Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tuli1

0 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
El lehet innen menni 39 2013.08.06 03:44:20
39 éves vagyok. Új életet kezdek. Számba vettem, vajon mit csináltak a szüleim éppen ennyi idősen. Az édesapám 39 évesen ment ki, mit ad Isten, Londonba. Az anyám 39 évesen költözött Pestről Pécsre. Ééérdekes, ahogy egy gyerekkori jóbarátnőm szokta volt mondani...
tuli1 2013.09.07 15:48:39
Sajnos az alább olvasható írás igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető. Szerzője a kommentekben felmerült kételyekre, kérdésekre napok óta nem válaszol, az email-címét, melyen keresztül a kapcsolatot tartottuk, megszüntette. Sajnálom a történteket, elsősorban azok miatt,…..
(a képre kattintva eredeti méretében látható, letölthető, terjeszthető) Néhány éve sikerült lefényképezni a levegőből egy Pécstől nem messze fekvő, jelentős római kori villagazdaságot. A légirégészeti kutatás mellett többféle roncsolásmentes régészeti módszerrel is…..
Drágáim, Stephanusunk megint Erasmust olvasott, és ez nekünk csak jó. Egy problémás szöveghelyet elemez az alábbiakban, ahol nem igazán lehet érteni, mit is akart Deziré mondani. Számos ötlet van a megoldásra, adjátok ti is hozzá a sajátotokat! (G.d.M.) Bármennyire is…..
tuli1 2012.04.25 01:42:20
A "dákok és a szkíták" variáns mellé tenném le voksom én is. Erasmus két barbár népet akar említeni, akik szokásairól érdemes pletykálni.
Érdemes figyelni arra, hogy Erasmus DACAE alakot használ, nem Dacit. A mai szótárak (és itt elnézést kérek, de kénytelen vagyok a kutatást Georgesre korlátozni) ezt a Daca, -ae m formát csak Venantius Fortunatustól hozzák
www.zeno.org/Georges-1913/A/Daci?hl=daca
Viszont egy 1504-es Vergilius-kiadás, Vulcanus pajzsának leírásából (8, 728) hozza a Dacae alakot, és ráadásul Servius magyarázata emellé az, hogy "indomitique dacae: populus scithiae".
books.google.hu/books?id=NdBBAAAAcAAJ&pg=RA1-PT102&dq=Dac%C3%A6#v=onepage&q=Dac%C3%A6&f=false
A mai kiadások egyébként ezt a sort DaHae-re javítják, gondolom amiatt, mert a Dacus hosszú, a Daca pedig rövid a-val van, és a mai Dagesztánnal azonosítják.
www.zeno.org/Georges-1913/A/Dahae?hl=daha
Tehát az én verziómban Erasmus a számára az Aeneisből ismert barbár népnevet akarta felhasználni, amiről nagyjából ugyanazt gondolta, mint a szkítákról, azaz hogy valamiféle különleges szokásokkal rendelkező barbár nép. Keresett egy ilyen népnevet Vergiliusnál. Ezekről a Daca-król ő még azt gondolohatta, hogy dákok, azonban ma már tudjuk, hogy valójában dagesztániak. Tehát egy ultrahű fordítás így is hangozhatana: "hogyan éldegélnek a dagesztániak (dagik???) és a szkíták?"
Eme esti órán csak nagyon röviden vázolom a helyzetet. Egy szakmai honlapon felmerült, hogy az abasári templom tornyába beépített római szarkofág-töredék 3. királyunk, Aba Sámuel sírjának egy részlete lehetett egykor. (A miniatúra nem túl előnyös szemszögből mutatja be: itt…..
Kedveseim, Stephanus Nugator (egyik) szokásához híven egy bibliai szövegproblémát tálal nekünk, igen izgalmasan, továbbgondolásra érdemesen. Miről írt János a Jelenésekben? Az élet fájáról, vagy az élet könyvéről? És mi áll a kétféle szövegvariáns mögött? Olvassátok,…..
  Válasz Majtényi László írására Előrebocsátom, egyetemi kutatóként nagy figyelemmel követtem Majtényi László professzor úr adatvédelmi jogi munkásságát; a Hírszerző tavaly még azt is megszámolta, hány alkalommal hivatkoztam meg könyvemben (állítólag tízszer). Ha a…..
Noha már 2009-ben lelepleztük azt a hamis Einstein-idézetet, amellyel egyes asztrológusok azt próbálják alátámasztani, hogy Einstein nagyra tartotta az asztrológiát, ez a tévhit továbbra is tartja magát. November 1-jén például a Klubrádió Ötös c. műsorában – melyben vendég voltam – egy…..
tuli1 2011.11.04 19:55:47
@maycontainnuts: egész konkrétan a menstruációra gondoltam, nem a farkasember előjöttére. Nem vagyok szakértő, csak a wikipédiára tudok támaszkodni:
en.wikipedia.org/wiki/Menstrual_cycle#Nightlighting_and_the_moon
És ezzel persze nem azt akarom bizonyítani, hogy az asztrológiának bármilyen racionális alapja lenne, csak azt, hogy analógiásan könnyű eljutni erre a felfogásra (Kopernikusz előtt a Hold ugyanolyan plaéntának számított, mint a többi).
Ami a projektalapú tudományfinanszírozást illeti, ott a magán és közalapítványok döntéshozói viszont általában ugyanazokat a mainstreamet képviselő, elismert akadémiai testületeket kérik fel véleményezésre, mint az állami kutatási alapok. Persze néha meg lehet győzni egy lelkes, és teljesen dilettáns magánszemélyt (pl. Kiszely professzor esete a kazángyáros Morvaival, hogy egy szerencsétlen példát idézzek), de ez elég ritka.
Hollywoodot mindenki ismeri már annyira, hogy tudja: ha valami nagy sikert arat, úgy hiszik, hogy rátaláltak a filmvilág legújabb csodaszerére, és az adott koncepciót, ami mögött a pénz szagát érzik, addig fejik, amíg csak lehetséges. Az X-Men és a Pókember képregényadaptációk…..
tuli1 2011.04.27 09:49:45
a felvetett problémára Wim Wenders már válaszolt, lehet művészi értelme a 3d-nek:
www.pina-film.de/en/
és tényleg lenyűgöző az eredmény. Kérdés persze, hogy van-e esélye, hogy valaha eljusson egy hazai multiplexbe.
Énvezettem? Klausztrofil csirke 2011.03.08 19:39:00
A régi kérdésre, "Kicsi, sötétben halvány zöldes fénnyel világít és hozzánk dörgölődzik, mi az?", a hagyományos válasz valahol az UFO-k, horrorfilmek és lázálmok között volt félúton. Ezidáig.Holland kutatók a wageningi egyetem géntechnológia professzora,…..
Nehéz eldönteni, hogy ki miatt, de a Ferihegyről EU-ba repülők mindenképp szívni fognak. Nagyjából 6-12 hétig. Szinte világít a homlokunkon a bélyeg: "unclear". Roppant megalázó. A hírek szerint a magyarok hibáztak: "A hét végén tájékoztatta a Budapest Airport…..
tuli1 2010.07.28 11:46:18
@netreader: Egyetértek, ugyanez a tapasztalatom. Összehasonlítva a nyugat-európai repterekkel, sokkal lazább Budapeste az ellenőrzés, szinte humánus, az ellenőrök gyakran elnézőek, ami nem nagyon fordul elő máshol, mert jobban féltik ennél az állásukat.
Különben tapasztalom szerint az, hogy Schengenen kívüliként kezelnek egy gépet, egyáltalán nem jelent komolyabb ellenőrzést, csak hogy sorban kell állni az útlevélpultnál, ahogy pl. Angliában eddig is.
Futóblog Igazi amerikai? 2009.11.04 11:26:00
A vasárnapi New York-i maratont (amit Szasza mindig csülökkel és palacsintával követ tévé előtt, csak éppen idén elfelejtett meghívni!!) egy bizonyos Mebrahtom "Meb" Keflezighi nevű amerikai sportoló nyerte. Az eset kapcsán felizzottak az Internet csövei: az az eritreai (kis…..
Magyar történelmi latinságok IV. Jelen posztomban Szörényi László friss tanulmányát szeretném ajánlani és megvitatni, amelynek címe: Nimród zsoltára. Ősmagyar Dante poklában? Egyébként a teljesség kedvéért: ebben a tanulmánykötetben jelent meg. A tanulmány…..
tuli1 2009.10.11 16:21:15
@G.d.Magister: Hadd válaszoljak a Burkus kutya helyett is: Az "Ó boldog Magyarország, ha nem hagyja többet magát félrevezetni" egyfajta vaticinium ex eventu ez, azaz a jóslás a múltból. A Commedia a fikció szerint 1300-ban játszódik, amikor még nálunk III. András uralkodott. A félrevezetés arra vonatkozik, hogy III. András lett 1290-ben a király, és nem a pápa által támogatott trónkövetelő Anjou Martell Károly, akinek a fia, Károly Róbert aztán már ténylegesen trónra került 1308-ban, és uralkodott, amikor Dante a Commediát írta. Tehát a múltból a jövőbe tekintve magasztalja Károly Róbertet, a félrevezetés pedig III. András uralkodása volt. Legalábbis tudomány mai állása szerint.
Köszönjük a leveleket, amiket küldtetek, és továbbra is bátorítanánk mindenkit, hogy a írja meg nekünk akár a véleményét valamely iskolai dologgal kapcsolatban, avagy osszon meg velünk egy konkrét esetet, ami rávilágít az iskolai problémákra. Ezúttal Endo tisztelt meg…..
tuli1 2009.10.11 10:36:38
@martin_hope: Svájc vagy Svédország nem olyan jó példa, a fiatalok sokkal kevesebbet tanulnak, és még kevésbé motiváltak, mint itthon. Mivel a fodrásznői fizetésből is egész jól megél az ember, egyáltalán nem igyekeznek, hogy valami bonyolultabbat tanuljanak. Ez általában igaz minden társadalomra: minél nagyobb a jólét, a társadalomnak annál kisebb része motivált a hasznosítható tudás megszerzésében. A hiányzó hányadot importálni kell, most épp Kínából, Indiából. Szerintem nem állunk olyan rosszul közoktatásban, mint Svédország, csak a hanyatlás látványosabb fázisát éljük át.
 Az MTA elnöke szerint a Hallgatói Önkormányzatok vezetői lusták, és rossz tanulók. Ennek hatására a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának vezetői már el is küldték tanulmányi eredményeiket igazoló papírokat Pálinkás Józsefnek. Az Aktív Szemeszter legújabb…..
 Hogyan lett a férjem az al kaida filmese XDD Azzal kezdődött, hogy szabadszellemű emberek lévén már vagy tíz éve évi szabadságunk idején járjuk Európa útjait egy, a férjem által kisteherautóból kialakított, lakóautóval. Bárkinek tudom ajánlani a nyaralás eme…..
Olasz fórum Buta GDP (videóval) 2009.09.28 15:00:00
Végre megjött az esze valakinek!!Az olasz gazdasági napilap (Il Sole 24 Ore) úgy döntött, hogy végre nem a GDP (Bruttó Hazai Termék) szerint állít fel egy sorrendet. A lapnál úgy gondolták, hogy érdemes lenne végre az emberek igazi hogylétét felmérni. Így lett a PIL-ből…..
tuli1 2009.09.26 17:33:36
@tallian.miklos: ezt a kijelentést Gregory Clark előtt már Margaret Thatcher is elsütötte néhányszor kommunizmusellenes kirohanásaiban. De szerencsére Thatcher nem kreált mögé primitív történelmi elméletet arról, hogy a kőkorszaki ember jobban élt, mint a 18. századi, és hogy az egészséges arisztokrácia töltötte fel a járványba kiirtott munkások által üresen hagyott hajóskapitányi posztokat.
Nem egyszerű kérdés ez, akárhogy is nézzük. Egyrészt egy tisztességben megöregedett, jó pedagógus tapasztalata, ismeretanyaga kincset ér, amit valamilyen formában jó, ha át tud adni a gyerekeknek. Márészt viszont egy 60 vagy akár 70 feletti ember nagyon kevéssé tud már…..
tuli1 2009.09.20 22:53:01
@zako1: és @gramerx: miért is nem kaphatna valaki egyszerre nyugdíjat és fizetést?
A nyugdíj a nyugdíjkorhatárig befizetett járulékok átlágából termelődik ki, sőt, ha nagyon sok év múlva mindenki átlép a magánnyugdíjpénztárba, kifejezetten a saját befizetéseidet kapod vissza a hozamukkal. Innentől két lehetőség van: 1. valaki letelepszik a Duna-kanyarban, meccseket néz, kapál, kiskertezik 2. tovább dolgozik. A tovább dolgozó miért ne kaphatná meg ugyanazt a fizetést, amit a munkaképes korú, ha ugyanúgy elvégzi ugyanazt a munkát, és szükség van rá (és meg tudják fizetni, mint a cikkből kiderült)?
Megcsaltalak A nők csalfábbak 2009.09.03 07:39:00
Kedves Blogolók!Megirhatnám az én történetemet is, de úgy gondolom hogy jobb lenne magáról a megcsalásról beszélni. Mi tartozik bele, és mi nem? Csak akkor csaljuk meg a másikat ha lefekszünk vele vagy csak pár ártatlan csók ?Én már csaltam meg, de engem tudtommal nem csaltak meg.…..
tuli1 2009.09.03 09:43:16
@McLucas: szerintem nézz utána egy-két szociológiakönyvben hogyan nő a házasságok száma gazdasági nehézségek idején. Utána utazz el egy-két helyre, ahol még ma is a szülők adják össze a gyerekeket.
@disloc: kitűnő összefoglalás.
Ha nem gondolnám, hogy az Európai Uniónak már a töke tele van a magyar-szlovák diplomáciai konfliktusokkal, azt mondanám, ezt az ügyet most tényleg nemzetközi fórum elé kell vinni. Ficoék láthatóan már nem tekintenek minket tárgyalópartnernek, és visszakézből hülyét…..
tuli1 2009.08.22 16:50:11
@Albandi: az osztrákok már kissé túl vannak ezen. Esetleg Dél-Tirolban van még néhány megszállott.
tuli1 2009.08.22 17:15:22
@kohn töhötöm: Helyes, de akkor nem egy idióta szoborról kéne beszélni, hanem pl. arról, hogy a komáromi Selye János Egyetem sem lesz sokáig egyetem, hanem csak főiskola. Nyilván ugyanaz a szándék, mint nálunk, hogy az éktelenül sok színvonaltalan kis intézményt valahogy eltöröljék, de a szórásba épp beleesik az egyetlen tisztán magyar oktatási nyelvű felsőoktatási intézmény. Erről nem láttam egy hírt sem az indexen, sokkal érdekesebb hogy néhány idióta tojást dobál, meg szobort avat. Kérdés, hogy melyikre lesz idegesebb az ember, ha az utcán leköpik, vagy ha egy ügyvéd kijátssza a lakásából. A legtöbb magyart láthatóan az első jobban idegesíti.
ujszo.com/online/kozelet/2009/08/10/foiskola-lesz-a-selye-egyetem-az-uj-szo-mar-juniusban-megirta
tuli1 2009.08.22 17:32:50
@kohn töhötöm: azt hogy érted, hogy "csak a támogatás csökken"? szerinted miből tanítanak egy egyetemen, lelkesedésből? Ennek hosszabb távon sokkal jelentősebb hatása lesz, mert saját példámból kiindulva, tökre nem befolyásolta az életem, hogy milyen szobor mellett nőttem fel (Csontváry Kosztka), szemben azzal, hogy milyen egyetemekre jártam.
Blogot pedig azért nem írok erről, mert leszarom, remélem minden hallgató átjön Magyarországra tanulni, és itt marad. Ez az én programom.
Amit Molab elküldött nekünk, alapvetően egy nyílt levél Dr. Draskovics Tibornak, ami ha nem érdekelhetne másokat is, ki sem tettem volna, de érdekes kérdést vet fel egy autófeltörés utáni helyszínelés és nyomozás kapcsán. Vajon mennyire elfogadható az, hogy ha valami miatt…..
Az RTL Klub egyik sztárszakácsa, Kovács Lázár az Egyesül Államokban járt, egy szakácsképzőben, ahol szerinte azzal kezdik az oktatást, hogy megtanítják a jónépet kamera előtt viselkedni, mert az fontosabb, mit a Brassói aprópecsenye receptje, de ezen nem akadunk fel, mert…..
tuli1 2009.08.20 00:46:50
Itt az vagyon írva, hogy ez nem csak Georgiabéli adó.
en.wikipedia.org/wiki/FOX_5
Hogyha összeadod: New York+Washington DC+Georgia+California+Nevada, akkor lesz az 100 millió is - és akkor csak duplázott.
best of semmi 2009.06.24 18:51:55
 Apukámmal.A Gajdos család archívumából. ..