Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jegkoko

0 bejegyzést írt és 1187 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A legutóbbi modellvasút-bemutatómban Csapó András által épített, analóg rendszerű, svájci és osztrák témát feldolgozó H0-s terepasztalát ismertettem, mely Kecskeméten található a vasútállomás közelében. Szegeden azonban egy egészen más rendszerű, szintén H0-s terepasztal látható december elején az…..
Jegkoko 2023.12.05 09:25:20
@P806: hát sajnos ez elmondható a legtöbb ilyen jellegű kiállításra.Én október végén elmentem Szolnokra megtekinteni egy hasonlóan nívós kiállítást és jó esetben 20 perc múlva már az ajtóba voltam.Egy darab képet nem készítettem, mert nem volt arra sem érdemes az egész.
A vasútmodellezés szinte egyidős a vasúti közlekedéssel, a korai gőzmozdonyok ugyanúgy megérintették a fiatalokat és a műszaki beállítottságú felnőtteket, mint napjaink modern gépei. A kezdetben csak a nagyvasúti járművekhez hasonló modellek egyre kisebbek és egyre részletgazdagabbak lettek, a…..
Jegkoko 2023.10.04 10:26:18
@gigabursch: hát már ez nem mondható el,mióta megjelent az MTB től nagyszériában.Néhány hónapon belül pedig az ACME is ki fogja hozni
vasuTTmodell Kühnből Roco 2023.09.28 20:41:31
Meglepő dolog történt ma délelőtt. A Kühn Modell & Digital bejelentette, hogy a modell szortimentjét, beleértve a vágányzatot is, átadja a Roconak. A jövőben a Kühn csak vasútmodell elektronikákkal foglalkozik majd, a Roco viszont egycsapásra felturbózza TT kínálatát (a másodikak lettek így a TT…..
Az előző cikkemben azt a témát jártam körül, hogy vajon érdemes-e Magyarországnak nagysebességű vasútba fektetnie. Az internetes kutatásom során számos térképvázlatot találtam, melyen a tervezett magyarországi nagysebességű vasútvonal-tervekkel találkoztam.Az évek, évtizedek alatt számos terv látott…..
Jegkoko 2022.11.11 14:12:26
@P806: Miért lenne az Elon Musk hazudozó?Hát már nem egy korszakalkotó dolgot megvalósított. Az a hypervasút pedig szerintem a kormány vágyálma volt.
Legjobb barátom, Tibenszky Tibor hívta fel a figyelmemet arra, hogy Bécsben is található egy hatalmas H0-s (1:87 méretarány) terepasztal, hasonló mestermunka, mint amilyen a budapesti Miniversum vagy a müncheni Miniland. A bécsi Praterben található Königreichder Eisenbahnen osztrák témát dolgozott…..
Jegkoko 2022.09.16 06:19:05
@gigabursch: igen és sajnos olyan is. A méret nem egyenesen arányos a minőséggel.
Jegkoko 2022.09.16 15:07:47
@gigabursch: én voltam idén nyáron Keszthelyen így van némi rálátásom a dologra. Iszonyatosan gyenge kivitelezés wc kefe fák tucatjával a balaton egyszerűen csak kékre lett festve. A kivitelezés minősége sajnos nagyon a 80 as évek színvonalát tükrözi. Az egész a csináljunk vmit nem baj, hogy fog kinézni de legyen minnél nagyobb elvet követi. Ezzel szemben itt ilyennel nem találkoztam.
Sarah Steffen  író a High speed rail to displace flights amid airport chaos? (A nagysebességű vasút kiszorítja a repülőtéri káosz közepette a járatokat?) című cikkében bírálta a légi közlekedést, helyette a vasúti utazást ajánlja. A most következő bejegyzés az ő élményeinek és gondolatainak…..
Kedves Olvasóink! Szerkesztőségünk tagjai mostanában eléggé leterheltek, mind a munkánk, mind az azzal párhuzamos tanulmányaink, mind pedig a magánéletünk terén sok feladattal kell szembenézzünk a következő hetekben, azonban mielőtt ezeknek a sűrűjébe beleugranánk egy nyárindító cikkel…..
Tibor barátom már megismerkedésünk óta gyűjti a H0-s vasútmodelleket, azok közül is a magyar vonatkozásúakat. Első szerelvénye egy holland ICE3 volt még 2007-ben, mellyel egyből megszerette a vasútmodellek világát, ám a gyűjtést szinte kizárólag magyarországi, vagy a magyar pályákra rendszeresen…..
Jegkoko 2021.12.22 19:43:43
@m_and_m: Hát tudomásom szerint nem mindegyik nohab rendelkezik ilyen szerkezettel. Többször láttam már télen is villamos fűtőkocsival, illetve pár éve amikor tapolcára ment az összes nohab akkor is egy olyan volt a kocsik után kötve.
Közel 30 évnyi intenzív használat után Németország első két nagysebességű vasútvonala teljes felújítást kap, felújítják a vágányokat és ezzel együtt minden mást is az érintett vonalon. A felújítás teljes költsége várhatóan 825 millió euró (355 Ft/Euró árfolyammal számolva mintegy 292,875 milliárd…..
A világ legunalmasabb lagzija vagy a világ legszórakoztatóbb esküvője: te melyik címre pályáznál inkább? Tapasztalatból tudom, hogy a vendégek mindig az utóbbira voksolnak, így ha nem szeretnéd, hogy a te esküvődről is úgy meneküljenek a meghívottak, mint a süllyedő Titanicról, akkor fogadd meg…..
Az elmúlt időszakban nagyon sok hír látott napvilágot a MÁV és a vasúthálózat kapcsán, s nem igen foglalkoztam vele részleteiben, eddig. Most viszont itt az ideje, hogy a darabokat a helyükre illesszük és komolyabban beszéljünk a témáról, kicsit belesüllyedjünk. Miről lesz szó? Megígért…..
A Pest-megyei Tárnok lakóházaitól 50 méterre, a 7-es út túloldalára, de érdi területre logisztikai parkot terveznek. A kormány az előző érdi vezetéssel közösen a Modern Városok Program keretében kezdte előkészíteni a területen az ipari park fejlesztését. Kiváló minőségű termőföld semmisülne meg…..
Nem vezet sehová, keskeny és alacsony. Vajon ki és miért építette a városligeti Árva-hidat?     Vajon van olyan ember, akinek a Városligetben sétálva soha nem jutott még eszébe, hogy vajon hová vezethetett egykor a ma már partravetett Árva-híd? A Szépművészeti múzeum és a Gundel étterem…..
Azt szoktam mondani, hogy a MÁV egységes festési sémája (ami mára már szétesett), emblémája és a jellegzetes, elektronikus úton előállított szignál (ami mellé azóta jött egy csomó másik) a corporate identity valaha volt legszebb magyarországi példája. Ezzel együtt nem volt az rossz, amikor a…..
Sokan ülnek most otthon, akik amúgy normális üzemben kirándulnának, utaznának. Van erre egy kiváló német kifejezést, a Fernweh, nagyjából távolvágyat jelent, magyarul azt mondanánk rá, hogy mehetnékem van. Ha neked is, de bármilyen okból beszorultál az otthonodba, megpróbálom enyhíteni. Tarts…..
Jegkoko 2020.04.20 13:24:46
@prokee: A ddr múzeum ,amikor én voltam, akkor egy élelmiszer áruház mellett volt egy épületben. Kár, hogy itthon nem csináltak ilyen kiállításokat, vagy legalábbis nem tudok róla. Mert nagyon jó képet lehet kapni ezekről az időkről.
Az átlag utazó számára szinte minden vonat vonat és minden vasút vasút... Csak el szeretne jutni egyik helyről a másikra, és közben kevésbé érdekli, hogy milyen rendszerek is szolgálják ki az igényeit. Sokan azért ettől már egy kicsit jártasabbak a fogalmak között, főleg azok, akik legalább Bécsben…..
Jegkoko 2020.04.03 17:39:25
@balazsman: Nem tudom te Zürichből Bécsig hol mész 250-300 km tempóval , de ezen a vonalon biztosan nem.
Jegkoko 2020.04.10 08:56:15
@balazsman: Az ne is zavarjon, hogy a railjet maximális sebessége 230 km/h ,de te 280 al is mentél vele :D
A Trans-Europ-Express járatok egykoron behálózták szinte egész Nyugat-Európát, minőségi utazást biztosítva elsősorban az üzleti utasoknak. A vonatok a legmodernebb szerelvények voltak, és már a kezdetektől fogva olyan szolgáltatásokat biztosítottak, melyek Kelet-Európába csak évtizedekkel később…..
Jegkoko 2020.02.23 11:55:17
@Kopi3.14: Azt megnézem, hogy te hol mész Köln és Durtmund között 300km sebeséggel , ugyanis ez a szakasz nem számít nagysebességű vonalnak. Viszont Párizsból Brüsszelbe már 320 km/h sebességű a pálya.
Spoilermentes kritika Star Wars IX. - nagyon vártuk már és elég régóta. Sokan óvatos fenntartásokkal, még többen tűkön ülve de mindannyian tele kíváncsisággal és izgalommal számoltuk a napokat a Star Wars kilencedik epizódjának mozis bemutatójáig. Az óvatosság és a fenntartások sora is leginkább…..
Bemutatót tartottak a leendő utasok számára a hétvégén Vác, Monor és Szolnok állomásokon a MÁV-START Zrt. új, 815 003 pályaszámú, Stadler gyártmányú, KISS típusú, emeletes, elővárosi villamos motorvonatával. A hatrészes, két vezetőállásos motorkocsiból és négy betétkocsiból álló vonat engedélyezett…..
Régi gáztartályokban a világ legnagyobb panorámaképein idézi meg az ókori Pergamont, a barokk és az 1945-ös Drezdát, a Berlini falat, Rómát 312-ből, Amazóniát, s a Nagy Korallzátonyt is egy osztrák művész Németországban és Franciaországban. Nem csupán képzőművészeti alkotásokról van szó, hanem egy…..
Bevallom, ritkán vonatozom. Egy időben ingáztam a főváros és Kelet-Magyarország között, de szerencsére már csak alkalomszerűen megyek. Az egyik ilyen alkalom apropóján pedig végül mégis a vasút mellett döntöttem. A régi rossz emlékek megfakultak, gondoltam, adok egy esélyt. Az autó kevésbé…..
Jegkoko 2019.07.09 07:57:20
@t4br: 2011 óta utazok rendszeresen németországba vonattal, az idei év volt az első olyan , hogy a ice amivel mentem vagy éppen vártam késett volna 150 percet. Bár ez leginkább annak köszönhető, hogy ettől az évtől kezdve nagyon komolyan felujítják az összes ice vonalat. Nekem az ice n a klímával sosem volt még balyom, mindig kellemesen hüvös volt az idő. Idén meg bármilyen irányba tetszőleges vonattal se került többe egy utam 26 euronál, és nem voltam vonathoz se kötve.
Jegkoko 2019.07.09 14:42:05
@t4br: Az elmúlt években bejaártam szinte egész németországot északról egészen délig, illetve keletről nyugatra. De az idei késéseket leszámítva nem tudok úgy igazán semmi kirívóan rosszat mondani a DB re. Idén amikor Chemnitzből nem ment a regionális vonatom Lipcse felé közvetlenül, akkor az információs pultban dolgozó intézett nekem meg még két másik utasnak egy taxit ami egészen lipcséig vitt el. Ilyen magyarországon kb elképzelhetetlen lenne. Illetve a sok késés miatt nem vesztettem el a napomat az interrail bérletemmel, mert a következő nap hajnali fél 3 ra ért a vonatom a célállomásra.
Jegkoko 2019.07.09 14:58:28
@Benbe: én azt nem szerencsének nevezném, hogy az idei évet leszámítva minden utammal szerencsém volt. Mit értesz anekdotikus bizonyítékok alatt? Bár igaz Ausztrián csak átutazóban voltam, de mindig sikerült elérnem a csatlakozásomat Bécsben. Még a nagy 2013 as dunai árvíz idején is.
HamPLÓ Egyessel Etele fele 2019.06.21 16:49:01
Több mint négy év után ismét "első villamoshoz" gyülekezhettünk Közepesen-Dél-Budán: először gördült végig tuja az 1-es hosszabbításán a Fehérvári úttól az Etele térig. Kezdjük a rövid képes beszámolót egy kötelező közhellyel: előttem az utódom! Hozzánk közelebb még egy 103-as autóbuszt…..
Már több, mint 10 év telt el azóta, hogy az ÖBB prémium kategóriás távolsági vonata, a Railjet forgalomba állt Budapest Keleti pályaudvar és München Hauptbahnhof között. Az eltelt évek már nyomot hagytak a szerelvényen és a technika is fejlődött, nem beszélve az utazóközönség folyamatosan változó…..
Jegkoko 2019.04.21 20:17:33
@Európai téridő: Az ugye meg van, hogy a flirt csak egy elővárosi közlekedésre alkalmas motorvonat?A railjet meg egy nemzetközi EC szerelvény. Semmi baj nincsen a railjetek üléseivel, talán a lábtámasz és ha több ponton lenne állítható.
Jegkoko 2019.04.21 20:19:01
@P806: Aha és azt ugye tudod, hogy ugyan azzal a rongyal törlik le a wc t mint amivel az üléseket? :D Nehezen telepszik meg a hasított bőr üléseken :D
Ez a kérdés engem nagyon sokat foglalkoztatott, annak ellenére, hogy valójában ez az egyetlen olyan dolog volt a terhességem altt eddig, amibe úgy istenigazából nem volt beleszólásom, és ezzel én is tisztában voltam. :) A férjem az első pillanattól, sőt már azelőtt tisztában volt vele, hogy itt…..