Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kandras

0 bejegyzést írt és 577 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Soha nem látott kontentsűrűséggel zárjuk az évet: délelőtt kitettem a Retrográd adást, és akkor ígértem egy 2020 legjobb játékairól szóló szokásos toplistázást is. Mivel órákon belül véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát a 2020-as év legjobb játékai, szigorúan szubjektív…..
Kandras 2021.01.01 18:36:59
@Grath: te szoktad nézegetni a kommenteket, de gondolom Stöki vágja, esetleg megmondanád neki, hogy apróság, de ha még nincs elkészítve, akkor a jóslós adásnál a múltidéző jóslat bevágások elején és végén használhatna különböző hangeffekteket? Nem sokra emlékszem a legutóbbiból csak arra, hogy jó adás volt, de néha megkavarodtam, hogy most épp idéződik egy jóslat vagy épp reflektáltok rá. Nyilván a kontextus segített eldönteni és váltakozva jöttek, tehát tényleg apróság és first world problem, de ha nem nagy meló szerintem sokat tenne hozzá az adás követhetőségéhez.
Újfajta adással próbálkozunk, ezúttal ugyanis nem egy konkrét cég, fejlesztő vagy játékműfaj múltját járjuk körül, hanem egy nehezebben megfogható jelenséget: egy egyszerre játéktechnikai és narratív megoldást, ami valamilyen szinten mindegyik videojátékban megtalálható. Kedves gyerekek, ezúttal a…..
Kandras 2020.02.03 15:58:00
@mbm: Nekem is rögtön a Gris ugrott be az adás címe láttán, amiben nagyon profin megoldották, hogy miközben a játékban nincs is halál mégis az egész a halál és az elmúlás feldolgozásáról szól. Talán az eegyik legerősebb játék, ami halál témában készült valaha. Sajnálom, hogy nem került adásba, persze viszonylag új és nem túl felkapott indie lévén megértem a dolgot, de hátha valakinek felkeltettük az érdeklődését.
Amikor két napja kitettem az évtized legjobb játékairól szóló adást, ígértem egy 2019 legjobb játékairól szóló adást is. Mivel holnap már véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát a 2019-es év legjobb játékai, szigorúan szubjektív toplistáinkban tolmácsolva. És persze, hogy ezúttal is…..
Kandras 2019.12.30 21:19:13
@Grath: Teljesen jogos visszakérdezés, gondolkodtam is ezen, miközben fogalmaztam a fenti írásomat és a legjobb válaszom erre az, hogy "nem tudom". :)

Lehet egy picit bennem van a savanyú öregúr is, aki még úgy kezdte a gaminget, hogy egy játékban semmi szükség történetre, most pedig azt látom, hogy kritikusok sorra osztják a legkiemelkedőbb titulusokat gyakorlatilag gameplay nélküli interaktív regényeknek, miközben ott egy csomó elképesztően fasza gameplay-el rendelkező alkotás.

Én jobban örültem volna, ha a Disco Elysium megkapja a rengeteg dícséretet, amit meg is érdemel, de mellékerül az is, hogy viszont gameplay oldalról még van hova továbblépni vele és mondjuk becsúszik néhány top10es lista alsóbb pozícióira bíztatásként, a fejlesztők pedig a jogos, konstruktív kritikát meghallgatva második játékukként tényleg elkészítik a Planescape Torment méltó utódját - nem csak writing oldalról.

Minden esetre harmadszorra is feltettem a játékot, ha ti is ilyen sokra tartottátok teszek vele még egy például, ezzel kezdem a jövő évet.
Kandras 2019.12.30 21:20:01
@Kandras: a végén például = próbát, alaktítgattam a mondatot és így maradt... :)
No, hát ezt az adást sokkal korábban akartam kitenni, de végül is csak az a lényeg, hogy még idén kimenjen: felugrottunk az évtizedizéi-vonatra, amennyiben átbeszéltük, melyek az évtized legjobb játékai. Igen, tudjuk, hogy a naptári évtized 2020. végéig tart, de az emberi agy már csak olyan, hogy…..
Közeleg az év vége, és több gyűjteményes adást is tervezünk. Hogy ezek ne csússzanak nagyon össze, elkezdjük kitolni ezeket, először a Checkpoint Retrográdot, amivel találkozhattatok már tavaly és tavalyelőtt. Tudjátok, ez az, amikor felidézzük, milyen volt a játékpiac helyzete 10, 20, 30 vagy éppen…..
Eddig tartott a 2018 végi adásdömpinget követő pihenésünk: 4 adás felvéve, abból 3 már megvágva, szóval ideje, hogy ezekből az elsőt publikáljuk végre. És ha már számok: 2018-ban 61 adásunk volt (30 Mini, 30 vendéges, 1 besztof), a vendéges adásokból hármat élőben vettünk fel, és bár volt 3 olyan…..
Kandras 2019.01.21 16:56:06
@Stöki: valamit félrenéztél Labo eladásokkal kapcsolatban, az adásban 200ezret emlegettél, viszont a Nintendo negyedéves jelentése alapján már az első bő 2 hónapban 1,39 millió fogyott a 2 szetből együtt és az biztosra vehető eladási listák alapján, hogy a variety kit jóval népszerűbb volt, szóval biztos vagyok benne, hogy millió környékén fogyott az a set az első 2 hónapjában, ami egy új, fura brandtől elég erős kezdésnek tekinthető. Kérdés, hogy elég erős-e ahhoz, hogy folytassák. Egy új setet kihoztak már ősszel.

variety.com/2018/gaming/news/nintendo-labo-sales-1202890923/
-Ezt a szöveget gyerekordibálás mellett írom, szóval ha tök értelmetlen mondatot olvastok, akkor lehet ennek köszönhető-Úgy tűnik évről évre később sikerül csak ezeket összeállítanom, azt hittem a tavalyi összegzésem január hatodikai publikálása volt már gáz, de tessék, sikerült rendesen…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
IDDQD Checkpoint Mini #72: SOS 2018.05.16 22:01:30
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Szigorúan személyes politikai látásmódok következnek..
Kandras 2018.04.07 11:34:51
@T.zoli:
I. itt ne felejtsük el, hogy egyrészt baromira nem tudjuk, kiket engedett be a Fidesz (voltak sztorik Fidesz által betelepítettek körüli bűntényekről is) és a letelepedési kötvényen keresztül (ami már önmagában is elég könnyen levezethetően egy adót magánvagyonná formáló korrupciós intézmény) viszont bizonyítottan olyan embereknek is adtak magyar állampolgárságot, akik más országok terrorista listáin szerepelnek, egyértelműen kapcsolatba hozhatóak terrorszervezetekkel, a legminimálisabb átvilágítással kibukott volna, hogy nem szabadna nekik ilyet adni.

II. ezzel az a hatalmas probléma, hogy csak az a stabilitás, hogy a Fidesz politikájának az alapja a gyűlöletkeltés és a félelem. Hol a norvégok ellen, hogy az EU ellen, hol Brüsszel ellen, hol a romák ellen, hol a menekültek ellen, hol a civil szervezetek ellen, hol a diákok ellen, hol Soros ellen. Ez nem stabilitás, mert mi van, ha holnaptól pont én is egy olyan csoportba esek, amit a Fidesz kipécézett és elkezd ömleni mindenfelől a gyűlölet felém? Ma már kisgyerekek az iskolában sorosplakátokat rajzolnak a tájképekre és az ovisok ha valakit meg akarnak sérteni migránsnak vagy sorosnak mondják. Persze ezek a dolgok Erdélyből nem látszanak, teljesen megértem, hogy ott nem vagytok ezzel képben. De elég csak megnézni Szirmai Gergely legújabb videóját, milyen módon csinálnának akár a jutúberekből is karácsonygyűlölő közellenséget egy pillanat alatt, ha épp olyanjuk lenne, hogy úgy érzik, hogy a jutúberek nem szolgálják a politikai érdekeiket.

III. az a baj, hogy itt Ti csak szélsőségekben tudtok gondolkodni. A legtöbb magyar ember nem szélsőségesen gondol Rátok. A legtöbb erről értelmesen és nem csak szélsőségekben gondolkodni tudó ember erről valahogy úgy gondolkodik, hogy kapjon kettős állampolgárságot, aki szeretne, de a magyar választás eredményét ne legyen joga befolyásolni annak, aki teszem azt nem ide fizet adót. Bevallom túlságosan nem vagyok képben azzal kapcsolatban, hogy melyik politikai párt és melyik ország hogyan kezeli ezt a problémát, de szerintem ez egy természetes és logikus rendszer lenne. Vagy akár minden ember szavazhasson az egyik választáson, ha a magyaron akar akkor ott, de akkor a románon nem. Mondjuk ez csak ahhoz vezetne, hogy mégtöbb pénz menne ki Romániába. Pénz az van addig, amíg az EU nem zárja el a pénzcsapokat, de a legóvatosabb elemzések szerint is az EU pénze nélkül igen csúnyán beomlana a magyar gazdasági rendszer. Őszintén nem gondolom, hogy helyes az, hogy a magyar emberek adójából Romániában építenek dolgokat azzal együtt, hogy továbbra is egyetértek azzal, hogy akinek érzelmileg ez fontos az lehessen bátran kettős állampolgárság. És akkor még bele se megyek azokba a botrányokba, amik ennek kapcsán a felszínre jutottak, hogy hány halott ember nevében van leadva szavazat határon túlról, miért nem kapták meg a nyugaton élő kettős állampolgárok időben a szavazó borítékokat vagy ott a legújabb botrány, hogy kettős állampolgárokat bejelentenek magyar lakcímre, akik aztán nyugdíjért/segélyért cserébe átjárnak négyévente szavazni a Fideszre. És ez utóbbi úgyfest tömeges jelenség, több falvat találtak, ahol 2-3-szorosára is nőtt akár a népesség, kis családi házakba, pajtákba, de akár üres telkekre is több tucat lakos van bejelentve és vasárnap rendkívüli határnyitvatartás lesz tudjuk, hogy miért. Szóval sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy innen ebben a kérdésben tényleg objektív, hírek alapján ítélő oldalról nekem nagyonis úgy fest, hogy a Fidesz nagyon is hatékonyan szavazógépezetet csinált a határon túli magyarokból és pont ők tehetnek arról, hogy másoknak ilyen rossz a megítélése veletek kapcsolatban. És részemről őszintén a legnagyobb tisztelet minden olyan határon túli magyar kettős állampolgár felé aki megpróbálja ezt objektívan átgondolni és arra jut, hogy számára a kettős állampolgárság érzelmi és nem magyar belpolitikai kérdés és nem él a szavazati jogával.
Kandras 2018.04.07 20:17:56
@T.zoli: "Ha úgy gondoljuk, hogy rosszul döntött a kormány (egy ideális esetben) leváltjuk".

Itt jön be az a probléma a képbe, hogy a Fidesz a 2/3ot felhasználja kinyírta az alkotmányt és a választási rendszert. Elég csak megnézni a legutóbbi választást, akkor sokkal kevésbé volt Fidesz ellenes a hangulat Magyarországon, mint most, mégse érte el listán a Fidesz az 45%-ot se, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az emberek többsége le akarta váltani a Fideszt. Ezzel együtt a Fidesz által kitalált választási rendszerben hogy-hogynem kétharmados párt lett belőlük.

Én nagyobb összegben mernék fogadni arra, hogy a Fidesz társadalmi támogatottsága a lista alapján holnap se lesz 50%os. És ezzel együtt továbbra is azt jósolják az elemzések, hogy kétharmados vagy aközeli kormányt fog tudni alapítani. Persze az 50%-os tippemet még meglátjuk, elvégre kétszer annyi lett a kettős állampolgár (ha jól tudom már annyian vannak/vagytok, hogy 2014 körüli részvétel mellett ha akarnák egy saját pártot is bejuttathatnának a parlamentbe pusztán listáról) és még több a közmunkás, akiknek sokhelyütt fotóval kell igazolniuk, hogy a Fideszre szavaztak. Minden esetre holnap este meglátjuk.

Minden esetre az tényként kijelenthető, hogy a Fidesz leváltása nem akkor fog megtörténni, ha a társadalmi támogatottsága 50% alá esik, hisz az már rég megtörtént, határon túliak nélkül 43, velük együtt 45% körül jártak 4 éve. Így belegondolva 4 éve Ti dönthettetek arról, hogy legyen kétharmada a Fidesznek, ami gondolom Részedről továbbra is egy oké dolog, de tényleg sajnálom, én nem tudok mást mondani, mint korábban. Szeretem, tisztelem, becsülöm az erdélyieket, többször jártam már ott, jóbarátaim is élnek arra, de nekem akkor is nonszensz, hogy kétharmad dőljön el olyan emberek szavazatain, akik nem tapasztalják, milyen a magyar egészségügy, milyen a magyar oktatás, satöbbi... Nekem az anyósom műtétre várva halt meg, 2 hónapja várt, még nagyjából ugyan ennyit kellett volna várnia. Azért ha ezeket a dolgokat tartósan megtapasztalnák a határon túliak szinte biztos vagyok benne, hogy nem lennének/lennétek ilyen elégedettek a kormánnyal. És akkor itt most a konkrét kisember apró-cseprő dolgairól, életéről beszélek csak, nem azokról az elképesztő arrogáns korrupciós ügyekről, amiket Freddy fentebb megemlített.

Egyébként az én ideális jövőképem egy sokpárti parlament 1% körüli küszöbbel és akár 10-20 kis párttal (és nyilván néhány nagyobbal), akik ügyek mentén állnak össze és nem 1-2 párt akarata érvényesül az egész országban. Szerintem ezáltal sokkal jobbá válna a népképviselet. De sajnos a jelen rendszerrel kapcsolatban már tényleg ott tartok, hogy ennél részemről bármi jobb, úgyhogy holnap elvégzem a magam taktikai szavazását és bízom benne, hogy sokakhoz eljutott az üzenet.
Kandras 2018.04.08 09:21:57
@T.zoli: épp az a baj, hogy a posztkommunista országok egy része nem tanulta még meg a képviseleti demokráciát. Hozzá vannak szokva az egy vezérhez és el se bírnák képzelni azt, ha több kis párt, ügyek mentén kötött szövetségeken keresztül kormányozná az országot. Pedig a fejlettebb európai országokra nagyon is jellemző tud lenni ez a fajta demokrácia. A rántotthúsos hasonlatot ennyivel kéne csak finomítani, a demokrácia nagyon jól tud úgy is működni, hogy svédasztal van és így mindenki eheti azt, amit szeret, sőt, többfélét is, nem kell mindenkire rákényszeríteni a rántotthúst.
A svédasztal azért is jó hasonlat, mert a svéd parlament 8 pártból áll és a legnagyobb párt a helyek nagyjából 32%-át birtokolja csak, mégis tökéletesen tudnak működni úgy is, hogy nem mindig az van, amit a 32%-os párt akar.
Egy példa a magyar "demokráciára", Szél Bernadett (LMPs képviselő) az elmúlt 4 év alatt több, mint ezer indítványt nyújtott a magyar országgyűlés elé. Tippelj ebből hányat szavazott le a fideszes többség. A fideszes politikusok nagyja 5-nél nem többet. Tippelj ezekből hányat szavazott meg a fideszes többség. Tényleg jobb ez így?

A másik feléről annyi jut eszembe, hogy és Romániában szavaznál arra a pártra, amelyik olyanná züllesztette a kórházi ellátást? Tegyük fel, hogy igen, de minden székely szavazna rájuk? Akkor a magyar választásnál miért nem mérlegeltek ilyen szempontok alapján is és szavaz 95%-otok a Fideszre? 95% elképesztő, ilyen mértékű homogenitás semmiféle demokráciában nincs, ahogy Freddy írta a többi párt ezt egyszerűen elengedi, mert úgyis tudják, hogy az erdélyi szavazók nem látják, hova züllesztette a Fidesz az országot, ezért lelkiismeret-furdallás nélkül szavaznak rájuk. Te tényleg hiszel abban, hogy ha odamenne teszem azt egy LMP és ismertetné az oktatáspolitikáját Csíkszeredán, akkor hirtelen az emberek elkezdenének rájuk is szavazni? Pénzt költeni Erdélyre pedig nyilván csak a Fidesz tud, mert neki van hatalma a mi adónk felett, tehát olyan tuti, hogy nem lesz, hogy bármelyik ellenzéki párt 15 milliárdot tol erdélyi templomfelújításokra, mert nekik nincs miből.

Érdekesség még ezzel kapcsolatban, de most egyszerűen nem találom, hogy volt olyan 2 éve pont egy LMP-s javaslat határon túli magyar iskolákkal kapcsolatban, amit persze leszavazott a Fidesz, szóval ha akarna se tudna ellenzék Veletek jót tenni, mert leszavazzák, aztán benyújtják saját indítványként.

És még egy példa a Fidesz hozzáállásáról. Amióta a magyar állam oroszbaráttá vált, azóta, mivel Ukrajna Oroszország ellensége, ezért Magyarország nagyon masszívan lobbizik az ellen, hogy Ukrajna NATO taggá válhasson, ami a kárpátaljai magyaroknak is fáj, de az orosz érdek előbbre való.

Nade mindegy is, túl is ragoztuk a dolgot, örülök neki, hogy tudtunk erről értelmesen beszélgetni, ha szeretnél még valamit hozzáfűzni nyugodtan és még egyszer köszönöm a beszélgetést és minden jót kívánok Neked és családodnak!
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Kandras 2018.03.27 07:11:03
@Grath: "A Brothersben nem elég erős a narratív szál, a béna fejlesztők megszívták, legközelebb majd nem hoznak olyan dizájndöntést, hogy nincs beszéd a játékukban!" - mondta, majd feltette a listájára az A Boy and His Blob-ot. Boccs, de magas labda volt. :D

Számomra (spoiler nélkül) a végén a vizen való átkelés módja minden narratívánál többet ért.
Régen volt olyan adásunk, amiben egy fejlesztőcsapat történetét veséztük ki. Márciusban kettő ilyen is lesz, és a mostani adás az egyik: a Rare korszakait és évtizedeit beszéltük át, illetve az Ultimate Play The Game-ét. Hiszen a Spectrum-korszak egyik legsikeresebb fejlesztőcége, az Ultimate tagjai…..
Meglehetősen izgalmas egy hónapon van túl az ország, amiből rendkívül sok tanulságot le lehet vonni. Gondoltam inkább írok hosszabban erről egy rövid tweet helyett és remélhetően sok más ember is majd hozzászól. Kezdeném rögtön azzal, hogy életemben először aláírtam ilyen jellegű kezdeményezést.…..
Kandras 2017.02.18 20:17:40
@dobi100: Engem tényleg érdekel, hogy mégis mire alapozva akárcsak bízik is bárki abban, hogy pozitívra hozzák ki és nem lesz egy hatalmas nagy sikkasztás az egész.
Egy olyan országról beszélünk, ahol még a felcsúti iskola kajaautomatáit is a polgármester valamelyik random cége üzemelteti.
Egy olyan országról beszélünk, ahol azt az utat, amin a miniszterelnök háza van patyolattisztára pucolnak, miközben 2 utcával odébb tanítási szünetet rendelnek el azért, mert egyáltalán nincsenek takarítva az utak és megközelíthetetlen.

És most direkt nem a hatalmas sikkasztásokról, visszaélésekről írtam, azokat úgyis mindenki ismeri.
Hihetetlen heteket éltünk meg a foci EB kapcsán és olyan pillanatokat éltünk meg, amik itthon szerintem a rendszerváltás óta nem élhetett meg a lakosság. Az ország a politikának hála örökös kettészakadásban él már a 2000-es évek eleje óta, de ott van a vidék-főváros, öreg-fiatal konfliktus is. Ezek…..
Kandras 2016.06.28 08:12:48
Én tartok tőle, hogy ez az egész őrület öngerjesztés volt és nem olyan jó a csapat, mint ahogy azt gondoljuk.
Kijutottunk az EB-re... mert 16-ról 24-re növekedett a keret. Ez tény, utána lehet nézni, ha nem lett volna keretemelés nem jutottunk volna ki.

A csoportmeccseken 1 darab győzelmünk volt a csoportutolsó (vagyis a legjobb 16-ba - régi EB keret - nem illő) osztrákok ellen, a másik két meccs döntetlen volt. Hangsúlyozom, hogy a csoportmeccseken, ahol minden értelmes csapat nem teljes erőbedobással játszik (pláne, hogy a csapatok 67%a továbbjut) és főleg a végefelé már taktikázik, hogy kit kapjon a következő körben.
Ettől függetlenül úgy gondolom, ezeknek a döntetleneknek valóban lehet örülni.
Aztán a 0-4 feltörölte velünk a padlót, megmutatta, hogy hová való a magyar válogatott ha egy igazán komoly csapat igazán komolyan játszik ellenünk. A kapus volt az egyetlen értékelhető teljesítményt nyújtó játékos azon a meccsen.

A tömegpszichózis, amit okozott ez az egész valóban megdöbbentő, ezt nem lehet tompítani. Ugyanakkor úgy érzem, hogy tipikus magyar, nem szívből jövő, csak a balhé, a buli és az izgalom miatt volt. Egy alapvető értelmi szinttel rendelkező rajongó tábor, aki valóban örül és nem a balhé miatt van ott nem zár le körutakat, nem mászik villamosokra, nem ütlegel kocsikat, nem dönt ki táblákat.

Az pedig, hogy ekkora országos jelenség és öröm lenne egyértelműen a hangos kisebbség felnagyítása. Volt pártízezer, talán párszázezer ember, aki - ki a fociért ki a buliért, mindegy is - vette a fáradtságot és kiment a házából, hogy szurkoljon, de szerintem a csendes többség továbbra is úgy gondolja, hogy ez egy lufi, vannak olyan sportágak, amik századennyi pénzből százszorennyit érnek el, a focisták túlfizetettek, a stadionépítések károsak az ország jövőjére nézve, az pedig ami a "magyar csoda" címén Budapesten történt egyáltalán nem olyan dolog, aminek örülni kéne. Csak ha az elmúlt hetekben ezt kimondtad minimum hazaárulónak lettél titulálva.

Abban szinte biztos vagyok, hogy nem lesz lényegesen nagyobb érdeklődés a foci iránt, leszámítva a válogatott meccseit. Ha nem jutunk ki a VB-re, akkor ők is el lesznek felejtve. Továbbra is egy irgalmatlan mértékű pénzkidobás lesz az egész, csak most már úgy fogja érezni a kormány, hogy fel vannak rá jogosítva, hisz mindenki szereti, hisz pártízezren eldugították a körutat miatta meg telespammelték a facebookot azzal, hogy szép volt fiúk.

Azt a kettős mércét amúgy sose fogom megérteni, hogy ha most néhány ember odamenne és villamosokra mászkálna és akadályozná a forgalmat előállítanák őket, de csak azért, mert a magyar csapat játszik egy döntetlent ez már elfogadott. Mi a logikai kapcsolat a magyar törvények és egy magyar csapat soksok kilométerre levő sporteseményen nyújtott teljesítménye között?
Kandras 2016.06.28 17:25:00
@freddyD: azt mondjuk elismerem, hogy nem nézek annyi focit, hogy objektíven meg tudjam ítélni a csapat teljesítményét, így én is hagyatkozom arra, amit mondasz, valóban a nemzetközi sajtó is elismeri a dolgot.

De attól azért nagyon tartok, hogy az egyetlen jelentős következménye ennek az lesz, hogy még több adó megy focira, annak nem örülnék...
  Filmbarátok Podcast #101 (2016 Június) 46 perc   Beszélgetnek: Blacksheep, Gergő, freddyDTéma: -Elmondjuk, mi utólag hogyan éltük meg a 100. adást, amit élő közönség előtt vettünk fel     A felvétel itt letölthető mp3 formátumban (42 MB) 46 perc   DIREKT link (jobb klikk,…..
Kandras 2016.06.10 22:36:05
Szuper lehetett, öröm olvasni, hallani, hogy milyen jól éreztétek magatokat!

Két dolog a képek kapcsán:

1. Gergőnek nem jutott egyenpóló? :D

2. Freddy, ne érts félre kérek, nem beszólni szeretnék, hanem őszintén érdekel, hogy esetleg újragondoltad-e az esemény előtt a maszkhordás kérdését alaposan, objektíven?
Én a kezdetek kezdete óta követlek és totál megértettem, hogy az elején így döntöttél, hisz fiatal voltál és még nem is volt ennyire elterjedt a "netcelebség", szóval akkor teljesen érthető volt, hogy tart attól az ember, hogy látják. Mostanra viszont szerintem ez már egyáltalán nem így van, rengeteg netes tartalomszolgáltatót ismerünk és semmi hátrányt nem jelent ez számukra. Ezzel párhuzamosan szerintem a közönséged is erőteljesen átalakult, megkomolyodott. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy bármiféle említésre méltó negatív hatása lehetne annak, ha elhagynád a maszkot, legfeljebb néhanap egy-egy ember rádköszönne az utcán. Úgy gondolom, hogy a személyes ismerőseid, ha követik rendszeresen a Filmbatárokat és akarnak úgyis felismernek. Őszinte leszek, nagyon fura, bizarr, már-már sztárallűrös Téged a mai napig maszkban látni. Emellett persze fenntartom, hogy abszolút a Te dolgod és döntésed és totálisan tiszteletben tartom, egyszerűen csak annyit vetnék fel, hogy ha egyetértesz, akkor azt a mérleget, amit annak idején megpakoltál az érvekkel és az ellenérvekkel és nyert a maszk esetleg ürítsd ki és pakold meg újra, hátha megváltozik az eredmény. Számomra értelmezhetetlen, hogy miért ragaszkodsz ehhez. De könnyen lehet, hogy én látom rosszul a dolgot, lebecsülöm ennek a jelentőségét. Ugyan ez persze Blacksheepre is áll. :)
via GIPHY Sokan tartják úgy, hogy egy pasik között zajló nézeteltérés soha nem képes  még csak megközelíteni sem durvaságban azt, amikor csajok közt tör ki a háború. Amihez egyeseknek még csak ellenfél se nagyon kell. Az alábbi sztori Dorka nevű szereplője például pont ilyennek tűnik. Az általa…..
Kandras 2016.06.03 18:57:06
Eszem ágában nincs Dorkát védeni, nem ismerek senkit a résztvevők közül, nem is tudom, mi ez a vásár, csak annyi, hogy szerintem ez:
"B) Nem mutogattunk senkinek semmilyen fotót, semmi szükség nem volt rá, hiszen mindenki látta az állványokat."

Egyszerűen hazugság. Elképzelni nem bírom, hogy ilyet miért szopkodott volna ki Dorka a semmiből és írta volna meg privátban az egyetlen olyan embernek, aki tökéletesen tudja, hogy hazugság. Egyszerűen ennek nincs semmi értelme. Mint Csuvi az Endoron.

Szerintem ez történhetett:
1. Dorka eleve egy hisztérika
2. Dorkának Ingriddel sok a közös ismerőse
3. Dorka nem kedveli Ingridet és a sleppjét és fordítva, sőt, ki nem állhatja, valószínűleg többször is vitatkoztak már, ez az első levélváltásból egyértelmű, Dorka egyből lekezelően reagált
4. Ingrid látta, hogy Dorkának és a barátnőjének van állványa
5. Ingridet ez felb*szta, elkezdte elmondani más közös ismerősöknek, hogy Dorka mekkora gané, hogy neki nem lehet állványa
6. Ingrid fotón is terjesztette a hírt, mutogatta, esetleg közös ismerősöknek elküldte interneten
7. Ingrid megírta "nem kötözködésképpen" a kötözködő levelét Dorkának
8. Dorkát hisztérikaként ez a levél kiborította, első osztás
9. Dorkához visszajutott, hogy Ingrid fikázza a háta mögött
10. Dorkának ezen a ponton elgurult a gyógyszere

Tipikus aljas szemét cicaharc, ahol az egyik fél intelligens de rosszindulatú és szarkavaró, a másik pedig buta és hisztérika. Sok a női kollégám, naponta többször látok ilyesmit még ha nem is ennyire elfajulva. Amikor egymással látszólag kedvesek, de egymás háta mögött minden hulladéknka elhordják a másikat és néha kiborul a bili. Aztán másnap már megint kedvesek, de a lelke mélyén még jobban utálja az egyik a másikat (és fordítva), mint előtte.
A héten volt orkos csütörtök, azaz a Warcraft-film hazai premierje. Arról pár hónapja hosszasan beszélgettünk, hogy jó videojátékos filmadaptáció még nem készült, ugyanakkor a Warcraft büdzséje és a rajta dolgozó menő rendező, Duncan Jones (Forráskód, Hold) némi reménykedésre adott okot (aztán a…..
Kandras 2016.05.29 20:30:22
@Stöki: szerintem arról van szó, hogy Te, mint kritikus egyfajta véleményformáló erőt képviselsz, vagy legalábbis én úgy gondolom, a kritikának valahol ez az eredménye, akár akarod, akár nem. Ez pedig innentől kezdve ha akarod, ha nem egyfajta felelősségi kör és szerintem ezért vált ki visszatetszést az emberekből az, hogy "ez csak az én véleményem".
Egyszerűen érzi az ember, hogy az ő véleménye egy csepp az IMDB tengerében, a Tiéd pedig az index címlapról köszön vissza és rossz utána ezt a fajta "mosom kezeimet" szöveget olvasni, függetlenül attól, hogy jogos-e avagy nem, mert ahogy mondod, ez a műfaj szubjektív, biztos vagyok benne, hogy van közszolgálatibb kritikus, aki nagyon fontosnak tartja, hogy segítsen az embereknek dönteni, átgondolja, milyen fajta embereknek ajánlja az adott dolgot és van olyan kritikus, aki kizárólag a saját benyomásait, teljesen szubjektív érzéseit osztja meg.
Nem azt mondom, hogy ez így oké, nem filozofálgatni akarok erről, csak rávilágítok, mi okozza azt, hogy az emberek rádzúdítják a fájdalmukat, ha valóban nem érted.

Hiába tetszik rengeteg embernek egy film, ha a kritikus "kaszt" ilyen élesen leértékeli, akkor az fog folyni a csapból is, mint ahogy a premier napján is az egész internet attól visszhangzott, hogy 2/10 metacritic hú de gáz, miközben valójában 4, valószínűleg hozzád hasonlóan "ez csak az én véleményem" hozzáállású kritikus véleményéről volt szó, ennek a 4 embernek köszönhető az, hogy az egész internet azzal volt tele, mindenki mindenhol azt látta, a csapból is az folyt, hogy a film egy rakás szar. Hiába jutott volna minden kritikusi publikációra 100ezer filmkedvelő homlokegyenest más véleménnyel, az ő véleményük nem számított. Mi ez, ha nem egyfajta felelősség?

A wannabe-ért akkor ezúton megkövetnélek, én csak az IDDQD-d követem, az indexet nem, ide pedig nemrégiben kezdtél filmes témájú postokat írni, gondolom akkor csak a filmes podcast az újdonság.
Kandras 2016.05.30 16:34:10
@Stöki: dehogynem, épp ezzel kezdtem, önbeteljesítővé vált a játékból készült filmek átka. Minden szakmai oldalon és még tőled is már a film előtt azt lehetett hallani, hogy ez szar lesz, és láss csodát, annak ellenére, hogy a közönségnek határozottan tetszik a krtikusok szerint szar - ahogy előre megmondták. Persze ez megint szubjektív.

Viszont amikor egy igen neves szakmai oldal azt mondja, szarabb, mint a super mario, a másik igen neves szakoldal szerint meg iphone játékok reklámjának a szintjét üti meg a grafika, aztán amikor a nézettség, a nem érezhetően elfogult kritika és a közönségreakció vastagon rájukcáfol külön cikket írnak arról, hogy ne hallgassunk a nem negatív kritikákra és kereszthivatkoznak egy nagy rakás másik negatív kritikát, hogy azoknak is gyűjtsék a kattintást akkor ott már szerintem nincs sok értelme kritikusokról beszélni, egyszerű küldetéstudat látszik a háttérben, mely küldetés a film lejáratása. Hogy emögött mi állhat az gondolom messzire vezet és nem is kell a filmek világába merészkednünk, volt elég kritikusi botrány, lefizetések, stb... gaming fronton is.

Hangsúlyozom ezt nem rád írtam, hanem a "kritikusok többsége" megjegyzésre azon morfondírozva, hogy mennyire tekinthetőek hitelesnek például az amerikai kritikák. Már csak azért se, mert a kritikusi átlagra te is rádupláztál az értékeléseddel. :)
Kandras 2016.06.02 07:30:51
@Renok: a lore-ra vonatkozó megjegyzéseid nem hibák, a Blizzard maga nyilatkozta le, hogy a filmek egy alternatív univerzumban fognak játszódni, szóval lesznek eltérések szép számmal, pont azért, hogy a regényolvasóknak is tudjon némi újdonsággal szolgálni.
Az más kérdés, hogy kinek hogy tetszenek a változások, de a lényeg, hogy erre készülj fel, hogy az összes többi filmben/rajzfilmben/sorozatban eltérés lesz a regények és a játékok univerzumához képest.
Van az iskolai fellázadás, amit sok szempontból helyeslek, per pillanat még kívülállóként is (gyerkőc iskolás korszaka még arrébb van). A kockás inges akció remek trollválasz a rendkívül primitív politikusi beszólásra, még ha élek is a gyanúval, hogy pár résztvevő mondhatni Ice Bucket Challenge-ként…..
Kandras 2016.02.26 21:31:57
Több tanár ismerősöm is van és az ő beszámolóik alapján azért szinte biztosra vehető, hogy akkora kudarcba nem fog fulladni a dolog, mint a te Jézus Krisztusos sztorid, ami kifejezetten vicces, bár akkor gondolom rém kellemetlen volt... :D Osztálytársaid mit szóltak utána, amikor számon kérted a dolgot?

Az eredeti témára visszatérve tudok olyan iskoláról, ami már most biztos, hogy ki se nyit, mert nem lenne értelme, sok helyütt pedig egy-egy osztály esik ki teljesen (már most biztosan láthatóan), de a legtöbb iskolából legalább páran hiányozni fognak.

Egy fontos különbség a te sztoridhoz képest az, hogy ha belegondolsz ez a megmozdulás önmagában egyáltalán nem tartalmaz váratlan elemeket: minden szülő évente 3 hiányzást igazolhat indoklás nélkül, ebből 1-et ellőnek erre. Itt tényleg csak az a váratlan, hogy sokan csinálják, mint a te történetedben ha lehet még meghökkentőbb volt a tanár számára így, hogy egyedül csináltad. Ha az egész osztály csinálta volna vette volna a lapot.

Én is jó ötletnek tartom amúgy, pláne, hogy az általad linkeld oldal alapján rengeteg érdekes alternatív programot szerveznek a gyerekeknek. Az más kérdés, hogy nyilván ennek se lesz semmi foganatja és ez az ügy is valahogy el lesz bagatellizálva, ami részben már meg is történt azzal, hogy a kormányzati kommunikáció arra volt kihegyezve, hogy ez az egész csak arról szól, hogy az igénytelen, borostás tanárok fizuemelést akarnak, de ez már politizálás, azt pedig nem tudom mennyire tűröd a blogodon. Amúgy én simán kíváncsi lennék tőled közéleti bejegyzésekre akár politikai akár egyéb közéleti hírek kapcsán is és egy ilyen személyes blogon talán el is férne.
Kandras 2016.02.27 09:33:37
Mindketten kifogásoljátok azt, hogy nem megfelelő emberek válnak tanárokká, nade ennek véleményetek szerint mi lehet az oka? Ez úgy változhatna, ha a tanári szakma szigorúbb megítélés alá esne, szigorúbb felvételi, komolyabb pszichológiai tesztek, rendszeres és folyamatos értékelés és persze az emellé járó megfelelő honorárium.

Ebből semmi nem stimmel.
Szigorú felvételi már talán csak az orvosi egyetemen van (vagy talán ott sincs), a legtöbb képzést pedig egy féleszű is el tudja végezni, ha egy kicsit elhatározza magát (magam 2 BME diplomát szereztem és egyáltalán nem tartom magam jó képességű egyénnek), egyszerűen az egyetemek pénzelési rendszerében kódolva van, hogy az egyetemek arra törekedjenek, hogy minél több embert felvegyenek és azok minél tovább az egyetem hallgatói maradjanak, ha nem az állam pénzén, hát önköltségen. Ezzel kapcsolatban az egyetlen "érdemi" változás a röghözkötés volt, amiről könnyen belátható, hogy 0 hatása van a probléma gyökerére, sőt...

Komolyabb tesztek, erről szó esett már Pampalini kommentjében az önértékelési témánál. Volt "szerencsém" közvetlen közelről nyomon követni 1-2 ilyen pedagógusi önértékelést, ajánlom mindenkit, mert tanulságos, mintapéldája annak, hogy hogyan lehet rengeteg pénzt kifolyatni ócska papírmunkára, értékelőbizottságokra, mindenféle fancy webes felületekre (amit a legtöbb tanár sajnos használni se fog tudni rendesen) úgy, hogy közben valójában semmiféle minőséget nem biztosítunk. Az egész nagyjából arról szól, hogy ha egy pedagógus megfelel a feltételeknek (X idő, Y papír), akkor ha nem lusta hozzá és hajlandó végigmenni egy teljesen értelmetlen, időrabló, kellemetlen procedúrán, akkor egy picit jól jár. Aki ezt a rendszert kitalálta (KLIK) az sajnos akármennyire is jóhiszemű vagyok azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem azért tette, hogy valóban javítsa az oktatás minőségét. Attól nem fog javulni a minőség, hogy egy tanárnak beülünk 2 órájára és iratunk vele 100 oldalnyi bullshitelős papírt.

Megfelelő honorárium, ezt gondolom nem kell részleteznem. Az én mérnöki végzettségemmel a kezdőfizetésem kitette 3 tanárét és a különbség az évek során csak tovább szélesedett. Nincs az a sokszáz gyerekért felelős iskolaigazgató ma a közoktatásban, aki egy átlagos webfejlesztő kezdőfizetését (akár állami weblapokat készítő) kinevethetné, gyakorlatilag az a pedagógus, akinek van perspektívája, esze és nem meggyőződésből tanít elvégez egy random OKJ-t 1-2 év alatt és pályakezdő lesz egy másik szakmában másfélszeres fizetésért.

Emellé jönnek azok a nonszenszek, hogy:
- megmondják, miből taníts, idősebb pedagógus ismerőseim szerint ilyen még a kommunizmusban is csak nyomokban volt
- ráadásul a kötelező könyvek jelentős része silány, hibás vagy egyszerűen történelmet hamisít, nem részletezem, volt erre elég példa az interneten
- a legtöbb iskola magának vesz a dolgozóksaját pénzéből tisztítószereket, vécépapírt, krétát (vagy hozat a gyerekkel), ez - főleg a stadionépítések, migránsellemes milliárdos reklámkampányok tükrében - annyira nonszensz és bicskanyitogató, hogy arra nincsenek szavak
- a legtöbb igazgató rettegésben él, mivel a KLIK-nek döntési joga van az igazgatóválasztásban és nem egy iskolánál megtörtént, hogy a mindenki által szeretett, támogatott, az iskolát jó úton vezető igazgatót szülői petíciók és minden ellenére a KLIK lecserélte egy (nemritkén bizonyítottan KLIK közeli, rokoni, baráti) teljesen idegen, szakmai előmenetele alapján alkalmatlan személyre

Akár tetszik akár nem, de a fenti pontok egészen a pedagógusdiplomák kiosztásától az iskolai vécépapír beszerzéséig igenis elsősorban az állami szabályozáson és főleg a KLIK-en múlik. Egészen biztos, hogy amíg a KLIK nem szűnik meg VAGY nem megy át drasztikus változáson, addig nem lesz érdemi változás az oktatásban. És az nem számít annak, hogy most az egyik fideszkatonát lecserélik egy másikra a KLIK élén, akinek az első dolga az lesz, hogy mindenhová a saját embereit pakolja, a tüntető tanárok szájának betömésére meglobogtatott milliárdok meg el is mennek majd végkielégítésre és az új vezetőség haverjainak sulijaiban új laptopokra (ami megjegyzem amúgy nem rossz dolog, hisz a gyerekek jól járnak, csak szomorú).
Kandras 2016.02.27 21:49:30
@csaky000: Te Magad mondtad ki a lényeget: "SZAKMAI". Pártkatonák zsíros pozicióba helyezése helyett a szakmaiság kéne, hogy legyen a fő szempont legalább akkor, ha ilyen kiélezetté válik a helyzet. De persze abszolút egyetértek, hogy ez legfeljebb szép álom, sose fog megvalósulni.

@freddyD: valóban egészen más a mai fiatalok hozzáállása, érdeklődési köre, mint a miénk volt és ez valóban komoly változást várt volna a tanároktól, amit nyilván nem/kevesen léptek meg, hisz a kötelező "továbbképzéseik" sejtheted mennyire foglalkoznak valós problémákkal, mennyire modernizálódnak, próbálnak felkészíteni a jelen kor problémáira, az a fizetés és "megbecsülés" pedig sajnos tetszik vagy nem kiöl mindenkiből minden változtatni akarást, lelkesedést, pláne, ha mindenhol akadályokba ütközik.
Ugyanakkor ezzel együtt is rengeteg tanár szeretne elhivatottságból újítani, de esélyük sincs, hisz a kötelező tankönyvek mindenek csak nem egy mai fiatalnak valóak, plusz kötelező tanterv van, amit ha nem tanul meg a gyerek a tanárt akár ki is rúgatja a KLIK. Ez a tanterv pedig nem alkalmazkodik ahhoz, hogy egy osztályban esetleg gyengébb képességű lurkók vannak vagy épp fordítva, nagyon ügyesek, az egész olyan, mintha valamikor 4-5 évszázaddal ezelőtt megrekedt volna az oktatási módszertan, ami egyáltalán nem igaz, lásd csakyooo által említett iskola esete (én még nem hallottam róla, de ha igaz, le a kalappal!) vagy a skandináv példa. Akár az általad említett példa, a gyerekek évek óta az okostelefonjukban élnek, az oktatás pedig említést se tesz erről az eszközről, egy olyan eszközről, ami a mai fiatalok életének jelentős részét kitölti. Pedig a telefon amellett, hogy lehet rajta facebookozni remek eszköz a játszva tanulásra is, hány ember tanult nyelvet duolingoval, művelődött trivia játékok segítségével, fejlesztette a logikai képességeket, satöbbi...
De elég csak körülnézni a neten, hogy tőlünk nyugatabbra mik most a divatos oktatási eszközök, módszerek. Vegyünk egyetlen példát, a gamificationt, amikor a gyerekek nem osztályzatokat kapnak a jó teljesítményért, hanem tapasztalati pontokat és goldot egy okostelefonos szerepjátékban, amivel aztán esténként csapatokba verődve játszhatnak és a lusta gyerek lemarad és nem tud együtt játszani a haverjaival.
És ez csak egyetlen példa, amitől rettentően messze van a magyar közoktatás, ahol nagyobb óraszámmal megy egy hittan, mint egy informatika (semmi bajom a vallással, de azért kezeljük a helyén a dolgokat....).
Már a sokadik éve blogolom végig a ti társaságotokban a hajnali Oscar gálát. Idén ráadásul magyar vonatkozása is van a dolognak, mert ősidők óta először izgulhatunk egy magyar díjnak a legjobb külföldi film kategóriájában. Jó lenne elmondani, hogy "Hát igen unokácskám, én ezt anno élőben láttam!…..
Kandras 2016.02.27 21:33:40
Boldog új pixeleket mindenkinek! 2016-ban is itt vagyunk, és szokás szerint az év eleji listapornóval kezdünk, vagyis a következő napokban jönnek a múlt év legjobb keresőkifejezései, a podcast kimaradt jelenetei, előbb azonban az év játékai. A blogban már hagyomány, hogy…..
Kandras 2016.01.02 17:47:40
@molnibalage: Szerepelt az egyik listán, ez nem elég? Egy egész jó interaktív történetmesélés volt, de hogy év játéka listákon érdemben szerepeljen? Attól szerintem jócskán messze volt. És nem, nem a műfaja miatt, hanem a műfaján belül voltak benne hibák.
Persze nehéz ezt objektíven megítélni, mert ha valakit elkap a történet/szereplők az eléggé be tud fanatizálódni, de azért egy gamer újságíró próbál objektív maradni szerencsére, objektíven szemlélve pedig nem volt év játéka a life is strange.
Kandras 2016.01.02 17:50:18
@nemecsek ernő áruló: igazából nem tudni, hogy pontosan mi áll a balhé hátterébe, annyit tudni, hogy a Konami és Kojima összekaptak, ami nem példa nélküli.
Ami szinte példa nélküli az ennek az összekapásnak a kezelése volt, a Konami úgy viselkedett, mint egy durcás kisgyerek, innen-onnan levette Kojima nevét, satöbbi, pontos részleteket én se tudok, de a lényeg, hogy úgy tudom a balhé pontos oka, háttere nem ismert, csak a következménye. De majd egy okosabb kijavít. :)
Kandras 2016.01.02 18:41:58
@dandartabornok: nem játszottam vele, de aligha hiszem, hogy bekerülhetne akármilyen is lett, lévén, hogy érdemben nem más, mint az előző 2 rész, amolyan DLC sok kontenttel és noha attól még lehet szuper játék, év játéka szerintem se legyen.
Na és persze az RTS műfaj, mint olyan lényegileg megszűnt fegyverténynek lenni, egyszerűen nem tesznek év játékának egy halott műfajt, újraéledni úgyse fog tőle, most inkább az RPG/open world dominál és a listákon végignézve ez látszik is.