Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sportforras

156 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeretünk együtt dolgozni és gondolkodni a hallgatóinkkal. Ez a vizsgálat nem jöhetett volna létre Kéringer Johanna közreműködése nélkül. Az OTDK nyertes anyagból cikk született, ami reményeink szerint egy nemzetközi folyóiratban fog megjelenni. Miért ennyire izgalmas a 26 sportoló visszajelzésén…..
Szeretnénk kifejezni hálánkat, hogy ilyen sokan részt vettetek a kutatásainkban azzal, hogy megosztjuk veletek azok eredményeit. Elsőként a karate sportágában történt vizsgálat eredményeit mutatnánk be. Fiatal sportolókat kerestünk meg azért, hogy felmérjük, mivel hozható kapcsolatba a sporthoz…..
Ígértünk egy kis meglepetést az év végére. A karácsony elmúlt, lassan közeledik az év végi számvetés ideje. Igen, tudjuk, hogy számos sportágban a december a szezon közepe, mégis, az év végéhez elengedhetetlen egy kis visszatekintés, egy kis ünneplés. Készítettünk néhány kitöltendő sablon…..
De tényleg, hányszor hallottunk olyan történeteket, amely egy sportolóról szól, aki egy rossz döntést hozva romba dönti az addigi felkészülését vagy versenyét. Van, aki a diétát nem tudja tartani, van, akinek a magánélete látja kárát, más esetleg egy intenzívebb éjszakázás következményeit…..
Láttátok a napokban felkerült kis videót, amikor az egyik bekiabáló szurkolót úgy leckéztette meg a teniszező, hogy behívta játszani? Csak így, egymást közt, nem idegesítő, hogy a lelátón mindenki valahogy bölcsebb, mint lenn a pályán? Na, de most nem a szurkolókat akarjuk pellengére állítani,…..
Közeleg a karácsony, erről jutott eszembe, hogy jó ötlet lenne egy olyan cikkel előrukkolni, ami az ajándékozásról szólna. Mi a teendő akkor, ha egyénre szabott meglepetéssel szeretnénk előrukkolni az ünnepekre? Készítsünk neki mentális elsősegély csomagot! Nézzük, mit tartalmazhat egy ilyen…..
Bevallom férfiasan, hogy minden cikket elolvasok, ami a sportpszichológiáról szól, egyrészt kíváncsi vagyok milyen a terület megítélése másrészt keresem az új módszereket. A mai nap rátaláltam egy cikkre, ami nagyon fájt azért, mert nagyon igaza volt, és azért, mert nagyon nem volt igaza, de…..
Ismerd meg önmagad! – Úgy tűnik, gyermeked komoly szinten szeretné űzni a sportját? Akkor szülőként számodra is fontos, hogy ismerd saját motivációidat és mozgatórugóidat. A kispad mögül kiabáló szülők szándéka is alapvetően jó, megvédeni a gyermeküket, mégis túlzott a reakciójuk. Felnőttként…..
Ismerd meg a számodra megfelelő versenyállapotot, tanulj az izgalomról! –. Vannak egyéni különbségek – van, aki teljesen nyugodt verseny előtt, van, aki izgul, van, aki aggódik és vannak, akik rosszul is vannak. Ez nem jelent semmit, csak másként” pörgünk fel” a versenyekre. Tudjuk, hogy nem…..
A rendkívül sikeres Fejben dől el – sportpszichológia mindenkinek szerzői a fiatal és utánpótlás korosztálynak, illetve az őket nevelő szülőknek és edzőknek állították össze újabb könyveiket. A Gyereklélek sportcipőben – Fiatalkori és utánpótlás sportpszichológia mindenkinek című könyv célja…..
A Testnevelési Egyetemen sportpszichológiát is oktatunk. Az idei modulban interjúkkal lepett meg két előadó és ezeket a kincseket meg szerettük volna osztani a nagyvilággal. Nagyon jó hallgatni a sportolók történeteit sikerekről, kudarcokról és magáról az életről. Köszönet…..
Emlékeztek Anderson Silva sérülésére? Talpra lehet belőle állni? Szó szerint és átvitt értelemben is kérdeztem ezt magamtól, majd kisebb utánajárást követően kiderült, hogy igen, a fighter egy sportpszichológus segítségét is igénybe vette. Fel lehet, vagy fel kell-e…..
Egy cikkben Pittsburgh-i sportolók vallottak a versenyekhez fűződő babonáikról, ezen felbuzdulva rákerestem a neten, híres sportolók mit vallanak be ezekből. A babonák szorosan összekapcsolódnak a verseny előtti rutinokkal, ezeknek nem más a funkciójuk, hogy biztonságot…..
Az elmúlt időszakban számos nemzetközi cikk íródott a témában, ezek közül szemezgetünk egy kicsit. Ismerjük a sportolás előnyeit, a gyermek megismerheti a határait, megtanulhatja, hogyan tud átlépni azokon, megismeri a csapatmunka előnyeit, önkontrollt tanít, énképet…..
"Ne engedd, hogy amit nem vagy képes megtenni, befolyásolja azt, amit képes vagy véghezvinni." Egy nyaralás során véletlenül bukkantam rá a híres kosárlabda edző elméletére. Röviden az úriemberről: nemcsak játékosként nyújtott kiemelkedőt, hanem edzőként is nagyon sikeres…..
Írta: Dér Alexandra Minden éremnek két oldala van, s nincs ez másképp a sportolással sem. A rendszeres sport és testmozgás egészségmegőrzésben betöltött szerepe vitathatatlan, ugyanakkor ott találjuk az érem túloldalán az egészségre veszélyt jelentő sportsérüléseket is,…..
Íme egy kis csokornyi filmválogatás, szigorúan szubjektív alapokon. A mostani szempontunk alapja az egyéni-, és csapatsportokat feldolgozó filmek. Megpróbáljuk bizonyos szempontok alapján csoportosítani őket, így inkább a problémakör, mint a film története fog érvényesülni az…..
Ezek a filmek nem feltétlenül közismertek, esetenként még csak nem is sportról szólnak, mégis aktívan ajánljuk. Murderball (2005) És ez még csak nem is játékfilm, hanem dokumentumfilm, de ez ne rettentsen el senkit. Az amerikai válogatott full kontakt rögbi csapatának…..
Egy olyan sorozattal térünk vissza, amiben sportfilmeket ajánlunk és ezeken keresztül mutatunk be egy-egy problémát. Elsőként talán az egyik legnehezebb témához nyúltunk -  a krízisben lévő sportolóhoz. Jelen esetben azokra a krízisekre gondoltunk, amik váratlanul, szinte…..
Számos technika alkalmazható a tudatosság fejlesztésére. Az egyik ilyen hatékony módszer a naplóvezetés. A napló egyfajta strukturált visszajelzés a sportteljesítményről, és gazdagítja a tapasztalati anyagot. Egy csapat a meccs után meg tudja beszélni az edzővel, hogy milyen…..
Egy kis sportág-specifikus cikkel készültünk, ami az ökölvívásban fellelhető stresszfaktorokat veszi végig. Nem adunk konkrét technikákat és megoldási módokat a különböző helyzetekre, inkább végig szeretnénk venni, mi minden válthat ki szorongást a ringben, és éppen ezért…..
Nagyon sok érv szól az ellen, hogy az edző - sportoló között csak szakmai kapcsolat legyen és ne lépje túl a személyesség határait. Nézzük csak meg azokat a helyzeteket, ahol az edző szülő is. Nagyon kevés jól működő modellt lehet találni. A legfőbb oka ennek az, hogy nagyon…..
Még csak négy napja zajlik az olimpia, de máris egy csomó esemény történt, amiről írni lehet. Nem szándékozunk kielemezni a történéseket, főként azért, mert nincs jogunk erre, nem mi éltük át a versenyeket, nem tudjuk pontosan mi segíthette a sportoló, hogy elérje a kívánt…..
A szükséges keménység… elég erős szabadfordításban :). Végre!!! A sportpszichológiát sem kíméli az amerikai sorozatfuvallat! Neccessary Roughness címmel került a vérkeringésbe a sportolók mentális dolgait központba helyező sorozat. A helyzet számunkra persze álomszerű. Aki…..
Tudni szeretné mitől fél a kapus a tizenegyesnél? Mitől bombajó a bokszoló? Vagy hogyan vívunk minden héten háborút?  Hányszor hallottuk a kérdést, hogy miért sújt minket „az átok”, ami mindig éppen a legnagyobb tét előtt buktatja el hazánk sportolóit? Aztán egy…..