Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bambano

0 bejegyzést írt és 12982 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Összegyűjtöttem a hazai fine dining éttermek jelenlegi árait a legolcsóbbtól a legdrágábbig...
Bambano 2023.08.02 19:38:30
Pitralon illatú visszaemlékezés a stokik, fókák és centik világára a volt katonáknak és szlengértelmezés a többieknek...
                       Posztolónk nem a házasság intézményét kívánja leszólni, hanem csak az arra alkalmatlan embereket. Számos kapcsolaton túl van már, és saját, illetve ismerősei rossz tapasztalatára alapozza gondolatait. Szerinte a 30 alatti nők egy bizonyos része számítóvá vált, mert csak a…..
Ha a korabeli elveket nézzük, akkor nem is kicsik, csak nem értünk meg a használatukra. Például szeretünk otthon enni...
Bambano 2022.03.01 14:30:16
@steery: a panelben a wc-t meg a fürdőszobát azért nem szellőztetik kifelé, mert nincs kijárata vagy a külvilággal szomszédos fala. nálunk a konyhának van, az kifelé szellőzik.

a cikkhez: azt, hogy nem kell nagy konyha, üzemi konyhákon eszik mindenki, annyira komolyan gondolták a 60-as években, hogy a családi házakat is úgy tervezték, hogy relatíve kicsi konyhájuk legyen. oké, valamivel nagyobb, mint a paneleké, de nem elég nagy.

Anyám mesélte egyszer, hogy ez volt az elv, ha tudta volna, hogy ez hamar megbukik, legalább kétszer akkora konyhát terveztetett volna a házba, ahol felnőttem.
Bambano 2022.03.01 20:18:28
több debreceni panel beosztását is ismerem, legjobban a sajátomét, illetve azt, amiben hosszabb ideig albéreltem. mindegyik lakásban volt konyha, jellemzően szűkre szabott méretű. a mostani lakásomban akkora a konyha, hogy egy ember kényelmesen meg tud benne főzni egy hétvégi ebédet. ha több fogás kell, mert vendégség lesz, az már zűrös, szervezést igényel.

és mindegyik lakásban volt előtér/étkező jellegű helyiség. volt, amelyiken volt rendes méretű ablak, volt, ahol nem. a mostani lakásomban az étkező rész ablaktalan, de kb. hat fő leültetésére alkalmas asztal elfér benne. max 8 fő...

ahol albéreltem, ott akkora volt a konyha, hogyha tészta gyúrás közben meg akartad fordítani a sodrófával a tésztát, ki kellett vidd az étkezőbe. cserébe egy elég tágas étkező volt, rendes ablakkal. akár hat fős család is simán elfért ott ebédre.

nálunk a bogarakkal sincs komoly gond, rendszeresen irtják őket, lakótársak meg vannak nevelve, hogy a bogárirtót mindenhova beengedik, pont. a szellőztetés állítható (hogy a tetőn levő nagy elszívó ventilátorokat mennyi időnként mennyi időre kapcsolják be). a panelnek, számomra, egy kardinális kérdése van: zajong-e a falszomszéd vagy sem. ha nem zajong, akkor nem rossz lakhatás. de zajongani fog, mert egy-két hülye minden nagyobb lakóközösségbe bekerül :)

a saját tulajdonú lakás meg a munkaügyi okból történő mobilitásban akadályoz. ha bezártad magad egy kevésbé jó helyen levő lakásba, nem tudod eladni úgy, hogy elköltözz oda, ahol munkát kaptál.
Most nézem a ruszkik elmebeteg cárját, ahogy ukrán nácikról vizionál, drogosokról (Tomi, Tóni, Árpi, fussatok), meg arról, hogy az ukránok puccsolják meg saját vezetésüket. Azt hiszem, Vologya, itt a vége. (Zelenszkijt például a nácik az áldozatszerepre predesztinálnák.) Olyan ez, mint mikor a cár…..
Bambano 2022.02.27 13:40:58
@látjátok feleim szümtükkel: nyilván nem olvastad se az eu alapjogi chartáját, se az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát... olyan dolgok vannak benne, ami minden normális embernél alapvető, hogy elvárja és másnak megadja. ha egy országban ezek az alapjogok nem érvényesülnek, akkor ott nagyon súlyos bajok vannak, és ez nem képezheti helyi törvények tárgyát.

például 2.cikk: Minden embernek joga van az élethez.

próbáld meg ezt érvényesen vitatni... meg saját törvényeket hozni...
Bambano 2022.02.27 13:44:29
@tiltsál ki te gyökér: "Frankón nem értem, hogy mit kekeckedsz.": Frankón nem értem, hogy mit kekeckedsz.

attól, hogy te mondtál valamit, még nem fogok egyetérteni vele. ukrajna az elmúlt 1-2 hónapot leszámítva, messze jobban állt, mint bármelyik másik nem eu tag európai állam.
Bambano 2022.02.27 13:50:33
@látjátok feleim szümtükkel: ismét csak tájékozatlanok kedvéért: nem fizetsz minden államban adót, ahol állampolgár vagy, mégpedig azért, mert van a kettős adóztatásról szóló nemzetközi egyezmény. ezzel elkerülhető a többes adóztatás, eldönthető, hogy miért melyik államban adózol.
  Orbán Viktor minden volt már. Opportunista, gerinctelen, kaméleon, skizofrén... Legutóbb, Mérő László könyvében dörzsölt szélkakas. Hogy mindezekben mennyi igazság van, arra a későbbiekben feltétlenül kitérünk. Ám kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk politikai környezetét! Ha valakit ugyanis…..
Az egyes élelmiszerek árplafonjáról szóló törvény első látásra életidegen (fejtegettem én magam is nemrég), de az is lehet, hogy ez a feladott "magas labda" nagyon is rafinált célt takar. Ugyanis különösen alkalmas lehet arra, hogy megint megbüntessenek olyan kereskedelmi láncokat, amelyek ha…..
Tavaly májusban, az Európa-napon indult útjára az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat és a hozzá tartozó online platform azzal a céllal, hogy a szélesebb közvélemény közvetlenül is megossza a témával kapcsolatos elképzeléseit az európai döntéshozókkal. A konferencia résztvevői…..
Macgyver tehetségtelen kezdő egy kanadai nyomozóhoz képest, aki a XIX. század végétől kezdve, kísérletező kedvében szinte mindent feltalált - legalábbis egy sorozat szerint. Na jó, volt amit a gonosz bűnözők fejlesztettek ki, de arra mindig volt ellenszere. A film hitelesen mutatja be a kort, és a…..
Ha a spórolós pasi abban látja az összeköltözés megoldását, hogy cuccolj be a szüleihez, lehet, hogy más problémák is fognak még jelentkezni a kapcsolat folyamán.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati…..
Bambano 2021.12.29 13:10:36
@élhetetlen: "Miért kéne leválni a szülőkről?"? micsoda veretes hülyeség ez a kérdés. a helyes kérdés: miért ne kellene leválni a szülőktől?

egy normális embernek a szabadság minden pénzt megér. egy albérlet díja igen kis összeg azért, hogy megszabaduljon a felügyelettől.
Digitális évtized, átalakulás, 5G, a dolgok internete, big data, digitális egészségügy, oktatás és közigazgatás – fogalmak, amelyek meghatározzák a jövőnket, de már átszövik jelenünket is, és amelyekkel még nagyon sok feladatunk van. Az EU eltökélt szándéka, hogy ezt az évtizedet Európa digitális…..
A megújuló energiaforrások széleskörű elterjedésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás az időjárásfüggőség, illetve az ebből fakadó ellátási bizonytalanság. Amíg erre a problémára nem születik stabil megoldás, a szakértők a hagyományos- és a megújuló energiaforrások vegyes használatában látják a…..
Ki indította az első magyar mobilhívást, mennyi volt az első előfizetés és a táskatelefon? Mobil nosztalgia töményen!..
Amikor a medve bérelhető lakást keres nem feltétlen gondol arra, hogy egyeztesse még a papírozás és a beköltözés előtt, hogy hányszor szeretne a lakás kiadója benézni a jövőben. Pedig kellene.....
Bambano 2021.10.23 16:19:29
@Örömhernyó: a szerződést nem úgy írod meg, ahogy te akarod, hanem közös akarattal egybehangzó elvárásokkal.
tehát nekem hiába erőltetnéd, hogy bármikor jöhetsz, nem venném ki a lakásod. ha pedig a szerződésben nincs benne, és mégis bejössz, először is kiváglak, mint macskát sz.rni, másodszor feljelentelek és meg is nyerném a pert.
Bambano 2021.10.23 16:20:10
@jegeskaveee.: akkor sem én mondom, ha bérbeadó vagyok, meg akkor sem, ha bérbe vevő. mindkét esetben jogszabály mondja. vagyis én mondhatok bármit, a törvény felülírja.
Végre újra van min rugózni, az előválasztás eredménye bizakodásra ad okot. Kissé paráztunk, hogy Dobrev túlnyeri magát, de ezt megúsztuk, Budapest összeszámolása után 2-3 százalékpont lesz a különbség Karácsony előtt, ez semmi.  Lényegében eldőlt, hogy ha Karácsony és Márk-Zay közül az egyik…..
Három nap alatt szeretné felmérni a magyar demokrácia állapotát az Európai Parlament héttagú delegációja, amely a tervek szerint a kormány, az ellenzék és néhány civil szervezet képviselőivel találkozik a napokban. A cél méltányolandó, ám nem valószínű, hogy a delegáció tagjai túl sokat tudnak majd…..
Egyre több részlet derül ki az előválasztási rendszer leállásával kapcsolatban. A sok találgatás után végre megszólalt az aHang is, akik a rendszer építéséért és üzemeltetésért felelnek. A Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályára tett feljelentésük után egy kiberbiztonsági céget is…..
Bambano 2021.09.28 21:30:27
@midnight coder: ez egy hibátlan listája annak, hogy mi mindent nem rakunk bele egy ilyen szinten kritikus rendszerbe.
Bambano 2021.09.28 21:34:48
@GyMasa: van, aki ki tudja számolni, hogyha egy rendszert napi 5000 szavazatra méreteztek, 500 ezer jött be, és a szavazás TÍZ NAPIG tartott, akkor az csak tízszeres túlterhelés, nem százszoros.
és van, aki nem :P

egyébként napi 5000 szavazat elosztva annyi órával, amennyi ideig standoltak, az nem egy komoly szám. 7-8 másodpercenként egy request, azt egy notebook is elviszi hdd-vel.
Bambano 2021.09.29 01:08:03
@GyMasa: miért, amikor azt mondtad, hogy napi 5000 szavazat, az nem átlagos eloszlás? hint: de
mert ha megtervezik napi 5000 szavazatra a rendszert, és az bejön az elején egy szempillantás alatt, mint tantárgyfelvétel a bme neptunjában, akkor az is meghasalt volna.
bármilyen rendszert meg lehet borítani azzal, ha tervek szerinti napi átlagot beletolod 1-2 másodperc alatt.
szóval neked megvan, hogy mibe kötöttél bele?
Sokan vezetünk rendszeresen és legtöbben napi szinten autózunk a nagyvárosokban vagy a közutakon. Van, aki naponta száz kilométereket, a többség azért ennél valamivel kevesebbet tölt az utakon. Mindenesetre mindannyiunkban kialakul egy-egy markáns vélemény a többiekről, a többi autós vezetői…..
Bambano 2021.09.27 15:51:23
@geegee: a bloggerek 1 alapvető típusa: akik csak számozott listába szedve tudnak posztolni :)
Orbán Viktor politikája a folyamatos terjeszkedésre épül, így a legnagyobb félelme az, hogy védekezésre kényszerítik. Mivel jelenleg több tényező is akadályozza az expanzióját politikai és gazdasági téren, mindenképpen változtatni szeretne ezen a helyzeten. Erre utal, hogy több befolyást akar…..
Bambano 2021.09.13 11:53:37
@konrada: talán azért nem raktam ki szmájlit, mert nem kell. és tényleg nem volt olyan adórendszerünk soha, hogy pár forint béremelkedéstől nagyságrendekkel több adót kelljen fizetni. A szoci progresszív adórendszerben sem az volt, hogy átléptél egy sávhatárt, akkor az összes, a sáv határ alatti jövedelmedet is a sávhatár feletti adókulccsal kellett leadózni.
elismerem, a matematika a magyarok zömének bonyolult és szitokszó.
Bambano 2021.09.13 12:31:05
@konrada: sajnos a tecsőt is ellepte a fideszes szemét. azt is meg merném kockáztatni, hogy már hamarabb, mint az előválasztási kampány. kb. azóta megy a karácsony lejáratás, amióta karigeri bejelentkezett kormányfőjelöltnek.
régen, amikor hosszabb útra mentem kocsival, előfordult, hogy a petőfi rádió szólt, mert nem volt más. azon is folyton ment az agymosás, minden műsorban, folyamatosan. falra másztam tőle.
Bambano 2021.09.13 12:35:17
@a nagy hohohorgász: jaja, az csak simán sz.r :)
Nálunk amúgy szabadság van, egészen addig, amíg nem az állami szférában dolgozol. Vagy a szétadóztatott, államilag dominált gazdaságban nem függsz a közbeszerzésektől.  Az eltörlés szubkultúrája? (Illusztráció: u j e s h, Unsplash) Szerinte gáz, ahogyan Orbán Viktor kommunikál a járványról, és az…..
Bambano 2021.09.13 12:23:28
@Untermensch4: az ugye megvan, hogy sikerült pont a fordítottját elmondanod annak, ami van?
megmagyarázom:
interjúban mondok valami veretest. 200 ember megdühödik rám. 200 ember beperel. a te állításod az, hogy akkor 200 helyen lesz tárgyalás, vagyis állítólag 199-et helyből elbukom.
a valóság ezzel szemben az, hogyha engem beperel 200 ember, akkor ÉN VAGYOK AZ ALPERES. Vagyis 200 ember idezarándokol a lakóhelyemre és pereskedhet kedvére.
Beszerezhetetlen iskolai és kisdobos kellékek, menő diplomata táska. Így kezdtük az iskolát az előző rendszerben.  Iskolatáska és tartalma a 70-es években - Forrás: Fortepan/Bauer Sándor..
Bambano 2021.09.01 20:25:43
@ötköb: barnás vagy kakaószínű inge mifelénk nem volt az úttörőknek, csak jóval később a cserkészeknek.
Képzeljük el, hogy a Föld végzetes veszélybe került. Az emberiség néhány évtizeden belül megtizedelődik, az odavezető egyre kétségbeejtőbb évek során éhínség, háborúk és járványok kezdik ki a civilizációnk alapjait, a túlélők pedig napról napra követhetik, hogyan válik egyre reménytelenebbé harcuk a…..