Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Grath

196 bejegyzést írt és 222 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Checkpoint indulása óta igyekeztünk minden évben összehozni egy élő felvételt. Így zajlott le a 100. adás, aztán a 150., a 200. és a 250., egy live-ot akkor is csináltunk, amikor külföldre költöztem, tavaly pedig a 400. adásnál. Csak a Covid miatt volt egy hosszabb szünet, de 2022-ben már megint…..
Grath 2023.12.27 21:24:48
@Milgauss: Reiker egyáltalán nem szeretne beszélni ezekről a dolgokról, így hacsak meg nem gondolja magát, nem hiszem, hogy vele tudunk adást csinálni.
Könnyű dolgunk volt a mostani Checkpoint Now főtémájának kiválasztásakor: októberben a Microsoft megvette az Activision-Blizzardot, pontosabban egy 21 hónapig húzódó egyezkedés és bírósági kötélhúzás után elhárultak az akadályok és megköttetett a biznisz. Szóval az adás elején erről beszéltünk…..
Grath 2023.11.15 10:07:04
@makkandis: Ez teljesen rendben van, és azzal semmi bajom nincs, ha valaki azt mondja, hogy "hát én sokkal jobban szeretem a Steamet használni". Én azt nem értem, hogy miért van ez a szinte vallásos gyűlölet már az ötlet ellen is, hogy legyen egy másik ilyen bolt, és mindenki, aki a nyilvánvalóan sokkal jobb anyagi feltételek miatt oda megy, az eladja a lelkét.
(Elnézést, egy dögrovás napokkal hátráltatta az esedékes Now felvételét, ezért csak most.) Nagyon drukkoltunk, hogy februárban ne történjen valamilyen nagy bréking, bejelentés, felvásárlás, mert a hónap témájának a PsychOdysseyt akartuk választani. Szenzációs dokumentumfilm-sorozat jött ki a…..
Grath 2023.03.24 23:19:52
@Szekrényszagú néni: a Season egy nagy világháború után játszódik pár évtizeddel, talán évszázaddal - ráadásul nem feltétlenül a mi Földünkön. A történelemről, a múltról is sok szó esik a játékban.
Nem múlhat el az év úgy, hogy nem értékeltük az év videojátékos termését. Szokás szerint Mazurral és Sasával ültünk össze, hogy saját toplistáinkat ütköztessük. Nem meglepő módon összességében az Elden Ring lett az év általunk legjobban megbecsült játéka, ezen túl viszont elég színes listáink…..
Grath 2023.01.02 19:00:55
@RaveAir:
-Beacon Pines
-Foretales
-Gerda: A Flame in Winter
-Lost in Play
-Norco
-Shadows Over Loathing
-Shin-Chan: Me and the Professor on Summer Vacation
-South of the Circle
-The Excavation of Hob's Burrow
-Time on Frog island
-Wayward Strand
Soha nem látott kontentsűrűséggel zárjuk az évet: délelőtt kitettem a Retrográd adást, és akkor ígértem egy 2020 legjobb játékairól szóló szokásos toplistázást is. Mivel órákon belül véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát a 2020-as év legjobb játékai, szigorúan szubjektív…..
Grath 2021.01.03 02:06:54
@manson karcsi: szimpla portok nem játszottak (HZD, Journey), a 2019-es játékok nem játszottak (Goose), early access játékok nem játszottak (Satisfactory, Teardown, Xenonauts 2). A legtöbbünknél a multiplayer cuccok sem voltak népszerűek (Moving Out, Unrailed).

A többi egyszerűen ízlés kérdése; én játszottam nem eggyel a felsoroltak közül, és nálam egész biztosan nem voltak a legtöbb élvezetet okozók között - nálad meg igen, ami tök jó. Én speciel a direkt szar irányítású játékokat mint a Moving Out például szívből rühellem. Ellenben a Superhot MCD nagyon tetszett, sokkal jobban, mint az alapjáték.
Grath 2021.01.03 02:08:20
@Grath: sőt, Journey nem hogy egyszerű port, de 2019-es.

Szóval nem könnyű egy ilyen lista, akkor sem, ha annak tűnik :)
Grath 2021.01.03 11:40:09
@manson karcsi: a partijáték-mivolttal semmi bajom nincs, de én egyszerűen hidegrázást kapok a Surgeon Simulator, Octodad, Phogs, Totally Reliable Delivery Service stb. szerű játékoktól, ahol direkt rossz az irányítás és/vagy a fizika, ahol annak "legyőzése" a fő akadály. Ez személyes ízlés kérdése, számomra ez nem szórakoztató, nem vicces.

Egyszerű ember vagyok: ha partijáték, akkor nekem Mario Party. (Meg régebben a Guitar Hero/Rock Band.)
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Grath 2020.12.20 22:58:39
@Generic Jingle: gondolkodunk ilyesmin, de a korábbi anyagok átmozgatásával vannak technikai gondok (plusz a kommentek nem jönnének semmiképp).
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Grath 2020.05.28 23:13:49
@advaita: itt volt róla szó, bár ez nem írás: iddqd.blog.hu/2018/07/15/checkpoint_4x18_focijatekok
A magyar gémersajtó nagy részét már feltérképeztük Checkpoint-adások formájában, de azért vannak még adósságaink a téren. Persze, a CoV és az 576 mindenekelőtt, de ezúttal egy kisebb és különösebb újságot vettünk elő, amiről már többször szó esett korábbi adásokban: a magyar GamePro. Ezt álnevek…..
Grath 2020.04.10 09:01:38
@joeperry: konkrét közeli tervben nincs (mondjuk nyárig tuti), de amúgy persze.
A Novotrade-del több adásban is foglalkoztunk már, a vállalat korábbi kulcsemberei közül vendégünk voltak többen is Kiss Donától Révbíró Tamáson át Mérő Lászlóig, legutóbb pedig a cég egykori igazgatóját, Rényi Gábort is megszólaltattuk - de még mindig vannak jó néhányan, akik egy egész…..
Grath 2020.04.10 08:17:33
@kolomparlole1114: ok boomer
IDDQD Checkpoint Mini #126: Banshee 2020.03.09 20:55:47
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Grath 2020.03.11 17:47:29
@Helyszíni zsemle: a két játéknak semmi köze sincs egymáshoz azontúl, hogy mindkettő vertikális shooter. Tök más a környezet, a tempó, a taktikák, a fejlődés, meg minden.

Szégyentelen önreklám: retro.land/raptor/
Nem, a Retro.Land nem állt le, csak tökéletes marketingesként elfelejtettem itt is megosztani a megjelent írásokat; szóval a következő napokban spamként érkeznek majd a linkek. Addig is, vegyük szemügyre a legfrissebb krónikát, amely az Ultima Underworld történetét meséli el, az egyetemi…..
Aki még esetleg lemaradt róla, annak elmesélem megint: az úgy volt, hogy drága videojátékos podcastunkkal, a Checkpointtal tavaly augusztusban Soundcloudon túlléptük az egymillió hallgatást, és ebből az alkalomból megosztottuk veletek egy Mazurral turbózott, félig-meddig elhalt projektünket, a…..
Grath 2020.01.29 14:24:44
@coeris: a jövőbeli epizódoknál szerintem megoldható.
Grath 2020.02.09 09:11:50
@.DnP.: Nem tudom, most megnéztem, nálam megy. Nagyon fura, mert mi igazából nem csinálunk semmit, még elcseszni sem tudjuk, mert csak egy mp3-at töltünk fel, minden más automatikus.

Korábban nekem is volt ebben az app-ban olyan, hogy random podcastok nem indultak el pár napig, aztán rendbejött. Esetleg a szokásos dolgokat tudom ajánlani: gép-újraindítás, app-újratelepítés, másik app kipróbálása. Én iOS-on Overcastra váltottam például.
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Grath 2020.01.08 21:05:05
@zobor: GTA5-öt be tudod linkelni h mire gondolsz?
Grath 2020.01.12 13:13:14
No, hát ezt az adást sokkal korábban akartam kitenni, de végül is csak az a lényeg, hogy még idén kimenjen: felugrottunk az évtizedizéi-vonatra, amennyiben átbeszéltük, melyek az évtized legjobb játékai. Igen, tudjuk, hogy a naptári évtized 2020. végéig tart, de az emberi agy már csak olyan, hogy…..
Grath 2019.12.29 11:23:29
@MelakFromSZTSZ: Andromeda???!?!??!?!??!
Grath 2020.01.08 15:30:33
@molnibalage: "Egészen elképesztőnek találnom, hogy mindenki áll leesve tapsol annak, aminek kb. 15+ éve alapnak kéne lennie."

De ha valami tényszerűen nem alap, és egy játék végre megcsinálja, az miért is nem érdemel elismerést?
Grath 2020.01.08 15:39:46
@molnibalage: Biztos sok válasz van a központi kérdésedre (leegyszerűsítve: miért nem fizikát csinálnak grafika helyett), amiből néhányat biztos te is pontosan tudsz, de egy másik talán nem ennyire egyértelmű. Ez pedig az, hogy jó fizikát csinálni ma valószínűleg nem radikálisan nehezebb, mint jó grafikát - viszont felépíteni úgy egy játékot, hogy abban legyen tényleges játékmeneti értelme is a fizikának az egyelőre ismeretlen terület a legtöbb fejlesztőnek. Nagyon hasonlít ez az AI működésére: tökéletesen célzó (vagy stratégiázó vagy vezető) AIt ma nem rém komplex írni, de az ellen senki nem élvezné a harcot. Az igazi művészet az emberire butított AI megírása, és ez nehéz.

Amit te írsz a fedezékek és az eltérő fegyverek kapcsolatáról az hosszú-hosszú évek óta létezik, rengeteg (jobbára, de nem kizárólag indie) multiplayer shooter van, ami modellez mindent, valahogy mégsem lesz ettől élvezetes az adott játék. Valószínűleg ebben annak is szerepe van, hogy ránézésre egy textúrával borított poligonkupacról még az sem tudja pontosan megmondani, hogy milyen erős fedezék lenne a gyakorlatban, aki esetleg már lőtt párat különféle gépkarabélyokkal - hát még a random user, aki igazi fegyvert csak rendőrök övén látott.
Történt, hogy Empe - akivel épp idén volt adásunk a Retro Esport Competition örvén - meghívott minket a REC gálára, hogy tartsunk élő felvételt. Belementünk, de az idő rövidsége meg szervezési összenemillések miatt végül vendég nélkül vettük fel az adást, és ha már így alakult, kísérleteztünk is…..
Grath 2019.12.30 20:44:40
@tájbor1001110: szerintem a vault 51 kifejezés nincs levédetve.
Amikor két napja kitettem az évtized legjobb játékairól szóló adást, ígértem egy 2019 legjobb játékairól szóló adást is. Mivel holnap már véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát a 2019-es év legjobb játékai, szigorúan szubjektív toplistáinkban tolmácsolva. És persze, hogy ezúttal is…..
Grath 2019.12.30 20:36:26
@Kandras: Én elfogadom, hogy így gondolod, de hol húzod meg a határt játék és "interaktív audiovizuális alkotás" között?
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Grath 2019.11.08 15:00:38
@AarPoe: a toplisták nem retrók, hanem mai szubjektív listák. Ez korábban is mindig így volt.
Grath 2019.11.08 15:03:53
@Zarbon: ha a kalandjátékot kizárólag a point and clickre szűkítjük, ráadásul kizárjuk a vicces játékokat, én magamra nézve ezt el is fogadom. Nagyon nehéz úgy feszültséget, romantikát, bármi érzelmet hihetően kreálni és fenntartani, hogy az illogikus tárgyhasználat, esetleg a pixelvadászat van a központban.
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Grath 2019.10.01 17:10:00
@Bobby Newmark: Kane & Lynch-nek Gamespot-botránya volt :)
A Watch Dogsnak Reddit-botránya volt (ami általánossá fajult), mert az első trailer és a végleges verziók közt eltűnt pár vadabb effekt a játékból.
Az E3 mellett a Tokyo Game Show-ról is már évek óta tolunk egy adást, és mivel egy hete volt az idei, nagyon esedékes már ezt a poszt. Szóval idén csak a Checkpoint fele jutott ki az expóra, de ez nem akadályozott meg minket abban, hogy felvegyünk egy adást - Grath Pilicsabáról, és Tokióból. Mivel…..
Grath 2019.09.23 18:51:40
@GalaHU: Ó, de meg fogsz lepődni hamarosan :)
Grath 2019.09.23 18:53:14
@molnibalage: a Panzer General esélyes szerintem minire, a többit nem tudom
IDDQD Napi rovat a Retro.Landen 2019.08.08 22:11:42
Ahogy egyre hosszabbak lettek a cikkek a Retro.Landen, természetes következményként úgy lett egyre rikább ezek megjelenése is. Hogy ez ne fajuljon el teljesen, elindítottam egy új, naponta legalább egy új bejegyzést tartalmazó rovatot az oldalon. A Napi Retro tulajdonképpen futhatna Facebookon vagy…..
Grath 2019.08.17 19:45:33
Grath 2019.08.19 09:41:54
@Generic Jingle: nem, felvettünk előre egy csomó adást a szokásos aug végi-szept eleji nyaralásaink miatt, mennek majd ki szépen sorban.
Grath 2019.08.19 15:49:47
Folytatjuk a magyar videojátékos szaksajtót feldolgozó sorozatunkat, ezúttal egy elég nagy falattal, a Guruval. A lap ugye a legnagyobb túlélő a magyar piacon, 1990-ben indult lemezújságként, 1992-ben lett papírmagazin, aztán felvette a PC előnevet, és még ma is létezik PC Guru néven egy gémerlap,…..
Grath 2019.07.20 21:36:17
@GCIcetea: azok :)
Grath 2019.07.24 21:50:14
@rfalcon: esetleg írnál egy mailt? :)
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Grath 2019.07.16 14:53:47
@AarPoe: Nem tudok annál fantáziahiányosabb, energiabefektetés-mentesebb, laposabb ötletet egy Star Wars-játék esetében, mint egy Best of SW toplista. De ugyanígy az egymillió újság, blog, fórum által nyomott "legjobb DOS-játékok", "legjobb FPS-ek", "199X legjobb játékai", "legjobb játékzenék" típusú listák is rettentő gagyinak számítanak a szememben. Ez az, amit tömegesen lehet gyártani, ami nem mond semmi újat, amit mindenki ezerszer látott. Nyilván nem kötelező ezzel egyetérteni, de én a magam részéről nem változtatnék ezen.
IDDQD Éljenek a lemmingek! 2019.06.16 12:53:25
Ünnepeljük a nyár beköszöntét egy kis biológiával: a Lemmings segítségével mindent megtudhatunk a föld alatt igen kegyetlen életet élő kis lényekről. A fejlesztő DMA Design útja a világsikerig ugyan minden volt, csak nem egyenes, ettől csak érdekesebb lesz a sztori, amely egy helyi számtech-klubból…..
Grath 2019.06.16 17:27:55
@Le a spammerekkel: sőt, valaki Discordon ezt ajánlotta: www.lemmingsforums.net/index.php?topic=1793.0

Az eredeti Lemmings for Windows adatfájljai kellenek a futtatásához, azt már neked kell előkaparni...
Grath 2019.06.17 08:56:15
@Generic Jingle: javítottam, köszi.
Grath 2019.06.17 16:58:24
@enpera: igazad van, én tévedtem :)
Bár a versenyjátékok szavatossága általában igen hamar lejár (mindig lesz egy még szebb vagy még realisztikusabb próbálkozó), a kilencvenes évek elején megszületett Lotus-trilógia sokak szép emlékei közt szerepel mind a mai napig. A Retro.Land cikke végigköveti a három játék elkészültét, és persze a…..
Azt sosem fogjuk megtudni, hogy melyik játékot próbálta ki a legtöbb ember, de az 1990 óta a Windows alapfelszereltségébe tartozó Solitaire, azaz a pasziánsz mindenképp az élbolyban van - az operációs rendszer több milliárd számítógépen kínálta fel ezt a remek lehetőséget a lógásra, a munkaidő…..