Regisztráció Blogot indítok
Adatok
- duplagondol

1 bejegyzést írt és 998 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A háztípus, ami tervek helyett szájhagyomány alapján épült és amit nem is a Kádár-korban találtak fel.  Forrás: Hungaricana - Budapest Főváros Levéltára - HU_BFL_XV_19_c_11_2642..
- duplagondol 2022.02.09 22:17:23
@Girhes Joe: Romániában és Szlovákiában járva én nem fedeztem fel ilyen éles határvonalat... Te milyen különbségekre gondolsz?
- duplagondol 2022.02.09 22:17:32
@Muhammad Balfas: A cikkben említett harmincas évekbeli, Major Máté által tervezett ház ma így néz ki (a Műemlékvédelem-folyóirat 2018/1-2. számában írt róla Prakfalvi Endre):

https://www.google.com/maps/place/Budapest,+G%C3%B6mbak%C3%A1c+u.+19,+1185/@47.4329263,19.2121729,3a,75y,107.63h,85.81t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJgSjSdckdsjAdv-vG4f-oA!2e0!7i16384!8i8192!4m5!3m4!1s0x4741c2207c5e9637:0x35ecf31f40b4ad4b!8m2!3d47.4329252!4d19.2123798
- duplagondol 2022.02.09 22:18:04
@para_noir: Azt gondolnám, ha sikerülne külön bejáratúvá tenni a felső szinteket, kétfelé osztva jobb eséllyel is lehet eladni őket. Úgy már talán megérné akár húszmilliót is rákölteni a felújításra.

www.penzcentrum.hu/hitel/20210118/kilatastalan-helyzetben-rengeteg-nyugdijas-a-csok-babavaro-menti-meg-oket-1109282#
magyar-magyar szótár Momentum 2020.05.15 05:50:27
-fejezet a Nullakiterjedésű bázisnélküli programpártok a képviseleti demokráciában c.nagydoktori'ból "Várj! -egy pillanat..." /Az úr poenja A koldus és az Úr c. chaszid írás-kommentáló anekdotából/   A Momentumnak 2019-ben nyuggerek gyűjtötték az aláírásokat az ajánlóívekre és főleg…..
- duplagondol 2021.02.09 09:21:15
@Frick László Intézet: Képben volnánk, abszolúte: "Arra vonatkozólag, hogy a világ olyan, amilyen, senki részéről semmiféle panaszt nem vagyok hajlandó elfogadni."

Aztán persze érdemes figyelni arra is, amit ezután leír. Elég sok dilemmát említ Őintézeted, amivel a nagy korrupcióellenes hevület közben bárkinek érdemes számot vetnie. A Baranyi-féle megoldás, itt gebedjek meg, tetszik: titkos vágyálmaimban egy szükségállapotot képzelek még ehhez, a törvények ideiglenes felfüggesztésével, egy magyar Pinochet vagy egy magyar Napóleon útmutatásai alapján, aki TERMÉSZETESEN azonnal visszaállítja a jogszerűséget, amint ki vagyon söpörve az istálló. S a haza fényre derül.

A dilemmáról nyilván ennyit. Ami ezen innen van, az olyan apró-cseprő dolgokra korlátozódik, mint mondjuk a titkosszolgálati megfigyelés lehetőségeinek a kiszélesítése (de jó lesz!), a büntetési tételek radikális felemelése, ehhez szorosan kapcsolódóan pedig a vádalku széles körű alkalmazása. Például. De hogy a vádlott utólag nem épp ÁVH-szerű módszerekre panaszkodik -e, amikor a vallomását idézi fel a kocsmában, arra nincs garancia.

Arra sem, hogy az ezt követők nem fognak lopni (hajjaj...), de még inkább arra, hogy az egész negítélése nem relativizálódik. Hogy a Gyurcsány-féle eredeti tőkefelhalmozódás (lsd. anyóspajtás) az nem korellál -e a tiborczpistáéval, és nem mondatik ki a verdikt: az első millióról, akarom mondani, milliárdról nem illik, ugye... Hogy, ha bárki a CIA-nál másképp gondolná, akkor érdemes őket figyelmeztetni arra, hogy állami tenderen isteni szerencsésnek lenni még mindig jobb, mint ír szeszcsempészként vagy indiánokat hatósági kenőpénzekkel legázoló olajbáróként elindulni az élet szamárlétráján.

Ha van ezekre válasz, akkor az talán az: hogy érdemes tenni egy másféle világért is. Vagy bejön, vagy nem. A fenti Hamvas-féle idézetet többféleképpen lehet folytatni. A szennyben gázolva, de legalább levegőt véve idézni, újra és újra, például.
- duplagondol 2021.02.09 09:31:10
@Frick László Intézet: ...végtére is: akármennyire is vitatkozunk vagy nem vitatkozunk itt, az értelmi tisztesség, amiről Hamvas ír, mindenképp elmegy vagy elmehet közös nevezőnek. Az, hogy a belátás után mi következik, már más tészta. Készséggel elismerem, hogy bloggernek lenni áldottabb állapot, mint politikusnak, bár a középkor hegyi remetéi kábé szintén így voltak ezzel. Nem, mint a magukat dagadtra zabáló világi szerzetesek.
- duplagondol 2021.02.09 09:42:12
@Szorgalmas Gyémánt: Ki a francnak van kedve, ideje elolvasni tízezer oldalt? Ez legyen az okoskodó tudósok reszortja, de nem azoké, akiknek felelősen kell egy országot irányítani.

Nem mintha ez a kezdete lenne valaminek - hanem régóta a következménye annak, hogy a szakértelem burzsoá, akarom mondani, kommcsi trükk. Csak így tovább a lenini úton, elvtársak, azt viszont engedtessék már meg: hogy az ilyen mussolinista magabiztosságnak súlyosabb következményei is lehetnek, mint hogy a kínai vakcina mellékhatásaiba TALÁN, esetleg belehal egynéhány ember. Ha az Akarat megelőzi a pályán az Értelmet, akkor utána általában elég komoly hajtűkanyarok szoktak következni.
Törzsolvasóink tudják, hogy mi itt a Lemilnél imádjuk a listázást (ebben is hasonlítunk egynémely, sportot kedvelő magyar politikushoz) és az ehhez kapcsolódó szavazóposztokat. Sorozatunkban foglalkoztunk már kiemelkedő hadvezérekkel, a papírformát felrúgó ütközetekkel, történelemformáló…..
Miután Léva várát körbejártuk, visszatértünk a kocsihoz és az 51-es főúton közelítettük meg Nyitrát, ami napjainkban Szlovákia hatodik legnépesebb városának számít. A Nyitra folyó hídján átkelve jobb kéz felől feltűnt a dombra épült vár, míg a folyó túloldalán a távolban a Zobor-hegy nyújtózkodott…..
A következő egy héten ismét a regionális vasútvonalak, közismertebb nevükön mellékvonalak témakörével foglalkozunk. Miután korábban már volt szó a kérdésről általánosságban, ezúttal három konkrét vasútvonal közelmúltbeli történetében merülünk el részletesebben. Tudatosan olyan vonalakat…..
Fiatalon álmaim netovábbja volt, hogy végre legyen egy komoly pasim. Hogy együtt lehessek valakivel, megosszam vele a gondolataimat. Például nagyon vágytam rá, hogy együtt menjünk bevásárolni. Ez most iszonyú infantilisnek tűnik, de akkoriban, félig még gyerekként az, hogy valakivel felnőtt módra…..
- duplagondol 2020.03.07 08:43:38
@Rodney2: A lényegre tapintottál, de nyilván te se lettél a spanyolviasz feltalálója. Tavaly augusztusban egyébként én is készítettem egy statisztikát a legnagyobb, 'r'-betűs magyar társkereső oldal flehasználóiról. Azt ugyan nem mutatja ki, hogy ki melyik korosztályt keresi, másként viszont tanulságos volt.

drive.google.com/file/d/1P6iGYmgHwChsm5_kbJnTuwhpG41CYYV5/view?usp=sharing
        Magyarország talán belepusztulna, ha kitépnék belőle a hazugságait. A húsába nőttek a hazugságok, a nyelvébe, a szokásaiba, a hétköznapjaiba.       Az első hazugság az, hogy a magyar szabadságharcos nemzet. Ferenc Jóska és a Lovastengerész után Kádár Jani bácsit is elfogadta nagypapának.…..
- duplagondol 2020.01.17 05:01:40
@kisa: Tanárként érintett volnék a témában és hát, finoman szólva sem a fent vázolt történelemszemléletet hallják tőlem. Mégis, van ez úgy, hogy a plebs többségének gyermekeit nem nagyon érinti meg a téma. Nem hallott róla, nem érinti meg, nem foglalkoztatja - vagy azért, mert én adom szarul elő vagy mert inkább otthon a szülőket is messze inkább foglalkoztatja a jelen, mint a múlt. Ezt csak az összkép végett írom: hogy tehát ne értékeljük a szerepénél túl ezt az egész schmittmáriás mákonyt. Csak amennyire érdemes - az is épp elég.
Az előző részben felvázolt, a dízel üzemű és teljesen elektromos hajtás közötti kis szén-dioxid kibocsátás szempontjából kis különbség felvetésére rövidesen megjött a válasz a Financial Times hasábjain. A VW által publikált adatok szerint az elektromos eGolf és a dízel motorral felszerelt változat…..
- duplagondol 2019.12.24 15:30:22
@ZöldEnergia: Ez biztatóan néz ki, feltéve, hogy a feketekőszén elégetésével nyert energia a 2010-es évek után újra kevesebb, mint az atomerőműveké. A nagyobb gond viszont továbbra is a hektikussággal van. A nap-és a szélerőművek 2017-ben a legjobb napokon huszonháromszor termeltek többet, mint a legrosszabbon. A kérdés még egy jó ideig az lesz, hogyan és mivel tudják ezt a különbséget kiküszöbölni.
Az 1552. évi egri ostrom, valamint Dobó István vitézeinek hősiessége alighanem mindenki számára közismert tény. Az alig kétezer védő 38 napon át tartotta a várat Ali budai beglerbég és Kara Ahmed nagyvezér 25.000 fős ostromló serege ellenében. A vár védelmére összevont különféle csapatok között…..
- duplagondol 2019.12.01 12:29:43
@bloggerman77: A mezővárosi polgár egy létező fogalom, nemde?
Az idei nyáron feltűnően sok és mérges szúnyoggal találkozhattunk. A nyirkos és nedves időre fogtuk, de most kiderült, hogy ezért nem csak a természet volt a felelős...
Pozsgai Zsoltban az önkormányzati választás estéjén eltört valami. Azt mondta el egy interjúban, amit az év elején Varga István ügyvéd, a KESMA-kuratórium elnöke szintén kifejtett. Nincs ínyükre a lebutított kormányzati kommunikáció, a különbség csak az, hogy a főkurátort azonnal kirúgták, az írót…..
- duplagondol 2019.10.28 07:49:31
@Netuddki.: Én a szavaidból, bocsáss meg érte, az előző kurzus médiaviszonyainak mentegetését érzem bele. Volt fokozatnyi különbség a Fidesz propagandamódszerei és mondjuk a Népszabadság, a Népszava hangneme között. Mondjuk, választások idején egyre kevesebb. Már csak a tulajdonviszonyok alapján is kilógott akkor a lóláb, illetve a vörös farok: ami igenis torzította az objektivitást.
Egyetemista koromban jártam először Lyukóbányán, mikor antropológus hallgatóként kérdőíveztem a területen. Számos régi és új lakóval beszélgettem, köztük nem egy özvegyasszony volt – bányász özvegy, akik sokat meséltek a völgy fénykoráról, és a bányászéletről. Sokuk nem sokkal azután vesztette el…..
- duplagondol 2016.02.20 11:30:04
@Miskolc régen és ma: Azt hiszem, létezhetett egyfajta kettősség, mondjuk azokat nézve, akik műszak után megitták a jól megérdemelt sörüket és azok közt, akik még naplemente után jóval is a vendéglátó-egységben tartózkodtak. Ilyesféle kép állt össze nekem Moldova Komlóról készült riportkönyvének olvasása után is, és beszélik mifelénk, a Dunántúlon, Balinkabánya mellett, hogy mindenkor akadtak lógósok, protekciósok az üzemvezetés körül. Nem szólva a lopásokról: ismerem a bánya igazgatóját, akit, amikor 1990-ben, MSZMP-pártalapon kineveztek a bánya vezetőjének, azzal vágott vissza a leépítés ellen tiltakozóknak, hogy 'ti is felelősek vagytok abban, hogy Balinka ide jutott'. Akárhogy is, engem ebben a történetben egyrészt a számok érdekelnek, az, hogy mennyire volt ráfizetéses a korszerűtlen technikát alkalmazó szocialista iparpolitika. Önmagában az, hogy fele (?) létszámmal az amerikaiak hozni tudták a korábbi számokat, már különbségre utal. És hogy, mekkora a felelőssége a rendszerváltáskori csődben a gyárigazgatón túl az egyszeri munkásnak, akit, ha megengedő vagyok, úgymond 'megronthattak a körülmények'. Hogyan, mikor került szembe az aljasság, a sunyiság egy, egyébként valóban létező proletár erkölccsel - ilyen helyzetekre talán a te Történeteid is rámutathatnak.
- duplagondol 2016.02.22 21:46:32
@Miskolc régen és ma: Sikerült végül valamire rábukkannod? Engem konkrétan határozottan érdekelne a dolog.
- duplagondol 2019.10.18 17:19:52
@Miskolc régen és ma: Részvétem...:-( A könyvet pedig köszönöm. Három év után válaszolni... ez nem szégyellendő, hanem inkább becsülendő...:-)
Legyen itt egy zebra! című kampányunk befejező hetéhez érkeztünk legfrissebb beszámolónkkal a Rákóczi útról...
- duplagondol 2019.10.06 19:12:54
@Magyar Gábor6817: Könnyen beláthatod, hogy másfelé nemigen közlekedhetnének azok a buszok, amik NEM a Keletitől indulnak és NEM a "Felszabon" állnak meg. Persze, ha volna itt egy berlinihez, párizsihoz, londonihoz etc. hasonló összetett földalatti rendszer, ami kiváltaná a külvárosi buszokat is, egészen más volna az összkép.
- duplagondol 2019.10.06 19:17:08
@ember100: Arról nem szólva, hogy az U-Bahn vonalai, amik a központban még a föld alól indulnak, valahol a városszéli mezőkön érnek véget. Gazdagrét-Rákospalota-metró, jut is eszembe.
1897. A Fehér-hágó, más néven a Halott lovak ösvénye (Dead Horse Trail) alaszkai Klondike aranyláz idején, a hóolvadás után. A különlegesen nehéz terepet a lovak sem bírták, és tucatjával hullottak el..
- duplagondol 2019.07.08 21:06:22
@MIG-31: Erről a kalapviselésről nekem egy nálunk, a Tanácsköztársaság idején készült kép ugrik be. Tényleg nem volt ember, akinek ne lett volna kalapja.

ww1.blogberth.com/2019/03/21/mar-21-1919-the-hungarian-soviet-republic-is-e/
Viktor időnként - talán átiszogatott zsugás nap után - büszkén megemlíti, hogy ő mekkora májer ultiban. Mi több, párhuzamot von e játék és a politika között mondván, hogy aki jó kártyás, az csak kiváló politikus lehet, és szerinte az ulti igazi hungaricum, ezt csak mi magyarok tudjuk jól játszani.…..
- duplagondol 2019.05.22 21:41:00
- duplagondol 2019.05.23 18:41:57
@ulpius66: Akkoriban ezt sokan komolyan is gondolták. Rákosi Jenő az újságjában kampányt indított a '30 milliós magyarság' megteremtésére. Komoly(nak látszó) értelmiségiek hirdették, hogy Magyarországnak döntő befolyást kell gyakorolnia a Balkán felett (úgy, mint a középkorban), a határokat pedig a balkáni vízválasztó hegységekig kell kiterjeszteni. A végén pedig még Szófiában is meghatározó lenne a magyar nyelv használata.

epa.oszk.hu/01300/01326/00142/pdf/EPA01326_mozgo_vilag_2012_08_5769.pdf
Kedves hallgatók! Folytatjuk beszélgetésünket a Tűz és Jég világáról, ezúttal katonai kérdésekkel. Arra keressük a választ, hogy miért tart évezredek óta a középkor Westeroson, és az ókor Essoson. Ismertetjük a két kontinens állam- és hadszervezeti rendszereit, azok működését. Hogyan, mivel vívják…..
- duplagondol 2019.05.19 16:27:32
És még mennyi mindenen lehet agyalni... Wallerstein írja, hogy "az államadósság ismeretlen fogalom az ókorban, s nem találkozhatunk vele a középkorban sem, mivel ekkor a központi kormányzat még elég gyenge, s az utódlás is bizonytalan volt." Annyi persze igaz, hogy Westeroson és Essoson eléggé egybemosódnak a történelmi korszakok. Eleve elkülönül egymástól az ókori típusú, több százezres, etetni való lakossággal megáldott főváros és a hűbéres, de inkább familiáris elveken működő ország. A Szabad Városok a tenger túlpartján pedig már a tőkével rendelkező újkori köztársaságok prototípusait adják, középkori városállamok formájában.

Mármost akad itt rengeteg kérdés: mire megy el az irdatlan sok kölcsönpénz, ha a király az aranyköpenyeseken, a Városi Őrségen kívül lényegében nem tart fenn állami haderőt? Nem látni érdemi bürokráciát, kormányszékeket, nem kell költenie még az igazságszolgáltatásra sem, ha legalábbis az úriszék zakatolása vidéken eléggé zökkenőmentesnek tűnik. Az azért mégiscsak gyanús magyarázat R. R.-től, hogy lovagi tornákra, borra és királyi prostikra megy el a sokcsillió arany.

Az újkori Európában az államadósság megjelenését főként és elsősorban a háborúk okozták. Westeroson az ilyesmi elvben már csak azért is elképzelhetetlen, mert az egész kontinenst EGYETLEN királyság szeli át, még ha régen hét is volt belőle. Ámbár talán van valami abban, hogy a tengeren túli pénzemberek, zsoldoskompániák esetleg igyekeznek megsegíteni, gerjeszteni a belviszályokat, belháborúkat, ha ez leginkább nekik áll érdekükben.

A fő spíler a pénzügyek terén vitathatlanul Kisujj. Az a kliens- és járadékvadász rendszer, amit ő, Cersei és Varys az udvarban működtetnek, valahol a történelemben mindig az abszolutizmus előzménye volt (és az volt már a kései római köztársaságban is). A legkönnyebben talán Richelieu világával lehetne rokonítani. Mégis, az abszolutizmus minden egyéb kelléke hiányzik innen. Kezdve mindenekelőtt az említett állandó hadseregnél és az egyre specializálódó bürokráciánál. Folytatva azzal, hogy a vidéki nagyurak látszatra szinte tökéletes autonómiával rendelkeznek. Uralmuk helyi gyakorlásába a király nem szól bele, sőt, 'őrzőknek' nevezi ki őket. Úgy állnak a familiárisok piramisának élén, hogy abszolutizmushoz képest (legalábbis európai mércével) egy kb. ötszáz évvel korábbi időszakot képviselnek. Majdnem, mert a leggazdagabbaknak, a Lannistereknek vagy a Tyrelleknek még saját zsoldos hadseregük is van.

Elvileg semmi sem korlátozná őket abban, hogy az uralkodóra tetszés szerint ráerőltessék az akaratukat. Nemhogy rendi gyűlés nincs viszont, még bárói tanács sem. A király szava szent, előtte csak főhajtással lehet megjelenni. Egy szavába kerül és lefejeztetheti a királyság egyik legnagyobb hatalmú lordját. Miközben, még egyszer, nincs saját hadserege. Nincs városi polgárság, aminek az erejére támaszkodhatna a nemességgel szemben. Még csak nem is papkirály, ha az állam és az egyház szét van választva egymástól. Maegor óta szerencséjükre ki van zárva a lehetősége az invesztitúraharcnak, komoly birtokok híján viszont a Hét Hite nem több, mint egyszerű kelléke a királyságnak.

És egyébként miért nincs Westeroson komolyan vehető polgárság? Essoson pedig miért van? Agyonadóztatnák a parasztságot, akik így nem tudnak többletet termelni, de megint csak, mire megy el az adó? Egyáltalán, mit lehet tudni a westerosi parasztokról? Nyilván úrbéres telkeik vannak, még beszolgáltatási kötelezettséggel is tartoznak a hosszú tél idejére, rabszolgaként viszont tilos kezelni őket. A hosszú nyár pedig talán lehetőséget biztosítana a termény, közép- vagy hosszútávon pedig akár a tőke felhalmozására is.

Akárhogy is, a Trónok harcában a társadalom alkotói meglehetősen autonómnak tűnnek, több száz év alatt mégsem fejlődik viszont előre az egész szinte egy tapodtat sem. Mintha egy redisztribúciótól fűtött, mindenható állam fogságában élnének, pedig nem. Ha a Szabad Városokban esetleg léteznek innovatív technológiák, a braavosi navigációs rendszerektől kezdve a myri csipkegyártáson át egészen a lysi vegyiparig, akkor azok minden jel szerint nem áramlanak ide be. És mondjuk Martintól inkább várható, hogy mondjuk a Mások eredetére vagy Jon apjára ad majd választ, semmint ezekre a kérdésekre..:-)
- duplagondol 2019.05.20 21:02:47
@sirdavegd: Legalább százötven évre megfékezte... Akkor, ha Európa lakossága alig volt nagyobb 1500 körül, mint 1300 táján. Úgy látszik, a kontinens a középkori termelési módszerekkel ennyit, kb. 80 millió embert tudott kényelmesen eltartani. Az igazán nagy zűrök, megannyi éhínséggel, a XVI.-XVII. században következnek be, a vetésforgó elterjedéséig tartó átmeneti korszakban.
A várva várt epizód sok szempontból zseniális, de néhány okból azonban végtelenül szomorú és csalódott vagyok. A nagy probléma, hogy kizárólag az igazán fontos szempontokban bukott meg a sorozat. A körítés szép és jó, a látvány általában fenomenális, de a setting mit sem ér, ha a történet nem…..
Pár hónapja regisztráltam Instagramra. Elsősorban plus size témában nézelődöm, posztolgatok néha. (Ha érdekel, madebyterkati néven ott is megtalálsz.) Lehet csak én vagyok túlságosan vaskalapos, prűd vagy nevezze ki hogyan akarja, de folyamatosan azt tapasztalom, hogy a legtöbb plus size hölgy(?)…..
Tegnap focimeccsen ültömben – nekem mindig ott támadnak a világmegmentő gondolataim és nem a budin mint a többségnek – azon elmélkedtem, hogy mennyire meghatározza az életünket a környezet, ami körbevesz, annak minden részletével egyetemben. (Aztán innen elkanyarodtam mindenfelé, legalábbis ebben a…..
A "mi lett volna, ha..." típusú felvetésektől a történészek egy része idegrohamot kap, a másik része egyszerűen nem foglalkozik vele, a harmadik rész pedig szívesen elbabrál a lehetőséggel, persze hangsúlyozva, hogy ez csak amolyan gondolatkísérlet, senki ne vegye komolyan. Az újságírókat nem kötik…..
- duplagondol 2018.11.16 00:32:25
Franciaországon, annak ellenére, hogy a viharos múlt század után megnyugodni látszottak a kedélyek, újra forradalmi hullám tör ki. Miközben az algériai kikötők bejáratánál már ott olvasható az "Achtung! Schiffe!" felirat, Marseille-en éhséglázadás söpör végig. A résztvevők a lenini forradalmat éltetik; mások inkább bandákba szerveződve a helyi zsidónegyedet kezdik fosztogatni. Az általános zűrzavart csak a Kaisers Armee újbóli párizsi bevonulása tudja lecsillapítani, ideiglenesen. A barikádokat géppuskatűzzel lövik szét, a vér csak hullik, hullik. Az újabb kivonulást követően végül egy köpcös, alacsony tábornok csinál rendet. Megkezdődik a katonai diktatúra időszaka, egyben a katolikus Franciaország, 'Európa legkeresztényibb nemzetének' másodvirágzása.

Németországban időközben az újabb Kaiser önként átadja alkotmányos hatásköre nagy részét a Reichstagnak. Negyven év viszonylagos béke és jólét után a katonai diktatúra is megdől Franciaországban, de a szabadsághoz visszaszokni nehéz lesz, szinte lehetetlen. Közben azért az európai egység összeforr a diktatórikus Oroszország elleni könyörtelen háborúban, ahol még idejében sikerül az egyesült német-francia-brit haderőnek védőernyőt borítania Kelet-Közép-Európa kis népei fölé.

Béke. Szabadság. Egyetértés. Tizenegy hófehér galamb énekli a Marseillaise-t a világbajnoki győzelem előtt, 2018-ban. Soha többé. Soha többé. Függöny. Vége a második felvonásnak.
Inkább érdekes vitaindítónak nevezném a mai írást. Beküldője (nevezzük Bélának) véleményével sok ponton lehet vitatkozni, én sem értek vele egyet sok mindenben, de éljen a sokszínűség – lássuk tehát, miként látja ő a dolgokat! Magyarország kívülről – új sorozat a Határátkelőn! Milyennek látod…..
Válasz: X nem más, mint I. Miklós orosz cár (Nyikolaj Pavlovics Romanov), aki 1825-től 1855-ben bekövetkezett haláláig ült az Orosz Birodalom trónján. Az a bizonyos harc a kudarcba fulladt krími háború volt melyet az oroszok a "nyugoti hatalmak", az angol-török-olasz-francia  hatalmak ellen vívtak…..
- duplagondol 2018.11.02 18:45:35
@hisztóriaesztmagisztravíté: Köszönöm szépen, még gondolkozom azon, hol tudnám nevelgetni. És: a blog jó ötlet volt, feliratkoztam rá, várjuk a folytatást!..:)