Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rasz

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A két bevezető rész után itt az idő, hogy a lényegre térjünk, és nézzük meg, hogy egészen pontosan hogyan is szabályozta az állam a nemzetiségi kérdést. Ezen a ponton már érdemes kategorizálni, ugyanis számtalan terület létezik, amely szabályozásának lehet nemzetiségi…..
Rasz 2010.04.10 13:48:05
A poszt és a hozzászólók bele nyúltak a közepébe. Mióta Közép-kelet Európában a nemzetek, nemzetiségek kialakultak és államszerveződésekben hol nemzetként, hol nemzetiségként élnek, nincs béke, nincs nyugalom. Szerintem a 1867 utáni nemzetiségi politika a maga korában rendben volt. Viszont, mint Minorkavidor írja, Nyugat-Európához képest más helyzet alakult ki, mit az idő múlásával a politikai elit nem tudott kezelni és az I. V.H. kezdetére végzetesen megromlott a nemzetállam és a nemzetiségek viszonya. Többen, példákon keresztül párhuzamokat kerestek a mai Magyarország és a környező országok nemzetiségi politikája és nemzetiségeinek helyzete, valamint a kiegyezést követő helyzet között.
Ma arányaiban fordított a helyzet, ezért hamis minden összehasonlítás. Ma a Magyarországon élő nemzetiségek részaránya, lélekszáma nem mérhető a környező országokban élő magyar ajkúak lélekszámához. A kiegyezés után fordított volt a helyzet.
Magyarország ma sokkal érzékenyebben reagál minden vélt vagy valós nemzeti sérelemre a környező országokban. Nem is tehet másként, mivel jelentős a határon túli magyarság lélekszáma. A jelenlegi magyar kisebbségi politika is megérne egy posztot. Egyenesen minősíthetetlen. Ha nem is erőszakos, de természetesnek elfogadott magyarosítás folyik hallgatólagosan és tevőlegesen. Kényelmesebb magyariskolákba járatni (alap és közép) a nemzetiségek gyermekeit, mint nemzetiségi iskolákat működtetni, fenntartani. Magyar parlament a mai napig nem tudta megoldani a nemzetiségiek képviseletét. De nagyon tudjuk, mit kellene tenni a környező országokban.
150 év alatt megváltozott Magyarország és a nemzetiségek helyzete és ezt nem tudjuk tisztességesen kezelni, gyorsan felejtünk.
Rasz 2010.04.12 17:40:33
@Kacsinecz K.: igen, rosszul fogalmaztam:), a lényegben egyetértünk.
A sztyeppei népeket bemutató sorozatunk következő sorszámát a jászok húzták. A sok kihalt, beolvadt, asszimilálódott nép közül a magyar őstörténetet érintően talán a legjelentéktelenebb szerepet játszó nép volt, amely - a kunokkal együtt - elmondhatja,  hogy rendelkezik…..
„És úgy feküdtek a testek a földön, mint legelésző marhák, juhok és sertések csordái a pusztán…”Rogerius mester Siralmas Éneke A magyarságot sújtó, a nemzeti emlékezetben máig fennmaradt sorscsapások közül talán a tatárjárásként ismert 1241-42-es mongol…..
Rasz 2010.03.28 12:42:28
@bloggerman77: nem túlzás az állításod!? Lehet, hogy Margit szentté avatási perében nem kap akkora hangsúlyt, mint mi most gondolni, vagy kívánatosnak vélnénk, de lehet, hogy ott, akkor ez másodlagos volt, vagy talán még nagyon friss, fájó.
Rasz 2010.03.28 12:44:29
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: előttem pedig az a kép látszódik körvonalazódni, hogy már a veszedelem észlelésekor, vagyis a gyújtogatás előtt elrejtették, elásták, csak így maradhatott meg.
Rasz 2010.03.29 13:09:56
@bloggerman77: Nagyon úgy néz ki, ahogy mondva vagyon.
Nincs megszállás. Akikkel összeakadtak, az vagy meghalt, vagy elvitték és eladták.
Tény, hogy pl az erdélyi seregeknek több bajuk volt a krími tatárokkal, és pl. a Thököly-féle felfordulásban is krími tatárok jelentek meg.
Valószínű, hogy a "klasszikus" török hadjáratokban meghatározó kontingenssel a tatárok nem vettek részt (tudomisén, mint lovasság), mert nem tudtak betagozódni a török hadviselésbe, önállóan viszont "maradandót" alkottak - pl. a lengyeleknél is.
Deák Ferenc Most, hogy közeledik a 2010. évi országgyűlési választások időpontja, talán nagyobb érdeklődés övezi azt a kérdést, hogy a parlamentarizmusnak milyen előzményei voltak Magyarországon. Az első népképviseleti országgyűlési választások 1848-ban…..
Az alábbiakban Kacsinecz Krisztián posztját olvashatjátok: Samo romantikus ábrázolásaA legelfogadottabb nézet szerint a szlávok őshazája valahol a Dnyeper és a Visztula folyók között terült el. Innen vándoroltak a különböző szláv törzsek…..
A lengyel-magyar dinasztikus kapcsolatok még a Magyar Királyság létrejötte előtti időkig nyúlik, s folytatódott mindaddig, míg Lengyelország el nem vesztette önálló államiságát. Végig az Árpádok, Piastok, Anjouk, Jagellók idejében folytatódott, szinte minden generációra…..
A politikai berendezkedés Japánban a XVII. század elejétől a XIX. század közepéig egy kellemes feudális (tudom, tudom, az nincs is, de szerintem elég jó szó egy legalább formailag személyi függőségen alapuló valamire) rendszer működött. Nem csak kellemes, de különlegesen…..
Az úzok az oguz törzsszövetség tagjai voltak. Ez így valószínűleg nem túl sok információ az átlagolvasó számára, hacsak nem maga is sztyeppei nép rajongó (én egyébként nem vagyok az, csak érdekelt a téma hajdanán. Bizánc szerintem sokkal izgalmasabb, vagy éppen az ókor :).…..
Rasz 2009.12.27 16:25:30
@bloggerman77: Gyöngyös esetében erős kétségeim vannak vízileg. Tudtommal a mai napig nincs bizonyosság a név eredetéről. Valószínűleg már nem is lesz, csak találgatások, okfejtések, szájhagyományok. Nem ennek a posztnak a kommentjeihez tartozik tartalmilag a Gyöngyös név eredete, de legvalószínűbb a Mátra közelsége miatt a fagyöngy.
Mihályunk eseményekben gazdag élete az előző rész végén még nem ért véget. A keresztény szövetség fokozódó nehézségei (1596: mezőkeresztesi vereség, Eger eleste) Erdélyben is a helyzet eszkalálódásához vezetett. Nem feltétlenül részletezném a magyar történelem eme…..
Következő "sorozatunk" (valószínűleg nem lesz túl hosszú) a román történelem 'nagy' alakjaival foglalkozna. Miután a címben, és az első mondatban már hemzsegnek az ironikus megfogalmazások (és nem ígérhetem, hogy ez nem lesz részben így a továbbiakban), azért vegyük…..
Rasz 2009.09.12 14:28:17
@hami: mint az újkor hajnalának történészétől, az olvasó nagyobb empátiát vár el a XXI. sz-ban. Tudva, hogy minél fiatalabb egy nemzet, az öntudat és identitás keresés azzal fordított arányosságban áll. Minden nemzetnek szüksége van önmeghatározásához hősökre, példképekre, többek között ettől nemzet egy nemzet. Számunkra sem volt fontos a reform korig, hogy Zrínyi, Mátyás milyen nációhoz tartozó felmenőkkel rendelkezik. De azt követően nagyon! Lásd Petőfit. Szép példa, tanulságos.
Én sem rajongok a keleti szomszédunk nacionalizmusáért, már csak azért sem mert másokkal szemben (magyarok) határozza meg identitását. Ennek a blognak a stílusa számomra csalódás. Persze olvasom tovább és további jó munkát, mert nagyon sok érdekes olvasmány vár még az oldal rendszeres látogatóira.
  Felcsapva gyakorlatilag bármelyik történelmi könyvet, ami a középkorral és/vagy a kora újkorral foglalkozik, a francia királyságnál megtaláljuk ezt a kedves megállapítást: a száli törvény kizárja a nőági örökösödést. Természetesen, ahogy ez lenni szokott, így…..
Rasz 2009.09.04 09:39:34
@Kaif: Te kutatott, bizonyított adatokkal dolgozol. Mi bizonyítja - bár mennyire is pletyka - az ellentettje, hogy I. Jánost megmérgezték és nem elcserélték? Pár személy kivételével senkinek nem állt érdekében az udvarban, hogy életben maradjon, nyílt titok volt fenyegetettsége. Igaz a csere még kevésbé hihető.
Lehet, hogy Nagy Lajosnak jó volt a humora (már mint, hogy támogatta a bankár srácot).
A Science magazin 2000. november 10-ei (Vol. 290) számában megjelent „The Genetic Legacy of Paleolithic Homo sapiens sapiens in Extant Europeans: A Y Chromosome Perspective” című közlemény 9 év után is alapvető jelentőségű elemzésnek tekinthető a témában, mivel a…..
Rasz 2009.08.24 20:31:53
@Bluesbrother: itt a gyökér. Továbbra is azt gondolom, hogy genetikai örökségünk döntően az elmúlt (honfoglalástól számított) ezer év hozadéka. Genetikailag európaiak vagyunk, de ebből nem következik, hogy nyelvünk a Kárpát-medencében fejlődött ki, itt született, itt vált a maivá. Semmi nem bizonyítja ezt az elméletet, néhány találgatáson kívül. Nevezz meg olyan forrásokat,kutatásokat, melyek legalább olyan komoly érvrendszert tartalmaznak, mint a finnugor elmélet. Senki nem gondolja komolyan, hogy a finnugor elmélet kőbe van vésve, de ez hasonlatos a demokráciához, ez a legkevésbé rossz rendszer, amit eddig feltudtunk mutatni. Ha lesznek meggyőzőbb érvek a jelenleginél, sok híve kerekedne a kárpát-medencei magyar nyelvgyöknek. Úgy legyen!
Ahmed Ibn Fadlan tizedik századi arab utazó-író, aki 921-922-ben a Volga mentén élő bolgárokhoz tartó követség tagja volt. Erről az „Utazás a Volgához” című munkájában számolt be. Műve az egyik legfontosabb forrásunk a svéd származású volgai ruszok és tágabb…..
Nemzeti mítoszaink sorában előkelő helyet foglal el váraink Habsburgok által történt módszeres fölrobbantásának a sorozata. Mindenki, aki valaha is járt iskolába azt tanulta, hogy a lakóhelye határában álló vár nem más, mind a Habsburgok tudatos rombolásának szomorú…..
Rasz 2009.07.17 20:25:52
@DSI Builder: jó lenne látni több európai összehasonlítást, kitekintést abban a korban. Nem feltétlenül Európa nyugati felén. Mi történt a Balkánon várügyben a török hódoltság vége felé? Gondolom nem Loire menti kastélyokkal volt tele Európa dél-keleti része.
Manapság a hazai ipart védő javaslatokkal, és ötletekkel Dunát lehetne rekeszteni. Pedig a hazai ipar védelmének igénye nem újkeletű. Vajon régi hazánkfiai milyen törvényi eszközökkel védték a honi ipart Magyarország egyik legprosperálóbb időszakában? Magyarország a…..
Rasz 2009.07.14 08:21:12
@dr. Pascal: Vagyis,(ha nem is tudatosan, csak így alakult történelmileg) a nagy mértékű önellátásra berendezkedett ország, kissebb kiszolgáltatottsághoz, sérülékenységhez vezet,de viseli a bezárkózottság és rugalmatlanság hátrányait.
 4 zavaros parancs, 4 viktoriánus kori katonatiszt, 119 halott ember és 375 elpusztult ló. Számokban, röviden így lehetne leírni a brit hadtörténelem egyik leghírhedtebb epizódját, 670 huszár, ulánus és könnyűdragonyos öngyilkos rohamát a Krím-félszigeti…..
Rasz 2009.07.08 22:40:36
@Kaif: Én,azt kívántam megjegyezni szerényen (nem vagyok történész) "első uralkodó a normannok közül ki ott született és halt meg". Lehet tévedek,de Jánostól számítva megváltozott az a norman szemlélet, miszerint a norman uralkodó ház külbirtokként tekintett Angliára, és Normandiára hazaként. Nem egyik pillanatól a másikra, de Jánosnál valami átfordult.
Rasz 2009.07.08 22:52:55
@-d(-_-)b-: Ja, meg fakardúnak
Rasz 2009.07.11 16:44:28
@Zigi: Normandiához képest Gibraltár, mint brit koronagyarmat, viszonylag - 300 évvel ezelőtti spanyol örökösödési háború - új szerzemény és nincs köze a jóízű, jól bevált, több évszázados angol-francia ellentéthez, mely már lassan hanyatlani látszik. Pedig jól el voltak vele, sok mindenre lehetett használni és kihasználni.
Az 1660-1740-es évek marhakereskedelmének hasznából 1745-47 között vásárolt nagybócsai birtok társadalmi presztízst adó, családfenntartó értéke a XVIII. sz. végére sokat romlott. Egyrészt a két generáció alatt jelentősen tagolódott (Magyarországon valamennyi fiúörökös…..
Rasz 2009.07.09 10:11:12
@lécci: Köszönöm a választ. Nagyon nehéz fába vágtad... A családfa kutatás azért is problémás mert általában valaki csalódik. Vagy a kutató, de legtöbbször a "célszemély".