Regisztráció Blogot indítok
Adatok
langelaszlo

56 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az előző részben átvettük az 1857 előtti konkrét viza fogások említéseit. Ne feledjük, hogy már a 17-18. században fokozatosan lecsökkent a hazánkban halászott vizák száma, és nem igaz az, hogy kizárólag a romániai Vaskapu erőműrendszer 1970-es években történt felépítése óta nem járnak a vizák…..
A hal húsa finom és egészséges étel! De van vele néhány probléma, amelyet megfelelő előkészítési technikával megoldhatunk.   Miért nem szeret sok ember halat fogyasztani? A halak fogyasztásának fő akadálya, hogy a hal húsa egy csontvázon van elosztva vékony hús-rétegekben, ráadásul sok halban…..
Heti hír:  https://index.hu/techtud/2020/07/17/haki_szent_istvan_egyetem_debreceni_egyetem_nemzeti_biodiverzitas-_es_genmegorzesi_kozpont_lapatorru_tok_vagotok/ Ajánlom a cikket mindenkinek! :)..
Poroszlón, a Tisza-tavi óriásakvárium üveg alagútjában voltam, néztem a sejtelmes sötétséget, közben kisebb halak úszkáltak mindenfelé az orrom előtt. Próbáltam tekintetemet befúrni a sziklák közé, várva a Nagy Halat. Egyszer csak egy gigantikus élőlény bukkant ki a sötétből, egy igazi…..
Senkit ne ijesszen meg a Tisza-tavi Ökocentrum elnevezése, amit azonnal tisztázni fogunk. Az "Ökocentrum" szó első hallásra ősz szakállas egyetemi biológusok munkahelyének tűnhet, de szerencsére távolról sem az. Az „ökológia” jelentése: az élőlények és környezetük viszonyával foglalkozó tudomány. A…..
Újra és újra előkerülő kérdés a Szcientológia vallásként való meghatározása, ezért már korábban is foglalkoztunk ezen a blogon azzal, hogy vallástudományi szempontból ez a kérdés hogyan közelíthető meg. Ebben a cikkben egy újabb nézőpontot kívánunk adni ennek eldöntéséhez. Elöljáróban fontos…..
langelaszlo 2019.10.28 09:58:40
@zsuzsimc3:
Kedves @Zsuzsimc3! Ezeken a weboldalakon minden kérdésére választ talál:
www.szcientologia.org.hu/
Főleg itt: www.szcientologia.org.hu/faq/
De röviden:
Szcientológia, mint vallás: A Szcientológia szó – amelyet L. Ron Hubbard alkotott – a latin scio (jelentése: „a szó legteljesebb értelmében vett tudás”) és a görög logosz (jelentése: „tan; valaminek a tanulmányozása”) szavakból származik. Azt jelenti, hogy „tudjuk, hogyan tudjunk”. A Szcientológia továbbá úgy határozható meg, mint „a szellem tanulmányozása és kezelése önmagával, univerzumokkal és más életformákkal való viszonyában”.
Dianetika:

L. Ron Hubbard felfedezte a rémálmok, megmagyarázhatatlan félelmek, zaklatottságok, bizonytalanságok és pszichoszomatikus betegségek egyetlen közös forrását: a reaktív elmét. A Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című könyvében részletesen leírta a reaktív elmét, és ismertetett egy egyszerű, praktikus, könnyen megtanulható technológiát, mellyel úrrá lehetünk rajta, és elérhetjük a Clear állapotot. Ez a technológia a Dianetika.

A Dianetika a görög dia = „át, keresztül” és nousz = „elme vagy lélek” szavakból származik. A Dianetikát továbbá úgy határozzuk meg: „amit a lélek tesz a testtel”. Amikor az elme kedvezőtlen hatást fejt ki a testre, azt pszichoszomatikus állapotnak nevezzük. A pszicho- az „elmére vagy a lélekre” utal, a szomatikus pedig a „testre” utal. Így a pszichoszomatikus betegségek olyan testi betegségek, amelyeket a lélek okoz.
Auditálás: www.szcientologia.org.hu/faq/scientology-and-dianetics-auditing/what-is-auditing.html
Mostanában több helyen megosztottak egy óriás viza fotót, mondván, hogy ezt az óriáshalat a Dunában fogták, ezért elkezdtem nyomozni utána, hogy mi az igazság. Megtaláltam az eredeti képet, amely alatt van egy kép-aláírás is, íme: Alatta van egy orosz szöveg, amely a következőt…..
A 168ora.hu portál valótlanságot közölt rólunk, ezért helyreigazítást kellett leközölniük: https://168ora.hu/itthon/helyreigazitas-szcientologia-egyhaz-2019-08-29-173321 https://168ora.hu/itthon/szentendre-szcientologusia-egyhaz-dvd-iskola-gyerek-170571 A tanulság az, hogy minket is meg kell…..
Az új váci püspök, Marton Zsolt felszentelési ünnepségén Erdő Péter bíboros, prímás beszédéből idézek: Mindenki egyetért abban, hogy napjainkban a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység. De ahol nyílt és erőszakos üldözés nem folyik is, gyűlöletkeltésre, félretájékoztatásra, ellenséges…..
Mindenkinek ajánlom ezt a kiváló videót, amelyben Dr. Lenkei Gábor elmagyarázza, hogy miként végződött a C-vitaminnal kapcsolatos hamis közlések helyreigazítási kérelmei.     Dr. Lenkei Gábor az igazságot kutatta, megtalálta és másoknak is elmondja azt. Talán ennyi a titka. Minden akadály…..
Egy kiváló, sokszor eszünkbe jutó mondatot ajánlanánk mindenki figyelmébe, Máté-Tóth András, szegedi vallástudós, tanszékvezető egyetemi tanár tollából: Máté-Tóth András: Alternatív vallás – Szcientológia Magyarországon (2011. L` Harmattan kiadó), Módszereink c. fejezet, 12. oldal. 3.…..
Tévhit: Néha azt állítják a szcientológusok által vezetett társadalmi szervezetekre, hogy azok "fedőszervezetek". Nézzük meg, miről is beszélünk, mi a pontos jelentése annak a szónak, hogy "fedőszervezet"? A Magyar Értelmező Szótárban van erre egy meghatározást, a fedőszerv szónál. ..
Feltűnt egy érdekes sztori ebben a cikkben: https://index.hu/belfold/2019/07/30/jott_meszaros_es_rogton_fideszes_genyok_lettunk/ Miért érzek egy hasonlóságot? Nagyon sokszor írnak rólunk a sajtóban úgy, hogy nem kérdezik meg a mi véleményünket. Sajnos az a különleges eset, amikor elkérik és…..
Ezt a videót most leltem meg, mindenkinek ajánlom, akiket komolyabban érdekel az újságírói munka:  https://bsstudio.hu/video/budapesti-szkeptikus-konferencia-2015-5-kerekasztal-beszelgetes A beszélgetés résztvevői: Dr. Hamp Gábor, tanszékvezető, egyetemi docens Láng Benedek, történész,…..
Ma reggel söpört végig a sajtón ez a hír: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190814-meg-nyomoznak-a-szcientologia-egyhaz-ugyeben https://24.hu/belfold/2019/08/14/szcientologia-nyomozas/ Ennek a hírnek bizony nulla hírértéke van. Az a hír, hogy nincs hír... Szokás szerint minket senki nem…..
Horváth Zsuzsa egy magyar vallásszociológus volt az 1980-as és 90-es években, egyike a legjobbaknak. A kisegyházak lelkes kutatója, és nem utolsósorban a védelmezője mindent megtett, hogy javítson a vallási közösségek sorsán. Felszólalt az érdekükben, segített nekik, felvette a harcot a…..
Érdemes elolvasni a teljes cikket: https://haon.hu/komadi-hirei/oriasi-halak-uszkalnak-az-egykori-kenderaztatokban-3459939/ Mindenképpen meg kellene látogatni őket! :) Találtam erről a cégről még két korábbi cikket…..
Létezik egy idősebb testvérünk, mondhatnánk társblogunk: https://szcientologia-tevhitek.blog.hu/ Ez a blog válaszol a leggyakoribb tévhitekre és hamis elképzelésekre velünk, a szcientológiával vagy a Szcientológia Egyházzal kapcsolatban, megadva a megfelelő forrásanyagokat, hogy minden…..
Mindenkit kérünk, látogasson el a nemrég elindult társ-blogunkra: https://szcientologia-media.blog.hu/   A blog a magyar szcientológia és a média közötti kapcsolatról szól, érdekes esetek átnézése, valamint elhallgatott közlemények és reakciók. Be kívánjuk mutatni az "üres címkézés"-t, ahol a…..
Egy szomorú példa arra, hogy egy forró témánál mit jelent a kattintásvadász cím, amely keményen egy negatív tényt állít - és kész. Aztán a cikkből kiderül, hogy ez csak az egyik fél véleménye, a másik ezt cáfolja. De egy címlapon szereplő sornak sokkal nagyobb az…..
Egy remek példa a szükségtelen negatív vallási címkézésre: https://24.hu/kulfold/2019/07/30/frankfurt-tettes-vonat-pszhichiatria/ Frankfurti gázolás: orthodox keresztény a tettes   Mi köze a bűncselekménnyel gyanúsított ember vallásának a hírhez? Pontosan semmi! A cikk címe alkalmas arra,…..
Egy igazán örvendetes hírt szeretnénk megosztani. A nagyon ritka, szinte eltűnt simatok egy példányát fogták ki Ercsinél. A Magyar Haltani Társasághoz érkezett a bejelentés, mert nem tudták meghatározni a hal fajtáját, és a Társaság a honlapján megjelentette a szakértő válaszukat. Tisztelt Haltani…..
Viza-hírek viszonylag ritkák manapság Magyarországon, és sajnos már tok-félék természetes vizeken történő fogása sem mindennapos. De vannak még óriási kecsegék a Dunán, íme a mai hír: https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/meretes-kecsege-akadt-horogra-ordasnal-2056467/  Közel harmincéves…..
Végigsöpört a sztori néhány sajtóterméken (168 óra, Népszava, 24.hu). A tipikus példája annak, hogyan lehet valami kis negatív olvasói véleményt jól, alaposan felfújni egy nagy lufivá. Jómagam szentendrei vagyok, ezért is érzek mély szomorúságot a dologgal kapcsolatban. Mi is történt valójában? A…..
Mivel ennek a cikknek a mai napig van lecsengése, ezért kezdjük ezzel a témával. Nem egy óriási ügy, de jó kezdő példa. Ez volt a cikk, Csikász Brigitta tollából, amelyben megjelent a következő állítás: "Ennek a cégnek a vezetője Beck Zsolt, aki a magyar szcientológiai egyház felsővezetőihez…..