Regisztráció Blogot indítok
Adatok
snaci

167 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
pekeskifli Csalánt ettünk 2018.09.11 12:35:06
Húsvét előtt, nagypénteken Csalán fesztivált rendeztek Kiskassán, és ezzel hagyományt szeretnének teremteni a gyönyörű fekvésű, kis településen. „Böjti étkek a nagyi konyhájából” – szólt a rendezvény mottója, melynek középpontjába – az ehető virágok és a medvehagyma mellett –, a konyhai…..
Idén tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Villányi BorZsongás fesztivált, és a páratlanul gazdag kulturális, gasztronómiai programsorozatban immár hagyományosan a borvidéki stifolderverseny és workshop is helyet kapott. Ezúttal is Pauli Zoltán családias hangulatú Palkonyhája adott otthont a…..
pekeskifli Sváb levesek 2017.11.28 17:57:15
Amilyen ritkán került hús az asztalra a hagyományos étrendet követő sváb családokban, legalább olyan gyakran készítettek levest ezekben a konyhákban – különösen a magyarországi németek történelmének szűkösebb évtizedeiben. A leves minden napszakban előfordult: nem csak délben, a főétkezés első…..
Két éve „Sváb szakácskönyv” név alatt került a Baranya Megyei Értéktárba a Großmutters Küche – Ungarndeutsche Gerichte für Alltag und Festtag című kiadvány. A könyv a magyarországi német nemzetiség paraszti konyháját mutatja be a századfordulótól napjainkig német nyelven, több mint kétszáz recept…..
Gyűjtöm a régi sváb konyhai eszközöket. Szívesen használok olyan, már-már muzeális értékű tárgyakat, amelyeknek sorsuk van. Hiszem, hogy minden karcolás, rozsdafolt mögött egy-egy történet áll – még ha nem is ismert előttem. Több más mellett már régóta vadásztam egy úgynevezett Katzenpratzl formára,…..
Egyenletes színvonal és magas minőség jellemezte a Villányi Borvidék nemrég megrendezett stifolderversenyét. A szakmai zsűri tetszését idén is Kalmár László füstölt áruja nyerte el. Immár hatodik alkalommal rendezték meg a Villányi Borvidék stifolderversenyét, a megmérettetésnek ezúttal is a…..
A papírvékony tésztájú, finom, ropogós, nyújtott rétes eredetéről megoszlanak a vélemények, a baklavához köthető szerb-török vonal ugyanolyan létjogosultságú, mint amelyik az osztrák Strudelt tekinti a mai rétes ősének, de egy biztos: szerbek, osztrákok, magyarok és magyarországi svábok egyaránt a…..
Az UnivPécs szerkesztősége is érti és értékeli a sváb konyhát. Köszönet nekik az érdeklődésért, az interjúért, ami itt olvasható. ..
Az elmúlt hétvégén a BorZsongás Fesztivál keretében rendezték meg a Villányi Borvidék legjobb stifoldereinek versenyét, a zsűrizésnek idén Pauli Zoltán palkonyai gasztroműhelye, a PalKonyha adott otthont. A már hagyományosnak mondható kóstolóra közel húsz nevezés érkezett, a bírálók a termelők…..
Idén már második alkalommal vehetett rész a pekeskifli blog a Stílusos Vidéki Éttermiség szezonnyitó palkonyai rendezvényén, a Hú!SVÉT-on. A kiflisütés mellett ezen a tavaszon – húsvét után egy héttel – Pauli Zoltán házigazda jóvoltából arra is lehetőséget kaptam, hogy a nulladik napon megrendezett…..
A következő recept a Pécsi Borozó 2010-es, tavaszi számában jelent meg A sváb gnocchi címen. A szerkesztőség nyitottságának köszönhetően – nem kis örömömre – valószínűleg a kiadvány következő számaiban is lesz majd egy-egy sváb recept a pekeskifli.blog-ról. Aki…..
Nemrég Szederkényben jártam, ahol három, idősnek ugyan nem mondható, de már erősen hetven fölötti kedves háziasszonnyal beszélgettem a sváb konyháról. Ekkor tudtam meg, hogy náluk nem múlhat el a nagypéntek Saure Bohnensalat nélkül. Olyan ez, mint a karácsonyi bejgli: megfelelő időben elő nem…..
Pauli Zoltán meghívásának köszönhetően a pekeskifli blog is a PalKonyha vendégei/kiállítói között lehetett a hétvégi Hú!SVÉT-on. Szebb, jobb időt rendelni sem lehetett volna, gyönyörű környezetben, kiváló borok, finom ételek és barátságos vendéglátók fogadták a…..
A kelt tésztából készült, hagyományos sváb sós pekeskifli akkor a legfinomabb, amikor éppen kijön a sütőből. A két vége ropogós, a közepe puha, meleg, és az egész illatozik a tetején megpirult köménytől. Április 11-én délelőtt bárki kóstolhat ilyen friss kiflit a…..
pekeskifli Hólabda (Schneeball) 2009.11.24 00:16:00
Nem hallottam még olyan ételről, aminek elkészítéséhez fogóra lett volna szükség. Most menet közben kiderült, hogy a Schneeball ilyen. Ezt a sváb fánkféleséget már régóta szerettem volna megsütni, de mivel kell hozzá egy forma, amit szerintem manapság már nem gyártanak,…..
Nem túlzás azt állítani, hogy a bab a sváb konyha egyik jolly jokere. Nem véletlen, hogy minden házi veteményesben helye volt, és rengeteg ételt készítettek belőle. Ugyan manapság a bablevesnél és a babfőzeléknél már nem nagyon merészkedünk messzebbre, de ez a zöldség még…..
snaci 2014.04.17 15:47:37
@tothbe: Köszönöm, pótoltam.
Igazi kihívás volt, amikor 2014 februárjában a blog felkérést kapott az etyeki Rókusfalvy Fogadótól egy komplett sváb menüsor elkészítésére és bemutatására. Végre lehetőség adódott arra, hogy kipróbáljuk: hogyan működnek a hagyományos, egyszerű sváb ételek egy profi…..
pekeskifli Vendégségbe megyünk 2014.02.11 14:52:00
A Blogger február keretében a hétvégén az etyeki Rókusfalvy Fogadó vendége lesz a pekeskifli.blog.hu. A baranyai sváb konyhát népszerűsítő menü pénteken mutatkozik be az étterem vendégei előtt, és napi ajánlatként a jövő héten is étlapon marad. Izgalommal várjuk a közös…..
A hagymás alapú Tunke (Tunken, Tunges) mindig is népszerű volt a sváb paraszti konyhában.A legegyszerűbb változatához nem kell más, mint egy-két fej hagyma, egy kanál sertészsír, egy kevés pirospaprika, feltétnek pedig egy-két tojás, néhány karika füstölt kolbász, esetleg egy…..
Az idősek otthonában jártam még a múlt év végén Bólyban, hogy onnan merítsek, ahonnan leginkább érdemes: a nyolcvanas éveikben járó idős, sváb asszonyoktól, akik szinte az egész életüket végigfőzték. Persze a legtöbben már letették a fakanalat, amikor beköltöztek ebbe a…..
timo&julien Almás-túrós szelet 2012.11.21 21:21:54
Amikor dübörgött a szilvaszezon, sütöttem egy szilvás-túrós lepényt, ami nagy karriert futott be az ismerősök, barátok körében. Ami a friss gyümölcsöt illeti, a hazaiak közül lassan már csak az alma marad, ezért most egy ilyen sütemény következik. De nem arról van szó,…..
Bár az alapanyagokat tekintve egy egyszerű töltött sütőtökről van szó, az étel mégis úgy néz ki, mint valami különlegesség. Nem nehéz összerakni, de néhány fémgyűrűre szükség lesz a kisütéséhez. Mint sok minden, idén a sütőtök szezonja is korábban jött el, a…..
Egészen könnyű, finom ennek a lepénynek a tésztája attól, hogy liszt alig van benne, túró viszont annál inkább. Érdemes más gyümölcsökkel is kipróbálni, én azt hiszen, a fügével folytatom. Úgy nettó 80 dkg magozott, felezett szilvát, esetleg ringlót megszórunk 4-5 dkg…..
Régóta szerettem volna olyan pizzát csinálni, ami vékony, a széle ropogós, és jól lehet vele mártogatni mindenféle szószokba. Na, ez most ilyen lett. Gyerekebédnek készült, és mind a három-, mind a hatéves korosztály jelenlévő képviselője elismerését fejezte ki az eredményt…..
Szombaton újra szüreti csirkepaprikás-főző fesztivál lesz Bólyban, immár a tizennegyedik. Reméljük, kitart a jó idő, mert sok csapat jelentkezett és sokan készülnek a közös főzésre a Kántor-réten. Egy kis múltidézés: „A szüret október elején kezdődött, egy-két…..