Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kg--

0 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasom, hogy az ausztrál bennszülötteknél az a szokás, hogy mindenkinek tilos az anyósával közvetlenül beszélni. Tisztelnie kell őt, de el kell kerülnie. Az anyós ezen felül nem étkezhet együtt a menyével/vejével és annak házastársával. A férjen/feleségen keresztül viszont…..
kg-- 2011.01.06 19:01:08
@a kis lebowski: Csak a közvetlen beszélgetés tilos. Bumerángot szabad lengetni :)
Először a lebegéskabin miatt akadt meg a szemem ezen a cikken, de ez csak a felvezető volt ahhoz, hogy utána a szerző az időhöz való viszonyunkat boncolgathassa. A cikk szerint 40 éve még azon tanakodtak a filozófusok és a szociológusok, hogyan fogjuk azt a rengeteg szabadidőt…..
kg-- 2010.10.26 11:23:03
@blogíró: "Csak el kell dönteni, hogy mi az, ami tényleg fontos, és mi az, ami nélkülözhető."
+ önkontroll, és meg is van a boldog élet képlete :)
kg-- 2010.10.26 11:28:54
@Pista bá': "Kevesebb válogatási lehetőségünk van, mint gondolnád." Szerintem inkább csak hit kérdése ez. Nem az számít, hogy tényleg kényszerpályán mozogsz-e, hanem az, hogy hogyan éled ezt meg. Amíg úgy gondolod, hogy dönthetsz arról, mi fontos, mi nem, mi legyen az életed része, addig szabadnak érzed magad.
Volt itt egy cikk a szabad akarat vs. determinizmus témában is. Végső soron, lehet, hogy nincs is "szabadidő" :)
Szívjanak a hitelesek, mert megérdemlik? A bankok és az állam is felelős. De ami a bankoknak fáj, mindenkinek fájni fog: ha nincs hitel, nincs beruházás és új munkahely sem. Ezért az államnak, vagyis nekünk kell majd ezt megfizetni. Egyre több szempár szegeződik a forint és a…..
kg-- 2010.09.14 12:19:07
Érzek én egy kis mellébeszélést itt a poszton és a kommentek közt is.
1.) Egy 20-25 éves hitel felvételét nem szoktuk spekulációnak nevezni. Általában - racionális esetben - valamilyen fundamentális elemzés előzi meg. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor nyilván azt vallod, hogy bármilyen hosszútávú elkötelezettség spekuláció, hiszen nem látjuk a jövőt - és ez is igaz.
2.) Feltéve, hogy ésszerű pénzügyi döntésre törekedett a hitelfelvevő, csak a rendelkezésre álló információkra, prognózisokra alapozhatott.
3.) A fenti infók pedig ezek voltak: "dübörög a Pannon Puma" és "2-3 éven belül itt az Euro".
4.) Ha a fenti "elemzéseket" valaki egy polgári szerződés keretében szüli meg, akkor arról utólag leperlik a gatyáját is azok, akiknek kárt okozott.
5.) Mivel azomban politikai nyilatkozatokról van szó, a felelősök a magyar választópolgárok.

Eddig érthető?
Más oldalról: Kik vettek fel havi 100e-et meghaladó törlesztőjű hitelt? Azok, akik akkor is fizetni tudták, és több mint 90%-ban most is fizetik akár a másfélszeresét is.
És kinek hiányzik az a plusz 20-30 vagy akár 70-80e Ft, amit most törlesztőre költenek? A fodrásznak, kertésznek, takarítónak, bringaszervíznek, ruhaboltosnak, plazmatévé-forgalmazónak, stb..

Igen, kedves olvasó, azért pang a bizniszed, lettél munkanélküli, mert a fizetőképes kereslet megcsappant.
Ja, hogy akkor nem volt sírás, amikor a hitelemből egy egész építőbrigád élt egy évig, vagy bútort vettem.
Akkor jól esett mindenkinek az a kis gazdaságba csempészett pénz. Hát most meg hiányzik. És akár tetszik, akár nem, mindenkinek hiányzik.
Az előző marketinges bejegyzés és a radikális őszinteséggel foglalkozó újra eszembe juttatta Kosztolányi novelláját, amelyben Esti Kornél ellátogat a becsületes városba, ahol mindenki mindig igazat mond, és ezt a reklámok is tükrözik: Egy könyvesbolt kirakatában az…..
kg-- 2009.10.25 09:15:29
@pihe**: "...kivel szeretsz jobban együtt..." Szerencsére nem csak végletek vannak.
Az előző bejegyzés kommentjeiben előkerült a képmutatás kérdése, amelynek kapcsán eszembe jutott egy nemrég látott beszélgetés azzal a fickóval, aki a bejegyzésben is meg volt említve, hogy egy évig megpróbálta betartani a Biblia minden előírását. A beszélgetésben több…..
Nemrég a Wikipédián szörfölve véletlenül eljutottam egy olyan szócikkhez, ami az ortodox zsidók szombati áramhasználati szokásait boncolgatta. Már korábban is hallottam erről futólag, de a konkrétumokkal szembesülve meglepett, hogy milyen mértékben képesek egyes emberek az…..
kg-- 2009.10.12 11:49:37
@blogíró: "Nem hiszem, hogy ez lenne a dolog lényege."
Ő meg azt hiszi :)
Hitkérdésben logikai megoldást csak az talál, aki azt hiszi, hogy ez lehetséges :)

@spig: "az egesz elet egy kepmutatas"
Félelmetes belegondolni, mennyire igazad van.
A gyereket akkor kezdjük értelmesnek tekinteni, amikor megtanulja elrejteni vágyait, szándékait. Belenevelődünk egy képmutató világba.
kg-- 2009.10.12 11:56:32
@snorbi: A társadalmak működése elég összetett, speciel én se értek hozzá, de ami feltűnt, van mindig legalább 2 nagy irányvonal. Az egyik próbálja megtartani, ami már bevált, a másik próbálja az újításokat bevezetni. A vallások szerepe mindig is a stabilizálás volt.
Én hibásnak gondolom azt az érvelést, mely szerint egyik vagy másik nagy áramlat felesleges.
Azt el tudom fogadni, hogy bizonyos szervezetek rosszul, erkölcstelenül, esetleg céljaikat nem közelítve működnek, és ezért kritikát érdemelnek.
Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy egy szervezet vagy ember hibája önmagában nem bizonyítja egy eszme vagy érték feleslegességét.
kg-- 2009.10.12 12:01:25
@blogíró: Kicsit lazábban ide kapcsolódik. Olvastam régebben egy sci-fi-t, ami arról szólt, hogy Jézus újra eljött. A történet csattanója annyi volt, hogy látta, nem szabad az emberek tudomására hozni, hogy újra itt van, mert a csodás eljövetel miatt új vallás fog indulni, arra új egyház épül, valószínűleg szembekerülve azokkal az egyházakkal, amelyek még mindig a Messiásra várnak. Maga a novella ötletes karikatúrája az egyházak természetes keletkezésének.
Agyvihar Egy érdekes kártyatrükk 2009.09.27 07:51:00
Egy kedves barátném mutatta ezt a videót, ami elég régi ugyan, de nekem új volt. Angolul van, de nem kell sok angoltudás a követéséhez: A trükk engem az egyik régebbi bejegyzésre emlékeztetett, de csak akkor nézd meg, hogy melyikre, ha már láttad a videót...
Nemrég a Yes Man című Jim Carrey film kapcsán merült fel egy beszélgetésben, hogy érdekes lenne az életben is kipróbálni hasonlót, mint amiről film szól: az ember nem vacillálna, ha szembejönne egy lehetőség, hanem gondolkodás nélkül igent mondana rá. Így valószínűleg sok…..
Agyvihar Elefes 2009.09.17 21:21:00
Eddig nem tudtam, hogy a címbeli káromkodásnak a szó szerintin túl valamilyen többletértelmezése is lenne, de egy Wikipédiás kiruccanás során kiderült, hogy egy igen kellemetlen eszközre utal ez a szófordulat, újabb példaként az emberiség kínzással kapcsolatos kreativitására.…..
Agyvihar O tempora o mores! 2009.09.12 22:17:00
Viszonylag ritkán szoktam az agykutatás aktuális eredményeiről olvasni, ezért meglepve értesültem arról, hogy már létezik egy technika, amivel átmenetileg módosítani lehet a kísérleti alany erkölcsi ítéletét más emberek cselekedeteivel kapcsolatban. Vagyis a kezelés után…..
Agyvihar Autóvezetés hipnózisban 2009.09.08 22:11:00
Az egyik nap autóval mentem a városban, és éppen foglalkoztatott valami probléma, ezért elmerültem a gondolataimban vezetés közben. Egy idő múlva arra eszméltem, hogy már jó ideje kikapcsoltam a világból, az autó viszont haladt tovább, és biztonságosan eljutottam vele egy másik…..
Van ugye az a mondás, miszerint minél többet tanulunk, annál kevesebbet tudunk. Ha az ember elkezd tanulmányozni valamit, idővel egyre világosabb képe lesz a teljes tudásanyagról, amihez képest a saját tudása eltörpülni látszik. Aki viszont nem ért az adott témához, az a…..
kg-- 2009.09.08 08:15:23
@Ypszi: Ha a karrieres megjegyzésre reagáltál, az pont arról szól, hogy előbb-utóbb minden manager pozícióba olyan kerül, aki arra alkalmatlan - épp, mert eggyel lejjebb még jó volt, és előlépett *. És akkor nyilván az jön, amit írtál, hogy az alatta lévők dolgoznak. Elismerem, az emberi kapcsolatok kiaknázása ("benyalás") direktben nincs a modellben :)

(Gyakorlatilag azok a vezetők jók, akik folyamatos mozgásban vannak felfelé, vagy a miatt akadtak el, mert felettük beszorult valaki egy pozícióba.)
Nemrég éppen a motivációról néztem egy előadást, amiből kiderült, hogy Amerikában már több cég is alkalmazza az úgynevezett ROWE (Results-Only Work Environment - Eredményvezérelt munkakörnyezet) stratégiát, aminek az a lényege, hogy azt csinálsz, amit akarsz, akkor jársz be…..
kg-- 2009.08.30 21:28:28
Munkahelyem hasonló szellemiségű, persze a magyar körülményekhez alakítva. Mivel itt nem lehet (elvileg) csak úgy kirúgni senkit "gyenge teljesítmény" miatt, és a fizetés is szerződés szerint jön, kisebb a munkáltató játéktere. Nálunk a megoldás: a munka legyen elvégezve, a jutalom pedig a fizetésemeléskor, bónuszosztáskor látszik.

Az egész elvnek két igazán nehezen tartható része van. (Odafigyeléssel azért jól kézben tarthatóak.)

Az egyik az, hogy hogyan dől el, hogy a dolgozó határidőre elvégezte-e a munkát. Összetett, kreatív feladatoknál igen nagy szakértelem kell ahhoz, hogy valaki jól megbecsülje a szükséges munkaóra ráfordítást, mielőtt valaki dolgozni kezd a megvalósításon. Egy rossz becslés a dolgozó hibás értékeléséhez vezet.

A másik a csapatmunka. Összetett feladatoknál (pl. nagyobb szoftverek fejlesztése) több ember együttműködésére van szükség. Egyrészt meg kell oldani a hatékony kommunikációt, ami nem egyszerű, ha az egyik kolléga reggel hattól 2-3-ig szeret dolgozni, a másik dél körül szeret kezdeni. A másik az, hogy bár a feladat mindig személyre osztott, a csapat (esetleg az egész szervezet) különböző tagjait is érdekeltté kell tenni valamilyen rendszerben arra, hogy együttműködésükkel támogassák kollégáikat. Pl. ha egy szakembernek van egy kedvenc területe, és mindenki hozzá fordul a területet érintő kérdésekkel, az neki idő, amit nem a saját kijelölt feladatára fordít, tehát nem csak el kell tudnia számolnia a támogatási idővel, de részesednie kell a project sikeréből is.

A kérdésre válaszolva: nekem tetszik :)
Az egyik nap a Failblog-on jártam, ahol belefutottam egy rosszul sikerült nyilvános lánykérésről szóló videóba: Az ilyen videókban általában közös vonás a férfiember értetlen, sértett arckifejezése, illetve az, hogy a leányzó többnyire futva hagyja el a helyszínt: A…..
Van, amikor a munkaadó  érzi úgy, hogy átverték. Persze ő is hibázott, mert a munkavállalónak csak szóban, s nem írásban mondott fel. A levél: "Az egyik területünkön megszűnt a megbízatásunk. Az ott dolgozó munkatársainkkal közöltük, hogy a továbbiakban egy…..
kg-- 2009.07.26 08:14:28
@antisystem: Éppen nem biztos, hogy veszít, feltéve, ha jók az infói. A magzatvédelem (ha jól tudom) a terhesség 3. hónapja után (12 hét) kezdődik. Addig a doki nem is ad igazolást terhességről, ergo, veszélyeztetett terhes sem lehet a kismama.
A nyúzott döggel pózoló család fotójáról jutott eszembe egy régi olvasmányom, a Jelky András kalandjai, amelyben egy helyen Jelky Ázsiába vetődik, ahol jobb híján beáll szakácsinasnak egy nagyúrhoz. Az úr főszakácsa egy vénasszony, aki megtanítja Jelkyt a szakma fogásaira,…..
Ahogy mostanában olvasgattam a konkvisztádorokról, felmerült bennem a kérdés, hogy vajon mivel igazolták a tevékenységüket a dicsőséges hódítók. Mármint jogilag. A spanyolokról tudtam, hogy a jogra odafigyeltek, hiszen az új területeken az előrehaladásuk közben mindig gondosan…..