Regisztráció Blogot indítok
Adatok
annamanna

0 bejegyzést írt és 6618 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Természetesen nehéz megjósolni, mi várható III. Károlytól, aki édesanyja, II. Erzsébet halálának pillanatában lépett trónra, de az eddigi ténykedése alapján kikövetkeztethető egy s más. Míg a wales-i hercegi címben Károly elődjei közül többen a lehetőséget látták a playboy-életmódra (itt főként a…..
annamanna 2022.09.13 17:12:32
@nofret: Te is úgy fogalmazol, hogy "mindenki Katalinékat várta" "Meghant majdnem mindenki szidta" "őt és Kamillát" - talán észreveszed, mi a különbség: hogy az "őt és Kamillát" kifejezésben Károly a lényeges, azaz a tényleges uralkodó. De abban, hogy "mindenki Katalinékat várta", vagy abban, hogy "Meghant majdnem mindenki szidta" - sem Vilmos, sem Károly, sem Erzsébet, sem a királyi család többi tagja nem számít már semmit. És erről nem Katalin tehet, aki önmagától nem volna feltűnő jelenség, hanem a média permanens agymosása. (És önmagában nem Meghan tehet róla, hogy be van feketítve). Pár hónapja Erzsébet el is ejtette azt a megjegyzést egy tortafelvágásnál, hogy ő már nem számít semmit. Az utolsó kitüntetésosztás videóját néztem és csak lestem, hogy valójában a nők nem is pukedliznek előtte, szimplán meghajtják a fejüket és kezet fognak vele, és Erzsébet ezt kénytelen eltűrni. Tehát igazából már őt sem tisztelték formálisan, Károlyt még kevésbé fogják, és az egész dinasztia története abba fullad, hogy Katalin (oh, bocsánat, Kate Middleton, mert a sajtó egy része a mai napig így nevezi) - szóval hogy ő milyen göncöt vett magára (másról nemigen tudnak vele kapcsolatban írni). De ha még ez is érdekesebb, mint a királyi ház cakkpakk, akkor az egész veszett fejsze nyele. Diana tündérmeséje is sok tekintetben médiahájp volt, már akkor teljesen a média irányította a közvéleményt, Harry is a médiától fél, (és ugyanakkor a médiában reménykedik), Diana halálát is a média okozta végül is, ahogyan a tündöklését is. Az egész közvélemény a média kezében van, az uralkodócsaládot az emberek olyannak látják, amilyennek a média mutatja őket, márpedig a média Kate Middletont emeli középpontba, és az emberek ezt fogadják el. Nyilván te sem hiszed, hogy Katalint ne lehetne öt perc alatt a sárba tiporni. Nem azért tündöklő csúcsdísz, mert megérdemli, hanem azért, mert ez a média mindenható urainak akarata.
Károlynak beleszólása semmibe sincs, a valós kérdés nem is az, hogy tőle mi várható, hanem hogy a média hogyan manipulálja a közvéleményt, merre rángatja zsinóron az emberek ítéletét. Egy tipikusan agymosó bulvárcikkecske, az első helyre sorolt Kate Middletonnal (sic!) és az ötödik helyre rangsorolt Erzsébet hercegnővel (sic!) www.nosalty.hu/ajanlo/ezek-brit-kiralyi-csalad-abszolut-kedvenc-etelei
Már Platón a barlang falára festett árnyképekről írt, pedig hol volt akkor még olyan totális médiakorszak, mint ma. (Természetesen az egyes újságíró önmagában is csak azt ír meg, amit megírhat, és ha valaki ezen túlmegy, mint pl azok az ausztrál rádiósok, akik felhívták a szülésnél segédkező ápolónőt, az megüti a bokáját, aki pedig bármit elfecseg, amit a média urai nem óhajtanak tálalni, az akár az életével fizethet érte).
Szinte semmiféle kapcsolatunk sincs a valósággal, amit valóságnak látunk, az olyan mértékben szűrt, manipulált és irányított, amit valóban csak a Mátrixhoz lehet hasonlítani. Minél inkább tények özöne zúdul ránk, annál kevésbé látunk tisztán. És ez nem is csak a média, azon belül a bulvármédia sara. Minél többet tanultam, annál nagyobb káosz volt a fejemben, és ezt nyilván nem csak én éltem meg így. Minél több információ zúdult a fejembe, annál butábbnak és mihasznábbnak láttam magamat, aki képtelen megbirkózni az égig érő kásaheggyel. Szóval még ha jó szándékú is az információözön, és ha nincs is mögötte tudatos szelektálás, manipuláció (márpedig az is van, nagyon is) - szóval önmagában az információáradat elvakít.
Ebből következően Károly (vagy bármely politikus) akármennyi információt birtokolhat, az nem könnyíti meg azt, hogy jó döntéseket hozzanak, jó irányba kormányozzák a világot vagy egy nagyobb közösséget.
Kell néhány fontos cölöp, amihez az ember szorosan odaköti magát, miközben az ár zúdul mellette, és Károly élete arra jó példa, hogy nyilvánvalóan látszik, mik az ő cölöpei, mi az a pár dolog, amihez nagyon ragaszkodik: a felesége, a biotermelés és a hagyományőrzés. Az élete legfontosabb üzenetét már átadta, azt gondolom.
Több mint kellemetlen az időzítése annak, hogy András herceg éppen a múlt héten állapodott meg azzal a nővel, aki szexuális erőszakkal vádolja, és hogy ráadásképpen Károly wales-i herceg alapítványa körül is alakul a botrány. Hiszen alig kezdődött el II. Erzsébet királynő platina jubileumi éve,…..
annamanna 2022.03.05 12:45:13
Hogy a média milyen hadjáratot folytat a brit királyi család ellen, és mik lehetnek a valós szándékaik, arra szerintem kitűnő példa az alábbi, teljesen ártatlan kis cikkecske a família kedvenc ételeiről: www.nosalty.hu/ajanlo/ezek-brit-kiralyi-csalad-abszolut-kedvenc-etelei Nem az ételek a fontosak, hanem a család tagjainak a felsorolása, annak a sorrendje, ami egyben a média szemében rangsorrendet is tükröz. Egészen elképesztő, szinte hihetetlen maga a felsorolás, az 5., azaz ötödik helyre rangsorolt "Erzsébet hercegnő"-vel együtt. Ezt lehet sajtóhibának, véletlen botlásnak is tekinteni, csakhogy MINDIG ugyanazokat a véletlen botlásokat követi el a sajtó, MINDIG előtérbe tuszkolja "Kate Middletont" és a lányát, és rajtuk kívül mindenki mást előszeretettel leszól vagy befeketít. A sajtó azok kezében van, akik kezében a világ vagyonának valós hányada, ereje, tehát akik jóval gazdagabbak a brit királyi famíliánál, így joggal hiszik azt, hogy ők fújják a passzátszelet, és úgy írják át a "törvényt" és hagyományokat, ahogyan az nekik tetszik, és ha az ő választottjuk "Kate Middleton", akkor tűzön-vízen keresztül viszik, hogy mielőbb az övé legyen a trón.
Érdekes párhuzam például a most futtatott II. Katalin orosz cárnőről szóló sorozat, aki - micsoda véletlen - egy Erzsébet nevű cárnőt követett a trónon, pontosabban a férje követte, akit rövid úton megpuccsolt, és az emberei meg is ölték Pétert (a férjet), így a trón Kataliné lett. Salamon király háromezer éve ezt írta: Nincs új a nap alatt,
Préd 1, 9. A mi volt, ugyanaz, a mi ezután is lesz, és a mi történt, ugyanaz, a mi ezután is történik; és semmi nincs új dolog a nap alatt.
10. Van valami, a miről mondják: nézd ezt, új ez; régen volt már száz esztendőkön át, melyek mi előttünk voltak.
Persze ez csak egy baljós sejtés, látva a család elleni kitartó hadjáratot, amiből folyton és mindig csak az agyonhájpolt "Kate Middleton" marad ki. Ne legyen igazam. De ha igazam van, akkor a Károly elleni háborúnak sem lesz vége, amíg csak félre nem állítják.
Ez az első Az első farmernadrág 2022.01.28 19:03:57
Az első farmernadrágot Jacob Davis szabómester készítette 1870-ben, egy favágó megrendelésére. Az ehhez szükséges pamutszövetet egy San Franciscó-i méteráru kereskedőtől, Levi Strauss-tól vásárolta. Ahhoz, hogy a zsebei erősebben tartsanak, Davis szegecsekkel erősítette meg a sarkait. A nadrág a…..
Habár már hétfő hajnalban végig tudtam nézni a Meghanékkel készített Oprah-interjú mintegy 90 százalékát, és akkor melegében le is írtam, miről beszélt a házaspár, azonban elemzést, hátteret, kommentárt nem fűztem hozzá a késői időpont miatt. Ezt a hiányosságot most pótolom. Azzal kezdeném, hogy…..
annamanna 2021.04.08 23:38:47
Piers Morgan azt állítja, üzeneteket kapott a királyi családtól, hogy hálásak a Meghanre tett kijelentéseiért 24.hu/szorakozas/2021/04/07/piers-morgan-meghan-markle-kiralyi-csalad-interju/
"Kaptam pár üzenetet a királyi család bizonyos tagjaitól. Nem fogok belemenni abba, kiktől, de azt mondták, köszönik, hogy végre valaki mellettük állt ki."

Szerintem csak egy személy örült Meghan lehazugozásának. Persze az illető családtagjai is szörnyen hálásak, akik viszont nem a királyi família tagjai.
annamanna 2021.04.09 12:46:28
@nofret: @nofret: Hát, elég egyértelműen Meghan-Katalin-csörtének tűnik ez az egész ügy. Eleve abban, hogy Harry és Meghan otthagyták az udvart, szerintem benne van Katalin keze, mert ami számomra erre utaló jel, az az, hogy a távozásuk hirtelen bejelentését tavaly január 8-ára időzítették és Katalin szülinapja január 9. Vagy ha nem is Katalin személyesen, akkor is az ő érdekében munkálkodó lobbierő, legyenek ezek bárkik is. Nem így tervezték az életüket, nem tudom elképzelni, hogy totál maguktól álltak arrébb egy kontinenssel. Nem is találják igazán a helyüket, utólag is keserűek, visszafelé néznek, nem előre. Az biztos, hogy Erzsébet és Vilmos egyáltalán nem örültek ennek, és valószínűleg Károly sem, őket ki lehet zárni a fő konfliktusforrásból. Anna és Károly többi testvére, vagy pl a kenti Mihály hercegék stb már kissé távoliak Meghannak - aki nagyon közel volt, akivel egy palotában is laktak (és már ott sem fértek meg egymástól) - az Vilmos mellett Katalin, de Vilmost nem zavarták. Csak Katalint, és a mögötte álló lobbierőt. Akik szerintem irányítják a sajtót, és van hatalmuk arra, hogy amiért Katalint dicsérik, azért Meghant szapulják. Valakiknek a "választottja" Katalin, olyanoknak, akiknek valós hatalmuk van és nem csak olyan jelképes díszpintyek, mint az uralkodócsalád. Katalint kell eladni tündérkirálynőnek, és Meghan zavarta a képet, mert jóval népszerűbbek lettek Harryval, mint Vilmosék. Zsófiáról olvastam még, hogy ő nagyon Katalin-párti, és Mihály herceg feleségéről, hogy tüntetőleg négerfejes brossban ment el egy családi találkozóra, aminek állítólag volt sértő éle, tehát valószínűleg ő sincs oda Meghanért. Na persze Anna is nőből van. Szóval leginkább nők fújhatnak rá a családon belül. Ugyanakkor azok a nők, akik maguk is "fekete bárányok" lettek korábban, mint Fergie és Kamilla, talán inkább szimpatizálnak vele.
Ezúttal a miskolci és borsodi tájszólásokat gyűjtöttem össze egy csokorba. Remélem, ahogy én is, ti is rá fogtok csodálkozni egy-egy általatok ismert és használt tipikus borsodi szóra, kifejezésre.     ,,Nyelvészeink általában mégis legtisztább, legszebb magyar kiejtésnek a miskolc-környéki,…..
annamanna 2021.03.23 02:52:37
@Faby: A wiki ismeri a 'mackó' elnevezését is: "A tócsni (más nevein bandurák, bere, beré, berét, berhe, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, hadi rántotta, harula, huláble, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lapsi, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, picskedli, plácki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike,[1] taccs, tócsi, toksa) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb."
"Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Somogy, Baranya és Zala megye), lepcsánka Hajdúságban, Nyírségben gánica[2] (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumpliprósza (Somogy, Baranya és Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve." hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B3csni
Meghan és Harry úgy érezte, hogy a királyi család tagjaiként panaszaikat nem vették komolyan, sőt, szerintük más családtagok szivárogtattak is róluk a sajtónak - a többi között ez áll a sussexi hercegi párról megjelenő új könyvben, ami azt ígéri, hogy feltárja Meghan és Harry királyi családból való…..
annamanna 2020.08.15 12:04:13
@nofret: Nekem a rugalmatlan kifejezésről egy személyiségtipizálási rendszer jut eszembe, az ún. MBTI, és azon belül is az ún. "SJ" karaktertípusok users.atw.hu/lelektantipusok/sj.html
Ebbe a csoportba tartozik szerintem a királyi családból Károly, valószínűleg Vilmos, és talán Erzsébet és Fülöp is. Ők elég merevek, rugalmatlanok tudnak lenni, érzelmileg nem túl fejlettek, viszont kötelességtudók.
Ennek a típusnak sok tekintetben az ellentéte az ún. "idealista" users.atw.hu/lelektantipusok/nf.html aminek az érzelmi világa nagyon fejlett, mély, annyira, hogy ez sok esetben a konkrét cselekvést is akadályozza. Diana egészen biztosan idealista volt, és ha azt mondta, Harry hasonlít rá, akkor Harry is idealista, ezért is lehet tétova, amikor konkrétan meg kellene terveznie, mit is akar. Színészek is nagyon gyakran idealisták, tehát jó esély van arra, hogy Meghan is valamelyik idealista típusba tartozzon, és tény, hogy van olyan altípus ebből, ami kifejezetten jól ért a manipulációhoz (enfj), és nagy az esély arra, hogy Meghan is enfj. ( users.atw.hu/lelektantipusok/jellemzes_007.html ) Ha pedig Harry enfp, akkor valóban befolyásolható, erre is nagy esély van. ( users.atw.hu/lelektantipusok/jellemzes_005.html )
A család egy jelentős része pedig szerintem az "életművész" karakterek közé tartozik users.atw.hu/lelektantipusok/sp.html - mindenképpen ide sorolható András herceg, és valószínűleg a felesége, két lánya is, sőt, ha a királynőnek András a kedvenc gyereke, akkor van esély arra, hogy ő maga is inkább ebbe a csoportba tartozik, ennek egy visszafogott, introvertált változatához: users.atw.hu/lelektantipusok/jellemzes_008.html
Katalin (és általában a Middletonok) is életművész szerintem, csak jóval nyíltabb: users.atw.hu/lelektantipusok/jellemzes_011.html
A típusok olyannyira eltérően viselkednek, hogy az az összeütközések végtelen mennyiségét képes biztosítani, még akkor is, ha semmiféle rosszindulat nincs senkiben. Az egyik nézőpontból a másik karakter tűnhet teljesen bolondnak vagy akár gonosznak is.
Tény, hogy megváltozni senki sem tud, és az is tény, hogy az egyes karaktereknek sokszor nagyon nehéz elviselniük egymás másságát.
Titokban ment hozzá Beatrix hercegnő szerelméhez, Edoardo Mapelli Mozzihoz péntek délelőtt a windsori birtok területén lévő egyik kápolnában. András herceg 31 éves, idősebbik lánya esküvőjét eredetileg májusra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt a ceremóniát elhalasztották, eddig nem lehetett…..
annamanna 2020.07.21 13:06:31
@nofret: Hááát... négy éves a gyereke, az exbarátnője nagyon csini... és olasz.... Az elvált emberrel való házasodás után megint egy újabb szintlépés, hogy most már gyerekes elvált ember kerül be a királyi családba (bár, ha úgy vesszük, Kamilla is így került be, de ő legalább, finoman szólva is, "kipróbáltan").
Még szerencse, hogy Beatrice nem "dolgozó tagja" a famíliának, nem lesznek túlságosan szem előtt. Még így is nehéz elképzelni, hogy hosszú távon megúsznák valami szaftos pletyka vagy botrány nélkül. Mondjuk ezt az ideát már régóta fel kellett adniuk.

Amíg Erzsébet él, minden rendben van, de hogy utána mi lesz.... nehéz helyzetbe fog kerülni a család. Sajnos ez a házasság előreláthatóan nem fogja fényesíteni a jó hírnevüket. Nem olyannak tűnik a friss herceg, mint egy felelősségteljes, komoly, elkötelezett, intelligens, a Monarchia érdekéért dolgozó, a közösségért tenni akaró hős lovag... hanem olyannak, mint egy olasz (jelentsen ez akármit is). Egy újabb aranyifjúnál azért szerintem kicsit többet várnának el az emberek...... hogy legyen kit és mit tisztelni, de lassan nem tudom, ebből mi marad.... vannak persze szép ruhák, meg cuki gyerekek, de mi lesz a méltóságból, a tekintélyből, a tisztességből, a hagyományőrzésből, az országért való áldozatvállalásból, a felelősségvállalásból, a kötelességtudatból stb.... valamiből, amin az embernek nincs kedve gúnyolódni, és ami több, mint egy egyszerű bulvár...

Károly már nehezen fogja tudni fenntartani a tekintélyét, és a többi családtag sem. Vilmosék generációja már végképp nem több, mint celeb. Nagy csoda már nem fog történni, ez az irány nem fog megváltozni. Pláne, hogy az egész politika elcelebesedik, Boris Johnson, mint miniszterelnök.... nagyon nehezen vehető komolyan.

Szóval Erzsébetnek sok oka van minél tovább élni.... (Bár Vilmos és Katalin legalább mindent beleadnak abba, hogy fegyelmezettnek tűnjenek, ők legalább átérzik ennek a súlyát, és kimértebbek a kortársaiknál).
annamanna 2020.07.31 22:21:40
@Almandin: Szerintem bármilyen ember párválasztásában szerepének kellene lennie annak, hogy a párja mennyire segíti vagy hátráltatja az életre vonatkozó terveit, feladatait. Erről azért nem esik szó, mert az embereknek általában nincs is semmiféle életre vonatkozó tervük, nem gondolják, hogy bármiféle feladatuk vagy céljuk lenne. A királyi családokban régen azért eléggé biztos volt, hogy van egy óriási feladat, amit el kell látni, és mindenki életének ennek kell alárendelődnie, emlékezz a Hamletre - első a "munkaköri kötelesség", minden más várhat. Persze a hatalom farvizén evező kegyencek és aranyifjak mindig is voltak, akiket nem terhelt a felelősség, viszont a pompa és jólét úgy vonzotta őket, mint muslincákat a lámpafény. Diana borzasztó komolyan vette a "kötelességeit", tudta, hogy óriási felelőssége van abban, hogy a brit dinasztia, mint "intézmény" fennmaradjon, ki kell fényesíteni a megkopott renomét, és rengeteget tett azért, hogy a nép újra a szívébe zárja a megunt monarchiát. Ugyanerre Beatrix is törekedhetne, és így válogathatna a pasik közül (elég nagy a merítés, amiből ő választhatott). Sajnos már az apján sem látszik, hogy bármiféle felelősség- vagy kötelességtudat hajtaná, és fontosnak tartaná a királyi család, mint "intézmény" becsületének, jó hírének, közkedveltségének megőrzését. Amire pedig nem vigyáznak és nem gyarapítanak, az előbb-utóbb elfogy. Nincs olyan nehéz dolguk és nehéz életterhük, hogy ezt ne tudnák megtenni, ez nem túlterhelés, ez nem túlzott elvárás. Nem tudok róla, hogy András pl azt mondta volna, hogy sorry, ez nekem túl sok, én inkább a magam útját járom, a saját életemet élem, és erre meg arra hajtok, ilyen meg olyan munkafeladatot vállalok magamra. Ha nincs önálló életútja, pl nem lett belőle kertészmérnök vagy kamionsofőr vagy mittudomén, akkor meg azt becsülné meg, ahol van. De még az se megy, és Beatrix is úgy tűnik, egy élvhajhász aranyifjat halászott ki a zavarosból, persze ez lehet, hogy már előítélet, majd eldől később, milyen is az ifjú férj. De annyit azért lehet tudni, hogy a párválasztásban óriási szerepe van a szülői mintának, szóval lehet tartani tőle, hogy Beatrix is az apját keresi a férfiakban, és hogy úgy mondjam, megismétli a szülei hibáit. Ez persze hogy az ő dolga, csak épp elképesztő mennyiségű állami pénz és közfigyelem mellett. Nem a saját kontójára.
Már egy két hónapja írom a válaszokat arra a bejegyzésemre érkezett kommentekre, ami bár nem ebből a célból íródott, de végül a feltétel nélküli alapjövedelem mellett tette le a voksát. Az érvelésem a következő volt: felesleges a fizetést munkához kötni, mivel a munkáért kapott fizetésnek nincs sok…..
annamanna 2020.06.12 04:27:53
A poszt felvetésével tökéletesen egyetértek. A munka = feladatmegoldás, és hibás az a nézet, hogy munka = amiért pénzt fizetnek, mert teljesen nyilvánvaló, hogy pénzt nem feladatok megoldásáért cserébe fizetnek, hanem egyfajta hatalmi láncnak való alárendelődés fejében. Ez a hatalom képes arra, hogy jutalmazza a benne való bizalmat (hiszen bízunk a pénzben, bízunk az áruk árának hitelességében, hajlandóak vagyunk megfizetni, elhisszük, hogy az adott termék-szolgáltatás-munkavégzés pontosan annyit ÉR, érdemel). De mindennek nincs semmiféle objektív mércéje, nincs semmi, amiből a bizalmon kívül kiindulhatunk.

Ha azt állítod, hogy nem igaz az, hogy a munka az, ami egy virtuális hatalmi láncba vetett bizalommal függne össze, nem szükséges ennek behódolni ahhoz, hogy munkát végezzek, mert ettől függetlenül is munkát végzek, mert az is munka, amit a hatalom nem jutalmaz semmivel, mert nem egyfajta hatalomnak behódolva végzem el, hanem azért teszem meg, mert szerintem meg kell tenni, szükség van rá, és nem is várok érte jutalmat...

szóval ha az egyenlet egyik oldalát átírod és megváltoztatod, akkor nem hagyhatod változatlanul a másik oldalát sem, és nem a feltétel nélküli alapjövedelem lesz a jó változtatás, mert ez változatlanul hagyja a pénz azon természetét, hogy alapvetően egy hatalmi lánctól függ, aminek joga van a pénzt kibocsátani, az értékét meghatározni, valamint az áruk értékét is.
Ha te ebből csak a munkát veszed ki, és azt mondod, hogy annak értékét ez a hatalom nem képes hitelesen meghatározni, és te nem bízol a hatalom által meghatározott értékében, és nem fogadod el, hogy a munka annyit ér, amennyit a hatalom értéknek mond, és hogy egyáltalán az a munka, amit a hatalom munkának nevez -

akkor ebből az következik, hogy az értékelését sem fogadhatod el, mert a cserearányok is ugyanattól a hatalomtól függnek, amitől le akarsz válni a munka tekintetében, és autonóm módon kijelölni és meghatározni, hogy te mit tekintesz munkának.

A termékek és szolgáltatások árát sem lehetséges fenntartani, ha a munka árát nem tartod fenn.
Vagy mindennek van ára (a terméknek is és a munkaerődnek is, ami a te árud, amit áruba bocsátasz, te magad is áru vagy ezen a piacon) - vagy semminek sincs ára.

Mert a te munkaerőd jelenleg gyakorlatilag ugyanúgy pénzzel megfizethető termék, mint egy darab kenyér. A termék és a végzett munka összetartozik.

Legyen egy példa, mondjuk egy lelkes, ingyen sütit sütő nagymama, aki ugyebár autonóm módon végzi azt, amit tesz. De az árujának ára van, az megmarad - ebből következően a sütijét pénzért kell adnia az unokáinak, méghozzá egyfajta hatalom által szabott áron. Mert egyébként a lisztet és tojást is pénzért vette hozzá, ő maga is. Amit mások most már, egy új rendszerben, tök ingyen munkával állítanak elő, puszta lelkesedésből, hiszen ők autonóm egyedek, akiknek jár az alapjövedelem.

Vagy a nagyi az új rendszerben is ingyen adja a sütit az unokáinak, miközben ő maga pénzért veszi hozzá a lisztet és a tojást? De akkor mit változtattál? Mert akkor továbbra is fennmarad a különbség, hogy a cukrászdában pénzért veszed a sütit, de otthon ingyen sütöd meg.

Az alapjövedelem egyáltalán nem nyúl hozzá a rendszer alapvető konfliktusához, nem old meg semmit, de persze iszonyatosan felforgatja azt, ami jelenleg működik.

A rendszert csak egészen addig a nagyon mély alapokig leásva lehet csak máshogy felépíteni, hogy valami teljesen másba veted a bizalmadat, és egy új bizalmi rendszert építesz ki, nem abban a hatalomban bízva, ami pénzt nyomtat és meghatározza az árucsere viszonyokat, és ami ahhoz segít hozzájuthass ahhoz, amit kívánsz.

Hanem egy másik hatalomban, ami segít abban, hogy hozzájuthass ahhoz, amire szükséged van (és ez sok esetben egyáltalán nem az, mint amit kívánsz).
Ebben a rendszerben egyáltalán nem kell fáradni azzal, hogy bárminek is az árát meghatározd, meg azok egymáshoz viszonyított értékét - hiszen az nem is meghatározható, mert az adott szituáció dönti el, az adott szükséglet dönti el, hogy aktuálisan mi ér sokat és mi ér keveset.
Ebben a rendszerben bíznod kell abban is, hogy hozzájutsz a szükségedhez. A mostani rendszerben is bízol - most abban bízol, hogy hozzájutsz ahhoz a pénzhez, amivel megveheted azt, amit csak akarsz (kívánsz).

Ez a másik rendszer fogalmam sincs, hogy működik, azon túl, amit Jézus pedzegetett róla a hegyi beszédben (ne aggodalmaskodjatok azon, mit esztek, mit isztok, mert a ti mennyei Atyátok tudja, hogy mindezekre szükségetek van, hanem keressétek először az Isten országát, és ráadásul mindezek megadatnak néktek).
Mert azt ugyebár mondanom sem kell, hogy ez a másik rendszer, ami alternatívája lehet a mai pénzvilág működésének, az nyilván az Istenbe vetett bizalmon alapul.
Mivel Jézus azt mondta, nem lehet két urat szolgálni, ezért ebből következően nem lehet a pénzrendszert félig bedönteni és átvariálni. Ha csak félig dől be, akkor teljesen újraépül.
„Katalin dühös amiatt, hogy többet kell dolgoznia. Természetesen mosolyog, és megfelelően öltözködik, de nem ezt akarja. Kimerültnek és beszorítottnak érzi magát. Olyan keményen dolgozik, mint egy fontos vezérigazgató, de nem élvezi a saját maga szabta határok és a sok szabadidő előnyeit.” - állítja…..
annamanna 2020.06.01 11:57:56
"Elég sok időt töltök a közelében, és valójában átláthatatlan. Nincs rajta mit szeretni vagy nem szeretni. Van benne egy kíméletlen „túlélővonás”, éppen úgy, mint a Windsor-házban. (…) a Windsor-házban jól teljesítő nők mind sztoikus karakterek."

A rendkívül kiegyensúlyozott, nyugodt, átláthatatlan női karakterre egy példa Szilágyi István neje, aki tökéletesen kiegyensúlyozott és nyugodt maradt a férje meggyilkolása óta. Egyáltalán nincs kiborulva, megrendülve, nem sírt, elvan, mint a befőtt, a rendőrségen is hótt nyugodtan tett vallomást, azóta is jókat alszik (a véres ágyban), nem zavartatja magát. Azon, hogy a fia lövöldözött a házban, csak mosolygott, ugyan miért is lenne baj? Összefirkálta a falakat? Hát legalább szórakozott vele.... A Péter nem csinált semmi rosszat, a Péter jó gyerek. Miért kéne haragudni rá? Az özvegy évekig nem vágta a lábkörmét és nem fésülködött, mert nem zavarta. Minden jó úgy, ahogy van.
Ha valaki egyáltalán nem sebezhető, mindig kiegyensúlyozott marad, az valahol nem normális, szerintem.

A Windsor családban a kisfiú, Gyurika bezzeg sérülékeny és átlátható. Mindenféle heves érzelmet produkál (már születése óta), mindent átél, minden meglátszik rajta, rosszkedv és jókedv, vonzalom és utálat. Nagyon sokféle "arca" van, a fotókon tömérdek különféle érzelmi állapot látszik az arcán. Persze, ő még csak kisgyerek, de Katalin mintha a gyerekkori (iskolás kori) fotóin is tökegyformán mosolygott volna. És Vilmos is. És lehet, hogy a kis Lajoska is majd mindig mosolyogni fog....
annamanna 2020.06.02 17:08:16
@nofret: Tudod, mi a furcsa? Hogy "Cambridge-ék"-nek eszük ágában sincs perelni, amikor a sajtó Vilmos anyjáról, testvéréről, annak feleségéről, hozzátartozóiról ír, vagy épp Vilmos kopaszodásáról. Vagy mondjuk amikor lesifotós elkapja Vilmost pisilés közben. Vagy az apja szerelmi kalandjairól. Meg az összes többi eset, vége hossza nincs.

De ha Katalin anyjáról van szó, meg Katalin testvéréről, meg Katalin testsúlyáról, akkor "Cambridge-ék" azonnal támadásba lendülnek és perelnek. Ez azért nagyon furcsa.

Kik lehetnek a "Cambridge-ék"? Vilmos? Ezt ő döntötte el? Vagy ő döntött abban. hogy Saroltának " a testvéreire van szüksége", ezért ne járjon oviba?
Vagy ő dönti el, hogy mi legyen este a vacsora? femina.hu/vilagsztar/vilmos-es-katalin-gyerekei-etkezes/
Ötéves lett Sarolta hercegnő, Katalin és Vilmos középső gyermeke. A Kensington-palota, ahol a cambridge-i hercegi pár irodája (és londoni otthona) található, ez alkalomból négy képet tett közzé a kislányról.   Fotó: Duchess of Cambridge (engedéllyel)  A fotókat még áprilisban készítette Katalin…..
annamanna 2020.05.29 00:10:33
Na ugye, gondoltam én, és igazam is lett:
"Döntött Vilmos és Katalin: ez történik hamarosan a kislányukkal, Sarolta hercegnővel
Nagy döntést hoztak.
Júniusban újrakezdődik a tanítás Sarolta hercegnő iskolájában. Vilmos herceg és felesége azonban úgy döntött, nem engedik vissza. György hercegnek véget ért a tanév, és a hercegi pár szerint fontos, hogy a testvérek együtt maradjanak."
blikkruzs.blikk.hu/sztarok/kulfoldi-sztarok/sarolta-hercegno-iskola/4zek7tx

Teljesen nyilvánvaló, hogy kamu az indoklás, az igazi ok az, hogy Sarolta nem tud beilleszkedni a társai közé, a többiek kiközösítik és utálják, mert ahhoz még őszinte gyerekek, hogy ezt önkéntelenül is kimutassák, na és persze Sarolta is még túl kicsi ahhoz, hogy megjátssza magát és ne őszintén legyen felsőbbrendűen pökhendi.
annamanna 2020.05.29 10:43:14
@nofret: Köszi, ha megosztod, ha találsz valamit. Bár azt remélem, te is aláírod, hogy az az indoklás, miszerint "a hercegi pár szerint fontos, hogy a testvérek együtt maradjanak" - csupán kétségbeesett kamuzás. A gyerek nem akar oviba menni, egyáltalán nem, semmiképp sem, mert ott nem érzi jól magát, és ennek csak az lehet az oka, hogy egészen másképp viszonyulnak hozzá a gyerekek, mint amihez otthon hozzászokott, ahol mindenki csodálja és ájuldozik tőle és tapsol neki, bárhová mennek, bárkinek mond valamit, azonnal ugrik stb.. de a pici gyerekek világában ez a szolgalelkűség még értelmezhetetlen, Sárika meg nem érti, miért nem, hiába toppant a kis lábacskáival. Na persze, mondom, ez csak fantázia, de közelebb állhat a valósághoz, mint az, hogy "a hercegi pár szerint fontos, hogy a testvérek együtt maradjanak."
A korábbi nemzedékek még szigorúan az alattvalóktól elzárva nőttek fel, Diana gyerekei valószínűleg alkalmazkodóbbak voltak (egyébként valószínűleg Gyurika is alkalmazkodóbb, akit a hírek szerint Sárika irányít).
De a kislány állítólag már két évesen kijelentette, hogy ő felnőttként hercegnő szeretne lenni, ezt állítólag Katalin mesélte, és azt is hozzátette, hogy a lányka még nem tudta akkor, hogy tényleg, valóban az. Egy róluk készült fantáziaportrén, ahol húsz évesnek ábrázolták a testvéreket, Saroltát feketére festett hajú lázadónak ábrázolták, mert a "művész" valamiért úgy látja, hogy nem igazán könnyű eset. Szerintem a kislány érte el, hogy ne kelljen oviba mennie, kijelentette, hogy nem megy és kész, és a szülei engedtek. Legalábbis a kolerikus gyerekek tipikusan ilyenek, és nem volna nagy csoda, ha Sárika is az lenne. A legkevésbé tartom valószínűnek azt, hogy ezt Vilmos döntötte el.....
"A mozivásznon bármi megtörténhet" - tartja a mondás, amivel Hollywood is tökéletesen tisztában van. Különösen, ha a színészek gyakran lazán kezelt életkoráról van szó. Bár a digitális fiatalítás kétes eredményét sokan még mosolyogva fogadják, a nagykorú diákokkal benépesített filmbeli középiskolák…..
Végre pozitív hírek is megjelentek Harryről és Meghanről. Pénzt adományoztak, Harry pedig videókapcsolaton keresztül beszélgetett súlyosan beteg gyerekek családaival. Mindkét hír láttán megkönnyebbülést éreztem, mert már én is kezdtem elveszíteni a hitemet a sussexi hercegi párban, akiket rengeteg…..
Idén nem lehet sajnos arról beszámolni, a királynő melyik élénk színű ruháját vette fel, amikor ellátogatott a templomba húsvétvasárnap, sem arról, Katalinnak milyen szép volt a haja, vagy elolvadni Sarolta és György cukiságától. A brit királyi család különböző tagjai ugyanis egymástól távol, saját…..
annamanna 2020.04.15 05:04:41
@nofret: Köszi szépen a választ, és persze a bejegyzés is nagyon jó lesz :) Néha felmerül a kérdés, hogy vajon ki a kedvenc a családban, ki áll közel Erzsébethez. Andrásról és Harryről olvastam már ilyen megjegyzést - de mi lehet a nőnemű leszármazottakkal? Róluk tényleg nem sok szó esik. Szóval köszi, ha írsz róluk is :)
Utolsó hivatalos megjelenését teljesítette a királyi család tagjaiként Meghan és Harry hétfőn, a Westminster-apátságban tartott Nemzetközösség napi istentiszteleten. Az alkalom azért is különleges, mert ilyenkor a királyi család legmagasabb rangú tagjai mind jelen vannak: II. Erzsébet királynő,…..
annamanna 2020.03.20 21:44:28
Borzasztó érdekes ez a fotó: nlc.p3k.hu/uploads/2020/03/harry-herceg-meghan-markle-bucsu-kiralyi-csalad-kiralyno-gettyimages-1206282759.jpg (innen: nlc.hu/tv_sztarok/20200312/meghan-markle-bucsu-buckingham-palota-visszaut-kiralyi-csalad-haryr-herceg/ ) mert az látszik rajta, hogy Harry borzasztóan mérgesen néz valakire, aki előtte áll, a család valamelyik nőtagjára. Lehet találgatni, hogy kire dühös ennyire, én Katalinra tippelek. Meghan egészen biztosan Katalint nézi, ő igyekszik mosolyogni, de Harry iszonyatosan dühös. Szerintem Katalinra, ő lett számukra a Nagy Sátán, vele lehetetlen kijönni. Már csak azért is Katalint sejtem minden cirkusz mögött, mert Harryék január 8-án jelentették be a távozásukat, azzal, hogy "nem tehettek mást". Január 9-én pedig Katalin születésnapja van, úgyhogy szerintem ő adott nekik ultimátumot, hogy a szülinapjáig takarodjanak. Gyilkosan irigy lehet Meghanra, szerintem. Harryt pedig emészti a düh, hogy őt, a született herceget kitúrta a családból egy jöttment. Persze lehet, hogy tévedek, és Kamillára dühös vagy a nagyanyjára, de első blikkre Katalinra tippelek, mert körülötte állandó a cirkusz, úgy látom.
annamanna 2020.03.22 13:02:33
@nofret: Ami Katalint illeti: Gyurikának barna szeme van (Vilmosnak kék, Katalinnak zöld). Állítólag nem volna lehetséges a barna szemű gyerek egy ilyen párnál. A kisfiú fejformája láthatóan ún. hosszúfejű (hátrafelé a koponyaformája hosszúkás). Katalin, Vilmos, és általában a család tagjai rövidfejűek, a koponyája senkinek sem nyúlik hátra. A gyerek egy hónappal később született, mint ahogy bejelentették. Rögtön utána az ápolónő öngyilkos lett. Katalinban akkor sem bíznék, ha ló legelne a sírján.
annamanna 2020.03.22 13:11:49
@nofret: "A Daily Mail informátorai szerint Meghan nem a 93 éves II. Erzsébetet okolja a történtekért. Harry herceg felesége úgy látja, a királyi család más tagjai áskálódnak ellenük. Érzése szerint egyesek nem tudják elviselni, hogy Harry a királynő titkos kedvence volt, és a függetlenedésüket sem nézték jó szemmel. Az egyelőre nem derült ki, hogy kire, kikre is gondolt Meghan" www.femcafe.hu/cikkek/sztarok/meghan-markle-kiralyi-csalad-botrany-beszolt-megxit

"Kate extra goromba volt, amikor egy hellóra se méltatta Meghant, aki mosolyogva ráköszönt az érkezésükkor. Tagadhatatlan, hogy a hercegné nagyon morcos fejet vágott és kerülte a szemkontaktust Harryékkel, de vajon ez tényleg azt jelenti, hogy haragszik rájuk? Nos, a legfrissebb hírek szerint igen…

A Vanity Fair magazin felkérte Katie Nicholl testbeszéd elemzőt, hogy nézze meg a Katalinról készült videókat és mondja el a véleményét, a szakember pedig ezek alapján úgy látta, a hercegnével valami tényleg nem stimmelt." www.femcafe.hu/cikkek/sztarok/meghan-markle-kiralyi-csalad-botrany-beszolt-megxit
Az idei karácsonyi szezon nálam valahogy igazán későn indult. Egyszerűen a jó idő miatt még az őszi hangulatom is csak október végén érkezett meg. Hogyan is gondolhattam volna a karácsonyra? Pedig nálam szinte már hagyomány volt, hogy október közepén szinte talpig díszben a lakás, az összes csináld…..
Egymást kiszorítva tizedelte Magyarországot a bélpoklosság, a fekete halál és az epekórság általában 10 évenként. Ez volt a rettegés 800 éve.  ..
annamanna 2019.03.13 15:03:56
@t74: "A legnagyobb európai pestisjárvány 1347–53 között zajlott, miután 1346-ban a genovaiak Krím-félszigeten található Kaffa (ma: Feodoszija) erődjébe az ostromló kipcsakok – egyfajta biológiai fegyverként – katapultjaikkal számos, pestisben meghalt ostromló katona tetemét lőtték be. A járvány megjelent a városban is, ahol több ezer genovai polgár tartózkodott. A járvány miatt a lakosság hajókon menekült el Kaffából,[23] így a pestis eljutott Konstantinápolyba, majd Velencébe, Messinába, Genovába és Marseille-be, majd onnan terjedt az európai kontinens belsejébe, illetve a tuniszi kikötő révén Észak-Afrikába." hu.wikipedia.org/wiki/Pestis
Kordos Szabolcs legújabb könyvében megmutatja, miként és hol mulat a hazai társadalom legfelső, tehetős rétege a budapesti éjszaka bugyraiban. Mesél azokról, akik műveltek, iskolázottak, életmódjukkal, társadalomban betöltött szerepükkel kerültek az elit köreibe, és azokról…..
annamanna 2019.01.05 22:43:30
Az immár 80 éves Oscar-díjas színész két évtizede nem beszélt saját lányával, az utolsó közös és nyilvános fotó is 27 éve készült róluk. Vajon mi állhat a családi tragédia mögött?..
annamanna 2018.06.03 06:29:49
@moonshadow: Ha pszichopata, akkor nem pusztán csak nem érdekli a lánya, hanem gyűlöli.
Egyébként veszettül hasonlít az apjára: thumb9.shutterstock.com/display_pic_with_logo/842284/110646008/stock-photo-randy-chance-and-abigail-hopkins-performing-a-concert-at-the-cat-club-hollywood-ca-110646008.jpg
Mottó: „Drágám, próbálj meg felegyenesedni. Mindenki minket néz! És ha beérünk a szülőszobára, kérünk papírtörlőt, hogy letörölhesd a cipődet.” (Részlet a Segítség, a párom nárcisztikus! c. könyvből) (Ezt a posztot még a blog indulása táján írtam, de amikor tele lett vele a papír, nem volt erőm…..
  Kezdődik. Elfogták Bándy Kata (egyik?) gyilkosát, aki beismerte tettét. A különösen megrázó és nagy port kavaró bűncselekmények után szinte mindig akad valaki, aki előáll a Btk. szigorításával, vagy egyenesen az adu ásszal: a halálbüntetés visszaállításával. Nem…..
annamanna 2017.10.05 17:10:51
@Doomhammer: Ha az embercsempész szabadon likvidálható, akkor kezdhetünk aggódni a magyar kormányért, ugyanis két éve 220 ezer migránst regisztrálatlanul engedtek át az országon, tömött vonatokkal, buszokkal szállították őket az osztrák határhoz, tök ingyen.

"– Napi hány ilyen vonat(pár) közlekedik? Hány szerelvény forog, ezekben összesen hány személykocsi van?
– Napi négy-öt vonat közlekedik, 10–16 kocsival a menekültek számától függően. Hét szerelvény, közel 100 kocsi."
iho.hu/hir/migransvonatok-interju-a-mav-val-151012

Korábban pedig évekig szabadon engedték át az országon a koszovói migránsok tömegeit:
www.youtube.com/watch?v=kT2xMJRh2g4 "Százával jönnek át úgy a határsértők, hogy senki sem foglalkozik velük". "Akár egy tankot is magukkal hozhatnának nyugodt szívvel" "Ötven méterre a határállomás mellett jönnek" "Ez abszolút hihetetlen"
"A schengeni határ tárva-nyitva" "Évek óta súlyos a helyzet, eddig mégsem foglalkozott vele senki" "Jelentős részben Koszovóból" "Jeleztem a hatóságoknak, hogy probléma van, de nem láttunk változást, sőt ellenkezőleg: ahogy nőtt az illegális határsértők száma, úgy csökkent a rendőrök száma." "A határ túloldalán élők ugyanerre panaszkodnak." "Tízezrével özönlenek a koszovói albánok az Unióba. Az elmúlt hetekig senki nem törődött velük. Ahogy bejöttek Magyarországra a szerb határon, úgy ki is mehettek Ausztria felé." "Természetesen jobb életet szeretnék. Egy kis munkát. És soha többé nem akarok visszamenni Koszovóba. Mit tudnék Koszovóban csinálni? Egy sátorban alszom három éve." www.youtube.com/watch?v=l8UpAiTQluo
annamanna 2017.10.06 03:35:49
@Doomhammer: Igen, emlékszem erre az esetre, bennem az maradt meg belőle, hogy a kommentelők leginkább a cipőn akadtak ki: meztelenre vetkőzött februárban, de szúrta a talpát a fű?

A következő kommentek más részletekre koncentrálnak, de hasonlóan értetlenek:
"Előbb szúrta szíven magát és utána vágta el a saját torkát, vagy fordítva???? Biztos legelőször megerőszakolta saját magát és azután vetett véget önkezével életének. Nos ehhez tényleg nagyon bravuros nyomozásra van szükség"
"Az hagyján, hogy mindezt megcsinálta magával, még oda is vitte a saját holttestét, mert nem akarta összepiszkolni a focipályát...igazi drukker lehetett :-D"
"biztos volt ideje az erőszak után és vagdosás után felmosni"
"" Cipő volt a lábán, nem életszerű,hogy miután valakit levetkőztetnek, megölnek, visszahúzzák a lábára azt. " Az viszont életszerű, hogy meztelenre vetkőzik öngyilkossági szándékkal, de a cipőt visszahúzza a lábára. Azért felfázni mégsem akart!"
"A tanú hason fekve találta meg és látta hogy a szíve alatt van egy döfés.... :D"
(Tényleg így írja a cikk: "A holttest megtalálásának napján beszéltünk egy szemtanúval, aki látta az áldozatot. Azt mondta, hogy holttest hason feküdt, ruha nem, csak egy cipő volt rajta, nem messze tőle a nadrágja feküdt, csupa vér volt, a torkát elvágták, a szíve alatt is volt egy döfésnyom.")
"Érdekes ez, vajon kínozni akarta magát mielőtt meghal :) ÁÁÁ it valami szarság van.. Ahogy írták, "NEM ÉLETSZERŰ" ez a falyta öngyilkossági módszer........"
"A magyarázat részben elfogadható de ezt a részt nem értem: "A holttest mellett talált kést és a benzines flakont maga a férfi vásárolta.Ezt tanúk és kamerafelvételek igazolták".......És ezeket,hogy derítették ki? Blokkok voltak a zsebében? Hogyan tudták,hogy milyen kamerafelvételeket kell bekérniük és honnan kell bekérniük? Csak Szegeden vagy 200 helyen lehet benzines flakont kapni......,szóval vannak itt még kérdőjelek."
"Gratulálok a bravúros nyomozóknak. ugyanis valóban az áldozat elvágta saját maga torkát, de ezt kevésnek találta, majd szíven szúrta magát , majd levetkőzött fürdeni akart, de elesett egy fűszálban és kétszer megdugta saját magát, de olyan hideg volt, hogy két másodperen belül meghalt szegény."
"Ezen még Rejtő Jenő is nagyot nevetne."
"Semmi szokatlan nincs benne Lefeküdt szunyokálni és elvitte a nátha! A részletek mellékesek ,de miért éppen dorozsmára jött ? Ez itt a kérdés?"
"Tehát ha jól értem: Megerőszakolta saját magát,utána elvágta a saját nyakát majd gyors egymásutánban kétszer szívenszúta magát a késsel elszaladt a közeli kukához eltüntetni a nyomokat,majd összevérezte magát ,levetkőzött és hasrafeküdt a pályátol nem messzire. Amit nem értek miért jött ezért derezsmára? Bosszantani akarta a kissebbséget? Lehet nyugtalan lelke még most is közöttünk bolyong. Aki tájékoztatott mindezekről bizonyára roppant tájékozott volt.(pl tudta bármekkora marhaságot megírhat ,senki felelősségre nem vonja)"

Egyébként ő volt az áldozat (kép alapján idősebbnek néz ki): semmelweis.hu/hirek/2015/02/26/elhunyt-barsi-geza/
annamanna 2017.10.13 04:43:55
@Doomhammer: háááát..... a letelepedési kötvényes Rogán esetében jogos a kérdés, hogy "Jól alszik, Antal?!" index.hu/mindekozben/poszt/2017/04/27/ime_rogan_antal_ikertornya/
A külügyminiszter elszólta magát. ..
annamanna 2017.09.04 23:31:32
@Bambano: ez pontosan így van, itt egy bizonyíték rá: www.youtube.com/watch?v=kT2xMJRh2g4
– Érthetetlenül állok sokak megnyilvánulása előtt – fogalmazott újabb megszólalásában a lombikprogrammal kapcsolatos társadalmi vitát elindító győri püspök...
10 nappal az államalapítás ünnepét követően szükségesnek tűnik számot vetni, átgondolni a kimondott szavak eredeti célját és valós hatását...