zellerlevél

zellerlevél

Aktivitások

Tyúkudvar Olvasói kérdések - összeszoktatási problémák, véres széklet 2014.11.07 07:00:00

Olyasmiben fordulnék hozzád, hogy egyszerűen sehogy sem tudom össze szoktatni a kis krédliemiet és a nagy vörös tyúkokat. Már egy jó ideje(2-3 hónap) kerítésen keresztül szokják egymást nap mint nap, de ha átengedek 3-4 nagy vöröset, akkor pár perc elteltével, csípkedni…..

zellerlevél 2014.11.23 13:41:57
Másodszori próbálkozásra, némi családi segítséggel sikerült elkapni a szabadtartásos kakaskát. Egy papírdobozban hoztuk el, az úton nyugodt volt. Betettem a kifutóba, a tyúkok a másik sarokba mentek. Ez álldogállt a sarokban. Némelyik tyúk odament, megcsípte, ő pedig menekült előlük. Azóta álldogál a sarokban. Egy keveset vett, ivott, de láthatóan fél. Mivel ólban még sohasem aludt (diófa tetején szokott), itt pedig a kifutóban nincs ülőrúd, nem tudom, hol fog aludni.

Várjam nyugodtan, hogy megtalálja a helyét, vagy segítsek neki? Esetleg: elkülönítsem a vándorólba?
zellerlevél 2014.11.23 16:55:14
@Chickambria:

Megpróbáltam, nem megy. A kakas ül egy fém keresztrúdon egyedül. Hat tyúk ül az ól alatti részen, a kakaskától a lehető legmesszebb, egymást melegítik.
Nyolc tyúk az ólban van.

(Van pár, amelyik új májustól kint alszik mindig. Megtehetik, mert a kifutó biztonságos, 2*2-es ponthegesztett rács van rajta, sehol nem fér be más állat. Azt hittem, ha hidegebb lesz, akkor bemennek, de nem.)
zellerlevél 2014.11.23 22:55:14
@Chickambria:

Rendben.
(Csak nem fagynak meg ottkint.) :)

Nyilván a kakasnak sem könnyű, amelyik eddig szabadon élt, most meg egy négy négyzetméteres ólban és egy nyolc négyzetméteres kifutóban kell élnie. (Már nem sokáig, remélem végre csak megkötjük azt a szerződést a szomszéd kertre. Mire készen van, mindig meghal egy örökös, meg kell várni a hagyatékit. Most úgy döntöttünk, hogy részben is megvesszük, talán így gyorsabban megy.)
Tyúkudvar Tetűk, atkák, óvantagok, - régi idők praktikái 2012.07.19 06:02:00

Ígértem, kicsit utánanézek annak, mivel próbáltak védekezni eleink tyúkjainkat már akkor is zaklató élősködők ellen. Túl sok mindent nem találtam, talán pár régebbi könyvben lelhettem volna csemegére, de 100 évesnél idősebb baromfitenyésztéssel és tartással.....

zellerlevél 2014.07.19 13:40:57
Sajnos ezt az oldalt is át kellett tanulmányoznom. Pár napja észrevettem, hogy a tyúkjaim nem alszanak az ólban. Kitakarítottam, semmiféle élősködő nyomát nem láttam.

Tegnap, amikor a tojást kiszedtem, mintha valami mászott volna a kezem, de nem találtam semmit. Ma pedig a tojófészek ajtaján, a fészkeket takaró szöveten apró fehér valamiket találtam. Nem mozdulatlanok, másznak.

Kérdéseim: ezek tyúktetűk? Emberre is veszélyesek? Itt a hétvége, mit csináljak? Elég, ha eszkabálok valami tojófészket kintre, az ólat meg lezárom? A tolózáron lévőkre ráfújtam szúnyogirtóval, azonnal elpusztultak. Érdemes a lezárt ólat befújni vele?
zellerlevél 2014.07.19 16:35:40
@Rosa Rugosa:

Vagyis a házba nem jön be? Ember bőrére nem mászik?
zellerlevél 2014.11.23 13:44:34
Megjött a kovaföld.
A fürdőhelyükre a homokhoz rögtön öntöttem egy kilónyit, azonnal elkezdtek benne hemperegni. Az ólba is szórtam, a kifutóba is. Láthatóan tetszik a tyúkoknak. (Tetű már egy ideje nem volt, de az ülőrudat és a fészket minden héten takarítás után befújtam tetűirtóval a biztonság kedvéért.)
Praxis Az én időm nem pénz? Az ő idegeik nem bánják? 2014.11.07 05:09:41

Komolyan, mehetek négy gyerekkel fizetős rendelésre, miközben jogosultak vagyunk TB finanszírozott ellátásra!? Tisztelt Praxis Blogger!   Legnagyobb bosszúságomra nem tudtam elvinni scheuermann kóros gyermekeimet a többhetes telefonálási kísérlet árán 6 hétre előre szerzett…..

zellerlevél 2014.11.12 21:16:41
@Molnárgörény:

Nem csak így lehet fordítani...

Amikor nekünk volt ilyen (lázas gyerekkel nyilván nem indul útnak; ha a másik gyereke kórházban van, akkor sem; ha a munkahelyén mondjuk váratlan ellenőrzést kapnak, és nem engedik el; haláleset van a családban, ő maga beteg... stb., feltételezzük már, hogy nem azért nem ment el, mert nem volt kedve), akkor akármilyen előjegyzéses rendszer akadály, és csak rugalmassággal oldható meg a probléma, ahogy sok helyen meg is oldják ilyenkor.

Ha a gyerek fűzős, vagy szed valamilyen gyógyszert, akkor a szakorvosi javaslat, közgyógy. igazolvány érvényessége, emelt családi pótlék folyósítása, utazási igazolvány lejár, a kontroll időpontját mindig ehhez kell igazítani. Ilyen esetben egy pár napos várakozás is komoly gondot jelenthet, nem beszélve arról, ha időpontot is csak hetek múlva kérhet...

(Sok intézményben van lehetőség dupla időpontot kérni, és ha az első nem jön össze, akkor a másodikat veszi igénybe; ha elsőre sikerül elmenni, akkor a másodikat ott és akkor lemondják. Mi kaptunk már ilyen lemondott időpontot, nagyon jól jött.)
zellerlevél 2014.11.12 21:18:15
@zellerlevél:

Ja igen: ha túl korai időpontra kér időpontot, akkor meg MÉG nem írják (írhatják?) fel az újabb szakorvosi javaslatot.
zellerlevél 2014.11.13 23:02:56
@mnika88:

Mi jártunk úgy, hogy túl korán kaptuk meg a javaslatot, amikor az előző még nem járt le, és mire benyújhattuk az új igényt, addigra a javaslat 30 napon túli volt, és nem fogadták el... (Nem tudom, hogy van-e még ilyen, mi ha jól emlékszem, a gyógyúszással jártunk így.)
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz