Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DRichardka

17 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Egy csúnya szembetegség miatt napokig nem tudtam vágni, ezért a karácsonyra szánt kontent kicsit csúszik, elnézést. Boldog ünnepeket mindenkinek.) Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás…..
DRichardka 2019.12.26 16:54:31
@@paráznabillegető: Caster of Magic; elvileg egy mod, de nagyjából új játék, teljesen átdolgozták AI-t, iszonyat mennyiségű javítást, módosítást raktak bele, sok-sok balansz, szóval ott már rendesen meg tud izzasztani a gép, egy próbát mindenképp megér :)
Ha esetleg a jelenlévők közül valaki nem ismerné, a Valjoux 7750 a mai napig az egyik legsikeresebb kaliber a mechanikus órák világában, bár igazság szerint ezt főleg hatékony gyárthatóságának (1975-öt írunk, nemsokára jön a quartz-forradalom), és jó megbízhatóságának…..
Azt hiszem ez az a videó, ami mellé nem kellene különösebb kommentár. A Patek idén ünnepelte fennállásának 175. évfordulóját, ebből az alkalomból hozták létre ezt az igazán elképesztő szerkezetet, ennek a tervezési, készítési folyamatát mutatják itt be. A videón remekül…..
Valamikor a 2010-es év végén elég komoly változások történtek az életemben, ami azzal járt, hogy az addigi kényelmes irodai munkahelyet egy sokkal szellősebb környezet váltotta fel, így órafronton is változtatásokat kellett eszközölnöm. Az addigi fém-üveg, könnyen sérülő,…..
Rég volt új poszt az Autonánia-rovatban. Pista már nem álmodozik, hanem ha felhorgad, vadul vesz is. Dani áttette a fókuszt autókról robogókra. Bende Tibby épp a Bogara megültetésével, majd visszamagasításával, majd újbóli megültetésével, és az ehhez kapcsolódó filozófiai…..
DRichardka 2014.10.01 19:13:24
@_jk88: A Bogár-projekt az egy másik Tibor, nem Papp :)
Óravilág Új Rolex Deepsea 2014.08.09 16:57:43
  A Rolex egy új Sea Dweller Deepsea változat megjelenését jelentette be a napokban. Ezen időmérők különlegessége az extrém mértékű vízállóság, amit több, szabadalommal védett megoldás segítségével érnek el. Ilyen például a beépített héliumleeresztő szelep, vagy a…..
Kino Dino Top 15 filmvégi csavar 2014.08.07 20:12:12
 Egy átlagos film esetében elmondják nekünk, ki a jó, ki a rossz és elmesélnek egy történetet. Néha azonban az alkotók megpróbálnak átverni minket. Mindannyian szeretjük, ha egy film meg tud lepni minket. Lássuk, nálunk melyik tizenöt alkotásnak sikerült ez a…..
Hogy a japánok, nagyjából bármit képesek úgy csinálni, ahogy európainak eszébe nem jutna, azt tudjuk. Hogy a rendőrautóikra tetőből kipattanó villogót tesznek, mert a kojak villogó menő, de automatizálva még menőbb, azt már megírtuk. Hogy a japán rendőrmotorosok úgy uralják…..
Egy olyan időmérő szerkezetről lesz a továbbiakban szó, amiről először csak az maradt meg bennem, hogy a "C"-s óra. Nem nagyon létezik ma a piacon ilyen remekül alliteráló elnevezésű időmérő, mai darabunk már csak ebből a szempontból is igazán kivételes. Persze mindez maximum…..
Belsőség Kungur, már Mazdával 2013.08.28 19:19:23
Indulás után nagyon gyorsan kiderült, hogy itt nincs autópálya, és az út elég rossz. Konkrétan amolyan román-magyar átmenet, kilométere válogatja. Nekem furcsa volt, hogy épp itt, ahol az orosz földgáz 90%-a, ami sok lóvé, és marha sok kőolaj van, ami az útépítés alapanyaga,…..
Pontosan 150 évvel ezelőtt, 1863 január kilencedikén nyílt meg a földalatti Metropolitan Railway Londonban – a világ első földalatti vasútja a Bishops’s road (ma Paddington) és Farringdon Street (ma Farringdon) között. Ezt a szakaszt ma a London Underground Circle és Hammersmith&City illetve a…..
Ez jellegében egy kicsit szárazabb poszt lesz, de a visszajelzések alapján úgy gondoltuk, hogy ennek a pár dolognak a leírása talán segít eloszlatni pár téveszmét az órákkal kapsolatban. Igazából szeretnénk ezt egy olyan futó posztnak kialakítani, ami folyamatosan…..
DRichardka 2009.08.26 23:02:10
@mesekukac:
Mármint úgy értettem, hogy beleraktam, mikor szóltál :D
Ezért lett ez a poszt, hogy ha bárkinek bármi ilyenje van, szóljon, megy :)
DRichardka 2009.08.27 10:44:42
@Sundance-:
Persze, nem hagynám ki semmiképpen, azért Breguet-tól a gyro tourbillon-ig eljutni sztem elég durva kis poszt lesz, már most élvezem :D
DRichardka 2010.08.22 21:54:59
@oti100: A Breitlingeknél már úgy is bele akartam mászni ebbe részletesebben, azt hiszem most már muszáj lesz kiegészítenem a szócikket :D
Az Ariel Atomot – gondolom – nem kell bemutatnom senkinek. Ha a Totalcart olvasod és ennek ellenére nem tudod, mi ez, tájékozódj Csikós (ő a gyárban is volt) vagy Gyulavitéz menetpróbájából. És persze próbáld elképzelni, milyen lehet a 3 másodperc körüli gyorsulás…..
Vannak az átlagos dolgok. Vannak dolgok, amiknek a puszta megléte felborít szabályokat. És vannak azok, amelyek alkotják a szabályokat. A Monaco V4 pontosan egy ilyen dolog. Előző posztban egy vertikális, lánchajtásos óráró volt szó, telis-tele fogaskerekekkel, de azért mikor…..
DRichardka 2010.01.21 14:09:19
@mesekukac:
Azért írtam az elsőhöz, hogy első manifesztáció, az ötödikhez meg, hogy végleges változat :) Az első ha jól emlékszem még egy 2005 körüli Baselworld-ön jelent meg, talán csak tanulmányként, a végleges változat meg ugye már 2009.
DRichardka 2010.01.21 14:12:14
@DRichardka:
Oh, ebből következik, hogy nyilván az első két képen lévő óra a tanulmány, az összes többin a végleges, kiadott, számozott példány látható.
Az órák történetével foglalkozó posztban már említésre került, hogy a kezdeti mechanikus órák nem horizontálisan elrendezett akatrészekkel készültek, a kor technikai megoldásai és a technológia akkoriban ezt még nem tette lehetővé. Azonban mi történik akkor, ha az…..
DRichardka 2009.11.04 12:41:40
@mesekukac:
első látásra azt mondtam, jó ég, mi ez? De aztán a kurblinál már tudtam, hogy poszt lesz belőle :D :D
DRichardka 2009.11.04 15:18:00
@Sundance-:
Látnád csak a következő posztot :D
Jah Te látod :D :D
De utána ígérem egy egészen hétköznapit néztem ki ... :D
DRichardka 2009.11.09 09:48:19
@RealJackal:
Sztem kuriózumnak istenes, de nem hiszem, hogy túl sok mindenkinek eszébe jutna csuklón viselni... Inkább gyűjteményi darabnak, érdekességnek jó, mint napi használatú cuccnak...
Elkezdődött a szeptember, vége a nyári pihinek, óvodába/iskolába mennek a gyerekek, ezeknél a dolgoknál fogva megcsúsztunk mi is picit idővel, bár ez most kicsit ironikusan hangzik ezen a blogon :DDe azért lassan-lassan magunkra találunk, és ismét jönnek a posztok, nehogy az…..
DRichardka 2009.09.14 14:24:34
@mesekukac:
Uhh, köszi, pedig 3x végigolvastam, de a képfelirat valahogy kimaradt a szórásból :)
Óravilág BEXEI 2009.09.03 14:50:00
Többször szó esett már a Bexei egyszemélyes magyar manufaktúráról, melynek színeiben Becsei Áron keze nyomán - a restaurálási és javítási munkák mellett - néhány igen különleges darab is elkészült. A sorozatgyártástól vagy piaci bevezetéstől mind a Primus, mind társai…..
DRichardka 2009.09.14 13:40:55
@Sundance-:
majd mikor online posztolunk Baselworld2010-ről :D
Akkor valószínűleg az olvasótábor is nagyobb picit a kiállítás miatti zsongás okán..
Nem tehetek róla, a kortárs mesterek mindig tesznek le valami olyat a mai órakészítés előttünk fekvő virtuális asztalára, ami számomra elhomályosítja picit a nagy elődök munkásságát.Pedig foglalkozom veterán motorokkal, imádom az órák történetét és történelmét,…..
Óravilág Elkészült 2009.08.27 07:41:00
A párszor már említett, és nemrég szervízbe cipelt Promaster elkészült, és nagyjából el lehet mondani hogy új órám van :) Kapott egy polírt az üveg, amitől a 10 év karcai hiányában valóban szinte vadonatújnak tűnik az óra, leszámítva a festésen is itt-ott előforduló…..
Egészen sok olvasói levelet kaptunk különféle kérdésekkel a blog indulását követően, aminek őszintén nagyon örülünk. Főleg, hogy nagyon jó témákat vetettetek fel, amikre persze sort is fogunk keríteni. Egy apró kis levél egészen fogós kérdéssel érkezett, amire (szégyen…..
DRichardka 2009.08.22 08:19:50
@Sundance-:
Gondoltam hogy együtt, jóban-rosszban XD
DRichardka 2009.08.25 11:50:34
@noncapisco:
Anélkül, hogy a vitát tovább akarnám szítani, de jelezném, hogy a "giga márkák" (Casio, Swatch, satöbbi) ugyanúgy fognak itt még kapni hideget, meleget...
És abban szerintem megegyezhetünk, hogy a svácji minőség valóban félreérthető, mert jelezném, hogy az "ősi" svájci márkák még véletlenül sem gyártatnak Kínában. Nyilván nem is annyiba kerülnek, de a minőségük is más dimenziót képvisel. A Rolls és a Dacia is gyártat Kínában. És ezzel nem minősíteni szeretném egyik gyártót sem, csak a különbséget szeretném érzékeltetni, hogy a laikusok szeme előtt a "svájci óra" szóra azonnal megjelennek a Breitling, Omega órák, amik azonban nem különösebben vannak köszönőviszonyban a kínai ipar termékeivel, gyártassák is azokat akármilyen gépsoron...
DRichardka 2009.08.26 14:23:57
@Sundance-:
Mondjuk aki annyiért vesz hamis Rolexet... Azt palira vették :)
Óravilág Wyler Genève Tourbillon 2009.08.21 23:17:00
Mivel pár napos eltávomat töltöttem nemrég, Sundance kolléga egymaga állta a rohamokat a hét elején, így nem titkoltan egy kicsit neki is szeretnék kedvezni ezzel a poszttal, ő ugyanis a tourbillon elnevezésű gátrendszerrel szerelt órák nagy kedvelője és csodálója.Paul Wyler…..
Óravilág Richard Mille RM008 2009.08.23 23:00:00
Ha közel akarunk kerülni az automata karórák királyához, mai mechanikai precizitásunk és tudásunk non plus ultrájához, akkor nagyjából egy olyan szerkezetre lenne szükségünk, ami automata, kronométer minősítésű rattrapante kronográf, fly-back funkcióval, és mondjuk habként a…..
DRichardka 2009.08.24 13:24:34
@eznemisénvagyok:
Sőt, elég sok Richard Mille órából készült ilyen, RM008-ból is van Felipe Massa változat, szép zöld :D Készült belőle összesen 10 darab, 5 fehérarany, 5 pedig vörös arany tokozással...
DRichardka 2009.08.24 15:14:00
@eznemisénvagyok:
Majd mikor mocskosul híresek leszünk, kérünk belőle tartósteszt-példányt :)
És egyébként bár órabuzi vagyok, de ha lenne ennyi pénzem órára sem vennék ennyiért, nézzen ki akármennyire is eszméletlenül...
DRichardka 2009.08.24 16:41:12
Azt hittem, kőkemény fába vágom a fejszémet, mikor arra adtam a fejemet, hogy James Bond óráinak szánjak egy posztot. Aztán persze kiderült, hogy elég sokan készítettek már gyűjtést a témában, azonban ezek legtöbbje vagy a Q-féle beépített csinnadrattára koncentrált, és magát a kiinduló szerkezetet…..
DRichardka 2009.08.16 07:15:42
@RealJackal:
Köszönöm :) Igyekszik az ember :)
Óravilág Felújítás, blog, .... 2009.08.14 12:49:00
Személyesebb jellegű poszt következik, hátha valakit ilyen is érdekel :)Ma végre elcipeltem a Promastert kedvenc órásomhoz, ahol (sajnos 2 hét alatt, de) elvileg kapnak a mutatók és az indexek új foszfort, üvegnek polír, kicsit rendberak rakoncátlankodó módválasztó gomb,…..
DRichardka 2009.08.14 16:12:48
@Sundance-:
Vagy behozzuk minden reggelre üde színfoltnak a "Napi szar" rovatot :D
DRichardka 2009.08.14 16:17:14
@Sundance-:
Különben hol az izgalom? :D
DRichardka 2009.08.14 20:09:30
@Sundance-:
Neem? :o Mikor meghívtál társszerzőnek, erről nem volt szó :P :DDD
De viccet félretéve. Valóban inkább az érdekességek felé tolódunk magunk is folyamatosan, és a baj(?) az, hogy az érdekességek nem a Casio szintjén (sőt, mást ne mondjak, nem is feltétlenül a Breitling szintjén) vannak, hanem annál sokkal-sokkal feljebb, ahol tudják, mi az, amit "érdekesség" címén letettek az asztalra, és ennek igen durván meg is kérik az árát. Ez nem a mi hibánk, egyszerűen ilyen a piac. Ettől függetlenül természetesen nem csak ebbe az irányba szeretnénk orientálódni, hanem nyilván a "hétköznapibb" órák vonalán is több kirándulást tenni... Lásd a Sun által által említett Citizen-Seiko-Tissot vonal, ahonnan az "átlagember" is tud magának akár egy ízlésesen elegáns, akár egy vadul sportos, akár egy "műszerekkel" telezsúfolt karórát választani...