zellerlevél

zellerlevél

Aktivitások

Felicitász blogja A mi kis elsősünk - tanévkezdés egy amerikai Montessori iskolában 2013.08.31 20:40:00

Felveszem a tollat (billentyűzetet) és onnan folytatom, hogy augusztus 20-án kedden a fiam elsős lett, és nagyjából mostanra tartok ott, hogy ezt tényleg el is hiszem. :) A gyerek nagyon (NAGYON) várta az iskolát. Két évvel ezelőtt, amikor először írtam az iskolakezdéssel.....

zellerlevél 2013.09.16 15:06:42
@Felicitasz:

A szabadon szervezett délutánról:

Én nagyjából azt csináltam, amit akartam. Elsőben nehéz volt, gyakorlatilag nem voltam iskolaérett, pár nappal múltam hat éves, amikor iskolába kerültem, ezért elsőben, amikor anyu hazaért, könnyek között írtam a leckét újra. Másodiktól egyedül tanultam, és nem szóltak bele, hacsak nem kértem segítséget. Ez inkább csak ötödikben fordult elő, no meg középiskolában. 14 éves koromig sötétedésre kellett otthon lennem. Magam döntöttem a szakkörökről, sportról, versenyekről, kirándulásokról. Egyszer szóltak bele a sulin kívüli dolgaimba: amikor kajakozni jártam, és heti kilenc edzés volt, két négyesnél több volt a bizonyítványomban, akkor mondták, hogy keressek másik sportot. Nem örültem neki, hisztiztem egy sort, aztán elkezdtem minden reggel úszni járni. Utólag azt gondolom, hogy helyesen döntöttek, amikor abbahagyatták velem a kajakozást.
Most is kötetlen munkaidős vagyok (annak minden előnyével és hátrányával), mert nem szeretem, ha mások osztják be a napomat. Ma reggel beszóltam, hogy itthon fogok dolgozni. Más kérdés, hogy semmi sem lett belőle, inkább levertük a diót. Majd este, torna után befejezem, amit délelőtt akartam.

A gyerekeink év elején eldönthették (ovis kortól), hogy hová szeretnének járni, és oda egész évben kellett menni. Igyekeztünk egy kézműves és egy sportprogramot elérni, ez többnyire meg is volt. Egy gyerekünk rendszeresen túlvállalta magát (ez most, egyetemmistaként is így van, de amit elkezd, az becsületesen végigcsinálja), a többi jól mérte fel, hogy mire képes.

Eddig mi is egyszer tiltottunk valamit: amikor a gyerek harmadik vízilabdamérkőzésről jött haza véresen, szeme alatt monoklival, akkor mondtuk, hogy itt a vízilabdázás vége.

A gyerekeink kiskoruktól járnak cserkészetre, de táborba különböző időpontokban engedtük el őket. Az egyik már ovis korában is volt, kettő elsőben mehetett először, egy pedig negyedikben. Bár mindegyik önálló volt, a hosszas távollétre különböző korban voltak érettek.

Hagytuk őket egyedül kisebb korukban is. Egyszer volt veszélyes helyzet, álmomban sem gondoltam volna, hogy a 10 hónapos ki tud mászni a járókából, egyenesen ablakba. Szerencsére semmi baj nem történt. (Kiságy ment a pincébe, így már nem volt értelme.)

Játszótérre egy ideig mentem velük, és a társasházba költözés legnagyobb indoka az volt, hogy ne kelljen már nekem ott ülni... Volt udvarunk. A közelben volt játszótér is, mehettek oda is. Mondjuk egymást házon kívül mindig gondosan megvédték, megvédik a mai napig. Párszor volt nézeteltérésük, de szerintem semmivel sem többször, mintha ott lettem volna.

Kamaszként mehettek, mehetnek, ahová akarnak, de mindegyiknél volt egy időszak, amikor tisztázni vagy inkább pontosítani kellett a szabályokat. (Két friss történet: kiskamasz lány barátnőnél alszik. Hazaszól kilenckor, hogy inkább hozzánk jönnének. Oké, de azonnal indultok. De mi még bent akarunk maradni a városban. Na akkor most döntés: vagy azonnal jössz haza akár egyedül, akár a másik lánnyal, vagy beszélni szeretnék a másik szülővel. Nagymama van, akinek elmondom, hogy a lányom nem kórészol a városban egyedül kilenc után. Oké, akkor a lányok náluk maradnak, nagymama otthon velük.
A másik: épp nagykorú a barátjával autóval szeretne este Balatonra indulni, egy kocsmai kiállításmegnyitó után. Ez nem megy, jössz haza az utolsó busszal, és reggel, ha aludtatok, összecsomagoltatok, elmehettek.)

Vagyis: amíg nem játsszák el a bizalmat, addig mehetnek. Ezt tudják, élnek is vele, és ritkán próbálnak meg visszaélni vele.

Én azt gondolom, hogy minden gyerekre leselkedik veszély, minden korban, minden helyen. Ha megtanítjuk őket felelősségteljes viselkedésre, szerintem kisebb a baj esélye, ráadásul nekünk szülőknek sokkal könnyebb dolgunk van. (Azért így sem gondmentes a gyerektartás.) :)
zellerlevél 2014.09.22 19:39:08
Milyen volt a másodikas évekezdés?

(Az új írást már nem is merem kérdezni.) :)
zellerlevél 2014.11.24 22:32:32
@Felicitasz: :) Megírod?
Tyúkudvar Olvasói kérdések - összeszoktatási problémák, véres széklet 2014.11.07 07:00:00

Olyasmiben fordulnék hozzád, hogy egyszerűen sehogy sem tudom össze szoktatni a kis krédliemiet és a nagy vörös tyúkokat. Már egy jó ideje(2-3 hónap) kerítésen keresztül szokják egymást nap mint nap, de ha átengedek 3-4 nagy vöröset, akkor pár perc elteltével, csípkedni…..

zellerlevél 2014.11.23 16:55:14
@Chickambria:

Megpróbáltam, nem megy. A kakas ül egy fém keresztrúdon egyedül. Hat tyúk ül az ól alatti részen, a kakaskától a lehető legmesszebb, egymást melegítik.
Nyolc tyúk az ólban van.

(Van pár, amelyik új májustól kint alszik mindig. Megtehetik, mert a kifutó biztonságos, 2*2-es ponthegesztett rács van rajta, sehol nem fér be más állat. Azt hittem, ha hidegebb lesz, akkor bemennek, de nem.)
zellerlevél 2014.11.23 22:55:14
@Chickambria:

Rendben.
(Csak nem fagynak meg ottkint.) :)

Nyilván a kakasnak sem könnyű, amelyik eddig szabadon élt, most meg egy négy négyzetméteres ólban és egy nyolc négyzetméteres kifutóban kell élnie. (Már nem sokáig, remélem végre csak megkötjük azt a szerződést a szomszéd kertre. Mire készen van, mindig meghal egy örökös, meg kell várni a hagyatékit. Most úgy döntöttünk, hogy részben is megvesszük, talán így gyorsabban megy.)
zellerlevél 2014.11.24 21:55:11
@zellerlevél:

Ma az egyik portás nénink adott egy jó ötletet: szórjam be az összes tyúkot és a kakast hintőporral. Szerinte így egyforma szaguk lesz, és hamarabb befogadják. Megtettem, és beválni látszik, mert a kakas ma már az elsőszámú helyre vonult vissza: a felső ól teraszkájára. Kicsit magabiztosabbnak is tűnik.

(Úgy látom, hogy a nyakán a toll egy kis helyen véres, rászáradt a vér, a toll nem hiányzik. Vagy akkor sérült meg, amikor elkaptuk, vagy tegnap csípte meg valamelyik harcias tyúk.)
Tyúkudvar Tetűk, atkák, óvantagok, - régi idők praktikái 2012.07.19 06:02:00

Ígértem, kicsit utánanézek annak, mivel próbáltak védekezni eleink tyúkjainkat már akkor is zaklató élősködők ellen. Túl sok mindent nem találtam, talán pár régebbi könyvben lelhettem volna csemegére, de 100 évesnél idősebb baromfitenyésztéssel és tartással.....

zellerlevél 2014.07.19 13:40:57
Sajnos ezt az oldalt is át kellett tanulmányoznom. Pár napja észrevettem, hogy a tyúkjaim nem alszanak az ólban. Kitakarítottam, semmiféle élősködő nyomát nem láttam.

Tegnap, amikor a tojást kiszedtem, mintha valami mászott volna a kezem, de nem találtam semmit. Ma pedig a tojófészek ajtaján, a fészkeket takaró szöveten apró fehér valamiket találtam. Nem mozdulatlanok, másznak.

Kérdéseim: ezek tyúktetűk? Emberre is veszélyesek? Itt a hétvége, mit csináljak? Elég, ha eszkabálok valami tojófészket kintre, az ólat meg lezárom? A tolózáron lévőkre ráfújtam szúnyogirtóval, azonnal elpusztultak. Érdemes a lezárt ólat befújni vele?
zellerlevél 2014.07.19 16:35:40
@Rosa Rugosa:

Vagyis a házba nem jön be? Ember bőrére nem mászik?
zellerlevél 2014.11.23 13:44:34
Megjött a kovaföld.
A fürdőhelyükre a homokhoz rögtön öntöttem egy kilónyit, azonnal elkezdtek benne hemperegni. Az ólba is szórtam, a kifutóba is. Láthatóan tetszik a tyúkoknak. (Tetű már egy ideje nem volt, de az ülőrudat és a fészket minden héten takarítás után befújtam tetűirtóval a biztonság kedvéért.)
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz