mondta Anders Tegnell. "Nem látjuk a lakosságon az immunitás azon jeleit, amelyek lassítanák a járávány terjedését"- tette még hozzá."
www.szabadeuropa.hu/a/30966947.html
A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen betegségeket okozhat a légkondi? És mire figyeljünk, hogy elkerüljük ezeket?..
szorokin 2020.07.06 19:31:34
Elfelejtették megmelíteni a koronavírust, ami bizonyítottan terjed a légkondik/klímák által. Nem véletlen, hogy a kormány is nemcsak felhívta erre a figyelmet, hanem tiltotta egy nagyon elterjedt esetben
hvg.hu/tudomany/20200522_vendeglatohely_ventilator_tiltas_legkondicionalo_legkondi_klima_koronavirus_jarvany

NÉBIH javaslata, a fenti intézkedéstől függetlenül:
"Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják (pl. split klíma és fan-coil berendezések), a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát. Javasoljuk ezeknek a készülékek a kikapcsolását. Amennyiben ezek nem kapcsolhatók ki, gyakori fertőtlenítésük indokolt."
www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/647-a-sars-cov-2-koronavirus-elleni-vedekezes-lehetosegei-a-mestersegesen-szelloztetett-epuletekben
Patrick Bateman az Amerikai pszichóban vagy akár Joe Goldberg a You (Te) című sorozatban. Mindketten pszichopatákat testesítenek meg a filmvásznon. A pszichopata szó valójában nem egy klinikai kórkép, hiszen nem diagnosztizálhatunk valakit pszichopataként. Alapvetően a pszichopata megfelel az…..
Hogy szükségesek vagy hasznosak voltak a járvánnyal kapcsolatos különböző kényszerintézkedések, amivel szobafogságra és szociális távolságtartásra ítélték az embereket még hosszú vitákat fog eredményezni. A számok alapján egyértelmű előnye nem látszott igazán a korlátozásoknak. A negatív hatásukról,…..
Állandó úti- és jelenlegi lakótársam, Csenge nemzeti ünnepünk estéjén, március 15-én kezdett el köhögni és belázasodni. Alapesetben nem is tulajdonított volna jelentőséget a dolognak, csakhogy ezúttal szokatlan módon mindehhez nehéz légzés is társult, ami az új koronavírus fő…..
Most jelentették be, az RTL-ben éppen egy casting zajlik, amit a sajtónak rittyentettek. Ennyi egyelőre...
szorokin 2019.11.03 11:56:18
nos, mivel nem találtam semmi friss kritikát/hogyvolt-ot az új x-faktorról leírom ide:
A tavalyi, 2018-as X-faktorhoz képest sok döntés/változtatás történt.
Szerintem rosszabb, nézhetzetlenebb és élvezhetetlenebb lett a műsor.

A fő okok:
Összevágják, megvágják, zanzásítják a jelöltek (indulók, fellépők) produkcióit, hasonlóképp tesznek a zsűri értékelésével. Ez oda vezet, hogy nem kap a néző elég információt, hogy eldönthesse, hogy tetszik-e neki az adott fellépő/produkció, továbbá legtöbbször azt se tudhatjuk meg, hogy valami miért (ill. miért nem) tetszett a zsűrinek. Tavaly (és lehet hogy korábban is) is vótmá' ilyesmi, de itt szintlépésről van szó, tavaly még egész jól eltalálták
az arányokat, idén ettől nagyon messzire jutott a retekklub. Gondolom született egy rossz döntés, hogy kevesebb adásidőből is meg lehet csinálni ugyanazt, jelzem: tévedtek, kiöntötték a vízzel együtt a gyermeket is...

Most többnyire nem tudhatom meg, hogy milyen a zsűri, hogy hogyan születnek a döntések.
Most többnyire nem tudhatom meg, hogy egy éneklés miért volt jó vagy miért rossz (látok belőle 10-20-30 másodpercet, azaz lof4szt).

Szóval nem lehet nézőként eldönteni, hogy az adott produkció tetszik-e nekem, nem lehetséges se egyetérteni, se egyet nem érteni a zsűrivel, így érdektelenné válik számomra, ki vagyok hagyva teljesen a döntéshozatalból.

Gondolom az új "progyuszerek","dájrektorok" (gondolom nem egy ember, hanem valami elb@szott brénsztormingoló tímvörk-ről van szó és több tucat idióta menedzserről...) túltolták a biciklit, kár érte. Nagyon kár. Mert az alapanyag jó, a jelöltek közt sok tehetséges van, a zsűri tavaly még érdekes volt és azóta csupán egy csere történt.

X-faktor nyugodj békében, tavaly még nézhető voltál, idén már nem, ennyi.
Megnéztük együtt a Trónok harca fináléját, és aztán egyből ki is elemeztük, nemcsak az utolsó részt és évadot, de az egész sorozatot. Amire próbáltunk választ találni: Indokolt-e az alkotókra zúduló gyűlöletcunami, létezhet-e tökéletes befejezés, ki érdemelte volna meg leginkább a trónt, ki…..
Az utolsó évad második nagy összecsapása elérkezett. Daenerys Targaryen megmaradt seregével Királyvár ostromára és Cersei Lannister elveszejtésére készül, azonban útjában áll egy hatalmas hajóhad és egy irdatlan, eddig még veretlen zsoldos sereg...
szorokin 2019.05.14 22:33:23
Katasztrófálisan szar lett ez a rész. Sixx jól összegyűjtött sokmindent (itt: index.hu/kultur/media/2019/05/14/tronok_harca_akikert_a_harang_szol/)

idézek a cikkből:
"itt van nekünk Véres Dany, Gyermekek Megégetője, Aki Zabos, Mert Egyedül Kell Aludnia. Mi a tököm ez? Felépítenek egy hőst, egy barbárok között túlélő gyereklányt, akinek jól meghatározható és körülírható elvei vannak, majd öt perc alatt őrültet faragnak belőle? (...)
a város felégetését is meg lehetne magyarázni, ha lett volna előzmény hozzá."

továbbá:
"Két év alatt az írópárosnak sikerült kitalálni,
- hogyan legyen a birodalom legélesebb eszű nemeséből, Tyrionból egy hiszékeny, motivációit vesztő, ostoba báb;
- hogyan mondjon saját magának ellen Jaime ötször öt rész alatt (Dany apját azért ölte meg, mert éppen Királyvárat akarta felgyújtani – most Tyrionnak azt mondja, leszarta az embereket, stb.),
- hogyan üsse agyon egy tégla azt a Cerseit (és Jaime-t), aki a sorozat egyik legjobban összerakott, legizgalmasabb karaktere volt, de a nyolcadik évadban kevesebb szerep jutott neki, mint Tormundnak;
- hogyan tegyék teszetosza mellékszereplővé Havas Jont, akit úgy emelnek piedesztálra, hogy effektíve egy gyászbeszéden kívül semmi olyat nem csinált a Fattyak csatája óta, amivel bizonyíthatna bármit is;
- hogyan adja fel Arya az életét meghatározó bosszút a Véreb remek, de azért annyira nem überfasza monológja nyomán, és meneküljön inkább el a nagy városégés elől.
(...)
Az írók lépten-nyomon felrúgják a saját maguk felállította szabályokat, és nem törődnek az előző évadok karakterfejlődésével sem. Drogon tüze az adott szituációtól függően pusztít, hol követ is, hol meg egy nyamvadt szekeret sem. Hol a tél, ami a hetedik évadban megérkezett délre is? Miért mondta Bran, hogy Jamie-nek fontos dolga van Királyvárban? Hogy meghaljon? Milyen dolga ? Honnan kerültek elő a dothrakiak? Hogy változhatott meg ennyire a negyedik évados Dany, aki annyira kiborult egy gyerek elégetése miatt, hogy a sárkányait láncra verte?"
Deres   Csúsztam. Ismét. Nem szóltam előre, mert minden nap volt egy olyan, háromórás ablak, amikor majdnem leülhettem, aztán meg nem. Kedd reggelre terveztem, vasárnap lett belőle. Sajnálom, és frusztrál, megértem, aki kurvaanyázik, de előre szólok, a jövő hetit csütörtök előtt tuti nem tudom…..
Mondtam, hogy lesz csúszás, sajnálom. Cserébe a Drót egyik legfaszább jelenetének alapmotívumát ellopva összefoglalom az eseményeket azoknak, akik nem akarnak olvasni. A rendes hogyvót utána. Petting Bravúros tracking shottal nyitunk, Samu kálváriájának ezredik stációja az első…..
szorokin 2019.05.04 18:10:30
pár dolog (a teljesség igénye nélkül):

1. Vérfürdő/szinte mindenki meghal vs. a "főhősők" közül senki nem halt meg.. (ugye emellett szintén vicces/abszurd volt, hogy a főhősök körül valahogy (idővel) MINDIG megritkult a zombisereg (pl. hogy egyesével lehessen kardélre hányni őket, pl Jon Snow, Dany/Jorah Mormont, Arya és a Hound-ék belül a várban, Brienne/Jaime Lannister, stb..).

2. Deus ex Arya /aka Arya ex Machina - azaz Arya a semmiből otterem és teszi a dógát.
(tudom, hogy Ayra képes "arcokat felölteni", stb.. ugye akkor adódik a kérdés, ezt miért nem csinálta deres ostroma idején, miért sodorta magát feleslegesen életveszélybe, mikor pl. végig elvegyülhetett volna a zombik közt. Ha erre mégsem lett volna képes, ismét adódik a kérdés, hogy hogy verekedte át magát a zombiseregen Bran/Theon környékére.
- Aryáról (én itt olvastam először az Arya Ex Machina-t:
www.washingtonpost.com/arts-entertainment/2019/04/29/most-ridiculous-moments-battle-winterfell-game-thrones-useless-bran-speedy-arya/) ).

3/a Bran/1 - Hogy lehet, hogy a forgatókönyvírók Bran egyetlen skill-jével (képességével) sem éltek (legalábbis a nézők semmit sem tudhattak meg arról, hogy ezeket Bran használta volna), ehelyett annyit láthattunk, hogy Bran ül, Bran néha elrévedt, aztán Bran újra csak ült (nem csinált semmit), várt... - annyira minimál lett, hogy ez már szinte Monthy Python jelenet lehetne....

3./b. Bran/2 - azt nem értettem, hogy ha személyesen az Éjkirálynak van dolga Bran-nel, akkor miért támad(hat)ták őket (Theonékat) random zombik, amelyek megölhetik/megehetik/széttéphetik Bran-t az Éjkirály érkezése előtt...
Szóval,
1. ha (az Éjkirálynak) tényleg dolga lett volna (Bran-nel), az lett volna a korrekt felállás, hogy 0 zombi, hogy tuti életben legyen Bran és akkor megjelenik az Éjkirály (esetleg több 1000 zombival körülvéve, "testőrség" stb) és valamit csinál Bran-nel.
2. ha viszont nincs konkrét dolga az Éjkirálynak Bran-nel, akkor meg sem kellene jelennie és elég lett volna, ha egy random zombihalmaz széttépi/feltrancsírozza az emberiség emlékezetét (Bran-t).
szorokin 2019.05.04 18:40:00
@sixx: fasza lett a hogyvolt-od :)
szorokin 2019.05.04 21:15:45
@Indriq: jajaja.

Amúgy, ilyen erővel egyedül hagyhatták volna Bran-t... Kicsi Theonnak sem kellett volna meghalnia, Arya meg úgy is tud teleportálni, a megfelelő időbe és térbe...

Sőőőt. Elég lett volna az is, hogy senki nem megy ki a várből, kivéve Bran-t. Az éjkirály megérkezik, Arya teleportál és leszúrja, és az összes zombi megsemmisül. :D
A várva várt epizód sok szempontból zseniális, de néhány okból azonban végtelenül szomorú és csalódott vagyok. A nagy probléma, hogy kizárólag az igazán fontos szempontokban bukott meg a sorozat. A körítés szép és jó, a látvány általában fenomenális, de a setting mit sem ér, ha a történet nem…..
Rogán tárcájának kiegészítését az informatikai funkcióval megint jól el lehet röhögni, de akik röhögnek, már évek óta nem értik, mi folyik itt -- semmi stratégiai gondolkodás, ideértve ellenzéket és véleményformálókat. Ezek itt épp a kezdő lépések a totális digitális ellenőrzés felé, amelyben a…..
Kunhalmi Ágnes szerint többen, mint rá. Tegnap este ezt találta mondani az ATV stúdiójában: „A magyar választók 52,3 százaléka a Fidesz ellen szavazott.” Az MSZP választmányi elnöke nem először pendítette meg a társadalmi többséget. Ezt is fejtegette: „2018. április 8-án a szavazók 52,3 százaléka…..
A sci-fi, azaz science fiction (vagyis tudományos fantasztikum) műfaji meghatározását sok vita övezte mindig is. Sokszor felvetődött már, hogy végülis mitől sci-fi a sci-fi. Ha  például egy történet a világűrben játszódik, attól már feltétlenül science fiction lesz belőle? Ha egy űrhajón megölnek…..
Kigyűjtöttem az Állami Számvevőszék decemberben nyilvánosságra hozott jelentéseit. Az eredmény igen tanulságos. Egyhavi elemzés után is felmerül a kérdés, hogy vajon miért jön mindenki szemben az autópályán az ÁSZ-szal? Mindenki szabálytalanul gazdálkodik ebben az országban, vagy az ÁSZ ellenőrzési…..
Egy éven belül a kormány mindent tudni fog rólunk, még a zoknink méretét is. Létrejött az összeesküvéselmélet-hívők rémálma. ..
szorokin 2019.01.27 00:18:07
@PomberMaci: "Az USÁról még nem hallottál ugye? Az egész technológiát ott találták fel és ott járatják csúcsra. "

NEM. ismétlem, nem. egy rakat "világújdonság" van kínában, értsd. olyan fejlesztések, technológiák valósultak meg, amelyek sehol máshol nincsenek (jelenleg) gyakorlatban, CSAK kínában (ill. bizonyos elemeket már elkezdett exportálni kína).

kiváló summa magyarul:
444.hu/2018/07/30/az-ai-alapu-megfigyeloallam-komoly-kihivoja-lehet-annak-a-vilagrendnek-amit-350-eve-ismerunk

angolul: az MIT újságjának cikke: www.technologyreview.com/s/611815/who-needs-democracy-when-you-have-data/
szorokin 2019.01.27 00:33:16
@midnightcoder2: "nem tapad vér a kezükhöz" (mármint kínának).

Hát kínának is van elég sok piszkos ügye, csak általában az országon belül folyik a "vér":
"belügy"-ről szokás beszélni, azaz KÍNA BELÜGYE-iről van szó. Tehát, ha lágereket csinál kína, akkor az kína belügye, ha pár 1000 civilt megölnek (pl tűntetőket, stb, Tiennamen-tér valódi története pl. ezt nézzétek: www.theguardian.com/world/video/2018/jun/05/tank-man-what-happened-at-tiananmen-square-video-explainer ), az kína belügye.. stbstb...
nincs itt kérem miről beszélni, mindenki menjen szépen haza..

[ lágerek, újgúrok, stb: 444.hu/2018/05/21/tobb-szazezer-ember-lehet-kinai-atnevelo-taborokban
ill.: 444.hu/2018/08/10/ensz-akar-egymillio-ujgur-is-lehet-titkos-taborokban-kinaban ]