Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kpityu2

0 bejegyzést írt és 2318 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az arányok világában élünk. Ha minden egy ütemben változik, akkor nem változik meg semmi; ha a másodperc együtt változik a szívdobogással, akkor nem vesszük észre, hogy gyorsabban dobog a szívünk; ha velünk együtt rövidül a méter hossza, nem vesszük észre, hogy kisebbek lettünk; ha együtt nő…..
kpityu2 2021.02.25 10:59:23
@38Rocky: Miért látszólagos? Számos kísérlet van ami valóságos Lorentz-effektust mutat. Ha van két eltérő sebességgel mozgó rendszer, akkor a közöttük létrejövő interakciót a Lorentz összefüggés írja le. Amennyiben érvényesnek tekintjük természetesen az energia és impulzusmegmaradást. Én legalábbis így értelmezem.
A makroszkopikus testeken fellépő relativitási paradoxonok nekem eléggé hasonlatosnak tűnnek ahhoz, amikor a kvantummechanika törvényeit próbálják makroszkopikus testekre alkalmazni. És ilyenkor jönnek az olyan kérdések, hogy ott van-e a Hold a helyén amikor nem nézzük. :D
Felütés Hogyan változott a fizika felfogása térről, időről és anyagról a modernkori felfedezések nyomán? A teret és időt közvetlenül nem figyelhetjük meg, erről az anyagi világ objektumainak elhelyezkedése és mozgásai alapján szerzünk tudomást – legyen szó akár csillagokról, hétköznapi…..
  Hogyan vezet el a relativisztikus energiaegyenlet a Higgs bozon koncepcióhoz Pozitív-negatív, jó-rossz, hideg-meleg, múlt-jövő, jobbra-balra és még sokáig sorolhatnánk az ellentétpárokat: gondolkozásunk egyik alapköve az alternatívák, ellentétpárok szembe állítása. A fizikai fogalmak világában…..
  Jelenleg még folyik a vita arról, hogy mi az Higgs elméletében, ami már bizonyítottnak tekinthető, és hol vannak még nyitott kérdések.   A korábbi írásban („Újabb hírek a Higgs bozonról”) foglaltam össze a Higgs által feltételezett és a CERN kísérletekben nagy valószínűséggel meg is talált…..
kpityu2 2020.06.29 14:36:02
@38Rocky: Tisztelt professzor úr. Már régebb óta bogarászom a QM hidrodinamikai interpretációit, mert nem nagyon hiszek benne, hogy a rezgő olajos-ugráló cseppes kísérletek QM hasonlatossága puszta véletlen lenne. Viszont a hidrodinamikiai problémáknak van sejtautomatákra épülő szimulációs megoldása (LB, MPCD). Érdekelne a véleménye az alábbi elképzelésről (a könyv szabadon letölthető pdf és epub formátumban):

Gerard 't Hooft: The Cellular Automaton Interpretation of Quantum Mechanics :
link.springer.com/book/10.1007%2F978-3-319-41285-6
  Ha színházba megyünk és a távolról nem látjuk jól a színészek arcvonásait, segíthetünk ezen egy látcsővel, amelyen közelebb látszik a színpad, jobban láthatjuk az arcokon az érzelmek tükröződését. Ha egy tiszta éjszakán az égboltra tekintünk, és jobban akarjuk látni a csillagokat, szintén a…..
  3. Látogatás a részecskék szerelőműhelyében: a gyenge kölcsönhatás Az előző két részben (első, második) azt kerestük, hogyan találjuk meg a kapcsolatot a gravitáció, az elektromágnesség és az erős kölcsönhatás között a fénysebességű forgások koncepciója alapján. Ez a közös alap nem a…..
kpityu2 2020.05.09 06:26:20
@szózavar: Nem rémlik, hogy bármikor is kifejtettél volna bármit bárkinek. :-)
kpityu2 2020.05.09 07:02:22
@38Rocky: A tömeg operátoros reprezentációjáról nekem a Dávid Gyula tanár úr által ismertetett "Novobátzky-effektus" jut az eszembe. Ugyanarról lenne szó?
  „A kvantummechanikán innen és túl. A fénysebességű forgás koncepciója” című könyvemben (Scolar kiadó, 2017) a modern fizika, mindenekelőtt a kvantummechanika elméletének bemutatására törekedtem, kiegészítve a fénysebességű forgások koncepciójával. Célom az volt, hogy a részecskefizika néhány…..
  A pontszerűség mellett szóló érvek   Pontszerű-e az elektron? Bizonyos kísérletek szerint igen! Erre adnak példát a Bhabha kísérletek. Bombázzunk elektronokat pozitronokkal! A találkozáskor a két részecske gamma sugárzás kíséretében annihilál. Könnyebb egy térben kiterjedt töltésrendszert…..
kpityu2 2020.03.26 14:09:08
@Bizsók László: Ezek nem ellenérvek, hanem kérdések.
kpityu2 2020.03.27 06:11:15
@38Rocky: A kettősforgás szemléltetésénél mindig a gömb kerül elő. Viszont általános esetben a kettősforgás nem gömb, hanem tórusz. A gömb tekinthető egy elfajult tórusznak is, amennyiben a nagyátmérő sugara nulla. A tóruszon való mozgás természetes módon adja a feles spint, a komplex véges függvényeket (Hilbert-tér) mint a kvaterniófüggvények projekcióit és az impulzusmomentum Lorentz-invariáns eltolási szimmetriáját. A nulla értékű nagyátmérő pedig spontán szimmetriasértéssel simán felvehet valamilyen nem nulla értéket, átalakítva a gömböt tényleges tórusszá, ami által egy újabb megmaradó mennyiség keletkezik. A nagyátmérő tengelyének impulzusmomentuma.
  A részecskék fénysebességű forgásmodellje   Közelebb juthatunk a kvarkok és gluonok különleges tulajdonságainak megértéséhez, ha valamilyen geometriai alakzathoz tudjuk kötni mozgásukat és szerkezetüket. A kvarkok fermion típusú elemi részecskék és spinjük S = ½. Evvel szemben a…..
kpityu2 2020.03.16 08:46:47
@38Rocky: De ha a teret felruházzuk a szükséges tulajdonságokkal, akkor az csak egy újabb szó az éterre. Heisenbergnek pont ez volt az érve az alternatív elméletekkel szemben, hogy ha mindenféle plusz nélkül gyártunk egy a kvantumechanika ortodox leírásának megfelelő elméletet, azzal csak nyelvészkedünk. Kell, hogy feltételezen valami pluszt az új elmélet, hogy új elméketnek lehessen nevezni. Ezt a pluszt viszont igazolni kell.
kpityu2 2020.03.16 08:48:27
@kpityu2: OFF: Csudába. Idegesítő, hogy nem lehet szerkeszteni, megszoktam, hogy utólag javítom az elütéseket. :P
kpityu2 2020.03.17 10:34:31
@Bizsók László: Azért valahogyan csak elvergődtünk a majomkenyérfa termésétől a marsjárókig és a géntechnológiáig.
    Az ősi univerzum fizikai törvényei sem voltak mások, mint a maiak, csak a mértékegységek térnek el   Óriások laknak a házban, de nem csak ők hatalmasak, hanem hatalmasak székeik, asztaluk is, szintén nagy tányérokból esznek és nagyok az evőeszközeik, sőt az ételük is. Minden nagy körülöttük.…..
kpityu2 2020.02.28 13:15:57
@Bizsók László: ".engem az a világ érdekel, amelyet a kapott érzékszerveinkkel, a kitalált eszközeinkkel, műszereinkkel valamiképpen és valamennyire meg tudunk figyelni vagy valamilyen módon információkat vagyunk képesek szerezni róla...

...nem látom értelmét annak, hogy képzeletben kitaláljam egy olyan elképzelt világ ilyen-olyan paramétereit, amelyek csupán fikciók ..."

Az emberi intelligencia evolúciósan hasznos képessége, hogy a megtapasztalt dolgokból képes törvényszerűségeket absztrahálni és ezen törvényszerűségek segítségével meg nem tapasztalt dolgokra következtetni. Amennyiben ezek a következtetések helyesnek bizonyulnak a későbbiekben, az jelentős evolúciós előnyel jár.
kpityu2 2020.03.12 14:25:05
@Bizsók László: ..." a szimmetriájuk határoz meg"... ezzel egyetértek , mégis vitatkoznom kell, hiszen "nem tudni", honnan a szimmetria?... és miért?..."

Szimmetria a transzdormációval szembeni invariancia. Ha mondjuk Juliska lebukik a víz alá a strandon, majd két méterrel onnan újra felbukkan, akkor Peti onnan fogja tudni, hogy Juliska bukkant fel, hogy úgy néz ki mint az a Juliska aki a víz alá bukott.
kpityu2 2020.03.13 09:13:32
@Bizsók László: "...a kvantumelektrodinamikai "számításokban " honnan állnak elő a végtelen mennyiségek?... amelyeket aztán mint apró kellemetlenségeket apró matematikai trükkökkel próbálnak eltüntetni... ezekért a matematikai trükkökért két fillért sem adnék..."

Úgí kérlek, hogy a végtelen mennyiségek remekül leírják a folyamatokat, de a mérések véges mennyiségeket szolgáltatnak.
  Az Univerzum kialakulásáról és fejlődéséről az ősrobbanás elmélete sok érdekes tényt tárt fel, de legalább annyi a kérdőjel is az elmélettel kapcsolatban. A korábbi bejegyzésben (Az Univerzum korszakváltásai) az elmélet legfontosabb eredményeit foglaltam össze, most viszont egy alternatív…..
kpityu2 2020.02.18 13:45:55
@Bizsók László: A jelenleg elfogadott elméletek pont ezen az úton jöttek létre. Einstein elméleteit sok neves tudós kritizálta. Viszont nem tudtak olyannal előállni ami jobban leírná a megfigyeléseket. Tehát mindaddig amíg valaki elő nem áll egy jobb "munkahipotézissel", ez a "munkahipotézis" az elfogadott elmélet.
Milyen lehetett az ősi univerzum?   Az ősrobbanás elmélete erre a kérdésre olyan választ ad, hogy a kezdeti univerzum elképzelhetetlenül parányi és forró volt, amikor egyetlen matematikai pontba zsúfolódott össze az összes anyag, amelyben ott volt mai univerzumunk sokmilliárdnyi galaxisának minden…..
kpityu2 2020.02.01 20:09:11
@Bizsók László: Az áltrel és a kvantumechanika összeférhetetlensége nem új dolog. Van egy elmélet ami nagyban írja le a dolgokat és van egy másik ami kicsiben. A kettő kizárja egymás jelen tudás szerint, de mindkettő jól működik a maga területén.
Kérdezgetni lehet, hogy apu ez miért, meg apu ez hogyan, a végtelenségig, csak egy határon túl nincsenek válaszok, mert apu sem tud mindent. Neki kell állni válaszokat keresni. Ez csinálta pl. Feynman, aki baromságnak tartotta a kvantumgravitációs konferenciákat.
kpityu2 2020.02.03 07:31:40
@Bizsók László: Kedves barátom. Válaszaid is vannak, vagy csak kérdéseid? Mert visszaolvasva jó néhány hozzászólásodat, nem látom, hogy bármilyen tényállítást vagy hipotézist kifejtenél és igazolni próbálnál.
A beírásaid leginkább kimerülnek a különféle elméletek állításainak megkérdőjelezésében.
Folytonos-e a fizikai világ, vagy kvantumok építik fel? Newton folytonosságon alapuló mechanikája Folytonos-e az anyag, vagy léteznek tovább már nem osztható építőkövei? Ez a kérdés más ősidők óta foglalkoztatta az emberiséget. A görög filozófus Démokritosz jutott el arra a gondolatra, hogy az…..
kpityu2 2019.12.09 09:05:41
@Bizsók László: Minden kvantummechanika egyenletben ott az i, az imaginárius egység. Az pedig izomorf egy antiszimmetrikus mátrixszal ami a forgást is reprezentálja. Vagyis olyan transzformációkról van szó, amelyek természetes módon kvantáltak.
kpityu2 2019.12.11 10:32:23
@Bizsók László: Tudná esetleg máshol hirdetni nagyformátumú elmésségeit?
kpityu2 2019.12.18 14:26:44
@Bizsók László: https://hu.wikipedia.org/wiki/Feketetest-sugárzás
Mi a valóság?   Érzékszerveinken keresztül vezet az út a valóság megismerése felé, de mi is a valóság? Csak az a valóság, amivel közvetlenül, vagy műszereink által kapcsolatba kerülhetünk? Valóságnak tekinthetjük-e az olyan fogalmakat is, amelyekkel megalkotjuk a fizika törvényeit? Valóság-e a…..
kpityu2 2019.11.28 14:34:40
@csimbe: Persze a fotonok valójában nem tartózkodnak ott ahol a "penge" van, csak ott nagy a detektálási valószínűségük. :D
kpityu2 2019.12.05 13:39:58
@38Rocky: Értem, köszönöm. csak azért kérdeztem rá az AdS/CFT elméletre, mert ennek szokásos játékmodellje a csatolt ingasor amit Sine-Gordon egyenlettel lehet leírni és ami természetes módon Lorentz-invariáns.
  A felvetés Einsteintől származik, aki evvel élezte ki a kvantummechanika alapvető dilemmáját: érvényesül-e a determinizmus a mikrovilág folyamataiban? A klasszikus fizika szerint, ha pontosan egyeznek egy kísérlet kezdőfeltételei, akkor csak egyetlen kimenetel lehetséges. Evvel szemben a…..
kpityu2 2019.11.25 10:20:00
@Bizsók László: A görbület nem igényel külső viszonyítást. Ez Gauss egyik fontos eredménye.
  Anyagi világunk különleges „kötőanyaga” az elektron, bámulatos képessége néhány nagyon egyszerű tulajdonságán alapul. Negatív töltése miatt társul a pozitív atommaghoz, létrehozva a semleges atomokat, melyben mindig annyi elektron van, mint az atommag töltése. A 100 körüli atom a molekulák…..
kpityu2 2019.10.15 08:51:15
@38Rocky: Köszönöm. Mindig elfelejtem, hogy a részecskéket egy komplex értékű függvény reprezentálja, amelyek eredője is egy komplex értékű függvény.
Egy oszlopot megkerülhetek úgy is hogy előbb balra-előre lépek, majd jobbra-előre, vagy úgy, hogy előbb jobbra-előre majd balra-előre. Ugyanoda jutok, csak ellenkező irányból kerültem az oszlopot. :-)
Meddig terjed a valóság, hol veszi át helyét a látszat, saját fantáziánk, vagy valamilyen elméleti konstrukció? Ez a kérdés fontossá válik, amikor a mikrovilág titkait kutatjuk, mert ennek a világnak a józan ész által sokszor nem értett paradoxonjai onnan származnak, hogy elvéthetjük a valóság és…..
  Életünkben is azt keressük, hogy hol találjuk meg az állandóságot a változó világban, amiben megkapaszkodhatunk. Így működik a fizika is. Newton volt az első, aki a mechanikai mozgásokban megtalálta a változások állandóit, az energiát, az impulzust és forgómozgások esetén az impulzusnyomatékot. A…..
  Hosszú ideje folyik a vita a tudományon belül is, meg azon kívül is, hogyan egyeztethető össze a foton részecske és hullám természete? A kérdés tisztázásához először fogalmazzuk meg, hogy mit értünk részecskén és mit hullámon.   A részecske fogalma   A részecskére gondolva egy golyó, vagy…..
Lázat egyetlen alkalommal sem mértek, sem a nejemnél, sem a többi kórteremben fekvő betegnél, ez szintén külön érdekesség volt, azt feltételeztük, ez a kórházi protokoll része kellene lennie, a gyakorlatban közel sem az.   Tisztelt Praxis blog!   Azért írok önöknek levelet, mert a feleségem…..
  A négy alapvető erő Milyen jó lenne, ha lenne egy olyan egyenletünk, amivel valamennyi kölcsönhatást le tudnánk írni. A négy alapvető kölcsönhatás az ősi idők óta ismert gravitáció, az újkor hajnalán megismert elektromágnesesség és a huszadik század magfizikájának gyümölcsei: a nukleonokat és…..
kpityu2 2017.09.03 18:20:39
Mi a helyzet ezzel az olajcseppes analógiával? - dotwave.org/

Nekem úgy tűnik ilyen véletlenek nemigen vannak, kell valami alapvető analógiának lennie elméletileg is.