Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TLR4

62 bejegyzést írt és 111 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több tízezer felsőoktatási diák kezd új tanévet Debrecenben, miközben csupán pár száz kiadó lakás várja őket. Érdemes lehet most egy olcsóbb kislakást venni, majd ősztől kiadni. Megnéztük a legolcsóbb kínálatot...
Pár nappal ezelőtt nagy port kavart a hír, hogy meghalt Berlinben egy német gyermek kanyaróban. Tavaly október óta Berlinben mintegy 600 megbetegedést regisztráltak. A XXI. században elég nonszensznek hangzik mindez, hiszen a betegség megelőzhető. A megbetegedés oka természetesen az…..
A lisztérzékenység, azaz orvosi nevén coeliakia, vagy gluténszenzitív enteropathia a lakosság mintegy 1%-át érinti. Mégpedig úgy alakul ki, hogy genetikai adottság esetén a búzában található glutén egyik fehérjéje a gliadin keresztreagál a szöveti transzglutaminázzal. …..
TLR4 2015.02.19 06:03:49
A köszvény régóta ismert anyagcserezavaron alapuló betegség, mely érinti az ízületeket, az ízületek körüli szöveteket, de érintheti a vesét is. Nagyon régóta ismert kórkép, régen a "főurak betegségének" tartották, a túlzott húsfogyasztás és dőzsölő életmód miatt.…..
Tegnapi bejegyzésben a mélyvénás trombózis okairól, tüneteiről volt szó, ennek apropóján ígéretet tettem arra, hogy szót ejtek a kezelésről is részletesebben. Miért is van szükség véralvadásgátlásra? Az egyik, hogy megakadályozzuk a tüdőembolia kialakulását. Ha egyszer…..
Az első kérdés a címmel kapcsolatban az lehetne, hogy miért is tettem fel ezt a kérdést? Olyan fontos lenne ez a betegség? A válasz az, hogy igen. Sajnos, nem ritka betegségről van szó, és a szövődménye a tüdőembolia annál veszedelmesebb kórkép. Maga a betegség akkor alakul ki,…..
Science Light A visszatérés 2015.02.03 17:30:54
2007-2008 között -még orvostanhallgatóként- sok bejegyzéssel jelentkeztem az orvos-és élettudomány területéről, nem sikertelenül.  Úgy gondoltam, itt az ideje újraindítani, új tartalmakkal, új bejegyzésekkel színesíteni a blogot. Sajnos, egyre több a nem hiteles weboldal, és…..
Engedéllyel nem rendelkező kínai illetékességű élelmiszerfeldolgozó üzemre csaptak le a hatóságok tegnap a a XV. kerületben. Az üzem a józsefvárosi kínai piac büféibe szállított...Az engedély nélkül működő üzemben mintegy 2 tonna élelmiszert és élelmiszer alapanyagot…..
Sárdobáló Fiatal orvosok 2010.03.04 07:00:00
Ez a vendégpost egy hatodéves, szigorló medikus írása. Írásom célja, hogy röviden betekintést nyújtson az orvostanhallgatók és a rezidensek-szakorvosjelöltek jelenlegi helyzetébe. Ezen keresztül szeretném a kívülállóknak megmutatni, miért volt tüntetésünk, miért lesz még…..
TLR4 2010.03.05 08:45:59
Felháborító ez a hozzáállás, hogy fizessék vissza stb. Az orvosok többsége végelkeseredésében hagyja itt az országot, nem akarnának kimenni. De mégis ki kell, ha nincsen más út(nincs hely, munka, fizetés). Mikor valaki 18 éves korában jelentkezik orvosi egyetemre, még nem tudja, hogy mi vár rá, sem az egyetemen, sem utána (megjegyzem ezt még harmadéven sem tudják, negyedéven már talán sejtik). A tudomány szeretete az, ami az elején az orvosokat a pályára viszi. De azért ez nem jelent ingyen munkaerőt. Az orvosokat az állam azért képzi ki, hogy legyen megfelelő mennyiségű orvos, aki el tudja látni a magyar lakosságot. Akik őrködnek a magyarok egészsége felett. DE ha nincs annyi rezidens hely, amint ahány embert felvettek az orvosi egyetemre, akkor miért nem vesznek fel kevesebbet? És valóban, aki elmegy PhD-zni, hogy magasabb szinten művelje azt a tudományt, amin később a gyakorlata alapszik, vajon miért kell, hogy fizessen? Vagy ha valaki gyermeket szeretne szülni (fogy az ország lakossága, ez is az ország érdeke lenne). Ezt elősegíteni kell, nem megakadályozni. Hiszen mindez az ország érdekében történik. Ha pedig azt megakadályozzák, akkor miért ne lehetne kimenni? És igenis, ez a rendelkezés tényleg nemzetellenes cselekedet. Az ország alapvető érdeke egy nagyon erős értelmiségi réteg (benne orvos, tanár, mérnök, bölcsész) és ma éppen ezzel ellentétes folyamat zajlik. Azokat a rétegeket bántják a legjobban (anyagilag, erkölcsileg), akiken a jövő Magyarországa alapszik, az értelmiségen. Magyarország a jelenlegi helyzetéből- csakis ez a réteg az egyetlen, amelynek irányításával- elmozdulhat egy szebb jövő felé. Kizárólag magasan kvalifikált emberek képesek erre, és ebben hatalmas szerepe van az egészségügynek, oktatásnak. Nézzük meg, hogy menyire becsülik meg itthon a frissen végzett orvosokat, tanárokat? Nézzük meg, hogy mennyire züllesztik le a felsőoktatást Magyarországon tudatosan? Már lassan mindenki bejuthat egyetemre (ahelyett, hogy elmenne pl. villanyszerelőnek, asztalosnak, mert abból is meg lehet élni). Sokkal többre menne ezaz ország, ha egy értelmiségi elitet képzenénk, és mindenki a képességeinek megfelelően kerülne be a felsőoktatásba. És aki bekerült a felsőoktatásba és el is végezte azt, becsüljék meg igenis! Keressen már többet egy frissen végzett orvos,tanár mint egy buszsofőr, aki egész fiatalkorában kevesebbet tett le az asztalra, mint aki végigtanulta azt! Nem a buszsofőröket, szakmunkásokat akarom bántani, keressenek ők is annyit, amiből meg tudnak élni...de a tudást fizessék meg!
Tehát csak a legjobbak lehetnének tanárok stb., utána pedig tiszteljék őket, mert megérdemlik. Úgy mint régen, kb. 20 évvel ezelőtt. A társadalomból kiveszett ez a tisztelet, és nem az értelmiség minősége miatt, hanem ezt a média és a politika generálta; hiszen a Mónika-show délután megy a TV-ben, a szülők nem foglalkoznak a gyermekeikkel, és sikerült elhitetni egyes drága politikusoknak azt az emberekkel, hogy az oktatás, egészségügy nem több, mint szolgáltatás stb (ez pedig egy hatalmas baromság, sokkal több annál). Néhányan már ezt a problémát felismerték, de mivel a médiában csakis a botrányos dolgokat mondják be, mit is várhatnánk?!Az emberek azt hiszik el, amit hallanak a híradóban, olvasnak bizonyos szennylapokban. De gondolkodni azt már nem tudnak. Sikerült ezt elérni 20 év alatt. Gratula.
Egy leendő orvos
TLR4 2010.03.05 21:55:55
@maxt:"Nem attól lesz valaki értelmiség, hogy végigrinyálja a felsőoktatást, majd veri a s*ggét a földhöz."

Csak tudd, hogy nem rinyálok, sosem tettem ezt, pl. köztársasági ösztöndíjas vagyok stb., de attól még lehet elkeserítő véleményem a magyar társadalomról, az orvosi fizetésekről, és a megbecsültségről, és igenis, ki kell állnom azokért az emberekért, akiket ez a rendszer sújt.

Amúgy meg nem ingyenes a felsőoktatás, ez hatalmas tévedés, mert pl. a tankönyv kb. 50-100 ezer forint volt évente, és ehhez jön hozzá a többi költség.

Azt meg, hogy mitől lesz valaki értelmiségi, azzal kapcsolatban eléggé képben vagyok, nincs szükségem magyarázatra.

Amúgy meg a képzés költsége filléres azokhoz a milliárdokhoz képest, amit a MÁV-nál, BKV-nél, útépítéseknél stb. lenyúltak az elmúlt években. És amennyi adót elcsalnak Magyarországon azok a kedves vállalkozók, ügyvédek stb.... Félreértés ne essék a hálapénz ehhez képest szintén filléres kategória. De érdekes, ezeken nem háborodik fel senki, ezt a dolgot teljes megnyugvás övezi.

"Sok saját gyereket csinálni? (ha már orvos inkább intézze úgy, hogy másokat megment)"

Erre nem válaszolok, mert ez olyan szinten elképesztő, mintha mi nem lennénk emberek?!
Amúgy tudásvágyból mentem az egyetemre, és azért, hogy a tudásomat az emberek segítésére fordítsam. De altruista és hülye nem vagyok.
 Az MTA elnöke szerint a Hallgatói Önkormányzatok vezetői lusták, és rossz tanulók. Ennek hatására a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának vezetői már el is küldték tanulmányi eredményeiket igazoló papírokat Pálinkás Józsefnek. Az Aktív Szemeszter legújabb…..
TLR4 2009.10.01 18:15:48
@Transylvanianmixedgrill: azért mert a hallgatóknak ugyanúgy joga van az érdekképviseletre, mint neked. Nemcsak azért mert az oktatási törvény kötelezően előírja, és más nemzetközi szabályozások is, hanem mert a hallgatóknak kell, hogy legyen beleszólásuk az intézményük működésébe, hiszen az oktatás hatékonyságát pl. az ő javaslataikkal is lehet, sőt kell javítani. Ha oktatsz valakit, azt sok féleképpen lehet tenni, tapasztalatból tudom, mert én is azt teszem (demonstrátorként gyakorlatokat vezetek), és nagyon fontos a hallgatói feedback. Amúgy HÖK-ös vagyok (nem vezető), köztársasági ösztöndíjas és amúgy tudom, hogy sokat dolgoznak a mi karunkon a HÖK-ös vezetők, és tényleg nem kell általánosítani tanulmányi átlag alapján sem, mert nagyon sok tehetséges ember vehet részt hallgatói közéleti tevékenységben.
Mai írásunkat Slip bocsátotta rendelkezésünkre, gyaníthatóan rendszeresen forog az említett körökben.Tehát:Miről ismerszik meg a modoroskodó medika/medikus?Ugyan első féléves, de már mindent jobban diagnosztizál a 20 éve praktizáló orvosnál.Ugyanezen orvos orra alá dörgöli…..
TLR4 2009.06.15 07:40:20
@dr. Wilbur Swain: "kimaradt, hogy mind (nincs kivétel) amfetaminon és/vagy füves cigin él 6 évig."
Ez abszolút nem igaz, legalábbis Debrecenben nem :) Pesten lehet. És az első 3 évben rohadt sokat kell tanulni, na jó, végig a hat év alatt, de egy idő után már természetesnek tűnik az egész, meg nem szivatják a fejedet annyira, így lazának tűnik...
Nagyot szólt szombaton a „Szabadság Kör” nyilatkozata. Miszerint Gyurcsány Ferenc nem köszönhet le úgy, hogy „maga ellen bizalmatlansági indítványt” ad be. Csakhogy Gyurcsány arról beszélt, hogy „alakítsunk” új kormányt és nem arról, hogy…..
 Egy középiskolás diák számára talán a legnagyobb szakmai siker, ha bejut az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjébe, netán ott is valamilyen tekintélyt parancsoló helyezést ér el. Az új, kétszintű érettségi rendszer is díjazza ezt a teljesítményt.…..
TLR4 2009.01.22 19:08:34
@Chalabre: persze, ez kiváló teljesítmény, nagyon értékelendő, és nagyon el is ismerem, de nem így kell felzárkóztatni egy hátrányos helyzetű diákot, hogy ajándékba adunk 50 pontot. Erre sokkal jobb módszerek léteznek, és ráadásul hasznosabbak is lehetnek számukra.

Csak azt feledte volna, azt a mozdonyvezetőt. Aki már mindkét veséjét eladta, és most télen egy tehervagon tövében, meztelenül, sebes kézzel csócsált egy fagyott marharépát, és amit kidobott mákszemnyi gyomra, menten nyalta is vissza, akár egy kóborkutya. Meg a kizsákmányolt…..
TLR4 2008.12.23 16:44:36
Debrecen-díj a molekuláris medicináért 2008. december 4-én 11 órakor átadták a Debrecen-díj a molekuláris medicináért elismerést Bruce M. Spiegelman amerikai sejtbiológus professzornak a Debreceni Egyetem főépületének aulájában. A díjat minden évben egy olyan kiemelkedő…..
2008. december 4-én fogja átadni a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centruma a Debrecen-díj a Molekuláris Medicináért díjat. Ezt a díjat minden évben egy olyan kutató kapja, aki valami áttörőt fedezett fel, vagy alkalmazott a molekuláris orvostudomány terén, és a…..
Ezt a mai bejegyzést egy ösztöndíj programnak ajánlom! Cross Talk is a training network project sponsored by the European Commission under the 7th Framework “People” Program. It gathers academic and private partners from 9 different countries into an early-stage training…..
Ez egy olyan téma, amit már mindenki kívülről tud, azonban ez mégsem látszik a statisztikákon. A cigis dobozok oldalán fekete nagy felirat figyelmeztet e káros szenvedély veszélyeire.Először is vegyük sorra:Nikotin: ezaz anyag okozza a függőséget. Erős méreg, de a nikotin…..
Miklós mai kis története saját bevallása szerint akár vicces is lehetne, ha nem ő lett volna a szenvedő alany. Kíváncsi vagyok ti vajon tudtok-e majd nevetni ha elolvastátok, vagy képzeletben inkább együttérzően megveregetitek levélírónk vállát. Ha nem velem történik és nem…..
Az MTV Az Este c. műsorának július 10-i adásában sajátos párbeszédet láthattunk a betiltott étrend-kiegészítőket forgalmazó orvos, Lenkei Gábor, valamint Falus Ferenc országos tisztifőorvos között. Ebben Lenkei Gábor tett néhány olyan állítást, amelynek valóságtartalmát könnyen ellenőrizhetjük. De…..
TLR4 2008.08.11 09:53:28
Csak egy idézet a táplálékkiegészítőkről: "az Egyesült Államok kormánya 1994-ben kiadta a "Dietary Supplement Health Education Act (DSHEA)" törvényt. Ebben a táplálék-kiegészítőket a következőképp definiálták: olyan termék (a dohányt leszámítva), mely vitamint, ásványi anyagot, növényi részeket vagy aminosavakat tartalmaz, és amelyet az egészséges táplálkozás kiegészítésére használnak. A törvény megköveteli, hogy az adott táplálék-kiegészítő címkéjén ennek ténye fel legyen tüntetve. A címkének szerepelnie kell, hogy a táplálék-kiegészítőt az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrzési Hivatal (FDA) nem vizsgálta. Fel kell továbbá sorolni minden egyes összetevő nevét, mennyiségét és össztömegét, valamint azonosítani azokat a növényi részeket, melyekből az egyes összetevők származnak. Az alternatív gyógyászatban használatos táplálék-kiegészítők többségét növényekből nyerik; néhányat pedig állatokból. Mivel ezek természetes anyagok, az emberek egy része azt gondolja, hogy használatuk is biztonságos. Csak azért, mert természetes, egy vegyület nem feltétlenül biztonságos is. Például számos erős méreg, pl. a bürök, növényi, míg a kígyómérgek, állati eredetű. Azonkívül szinte minden, a szervezetre ható anyagnak - akár táplálék-kiegészítő, akár az FDA ((Egyesült Államok)), Lásd még hazánkban az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által jóváhagyott gyógyszer - vannak kívánt és nemkívánatos hatásai.

Biztonságosság és hatékonyság:Mivel a táplálék-kiegészítőket nem ellenőrzik olyan szigorúan, mint amilyet az FDA a gyógyszerektől megkíván, a gyártókkal szemben nem követelmény a biztonságosság és a hatékonyság bizonyítása (bár ezeknél a termékeknél is követelmény, hogy az alkalmazási tapasztalatok alapján biztonságosak legyenek). Ennek következtében csak kevés kiegészítő biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálják meg szigorú feltételek szerint (bár néhányukról ez valóban igazolódott). Továbbá mivel a humán vizsgálatok iránti igény csak mostanában merült fel, a meglévő információ nagy részét szisztematikusan és tudományosan még nem gyűjtötték össze, így értékelésük nehéz. Ezzel szemben mind a vényköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszereket a kutatók széles körben és szisztematikusan tanulmányozták, az eredményeket pedig az FDA Lásd még a biztonságosság és hatékonyság szempontjából áttekintette. Ezekben a viszgálatokban állatokon figyelték meg a daganatok és a szervkárosodások kifejlődését, és embereken vizsgálták, van-e bármilyen toxicitása egy adott szernek.

A táplálék-kiegészítők hatékonyságát alátámasztani hivatott bizonyítékok mennyisége és minősége igen változatos képet mutat. Néhány táplálék-kiegészítő esetében a bizonyítékok meggyőzőek. A legtöbbnél azonban az elvégzett tudományos kutatásokat nem elég jól tervezettek ahhoz, hogy a kívánt információval szolgáljanak. Néhány esetben a hatékonyságot mindössze egyes emberek beszámolója vagy állatkísérletek bizonyítják."
www.drinfo.eszcsm.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_319;jsessionid=303046A0E49DA2B06D433EC90C03B525

TLR4 2008.08.11 10:02:47
Olvassátok el ezt is: lightscience.blog.hu/2008/02/17/taplalekkiegeszitok_altudomany_haszonlesok

Egyébként a hosszú távú hatásokat nem fogjuk látni rögtön, márpedig, ha valaki hónapokon-éveken át szed ekkora adag vitamindózisokat, és mindenféle kotyvalékot hát...
TLR4 2008.08.12 08:17:29
Az USA-ban évente a táplálékiegészítők piaca 18,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le (2003-as adat), és mintegy 29 ezer féle táplálékkiegészítő szer van forgalomban...

A másik, pedig, hogy ott van pl. az E-vitamin, az is antioxidáns, de nincsenek egyértelmű adatok arra, hogy nagydózisban kedvező lett volna a hatása a daganatok növekedésére, sőt...

A vitamintúladagolásnak szintén megvannak a veszélyei, éppúgy mint a nem elegendő bevitelnek. Legkönnyebben a zsírban oldódó vitaminokat lehet túladagolni, de a vízben oldódó vitaminok esetén is megfigyelhetőek lehetnek tünetek, pl. B6 vitamin esetén, melyek a túlzott fogyasztás miatt következnek be. Egyes esetekben érdemes, sőt kell vitaminokat szedni:
Pl. kizárólagos pizza-kóla-hamburger táplálkozás mellett (ami nagyon messze van az egészségestől és az USA-ban elég gyakori) talán nem is árt néhány vitaminkészítmény. Vitaminokat kellene szedni a fejlődő országokban pl. Etiópia (sajnos ott nincsen pénz sem erre, sem ételre). Azonban aki normálisan, egészségesen zöldséget, gyümölcsöt fogyasztva táplálkozik, annak ez majdnem felesleges. Talán náthás időszakban, télen, érdemes kiegészíteni egy kis C-vitaminnal (max. 1000 mg, annál több teljesen felesleges), vagy megterhelő időszakokban magne-B6-tal, de azt sem ipari mennyiségben. A gyógyszertárban lehet kapni ilyen tablettát, és a használati utasítás szerint eljárni.

Vagy akkor, amikor az orvos vagy gyógyszerész ajánlja pl. vashiányos vérszegénység esetén vastabletta, hirtelen növés vagy terhesség esetén van még szükség tipikusan magasabb vitaminbevitelre is.

  A szív vérellátását a koszorúserek (coronariák) biztosítják. Ha ezek az erek elzáródnak, akkor a szívizom nem fog megfelelő menyiségű vért kapni, így károsodik. A szívnek alapvető funkciója, hogy a vért állandó mozgásban tartsa. Ha a szívizom károsodik, helyét…..
Science Light Újra itt! 2008.07.21 23:14:32
Elnézést, a hosszabb szünetért, de engem is tovasodort az élet, de ismét itt! Tervezek ide egy kis újítást is hamarosan, remélem meg is tudom valósítani. :)..
Bunkó Britt Blogja Berlin, Berlin 2008.07.18 11:07:00
Mivel a német fővárosban nem sikerült számítógéphez jutnom, így Szczecinből próbálom meg behozni a lemaradást. A technika ördöge természetesen a képfeltöltőbe bújt, de ami késik nem múlik, igyeksezm képeket is feltölteni idővel. Folytassuk tehát második napunkkal…..
TLR4 2008.07.21 23:10:23
Forza Italia! Ne merészeljétek! 2008.04.26 18:21:00
Sok olyan ismerősöm van, aki a MU focijának őszinte híve. Ők tudják.  Véget nem érő vitákban próbáljuk egymást meggyőzni arról, amiről nem lehet. Viccelődnek az olaszok macskákkal fennálló sajátos viszonyán meg, hogy valami futball-szerűt is említsek, az időhúzáson,…..