Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FOUREY

123 bejegyzést írt és 413 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor ez a cool könyv megjelent, 2005-ben, befejeztem az első évemet a doktoriskolában, részt vettem életem első nemzetközi konferenciáján (az István, a király politikumáról adtam elő az ECPR nevű hatalmas európai politikatudományi szervezet nagy konferenciáján) és rögtön utána elutaztam…..
Nagyon örülök, hogy nem ez volt az első könyv, amit Simmonstól elolvastam. Nem mintha rossz lenne, hanem mert egy számomra viszonylag kevéssé érdekes és ugyanakkor feltűnően abszurd vállalkozás: egyfelől Locke politikai filozófiáját akarja rekonstruálni, ami még önmagában rendben lenne, de másfelől…..
Honnan tudhatod, hogy valamit elcsesztél az életedben? Az például gyanakvásra adhat okot, ha elmúltál 40 és mint egy szerelmes kiskamasz, úgy gondolsz egy frissen olvasott könyvre, amely éppen a születésed évében jelent meg, a szakmádban meg alapműnek számít. Mert ugye, nem most kellett volna…..
    Maróth Miklós egy teljesen vállalhatatlan, ostoba és rasszista interjút adott a szélsőjobboldali Pestisrácoknak. Nem tehetünk úgy, mintha elfogadhatónak tartanánk ezeket a sorokat.  Több tucatnyi muszlim tanítványom volt és van, a szakterületemen is vannak muszlim hátterű kollégák, nem vagyok…..
FOUREY 2019.12.29 19:29:08
@heptakontanonaéder: A rasszizmusnak amúgysincs túl sok köze a biológiához, csak biológiának álcázott mítoszokra épül.
"Azonban elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pince gödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük."  (W.A.) Hazánkban -- mint a legtöbb közösségi inkompetenciától szenvedő frusztrált országban -- a…..
FOUREY 2019.10.21 18:20:27
@hümhüm: Erről szól ez a blog. :)
Az elmúlt időszak egyik legérdekesebb olvasmánya volt számomra az amerikai feminista filozófus, Lisa Tessman könyve, a Moral failure. A szerzőnek van egy másik könyve is, amit el szeretnék olvasni, az a címe, hogy Burdened virtues, de erre aligha a közeljövőben fog sor kerülni. A Moral failure-nek…..
Természetesen mindenkinek Újpalota jut eszébe, ha meg kell neveznie egy lakótelepet a kerületben. Ezzel nincs is baj, de érdemes egy kicsit körülnézni, mert építészetileg igen sokszínű a kerületi lakótelep-paletta.  Hogy szükség van-e ilyesféle összeírásra? Meggyőződésem,…..
Azért is jó a Határátkelőt csinálni, mert az ember időről időre olyan témákba fut bele, melyekre nem is gondolt volna. Nekem legalábbis soha eszembe nem jutott volna (Bellával ellentétben), hogy mennyire másként viszonyulnak a világ különböző pontjain a kutyások a kisgyerekekhez. Márpedig az ő…..
FOUREY 2019.07.27 17:21:46
@Csodabogár: Azt hinnéd, viccelsz, de egy profi kutyatréner azt mondta, amikor erre rákérdeztünk, hogy az USA-ban a kutyákat előbb választják el, mint itthon, ami befolyásolja a hormonháztartásukat, ezért, ahogy ő mondta, kicsit szelídebbek és kajlábbak, mint a hazaiak. Ő ezt nem dicsérőleg mondta.
FOUREY 2019.07.27 17:23:34
@gabors: "1. masok kutyajat simogatja a gyerek .... (menhelyek tele vannak otthon is es Manhattanben is)"

Te valamiért láthatóan azt gondolod, hogy a kutyákat nem helyes simogatni, csak ha a tied a kutya. Mások ezt máshogy gondolják. Kutyások is. És ez teljesen érthető is. A kutya egy szociális lény, alapjáraton szeret emberekkel dolgokat csinálni. Persze tudni kell, hogyan kell vele viselkedni és persze minden kutya más: van barátságosabb, kevésbé barátságos. Ezért kell a gazdákkal tisztázni, a kutyájuk mit enged meg, mit nem.

Hogy jön ide a kutyamenhely? Sehogy. Emberek se csak olyanokkal elegyedhetnek szóba az utcán, akikkel összeköltöznének. Attól még barátkozhatnak, lehet egy-egy jó szavuk egymáshoz. Sőt, mondok egy durvát: a játszótéren idegen gyerekek játszanak egymással. Nem ám csak olyan gyerekekkel játszanak, akiket aztán örökbe is fogadnak a szülők. Ugyanez van a kutyákkal is: egy dolog barátkozni és egy másik örökbe fogadni, együtt lakni. Két teljesen különböző, de egyformán normális dolog ez.

"2. tudtam hogy ti gyereketek az mas semmi baj nincs vele repulon ... basszus akkor mindig veletek kellen repulnom nekem 10 bol 7-8x nincs szerencsem NY Europa vonalon"

Lehet, hogy nincs szerencséd és az úgynevezett ökológiai tévkövetkeztetés áldozata vagy. Vagyis a személyes tapasztalataid alapján tévesen általánosítasz. Vagy az is lehet, hogy túl érzékeny vagy a gyerekek által okozott kellemetlenségekkel szemben és a veled együtt utazó gyerekek nagy részével semmi baj sincs valójában. Vagy csak nem nagyobb arányban, mint a felnőttekkel. Nehéz ezt így látatlanban megítélni.

" bezzeg kutyat azt nem engednek fel pedig azok donto tobbsege SOKKAL jobban viselkedik mint a legtob gyerek"

Jaja, nyilván. Nem kétlem, hogy abszolúte képben vagy a kutyák "döntő többségével" meg a "legtöbb gyerekkel" kapcsolatban.

"az hogy nem vagyok egyedul azzal hogy repulore nem valo a baba azt is mutatja hogy mar tobb legitarsasagnak is vannak jaratai ahol a minimum kor 10 ev !!!"

Az meg, hogy nem vagy egyedül valamivel, az nyilván azt bizonyítja, hogy igazatok van. Soha még a történelemben nem fordult elő, hogy hülyeségeket egynél több ember gondoljon egyszerre.

"en peldaul fizetnek $50-t ha garantalva lenne hogy nincs gyerek (tudom van mikor muszaly repuljon a gyerek mert menekultek mennek sziriabol kanadaba de az 1 eves turistaskodo marcik ki tudnak akasztani)"

Gondolom, te mindig csak akkor utazol, amikor muszáj. És hát muszáj-e bármikor máskor, mint amikor életveszélyben vagy? Nyilván nem. Szóval te rendszeresen életveszélyben vagy. Csodálatra méltó a bátorságod, hogy ingázol az életveszélyes helyzetek között. Így aztán az is érthető, hogy erről az erkölcsi magaslatról letekintve tévedhetetlen magabiztossággal meg tudod ítélni, hogy kinek mikor szabad utaznia és mikor nem.

Az már csak hab a tortán, hogy nyilván te még soha senkinek semmilyen kellemetlenséget nem okoztál, alighanem ez jogosít fel arra, hogy másoktól is elvárd, hogy ne zavarjanak téged csak amiatt, mert szeretnének valamit csinálni. Például mindig magánrepülőn utazol, ahol nem zavarsz másokat és kommenteket sem írsz. Ja, nem.
A népszerű amerikai filozófus Jason Brennan provokatív, lendületes és érdekes könyvet jelentetett meg a Princeton University Pressnél. A könyv - nagyrészt  kortárs amerikai példákból kiindulva - nem kevesebbre vállalkozik, mint, hogy bebizonyítsa, egy állampolgárnak mindenképpen joga van, de talán…..
KultúrDuó FOK - Frontsebészet 2019.05.15 12:58:14
Ez a négyszerzős könyv kellemes meglepetés volt. Általában olvashatatlannak találom a magyar nyelven írt hasonló vállalkozásokat és egyébként is egy kezemen meg tudnám számlálni az olyan, magyar politikáról szóló nem tudományos igényű könyveket, amelyek elgondolkodtatnak, lekötnek és szórakoztatnak…..
Olyan világban élünk végre ahol már a sorozat egy új részének megjelenésének pillanatában hozzáférhetünk legálisan online, így nem a TV előtt ülve várjuk ezeket az alkotásokat, hanem akkor nézzük meg amikor csak akarjuk. Tegnapi napon debütált Csernobil az HBO saját…..
FOUREY 2019.05.10 08:43:40
@szepipiktor: Ez komoly kérdés? Most leszámítva a minősítéseket, amikkel nyilván lehet vitatkozni, mert van, aki szerint pont, hogy jó a minisorozat. De komolyan azt kérdezed, hogy fikciós formában miért dolgoznak fel egy 30 éves eseményt? Kevés dolog van, ami az emberi kultúrában állandóbb jelenség, mint az emberekkel éppen megtörtént dolgok fikciós formában való újra elmesélése. Nézz már körül, de tényleg. Miért? Mert ezek traumatikus, erős, nehezen feldolgozható, érzelmekkel erősen átitatott élmények és a fikció lehetővé teszi, hogy az emberek ne csak átgondolják, de egy kicsit újra is éljék ezeket a dolgokat. Ezért van pl. annyi háborús regény, minden nagyobb háborúról. Ugyanez forradalmakról, történelmi válsághelyzetekről. És nem csak Shakespeare írt ilyet, meg Zrínyi, de gyakran gagyi ponyvaszerzők is, tömegesen, mert a fenti okból mindig erős társadalmi igény van rá. Pont emiatt a hatásmechanizmus miatt, az újraéléses technikákat terápiás céllal is szokták alkalmazni (lásd pszichodráma).
Princetonba vetett nemrég jó sorsom és mivel mindenáron szerettem volna venni egy könyvet, de pénzem nem nagyon volt, inkább csak nyálcsorgatva néztem a Labyrinth Books kirakatát, míg végül be nem mentünk Potpolettel és Bertie-vel. Kisfiunk birtokba vette a gyerekrészleget, mi kicsit nézegettük a…..
        Erről a levélről szól a poszt.        Az aláírók között húsz ERC győztes van, és, ami számomra talán még fontosabb, három olyan kutató, aki írt már közös cikket Vincent-bloggerrel. Én tudom, hogy kik ezek az emberek, mit érnek, mit jelent az ERC-grant, mit jelent a Lendület, az…..
FOUREY 2019.03.04 13:30:01
@velőtanya: A nagy kormánypárti médiaholding talán nem önkéntes felajánlásokból született?
FOUREY 2019.03.05 14:23:18
@velőtanya: Valóban. De az analógia alapja nem az önkéntesség volt ebben a két esetben, hanem, hogy a médiaholding is egy jogilag nonszensz konstrukció volt (fel is kellett függeszteni hozzá a versenyjogot), az MTA kinyírása is az lesz.
Akár csak egy háborús film. Először megszólaltak a szirénák, majd egyre jobban hallhatóvá váltak a repülőgépek motorhangjai. Az emberek menekülni kezdtek, majd a süvítő bombákat robbanások követték. Néhány perc múlva pedig már csak a szálló por, kigyulladt épületek, és romok maradtak Szombathelyen.…..
  "Ezzel összefüggésben az Akadémia képviselői azt az álláspontot képviselték, hogy ebben a grémiumban a tagokat egyharmad arányban az Akadémia (három delegált), egyharmad arányban az Akadémiától leválasztott kutatóintézetek (három delegált), fele arányban pedig (hat delegált) a kormány…..
Ahhoz, hogy lássuk a feladat nagyságrendjét és egyúttal azt, ami reményt ad az elvégzésére, tudni kell, hogy a Fidesz döntően azért sikeres vidéken (falvak, kis és közepes városok), mert Magyarországnak ezt a területileg túlnyomó, lakosságszámban is domináns részét majdnem teljesen elkerülte a…..
FOUREY 2019.01.21 15:02:01
KultúrDuó FOK - Why not socialism 2019.01.12 20:55:23
G. A. Cohentől, a nagy kanadai politikai filozófustól, bevallom, nem nagyon olvastam korábban semmit. Még a Századvégbe került be jópár éve egy cikke (már a címe nem keltett bennem nagy bizodalmat: Milyen szerkezetű a proletár szabadságának hiánya? vagy valami ilyesmi), de mivel se a marxizmushoz,…..
       A rendszerváltás utáni évtizedben Magyarország "érdekes" ország volt. Ennek az érdekességnek az egyik következménye az volt, hogy tranzitológia címen rengeteg cikk jelent meg közgazdaság-tudományi és politológiai folyóiratokban, úgy értem, olyanokban, amelyekben való publikálásról magyar…..
FOUREY 2019.01.10 19:17:03
@jotunder: Abszolút nyitott kapukat dönget a poszt. Pontosan ez történik. Ezt politológusként mondom és olyanként, akinek remélhetőleg idén lesz a témában angol könyve.

Nemzetközi publikációkért amúgy az MTA TK PTI-t érdemes főleg nézni, meg a CEU-t, az ottaniak számára ma már azért a nemzetközi publikálás az elvárás. PTI-ből pl. Papp Zsófia, Sebők Miklós, Medve-Bálint Gergő, Szabó Gabriella, Bene Márton, Boda Zsolt - hogy néhány nevet mondjak, akiknek elég jó helyeken vannak publikációi, bár nem feltétlenül közismertek itthon. CEU-ról Enyedi, Bozóki, Littvay, Greskovits, Bruszt, Tóka (hogy a polfilozófusokat most ne említsem) is meglehetősen rendben vannak.
        Tamás Gáspár Miklós - Isten éltesse, kellett volna írnom valamit a hetvenedik születésnapja alkalmából - gyakorlatilag egyedüli klasszikus "public intellectual"-ként áll abban az intellektuális shitstormban, amelyben Magyarország élni kénytelen.       TGM furcsa lelkiállapotai, exklúzív…..
FOUREY 2019.01.07 11:15:25
@nick066: Tölgyessy esetében se olyan bonyolult, mert ugye ő is az SZDSZ-ben volt, bár később egy ideig valóban a Fidesz frakciójában ült, amihez persze kellett előbb az SZDSZ koalíciója az MSZP-vel és a Tölgyessy által képviselt irány ellehetetlenedése az SZDSZ-en belül.
KultúrDuó FOK - Prótagorasz 2019.01.01 12:12:39
Az év utolsó irodalmi igényű - egyúttal filozófiai jellegű - szövege, amit olvastam, Platón Prótagorasza volt. Ez Platón korai, szókratikus dialógusai közé tartozik, ha ez valakit érdekel, hogy mit jelent, nézzen utána. Érdekesebb kérdés, hogy két szempontból is figyelemreméltó ez a szöveg.…..
KultúrDuó FOK - Kritón 2019.01.05 18:35:46
Viszonylag régi problémám, hogy nem tudom, hogyan lehet Platónt tanítani politológushallgatóknak, akik szerencsés esetben 1-2 előadáson és mondjuk 1-2 szemináriumi alkalmon kell, hogy betekintést kapjanak az antik görög politikai gondolkodás legjelentősebb szerzőjének műveibe. Egyszerűen nincs idő…..
Robert Paul Wolff 1970-es könyvét őszinte szívvel ajánlanám bárkinek, aki tudni szeretné, miért érdekes a politikai filozófia. Rövid, érthető, lendületes, szórakoztató és tűpontosan fogalmaz meg egy olyan kérdést, aminek a jelentőségét a legkevésbé sem nehéz meglátni. S teszi mindezt briliánsan…..
Fura a tüntetés után felmenni a Várba. Egyrészt ma már, mióta Fourey munkahelyét kicseszték a Várból, nem töltünk ott annyi idős. másrészt meg, nem lehet az ember mindig a backstage-ben az életben, nem igaz?  Nade, MNG!  Mit láttunk?  majdnem 100 képet a brit festészet egyik legmeghatározóbb…..
KultúrDuó FOK - Euthüphrón 2019.01.02 12:21:00
Az év első olvasmányélménye volt a részemről az Euthüphrón, Platón korai dialógusainak egyike. Ez a szöveg meglepően érdekes volt, annak ellenére, hogy nem mondhatnám, hogy túl sokat vártam tőle, de valahogy mégis befészekelte magát az agyamba. Platón lényegében három…..
KultúrDuó FOK - Platón: Lakoma 2018.12.26 12:25:22
Mondhatná valaki, hogy nevetséges, hogy karácsonykor erről posztolok. De hát végülis nem mindegy? Platón Lakomája az egyik legszórakoztatóbb szöveg, amit valaha olvastam, s nem csak a maga nemében (sui generis) zseniális és egyébként is minden szempontból zseniális platóni életművön belül, hanem…..