Regisztráció Blogot indítok
Adatok
avissi

0 bejegyzést írt és 129 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szívsaláta eszembe juttatta ezt a francia főzeléket. Még  zöldhagyma, és zöldborsó kell hozzá. Mindezeket ugyanott meg is tudtam vásárolni. A zöldborsós salátafőzelék igazán finom a frissen fejtett, zsenge zöldborsóból lesz, viszont azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan nyáron…..
Ezt a főzeléket úgy is elnevezhettem volna, hogy Borbanzeller, de nem mertem. Enélkül is gyakran vádolnak meg az azzal, hogy mostanában túl gyakran keveredek sörös -és borosüvegek közelébe, szóval maradok az egyszerű zellerfőzelék elnevezés mellett, leginkább! Az úgy történt,…..
Nem tudom, a vakvéletlen, vagy tisztasó-ügyben kifejtett munkásságom okán esett be az alábbi levél elektronikus postaládámba, de mindenesetre nagyon megörültem, hogy első kézből, a tisztaso.hu oldal üzemeltetőitől értesülhetek erről a fontos…..
Timelord Blériot, a szupersztár 2014.07.19 00:14:00
  A La Manche csatornán 1909-ben először átrepülő francia aviatikus, Blériot korának ünnepelt sztárja volt.  Mindebben nemcsak az önön teljesítménye, hanem a sajtó közvélemény befolyásoló ereje is megmutatkozik.  A sztori lényege: egy angol újság, a Daily Mail pénzdíjat…..
avissi 2014.08.06 22:54:18
A Luxemburg grófja c. Lehár-operettben is felidézik Blériot alakját:
www.facebook.com/video/video.php?v=1957619389155
("Egy Blériot nevű fantaszta alak...megesik, hogy leesik..." - Fleury belépője, itt Tiboldi Mária előadásában a 2:19-től.) Honthy Hannával hallottuk sokat a rádióban, ott jobban lehetett érteni a szöveget.
Bár nem tudok varrni, legalábbis messze nem úgy, mint rokonságom idősebb generációs nőtagjai, szeretem a szép textileket. A sok-sok színárnyalat, mintázat és a szövetek szerkezete mindig varrni akarásra késztet*. Valahogy így történhetett, hogy elvetődtem a Colefax and Fowler…..
Nem az évszázad összeesküvés elméletéről fogom lerántani a leplet, de ha valaki utálja a spenótot, az a mángoldot sem fogja szeretni. Álszentség lenne azt állítanom, hogy már gyerekkoromban is mángoldot ettünk mángolddal, mert nem lenne igaz, de mentségünkre szóljon, hogy…..
A világhálón egyre több olyan oldal található, ami egyfajta alternatív egészségszemléletet közvetít az olvasói felé, s igyekszik jó tanácsokkal ellátni az oldal látogatóit. Maradjunk annyiban, hogy ez nem mindig sikerül. Most egy ilyen oldalról tallóztam egy cikket, amely a húsleves-evés veszélyeire…..
SzatmáriFeri Kelkáposztafőzelék 2013.10.12 17:40:45
Atya úr Isten! Hogy én mennyire szeretem a kelkáposztát! Elmondani sem tudom, hogy milyen lelkes tudok lenni, amikor a kedvenc zöldségesemnél harsogó, zöld, húsos levelű példányokat találok. Szeretem rakottan, levesnek, megtöltve, pirítva, megsütve de a top díjat azért mégiscsak…..
A konyhasó rossz, mert magas vérnyomást okoz. Ja, nem is így van: a szándékosan szennyezett só betegít meg, a tiszta "patikai só" nem ártalmas (?!) Sőt, még ez sem elég precíz: van olyan só, amelyik pedig kifejezetten egészséges, sőt gyógyít. Hallottak már a Himalája…..
Egy 1905-ben megjelent monográfia így ír a szentbenedeki Kornis- kastélyról: „alacsony házsorok közt elhaladva, egy nagyobb kerüléssel a vár kapuja előtt állunk meg. A vár egyetlen a megyében [a valamikori Szolnok-Doboka], mely az idők folyamán megviselve bár, de újból és…..
Ez szeretnék lenni. Újra. Azt mondják, az idő megszépít mindent, de erős a gyanúm, hogy nem csak emiatt gondolok vissza némi nosztalgiával a belőlem kivágott részekre. Furcsa, de lassan már annak is egy éve lesz, hogy túlestem az első műtétemen, ahol, ha nem is teljesen, de úgy…..
avissi 2013.05.15 09:37:54
@anna_over_the_moon: Szia, Anna! A mai "hattyúnyakas" bűzelzárós megoldás csak a 19. sz. 2. felében-végén született. De voltak előzmények: "már a régi rómaiak" idejében is volt valami közösségi latrina - válaszfalak nélkül, közben lehetett csevegni - ahol a pottyanás egy folyóvizes árokba történt. Mint tudjuk, a római birodalom lehanyatlott... Ám a középkor sem maradt oly soká sötét: az egyik középkori iratunkban szerepel egy bizonyos "Póconszaró" -nak mondott István (Stephanus dictus Póconszaró, sajnos, az eredeti írásmódot nem ismerem, de így van, több középkorásztól hallottam már). Ez nyilván azzal hívta fel magára a kortársak figyelmét, hogy padot csináltatott erre a célra. A várakban a budi alja maga a várárok volt, tehát a "polc" alja a szabadba nyílt. Így lehetőség volt arra, hogy alulról... szóval, az esetleges politikai gyilkosságra adott módot... A középkori régészek egyik nagy öröme, ha latrinára bukkannak a várásatáskor, és megtalálják a bepotyogott tárgyakat, ékszertől a mérges nebuló által behajított iskolafüzetig. No, meg a táplálék összetételét is lehet már elemezni, ezért a szemétdombokat is nagyon szeretik a régészek.
Engem a Razumovszkij-kastély vécéjében lévő könyvek tárgya érdekelne, mi lehetett az "odaillő téma?" Korabeli erotikus - mit erotikus, kemény pornó - könyvet már láttam, sőt, a Marquis de Sade-tól is jelent meg mai magyar fordításban olyan írása, amiben összekapcsolja ezt a két halhatatlan témát...
Remélem, felvidítottalak kicsit benneteket :-D
avissi 2013.05.15 09:55:14
@anna_over_the_moon: hogy mi?! Luk van a falon? Na, majd jobban megnézem, ha a bevásárlókp-ban odamegyek... Igaz, én csak egy abszolút érdektelen nyugdíjas néni vagyok, aki nála is öregebb dolgokkal szeret foglalkozni, szóval... A vécére rohanási problémával családtagom révén vagyok ismerős, sajnos.
Ha érdekel, egyszer a francia emlékíró, Saint-Simon herceg könyvéből is idézek, a Napkirály udvarának árnyékos oldaláról :-)
Kevés olyan visszatérő dolog van az életemben, amelynek emlékszem az első alkalmára. A memóriám igencsak furcsán működik, így látszólag fontos dolgokat képes nyom nélkül eltüntetni a fejemből, míg totálisan jelentéktelen dolgokat is képes akár húsz éves távlatból is…..
Úgy vélem, bőven megér egy posztot, főleg így tavasszal (most már tényleg tavasz van, sőt inkább nyár és remélem marad is), amikor már nagyon vágyunk friss zöldségekre, vitaminokra. Sajnos kevéssé ismerjük a borsó ilyenforma fogyasztását idehaza, nem úgy Ázsiában. Én is…..
Ebben az évben Legény József, az alma zserbó receptjével örvendezteti meg a lányát, aki Zebegényből a Fővárosba költözött, és nevelgeti József unokáját, a csillogó tekintetű Beát. Nem csak a receptet küldi, a papír értékes, a család fontos, telefonnak meg híre hamva…..
avissi 2012.07.20 08:50:05
@sajtosbrokkoli: bölcsészkaron levéltár szakot végeztem (negyven éve...) - ott tanultunk írástörténetet, latin és német iratolvasást. aztán levéltárban dolgoztam, zömmel 1848 előtti iratanyagban. Egy kicsit azért hiányzik a papírszag, az időutazás, a kukkolás régmúlt emberek dolgaiba, dehát minden dalnak vége van egyszer. Önálló hobbi-kutatáshoz már nincs se energiám, se türelmem. Blogot olvasok :-)
Csuda aranyosak a gyereked szófejtései!
Zsuzsa
Carissimi, éppen egy éve annak, hogy Stephanus Nugator barátunk, (aki natione Hungarus, patria Transsilvanus) megírta első posztját nekünk, s azóta is szorgalmasan küldi remek cikkeit Erdőntúlról. A Jóisten tartsa meg jó szokásában! Íme a jubileumra időzített, rövid, ám velős…..
avissi 2012.07.11 15:11:20
@G.d.Magister: a iusto meritoque tetszik!
@iovianus: a megkülönböztető előnév jóval korábbi állapotra (itt a 16. századra) utal. Az előnevet a család akkor is használja, mikor már rég nem köti őket semmi a helységhez: nincs már ott birtokuk vagy már el is pusztult a falu.
Egy kis rejtvény a nagy melegben:  hol készült ez a felirat, mikor, milyen alkalomból? Nem kell hozzá gugulatio, csak egy kicsi töprengés, és meg is van! Megoldás a hajtás után! Nos, a megoldás a következő: DIMICante sabarIae gaLLo ereCta fVI azaz: Akkor…..
Azt hiszem, elérkeztünk a Laudator blog ötéves történetének legnagyobb válságához. Eddig is volt már, hogy nem voltak új posztok hetekig, de a mostani leállás az eddigi leghosszabb. Két probléma van: egyrészt nincs időm, se kedvem hosszú bejegyzéseket írni (a régi bejegyzések…..