Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zdyzs

368 bejegyzést írt és 546 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Sajnálatos módon még ma is sokan vannak, akik gyakorlatilag örömtelenül élik le egész életüket. Súlyos betegségek, rossz természet, mérgező környezet - a háttér számtalanféle lehet. Legkésőbb a halálos ágyán persze mindenki elgondolkodik azon, hogy volt-e bármi értelme a mögötte hagyott…..
zdyzs 2019.07.23 16:22:38
@nárcisz kutyus: érdekes kitérő a te gondolatmenetedhez (i.e., hogy a szenvedés nemesít), hogy ez más vallásokban egyáltalán nem egyértelmű, ezt csak a keresztények fetisizálják ennyire. Más hitrendszerekben egyáltalán nincs ilyen kitüntetett szerepe a szenvedésnek. Persze egy olyan vallásban, amelynek központi szereplője elvileg óriási szenvedések és kínok között halt meg, ez nem is lehetne másképp a kognitív disszonancia miatt.
Kritikus Vitatható Oscarok [17.] 2019.04.11 17:30:34
Az Oscar gálák 90 éves történetében rengeteg olyan eset fordult elő, amikor érthetetlen és érdemtelen módon került megjutalmazásra egy-egy filmes alkotás. Ha az utóbbi 30 évet vesszük górcső alá és csak a "legjobb film" kategóriára fókuszálunk, öt esetet emelhetünk ki, melyeknél erősen vitatható…..
  A receptHozzávalók:Másfél bögre szejtán3 ek étkezési élesztőpor1/2 csésze konzervbab (inkább fehér)1 csésze víz1/2 tk folyékony füst2 ek szójaszósz1/2 ek balzsam / fehérbor / almaecet1 ek olaj2 tk sertés fűszerkeverék A sztori:Nem eszek húst, de a húsvéti sonkázós, tormázós hangulatot imádom.…..
zdyzs 2019.04.03 09:49:36
@clemens: Én is azokhoz szeretnék csatlakozni akik nem értik miért akar hús-szerű pótlékot enni az aki vega. Indiában élve még kevésbé lehet érteni. Akinek kell a hús az egyen, akinek meg nem, az ne próbálja becsapni magát mindenféle pótlékkal. Az indiai vegák nem is értik, amikor pl. egy szója készítményt úgy akarnak nekik eladni, hogy "húspótló". Azért vegetáriánusok, mert nem akarnak húst enni. Húspótlót se.
A Federation Square, Melbourne központjában A 12 Apostol és a Port Campbell Nemzeti Park más látványosságainak megtekintése után nehéz szívvel ugyan, de elindultunk Melbourne-be, utunk utolsó állomására. Szomorúak voltunk, mert ez azt jelentette, másnap már repülünk vissza Delhibe. Az út…..
Ausztrália egyik legtöbbet fotózott látványossága a 12 Apostol. Teljesen megérdemelten. A mai bejegyzésben a képek vannak főszerepben. Mindenképpen ajánlott kinyitni a galériákat. A valóban fotogén természeti képződmény Victoria állam déli-délnyugati partján van, ahol a Indiai-óceán hullámai…..
Tegnap a Great Alpine Road-on vezetett az utunk, ma pedig a Great Ocean Road koptatta bérelt autónk gumiját. A Nagyszerű Óceán Út minden ausztrál túra egyik alapvető része, sok helyen a világ legszebb útjai között is felsorolják. Mindjárt az elején lelövöm a poént, szerintem egy kicsit érdemtelenül.…..
Terveink szerint a mai napot az Alpesi Nemzeti Parkban való túrázással töltöttük volna. Annyi nehézsége van ennek alapesetben is, hogy a park kiterjedése óriási, a utakon való haladás lassú, ezért itt is jobb híján választania kell az embernek. Egy nap egy környéket lehet egy kicsit bejárni. Mi…..
Egy road-trip velejárója az, hogy az ember sokat autózik. Ha már így van, akkor érdemes olyan utakat választani, amelyek önmagukban is szépek. A Great Alpine Road ilyen. Ez a legmagasabban fekvő, egész évben járható út a kontinensen. Nem volt kétséges, hogy ezen fogunk továbbmenni. Ismét korán…..
Úgy vettem észre, hogy minden nép szereti egy kicsit felnagyítani saját eredményeit és országa természeti szépségeit. Mi is magyar tengernek hívjuk a Balatont, pedig sok mindent el lehet mondani legnagyobb tavunkról, de azt semmiképpen nem, hogy tenger. Nos az ausztrálok sincsenek ezzel másképp…..
A mai napon a Kanangra-Boyd Nemzeti parkon belül a Kanangra Walls kilátót és környékét akartunk megnézni. Ez azért került a programunkba, mert egyik kollégám Delhiben korábban két évet töltött a canberrai nagykövetségen és elmondásuk szerint egészen csodálatos ott a panoráma. Megközelíteni nem…..
Hatalmas zöld kanyon, vízesésekkel tarkított meredek sziklafallal, alján buja dzsungellel – ez a Blue Mountains. Rögtön az elején adódik a kérdés: miért éppen Ausztrália? Van sok szép túraút a világon Magyarországhoz közelebb is. A válasz: barátnőmmel évek óta halogattuk, hogy eleget tegyünk régi…..
zdyzs 2019.03.03 10:21:44
@10czi: Mi meglepődtünk, hogy elvileg itt is van Grand Canyon túra, szerencsére nem dőltünk be az ausztráloknak. Ha eljutsz majd az igazihoz, látni fogod, nincs a kettő között hasonlóság, azon kívül, hogy víz van az alján. Az olyan méretű, hogy szigorúan ellenjavallt egy nap alatt lemenni és feljönni. Állítólag ebbe többen belehaltak már.
A növények hiánya vs. túltengése még inkább ráerősít a különbségekre.
Előre bocsájtom, a mai bejegyzésnek semmi köze nincs az amerikai Grand Canyonhoz, egy kicsit módfelett elszaladt a ló az ausztrálokkal a névadásban. Értem én, hogy ma már minden a marketing, de azért talán egy szép apró csendéletet ne próbáljunk meg monumentális freskóként eladni! Ne értsetek félre,…..
Ausztrália egyik legnépszerűbb nemzeti parkja a Blue Mountains Nemzeti Park. Pontos statisztikát nem találtam arról, hova hány látogató megy, de ez nem is csoda, mert igazából egyik nemzeti parknak sem volt „bejárata”, mivel ingyenesek (nem úgy, mint az USA-ban, ahol jelképes összeget azért fizetni…..
Be kell vallanom, angolul ez a mondás sokkal jobban hangzik (We'll cross that bridge when we get there). De jobb címet nem találtam. Szökőkút a Hyde Parkban Második napunkat Sydney-ben a déli félteke Hyde Parkjában kezdtük, ahol már tegnap is jártunk, de akkor nem volt idő megnézni a Szent Mária…..
Remélem mindenki elkezdte énekelni a KFT örökbecsű slágerét! Bár mi elsősorban azért utazunk, hogy a természeti szépségeket lássuk - nem az ember által épített dolgokat - azért Sydney-i operaházat mindenképpen meg akartuk nézni. Azt hiszem ez minden „világ legszebb” vagy „világ legismertebb” vagy…..
 A mai napról viszonylag keveset tudok érdemben írni, a teljes nap vezetéssel telt el. Van idő általánosságban beszélni a kontinensről, meg az utunkról általában, erre még úgysem kerítettem sort. Azzal kezdeném, hogy nem a hátizsákos turistáknak, és nem is azoknak lesznek esetleg megfontolandó…..
Ausztrália számomra mindig is ott volt a bakancslistán, ráadásul elég előkelő helyen. Jó 20 évvel ezelőtt már meg volt tervezve egy négy hetes utunk a kedvesemmel, de mielőtt a jegyeket megvettük volna terhes lett. Így az út bizonytalan időre el lett napolva. Aztán miután kikerültünk Indiába (itt…..
zdyzs 2019.02.18 14:59:36
@Csikós Zsolt: Ezen a site-on ez az egyik legolcsóbb (már amelyik nem "project"). Nagyon durván felment az áruk, igazad volt!
Első igazi túránk Ausztráliában a Lamington National Parkban volt, amely a kakaós-kókuszos-krémes/lekváros piskótával névrokon. Szóval kicsit túloztam,  a park nem Ausztrália ikonikus desszertjéről a lamingtonról  kapta a nevét, csak ugyan arról az emberről nevezték el ezt is, Lord Lamingtonról, aki…..
zdyzs 2019.02.18 12:05:55
@Csikós Zsolt: Azért a növények tuti mások! Na meg itt egészen a hegy tetejéig dús növényzet van.
Az egyik legjobban várt programunk idén is a tengeri kajakozás volt. Azért írhatom, hogy is, mert két évvel ezelőtt Új-Zélandon is az volt utazásunk egyik csúcspontja. Akkor a Milford Sound egészen drámai, 1500 méteres sziklafalai között lapátoltunk, most pedig azt ígérte a kajakozást szervező cég,…..
zdyzs 2019.02.18 12:04:27
@Csikós Zsolt: Na akkor jobb is, hogy nem láttunk. Bár Byron Bay-ben delfineket ígértek, azok meg ha minden igaz nem büdösek.
Először azt hittük a mi készülékünkben van a hiba. Nem tudtuk belőni éppen hány óra van. Már első este nem nagyon értettük, hogyan lehet az egyik étterem zárva, mikor szerintünk még csak fél kilenc volt. De közben az én telefonom már fél tízet mutatott. Aztán a városkában járva és a wifire hol itt…..
zdyzs 2019.02.17 12:35:31
@vg123: Szia! Ausztrália. Mindig elfelejtem a posztok írásánál, hogy aki az Indexről kerül ide, az nem feltétlenül látja, hogy a blog Ausztráliáról szól (ami egyébként nem a legjobb, de ez van)
Szóval a kisváros Tweed Heads és Ausztrália keleti partján van.
zdyzs 2019.02.17 12:52:13
@vg123: Bár az is kiderül, hogy nem olvastad végig/figyelmesen a bejegyzést, mert abban is le van írva, hogy Ausztrália. Na meg talán az is árulkodó, hogy mind az ötünk pólóján ausztrál térkép van a nyitóképen.
zdyzs 2019.02.17 17:43:47
@JTom: Ez lehet. De ez a helyszínen annyira nem észrevehető, hogy ezt bevállalom. Egyetlen tábla sem utal arra, hogy egy másik városban lennél.
(Egyébként pedig most a kommented alapján utánanéztem, és Coolangatta nem önálló közigazgatási egység, hanem Gold Coast egyik kerülete)
A világ városainak "élhetőségi" listáján az ausztrál nagyvárosok általában előkelő helyet foglalnak el, és ez alól úgy tűnik Brisbane sem kivétel. Legalábbis rövid két napos ott-tartózkodásunk alapján nagyon jó benyomásaink voltak, holnap oda költöznénk, ha hirtelen állást ajánlanának ott…..
Ausztrália nagyon messze van. Még innen Indiából is, pedig az ember azt gondolná itt már csak az út fele van hátra. Nos nem. Nagyon nem. Szinte centire pontosan csak egyharmada csak a Budapest – Delhi  távolság ahhoz képest amennyire messze van Sydney Budapesttől. Azaz még innen is k…. sokat kell…..
zdyzs 2019.02.03 18:16:00
@UtazóTódi: Biztos szuper a Lone Pine is, de óriási különbség, hogy a Daisy Hill ingyen van. Nekünk 190 dollárba fájt volna a Lone Pine. Ennyit nem ért meg, hogy kézbe vegyünk egy koalát, pláne mivel az még plusz pénzbe is kerül. Persze az is igaz, ott sokkal többfajta állat van.