Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jorgecosta

87 bejegyzést írt és 285 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több ügyfelünk kérdezte és kért segítséget abban, ahogy a napelemes rendszere által visszatáplált és el nem fogyasztott áram díját hogyan tudják visszaigényelni áramszolgáltatójuktól és egyáltalán megéri-e? Nos, a helyzet nem olyan bonyolult, mint elsőre látszik, ráadásul az a tévhit, miszerint nem…..
Szőlőművelés Talajtakarás 2018.06.11 21:12:28
Ígértem egy bejegyzést a talajtakaró növényzet használatáról a szőlőben - ez következik most. Amint arról már beszéltem, takarónövényt azért használunk a sorok között, mert a talaj felső 30-40 centiméteres rétegét átjáró gyökértömeg segít a humuszképződésben. A takarónövény meggátolja az eróziót a…..
Az eddigi években azt figyeltem meg, hogy a lehető legkevesebb beavatkozás mellett hogyan fejlődik a bor a pincében. Így aztán a boraink eleinte ígéretesek, aztán szépek voltak, majd végül elöregedtek és meghaltak. Az érési folyamatot végig kísérve rengeteg tapasztalatot szereztem. Nagyon fontos:…..
jorgecosta 2018.03.28 09:42:55
@RAMBO: www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-52-W.pdf ez szerintem elég tömör.
várom már azt a bejegyzést. nem értem, hogy miért van a magyar nyelvű irodalomban nagyvonalúan ignorálva a pH. a legtöbb idegennyelvű cikk, amit kénezős témában látok, sose felejti el megjegyezni, hogy egy ilyen táblázat legyen nyomtatva a pince közelében.
Szőlőművelés Symbivit 2016.06.01 22:49:07
Ahogy említettem a telepítésről szóló postban, kötött talajon előfordul, hogy az ültetőgép által húzott árok fala az oltvány behelyezése után nem záródik össze, mert az ültetőgép csak a talaj felszínét tudja összenyomni. Ilyenkor az oltvány egy üregben lebeg addig, amíg a beöntözést végző csapat oda…..
jorgecosta 2016.11.20 18:45:42
@RAMBO: köszi, a 3 vagy a 10 kilós zsákról beszélsz?
 A nagy munkában észre sem vettem, hogy tíz éves lett a blog. Eredetileg a blogger.com rendszerében kezdtem el az írást, azután az Index is előállt a saját blogmotorjával, ami szép volt, és azóta itt vagyok - kb. 8 éve.  Séra Bálint csinált nekem szép designt, ami már nem a mai divatot tükrözi, de…..
Sokszor írtam már a szőlő talajtakaró növényzetéről, de eddig nem esett szó a vetőmagkeverék összeállításáról. Az olvasók ostromának képtelen vagyok ellenállni, ezért most közzéteszem (a szerző engedélyével) hogy hol tartok az ügyben.   A talajtakarásról az Ökológiai szőlőtermesztés c. könyvben…..
Ahogy azt már korábban írtam, a szőlősorok közé az ökológiai gazdálkodásban talajtakaró növényt vetünk annak érdekében, hogy annak gyökérzete fellazítsa a talajt, dúsítsa a sorközök életközösségét és zöldtrágyaként visszapótolja a talaj nitrogéntartalmát. A vetés során a legnagyobb problémát az…..
Huszonhárom (te jó ég!) éve végeztem a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, ahol szinte tisztán nagyüzemi technológiát tanultunk. Műtrágyázás, rovarölőzés, gyomirtás – ezek voltak az akkoriban mindennaposan használt technológiai elemek. Időközben kiderült, hogy ezzel a technológiával ugyan magasabb…..
Szeretnél kanapészörfösöket fogadni? Itt van néhány információ hogyan vágj neki.  Első lépés: Találd ki az elvárásaidat! Mint vendéglátó, magad alakíthatod a vendéglátás és a ház szabályait, amit követnie kell (illik) a vendégeidnek. Milyen gyakran akarsz…..
jorgecosta 2014.05.11 15:22:25
@krdori: 130 embert hosztoltam eddig. mindenkinek adtam kulcsot, soha nem volt probléma.
Vegyük példának okáért a Padödőt. A művésznők rádiós műsorvezetői minőségükben szinte hetente szörnyülködik bele az éterbe, hogy ó jaj, micsoda tahóság, hogy vannak, akik sokszor a -ba, -be ragot használják akkor is, amikor a -ban, -ben volna a „helyes”. Ha…..
jorgecosta 2014.03.11 13:55:27
@gigabursch: de miért? én így vettem át anyámtól. ismerem azt is, amiről te beszélsz. mi ezzel a baj?
NHL A Chicago az NHL bajnoka 2013.06.25 07:20:11
Drámai meccsen, az utolsó két percben megfordítva az állást, nyerte a döntő hatodik meccsét a Chicago, bostoni sikere azt is jelenti, hogy története során ötödször lett bajnok, három éven belül másodszor. Patrick Kane-t választotta a rájátszás legértékesebb játékosának,…..
Naiv ügyfél szerint dupla árlistával igyekeznek csillagászati összegeket kiszedni a turistákból a Frizzante étteremben. Egy pohár tokaji aszúért 18 ezer forintért számoltak fel, amiből hirtelen lett 3 pohár. Végül 73 ezer forintot szerettek volna kérni, majd a rendőrség…..
jorgecosta 2013.06.12 18:15:25
@v2peti: nemtom. olyan adatroaming díjak vannak, hogy (még mindig, miért?). mindenütt elkérni a wifi-jelszót meg izé.
A tengerentúli trendek néha még most is néhány hét, hónap, év késéssel érkeznek el hazánkba. Nem minden esetben, a ruha- és cipővonalon például kottára ugyanaz a rongy kapható mindenhol, a népi demokratikus Kína (és Banglades) mindenkinek ugyanazt gyártja. A fitnesztrendek, új…..
jorgecosta 2013.05.28 18:42:35
végtelenül leegyszerűsítve a dolgot nem értem, hogy van az, hogy a skandináv és német turisták 85 évesen is úgy néznek ki, mint a magyar 65 évesek, mindez bármilyen konkrét diéta nélkül.
fene nagy probléma továbbá, hogy semmit nem tudunk arról, hogy egy génkezelt vagy nemesített élelmiszer, bizonyos tartósítószerek pontosan milyen hatással vannak szervezetünkre. nem tart itt a tudomány, illetve kellően hosszú időn átívelő minta sem áll rendelkezésre. amiből következtetést lehetne levonni. innentől az egész találgatás, ahol minden körülményt nem vizsgálunk meg.
lehet ez a paleo is elég jó, de nehéz önmagában vizsgálni. ha valamihez tudatosság kell, ott általában az ember az élet más területein is tudatosabb, nem csak a vacsora elkészítésénél, még az is lehet, hogy többet mozog, mint a kevésbé tudatos ember, kevesebbet iszik (paleoban tilos?) stb.
"A paleo ember megpróbál másokon is segíteni, mert maga jól van és szeretné, hogy mások is megértsék azt, hogyan lehet a mai, modern korunkba átültetni az evolúció bölcsességeit. A paleo kitekintés a világra." - óriási ellentmondást látok ebben. 7 milliárd ember és a szám nő. csak a mikrokörnyezetre nézve lehet ezt értelmezni, de annak számosságát a 7 milliárddal összehasonlítva ugyanott állunk, mintha el sem indultunk volna. a lényeg a hit. jézus, paleo, alkohol, elmés komment - mindegy, valahogy kibírni ezt a pár évet, amiért itt vagyunk.
Ahhoz, hogy egy P. Lászlóéhoz hasonló nyomorult ember életét részletesen megismerjük, valami szörnyű eseménynek kellett bekövetkeznie. Ezekben a sorsokban ugyanis sikert aligha talál a média. Bándy Kata meggyilkolása tragédia, de nem csak egy emberi élet elvesztése miatt, hanem…..
Ez a dózsás geci kb. két éve  beköltözött a padlásunkra. Egy konzerv macskaeledellel  ejtettem csapdába. A képet, a vadászzsákmánnyal dicsekedvén, a barátaimnak küldtem el. A Ferencváros-Újpest derby további utózöngéinek lehetünk tanúi. A mérkőzés végén az…..
Azt tapasztalom, hogy az álláspályázati anyag összeállításakor motivációs levél okozza a legnagyobb gondot az álláskeresőknek. Találnak ezernyi sablont a neten, használják is. Így lesz mindenki csapatjátékos, problémamegoldó, jó kommunikációs készségű, önállóan…..
majommajompicsa 13 2013.03.09 15:23:47
Úristen, milyen rég nem írtam be semmit. Pedig lett volna párat, csak kedvem nem volt hozzá... 157 J. M. G. Le Clézio - Fever: novellák. Nizzai találkozások. Különösen a zseni kisfiúról szóló rész tetszett. 158 Onetti - Rövid az élet: az utolsó lefordított darab, de az első,…..
- X: …gratulálok, meg minden, de azért sajnálom is, mert már úgy megszoktalak… - Y: Tessék? - X: Mondom, kár hogy mindjárt elmész már úgy megszoktalak, jó volt Veled dolgozni, na. - Y: De hát nem is megyek el, honnan veszed ezt? - X: Jó, de most hogy már házas…..
jorgecosta 2013.01.23 10:43:42
@miss berger: mi az, hogy fajilag? hozhatok egy hasonlóan banális ellenérvet: túlnépesedett a bolygó.
Őszintén remélem, hogy a Milla október 23-i tüntetése egy hatalmas siker lesz, és tényleg megkezdődik az Orbán-rezsim lebontása. Az előjelek azonban – finoman szólva – lehetnének jobbak. Látszik ugyanis, hogy mindenki súlyosan elidőzítette magát. A Milla és a Szolidaritás…..
A választási rendszer átalakításával foglalkozó, két héttel ezelőtti posztom egyik pontjában röviden kitértem már a tervezett választói feliratkozásra/regisztrációra, azóta egy kicsit jobban is végiggondoltam a kérdést. Előkerültek új szempontok is, az például valamiért…..
jorgecosta 2012.08.16 20:24:05
@freehckr: te tudod már, melyik pártra fogsz szavazni a következő választásokon?
jorgecosta 2012.08.16 20:31:01
@freehckr: bizonyára jövőbe látó lehetsz. racionálisan nem szavazhatsz egy országot negatív pályára helyező pártra, viszont én nem látom a váltópártot!
majommajompicsa 39,4 2012.08.16 11:52:58
153 Eduardo Mendoza - Pomponius Flatus különös utazása 154 Vargas Llosa - Utazás a fikció birodalmába: Onettit elemező esszék, kötelező darab Onetti mellé 155 Juan Pablo Villalobos - Bunkerzsúr 156 Henry James - A csavar fordul egyet..
Nem nagyon szoktunk celebekkel foglakozni, de Schobert "update" Norbi egy olyan tökéletes vázlatot nyújtott arról, miként működik az üzleti lobbi, és hogy nem csak hasra van lefogyva, hogy nem tudunk szó nélkül elmenni 5 csillagos teljesítménye mellett. Kezdjük is rögtön Norbi…..
jorgecosta 2012.07.24 17:29:58
@magyar seggbe, magyar lófaszt!: úgy gondolod tehát, hogy a Shell nyugodtan szétfúrhatja magát az Északi-sarkon? vagy csak a Greenpeace-szel van baj? miféle üzleti érdeket sejtesz, illetve miért lenne ez jobb eset, továbbá mi a baj pontosan a lelkes elmebetegséggel?
Szemben a Fidesszel, Jobbikkal, MSZP-vel és DK-val, egy új ellenzéki pólus alakult ki a közvéleményben, a radikális demokratikus megújulás pólusa. Ez a cikk egy háromrészes sorozat középső darabja. Az első részben bemutattuk a magyar politikai rendszerben formálódó új,…..