Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Avatar

0 bejegyzést írt és 3878 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Társadalmunkban elterjedt rémisztgetés, hogy a nyugat a jövőben el fog iszlámosodni. A menekülthullám okán most a nácik úton-útfélen ezt hangoztatják, még az olyan, kormányon lévő nácik is, mint Rogán Antal. Ebben a cikkben bemutatom, hogy Európa - hacsak nem jön egy évben ide 500 millió…..
A különböző nyelvek közötti szóegyezések esetén mindig kérdéses a szóátvétel iránya. Ezt csak a nyelvi, történeti, néprajzi, régészeti adatok együttes elemzésével lehet megállapítani. Az ugor, iráni és türk nyelvekben közös a lótartásra vonatkozó szavak jelentős része. Több adat arra utal, hogy az…..
Még márciusban írtam arról, hogy a halálozási adatok alapján valami nagyon fura dolog történik Kelet-Ázsiában a koronavírus járvány kapcsán: nagyon alacsony a népesség arányos halálozásuk. És nem csupán Kínában, Koreában vagy Tajvanon, hanem minden kelet-ázsiai országban. Vietnámtól Japánig és…..
Avatar 2021.07.01 18:37:00
@Tollforgato: A kazahokra semmiképp nem mondanám, hogy mongoloid jellegű populáció lenne, erősen kevert népség europid és mongoloid összetevőkkel.

Azért is hoztam fel a többlethalálozás statisztikát, mert nem csak a COVID esetek detektálása maradhat el, hanem a halálozások COVID-hoz rendelése is eltérő lehet az egyes országokban.
Ha már a cseheket hoztad, népességarányos halálozási statisztikájuk picit jobb, felderített esetre vetített statisztikájuk sokkal jobb, mint a miénk, de többlethalálozásban meg úgy tűnik valójában rosszabbul jöttek ki a járványból, mint mi:
telex.hu/koronavirus/2021/06/24/koronavirus-halalozas-tobblethalalozas-statisztika-nemzetkozi-osszehasonlitas-ferenci-tamas

"Miközben nyilvánvaló, hogy ugyanannak a kórokozónak nem lehet ugyanabban a régióban, ugyanolyan egészségügyi ellátás mellett kétszer akkora mortalitása."
Nem egyforma védelmi intézkedések mellett (no meg persze valójában az egészségügyi ellátás se egyforma két országban) miért ne lehetne?
A svédek vs többi skandináv ország elég jól mutatja, hogy ez igenis lehet...

"Nyilván nincs, mert nem lehet ekkora eltérés a vírus mortalitásában ennyire hasonló kor összetételű országok között."
És mi van, ha nem egyformán terjed az egyes korcsoportokban a különböző országokban?
(Vagy pl a holland 60 éves egészségi állapota a magyar 45 éveshez mérhető, a magyar 60-as meg a holland 80 éveshez...)
Avatar 2021.07.02 15:00:33
Egy országon belül is jelentős különbségek lehetnek a mortalitásban különböző szempontoktól függően.
www.gov.uk/government/publications/covid-19-reported-sars-cov-2-deaths-in-england/covid-19-confirmed-deaths-in-england-report

Figure 3a és b:
Az idősebbek sokkal nagyobb valószínűséggel halnak bele. Ezt persze már rég tudjuk.

Figure 4a és b:
E grafikon alapján az ázsiai származásúak Angliában nagyobb arányban haltak bele a COVID-ba, mint a feketék, a fehérek, vagy a kevert származásúak.
Ez alapján sem tartom valószínűnek, hogy az ázsiaiak genetikailag védettebbek lennének, hiszen annak a védettségnek itt is jelentkeznie kéne, nem csak K-Ázsiában.

Figure 5a és b:
Hátrányosabb (szegényebb) környéken magasabb a halálozási ráta. (Ez részben összefügghet a feketék és ázsiaiak fehérekénél rosszabb halálozási arányával, mivel a színesbőrű bevándorlók nagyobb aránya él szociálisan hátrányosabb környéken, mint a fehér népességnél.)

Figure 6a és b:
Anglián belül is jelentősek a regionális különbségek, nem csak nemzetközi szinten van nagy szórás a számokban.
Pedig Anglián belül talán nagyjából azonos módszertan szerint jelentik a számokat.
Anonymus Az 1970-es években talán joggal gondolhatták azt a középkori magyar történelmet kutatók, hogy Anonymus datálása kapcsán minden fontosabb kérdést megválaszolt már a történelemtudomány, ezért a III. Béla korabeli keltezést senki nem fogja majd kétségbe…..
Avatar 2021.06.04 16:03:52
@Qedrák: Esetleg azóta elkészült a befejező rész? Itt a blogon nem találom...
Van esetleg az utóbbi 10 évből valami jelentős újdonság a témában?
A lakosoktól azután hallották, milyen termékeny a föld, hogy a Duna igen jó folyó, és ama részeknél jobb föld nincsen a világon: közösen tanácsot tartottak tehát, és elküldték hírmondóul Kund fia Kusidot, hogy menjen, szemlélje meg az egész földet, és ismerkedjék meg a föld lakosaival. Amikor tehát…..
Avatar 2021.04.19 17:10:24
A bögrén lévő jel tetején (ha jól vélelmezted az orientációt) a három vonal nem párhuzamos, hanem kissé széttartó. Lehet, hogy ez is számít, mint ahogy a középső ág egyértelműen hosszabb a többinél, ellentétben a kusán tamgák párhuzamos és egyforma hosszú vonalaival.
Az alja ugyan nem látszik tisztán, de ha már ki kell pótolni, akkor szerintem íves talpazata lehet, mint ahogy a lap alján az "isten" ligatúra is a kék szívszerűség íveinek folytatásából indul. De talán még jobb analógia lehet ez a dagesztáni avar minta:
en.wikipedia.org/wiki/Avars_(Caucasus)#/media/File:Swastika_avarian_Dagh.JPG
Ha ennek a "ten" formájú jelét talpként használod, akkor stimmel a keresztvonal is, a nyílhegy végződés is többé-kevésbé analóg, csak egy "koronát" kell a tetejére tenni.
Ha meg nem ívesen rajzolod, akkor olyasmi alap lenne, mint a tamgák közt a 4. sor 9. jele, bár annál a visszakanyarodó részek nem jönnek fel közel párhuzamos vonalakként a keresztvonal magasságáig, és a "koronája" is négyágú, nem három.
  Úgy tartja a monda, hogy Árpád vezérünk Szvatopluktól fehér lóért, kötőfékért és nyeregért cserébe kapta Magyarországot. De ki volt valójában Szvatopluk, honnan ered a neve?       A Pallas Nagylexikonban olvashatjuk, hogy Mén-Marót -- „a Névtelen jegyző szerint bihari vezér, a Tisza, Maros és…..
Avatar 2021.04.16 12:39:33
Ha már ide irányítottál, itt válaszolok...
Quiar azonosítását valószínűleg eltévesztetted, első olvasásra is Kajár jutott eszembe, lásd Balatonfőkajár, és Kajárpéc. Valószínűleg ez utóbbi szerepel az általad emlegetett oklevélben. Aztán megtaláltam az alábbi írást, ami szerintem feleslegessé teszi, hogy ezt tovább fejtegessem:
www.c3.hu/~magyarnyelv/17-2/PelczederK_MNy_17-2.pdf

Hasamra ütve én is tudok etimologizálni:
Haemus, Haimosz -> hamis, "bal" -> Balkán
vagy Hám (Khám, Kám) leszármazottjainak lakóhelye (az ő hatásukra alakult ki a gétáknál a Zalmoxis/Szamolkszész féle egyistenhit, feltámadás, halál utáni élet képzet)
Aztán jöttel a bolgárok, K-Ny-ra haladva a Fekete-tenger felől, és délre, balra kanyarodva alapított államot Aszparukh, így ő lett a bal kán, róla kapta a nevét a terület. A Kárpát medence meg a jobb kán terülte (avarok).
Hogy olyat is bedobjak, ami valószínűleg jobban tetszik neked:
Balkán -> Balkh-ból, azaz Baktriából származó csoport foglalta el a területet, rájuk hivatkoznak krónikáink:
Anonymousnál: Blachij "Azt a földet - mondták - szlovének, bolgárok, blachok és a rómaiak pásztorai lakják." (a románok ősei a rómaiak (bizánciak) pásztorai, de az ÉS alapján nem azonosak a blach-okkal)
Kézainál: Blacki "…a székelyek… a blakokkal együtt a végek hegyeiben nyertek osztályrészt, ezért a blakokkal összeelegyedve, mint mondják, azok betűit is használják."
Mások a bulakok török népére vonatkoztatják ezeket, de akár ők is lehetnek Balkh-i (Baktriai, Korezmi) származásúak, így eredetileg talán nem is török, hanem valamilyen szaka nyelvűek.
Aztán a vlach-ok meg a blach-ok (meg később érkező kunok) összekeveredve adták az oláh-k őseit...

Balog-patak, Balog-völgy, Volga:
Hasadékban folyó víz, lásd még valag (farpofák, nőknél továbbá szeméremdombok közti hasadék), váladék (hasított sebből, vagy épp a "bulából" folyó nedv), Vál-völgy.
Volga és völgy (és Vologya név) hangzásilag simán összekapcsolható, A területen a szlávok előtt finnugor népek éltek, akár olyanok is, akiknek egy része a magyarokba beolvadt, mikor Etelközből arra jártak rabszolgákat gyűjteni.
Moszkva felé van még Ugra folyó is, no meg a Moszkva folyó nevében is ott lehet az obi ugoroknál ismert Mos frátria neve.

Hú, most már a sok hasraütés kezd fájni, inkább egy kis ételt, italt (Itil) juttatok a beleimbe.
Amik belül vannak, és egyébként a bélszövet alapvetően fehér; állatnál, növénynél egyaránt, lásd pl itt a len keresztmetszeti képén:
hu.wikipedia.org/wiki/Flo%C3%A9m
Avatar 2021.04.16 21:16:03
@nakika: szerepel abban az írásban az is, hogy Kajár István király comes-e volt, így nem lehetett azonos magával a királlyal, bármiből is ered a neve.
Meg még pár más helynév azonosítása alapján is Kajárpéc, nem Szentkirály.
Avatar 2021.04.17 09:34:34
Az internet csodájának hála máris fel tudtam lapozni eme több mint száz éves cikket, amiben számos példa van arra, hogy nem feltétlen így kerül feloldásra a mássalhangzótorlódás, hanem vannak ë-s feloldások is.
Nekem a példák olvasáskor a "rá van csavarintva az a kutya derót" dalrészlet ugrott be egyébként példaként, ahol nem *dorót, nem darót, hanem derót lett a drótból. De ez is létezik (létezett?) dirót alakban is:
www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/d-F1C23/drot-F1DF2/
De a magánhangzók tájnyelvi hangzására a dunántúli nyelvjárást is felemlegeti, amire a saját kútfőmből azt az adatot hoznám, hogy amikor a vonat beér Veszprémbe a hangosbemondó (hacsak azóta le nem cserélték) azt mondja: "Vȧszprím, Vȧszprím állomás, gyorsvonat indul (Budapestre, Szombahelyre stb)..."
Horger Antal épp azzal vezeti fel a cikk végén azt, amit te mint kétségest emlegetsz, hogy "most már teljes határozottsággal azt merem állítani"...

Ha már Mátyás, akkor én meg a Gyöngyösi kódexet idézem, a "Néhai való jó Mátyás király" kezdetű részt. Ebben "ÿo mathÿas kÿral" alak szerepel és szerencsére online is megnézhető:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Gyongyosikodex.jpg
Az általad említettből csak nyomtatott átírt változatot találtam, de szívesen megnéznék egy jó felbontású fotót az eredetiről. Mindenesetre nem rossz hivatkozás, azt elismerem, még ha nem is Árpád-korból származik is...

Kajárra én egyébként bedobnék egy újabb ötletet:
A Kadzsár törzsből származó, a dzs->gy->j hangzóváltozást feltételezve.
"The Qajars were one of the original Turkoman Qizilbash tribes that emerged and spread in Asia Minor around tenth and eleventh centuries."
en.wikipedia.org/wiki/Qajars_(tribe)
Később ez a törzs iráni uralkodódinasztiát is adott...
  Kép a Kijevben 2008-ban forgatott Nászok (Свати) TV sorozat orosz reklámja   A 2013-ban megjelent Bel-Ár című könyvem (Schubert Grafikai Stúdió, Szekszárd, 2013. ISBN 978-963-08-6232-5) egyik fejezetében írok a Szvatopluk név értelmezéséről, keletkezésének lehetséges változatairól. Az eltelt…..
Avatar 2021.04.14 11:50:12
Tehát forrás nincs Bolug névre a honfoglalás előttről, se az avaroknál, se a hunoknál, se a bolgároknál...
"A Balog nemzetség őse, Altmann von Freidberg lovag" (feltehetőleg) "Orseolo Péter magyar király uralkodása alatt (1038-1041) és 1044-1046) érkezett Magyarországra... "
hu.wikipedia.org/wiki/Balog_nemzets%C3%A9g
Így a 1086-os cserjés Bolug lehetett ő, vagy valamely utódja, nem feltétlenül csak a Balog pataknál voltak birtokaik, ha Kézai korára említésre érdemes nemzetséggé váltak. De persze nem kizárható hogy ez a Bolug nem a Balog nemzetség egy tagját takarja.

Egyébként pedig szervusz. Ez most nem köszönés, hanem a rabszolgák ókori latin neve. A sclaven szó a másik irányba haladt, mint ahogy te állítod, a sok szláv rabszolga miatt ment át népnévből közszóba. Mit ahogy a vandálok se arról kapták a nevüket, hogy szerettek pusztítani, hanem az általuk végzett rombolás után alakult ki a vandál szó ma is használt jelentése.
(A nyelvészek nem is a "dicső" etimológiából származtatják a szlávok nevét.)
A filozofikus kérdést, hogy a tojás, vagy a tyúk volt-é előbb, mindenki ismeri.  A probléma gyökere abban rejlik, hogy a tojás tojásához tyúkra van szükség, a tyúk születéséhez viszont tojásra. A válasz függ a kérdés értelmezésétől is, de kizárólagos választ valójában nem várhatunk, mivel éles…..
Avatar 2021.04.10 22:27:58
"Túltéve magunkat azon, hogy a nyelvészek már évek óta nagyon vigyáznak arra, hogy „finnugorokról”, mint népcsoportról ne szóljanak, mert ugye csak „finnugor nyelvet beszélők csoportjáról”"

Szerintem elég egyértelmű, hogy azok a "finnugorok" akik finnugor nyelven beszélnek. Mint ahogy általában azokat tekintjük magyaroknak akik magyarul beszélnek.
Vajon az amerikai latino népek hány közép-itáliai felmenőt tudnak igazolni, kimutatni a DNSükből?
De még a román nyelvet se érti egyetlen más latin (olasz, spanyol, portugál, francia) (pláne más távolabbi nyelvrokon indoeurópai), és genetikailag is erősen eltérnek, pedig a szétválásuk jóval későbbi.

"az ember nem a jégtakaró alól bújt ki, és onnan vándorolt szét a világba, hanem a melegebb Délről költözött fel"

Ja, csak az pár ezer évvel korábbi sztori. Aztán később számos eset volt hogy népek, nyelvek északról délre terjedtek. Pl a szlávok a pripjatyi mocsarakból indulva egy időben a Balkánon még a Pelopnészoszon is többséget adtak, meg a Kaukázusig ma is ott vannak. Az angolok is szépen gyarmatosítottak tőlük délre eső vidékeket. No meg a hunok, türkök, gótok is elég északról indultak, és a görög makedónok, rómaiak is terjeszkedtek dél felé.
Mért lenne a magyarok esetében elképzelhetetlen, hogy északabbi vidékeken volt korábban a törzsterületük?
Pláne, hogy épp az archeogenetika számos honfoglaló magyar csontjaiból kimutatta a más északi (nem csak) finnugor népeknél jellemző N-Tat markert.
Avatar 2021.04.12 03:15:04
@nakika: Olyan népet se jegyeztek fel, hogy "indoeurópai" nép, de ettől még akik indoeurópai nyelvet (azaz a nyelvcsalád bármely nyelvét) használnak elsődlegesen, azok az indoeurópai népek, függetlenül a genetikájuktól. Még akkor is, ha az Indiától Európáig tartó területen kívül vannak, pl Amerikában, Afrikában.
Az afrikaans anyanyelvűek ősei se "az indoeurópaiakkal" laktak együtt, hanem elsősorban hollandok voltak, akik vittek magukkal franciákat, németeket is, aztán egy halom fekete is felvette ezt anyanyelvnek. Most már a nyelv beszélőinek többsége fekete, így genetikailag egyre kevesebb a közük az "őshazában" élőkhöz. Most még megértik egymást a hollandokkal, ahogy Julianus barát is prímán dumált a keleten maradt magyarokkal. De ha a germán népeket egy "tatárjárás" kipucolná, és csak Skandináviában maradnának meg, akkor már nekik se lenne kölcsönösen érthető nyelvrokonuk, de ettől még az idoeurópaiak közé tartoznának továbbra is.

Hogy a magyarok mennyi idegent asszimiláltak, arra meg elég megnézni a magyar családneveket. Tele vagyunk Tóthokkal, Horváthokkal, Némethekkel, Oláhkkal, akik mind magyarok.
hu.m.wikipedia.org/wiki/Leggyakoribb_magyar_csal%C3%A1dnevek_list%C3%A1ja
 Amikor a Fidesz először előállt  Nemzeti Konzultáció ötletével, nem csak az ellenzék gondolt arra, hogy ez csak egy politikai blöff, vagy a semmittevés álcázása, sőt a szokásos biztosan ezzel is lopnak lehetőség is felmerült.    A legutóbb, koronavírusos konzultációt is gyűlölködve fogadta a…..
      Hörcher Ferenc professzor az Orszagút című folyóirat legutóbbi számában szemlézi Yoram Hazony izraeli filozófus frissen magyarított könyvét a "Nacionalizmus erénye"-t, ami  The Virtue of Nationalism címmel jelent meg 2018-ban Amerikában. Hörcher cikkének címe: A nemzeti konzervativizus nem…..
Ismét belefutottam egy gyöngyszembe, ezúttal Szemerey István arról írt könyvet, hogy ki volt Jézus, és milyen nyelven beszélt. Az eredmény persze garantálhatóan az, hogy magyar volt, bár ezúttal nem a pártusokon, hanem a szkítákon keresztül. Belinkelem ugyan a videót, hogy ne a levegőben lógjon az,…..
  "  Mi vagyunk az egyetlen megmaradt, keletről nyugatra indult nép. Maradványok vagyunk, egy valaha volt hatalmas sztyeppei világ utolsó maradványai, akik bejelentkeztek a túlélésre. (Orbán Viktor nagykán)"    Szeretném megjegyezni, hogy egyre inkább etnikai kisebbséginek érzem magam,…..
Avatar 2020.06.15 11:17:17
@DarthVader: Nono kérem, azért az oroszok is bemutattak egy nyugatról keletre terjeszkedést, még ha innen nézve ők keletről terjeszkedtek is még keletebbre. Addig mentek keletre, hogy aztán már inkább nyugaton voltak (Alaszka).
Egy időben nagyjából a teljes egykori szkíta-szarmata-hun-türk világ az uralmuk alatt volt minden sztyep(péj)ével... na jó kivéve a mongolok, meg a kínaiak által birtokolt részeket - de azért ott is komoly befolyásuk volt de facto.
A szójel korábbi értelmezései A Nikolsburgi ábécé „capita dictionum” (szavak fejei) pontosabban szó- és mondatjelek jelentésének a feloldására számos kísérlet történt. A rovásemléket először ismertető Jakubovich Emil szerint az ábécé „néhány elhomályosult összetételű, bonyolult szerkezetű”…..
Avatar 2020.06.08 13:59:08
"A kiejtés szerinti ’usz’ szótagra végződő hónapnevek a következők formában lettek lejegyezve: januai9-janua(r)iusz, februari9-februariusz, marti9-marciusz, maius-majusz, juni9-juniusz, juli9-juliusz, august9-augusztusz."

Ezen már én is gondolkoztam, felmerült bennem is, hogy az "us" helyett az "usz"-t kellene hangzósítani, de mivel a magyar nyelvbe a hónapok nevei s végződéssel, március, május stb. formában kerültek be (és más szavakban is tetten érhető ez, pl: Jézus, Krisztus, *izmus, stb), ezért én azt feltételezem, hogy legalább is a Magyarországon beszélt latin "tájszólásban" az -us végződést általánosan s-sel ejtették, és a 9 jel eredeti lejegyzője számára simán lehetett "us" hangértékű.

Az áthúzott szöveg "jinni"-vé alakítását erőltetettnek érzem. Az indokláshoz segítségül hívom a "Néhai való jó Mátyás király" nyelvemléket, (továbbiakban NVJMK) ami korban közel áll, hasonló írásképű, helyesírású mű.
A legfontosabb megállapításom, hogy az "elij" téves olvasat szerintem, ugyanis ott "elÿ" szerepel. Ez a "ÿ" jel (Lásd NVJMK első sorában "ne haÿ", "ÿo", "mathÿas kÿral", "bÿral", "Nagÿ") több más betűnél is látható, pl a 10. "eÿ", a 16. "athÿ"-ban, és szerintem a 26-27. "enÿ" és "nÿe" párban, bár ott az ÿ szára nem lóg le annyira. Látható, hogy az "ÿ" betű írásakor az ékezet pontjai egy szintben vannak (eÿ, athÿ), vagy épp a második van magasabban (a második sorban lévő betűknél).
Az áthúzott részben viszont az első pont lényegesen magasabban van, és sokkal messzebb is a másodiktól, ahhoz hogy itt is ezt a betűt feltételezzük.
Pontos j sehol nincs a nikolsburgi ABC-n (se a NVJMK-ban), tehát ide se gondolnám ezt beerőltetni, a j-t következetesen "eÿ" jelöli (és a NVJMK-ban is pl. "ÿo"), de a "ÿ" állhat kettős betűben is és jelölhet i-t is, noha van külön "i" (a NVJMK-ban is).

A ferde vonal a szöveg felett pedig erősen hasonlít az "eg" (gy) g-je felett levőre, kicsit kevésbé az "ecz, ich" (cs), "encz, inch" (ncs) betűknél találhatóra, amik a g, c hangot gy-re és cs-re módosítják. De valóban lehet más jel, akár egy "ñ" hullámvonala is, bár ez ellen szól, hogy az rendszerint nem emelkedik ilyen magasra, és inkább emelkedő-eső-emelkedő vezetésű, nem ilyen vízszintes-emelkedő-vízszintes jellegű. No meg ha ez valóban "ñ", kkor milyen hangértékkel bírt a lejegyző számára... "nn", mint a klasszikus latinban, vagy "ny" mint a spanyolban? Esetleg "ń" jelnek értelmezzük és ny-t jelöl, mint a huszita bibliában? Philip de Penczicz cseh származása is ezt erősítheti, no meg ez esetben épp úgy palatalizációt jelöl a vonal, mint a másik 3 esetben. (Viszont "enÿ" és "nÿe" esetében nem használta ezt a jelölést, amit magyarázhat, hogy az utólagos javítást a cseh írásmóddal írta Penczicz, míg ahol másolt, ott a magyar írásmódot másolta.) Persze mindez csak akkor releváns, ha valóban n van az áthúzott részben.
A 3 ponttal se igazán tudok mit kezdeni, nem átom egyértelműnek az alattuk lévő betűformákat. Az elején szerintem biztos nem j van (sehol se használták), az utána levő lehet egy i része, de a harmadik alatt nem látom az i szárát...
Az áthúzott szöveget én ezek alapján nem merném megfejtettnek mondani, kicsit önkényes hogy az áthúzás és a "tprq" törlésekor mit hagy meg a posztoló... A javított "jiñi" képen mintha az első i és a ñ között még lenne valami paca, túl nagy a betűk távolsága is.
Avatar 2020.06.09 21:16:04
@Csaba vezér: Szerintem inkább egyszer használta az "ÿ"-t a többitől eltérő alakban a 'Ʒÿwan' esetében. A héber hónapnevek egyébként is feltűnően más írásképpel rendelkeznek, mint a rovásírás betűmagyarázatai, így ezt nem tekinteném perdöntő ellenérvnek.
Számos olyan betű van, ami többféle alakban is szerepel, pl
- a h, l, b, d szára hol hurkos, hol meg csak egy vonal, sőt az "l" a címsorban egy harmadik, kampós formát is mutat, az alja meg a székely "l" felett talpas, az "elÿ"-ben visszakanyarodó, a "lameth"-ben meg talpatlan.
- az "A" a székely "a" felett olyan, mint az "Aaph" elején, de az Alleph, August9 másmilyen, az "Amen"-ben meg a keresztvonala is hiányzik;
-a nagy I a "Iudeorum"-ban felső hullámmal, kanyarulattal rendelkezik (de keresztvonallal nem, ezért nem J szerintem, Lásd még Szelp-nél "vö. f. 174v: Jgnis sacre." ami csak Ignis - tűz alakban kiolvasható.), a "Iud", "Ianua(r)i9", "Iuni9", "Iuli9" csak egy vonal, amit a hurok nélküli l-től éppen az különböztet meg, hogy a közepéhez köti a következő betűt, nem az aljához;
- a kis i-ről is néha elhagyja a pöttyöt, pl a címsorban többször is, a "lıgnis" szóban egyszer pöttyöz, egyszer nem, és többnyire íves az alja, de a székely i felett egyenes;
- sőt az "y"-t is írja egyenes szárral (Kyʃʃleph) és kanyarítottal (Ÿyer - hacsak nem akarod inkább Ÿger-nek olvasni), miért ne lehetne a "ÿ"-nek is több változata..
Az általad hivatkozott Szelp is "elÿ, enÿ, athÿ" betűsorokról ír az általad beidézett részben is...
Szóval nem értünk egyet, de szíved joga "jinni" a saját olvasatodban. :)
Avatar 2020.06.11 15:36:02
@Csaba vezér: Ha kézzel írok akkor én is többféle betűalakot használok... Van amikor nyomtatott jellegűek a betűim, van amikor "zsinórírás" jellegűek.
Penczicz egész biztos, hogy magasan művelt, gyakorlott betűvető volt, kiválóan ismerte a latin nyelvet, és a korban használatos rövidítési módokat is. A januárban elsőre én is azt hittem, hogy kihagyta az r-t, de ha jobban megnézed, akkor az i-n nem pont van, hanem ott van a kicsi r betű... (Sándor Klára könyvének digitális változatában jobb a felbontás, mint az OSZK-s változat, de az szürkeárnyalatos, és nincs hátoldali kép.)
Persze ő is hibázhatott, kihagyhatott betűt, amit utána nem jelölt, az biztos, hogy nem mindig volt következetes, pl a noue(m)ber-ben az e feletti vonással jelzi az m-t, alatta a december-ben kiírja rendesen.
Egyébként a "nÿe"inkább "nÿi" kéne legyen szerintem...
És az "Ámen" e-je is javítottnak tűnik, mintha eredetileg belülre rakott volna egy a másik irányba lejtő vonalat (vagy ligatúrásan egy v-vel metszette volna felül, mint ahogy az "encz" n-je is ilyen v).
Némelyik összetett jelben nem igazán értem az összetétel logikáját, az N jele ), de az "encz"-nél az alsó v forma (ez még származhatna ˘ alakból) adja az n-esítést, az "and" "vnc" jeleknél viszont az X váz adja az n-et, aminek biztos van valami oka.
Mint ahogy az "emp" (más ábécékben a hasonló jel "emb", "enb") jelben sincs m alak (sem b), inkább a Kájoni féle "nap" jel tükör-szimmetrikus változata.
Visszatérve a "ÿ" betűre, az áthúzott rész alatt nem úgy tűnik, mintha az lenne, már csak a pöttyök helyzete alapján se... mivel ott legalább két egymásra írt betűsor (javítgatás), majd dupla áthúzás van, ezért nekem nincs új megfejtési javaslatom. Az online elérhető képek helyett bazi erős nagyítóval kéne az eredetit tanulmányozni.
A 9 jel is különös a végén, mert egyiknek se húzza jobbra a szárát máshol ezen a lapon (az alatta lévő tpr9-on kívül), de az "y"-nak is van olyan változata az írásában, aminek a lefutó szára nem balra kanyarodik, vagy egyenes, mint amiket itt látunk, hanem jobbra kanyarodik. (Lásd Szelp 13.o "Wyssaw").
Lehetne filózni, hogy ez most q vagy akár még Ʒ jel is lehet, de az Anglicus műben ennek a rövidítésnek a Szelp által felhozott párhuzamait érdemes megnézni:
nyomtatott rövidítés a 98r oldalon (a jobb hasábban az alsó iniciálénál):
dlib.gnm.de/item//N15/199/jpg/2000
"Incipit liber nonus de t[em]p[or]e [et] p[er]tibus t[em]p[or]is ’kezdődik a kilencedik könyv az időről és az idő konokságáról’."
itt a tempore csak "tpe" aláhúzott p-vel, a temporis csak "tpis" aláhúzott p-vel.
kézírásos változat a 94r oldalon:
dlib.gnm.de/item//N15/191/jpg/2000
"p[ro]nosticat t[em]p[or]a ’megjósolja az időket’."
tempora alakja tpa, aláhúzva - a t épp olyan, mint az áthúzott részben (csak pötty nélkül)!
És Szelp nem írja, de a 100r oldalon:
dlib.gnm.de/item//N15/203/jpg/2000
A temporius csak "tpori9" (a t szára erősen hiányos) felette a korrektúra jellel, ami a nyomtatott sorok közt is látszik, hogy hova tartozik a megjegyzés. A (em) kihagyása nincs jelezve.
Több mint egy évszázaddal a felfedezésük után még mindig nem igazán tudjuk, mire valók a vércsoportok. Carl Zimmer utánajárt, hogy tényleg olyan fontosak-e? ..
Avatar 2020.03.08 03:28:24
@gojibogyo:
"– Vajon egy anya minden gyermeke azonos vércsoportú e?"
Nem feltétlenül. Pl egy 0-s anya és AB-s apa gyereke 50-50%-ban lesz A vagy B vércsoportú.

"Vagy az apák vércsoportja, ha cserélődnek, befolyásolja e ezt?"
Előfordulhat. Pl ha a 0-s anya lecseréli AB apát egy 0-s apára, akkor 0-s lesz a gyerek.

"– Vajon egy anya mindig RH+, vagy mindig RH– vércsoportú gyermeket szül-e; netán az apa vércsoportja befolyásolja ezt?
Egyáltalán, mitől függ az RH minősége?"
Ha a szülők mindegyike Rh-, akkor a gyerek Rh- lesz. Ha a szülők valamelyike Rh+, akkor a gyerek lehet Rh+ vagy Rh- is.
Tehát egy Rh- anyánál attól függ, hogy a gyerek Rh+ vagy Rh- lesz-e, hogy az apától Rh+ vagy Rh- gént örököl.

www.babanet.hu/gyermekvallalas/csaladtervezes/vercsoport-oroklodes-tablazatban/

"– Vajon egy farkas majom, egy farkatlan majom és az ember képes e közös utódot nemzeni?"
Nem. Az ember és a majmok (se a farokkal rendelkezők, se az anélküliek) nem képesek közös utódot nemzeni.
Egy igen rég, 104 évvel ezelőtt készült színes képsorozatot sikerült "elcsípni" a minap. Munkácsy Gyula, a Rákospalota Anno Képei oldalon hívta fel a figyelmet a fotókra, aztán kicsit utánakutatva a képek és elkészültük történetének, arra a megállapításra jutottam, hogy ezekről a fotókról igen…..
A témát mindig is nagy érdeklődés övezte és napjainkban számtalan honlap, blog, szaklap szeret foglalkozni az emberiség históriájának nagy hadseregeivel. Kérdés azonban: mi alapján lehet kiválasztani a legjelentősebbeket? Ha végigtekintünk az emberi krónika elmúlt 5 ezer évén (az írásbeliség…..
Avatar 2019.09.01 22:47:21
@Opi87: és hun vannak Attila hunjai :)
Magyarok számára a 907-es év volt az első, amikor honvédő háborút kellett folytatni. Idevágtattunk a nagy keleti sztyeppékről ebbe a keresztény tengerbe, és a kor akkori uralkodói kifejezett ellenséget láttak bennünk. ..
Egy megdöbbentő hírt olvastam az imént arról, hogy egy 12 éves kislány felakasztotta magát, mert a mennyben akart lenni az apjával. Az indoklás nem spekuláció, mert a lány búcsúlevelet írt, maga írta. Én nem értek ehhez, számomra is hihetetlen az, hogy egy 12 éves kislány az…..
Avatar 2013.10.29 09:17:07
@Hunor Levente:
"Sőt, a valójában már nem hívő felnőttek is sokszor azzal a vallástól kölcsönvett mesével vigasztalják a gyereket, hogy a szerettük: apa, anya, a nagyi, a kistestvér a mennyországba került. ... hiszen ők csak jót akarnak. Valójában rosszat tesznek, tudatlanságban tartják a gyereket. És most látjuk, hogy ez hova vezethet."

Ismered az "Invetion of lying" című filmet? Egyszer nézhető vígjáték, egy olyan világban, ahol mindig mindenki igazat mond. Abban is mókás, hogy hova vezet amikor a főszereplő kitalálja a mennyországot... Persze ő is csak jót akar. (Nem ez a hazugság feltalálásának pillanata.)
www.youtube.com/watch?v=wXYvwEeWrm8
Avatar 2019.04.14 17:10:44
@BCS911: És miből gondolod, hogy bárkinek is hiteles információja lenne a kiértékelés módjáról?
Én pl játszogattam a The Sims játékkal, aztán az összes teremtményem egyformán ment a merevlemezre, akárhogy viselkedett az MI-jük, de már azt se tudom megvannak-e még a mentések... Szóval abban a szimulációban lényegében mindenki elnyelt a feledés homálya.
A minap egy igen érdekes filmre bukkantam a Szekuláris Figyelőn. Az a blogpost elég rövid, szerintem megérdemel ez a film egy hosszabb ismertetőt is, mivel szerintem egy valamennyire egyedülálló értéket képvisel. A film két szálat kapcsol egybe, az egyik egy a 17. században…..
A pedofília jelensége mögött sok minden meghúzódik. Nyilván beszélhetünk arról, hogy milyen a katolikus egyház intézménye, hogy vannak papneveldék, egyházi iskolák, de ez csak a felszín, hiszen másfajta intézmények, másfajta neveldék és iskolák is vannak. És bár minden emberi intézménynek vannak…..
Amikor a hitvitában a hívők eljutnak odáig, hogy nem tudják igazolni isten létezését, akkor gyakran jönnek azzal az érvvel, hogy a hit hasznos, például erkölcsösebbé teszi az embereket, vagy boldogítja őket. Ezzel az érvvel csak az a baj, hogy először is a premisszája nem igaz: a hit a létező…..
Az alábbiakban szeretnénk válaszolni Nagy Gergely kálvinista apologéta ateizmussal foglalkozó blogposztjára."I. Nincs Isten Ez nem egy logikailag tartható álláspont, mivel ahhoz, hogy az ember ezt kijelenthesse minden egyes dolgot ismernie kell a világon, az univerzumban, matematikában,…..
Avatar 2019.01.18 09:55:05
@IGe.: Ezzel a definícióval csak az a baj, hogy senki nem ilyen értelemben beszél Istenről. A hívők nem azzal térítenek, hogy hisznek benne, hogy létezik egy mítoszlény/kényszerképzet... Pont az a lényege a hitüknek, hogy szerintük nem csupán mítoszlény/kényszerképzet az Isten.

Ha azt mondom, hogy Dzsini, Aladdin dzsinnje valójában nem létezik, akkor nem azt tagadom, hogy van ilyen meseszereplő, hanem azt hogy a mesevilágon kívül is létezik. És nem hiszem, hogy a világon az összes lámpát meg kéne dörgölnöm, hogy alapos okom legyen azt hinni, hogy tényleg nem létezik... Azt viszont nyilván nem tagadom közben, hogy a mesében van ilyen szereplő.
  Nem vagyok egyedül azzal a meggyőződéssel, hogy az Ószövetség szellemisége a legkevésbé sem példaértékű. Egy féltékeny, haragos, büntető isten képét festi meg, s egy olyan társadalomét, amely e féltékeny, haragos, büntető attitűdből építi fel saját világát. Az Ótestamentum történeteinek és…..