Regisztráció Blogot indítok
Adatok
- duplagondol

1 bejegyzést írt és 960 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két héttel a választás előtt sajna illő búcsút kell vegyünk egy olyan párttól és arctól, akik hiányozni fognak a parlamentből, bármi legyen is az eredmény. És egy olyan párttól, amely nem fog hiányozni, de jó lenne, ha később feltámadnának, hogy újra érdemes legyen gondolkodni a támogatásukon. A…..
    "Jézus feltámadása a kereszténység hitének olyan tartóoszlopa, melyet, ha megingatunk, az egész felépítmény dőlne össze." - írja Zsengellér József református teológus a Test és lélek című írásában. Valóban így van, a kereszténység mindent egy lapra, a húsvéti ünnepkörre tett fel. Jómagam nem…..
 A harckocsik a mozgékonyság-tűzerő-védettség szentháromság kompromisszuma alapján létrehozott lánctalpas szörnyetegek. A gépek, a technika szerelmeseit elbűvölik ezen monstrumok, és ha valaki mellett elszáguld egy 40-67 tonnás harckocsi, akkor tisztelettel figyeli, ahogy dübörög a föld, csikorog a…..
- duplagondol 2018.03.09 00:01:03
@Harrdder: Legyen hát nagy tétel. Legyen ellátva minden katona a legkorszerűbb, leghatékonyabb kézifegyverekkel, kommunikációs eszközökkel, fordítsuk a rendelkezésre álló összegeket bérezésre, kiképzésre, a gyakorlatozásnál korlátlan mértékű lőszerre vagy akár drónokra, tegyék lehetővé a nagyvárosok, elsősorban Budapest védelmét. De felejtsük már végre el a XX. századi módszereket egy olyan korban, amikor már rég nem az a feladatunk, hogy fenntartsunk egy csapásmérésre alkalmas tömeghadsereget... na, kik ellen is..? Az egyetlen potenciális ellenségnek, igen, azoknak, akikre mindnyájan gondolunk, messze-messze több van ezekből az eszközökből, mint nekünk valaha is lesz.
- duplagondol 2018.03.09 00:40:14
@Kullancs1983: Akkora, amekkora? Azért ez a mondat nehezen férne bele egy honvédelmi stratégiába...

Persze, hogy pusztulással járna, erről szól a háború. De mi volna az alternatíva? Nyílt terepen kitenni magunkat a mienkénél jóval nagyobb, korszerűbben felszerelt hadseregnek, úgy, mint Szaddam tette azt Irakban 1991-ben?

Vegyük figyelembe, hogy egy nagyobb katonai szövetség része vagyunk, amely rendelkezik azokkal a nehézfegyverekkel, amikről mi leginkább csak álmodozunk. Ugyanennek a katonai szövetségnek része két olyan szomszédunk, akikkel szemben száz éve leginkább lehetnének területi követeléseink és akikkel már csak a szövetség szervezeti rendje miatt is fizikai képtelenség volna háborúznunk.

Ha úgy alakulna, hogy ez a szövetség neadjisten' nem állna már mögöttünk: akkor megenné a fene az egészet. Pontosabban el kellene gondolkoznunk azon, volna -e bármi esély a védelemre a ránk nehezedő keleti nagyhatalommal szemben.

A balti államok már jobbára választottak, amikor nem a harci gépekre és a nehézfegyverekre helyezték a hangsúlyt, ezt az utat volna érdemes nekünk is járnunk.
- duplagondol 2018.03.09 13:11:48
@Kullancs1983: "És sokra mész a szövetséggel meg a nehézfegyvereivel, ha azok épp máshol vannak lekötve, vagy mire ideérnének vele, már megszállták a teljes országot... "

Tehát..? Mi a teendő egy olyan ellenséggel szemben, amelyik két-három nap alatt képes lerohanni az országot..? Én nem értek az asszimetrikus hadviselés részleteihez, legfeljebb láttuk, milyen eredményekre voltak képesek vele a csecsenek az oroszok ellen, a Hezbollah Izraellel szemben, a szír felkelők vagy az Iszlám Állam katonái. Ezekhez képest egy jó előre kiképzett, a lehető legjobban felfegyverzett, professzionális állami hadsereg lényegében bármilyen ellenféllel szemben megállná a helyét. Megállná. Ha megvolna a kellő harci morálja és a hátország is egyként mögötte állna. Ezek megteremtése már jóval nagyobb falat volna.

"A balti államok mérete, lakossága és ebből adódó gazdasági helyzete kicsit más mint a miénk."

Egy harcmezőn felállítható összfegyvernemi hadsereg felállításának szempontjából én nem látok ordító különbségeket.
I. Minek húzni az időt? Igazad van. Végülis felnőttek vagyunk. Beszéltünk párszor. Az első randink kellemesen telt, élveztük egymás társaságát. Oldottak voltunk. „Megvolt a kémia”. A kérdés most már csak az, hogy legközelebb nálad vagy nálam? Átjöttél, történt aminek történnie kell. Egész…..
- duplagondol 2018.02.13 06:50:01
@ételizésítő: A #metoo lassan ócska propagandafogássá válik, amit a média mesterségesen túlpörget. Kár, mert egy nagyon fontos témáról van szó; törvényszerűen kellett viszont félresiklania akkor, ha senki sem igyekezett hangoztatni, hogy a nőknek ugyanúgy viszkethet odalent, mint a férfiaknak. Sőt; ez semmivel sem okolható kevésbé azért, hogy nem tudnak létrejönni normális emberi kapcsolatok.
A történelem menetét, nemzetek és birodalmak felemelkedését és eltűnését hosszabb távon egyetlen tényező dönti el: a technológiai fejlettségük. Az ezt lehetővé tevő közösségi tanulás, mozgósítóerő és forráshatékonyság pedig meghatározza, hogy kié lesz a domináns technológia: szinte kivétel nélkül az…..
- duplagondol 2018.02.12 04:30:16
@vajdasagi: A magyar törzsszövetség politikai-hatalmi-gazdasági alakulatként indult, de legkésőbb a vérszerződéstől kezdve az érzelmi faktor nagy szerepet játszott a megszilárdulásában. Ez a jellege , ti., hogy képes volt felszívni a más nyelvű népcsoportokat, a felzárkózás lehetőségének megadásával, nagyban segítette a Kárpát-medence meghódítását és elmagyarosodását. Az avaroknak pl. ez 250 év alatt sem sikerült, mindig is megvolt egy éles választóvonal az avar és szláv lakosság közt, amit átlépve gyakran megerőszakolták a nőiket vagy céltábla gyanánt előrehajtották őket a csatában.
Itt van nektek egy szép reklámszöveg, hogy örüljetek. Utána azért gondolkodjunk el néhány dolgon... Kezdjük azzal, hogy hol van ezen a látványterven a "barokk kert"? Hát sehol. Hogy hogyan nézhet(ne) ki valójában, azt a Magyar Építők honlapjáról tudhatjuk meg (2 kép). Nos, aki szerint ez barokk, az…..
A dán boldogság nyomában - 11. rész Novemberben és decemberben 8 posztban jártam körül (mind elolvasható itt), mi lehet a dánok boldogságának titka. Némelyik bejegyzés csekély figyelmet kapott, de volt olyan is, aminek 10.000 felett volt az olvasószáma, Sok komment is érkezett, és kirajzolódott…..
- duplagondol 2018.01.19 22:03:26
@midnightcoder2: Az a kissé paradox helyzet, hogy a dánok igenis építették a szocializmust, legkésőbb az első világháború óta - persze a maguk módján, a maguk szocializmusát, a szovjet modelltől természetesen teljesen függetlenül.
- duplagondol 2018.01.20 07:21:45
@Szaktanár: Egészen konkrétan bevezették. Emlékeim szerint talán 1917-ben, az orosz fejleményektől valószínűleg nem függetlenül, állami döntéssel sajátították ki a nagybirtokokat. Nem lényegtelen különbség persze, hogy hosszú távon, évtizedekre nyúlóan kárpótlást fizettek értük, a helyükön pedig önkéntes alapon működő termelőszövetkezeteket hoztak létre.
- duplagondol 2018.01.20 23:10:31
@nemecsekerno_007: Persze, hogy nem mindegy. Nagyon nem.
Soros György nem akarja hagyni, hogy nacionalista populisták szétzúzzák az életművét; A választási kampány finisében kínos helyzetbe került Orbán Viktor, amiért eltitkolta 1300 menekült befogadását; Magyarországon minden "kaputt" és ha így folytatódik, az ország átvitt és konkrét értelemben is…..
Az undercut történelmét tekintve, régebben a gazdag polgárok kedvenc frizurája volt, és csak annak lehetett ilyen haja, aki meg tudott fizetni egy minőségi borbélyt. Mára már a harcos szellemű férfiak védjegye, amely rendkívül sok verzióban kivitelezhető. ..
A mai Magyarországon „félhivatalossá” tett értelmezés szerint 1917. november 7-én nem forradalom, hanem puccs zajlott le Oroszországban, amelyet Lenin a németek ügynökeként hajtott végre, aki teljesen a német hadicélok érdekében, mintegy saját hazája ellen ügyködött, vírusként fertőzve…..
- duplagondol 2017.11.29 19:39:58
@Forum Curia: Lenin német utaztatása történelmi tény, egy történész sem vitatja.
- duplagondol 2017.11.30 06:46:07
@Forum Curia: Fritjof Meyer idézi a tanulmányában azt a titkosszolgálati jelentést, ami szerint "Lenin beléptetése Oroszországba sikerült. Teljes mértékben kívánságunk szerint dolgozik”. És nem csak a Cég volt a ludas: az akció Ludendorff német birodalmi tábornok felügyelete mellett zajlott, a kormány pedig összesen 82 millió aranymárkát bocsájtott Lenin rendelkezésére.

www.spiegel.de/spiegel/spiegelspecial/d-30300032.html
Kétféle ember létezik: aki nézi a Trónok harcát és aki majd fogja, mert annyian beszélnek neki róla, hogy végül beadja a derekát. Na jó, valójában van még egy réteg, aki nem ül fel a hypevonatra, vagy egyszerűen nem szereti azokat a dolgokat, amik ennyire mainstreamnek számítanak manapság. A Trónok…..
Kis távirdaszerelő műhelyből lett a világ egyik vezető izzógyártója a Tungsram, melynek exportbevétele egykor nagyobb volt, mint a teljes magyar mezőgazdaságé. Szakmai műhelye Bay Zoltán radarcsillagászati munkáját és a végül Auschwitzban elhunyt Bródy Imre kriptonlámpáját adta a világnak. Mentoruk,…..
- duplagondol 2017.11.13 17:40:47
@Jakab.gipsz: Kezdhetjük azokkal, akik évtizedeken át az élenjáró szovjet technológia bűvkörében tartották az országot.
Újabb indokolatlan hype tolja a Momentumot az elenzékinek mondott médiában, ezúttal nem az a nagy hír, hogy öten piknikeztek egy nemzeti ünnepen, hanem az, hogy 106 ismeretlen jelölttel vágnak neki a 2018-as országgyűlési választásnak. Viszont nem ez a baj, hanem az, hogy a Momentum látszólag nem…..
- duplagondol 2017.11.03 00:00:39
@histar007: "A maradék 97,5%-ot megkérdezni persze már nem volt fontos. Még az is összejött, hogy csak budapesti legyen a szavazás, hisz a vidéki suttyókat úgysem fontos megkérdezni, pedig a ő adóforintjaikból is ment volna a rendezés. Dehát ők lenézik a vidékieket."

Az eszed tokját. Úgy alakult, hogy csak Budapesti Választási Bizottságon keresztül sikerült átverni a kérdést, ami a legkevésbé a Momentumon múlt. A Patyi András-féle fideszes bandán már inkább. Eszük ágában sem volt eredetileg a fővárosra szűkíteni a gyűjtést, ha arányosan jóval többet, 130 ezret kellett összeszedni az országos szavazáshoz szükséges 200-nál.

Mécs János szövegét pedig te sem értetted meg. Ami azért egy lakmuszpapír, már bocs, Abban az esetben, ha elolvastad egyáltalán.
A világútlevél előtti korszakban nem volt egyszerű külföldre utazni, főképp az „imperialista” országokba nem. Ilyennek számított a nyugat kapuja, az osztrák főváros, Bécs is. Pedig a Pratert, a romantikus császárváros ódon utcaképéhez hozzátartozó fiákereket, a Stephanskirchét, a monarchia…..
Csak szubjektív listát lehet készíteni azokról a művekről, amelyek az ötvenes éveket, illetve a személyi kultuszt idézik. Vagy azokról, amelyek akár konkrétan, akár áttételesen az 1956-os forradalommal, és a forradalom utóéletével foglalkoznak. Remek filmeket forgattak az 1970-es, 1980-as, 1990-es…..
- duplagondol 2017.10.21 23:24:26
@Tristee: "a 70-es, 80-as évekbeli Kádár-rendszert kedvezően bemutató filmre"

Bizarr egy élmény lenne... Te hogyan képzeled el..?
- duplagondol 2017.10.22 00:45:23
@Time Goes By: "pont ennek a szűrőnek köszönhető, hogy mennyire korcs volt (és tán még most iis) a magyar filmszakma, és mennyire nem tud megállni a saját lábán, és mennyire ragaszkodik az állami csöcshöz."

Igen, ez is egy szempont. A mostani bajok nagy része viszont szerintem nem annyira a múltban gyökeredzik, alapvetően más volt a rendszerváltás előtti és utáni filmkultúra. Tegyük fel a kérdést: hányan néznék ma meg az Ötödik pecsétet, a Tízezer napot, ha lefutnának néhány kört a művészmozikban és kapnának az alig olvasott újságokban néhány igen pozitív kritikát? Akkor, abban a világban ismertek lehettek (mondjuk, a Tízezer nap pont nem a legjobb példa a három T koordinátrendszerében): szóval, ismertek lehettek, mert e tekintetben is érvényesült az 'eszi, nem eszi, nem kap mást' elve. Meg még sok mindenben, az élet minden területén, amire persze annyira nem emlékszünk szívesen.

Nagyobb baj ma az, hogy a kommersz itt nálunk csak simán a nyugatinak az utánérzése vagy még inkább, egyszerűen: színvonaltalan sz.r. De úgy az, hogy nem igazán volt neki Kádár-kori előzménye. A művészfilmek, ha már így nevezik őket, pedig nem ütik át az ingerküszöböt: persze, ki tudja, mennyivel sikeresebbek volnának, ha nem a piac vastörvényei közepette kellene érvényesülniük.

Akárhogy is, Cannes méltányolta nem egyszer a magyar filmet, a Fábri-, Jancsó-, Huszárik- és egyéb életműveket, gondolom, te sem becsülöd le. És lehet, hogy félreérthető voltam: nem vagyok én sem az a fajta, aki Hollywoodot úgy en bloc mindenben leszúrja. Nem is állítom azt, hogy a fent említett elzárkózás üdvös volt, sőt. Legfeljebb azt el lehet ismerni, hogy így vagy úgy, de a magyar kultúra fejlődése szempontjából lehettek kedvező vonzatai (IS!).
Az 1944 –es esztendő nyarára és őszére nagyot fordult a második világháború menete: az orosz csapatok jórészt kiűzték a Szovjetunió területéről a németeket (csak a Baltikum maradt még a Wehrmacht kezén), sőt megindult a Lengyelországban állomásozó német erők megtámadása is. Eközben – 1944 nyarán -…..
- duplagondol 2017.10.18 20:27:29
@Morpheus.: Valószínűleg akkor is másként alakul a helyzet, ha mindkét országban sikeres a kiugrás. Még így, a történtek után is komolyan felmerült brit és amerikai részről, hogy néhány partiumi, határ menti területet meghagyjanak a magyaroknak. Sztálin hangos 'Nyet!'-je végül pontot tett a dolog végére.
Utunk során vidéki falvakon áthaladva egy érdekes helyre lettünk figyelmesek, ahol többségében régi NDK-s járművek álltak már évek óta...
- duplagondol 2017.10.17 11:20:53
A Publicus most közzétett kutatása szerint az MSZP válságából egyedül az LMP profitált. A párt utolsó két hónapjának Szél Bernadetthez és a Ron Werber koordinálta kampányhoz köthető felívelő tendenciája éles ellentétben áll a Momentum -- e felmérés mások által is visszatérően igazolt --…..
- duplagondol 2017.10.13 18:38:56
Fontos odafigyelni arra, hogy a hype-nak igencsak nagy ereje van: Szél B. is nem kis részben azért törhetett most előre a közvélemény-kutatásokban, mert újdonságként hatott a jelölése. Éppenséggel szintén a frissesség érzete volt az, ami a kezdetekkor a Momentumot is felfelé lendítette. Hogy meddig, az még kiderül, pár hónap elteltével akár már ők is tűnhetnek fakónak a választók szemében. Hosszú távon, a választási kampány finisébe érve azért az lesz az egyik döntő tényező, amire fentebb is utalás történt: ti. hogy a Momentum már a kezdet kezdetén központi kérdésként kezelte az országos hálózat kiépítését. Több tekintetben már le is körözte a nyolc éve ezzel küszködő LMP-t.

A túlzott fiatalság valószínűleg hátrány is, előny is. A Momentumnak jellemzően vagy fiatal vagy idős választói vannak, utóbbiak sokszor fellelkesülnek, ha már csalódtak az eddigi politikában. A 'komolyság' látszata persze egyáltalán nem mellékes a Momentum jövője szempontjából. Nem tudjuk egyelőre, ki lesz a miniszterelnök-jelöltjük - Fekete-Győr és Szél, egyébként véleményes összevetése mellett így azért egyéb kérdések is felmerülnek.

Végül pedig hafr utolsó mondata lényeges körülményt sejtet, ha itt etatista és meritokrata felfogású programok fognak összecsapni. E tekintetben az LMP közel sem azonos a Momentummal - a választók többségének szemében viszont valószínűleg sajna nem ez, hanem az imidzs, a külcsíny és persze a hitelesség látszata fog dönteni.
1.       Minket nem néznek homárnak, ha nyílt színen Labellózunk, sem akkor nem pussy-znak le, ha szoprán gügyögünk kölyökkutyákhoz 2.       Erekciós problémák. Nem kell részletezem, ugye? 3.       Egy férfi csak inkognitóban mehet herevasalásra, mialatt mi orrba-szájba plasztikáztathatunk, és az…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre Kedves Munkahelyi Terror Blog! Legutóbbi állásjelentkezésem történetét szeretném megosztani veletek, amiben a világ egyik legnagyobb távközlési szolgáltatójának HR-esei 10+ óra munkát igénylő próbafeladatot adtak a…..
- duplagondol 2017.10.04 21:34:18
@metal: Létezik ebben a világban két szó, az 'igen' és a 'nem'. Vagyunk néhányan olyan elmaradottak, hogy még ragaszkodunk hozzájuk.
Az Around The World 4K Budapestre is ellátogatott és egy lélegzetelállító videót készített a magyar fővárosról. Csodás műemlékek, zseniális drónfelvételek, tűéles képek és meglehetősen effektív zenei aláfestés garantálja a maradandó vizuális élményt...
1889. Egy Seattle-i bank biztonsági őre - a pusztító földrengés után - az épület romjai közt megmaradt páncélszekrényt őrzi..
  Fotó: Pexels   Már sok szempontból bemutattam életformánkat, és a kapott levelekből az is kiderült, olvasóinkat legjobban a folyamatok érzelmi, és lelki oldala érdekli. A kezdetektől igyekszem erre odafigyelni, és az érkező kérdések megadják az irányvonalat. Persze, a szexjelenetek leírását is…..
- duplagondol 2017.09.17 11:45:43
@pszichostation: Lehidalok, de tényleg. Felteszem, azért a szakértelem nem csak ebben a formában mutatkozik meg nálatok, másként igen nagy volna a baj.

(Ui: a 'hogy' elé vesszőt rakunk. Az 'amugy' pedig hosszú 'ú.' Csak a példa kedvéért.)
- duplagondol 2017.09.17 18:33:16
@csakférfi: A túlzott magabiztosságot kihagytad a listádról. Különben mi végre volna ez az állandó 'én', 'én', 'én'?
- duplagondol 2017.09.17 18:34:25
@pszichostation: Írás. MegÍtélek. Ezek alapján (is) pedig: helytelenül.
Ikarus Úttörő Ikarusok 2017.08.22 19:50:26
Mint minden nagy járműgyártó, így az Ikarus is készített kísérleti járműveket, melyek sokszor megfeleltek a szigorú nyugati elvárásoknak is, ám emiatt az Ikarus fő piacának számító KGST nem szívesen vásárolta, meg ezeket, így az úttörő típusok többsége nem került soha gyártásba, vagy ha igen, akkor…..
- duplagondol 2017.08.27 07:04:00
@prokee: "Na, ennek a gazdasági modellnek nem lehetett szembe menni"

Dehogynem, a hetvenes években megkezdődő rekonstrukciók pont erről szóltak. A legtöbb helyen, mint például Csepelen, persze az ilyesmi valóságos pénznyelőnek számított, a végeredmény pedig erősen kétséges volt. Akkor pl., ha '75-ben a párt, ezúttal VALÓBAN politikai alapon, elutasította, hogy a Yamaha gépekkel, szakértőkkel lecserélje a Pannónia szinte teljes üzemegységét. Helyette még abban az évben megszüntették Magyarországon a motorgyártást.

És persze, a rekonstrukció, nagyrészt nyugati gépekkel, az első helyek egyikén járult hozzá az ország végleges eladósodásához. Úgy, hogy az összképen sokfelé (de nem mindenhol) lényegében alig változtattak a behozott új masinák. Világossá válhatott, hogy szarból nem lehet várat építeni, ha ezeken a helyeken általában förtelmes volt a szervezettség és a munkakultúra.
- duplagondol 2017.09.14 15:10:39
@A teremőr: Köszönöm szépen, ezt elraktározom magamnak.

Azzal kapcsolatban, hogy mikroprocesszor-fronton mekkorát tudtak volna alkotni, nyilván vannak, voltak bőven szkeptikus hangok is.
- duplagondol 2017.09.14 15:14:34
@Darth Peter: Szovjet-magyar relációban is, a 'vas és acél országa' sztorijának helyettesítésekor is bőven voltak buktatói ennek a történetnek.

A Vörös föld c. film annak idején töviről-hegyire végig is járta a témát.

www.dailymotion.com/video/x5dyqsr

www.dailymotion.com/video/x5dyqw5