Regisztráció Blogot indítok
Adatok
e_gabor

444 bejegyzést írt és 215 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bő 2 hónap, ennyi telt el azóta, hogy alpolgármester lettem, Pikó András és a kerületben 2/3-os győzelmet arató baloldali képviselőtársaim – de mindenekelőtt a józsefvárosiak – jóvoltából. Hálás vagyok nekik, nektek, hogy bizonyíthatom, nem csak a tiltakozásban vagyok jó… :) Oktatás, kultúra,…..
e_gabor 2020.01.18 21:50:48
@putyi8: nagyon köszönöm :)
Nap mint nap olvasni füstölő, kigyulladó, kiégő BKV-buszokról, de más, amikor a gyerekeddel utazol rajta a fogorvostól jövet -- és úgy kezd füstölni. A sofőr először megállt, hátrasietett azzal, hogy "nem szeretném, hogyha kigyulladna", aztán vissza a vezetőfülkébe, kinyitotta az összes ajtót, hogy…..
Helyszíni kiosztással kaptuk az előterjesztést, amelyben az ilyenkor különösen kenetteljes Fidesz még egyet rúg – így Adventkor, pár nappal Karácsony előtt – a szegénységben, kiszolgáltatottságban élő és beteg emberekbe. Történt ugyanis, hogy az év utolsó testületi ülésén, kedden, a 8. kerületi…..
Bezár a méreggyár! Sikerült kiharcolni. Budapest, a 8. kerület, azon belül is a józsefvárosi Tisztviselőtelep lakói és a Heim Pál Gyermekkórház kis betegei végre biztonságban lesznek! Néha-néha ellenzéki képviselőként is lehet sikert elérni. Ha az ember nem hagyja annyiban! Kirobbantottam a…..
e_gabor 2018.11.12 07:44:03
@neo001: köszönöm szépen!
  A Kocsis Máté utódjául jelölt Sára Botond programja Józsefváros számára: méreggyár és tömeges kilakoltatások. Képviselőként 4 másik "interpelláció" mellett e 2 témában is kérdéseket tettem fel a 8. kerületi önkormányzat egyik bizottsági ülésen, még május végén. A törvényes válaszadási határidő…..
e_gabor 2018.07.03 20:12:23
@eMJe: Ha hajléktalanná tesznek családokat, az sokkal többe kerül, ugyanis a hajléktalanellátás egy főre vetített költsége hosszú éveken keresztül jóval magasabb, mint amennyiből az adósságkezelést meg lehet oldani. Ha van jószándék az önkormányzat részéről. (Pl. nem követel önrészt koldusszegény családoktól, rokkantaktól stb.) Szóval, ha pusztán anyagi szempontból nézzük, akkor sem érdemes utcára lökni az embereket. (Nem számolva a fideszes ügyvédi irodák busás hasznát!) De amúgy vannak humanitárius szempontok is. ...És nem egy Rozi néni van, hanem sok, a cikkben is belinkeltem egy másik esetet, ahol egyértelműen csak kegyetlenkedett az önkormányzat egy ártatlan, beteg emberrel, ...csakhogy sokan félnek az arcukat adni. Aki megtapasztalta, milyen kiszolgáltatottságban élni, az érti miért.
Évek, de talán évtizedek óta mérgezik a józsefvárosiak földjét, vizét, levegőjét. Egy vegyiüzem az elkövető, de Kocsis Máté és Sára Botond a cinkosuk. Több mint 15 hónappal ezelőtt robbantottam ki a botrányt, amikor a Tisztviselőtelepen évek óta "megszokott" bűz elviselhetetlenné fokozódott, többen…..
e_gabor 2018.06.18 16:08:52
@Rettegek mert ballib vagyok: hát ez elég gáz, való igaz. Mondjuk nekem fogalmam sincs ki ez az ember, mondanom se kell, és a valódi kérdés amúgy is az: hatástalanítja-e végre a kerület/hatóság/kormány ezt a közveszélyes méregbombát?
Elvégre az itt élőket ez érdekli.
A többi csak politika ;)
e_gabor 2018.06.18 16:11:07
@Chariot33: értem, értem, de azért ez nem olyan egyszerű, itt nem csak egy plusz szűrőt kell beszerelni: cianidok, galvanizálás stb. (és maga a hatalmas teherforgalom, ami már önmagában is óriási környezetterhelés) -- ennek nincs helye a város közepén.
e_gabor 2018.06.18 17:09:34
@Rettegek mert ballib vagyok: én nem vállalok! :) épp erről szól a poszt. Az üzemet viszont a hatóságoknak kellene bezáratniuk -- én is megtenném, de nekem nincs ilyen hatásköröm.
Márpedig, még egyszer: itt ez a kérdés: miért engedik, hogy tovább szennyezzen, ha már ennyiszer megsértette a jogszabályokat, és miért fedezik a tevékenységét azzal, hogy még azt a szakértői véleményt sem hozzák nyilvánosságra?
Van-e abszurdabb helyzet, mint mikor egy önkormányzat maga sem ismeri a jogszabályokat, amiket ő hozott, és keményen be akar tartatni? Van! Amikor nagy buzgón kizárja a gyerekeket a játszótérről! Méghozzá duplán: 12 éves kor felett tiltja a játszóeszközök használatát – és egyébként is zárva tartja a…..
e_gabor 2017.12.29 17:32:08
@Muad\\\'Dib: ...de épp ezért nem korhatárhoz, hanem pl. súlyhoz kellene kötni. Azon kívül azt továbbra sem tartom elfogadhatónak, hogy minden játékot (libikóka stb.) tiltsanak a nagyobbaknak, mert akkor nem csak a 12 (vagy 14) évesek nem használhatják, ami szintén nem oké, de szülőként én sem ülhetek fel a gyerekemmel a mérleghintára (ami amúgy elbírna simán). Ez képtelenség. Tehát az egyes játékok terhelhetőségét kell nézni, és terhelésben a súlyt, nem a kort. A szemetelést stb. pedig eddig is tiltották, azt lehet bírságolni az ilyen életidegen játszótér-tilalmi rendeletek nélkül is.
e_gabor 2017.12.29 20:56:20
@Muad\\\'Dib: Csakhogy, még egyszer: nem 18 évesekről szól a blogbejegyzés, hanem 12 évesekről, akiket úgy fenyeget bírsággal az önkormányzat, hogy a saját rendeletét sem ismeri -- amely 14 éves kor felettiekre vonatkozik. (Hogy a 14 éves korhatár feletti büntetés helyénvaló-e, az egy másik vita, abban sem értünk egyet -- de most nem erről írtam). S amúgy a játszótér zárva. Az óvodások sem jutnak be.
e_gabor 2017.12.29 22:19:58
@Muad\\\'Dib: az előző bejegyzésben írtam erről sokat: drerossgabor.blog.hu/2017/06/18/a_plazaknak_benzinkutaknak_kedvez_kocsis_mate_a_lex_jatszoterrel A lényeg, hogy nem a játszóeszközöket védi (hiszen rongálni, szemetelni eddig se volt szabad, eddig is bírság járt érte; a garázdaság meg már Btk...), hanem a hatósági önkénynek nyit teret ez a szabályozás.

Tudjuk azt is, hogy a szegényeket (pont, akiknek kevesebb a pénzük) inkább megbüntetik. És tudjuk azt is, hogy a jóhiszemű szabálysértőnek ígért büntetlenség (Kocsis Máté épp ezt hajtogatta, ld. képviselőtestületi jegyzőkönyv, fent belinkelve, hogy nem fogják megbüntetni a gyerekükkel hintázókat, higgyem el, pláne nem 200 ezerre...) bármikor elillanhat, amikor a hatósági közeg (közter-felügyelő) éppen azt kapja a kisfőnöktől utasításba, hogy szigorúan járjon el. A kiszámíthatóságot és jogbiztonságot nem az urak adott (és gyakran megszegett szava), hanem a törvény kell, hogy biztosítsa. Ne hozzanak már olyan szabályokat, amiknek a be NEM tartatására (!) tesznek azután ígéretet!

De hadd kérdezzek vissza: miért ne hintázhatnának kamaszok (HA a hinta elbírja őket), amikor amúgy más nem hintázik?! És miért nem épülnek inkább nekik (és a szülőknek) való játszóterek?! Miért szavazzák ezt le, ahányszor csak erre vonatkozóan nyújtok be módosító indítványt?! És miért kell büntetést kilátásba helyezni a gyerekükkel játszó szülőknek?! (megszámlálni sem tudom, hányszor másztam a kisfiam után a -- kellően masszív --
mászókára, amikor elbizonytalanodott... vagy egyszerűen csak hívott.) ...És miért jó, hogy szülőként büntetés fenyeget, még ha ezt a fenyegetést nem is váltják be?! És mi a garancia, hogy nem fogják?!
...Na ugye! :-)
Kocsis Máté nagyon belejött a szobor-állításba. Ezúttal – fővárosi képviselőként – a repülőgép-balesetben 2010-ben elhunyt lengyel elnöknek kíván szobrot állítani a Köztársaságtól elvett téren, Józsefvárosban. Abban a kerületben, ahol évről évre jelentősen csökkenek a szociális kiadások, pénz híján…..
Amikor írásbeli módosító javaslatokat fogalmaztam meg az egyik kerületi rendelethez, azt már sejtettem, hogy a Fidesz nem fogja elfogadni, de azt nem, hogy Kocsis Máté polgármester – jogszabalysértő módon és gyáván – még szavazásra sem bocsátja azokat.  Ez a húzása annyira védhetetlen volt, hogy…..
Hogy a nagytőke ejtette foglyul a Fideszt vagy a Fidesz a nagytőkét, arról vita van. Ez a józsefvárosi tanmese segíthet eldönteni. Piacot szerzett a kormányzati hecckampányok fő haszonélvezőjének, a francia JCDecaux cégnek a józsefvárosi Fidesz. Kocsis Máté polgármester előterjesztése nyomán a…..
A Bókay utcai, életveszélyes és környezetszennyező Fidesz-közeli bontás botrányának nagy volt a visszhangja. Az a porfelhő azóta elszállt (részben a tüdőnkbe…), de a porvállalkozás nem állt le. Nemrég újra felszólaltam a környéket belepő újabb porfelhő ügyében; azóta a beruházó emberei legalább…..
A kamaszoknak, anyukáknak és apukáknak kilátásba helyezett játszótéri bírság elfedte a Kocsis-féle józsefvárosi rendelet más botrányos passzusait. Pedig az egész arról szól, hogy a hatalmi önkénynek teret nyisson: a szülőket, a kutyásokat, s különösen: a szegényeket megfélemlítse – miközben a…..
Ez részben sikertörténet: addig ütöttem a vasat (Metal-Art Zrt!), míg sikerült elérnem, hogy a józsefvárosi képviselőtestület foglalkozzon a tisztviselőtelepi/ üllői úti környezeteszennyzés ügyével. Határozatot hoztunk arról, hogy a műemlékvédelmi és környezetvédelmi szabályozás átalakításával…..
Megérkezett a józsefvárosi környezetszennyezés ügyében végzett mérések eredményének egy része! A Fővárosi Csatornázási Művek részére küldött közérdekű adatigénylésemre kapott hivatalos válasz alapján a Rezső téren a csatornában februárban számos vegyület a megengedettnél jóval nagyobb…..
e_gabor 2017.03.31 14:22:53
@Ma Baker: valóban :-)
de ez nem tőlem van, az Index szerkesztője írta egy k-val (én nem írtam se eggyel, se kettővel).
Nyilván siettek.
Viszont tényleg sokkolóak az adatok!
A foglyul ejtett (más értelmezésben: maffia-) állam egyik drámai következménye, hogy aminek nincs hatalmi tétje, illetve amit nem lehet lenyúlni, az nem számít, azzal nem törődnek.  Amíg ők lovardát építenek, a lovak közé dobják a gyeplőt. Az építésügyi és munkavédelmi szabályok betartása és…..
e_gabor 2017.03.28 13:35:21
@konrada: kedves Konrada! Nem jelentettem fel senkit. Egy édesanya, aki a két kicsi gyerekével ment épp a boltba, hajszál híján egy az építkezésről lezuhanó teher áldozata lett.
Ő keresett meg engem mint helyi képviselőt.
Erről tettem fel képviselői kérdést, és az erre kapott választ tettem most közzé.
Gondoljon bele, mit tenne, ha lemenne a boltba kenyérért, és Öntől 2 méterre csapódna a földbe valami mázsás teher...
e_gabor 2017.03.28 14:38:15
@konrada:
Kedves Konrada!
Köszönöm a felszólalással kapcsolatos dicséretet.
A fotó kapcsán.
Egyrészt, ahogy írja is, kitakartam az illető arcát, másrészt: munkásokra is szükség van (és az építőiparban is munkaerőhiány van!), nem csak darukezelőkre.
Harmadrészt: ezek a szabályok a munkásokat is védik -- épp erről írtam. Be kell őket tartani és tartatni.
Magyarországon ötnaponta történik halálos munkabaleset.
e_gabor 2017.03.28 14:55:59
@Muad\\\'Dib: ez jó hír :-)
Kocsis Máté ellenzékének lenni: szép kihívás. Józsefváros a Fidesz laboratóriuma. Itt csiszolgatják az újabb és újabb uszítókampányok „mondásait”. S épp rajtam, a Párbeszéd helyi képviselőjén tesztelik. Viszont a korrupció-terelő kvótás hecckampányt szépen bebukták a testületi ülésen, aztán október…..
e_gabor 2017.03.21 13:25:30
@eßemfaßom meg áll: Vannak, akik szerint jobb, ha a szegények inkább megfagynak. Én nem tartozom közéjük.
A radiátor teljesítménye egyébként (micsoda meglepetés!) szabályozható. Volt pár nagyon hideg nap, de szerencsére nem az egész tél...
e_gabor 2017.03.21 17:55:47
@eßemfaßom meg áll: akkor kezdük ott, hogy nem 3 ezerbe kerül
e_gabor 2017.03.23 13:17:51
@eßemfaßom meg áll: nehéz, ha valaki keveri gizikét a gőzekével (a játék hősugárzót az olajradiátorral: olajradiator.arukereso.hu/home/fko-11-p200405411/), vagy nem látott még dohos-nyirkos udvari lakást, amit alulról "hűt" egy pince, vagy nem találkozott még tüdőbeteg emberekkel, vagy egyszerűen fontosabb neki, hogy belekössön valamibe, bármibe, akármibe, mintsem hogy elismerje, hogy a kedvenc pártja a haverokra költi a milliárdokat, míg a kisemberek nyomorgnak...
Szóval ez süketek párbeszédének tűnik, de... ne legyen igazam!
 A mai napon parlamenti azonnali kérdésre válaszolva Pogácsás Tibor BM-államtitkár elismerte, hogy valóban megtörtént az a lakosság egészségét is veszélyeztető környezetszennyezés, amiről először én adtam hírt, 8 nappal ezelőtt. Állítólag senki nincs veszélyben Józsefvárosban, a Tisztviselőtelepen,…..
Egy Metal-Art Zrt. nevű, az első Orbán-kormány idején privatizált cég jelenleg is több tízezezer (!) tonna veszélyes hulladék feldolgozását végzi engedéllyel Józsefvárosban, a Rezső téri játszótér, a Népliget, a Heim Pál Gyerekkórház és a Fradi-pálya tőszomszédságában, a kétmilliós Budapest…..
e_gabor 2017.03.13 14:37:56
@gigabursch:
Köszönöm kedves levelét!
PhD-m van, de gondolom, nem ennek kiderítése volt a "levél" célja ;-)
Az üzem évtizedek óta működik, viszont ha szennyezi a környezetét: a környéken lakókat, a kórházban ápolt gyerekeket stb. -- akkor fel kéne függeszteni a működését. Szerintem.
e_gabor 2017.03.13 14:56:48
@_nnn_: nem az a lényege. Érdemes végigolvasni.
e_gabor 2017.03.14 20:06:22
@Matfu:
Ezt írtam a szélzsákról:

"…és amit csak sejtünk a levegő szennyezésről:
Van egy szélzsák az üzem tetején; a lakók megfigyelése szerint amikor a szélzsák azt jelzi, hogy a szomszédos Központi Nyomozó Főügyészség (!), illetve a Népliget, Kőbánya felé fúj a szél, leállnak a kémények... De ha a Belváros, Józsefváros, Ferencváros felé, akkor jön a füst."

-- tehát sejtésről beszéltem és a lakók megfigyeléséről, nem állítottam semmit. Amúgy egy fotó is van a blogbejegyzésem végén arról a szélzsákról: ha tényleg a helikopterek miatt van fent... hát, ahhoz képest eléggé megtépázta a szél, és nem látszik túl jól...

Mi "fals" még?
Ha kellett, bemásztunk az építési területre, ha kellett, közvetlenül az NKE diákjaihoz fordultam a fák védelmében… de közben a Favágó Hatalom és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem azzal nehezítette az ellenállást, hogy nem mutatta meg sem a beruházás részletes terveit, sem a fakatasztert. Az…..
Józsefváros hadilábon áll az átláthatósággal; bár harcos fellépésemmel kisebb részeredményeket sikerült már elérni. Ugyanez a hosszú küzdelem jellemzi a társasházak felújításának ügyét. Idén februárban munkacsoportként indult, novembertől ideiglenes bizottságként működik a társasházi felújítási…..
 Érdemi vita és ellenérvek nélkül, sunyi módon szavazta le a Kocsis Máté vezette Fidesz-többség az Orczy-kerti famészárlás megfékezését és a következmények enyhítését célzó javaslataimat ma a Józsefvárosi Képviselőtestület ülésén. Eddig mosták kezeiket: „semmi közük a beruházáshoz”, a…..
Az Istvánffy András Alapjövedelem-ellenes cikkére írt válaszomra több viszonválasz is érkezett. Donald Trumptól jött a legfrappánsabb. Istvánffy András ugyanakkor leragadt a migráció problémájánál, ami egy fontos részkérdés – de mégsem ez a lényeg. Bár divattéma. Úgyhogy: lássuk először ezt, aztán…..
Sok-sok kemény vitám van és lesz a Kocsis Máté féle józsefvárosi vezetéssel, de most (meglehet, naivan) azért kértem (és kaptam!) lehetőséget a kerületi Trianon-emlékmű bírálóbizottságában való részvételre, mert... hátha... ...Hátha érkeznek olyan pályaművek, amelyek nem csak a jobboldalnak…..
November 4. Gyásznap. Ma 60 éve verték le a Forradalmat. Erre emlékezem ma a Párbeszéd Magyarországért elnökségének nevében. De ’56 több volt mint „egyszerű” forradalom: nemcsak szabadságot követeltek a forradalmárok, hanem egyenlőséget is. Fellázadtak a politikai és gazdasági kizsákmányolás ellen…..
Cikket kért tőlem (mint a Párbeszéd önkormányzati képviselőjétől) Kocsis Máté kerületében a helyi lap, de mivel a válasz nem tetszett neki, inkább le se hozta. Úgy látszik, a revolverújságírás műfajával kísérletezik a szerkesztőség, de ez a próbálkozása befuccsolt. Marad a tömény Fidesz-propaganda.…..