Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pdatech

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Persze kicsit inkább eye candyről van szó, de azért kétségtelen, hogy élményszerűbb így a termékválasztás és vásárlás, mint mondjuk végtelen hosszan emailezgetni egy support@cég.hu-val. A szolgáltatást itt lehet tesztelni. ..
A HTC bejelentette új készülékeit. Íme: HTC Flyer. Kezdjük a táblagéppel. A HTC a Flyerrel a kisebb kijelzős, kisebb felbontású szegmensbe lépett be. Kb egy Galaxy Tab-ot dobtak most piacra, egy nagyon szép, unibody házban, és Android 2.4-gyel (friss Gingerbread + HTC Sense…..
pdatech 2011.02.15 23:59:58
@balintd: Maximálisan egyetértek, hogy leírni nem szabad semmiképp néhány modell alapján. Pl. a facebook telefonokról vagy 6 hónapja pletykált a világ, tagadták is, de valószínűleg már akkor ezzel voltak elfoglalva és valószínűleg már a facebook eladott vagy 10 millió darabot előre. Ez végre adhat olyan volumeneket, amiről Peter Chou mindig is álmodozott.

Az persze a másik oldala a történetnek, hogy valamiért nem száll az igazi High-End gyilkolászásba, jóllehet műszakilag nem hiszem, hogy gyenge lenne ehhez.
Vagy van olya technológia a tasolyban, amit érdemes kivárni, vagy egyszerűen nem lát üzletet abban, amit jelenlkeg erősen túlspiláznak (pl. 4,3 3D kijező dual core).
Nagy durranásként esetleg, mint első Mirasol alkalmazót várom a HTC-t, ám, hogy miért nem megy a többiekkel (pl. atrix-felbontás, LG-dualcore), annak az okát nem látom át pontosan. Tavaly ilyenkor valamiféle akvizíciót vártam 2010 végére, most sem tartom még kizártnak, hogy valahol vevő van a HTC-re.

Ez utóbbit azért vélelmezem, mert a verseny olyan szintre jutott, aminél már nagyon nehéz önerőből nőnie, hiszen szinte egyedüli a feltörekvők között, akinek erős további lábai nincsenek. A ZTE már beérte, a Samsung elhagyta, nem beszélve a Nokia, LG, Apple, RIM présről és arról, hogy a pletykák szerint a Flyert is a Pegatron építette.
Végleg eluralkodott a Nokia-láz, én is be vagyok sózva alaposan, hiába próbálok nem foglalkozni vele, akármi is lesz a holnapi bejelentés lényege, a sztori mindenképpen a tankönyvek lapjaira kívánkozik majd. Nehezen elítélhető módon elsősorban az operációs rendszerek, platformok…..
pdatech 2011.02.10 16:42:46
Furcsa egy írás ez, inkább amolyan beharagozóként értékelném.

Elindulunk onnan, hogy a Nokia vs Apple viszonylatban más az árbevételarányos K+F kiadás, majd oda érkezünk, hogy tulajdonképpen nem is ez a lényeg.

Valóban nem ez a lényeg. Lehetsz sikeres eladó és profittermelő hatalmas K+F büdzsével is, meg a nélkül is. Mindkettőre lehet sok példát hozni. Pont a későn jövő, erősen fókuszált és OEM szállítókra építő Apple vs. hatalmas termékpalettával dolgozó, még saját alkatrészrek beépítésében is érdekelt, és saját gyártásra építkező Nokia esetében még akár indokolt is, hogy az egyiknek nagy, a másiknak kicsi a kutatás-fejlesztési kiadása.

A "mindenképpen kudarcra ítélt" Nokiában továbbra sem hiszek, akkora számokról és méretekről beszélünk, aminél a "hólabda" nem áll meg egyik pillanatról a másikra. kb. 45%-ról ment le 31-re a Nokia 3 év alatt. és még így is vezeti a piacot.

Amerika sosem vett Nokiát, mégis talpon van a finn gyártó, és ugyan ott sem futott még ki a Boom, de lassan áttevődhet szintén jelentős piacokra, következésként pl. egy Ázsiai piacnövekedés máris megmentheti önmagában is a Nokia eredményeit, mert messze jobb a brand ott, mint US-ben.

Nem vitatom persze, hogy gondban vannak, nem vitatom, hogy kellene menni a piaccal, de szerintem ugyanez a probléma a RIM-t is érinti, sőt talán minden régi -és amúgy kisebb- piaci szereplő átment ezen (Motorola, Sony-Ericsson) a fázison, csak persze pont a legnagyobbnak ez a legnehezebb is.

A 2007-2010 időszak igazi nyeretesei a nyilvnvaló Apple mellett talán csak a Samsung/LG voltak és a HTC, de őket nem lehet Nokiához mérni, bármennyire is szeretem.

Elsősorban talán az volt a fő gond, hogy 2007-ben jött egy vadonatúj szereplő, aki úgy marketingelt és úgy kötött szerződéseket, ahogy addig senki nem gondolta. És ez egy csapásra változtatta meg a piac képét. Ma meg van egy másik szereplő (Android és köre), aki nőtt 600%-t egy év alatt egy 80%-t lépő Apple mellett és egy 30% növekvő Apple Nokia mellet.

Mindezekkel kell megküzdenie minden értinettnek, aki nem lő Androidra, a Nokia a jelenlegi állás mellett nem lesz Open Handset Alliance tag, ahogy a Microsoft sem :)

Tehát szerintem érdemes kivárni a a bejelentéseket, és még ha nem is tetszik, akkoe is még 1-2 évet adni a finneknek, és bölcsen hátradőlni, ha mégsem omlanak össze :)

***ha szabad még egy kritikát****
Az NSN szerintem is felsleges mellékág, úgy rémlik, hogy a tavalyi számokban lévő veszteség jó részét valamifajta veszteség-elhatárolással magyarázták, így az Apple K+F-hez aztán pláne nem releváns.
pdatech 2011.02.10 20:31:10
@Dr. Justice: hát úgy tűnik, hogy neked semmit.

Hagyjuk is ennyiben
Dotkom A Nokia utolsó esélye 2011.02.05 07:30:00
Érdekes dolgok zajlanak mostanság a Nokiánál. A finn cég látszólag mindent elrontott az elmúlt években, amit csak el lehetett: az okostelefon-szegmensben szinte labdába sem rúg; az amerikai piacról lecsúszott; az operációsrendszerek terén teljes a zűrzavar; a profitabilitása…..
pdatech 2011.02.05 17:19:35
@jssyjrm:
Nem látjuk pontosan a pénzeket és megtérüléseket. Tény, hogy a klasszikus PC-business a Microsoftnak jó volt, ám a Google elvitte az irányt, a felhőben sok-sok szolgáltatást ingyen, vagy megfizethető áron ad. A Microsoft is lépeget erre. A klasszkus modell hardvergyártóját pedig érdekelte ugyan a szoftver, de máshogy, mint jelenleg. Akkor alig részesedett belőle, most pedig igyekszik a saját hardveren mindenféle eladásból részesedni.

Az embedded gyártók törekednek arra, hogy a hardver+sw-n is keressenek, akár a teljes életciklus alatt. A modellt az Apple vezete be, a 10 milliárdos appstore letöltés 40%-a (ha jól tudom) pedig nála csapódik le. Nyilván ennek is köszönhető kis részben az az 59 milliárdnyi cash-tartalék, ami elképeszti a tradicionális PC-seket is. A modellt a MaC-en is alkalmazák, és 2007 óta szinte mindenki sw-shopokat épít.

Nyilván nem kell félteni persze egyik oldalt sem. Magyarországról nézve meg pláne tökmindegy, hogy féltjük-e vagy sem.

A trend az érdekes, miszerint az említett 3 gyártó (intel-MS-Nokia) menyire könnyedén a felkapaszkodók között találhatja magát, ami gyökeresen más helyzet a vezetéshez képest.

A Nokia 31%-kal még mindig önmagában a legnagyobb okostelefongyártó, az Android 30-33%-t sokan hozták össze. Ám ha folytatódik a trend, lépni is kell. A Nokia amúgy már 10-12 hónapja lépett is, csak az eredeményeket nem látjuk egyelőre, erről jönnek végre hamarosan hírek is, nem csak találgatások.
pdatech 2011.02.05 17:36:22
@parlamentarista:
Ezt a megjegyzést nem nagyon értem.

Alapvetően a trend arról szól, hogy a mobil-eszközök száma emelkedik a PC fölé. Igaz, hogy kiterjeszteném a mobilitást más ágakra (pl. tablet, mid, pmp, smartbook, netbook vagy akár notebook), de arról beszéltem, hogy a jelenleg mobilnak tekinthető sok-sok eszköz esetében a trendek szerint az Intel lemaradóban van, miközben sok egyéb valós vagy gyár-nélküli gyártó (pl. qualcomm) ott tud lenni.

Az Intel -mint félvezetőgyártó- pedig a múlt héten demózott olyan SoC prototípusokat, melyek képesek lehetnek az elmondottakra (azaz pl. netbook és okostelefonban is futhatnak, keveset esznek, méretileg is jók stb.), az ígéretek szerint Q3-ban jöhetnek erre épülő hardverek. Ha ehhez a Microsoft megint átalakítja a a WP7-t, vagy a Windows 8 mobil eszközökön és PC-n is futhat (a CES-en erről is beszélt Seteve Ballmer), az egyben azt is jelentheti, hogy sok gyártó (pl. HP, Dell) INtel chipekre és MS mobil operációs rendszerekre tervez mobil eszközöket, pl. a jelenlegi Qualcomm-Google-Android helyett.

Általánosságban mások Meego leírására meg:
A Meego-t én még azért nem írnám le teljesen, mert ahogy a Meego pl. a Maemo (nokia) és a Moblin (intel) összevonásából jön, úgy el tudom képzelni, hogy tovább integrálódik, átalakul még valamivé (pl. MS termékké válik). Az Intel+Nokia mellé így zárkózik fel tehát a harmadik érdek, de az talán lazább valamivel.
pdatech 2011.02.05 18:08:39
@jssyjrm:
Amit a profitról írsz és a 100 vs. 500 USD-s telefonokról az igaz. Ám csatlakozik hozzá a trend, hogy a telefon ára eltűnik a mobil-operátorok rendszereiben. Lásd a 6-700 USD-s iphone-t is milyen szépen elviszik, amikor az AT&T-vel és immáron a Verizonnal osztozkodoik a gyártó. Mindkét félnek jó, ráadásul sok felmérés szerint a vevőt igenis vonzza a high-end, pláne ha annak olyan az árazása, hogy 199 USd beugró + 30USD flat/hó. A google sem tudta ezt a modellt szétrobbantani a Nexus ONE-nal, egy időre fel is hagyott vele.

Cloud - Onnan indfulj el, ami most történik Amerikában, ne pedig abból, hogy itt mi van. Az US SIM kártyáinak (ill. CDMA eszközeinek) 50%-a jelenleg már adatforgalmaz is a beszéden felül, a magyar adat max 10%. Az US-ben már tavaly kezdte a Sprint a wimax-ot, de idén, pont a CES_en a verizon és mindenki más is mát LTE hálózatokat reklámoz. Tehát a Cloudhoz kellő sávszélesség a nagyobb piacokon hamarosan adottsággá válik. A következő nagy piac sem feltétlenül Európa lesz, illetve már pl. Ázsia mellett (korea, kína, stb.) (kivéve talán Japán, ahol 85% már most is a 4G bizonyos területeken, így ott jelentő boom nem várható és a piac is relatív kicsi).

Távoli jövő - Ezen a területen a távoli jövőt 2-3 években mérik, ezen a távon kell pl. a Nokiának visszavennie a pozícióit, ill. foprdítania a trendeken, a Microsoftnak pedig felnőni az iOS vagy az Android szintjére. Eszméletlen feladatok és olyan pénzek, amiket mi innen nem dolgozunk fel, nem is lehet éppen ezért biztosan mondani semmit.

Én a cloud-ban spec. eléggé hiszek, tekintve, hogy a mobilszolgáltatók is borzalmasan érdekeltek abban, hogy mindenki adatforgalmazzon.
A vita szerintem azóta létezik, hogy kiadták az első Android verziót. A telefon teljesítményének és erőforráshasználatának optmializálása persze triviális dolognak hangzik. Nem is véletlen, hogy az Android Marketben a legnépszerűbb alkalmazások között vannak a különféle task…..
Webisztán Meghekkelték a Twittert 2010.09.21 14:59:00
Simán, twitként terjed az a szkript, ami onmouseover-re körberetwitteli magát, így extrém gyorsan áramlik körbe a Twitteren. Az áldozatok - köztük én is - az aktív szpemelés miatt egy órára automatikusan ki is tiltódnak a Twitterről. A szkript mobilkilenseken és a jobban megírt…..