Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tengerke

66 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Irány Leuven Viszlát Belgium 2011.10.22 18:13:00
 Már egy ideje nem kaptatok olvasni valót. Ez azért történt, mert hazajöttünk  és az elmúlt hónapunk nagyon pörgősre sikeredett. Belgium és az ott szerzett élményeink nagyon sokszor eszünkbe jutnak. Még van egy csomó dolog, amit szívesen kipróbáltunk/ megnéztünk…..
Tengerke 2011.12.11 21:15:28
@Blue Chip:
Hehe, egész időben sikerült elolvasnom a posztodat. :-) Igen végleges. Minimum 2 év erejéig. Aztán ki tudja. Lehet, hogy Ausztráliába sodor minket is a sors. ;-)
A mai nap az ügyintézésé volt. Reggel bementünk Leuvenbe, hogy lakást nézzünk, bankszámlát nyissunk, és Dezső beiratkozzon az egyetemre. A három pont közül mindössze egyet sikerült teljesíteni. Megérkeztünk fél 11- re az egyetemre, amikor is hatalmas sorok fogadtak minket.…..
Tengerke 2011.09.10 22:16:15
Kedves Fourteen02!

Szerintem önmagában az egész város elég nyugodt, így a ringen belül és akár kívül is bárhova költözhetsz. (Talán a ring mellett nem érdemes.) Mi a botanikus kert mellett laktunk és nagyon szerettük. Leuvenben még a vasút sem túl hangos, de javaslom, hogy tölts el fél órát a lakásban, hogy halld, mennyire hallatszik be az utca zaja. A mienk hangszigetelése például simán verte a magyar panelokét. (Sajnos rossz értelemben.) Az, hogy Neked mi lenne a legjobb elhelyezkedés szempontjából, azt az egyetemi épület határozza meg, ahová jársz, de ha van biciklid, akkor minden közel van a városban.

Tipp: A legtöbb bolt vasárnap zárva tart. A Brusselse straaton van nyitva egy Carrefour express és néhány egzotikus bolt. Plusz szerintem a vasútnál levő Carrefour express is nyitva van, illetve a pékségek. Ha olcsón szeretnél vásárolni, akkor érdemes ellátogatnod a Colruyt-be. Itt nagyobb mennyiségeket vásárolhatsz jobb áron.

Használt biciklit a tweedehandon (tweedehand.be) kereshetsz, vagy a SPIT-ben, ami a ringen kívül van a Kapucijnenvoer végénél.
www.dekringwinkel.be/kw/home_1.aspx

Tipp: Ha esetleg nincs bicikli, mert ez szeptemberben előfordul és esetleg elkirándulsz Mechelenbe, akkor kint a város szélén van egy nagyon jó Kringwinkel (SPIT). Ott előfordulhat, hogy találsz.

Biciklivásárlás előtt/közvetlenül után gyorsan vegyél lakatot, mert az a bicikli, amin nincs lakat, az "mindenkié".

Sok szerencsét!
Tengerke 2011.09.20 10:08:38
@fourteen02:
Szívesen! Bármikor! Bocsáss meg, hogy ilyen ritkán válaszolok, csak nem voltam gép előtt 1 hétig...

Mikor mész ki? Vagy már kint vagy? Mi célból visz az utad Leuvenbe?

Tengerke
Tengerke 2011.09.21 11:43:54
@fourteen02: Szia!

Őszintén gratulálok Neked! Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogod érezni magadat!
Ha társaságra / olcsó nyelvtanulásra, utazásokra vágysz kint, akkor javaslom, hogy keresd fel a Pangeát. Asszem 6 euró az éves tagság és 15 euró egy 10 alkalmas nyelvtanfolyam. Mi az angolt és a németet szerettük a legjobban, mert nagyon jók a tanárok,de a holland sem volt rossz.
Irány Leuven Sörtúra 2011.09.07 19:26:00
 Ahogy a legutolsó bejegyzésemben említettem, híresek a belga sörök. Éppen ezért 2 barátunkkal elindultunk sörtúrára, ahol is a cél több sörfőzde megismerése volt. Összesen 4 sörfőzdében voltunk. Az első a Boezingenben levő Sas sörgyár volt, melyhez azért egy…..
 A belga sörök között szinte mindenki megtalálhatja a kedvencét, hiszen rengeteg sörfajtát gyártanak. Ilyenek például a lager, ale, lambic, spontán erjedésű vörös sörök és még sorolhatnánk.  Belgiumban ugyan "csak" 132 sörfőzde működik beleértve a…..
Irány Leuven Gofri 2011.08.07 15:20:00
A gofri, vagy wafel egy jellegzetes belga étel. Azonban gofrit már az ókori görögök is készítettek, így csak a recept az, ami ténylegesen belga. A belga gofrinak több fajtája van. A két legfontosabb a liege-i és a brüsszeli gofri. A brüsszeli gofri alakja négyzetes, tésztája…..
Irány Leuven Flash mob Leuvenben 2011.08.06 14:41:00
Még áprilisban Leuvent is elérte a flash mob őrület. A videóban láthatók Leuven legfontosabb látnivalói is. Sorrendben: botanikus kert, nagy begijnhof, egyetemi könyvtár, grote markt, régi városháza, bazilika.  ..
A hétvégén egy kedves barátunk látogatott el hozzánk. Hogy ne a szokásos kört járjuk be, ezért Mechelent, Antwerpent és Brüsszelt mutattuk meg neki Leuven után. Mindezek közben azonban sikerült rátalálnunk egy Gault Millau sipkás (13) étteremre Antwerpenben, amely eltérően az…..
Irány Leuven A belga konyha 2011.07.10 18:23:00
Már több belga recepttel megörvendeztettelek benneteket, azonban most engedjétek meg, hogy bemutassam, hogy még mik azok a tipikus ételek, amiket a belga konyhához sorolunk. A még hiányzó recepteket a későbbiekben folyamatosan megosztom veletek.…..
Bár mi még nem szenvedtünk nagyon sokat a belga vasúti késések miatt, rengetegen mondták, hogy szörnyűek a késések, amik itt előfordulnak. Londonból hazafelé sikeresen belefutottunk egy-két csúnya késésbe Brüsszel-Leuven között. Bizony a vonatok 2-3 órát is simán késnek,…..
Ez az étel egy hagyományos, marhahúsból készült belga étel, mely elkészítésében egy kicsit hasonlít a magyar pörkölthöz. Ugyan a kész étel íze egy kicsit édesebb és savanyúbb, mint a mi pörköltünk, de így is igen ízletes. Az itteniek Carbonadenak, vagy Stoofvleesnek…..
Irány Leuven Oxford, London 2011.07.06 10:52:00
Londoni és oxfordi utazásunk történetének folytatása 4.nap: Korán keltünk, hogy elérjük az Oxfordba menő vonatunkat, amire előre megvettük a jegyeket mindössze 4 fontért fejenként egy útra. Oxford vasútállomásán várt minket vendéglátónk. Először is buszra…..
Irány Leuven London 2011.06.30 21:28:00
Az 5 nap programja igen sűrű volt, ezért két részletben mutatom be, hogy mit láttunk Angliai tartózkodásunk alatt.   1.       nap: UtazásLondonba busszal érkeztünk, mert az utazás legolcsóbb formáját szerettük volna választani. Ez…..
Irány Leuven Kirándulás Londonba 2011.06.29 14:04:00
  Belgium nagyon jó elhelyezkedésének köszönhetően sok ország könnyen megközelíthető. Itt létünk alatt már ellátogattunk Franciaországba, Luxemburgba, Portugáliába, Németországba, Svájcba, Hollandiába és most Angliába is. A legnagyobb élményünk Londonban az…..
Irány Leuven Hajóliftek 2011.03.19 10:30:00
 A Karnevál szünetében ellátogattunk La Luviere közelében levő világörökség részét képező hidraulikus hajóliftekhez. A Canal du Centre 66,2 méternyi vízszintemelkedését a 19. század végén és a 20. század elején 4 hidraulikus hajólift (3 db 16,93 méter…..
Tengerke 2011.06.18 10:11:03
@uluk4i:
Feltöltöttem a képet, de még nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan lehet berakni egy cikkbe. Itt a link: commons.wikimedia.org/wiki/File:Boatlift_nr3_canal_du_centre.jpg

A gasztronómia cikknek örülök, hogy elkezdted. Azért is kezdtem el a belga ételekről bejegyzéseket írni, mert láttam, hogy magyarul nem nagyon van cikk a belga ételekről és elég sokan kerestek rá.
Már félig kész van a Namurről szóló bejegyzés. Utána meg írok még egy Carbonade receptet is. Akkor azt is felhasználhatod. Ha van valami, amiben tudok segíteni, akkor szólj. Szinte minden hétvégén elmegyünk a környéken, így fotókkal mindenféleképpen tudlak segíteni. Az íráshoz meg éppen amennyi időm van.
Tengerke 2011.06.18 21:16:39
@uluk4i:
Hát, azokra legtöbbször véletlenül keveredtem oda fényképező nélkül... :) A Binche-i fesztiválról (szintén világörökség) készítettünk fotókat, de nem sikerültek túl jól.
A királyi üvegházakról van egy-két szebb fotóm. Az is elég különleges.
Itt a környéken volt valami fesztivál, amikor "herceget" választottak. Ezen voltunk még kint géppel: www.karnavalleuven.be/

Majd megyünk ki a Marktrock fesztiválra. Arról tudok képeket készíteni. Meg ha van valami ötleted, hogy miről lenne jó képeket csinálni és a közeljövőben van, akkor még akár ki is mehetünk.

Meg akkor ezt megkérdezem, hogy a Brüsszel lapon van egy olyan link, ahol valójában csak google hirdetések vannak: www.brusszel.com/ Szerinted ezt letörölhetem? (Kicsit morci vagyok az új rendszerre, mert ilyen oldalak kikerülhetnek, de a blog hasznos tartalmára mutató linket még nem sikerült elfogadtatnom.)
Tengerke 2011.06.21 11:26:46
@uluk4i:
Szia! Holnap pont mennem kell csokit venni, így akkor viszek magammal fotógépet és teszek majd fel képet a csokikról, gyártókról is.
Ebbe a városba sokáig nem mentünk el, mert azt hallottuk, hogy Charleroihoz hasonlóan koszos és kellemetlen ott lenni. Jelentem, megbántuk. Bátran állíthatom, hogy amióta ott voltunk, ez az egyik kedvenc városunk Belgiumban. Hogy miért is? Ehhez meg kell ismernünk alaposabban.…..
 Ha már itt felborzoltam a kedélyeket, akkor leírom Nektek egy csokorba, ami szerintem jobb Magyarországon, mint Belgiumban. 1.       az anyanyelveden beszél mindenki, az ügyintézés is így folyik 2.       sokkal…..
Tengerke 2011.06.17 21:14:46
@uluk4i:

Szia Uluk4i!
Ezzel a bejegyzéssel nem az volt a célom, hogy lejárassam Belgiumot, hanem az, hogy megmutassam az embereknek, hogy mennyi pozitívum van Magyarországban is, amit nem veszünk észre, ha ott vagyunk. Félreértés ne essék, szeretek itt lenni és nagyon sokat tanultam az itt élőktől. Akkor Neked is pontról pontra megválaszolom, amit gondolok.
2 nem, ebben igazad van.
5 a munkahelyemen folyton ledob a net és a párom apujánál is rendszeresen gondok vannak.
7 egy bojler megszereléséhez nem fogok kihívni senkit, plusz az hosszabb időbe telik. Itt pedig nem sikerült senkit találni. Ez is attól függ, hogy merre van az ember.
11 A búzadarát már mi is hallottuk, de a múltkor az ismerősünknek sikerült melléfogni és lisztet venni helyette. Mostanáig meg még maradt az otthoniból. Igazából nem a halra vágyom, hanem apukám főztjére… :) Kolbászt mi is vettünk már, de az sem az igazi. Egyébként Brüsszelben van egy magyar bódé és lehet venni pár dolgot. Szerintem olyanokat árulnak, amiket otthon sem nagyon veszek. Pl. Márka meggy, lángos…
15 :)
17 Ez így igaz, csak kint amit megveszel családi házat mondjuk 50-100 milláért, azt itt 700.000-1.000.000 euróért. Szerintem a házak állapotát egyébként mindenhol meg kell nézni.
19 a belgán nincs annyi fura jel :) – Igaz, viszont pl. ahhoz, hogy a pontot előhívjam shiftet kell használnom. Ezt a legnehezebb megszokni.
23 Ardennek – háááát, nekem nem jött be. A legmagasabb pontja alacsonyabb, mint 700 méter és tényleg inkább csak dimbes-dombos.
24 a belga autópályáknál zöldebb, lombosabb utat nem nagyon ismerek – nem az autópályákra gondolok itt, hanem arról, hogy itt a zöld környezet gyönyörű, de szinte mindenhol durván mesterséges. Nem nagyon lehet úgy elmenni kirándulni, hogy ne botlanál bele még 10 turista csoportba.
27 :D jó a humorod – Miért? Brüsszel közbiztonsága szerintem nagyon gáz. Ezt már felvázoltam Pozsinak is.
30 A párom apuja újépítésűben (2004) lakik és a szél áthúz rajta úgy, hogy lobognak a függönyök télen.
33 viszont tiszta és pontos – a legtöbb esetben így igaz
34 lehetőséged van egyszerre 2 (kettő) idegen nyelvet tanulni és gyakorolni...sehol máshol a világon nincs ilyen jó dolgod, ld. 35. – szerintem ez is pozitív Belgiumban
37 viszont a keskeny pálya ingyen van...és mindenhova elvisz... – így igaz. Itt leginkább a belvárosi közlekedésre gondoltam, mert szerintem néha nagyon ijesztő, hogy milyen keskeny utakon kell menni. Pár napja pl. egy olyan úton voltam, hogy két oldalt parkoltak az autók, kétirányú volt, és csak egy autó fért el az úton. Az összes autónak be volt húzva a visszapillantója. Itt csak nagyon lassan mertem vezetni.
39 volt valamikor, amíg életbe nem léptették a pénzmosásról szóló EU-s szabályozást – ebben nem vagyok jártas
40 amíg magyar állampolgár vagy...kíváncsi vagyok, a kínai piacosok erről mit mondanak... - 
44 csak éppen nem tanulsz meg idegen nyelven... – pl. a holland nyelvoktatás Magyarországon sokkal hatékonyabb volt és sokkal többet fejlődtünk, mint itt a nyelvsuliban. Persze ez is tanár és intézetfüggő. Itt ami inkább pluszt adott, hogy a boltban is gyakorolhattad. Bár amíg nem értél el egy adott szintet, mindenki automatikusan átváltott angolra.
51 sokkal több kátyú van – igaz
52 ha bejutsz. és az óvoda és az iskola már nem – a tankönyvekért mindenhol fizetni kell és tudtommal az alapoktatás otthon is ingyenes
63 Mi sütjük magunknak, mert nem egyik reggel nem sikerült f9-nél előbb nyitó boltot találni. Persze ez csak az elhelyezkedés kérdése. Brüsszelben megint más a helyzet.
67 személy szerint is jobban értékelem a feliratos filmeket, de sokan nem szeretik
76 könnyeb elcsalni az adót,ÁFA-t, éhbérért foglalkoztatni valakit, stb. – Ez Belgiumban is fent áll. Mo-n szerintem kevesebb pénzért is megéri vállalkozni, ezért sok a tengő-lengő vállalkozó, míg itt aki vállalkozni akar, az kénytelen bizonyítani is, mert még a minimál bérért is kemény összegeket kell kitermelni.
Tengerke 2011.06.17 21:20:06
@uluk4i:
Ilyen tapasztalatom még egyelőre nincsen, csak nem értettem, hogy a 0-ás adóbevallást miért kell elkészíteni, valamint, hogy 9 hónap alatt miért nem kaptam még meg hivatalosan a rezidens címet és ehhez miért kellett havonta 3-6-szor bemennem a polgármesteri hivatalba. Egyébként nem panaszkodom, mert a hivatalban mindenki beszélt angolul és emiatt pozitív élményem van az ügyintézéssel kapcsolatban is.
Tengerke 2011.06.18 09:41:25
@pozsi83:
Nem sokban különbözik, csak a v betűt inkább v-nek, mint f-nek ejtik, és nem olyan pörgős a g és az r hang. Szerintem sokkal jobban érthető, mint a holland, de ez persze attól is függ, hogy mit az embernek a természetes. Ha gyorsan szólnak hozzánk, azt én sem értem egyébként.
(A szerző a Manager Magazin egykori főszerkesztő-helyettese, jelenleg compliance officer a MÁV-nál.)„Brüsszelbe mentek?” De hát ott nincs semmi” – reagált ijedten egy mostanában szintén keveset utazó barátom arra az információra, hogy kicsi fiúnkat végre…..
Tengerke 2011.06.16 18:04:37
re:uluk4i@uluk4i:

Belga recepteket találtok a blogomon az iranyleuven.blog.hu oldalon. Ha van valakinek további ötlete, akkor szívesen megírom azt is idővel.

Aki pedig Belgiumba utazna, azok pedig megtudhatják, mit érdemes megnézni egy-egy városban, milyen aktuális események vannak.
Irány Leuven Értékek 2011.06.13 12:35:37
Külföldön az ember sokkal jobban megtanulja értékelni hazáját...Most éppen ezt szeretjük: ..
Irány Leuven Adózás 2011.06.08 10:28:43
Az életben csak két dolgoz biztos: a halál és az adó. Ezért minden évben eljön az az idő, amikor be kell vallanunk előző évi jövedelmünket. A belgáknál még akkor is, ha az nem is volt. Ez az ország számunka már többször bizonyította bürökratikus mivoltát. Nincs ez…..
Irány Leuven Brugge 2011.06.07 11:39:00
Brugge Európában a legjobb állapotban fennmaradt középkori város. Az ide érkezőt az időutazás, a csodálatos házak, a macskaköves utcák, valamint a bájos csatornák rögtön magával ragadják.Látnivalók:Jeruzsálem templomA templomot az Adornes testvérek építették, melynek a…..
Irány Leuven Vol au vent 2011.06.05 10:55:00
A most következő recept a belgáknak nagy kedvence. Hozzáteszem, hogy a hagyományos belga konyha nem nagyon használ fűszereket són, borson és szerecsendión kívül. Ezért arra kérek mindenkit, hogy aki ezt a receptet elkészíti, a saját ízlése szerint fűszerezzen! Akkor lássuk a…..
Irány Leuven Cirkusz fesztivál 2011.06.04 13:17:00
Mivel itt Belgiumban egyeseknek 4 napos hétvége volt. (Csütörtökön Jézus mennybemenetelét ünnepelve (áldozó csütörtök), majd péntek kötelező szabadság az irodai dolgozóknak) így remek alkalom volt ez a fesztiválokra mindenütt. Csütörtökön Namurben jártunk, ahol…..
Irány Leuven Leuven 2011.05.18 12:16:00
 Eddig kimaradt a blog bejegyzései közül, de most következzék a város, Leuven bemutatása. Leuven Brüsszeltől 25 km-re keletre helyezkedik el a Dijle és a Voer folyók partján. A város Belgium Flamand-Brabant tartományának székhelye, közigazgatási és jogi…..
Irány Leuven A király kertje 2011.05.04 13:42:00
Az elmúlt időben ismételten sok dolog történt velünk. Látogatóban járt nálunk néhány barátunk, aztán nyakunkba vettük Európát és Lisszabonig meg sem álltunk. Végül pedig ellátogattunk Magyarországra, hogy egy kicsit a családunkkal lehessünk. Ígérem nektek, hogy mindenről…..