Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabványok

0 bejegyzést írt és 2210 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kb. 1910-es évek. Turisták a Yellowstone-folyó mentén az Egyesült Államokban..
Szabványok 2019.01.09 14:03:49
@enpera: "Én csak arra emlékszem, hogy szüleim egész nap dolgoztak, és rohadtul nem volt pénzük se kocsira se nyaralóra. Igaz, lett egy nyugati színestévé, és kb ennyi. A lépcsőházban két embernek volt kocsija, és talán háromnak telefonja."
:-)
Látszik, hogy nagyon nem emlékszel arra a korra!
* Egyrészt aki dolgozott, az sokat tudott keresni. Minden szakmában. A kubikus, a paraszt, a munkás, a mérnök, az orvos, az egyetemi tanár.
* Nagyon nem mindegy, hogy 1959-ről beszélünk, vagy 1989-ről! Ez alatt a 40 év alatt hihetetlen változások mentek végbe.
Az ötvenes években a hűtőszekrény, de még a kisképernyős tévé is nagyon ritka volt. A 80-s évekre már nem volt olyan, akinek ne lett volna hűtőszekrénye, tévéje, autója. Az 50-s években a lakások <20%-ban volt fürdőszoba. Kinyitom a csapot és folyik a melegvíz? Ilyet csak filmen láttunk. vidéken az udvaron a budi, városi bérházban egy emeletnek közös WC a folyosó végén. vidéken a parasztok vályogházban, a cigányok sárputriban laktak. Városban lerobbant bérkaszárnyákban. A média az általában családonként egy rádiót jelentett.
A 80-s években már másik évszázadban éltünk. Általános lett a fürdőszoba, sőt a melegvíz, sőt a központi fűtés. Vidéken felépültek a szabvány kockaházak, városokban 1M panel. A gazdagabbak tízezerszámra építették a társasházakat. Már nem egy néprádió volt, hanem színestévé. A szekerek eltűntek, utak, sőt autópálya épült, autóra ült az ország. A nagymarosi vízvezetékszerelő esküvője a Mátyás-templomban volt és utána a dolomitokba utaztak nászútra.

Az ismét a kor nem ismeretét tükrözi, hogy a telefont idekevered.
A telefonnak semmi köze nem volt a jövedelemhez. Mindenki beadta a kérelmét és 5-10-20-30 évet kellett várni. (Még umbuldával sem lehetett, mert fizikailag nem voltak meg a központok, a vonalak.) Amikor 1980-ban beadtuk a telefonkérelmünket, akkor az volt a válasz, hogy ebben az évezredben ne számítsunk rá. vidéken, falun még rosszabb volt a helyzet. A nyolcvanas évek legvégén szereltek fel apósomnak kurblis telefont. Ami 8-16h működött, mert akkor volt a postán ott a Rózsika, akinek be kellett mondani a számot, hogy kit akarunk hívni. 1989-ben!!!

1975-ig színes tévé nem igen volt. Drága volt, nem lehetett kapni (ez a kettő akkor nem volt kizáró!). Baromi rossz volt. (Delta képcsöves.) Aztán elkedzte az Orion, majd a VT az in-line képcsöves tévéket. 27eFt volt. Kevesen vettek, mert ez nagyon sok pénz volt akkoriban. 80eFt volt egy úgy Zsiguli és azt 3 évesen új árban el lehetett adni. Mi valamikor 1983-ban tudtunk színes tévét venni.
Nyaraló az valóban drágább volt. A 70-s években volt a legmegfizethetetlenebb. Mert az 50-, 60-s években még nem volt rá igény, ezért olcsó volt. A 80-s években meg már sokkal több pénze lett az embereknek. Mi sem tudtunk volna megfizetni egy nyaralót. Másrészt a nyaraló alatt nem azt kell érteni, mint manapság. Hanem 50m2-t, amin vagy egy összetákolt faház és a cégtől lopott kiégett neoncsövekből van a kerítés.
Szabványok 2019.01.10 01:19:35
@¿Qué tapas hay?:
Látom, nem ismered a viccet:
Brezsnyev, Nikxon és Kadar beszélget.
Brezsnyev: Nalunk 120 rubelbol lehet megélni az emberek 120 rubelt keresnek minden rendben van.
Nixon: Nalunk az emberek $2000-t keresnek, $1000-bol meg lehet élni a maradékot arra költik, amire akarják.
Kádár: Nalunk az emberek 3000Ft-ot keresnek, 6000Ft-bol lehet megélni, a maradék 3000-t mindenki onnan teremti elő, ahonnan akarja.

Igen, rosszak voltak a fizetések. 1976-ban kezdő mérnökként 2500Ftvolt a fizetésem. Átlag alatti! De 5000Ft-ert építettem erősítőt havernak. Műszert csináltunk az egyetemnek és 10000-ert adtuk el a BAV-on keresztül. Nyáron malnaatvevo voltam Kismaroson. Nagyon sokat lehetett keresni. 14Ft-ert vettük át a málnát. Napi 20q. Napi 500 simán megvolt. De a termelők sem jártak rosszul.
Gondolod, hogy az orvosok a fizetésből éltek? Egy nőgyógyász 50-100e-t keresett.
Amikor bementem a Keravillba, hogy vegyek egy hangfalak, 50Ft-ot kellett adni az eladónak, különben nem volt. Akinek '56-ban ismerőse kiment, az ragogumit, orkán kabátot, farmert árult a kollégáknak. Háztáji! Fóliázás! Tudod mennyit lehetett vele keresni? Kiküldetés, napidíj. Fusi! Az esztergályos fel munkaidőben fusizott. Pincér, benzinkutak háromszor annyit keresett, mint látszott.
Fura világ volt, tényleg jól jellemzi a fenti vicc.
Gondold csak el, a Merkur évi 100e autót adott át. Évi 80e panel épült. Vidéken lecsetelodtek a parasztházak, valyoghazak. Mindenkinek lett hűtőszekrénye, tévéje. Rengetegen utaztak. Nem ehhez nem 3000Ft átlagjövedelem tartozott.
Amúgy én nem 1:70, hanem kereken 1:100 szoktam számolni. De nincs értelme az atszamolasnak a más arstruktura és a fejlődés miatt.
Ma azért kevesen vesznek kandallónal vagy németbrikettet. Ma nem stoppolod a zoknit, nem sarkalatod a cipőt, nem viszed a harisnyát szemfelszedohoz, papirzsebkendot használsz. Akkor nem létezett munkanélküliség. Építkezésre felvettem 300eFtot, 35 évre, havi fix 1200Ft törlesztővel. 2015-ben járt volna le havi 1200-zal! A munkahelyem, fizetésem tuti, amennyire lehetséges eladósodott mindenki.
Akkoriban nem a pénz volt a minden. Sok mindent egyszerűen nem kaptál meg pénzért. Nem is pénzért vetted, hanem valaki kihozta a gyarbol a nyugati exportra készült csövet.
Nem összehasonlítható a két világ.
De a 70-s években autóba ült a magyar. Panelbe költözött es utazott. Tévéje lett és hűtőszekrénye. Magnoja és farmere. Áttért a fustszuros cigire. Ihatott Colat. Autópálya lett. Az volt a nagy fejlődés évtizede. (A végére már vállalkozni is lehetett! Kisszovetkezet, pjt. no meg a kisiparos is 10 emberrel dolgoztatott. (Persze ezt részben feketén.))
Szabványok 2020.11.13 14:38:05
@Zorik Barika:
A szocializmusban az értelmiség megvetett osztály volt, nem a diplomásoknak volt a legmagasabb a fizetésük.
Amikor én '76-ba beléptem a szocialista nagyvállalathoz 2500Ft/hó volt a fizetésem. De velem együtt lépett be egy kőműves 6000-ért és a segédje 4000-ért. A mérnökökre a vállalatoknál bérbesorolás volt, tól-ig. De ha elmentem volna kisszövetkezethez, akkor, mint kezdő mérnöknek is fizettek volna 6000-t.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az emberek nem a fizetésükből éltek. Majd' minden mérnöknek volt másodállása. Magas volt a mozgóbér is, ilyen-olyan prémiumok, jutalmak, sőt nyereségrészesedés. Édesanyám gyógyszerész volt természetesen alacsony fizetéssel. De ha volt influenzajárvány, akkor több, mint egy havi fizetésnyi nyereségrészesedést kaptak.
A fusizás (sőt "mienk a gyár ->vigyük haza") általános volt. Ismerősöm fémipari kutatóintézetben dolgozott. Amikor kilukadt a Zsigulija kipufogója, akkor méreteztünk egyet és rozsdamentes acélból megcsinálták neki fusiban.
Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár…..
Szabványok 2020.10.07 23:05:07
@Arthamyr: "Én olyasmit olvastam pár napja, hogy annak kell belépnie a rendszerbe, aki az új, emelt juttatásokat szeretné kapni."
Ezt nehezen tudom elképzelni egy katonás rendszertől. Azt már sokkal inkább, hogy egy feudális ország, egy feudális orvostársadalomban a kapcsolatok dominálnak. Mindenkire kötelező, de akinek protekciója van arra nem. (Az un. kiskapu fogalma.)
Szabványok 2020.10.08 00:04:42
@Hari Seldon 2: "Sopronba?
Majd Fehérgyarmat lesz az most majd leginkább.
De mondhatnék Edelényt, vagy Lenti-t is... "
Akkor Sopron volt a kibaszás. Mert az határsáv, szigorú ellenőrzéssel, a belépést kérvényezni. Azon az alapon, hogy férj, két hetenkénti látogatás volt engedélyezhető. Edelénybe viszont akármikor lehetett utazni.
  Elmaradt az idei Tusványos, így Orbán Viktor ezúttal nem élőszóban, hanem a Magyar Nemzet hétfői számában adta közre aktuális politikafilozófiai meglátásait. Írásművében elsősorban a címbéli állítást igyekszik körbejárni.   Valójában már az is jócskán megkérdőjelezhető, hogy a liberalizmus és a…..
Szabványok 2020.09.25 19:38:57
@Hunyadi_János: Az idiotizmust abból szűrted le milyen a helyesírásom egy tableten? :-)
Sőt, elárulom, soha nem volt jó a helyesírásom. De ettől még nem vagyok idióta.

ad. 2) Erre szolgálnak a múltbéli tapasztalatok és a logika. A történelem során elég sok szisztémát kipróbált az emberiség. Például a kommunizmust(szocializmust), jól láthatóan nem jött be, így nem örülnék neki, ha újabb szocialista/kommunista kísérletbe kezdene az emberiség vagy egy ország. A kapitalizmus, a szabad piacgazdaság viszont jól láthatóan bejött. Amelyik ország erre az útra lépett, ugrásszerű fejlődésnek indult. Ezért sem a szocialisták, sem a mindenféle új utasok, harmadik utas, alternatív, stb. nem tetszenek.
De ez nem csak politikai rendszerekre igaz, hanem az élet más területére is. Például műszaki területen az autótól a számítógépen át az építkezésig.

ad. 3) Erre már válaszoltam, mert ez ugyanaz, mint a 2)
Igen, kipróbálom az újat. Kipróbáltam a villanyautót és jónak találtam. Kipróbáltam az érintőképernyőt és nem találtam jónak. Kipróbáltam a szocializmust és nem találtam jónak. Kipróbáltam a kapitalizmust és nem találtam jónak. A fasizmust, rasszizmust szerencsére nem saját bőrömön próbáltam ki, de amit tudok róla, az alapján nem próbálkozom vele.

Most idióta vagyok vagy hülye? :-)
Mit akarsz elérni ezzel a minősítgetéssel? Gondolod, hogy ennek hatására magamba szállok és (szerinted) okos leszek?
Szabványok 2020.09.25 19:54:23
@chrisred: "A konzervativizmus nem merül ki a hagyománytiszteletben."
Ezt soha nem is írtam. Számomra a konzervativizmus azt jelenti, amit írtam. Nem fogadok el valamit csak azért, mert új. A régi, jól beváltat, akkor cserélem le, ha tényleg jobb az új.

"Az igazi választóvonal liberális és konzervatív között ott van, hogy elfogadod-e a helyed az adott társadalmi rendben/hierarchiában, vagy nem foglalkozol vele, azt mondod, nem érdekel, hogy mások hová jelölték ki a helyedet, te saját magad majd eldöntöd, hol akarsz lenni."
Ennek mi köze a konzervativizmushoz? Tán régen nem akart senki meggazdagodni? Régen senki nem akart vezérigazgató lenni? Régen nem akart senki továbbtanulni?
Számomra ezért tökéletesen összefér a liberalizmus és a konzervativizmus. Mert liberális vagyok, tehát azt mondom, mindenki a saját szerencséjének kovácsa. Tőlem azt csinál, amit akar. (Csak engem ne korlátozzon ebben a jogomban.)
Jó példa a vallás! Én római katolikus vagyok. A dédszüleim, nagyszüleim, szüleim is római katolikusok voltak, a feleségem, családja és a gyerekem is rk. Nem térek át más felekezetre, nem leszek ateista, mert nem látom bizonyítva, hogy akkor boldogabb lenne az életem.

" És elfogadod, hogy más is így viselkedik, például aki nem akar a saját hazájában maradni (mondjuk a sok muszlim terrorista miatt), és a te országodba akar migrálni."
Hogy jön ide a migráció?
Mint írtam liberális vagyok, tehát amíg nem gátol szabadságomban, nem "árt" nekem tőlem az migrál és oda, ahová akar. Ha árt nekem, akkor erre való az állam, hogy megvédje a jogaimat, aki fel akar robbantani, ki akar rabolni, attól megvédjen.
Én magam konzervatív vagyok, nekem Magyarország a hazám, nem migrálok sehova.
Szabványok 2020.09.25 19:56:16
@Hunyadi_János: Miért küldted el hozzászólásodat ötször?
Van abban valami fura, amikor azok a cégek csinálnak tanulmányt a villanyautózásról, meg a transzformációs folyamat gyorsításáról, amelyek első blikkre azért a legnagyobb vesztesei lehetnek ennek a folyamatnak. A Castrol közölt egy több országot érintő átfogó tanulmányt arról, hogy mi kell ahhoz,…..
Autósként, bicajosként, a HÉV-en zötykölődként egyaránt érthetetlen, hogy miért kell a főváros 3. kerületének egyik legparásabb szakaszán Tour de France-bajnokot imitálni vitatható tüdővel, egyensúlyérzékkel és combizommal. Mutatom a térképen, hol ne tekerj feleslegesen, mert veszélyes...
Szabványok 2020.09.09 14:38:03
@Misimac: Elég sokat (>20 év) jártam az alsó rakparton autóval.
Sokat (>20 év) jártam a hivalalos bicikli úton biciklivel.

De fordítva egyszer sem. Épp úgy ahogy a balatoni vitorlásommal sem jártam egyiken sem és a Balatonban sem bicikliztem vagy autóztam, pedig ott kicsi a forgalom.
Ma reggel jelentette be a Momentum, hogy aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy az iskolai tanórák nyolc helyett kilenctől induljanak. A felvetés nem rossz, számos érvet lehet felhozni ellene és mellette, nézzünk szét, hogy mik is ezek...
Szabványok 2020.09.04 20:27:50
@kárárámaispj: """És igaz, a humán tárgyak is erősen gyomlálhatók lennének, mondom ezt úgy, hogy eredetileg magyar szakos tanár vagyok."
Igen."
Nem."
De. :-)

"A humán tárgyakra is szükség van, ugyanis az a mi kultúránk."
? És? A természettudományok, meg a mi tudásunk, az emberiség több ezer év alatt összegyűlt tudása, a mai életünk alapja. Tehát szükség lesz rá az elkövetkezendő 60 évben.
De a mi kultúránkra? Hányszor kellett az elmúlt 50 éven nekem Mikszáth, Jókai, versek, stb.? Nem fordult elő, hogy azt mondtam: "De jó, hogy tudom az Anyám tyúkját a négyökrös szekéren!"

"Mert lehet, hogy Jókai vagy Mikszáth gyakorlatilag olvashatatlan, és sokkal érdekesebb egy Trónok Harca"
Trónok harca is olvashatatlan. Amúgy meg minden embernek, minden korban más és más az olvasható és az olvashatatlan. Nekem 50 éves koromban olvasható, tanulságos(!!), élvezetes a Harry Potter, sőt az ötven árnyalat három+kötete, sőt 60 éves fejjel rászoktam Meg Cabot könyveire. Vernét, Rejtőt , Asimovot, Lemet egész életemben szerettem olvasni.
De ennek mi köze az iskolai oktatáshoz? A "mi kultúránk" olvastatásával nem lehet olvasásra szoktatni a gyereket.

"viszont akkor is a mi kultúránk, a mi gondolkodásunk és a mi történelmünk."
És? Ha azt mondod, hogy az életben a matematika (logika!), fizika, kémia, biológia felesleges, akkor mi a ráknak a "mi kultúránk, mi gondolkodásunk, mi történelmünk"-re?
Azon kívül, hogy műveltségi vetélkedőn felvághatunk vele, hogy fel tudjuk sorolni a 10 évnél tovább uralkodó magyar királyokat és tudunk(?) verselemezni? Ettől miért lesz valaki jobb autószerelő, könyvelő, építész, stb.?
Szabványok 2020.09.05 14:13:40
@kárárámaispj: "De a kultúránk része."
És akkor mi van? Kultúránk része a káromkodásaink is, ételeink is, nemzedékről nemzedékre öröklődő, de változó mentalitásunk is.
Azt is észre kell venni, hogy a globalizáció, a sok utazás, a kommunikáció, az EU, a béke(!), stb. erodeálja a nemzeti kultúrákat. Emlékszem az 50 évvel ezelőtti UK-ra. Döbbenetesen más volt. A közízléstől a villanykapcsolóig minden. 50 éve integrálódnak. Mi is.Persze lehet brexitelni, kipcsakolni, sírva énekelni a himnuszt, uszítani, de a trend az, hogy egy gloálisabb kultúra fog kialakulni.
Tehát ez a "mi kultúránk" kifejezés nekem retrográd.

Lányom alsós tanítónője csinálta zseniálisan: Elvitte a gyerekeket a könyvtárba és ott csak segítséget, (egyénre szabott!) tanácsot adott, de mindenki azt vihette haza, ami megtetszett neki. Az egész osztály ránevelte az olvasásra, nem voltegyetlen diszlexiás sem. (Illetve egy volt, de kiderült, hogy épp válnak a szülei és emiatt akadozik az olvasása.)

"" Ha azt mondod, hogy az életben a matematika (logika!), fizika, kémia, biológia felesleges, akkor mi a ráknak a "mi kultúránk, mi gondolkodásunk, mi történelmünk"-re?"
Mikor és hol is írtam pontosan, hogy bármelyik felesleges lenne?"
:-))
Akkor közös nevezőn vagyunk!
Természetesen kell minden tantárgy, az arányok és a tananyag a lényeges.
Minden tantárgyból az alapokat kell megtanítani a gyereknek. Magyarból az olvasás megszerettetése a fő cél. Aztán majd elválik, hogy szeret-e olvasni, mit szeret olvasni a gyerek felnőtt korában. Azt például szigorúan tiltanám, hogy a műveket "elemezzék" és kanonizált mondanivalót kelljen hozzá hazudniuk.

Azért voltam egy kicsit ideges, mert még ma is divat, hogy valaki büszkén(!) nyilatkozik, hogy
"Én mindig bukásra álltam matekból, fizikát nem értettem, nem is értem, miért kínozzák ilyennel a gyerekeket."
Erre szoktam azt válaszolni, hogy
"Én meg mindig bukás közelében voltam magyarból, annyira emlékszem, hogy Petőffy egy bezsongott idióta volt és volt valami Mikszát (vagy Jókay?) nevű magyar író, aki kurva sokat írt, de nem olvassa senki. Ja meg volt valami vers. hogy:
Ég a napmelegtől a kopár sík szarja, Toldi nagy buzgón a faszát vakarja.
Meg tanítottak ének zenét, amiből annyira emlékszem, hogy Beethoven volt a zene Mozartja. De bármikor kiintegrálom a gömb térfogatát és több ezer szerves anyag képletét, tulajdonságait ismerem."

"Oké, ne tanítsuk az iskolában Petőfit Aranyt meg Radnótit. De ha ott nem, akkor mégis hol?"
Petőfit lehetőleg sehol.
Másrészt ezt minek tanítani? Akinek tetszik olvassa, akinek nem, az ne olvassa. Nem lehet kényszeríteni a gyereket, hogy szeresd Tóth Árpádot és Bartókot, különben megbux!

"Mert huszonévesen, munka után gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy elővegyen egy Radnóti kötetet. Vagy bármilyet. Akkor?"
Nagy tévedés, nagyon nagyon nagy tévedés! Nagyon sok olyan emberrel találkoztam, aki felnőtt korára értette meg ezeket és olvas. Konkrét példa a barátom, aki 50 éves korában jutott el a "Bűn és bűnhődésig". Vagy én magam, aki 20 éves koráig valami perverziónak tartotta a verseket. De aztán kezdtem megérteni őket és mára versszerető ember lett belőlem és sok verset nem tudok látható érzelemnyilvánulás nélkül elmondani. De ugyanez van a zenével is. Tanítottak nekünk mindent, igyekaztek rádumálni a népdalra és a komolyzenére. Nem ment. Mára Wagner rajongó lettem.

"Kiábrándítsalak azzal, hogy attól mert nem a János Vitézt magolja a gyerek"
Nem, ne magoljon egyes költők egyes műveit! Mert az nem az objektív igazság, tök felesleges. A János vitéz különben is gagyi.

" attól nem fog nekiugrani a CVT váltó műszaki rajzát nézegetni?"
De ha a nyomaték, teljesítmény erő, erőkar fogalmát megtanulta 50 évvel ezelőtt, akkor ránézve egy CVT váltóra meg fogja érteni a működését. Nem fog csodálkozni, hogy a Priusa miért úgy gyorsít, hogy állandó fordulatszámon forog a motorja.
Az alapokat kell elsajátítani!

"Akármekkora paraszttal találkozol, az Anyám tyúkját csak tudja. Meg tudja, hogy ki volt Toldi. Meg hogy mi az a magyar ugar. Vagy hogy a mama ment a padlásra."
És ez miért jó?
(Amúgy a magyar ugart már kevesebben ismerik. Én megtanultam a barátommal és animációval adtuk elő. Mert egyik kedvenc versem, sokszor idézem még kommentekben is. Csak úgy mint Karinty erről szóló paródiáit.
Ma is aktuális! magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/karinthy.htm

"Valahogy egy nemzet sincs a világban, aki úgy gondolkodna mint te. "
Én nem is vagyok egy nemzet. Én egy autonóm egyéniség vagyok, akinek van családja, van szülővárosa, van hazája, az EU tagja, a legnagyobb(?)egyház tagja, az emberiség egy embere. Szeretem a családom, szeretem Magyarországot, de Magyarország, a hazám, számomra nem Árpád vezér, nem Petőfi. Ha hazaszeretet, akkor Radnóti "Nem tudhatom". Ha magyar kultúra, akkor Rejtő Jenő és a mákostészta.
Szabványok 2020.09.06 08:08:40
@kárárámaispj: "Aham. És mesélj, mit is tudsz a Kelet-Ázsiai kultúráról. Vagy az afrikai százféléről. Semmit."
Valamit azért már én is tudok, sokkal többet, mint a nagymamám. Egy kollégámnak japán barátnője van, szushi bár van a szomszédban, egyre többet és többet tudunk róluk és ők tudnak rólunk. A barátom egy évet élt Ghánában sokat mesélt, hozott is pár ajándékot. Cégünk megalapította afrikai leányvállalatát, sokan utaztak ki és többször jöttek a céghez néger törzsfőnökök. Barátom gyerekei tavaly Hongkongba utaztak nyaralni. Annyit vásárolunk Kínából cégként is, magánemberként is, találkozunk kínai partnerrel, kezdjük megismerni egymást. Egy barátom 20 éve egy koreai kutatóval együtt ír cikkeket, két éve meg is látogatta a barátnőjével.

A trendet vedd észre!
A szellem kiszabadult a palackból, nehezen lehetne visszagyömöszölni, falakat építeni. Hogy ez jó vagy rossz, az szubjektív. A gravitáció sem nem jó, sem nem rossz. Van. Aki síel, annak jó, elesik, annak rossz.

Amerikai kultúra? :-) Olyan nincs, Amerika egy olvasztótégely, amiben keveredik minden. Milyen nyelven beszélnek? Angolul, spanyolul, franciául, portugálul.

"Magyarból a magyar kultúrának a megismerése, a magyar irodalom és költészet megismerése a cél."
Miért?

"Baromság. Nem felesleges"
De felesleges! Látod ez a baj ezekkel a tárgyakkal, nem lehet objektíven érvelni, mert szubjektívek.

"A CVT váltóval kapcsolatban kicsit félreértettél. Arról beszélek, hogy a Józsika - ha holnaptól nem kell verset tanulnia- nem fog a verstanulás kiesésével felszabadult idejében erőkarokat meg nyomatékgörbéket tanulmányozni."
Józsika utálja a verselemzést is, meg az erőkarokat is. Kérdés, melyiket verjük a fejébe? Az apró mosónők életét 100 évvel ezelőtt, vagy az energia fogalmát. Szerintem az utóbbira kellene helyezni a hangsúlyt.

:-) Római katolikus vagyok.

"Mondd csak Radnóti nem kötelező anyag véletlenül? Akkor?"
Látod ez a baj! Mondtam, hogy az arányokat kell tartani. Nem elmenni az egyik vagy másik végére. Azt szélsőségnek tartom, amit itt írt valaki, hogy a matek/fizika/kémia/biosz 70%-t kidobni. Én sem akarom kidobni az irodalam, a történelem, az ének zene 70%-t. De legalább 30%-t tényleg kidobandónak tartom, mert felesleges gyerekkínzás.
Az alábbiakban a Szentszék két ma is érvényes útmutatásából idézünk, amelyek a papságnak a politikai életben és a közéletben folytatott tevékenységeihez ad eligazítást. A bejegyzésünk végén a szerkesztőségünk témához kötődő szubjektív jegyzetét közöljük. A papnak mint az Egyház szolgájának –…..
Szabványok 2020.09.03 16:44:34
@Sir Galahad: A pápa nem a "migránsokat támogatja". Hanem küldetésénél fogva minden embert, beleértve a buzikat és migránsokat is. Természetesen minél inkább rászorul valaki a támogatásra, annál inkább támogatja. Nem anyagilag, nem jogilag, hanem erkölcsileg.
Az extrém erőhatások számos élettani folyamatban változást idéznek elő a pilóták testében 3-5G sebességnél, többek között ezért is kell kifogástalan egészségi állapottal, nagy fizikai és szellemi állóképességgel rendelkezniük...
Szabványok 2020.08.25 11:49:55
@Trisi: A nehézségi gyorsulást nem nagy G, hanem g.
Nem sebesség, hanem gyorsulás, általánosan elfogadott a 9,81m/s2 értéke, de kereken 10 m/s2-vel szokás számolni.

Az emberi testnél nagyon nem mindegy, hogy milyen irányú a gyorsulás. Fekve egész jól elvisel egy ember 5g-t, de ülve már nem, mert a lábában olyan nagy, a fejében olyan kicsi lesz a vérnyomás, hogy elájul. Már a Stukákban is automata húzta fel a gépet, mert ember ilyen gyorsulásnál nem lenne képes kellő pontosságú manőverekre.
A sikere töretlen a rovatnak, így a szabadság ideje alatt igyekszem néhány naponta újabb képeket gyűjteni nektek a 60-as, 70-es és 80-as évekből.A sorozat legújabb részében ismét hoztam nektek néhány fényképet, amelyeken az elmúlt időket idézhetitek fel néhány fénykép segítségével. Ezúttal is…..
Szabványok 2020.08.08 20:19:28
@csker: Miért esne ki a nagyvárosi lakos a szenesvödör miatt? Amíg vaskályha volt, abban volt a szén. Aztán lett cserépkályha ahhoz már fáskosár járt.
Folytatom az elkezdett sorozatot és újabb fényképeket osztok meg veletek a múltból. Remélem hozzám hasonlóan bennetek is felelevenednek a gyerekkor emlékei.Ha ilyesmi eszetekbe jutna, akkor ne habozzatok azt megosztani velem és a többi látogatóval egy kommentben!..
Szabványok 2020.08.01 15:27:41
@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Tele a lakás nagyszüleim 100 éves, szüleim 50 éves cuccaival.
Sőt az én 0...50 éves cuccaimmal. Mit fog csinálni a gyerekem, az unokám, több ezer könyvvel, ezer hanglemezzel, 100 tekercs magnószalaggal, berendezett fotolaborral, 100 éves szerszámokkal, amerikánerrel, diavetítővel, 100 év fotóalbumaival, ingaórával, stb.?
Klasszikus forma, egyediség, egyéniség, azonnal felismerhető karakteres, karakán forma. Propellert idéző kék-fehér márka, mi több brand. Cápa-orr mögé bújt flegma dupla lámpás tekintet. BMW. ..
Szabványok 2020.07.05 22:40:53
Még a '70-s években láttam BMW hirdetéseket: Excitement of driving.
Egy ismerősnek volt 2002-se. tényleg élvezet volt vezetni. Aztán generációról, generációra szép fokozatosan ölték ki az "Excitement of driving"-ot. (De nem csak a BMW-nél.)
Egy mai háromliteres, turbós BMW nem nyújtja azt az élményt, mint egy fele, harmad ennyi lóerős régi. A gázpedálra úgy reagál, mint egy beszedált tetű. Persze, aztán előbb utóbb elkezd húzni. Persze a launch controllnál előre felpörgeti a motort, turbót, lehűti a vizet, átállítja a vezérlést és papíron baromi jó gyorsulást tud.
De ugyanez igaz a futóműre. Semmi túlkormányzottság, a kanyarban megy a sínem akár gázt ad az ember, akár fékez. Persze, ha eléri a fizika határait, akkor csak a légzsákok segíthetnek.
A kormány is egyre rosszabb. (Mármint az autóké.) Amikor az első szervokormányos autómat vettem, azt hittem az a vég. Aztán az elektromos szervokormány mellől visszasírom a hidraulikust.

A BMW a '70-s, '80-s években fogalom volt. A "sportlimuzin". Egy hétköznapi autó, amivel élvezet autózni.
Rég volt, szép volt, elmúlt.
Ma a BMW olyan, hogy az ügyetlen focista, a technika analfabéta szőke hercegnő is elboldoguljon a 400LE-vel.
Ma a BMW olyan, hogy teljesítseaz összes környezetvédelmi előírásokat, CO2 emissziót, lassított(!) gázreakciót, katalizátorokat, motor átállítását kisfogyasztású üzemmódra, stb.

R.I.P. Excitement of driving
“Joey, láttál már falon pókot?” Az 1980-as Airplane! szinte bármelyik mondatát idézhetném, valószínűleg akkor is mindenki rávágná a film címét. A Leslie Nielsen hírnevét megalapozó mozi a repülős katasztrófafilmek paródiája, pontosabban szólva a Zero Hour! és az Airport című filmek kifigurázása…..
A minimalista fotográfia a fotográfia egy olyan formája, amelyet túlzó, szigorú egyszerűség jellemez. Ez a stílus a kompozíciós alkotóelemek minimális használatát hangsúlyozza: szín, tárgyak, formák és struktúra. Gyakran egyetlen tárgyra, alanyra fekteti a hangsúlyt a kompozíción belül, miközben a…..
Az emberek a gazdagság és az ügyeskedés kiskirályainak tartották őket, de nem foglalkoztak az árral, amit ezért fizettek.  ..
Szabványok 2020.05.27 22:31:36
@nyelv-ész: minden OFOTÉRT-ban lehetett kapni ORWO UT-18-s filmet. A papám már a '60-s években arra fotózott, én csak a '70-s években.
A '70-s években áttértem az otthoni hívásra, részben a minőség miatt, részben meg "privát" képek voltak.
De néha lehetett AGFA, illetve KODAK filmet kapni. (Budapesten, nagy OFOTÉRT-ekben.)
Továbbá a kor hagyományainak megfelelően a filmgyár lopták a filmet és feketén árulták ismerősöknek.
Vendégszerzőnk, Dukkon Péter, a sci-fi világába visz minket. Vajon a Galaktika alkalmas arra, hogy ifjabb nemzedékeket rászoktasson az olvasásra? Célbenőkör hédereg, Mácsul gondorásznak. Hibra gindő... Léderek Szunnya ferte nyászlag.(Stanislaw Lem: Keberiáda. Fordította: Murányi Beatrix)   A…..
Szabványok 2020.05.22 22:43:16
@Szabványok: Murányi Beatrix fordítása
A filmek általában megpróbálják az adott korra jellemző használati tárgyakat bemutatni. Ennek köszönhetően a  történetekben a szokványos szobaberendezések mellett megtalálhatóak a korszakra jellemző hangtechnikai eszközök is. A klasszikus készülékektől kezdve (orsós magnók, lemezjátszók) a…..
Akarunk-e bebiciklizhető várost? És ha akarunk, akkor vállaljuk-e a következményeit?..
Szabványok 2020.05.02 15:53:52
@tireless treehugger:
"2-3 év biciklizés után nem lenne semmi egészségi bajod"
Tán a COVID-ot biciklizéssel gyógyítanád? Ne légy ostoba!
Most olvastam a Svejket. Ott minden betegséget beöntéssel gyógyítottak. aki kibírta az tauglich.
Bicikliztem én eleget, szerintem többet is mint Te.
Sokat bicikliztem. egyedül is, családdal is. Két éve még körbetekertem a Velencei-tavat.
Szerencsés voltam, mert jók voltak az ízületeim, jó volt a tüdőm, jó volt a szívem, nem volt semmilyen betegségem, jó a szemem, sovány vagyok. 40 éve jobb állapotban vagyok,mint korosztályom átlaga, tudom milyen korban, milyen az emberek egészségi állapota.

"a félelem elmúlna két hónap alatt"
A félelem 40 év alatt alakult ki. :-)
Tudod, én közlekedésbiztonsággal foglalkozom, engem két-három hónap életben maradás nem nyugtat meg. A hozzád hasonlóak miatt kapott engedélyt a 737MAX. Két-három hónapig nem zuhant le, miért félnénk? Tudod én közlekedésbiztonsággal foglalkozom és ismerem a valószínűségszámítást. A közlekedésben általában 10^-8h^-1 halálozási gyakoriság a megengedett. Két-három hónap alatt legfeljebb 100 órát tudnék bicikkizni, ami azt jelenti, hogy az elvárás az, hogy ha 10^6 szor ennyit bicikliznék, akkor legyen 1/e a valószínűsége annak, hogy belehalok. Én *gondolkozom*, ellentétben veled, tudod a repülőgépekre, autókra sem akkor mondják, hogy biztonságos, ha két-három hónapig nem hal meg senki.

"ha fáj a segged mutatja hogy életre kelt,"
Önsanyargató fakír vagy? Ha hazamész, akkor hegyes vasrudakra ülsz, hogy életre kelj? :-)
Tudod, ez a duma egy lusta teenagernek még elmegy.
youtu.be/2Sjj9e37nzc

Nézd csak meg, hogy hány embernek fáj a dereka, nyaka már 40-50 éves korában! Sőt, inkább fordítva, keress olyan 50-60 éves embereket, akiknek nem fáj a dereka, nem fáj a nyaka, nincs aranyere, nem duzzadt a prosztatája, nincs heresérve, nincs herevisszere !

"Felfázni nem tudsz ha tekered,"
Tudod vannak olyanok, akik nem bírják a fizikai erőkifejtést, például a szívük miatt. Nem mindenki 25-30 éves sportoló. Azok bizony felfáznak, mert nem tudnak annyira tekerni, hogy jó legyen az altest, láb vérellátása.
Nem tudom nézel-e hirdetéseket? Nézd meg egyszer, hogy hány gyógyszert hirdetnek visszérre, hátfájásra, prosztatára, ízületekre, inakra, vérnyomásra, fájdalomra, stb.!
Mert ilyen az ember!

"egyensúlyozás magától megy nem kell odafigyelni rá,"
:-) Megint egy egészséges gyerekekre vonatkozó elv ostoba általánosítása!
Mint írtam, ismerek olyat, aki soha nem tudott úgy egyensúlyozni, hogy biciklizni tudjon. Ma már testtömege, visszerei, lábdagadása, erőnléte miatt sem tudna. Viszont 40 éve jár autóval.
Nekem az egyensúly érzékem rossz, ezért elengedett kézzel biciklizni soha nem tudtam megtanulni, pedig 30 éven át próbáltam.

"A félelmeid rabja vagy, abból építesz egyre szűkebb börtönt magad köré. "
Nem, nem akarlak tovább győzködni.
Korlátolt vagy. Mindent a 30 éves, egészséges, jó kondícióban lévő, magát nem féltő ember szemszögéből nézed.
Pont úgy mint Müller Ceclia nézettársad, aki, amikor bejelenti, hogy ma is maghalt 10 ember, kihangsúlyozza,hogy ezek idős és/vagy beteg emberek voltak. Aki fiatal és egészséges, annak nincs félnivalója.
Tudod, az egy fasiszta nézet, hogy csak az egészséges fiatalokkal törődünk. Aki elhízott, aki nem tud végigmenni a gerendán, aki szívbeteg, aki nincs jó kondícióban, akinek krónikus betegsége van, akinek nem jók az izületei, szalagjai, aki öreg, vagy csak egyszerűen nem elég bátor, az dögöljön meg. Majd én megkergetem úgy, hogy vagy 13" alatt futja a százat vagy megdöglik.
Tiszta hitleri, tornatanári, edzői hozzáállás.
Te mi vagy? Még sportoló, vagy már (elhízott) sportvezető?

Pedig nincs olyan sok 25-35 éves ember Magyarországon, ráadásul nem is ők "viszik a hátukon" az országot.
Sőt a 25-35 évesek között is kevés a tökéletesen egészséges. Döbbenetesen sok az elhízott. Nézz meg egy felmérést, hogy a 25-40 évesek közül hánynak a BMI-je normális. A kisebbségnek. Magas vérnyomás? 40 éves korra a döntő többségnek megérkezik. Légzés? Tudod hányan dohányoznak? Mozgásszervi betegségek? szinte nem ismerek olyan fiatalt, akinek ne lenne valami mozgásszervi problémája. Az egyiknek a térdszalagja laza, a másiknak a könyöke fáj, a harmadiknak kifordul a bokája, a negyediknek a válla, az ötödik nem tudja rendesen tartani a nyakát, negyed óra után támasztani kell, sőt feltűnően soknak a szíve, keringési rendszere sem százas.
Szabványok 2020.05.02 23:10:38
@odamondó: :-)
Te meg nem számolsz a realitással, azzal, hogy milyenek az emberek.
Célodat eléréséhez kell vagy 80 év. És egy fasiszta rezsim.

Továbbá az, hogy nagyobb legyen a csecsemő- és gyerekhalandóság, nem operálják meg a szívbetegséggel születetteket, működjön a Tajgetosz. Után is kemény nevelés, semmi telefonnyomogátás, hanem óvodás kortól kezdve kemény edzések. Az egyes típusú cukorbetegség legyen halálos. Aki nem bírja, az pusztuljon. Tauglich/untaglich.
Én voltam katona. Addig nem mehetett haza senki, amíg le nem tette a tornavizsgát.
Utána meg semmi ízületi gyógyszer, semmi kardiológia. Aki infarktust kap a futóteszten, azt saját költségén eltemetik. Oszteoporózis? Ízületi kopás? Gerincbántalmak? Aranyér? Visszér? Érszűkület? Tüdőtágulás? Magas vérnyomás? Szívritmuszavar?
Alkalmatlan az életre, mint KariGeri főpolgármesternek.
Továbbá szigorú BMI korlátozás. 24 felett még csak kényszerdiéta, de 30 felett halálbüntetés. Cukrászdákat bezárni! Nagyon sok drágán kezelhető betegséget okoz az elhízás!

Tudod mi jutott az eszembe? Csauseszku bevezette a kötelező nőgyógyászati szűrést, mert így akarta az illegális abortuszokat szűrni.

Te milyen időnként és milyen követelményekkel szűrnéd az embereket?
Aki nem tud feltekerni Kismarosról Királyrétre az nem méltó az életre.
A korona krízis kezdete óta már az óvodások is tudják a jelszót: laposítani kell a görbét! Eleinte látványos ábrákkal mutatta be a média, hogy mi ennek a célja. Ha valaki lemaradt volna, akkor gyorsan ismételjük át: a járvány lassításának célja, hogy az esetszámok ne hirtelen és gyorsan ugorjanak…..
Szabványok 2020.04.29 19:51:30
@Kovacs Nocraft Jozsefne: "30 év alatti magyar koronavírus-halottról nem hallottam. Adj linket, kérlek."
Miért kellene magyarnak lenni? A vírus ezek szerint nem csak életkor,hanem állapolgárság szerint is válogat? :-)
index.hu/kulfold/2020/04/01/koronavirus_amerika_ujszulott_connecticut/
Tény, hogy jobbak a túlélési esélyei egy egészséges 25 évesnek, mint egy betegségekkel küszködő 60 évesnek, de ezzel nem sokat lehet kezdeni.
Nem, nem küldök több linket! Arról nem is szólva, hogy igen kevés olyan állítás van, amire nem lehet linket találni.
Mi vagyok én? Ha nem hiszel nekem nézz utána IRL vagy a neten. Nem érzem küldetésem a Te meggyőzésed.

Rezidens eddig is kezelt önállóan beteget. Nem kezelhetett, de kezelt.
Ha tényleg a jelenleginél két nagyságrenddel szélesebb lesz a járvány (pl. 50 lélegeztetett helyett 5000), akkor ápolók fognak dönteni kezelésekről.

A nővérszállók arról híresek, hogy rengeteg üres hely van, ahová be lehet költöztetni orvosokat. Mikor jártál utoljára nővérszálláson? Tudsz mutatni fényképeket, amin ott vannak az üres ágyak?
Ez igazolásért kiált! :-)
Szabványok 2020.04.29 20:02:34
@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Még akkor is, ha a bivalybasznádi pulmonológiai klinika rezidense 3 ezrelékes véralkoholnál nem emlékszik a kiképzésre."
Milyen kiképzésre néni? :-)
A rezidens a rezidensség alatt tanul.
Akkor fog tudni, ha szakvizsgázott.
Például az intenzív ellátást még egy leendő háziorvos is másfél hónapig tanulja. Valamikor az 5 éve alatt. Nem véletlen, hogy öt évig tanul a rezidens. Ezt nem lehet hipphopp kiképezni. Különösen most.

Azt, hogy mit mond Cilike és mire repül rá az ellenzéki média, az politika, nem érdekel egyik sem. Aki a médiából tájékozódik, az annyit is ér.
Szabványok 2020.04.30 00:15:04
@Kovacs Nocraft Jozsefne: ""Miért kellene magyarnak lenni?"
Talán mert a magyar rezidensek miatt aggódsz?"
De mivel nálunk a statisztikák szerint nagyon kevesen (230?) haltak meg, ezért nehéz ezen belül kimutatni, hogy mennyi a 25..30 éve korosztályban a COVID mortalitása. Ezért jobb elővenni olyan országot, ahol már 20-30 ezren meghaltak, mert ott már magas konfidenciaszinttel lehet megmondani, hogy melyik korcsoportból hány áldozatot szed a COVID. Nézd meg például, hogy Olaszországban hány orvos halt meg és azoknak milyen a korosztályi eloszlása.

Szíved joga, hogy annak higgy, akinek akarsz. :-)

Nekem nagyon sok személyes élményem van a magyar egészségügyről az elmúlt időszakból, nem egy, nem két kórházban feküdtem, összesen kb. fél évet. Apósom, anyósom az elmúlt tíz évben sok kórházi kezelésre szorult, rajtuk keresztül is láttuk, milyen a magyar EÜ. Négy rokonom, öt régi barátom orvos 25-től 70 éves korig, többen, több éves külföldi tapasztalattal, sőt még egy egyetemi tanár is jó haverom.
Egyszóval - szerintem - én ismerem a magyar egészségügyet.

Ok igazad van, nem pontosan öt évet tanul egy rezidens, mintha lenne olyan szak, ahol kevesebb is elég, elhúzni meg el lehet sokáig. Ha ennyire tudod, akkor azt meg tudod mondani, hogy aki rezidenst most a sürgősségire *vezényeltek*, annak ezt beszámítják vagy nem?
2011. március 11-én (és 12-én) a japán és világmédia is az aznap pusztító, a Richter-skálán 9-es erősséget elérő tóhokui földrengés és az azt követő szökőár (cunami) következményeit bemutató felvételekkel volt tele. A második világháború utáni Japán történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája…..
Ha egy jól működő, stabil, megbízható laptopra vágysz, akkor elég csalódott leszel, amikor a laptopod nem működik jól, nem stabil és a legkevésbé sem megbízható. Olvasónk lassan két hónapja szenved az újra és újra megjelenő, váratlan kékhaláltól, a szerviz pedig elég döcögősen kezeli a…..
Szabványok 2020.04.25 12:37:17
@t.davidblog: Nem biztos, hogy hardver vacakol.
Lehet, hogy szoftver. Vagy valami beállítás. Vagy valami vírus.
Szabványok 2020.04.25 18:27:04
@Leooo: Igazad van, még valami (pl. windows) frissítésis lehet az oka.
Az új koronavírus révén világszerte sok ember érthető módon aggódik egészsége és biztonsága miatt. Ebben a posztban megvizsgálom a különbséget a speciális maszkok szűrési standardjai között, mint például az N95 és az FFP2 / FFP3. Az írásom ezen cikk fordítása és rövidítése is, valamint a saját…..
Szabványok 2020.03.30 12:29:55
@Pipas: A műtősálarc azért sokkal jobb, mint a sál, mert:

* Háromrétegű, a két külső réteg víztaszító, így a ráhullott csepp nem szivárog a belsejébe a hajszálcsövesség/nedvesítés útján.
* Középső egy aránylag kisméretű lukakkal rendelkező szűrő, amít a külső rétegek miatt nem dugít el a nedvesség.
* A tetejében van egy drót vagy lemez, amivel az orrodra hajlíthatod, mert különben az orrod tövénél luk van, ha csak rád van feszítve.

Normál esetben a jóváhagyással rendelkező háromrétegű maszk 50-100Ft-ért kapható a patikákban, egészségügyi intézményekben ingyen osztogatják.
A profi, jobb védelmet nyújtó FFP2/FFP3 maszkok egy nagyságrenddel drágábbak. Azokban már arzént is darálhatsz, annál már csak egy aktív szenes gázálarc a jobb.
Szabványok 2020.03.30 12:36:20
@Pipas: Igazad van ebay, aliexpress, stb. túlterhelt, ismeretlen időkre szállít.
Vagy megjön a járvány vége előtt vagy nem.
Addig megpróbálom a jelenlegi készletemmel kihúzni. Mi mást tehetnék?

Nekem utoljára két hete hoztak maszkot, itthoni webshopból, Pénteken érkezett meg rendelésem Kínából, tehát nem állt le a nemzetközi kereskedelem, csak lelassult.
Szabványok 2020.03.30 23:03:48
@Szabo T:
"Nekem az állam alatt nem illeszkedik jól az N95."
Ez alatt az állam alatt nekem sem illeszkedik jól sok minden. :-)