Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Álompolgár

0 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Paranormális képességek, akupunktúra, homeopátia, csontkovácsolás, evolúció-tagadás, világvége-jóslatok, magyarság eredete, rejtélyes dokumentumok, csodák és ereklyék, ezotéria és áltudomány a politikában és az oktatásban... Mindezeket a témákat járjuk körül kritikusan 23 előadás keretében.…..
Álompolgár 2010.09.02 11:16:04
Kételyeink vannak...   ... a tekintetben, hogy ... a homeopátiás Oscillococcinum szer - amely pézsmakacsa szíve és mája alkoholos oldatának hihetetlen hígítása - tényleg hatékonyabban javítja-e a gyerekek fütyülési képességeit, mint a természetes és magyar sárgarépa; a fütyülés…..
Álompolgár 2009.11.10 13:09:45
@pounderstibbons: Ne legyünk naivak! A "fütyülhet az influenzára" nem azt jelenti, hogy "száját csücsörítve és hallható éles hangot hallatva levegőt bocsájt ki száján egy betegség irányába", hanem azt, hogy megelőzi-gyógyítja az influenzát.

Mutass egy jogászon kívül egy olyan embert, aki nem így érti!
Álompolgár 2009.11.11 11:29:43
@neofin: Láttál már homeopátiás szert? A legtöbb Magyarországon kapható cukorgolyócskák formájában van csomagolva. Milyen víz klaszterekről lehet itt szó?

Az általad idézett paragrafusban egyébként az első mondat a kutatás eredménye, és az NEGATÍV. A következő mondat egy hipotézis, amely egy olyan hasonlaton alapul, amely inkább költőinek, filozófiainak minősíthető, semmint tudományosnak. Mert mi is következik abból a mondatból a víz memóriájával kapcsolatban? Semmi.
Álompolgár 2009.11.11 13:12:42
@neofin: Akkor te is félreértettél. Én igenis elolvastam az oldalt, mer olvastam még egy csomó hasonlót. De még mindig azt mondom, hogy ennek semmi köze valamiféle memóriához. Persze, clusterek vannak. Ezek össze-vissza alakulnak. Milyen értelemben "memória" ez?

Vegyen a kísérletező egy edény tiszta folyékony vizet. Csináljon vele amit akar. Ezután tegye félre az oldatot megadott ideig és utána próbálja kiolvasni belőle a bevitt információt. Persze triviálisan egyszerű példákat ki lehetne találni, ami működik, de olyat, aminek bármi köze is lehetne a víznek, mint valamiféle memóriahordozónak, azt nem hiszem.
Jó napot kívánok! Én volnék az Intelligens Tervező. Igen, igazuk van, kedves bennem hívők, létezem. Én kreáltam az Önök világát. Mondhatnám, fogadják elismerésemet és gratulációimat, de nem mondom. Miért? Mert igencsak sértve érzem magam az Önök részéről. Úgy vélem, mint teremtőjük, ennélfogva…..
Egy olvasónk hívta fel figyelmünket arra a híresztelésre, hogy Boszniában, bizonyos, piramisnak látszó képződményekben magyar rovásírást találtak. Ennek kapcsán leltünk rá Brian Dunning írására, amely a Skeptoid.com oldalon jelent meg, s amelyet alább – a szerző engedélyével – Pálfi…..
Álompolgár 2009.08.13 11:17:13
@Tor Salqvist: "A szélsőliberális, mindent elvető szkeptikusok uralma esetén még manapság is a lapos Földben hinnénk, mert minden mást "tudománytalannak" és "mesének" neveznének."

Izé... nem értem. A lapos Föld elméletet a mindenféle ezotériában hívőkkel ellentétben a tudomány cáfolta meg. Az a tudomány, amelynek egyik módszertani eleme a szkepticizmus és a bizonyítékok igénylése.

A boszniai piramis esetében is úgy tűnik, hogy épp a tudomány álláspontja az, hogy az NEM piramis.
A Nagy Fermat-sejtés, A Nagy Bumm és a Kódkönyv – a rejtjelezés és rejtjelfejtés története című, magyarul is megjelent könyvek szerzője, tudományos újságíró darázsfészekbe nyúlt, amikor a világ első alternatívmedicina-professzorával karöltve könyvet írt a nem-konvencionális gyógymódokról...
Álompolgár 2009.07.30 09:25:47
Azért nálunk is vannak érdekes kijelentések:

drinfo.hu/eletmod/alternativ-egeszsegunkre/kiropraktika

"A módszer alkalmazható isiász, porckorong-előcsúszás, rándulások, húzódások, térdpanaszok, emésztési zavarok, menstruációs problémák és asztma esetében is."

A cikkben is említett Budapest Kiropraktika Központ oldalán:

"A kiropraktika fő elve: Minden anyagban létezik egy univerzális intelligencia, ez adja az anyag összes tulajdonságát és működését, ezáltal biztosítja a létezését."

Ez nem az életerőelmélet, amelyet már kicsit meghaladtunk?
Álompolgár 2009.08.01 11:03:38
@scientia: "nem minden intelligens amire a gyártó azt írja hogy intelligens."

Például intelligens molekulák - lásd mosópor
„A nagy igazságok eleinte mindig szentségtörésnek tűnnek” – ezzel a G. B. Shaw-idézettel jelentetett meg majd' három évvel ezelőtt a The Economist című brit gazdasági lapban egyoldalas hirdetést a Steorn nevű ír cég. A szent tehén a fizika energiamegmaradási törvénye lenne, a nagy…..
Álompolgár 2009.07.27 08:53:26
@Szilágyi András: Nana, az alábbi oldalon olvasható, hogy Mylow szándékosan tett a későbbi videóiba elemeket, amelyeket le lehet leplezni. Azért tette, mert megfenyegették, hogy ha nem teszi, akkor baja lesz neki is, meg a családjának is. Tehát Mylow először kiszivárogtatta a motor létezését, és ezt később már csak úgy lehetett eltussolni, hogy hoaxnak állítják be. Pedig ugyebár nem is az.

Egy összeesküvéselmélet ugyebár nem cáfolható meg :)

pesn.com/2009/05/28/9501545_Jose-E-Concepcion_aka-Mylow_magnet-motor_Hoax/

A megkérdezettek negyede gondolja, hogy Mylowot megfenyegették a MIB-ek:

www.99polls.com/poll_66061
Álompolgár 2009.07.27 09:28:35
@Hraskó Gábor: Érdekel, hogy korrigálnak-e, vagy fenntartják állításukat, hogy Mylow motorja működőképes.
A múlt hét a Homeopátia Nemzetközi Figyelemfelkeltő Heteként lett meghirdetve: World Homeopathy Awareness Week. Nem sok aktivitást tapasztaltam a magyar homeopaták részéről, ezért úgy gondoltam, hogy legalább én hozzájárulok az eseményhez, és felhívom a figyelmet e praktika néhány kétes pontjára...
Álompolgár 2009.06.25 17:58:12
@Walter Melone: Ez hibás érvelés, mivel nem az 1. és 2. közt kell választani.

Egyrészt pontosan az 1. bizonyítását várjuk el. Én nem láttam azokat a teszteket, amelyek a homeopátia hatásossáhát igazolták volna allergiás esetekben.

Másrészt azért durva csúsztatás a 2. pontod, bár szélsőséges esetben nyilván ilyesmi is előfordul, mint amit említesz.

Szóval NEM az általad felsorolt két lehetőség közt kell választani.

De azért biztos, ami biztos: légy szíves add meg, hogy hol olvashatunk az allergiák homeopátiás kezelésének hatékonyságáról!

Én ezt a nem pozitív eredményű összefoglalást ismerem:

www.cochrane.org/reviews/en/ab000353.html

Az elemzés egyébként hihetetlenü - mondhatnám túlságosan - politikailag korrekt:

"There is not enough evidence to reliably assess the possible role of homeopathy in asthma."

Az összefoglaló 6 klinikai teszt elemzésén alapul. Mindegyik duplavak, placebokontrollált volt, és általában (ha nem mindet) homeopaták végezték.
A GVH kis csapattal, de elkötelezetten küzd a kóklerség, megtévesztés, a fogyasztók félrevezetése ellen. Sok olyan döntést hoztak, amelyek kapcsolatosak azokkal a témákkal, amelyekkel mi is szoktunk foglalkozni. Ezeket gyűjtöttük most össze mindenféle kommentár nélkül. Érdekes olvasmányok!..
A nem-konvencionális gyógyászati tevékenységet (köznyelvben természetgyógyászat, alternatív gyógyászat, komplementer medicina stb.) 1997 óta rendeletek szabályozzák1,2. A már több mint tíz éves minisztériumi rendelet felülvizsgálata folyamatban van, és rövid időn belül várható egy felfrissített…..
Robert Park, a Marylandi Egyetem Fizika Tanszékének korábbi vezetője, a Voodoo Science – út a hülyeségtől a csalásig című könyv szerzője írta le, hogy egyszer kérdőre vonta az egyik amerikai TV csatorna „hírműsorának” főszerkesztőjét, hogy hogyan tudtak ennyire félrevezetően…..
Lehet, hogy a Legyen ön is milliomos műsorvezetője nem volt felhőtlenül boldog, hogy az elmúlt években másodszorra húzták csőbe a Kész átverés show szervezői, de mostani kanosszája valódi tanúságtétel volt szkeptikus világképének helyessége mellett. A kvízműsorban szereplési esélyt kapó hölgy…..
Elfogták Radovan Karadzsicsot, a legkeresettebb háborús bűnöst. Hogy ki adta fel, és honnan a ki- és hollétére utaló infó, még nem tudni. De mindez a szkeptikusok számára újabb bizonyíték arra, hogy ha valaki az embereket orruknál fogva akarja vezetni, jó megoldásnak látszik, ha természetgyógyász…..
Szkeptikus blog Euphrasia C5 2007.04.21 20:07:00
Két valaha-kandúr macskánk Hraskó Pajkos és Hraskó Buborék elég sok egészségügyi problémával lepett már meg minket, így most sem estünk nagyon kétségbe, amikor a fiatalabbikon észrevettük, hogy a szemzugában megduzzadt a kötőhártyája. A kedves állatorvosnő, aki már többször segített rajtuk, most is…..
Ma 74 éve, 1934. július 4-én nyújtotta be Szilárd Leó szabadalmi kérelmét a neutronokkal működő láncreakcióra. Meg volt róla győződve, hogy ez a folyamat atombomba gyártását is lehetővé teszi, amely végveszélybe sodorhatja az emberiséget. A szabadalmat ezért a titkosítás érdekében a Brit…..
1,000,000 forintot fizetek annak, aki a tudományos igényességgel létrehozott, Általános Isten definíciója levezetésemet cáfolni tudja, logikus és racionális érvekkel, hogy az alapjaiban hibás. (Ez egy előzetes kiírási próbaverzió. A véglegesítés, pontosítás az istenteszt.blog.hu helyen zajlik)…..
Az alábbi levelet neves természetgyógyászunk honlapjának fórumán találtam: Tisztelt Béky László Úr! Tanácsát szeretném kérni. Remélem Ön tud nekem segíteni. A problémám a következő: már gyerekkorom óta székrekedéssel küszködöm. Az idő haladtával egyre rosszabb lett (most 28 éves vagyok) és most már…..
Álompolgár 2007.09.25 14:14:28
Speciel a kiropraktika az tisztára áltudomány. Szerencsére (?) vannak orvosok, akik nem tudom miért ilyen névvel végeznek mindenféle gerinc manipulációs kezeléseket, amelyek hasznosak lehetnek.

Maga a kiropraktika - ha elolvasod az "elméleti" hátterét és a kezelési módokat, az tisztára középkori vajákosság.

Angolul itt lehet olvasni róla:
www.skeptics.org.uk/article.php?dir=articles&article=chiropractic.php

Pont ez a baj ezekkel a dolgokkal, hogy ha még volna is benne valami hasznos, azt se lehet kibányászni rendesen, mert jól össze van mosva mindenféle áltudományos halandzsával és veszélyes (!) praktikával. A legtöbb országban ezt nem orvosok végzik és mivel nem értenek az anatómiához, ezért súlyos problémákat okozhatnak.
Szkeptikus blog MLM (a tétet...) 2007.08.03 12:34:00
Ha gyorsan, könnyen, de lehetőleg minimális befektetéssel szeretnél pénzt keresni, akkor a multilevel marketing szövevényes hálózatában a helyed! Nem kell tökéletesnek lenned, mindegy, hogy jól vagy rosszul csinálod, mert bukni nem lehet rajta. Az ajánlatom tökéletesen kockázatmentes. Te döntöd el,…..
Álompolgár 2007.08.03 17:46:43
Itt van az antioxidánsokról egy lehangoló összefoglaló:

www.quackwatch.org/03HealthPromotion/antioxidants.html

Az összefoglalás szerint ha megfelelően táplálkozunk (gyümölcsök és zöldségek), akkor az csökkentheti bizonyos szív- és keringési rendszeri, valamint néhány rákbetegség valószínűségét. Az antioxidánsokat és egyéb növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítők esetében azonban kétséges, hogy az előnyeik vajon felülmúlják-e a hátrányaikat. Jelenleg inkább a felé billen a mérleg, hogy NEM. Ezért aztán az amerikai FDA nem is engedélyezi, hogy az ilyen anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket azzal hirdessék, hogy betegségek gyógyítására alkalmas.

A magyar szabályozás is ehhez hasonló. Más kérdés, hogy betartják-e?
Szkeptikus blog O-vitamin 2007.09.03 01:00:00
A csodaszerként hirdetett vizek körülbelül annyi oldott oxigént tartalmaznak, mint amennyi egy zacskónyi levegőben vanOlyan nyilvánvalónak tűnik az ügy! „Az oxigén és a víz az élet alapjai, a KQN víz pedig ezt a kettőt ötvözi”. „A szervezetünkben különböző okokból adódóan…..
Az elmúlt hetekben komoly sajtókampánynak lehettünk tanúi, melynek tárgya egy állítólag szenzációs magyar találmány, az őssejtek termelődését fokozó készítmény. Újságcikkek, rádió- és tévéinterjúk sora foglalkozott az új csodaszerrel, mely olyan súlyos betegségek gyógyításában játszhat szerepet,…..
Szilágyi András gondos és kételkedő összeállítást közölt a napokban a Szkeptikus blogon Rákot okozhat az új magyar őssejtkapszula címmel. A - főleg terjesztőktől származó - hozzászólások során ismét előkerült a szokásos "természetes kontra mesterséges" érv...