Szőrök

Aktivitások

Aranyásók Sztálinvárosban Lehet különút a demokráciákban? 2012.03.02 22:38:00

 A napokban pár korábbi hírt összerakva érdekes gondolatsor támadt bennem. Előre bocsátom, hogy nem vagyok Orbán-rajongó, még ha a következő gondolatmenet akár az ő szájából is elhangozhatna. Szóval, kezdjük ott, hogy az USA demokráciának tartja magát, és ugyanerre a…..

Szőrök 2012.03.05 16:24:05
@TrueY:

Beismerem, hogy volt némi leegyszerűsítés
a logikában. De amit mondani akartam az az, hogy ha már kicsit is korlátozod a globáltőke mozgását (mint O.V.), akkor azonnal ellenség vagy, akit le kell söpörni a színről. Egyébként meg, ha bemész mondjuk egy Aldi-ba, vagy Lidl-be, akkor világos, hogy az ottani termékek 95%-a német. Tehát valóban kiszorítják a hazai termékeket. A Spar talán a legkorrektebb, de a hipermarketek meg élből megölik a kiskereskedéseket. Ismerős lehet a hazai cukoripar kivégzése is és sorolhatnék még más példákat is. "Everything counts in large amounts", ahogy a Depeche Mode mondta, és így nekünk, magyaroknak csak a morzsák jutnak.
Szőrök 2012.03.05 21:17:12
@TrueY:

Meglátásom szerint az a gond a külföldi direkt tőkebefektetésekkel vezérelt gazdaságpolitikával (Magyarország elég tipikus példa volt), hogy konjunktúra idején frankón működik. Amikor viszont depresszió van, akkor a tőke nem akar bővülni, nota bene még haza is viszi a profitot (lásd a Magyarországon működő külföldi bankok reakcióját az amerikai hitelválságra). A hagyományos nyugati kapitalizmus mellett, azért a kínaiak, vagy oroszok elég keményen képviselik a nemzeti érdekeiket is (persze nem Magyarország méretű országok :-). Szerintem nálunk az volt részben a gond, hogy a posztban említett komprádor burzsoázia, politikai elit szó szerint kilóért adta el a hazai ipart és a megrendeléseket (lásd például autópálya-építések). Így sajna a hazai vállalkozások nem nagyon tudtak túljutni a KKV szinten. Egyébként OV-ék valóban sok kárt okoztak a dilettantizmusukkal és politikusoktól minimum diplomáciai érzéket elvárt volna az ember.
Szőrök 2012.03.06 12:08:15
A direkt tőkebefektetés (FDI- Foreign Direct Investment)egy konkrét fogalom. Nincs mit hozzátenni, vagy elvenni belőle. Konkrétan azt akartam mondani, hogy mi magyarok azt mondtunk az elmúlt 20 évben a külföldieknek, hogy "gyertek, fektessetek be nálunk". Sok esetben a külföldi befektetők - a magyarokhoz képest - pozitív diszkriminációban részesültek. A gond az, hogy mintha mástól vártuk volna a megváltást, a gazdasági eredményeket.

Az amerikai hitelválság utáni pénzkivitelnél még el se kezdődött Orbánék ámokfutása. Ott csupán arról volt szó, hogy az osztrák, holland stb. bankok fontosabbnak tartották a külföldi anyabankok megerősítését.

Orbánék valóban sok kárt okoztak. De a lényeg inkább az, hogy szerintem az elmúlt 20 évet Magyarország elvesztegette. És ez minden korábbi kormányra vonatkozik. Szó szerint szegényebbek is lettünk egy illúzióval, azzal, hogy az ún. kapitalizmus jólétet hoz és utolérjük a Nyugatot, vagy legalábbis csökken a különbség (a múltkor olvastam, hogy Luxemburgban kb. 500 E Ft a havi minimálbér). Lehet és kell is szidni Orbánékat, de számomra ez a fő probléma :-(
Lángoló Gitárok Cliff Burton ma lenne ötvenéves 2012.02.10 16:00:00

Sokan esküsznek arra, hogy a Metallica az első három lemez után elvesztette a fonalat, és csak szart adott ki a kezei közül. Ez valószínűleg most már örökké vita tárgya lesz, az viszont biztos, hogy a Kill 'Em All, a Ride The Lightning és a Master Of Puppets mind-mind a metálzene…..

Szőrök 2012.02.10 20:29:37
Érdekes Burton svédországi emlékköve,
nem messze a baleset helyszínétől.
Különösen a rajta levő szöveg tér el
a szokásos sírfeliratoktól:
en.wikipedia.org/wiki/File:Cliff_Burton_Memorial.PNG
petőfi utca Orbánt álmában éri utol a lelkiismerete 2012.02.05 15:26:00

Küldött Karcsi kalandjai címmel indítjuk el radikálisan pszichedelikus videósorozatunkat, ráadásul rögtön két résszel. A progresszív magyar animáció Coen fivéreinek aktuálpolitikai sorozata Karcsika főszereplésével, aki addig fogdossa a Vakok Intézetében kiállított…..

Szőrök 2012.02.06 09:43:14
Azé' ez sem lett kevésbé pszichedelikus,
mint V. Orbán nemzetvezető és unortodox csapata.

"Bolond likból bolond Széll fúj."
Szőrök 2012.02.06 14:31:45
@Antoninus Pius:

Hogy mennyire igazad van!
A kisembert az érdekli,
hogy van-e munkája,
mennyi pénz marad a zsebében stb.
Nos, ebben a tekintetben sajna
rosszul állunk.
És kit támogat az állam az egykulcsossal?
Ki mást, a gazdagabb embereket?
A szegények (lassan a középosztályt is ebbe a kategórába lehet sorolni) pedig
elköltenék, ha egy kicsivel több maradna a zsebben. A vállalatvezetők, országgyűlési képviselők stb. nem fogják.
Ami meg a jelentéseket illeti,
lásd Churchill mondását a statisztikáról,
avagy a II. világháborús győzedelmi jelentéseket (csapataink harcban állnak ...)
Poldi bácsi megmondója Legalább százezer 2012.01.21 00:52:00

Százezer ember nagyon sok ám. (A kétmillió ennél alig kevesebb.) Százezer embert kivinni az utcára - ehhez vagy nagyon erős szervezettség kell, vagy olyan tömeges, elemi erejű felháborodás, amelynél az elkötelezettség határozott aktivitásara sarkall még akkor is, ha szombat…..

Szőrök 2012.01.21 20:45:16
Ein Volk, ein Mensch.
Ismerős?
Gréczyblog Orbán ajánlata Magyarországnak: teljes csőd 2011.11.10 06:56:00

Így jár az az ember, aki nyolc éven át hazudik. Aki azzal áltatja az országot, hogy adócsökkentésből lesz több állami bevétel, hogy marad az eva, meg a magánnyugdíj, hogy nem lesz ingatlanadó, ráadásul a népnek semmit sem kell tennie, csak rájuk szavazni, és máris lesz 7…..

Szőrök 2011.11.10 10:56:33
Épp tegnap gondoltam rá,
hogyha bevezetik az ingatlanadót,
amire a kis lakótelepi lakáskámra is
kb. 200 E Ft per év lenne,
akkor évtizedek óta először én is ki fogok menni az utcára.
Más. Nejem pedagógus, gyerekek meglátogatták a parlementet és felháborodta mondták,
hogy a sok ingyenélő még szavazás közben
is mással foglalkozik.
Ideje, hogy ez a politikusoknak nevezett csürhe eltakarodjon az ország éléről.
Szőrök 2011.11.10 11:05:19
Kedves Barátom!
Még én is próbálok dolgozni,
de lassan arra jutok, hogy minden hiába.
Ma már nem éri meg vállalkozni.
Ha netalántán lenne valami nyereséged és
nota bene még meg is kapod a pénzed,
jön az APEH, munkaügy stb.,
kivasalja belőled az utolsó vasat is.
Ha meg munkavállaló vagy,
akkor havonta fizetheted a sok csekket,
és ha meg devizahiteled is van,
akkor jobb ha lassan keresel egy jó erős kötelet ...
Szőrök 2011.11.10 11:53:45
@ursus artos:

Szerintem fele annyiért megcsinálnám és
nem törném az agyamat mindenféle mutyizáson és korrupción (bocsi, ez egyfajta génhiba, veleszületett becsületesség, ami alkalmatlanná tesz arra, hogy ún.politikus legyek)
Lángoló Gitárok Apokalipszis: elmarad! 2011.05.23 09:00:00

Swans @ Trafó Kortárs Művészetek Háza, 2011.05.21.Teljességgel kizárt, hogy a szombat estére jósolt világvége és a tavaly visszatérő Swans budapesti koncertje véletlenül esett volna egybe. A két esemény voltaképpen tökéletesen kiegészíthetné egymást. Valósággal…..

Szőrök 2011.05.23 11:50:24
Nem nagyon értem a cikkírót.
Nekem képletesen letépte a fejem a koncert,
olyan volt, mintha egy 200-al száguldó gyorsvonat ment volna át az emberen.
Három haveromnak is piszkosul tetszett,
és mindenkinek az volt a véleménye, hogy ilyen brutális erőt ritkán látni színpadon.
KönyvesBlog Itt vannak az Alfabéta-díj jelöltjei 2011.04.20 11:58:00

Idén is a tavaszi Képregényfesztiválon adják majd át a Magyar Képregényszövetség Alfabéta-díjait, és mi idén sem csinálunk belőle titkot: a Litera-különdíjas Dobozváros írójának, Lakatos Istvánnak drukkolunk, aki a 2009-es és 2010-es díjai után idén a Lencsilánnyal…..

Szőrök 2011.04.27 14:47:08
Úgy gondolom, hogy Hamlet nem szolgált rá erre az össztűzre. Írt egy rövid ajánlót az Alfabéta-díjhoz, ami egyébként dicséretes. Tehát műfajilag ez nem is kritika volt, hanem ajánló. Egy kritikusnak amúgy is joga van a saját véleményhez. Egy alkotó meg fogadja el a kritikát (még ha nem 100%-ig pontos is) és nem akarja a kritikust "víz alá nyomni". Ez tőlünk nyugatabbra valószínűleg nem divat. Amúgy meg a régi szabály él, bármit is írnak, az jobb mint a hallgatás. Ezek után nem csodálkoznék, ha Hamlet már nem lenne kíváncsi a magyar felhozatalra.
Aranyásók Sztálinvárosban Szlovákia, mint hangulatjavító intézkedés - Interjú Nolik Antal íróval 2011.04.23 20:54:00

Nolik Antallal véletlenül ismerkedtem meg egy „olvasói sztoribegyűjtős-megjelentetős” blogon. Miután elkezdtünk a irodalomról és a képregényekről diskurálni kiderült, hogy mindegyikünknek van már némi köze a könyvkiadáshoz. Ha nem botlunk egymásba, akkor…..

B-oldal Geszti-nap a Szigeten 2011.04.21 07:36:00

Pár napja már lehet a neten olvasni a még nem megerősített hírt, miszerint a Sziget mínusz egyedik napján Geszti Péter csapatai, az Első Emelet, a Rapülök és a Jazz+Az lép színpadra.Eme posztot már tegnap meg akartam írni, nyilván első felindulásból lehet más hangvétele lett…..

Szőrök 2011.04.21 11:32:51
@homoscepticus:
A Sziget már régóta olyan, mint egy nagy plaza, és ne a Geszti testidegen, hanem az Interpol.

ÍÍGY VAN. A SZIGET MÁR KB. EZER ÉVE NEM UNDERGROUND, NEM PROGRESSZÍV, CSAK A PÍZRŐL SZÓL.

DE MI A BAJ GESZTIVEL?
-1-IK NAP (MÉG CSAK NEM IS NULLADIK). MÁR A NEVÉBEN IS BENNE VAN
AZ IGÉNYSZINT.
Hírcsárda - Pusztán hírek Tarr Béla sem látta saját filmjét 2011.04.13 13:00:00

„Moziban tényleg unalmas, most már értem, miért hagytam abba.” – jegyezte meg a rendező, miután felháborodva kijött saját filmje vetítéséről. A rendező először nézte végig saját filmalkotását moziban és csalódottan számolt be róla, hogy ötször kellett…..

Szőrök 2011.04.13 15:37:22
A művészfilm és a kommersz között az a különbség,
hogy most lehet hogy ötszázhúszezren megnéznek
egy hollywoodi limót, viszont már 10 év múlva kuka.
Tarr Béláról meg lehet, hogy 100 év múlva is beszélni fognak.
Megjegyzem például, hogy az Otthonom Idahó rendezője,
Gus van Sant Gerry c. filmjének főcímében
köszönetet mondd Bela Tarr-nak.
hogyvolt Retróhogyvolt: Éden hotel - 1x03 2013.02.06 18:25:00

Két éve került adásba az Éden hotel, az újkori magyar tévézés egyik legjobb realityje, aminek sem a menetébe, sem a kimenetelébe nem szóltak bele a nézői sms-ek, a játékosok egymás között döntötték el, kivel tolnak ki az adott pillanatban és hagyják pár nélkül, azaz…..

Szőrök 2011.03.10 10:16:41
Melyik plázában válogatták össze a szereplőket? És Tarr Béla új filmjét mikor fogják megvitatni?
Aranyásók Sztálinvárosban COMICS ÉS TÖRTÉNELEM 2011.01.19 22:14:00

 Még karácsony előtt jelent meg magyarul az amerikai Jason Lutes: Berlin – a kövek városa című graphic novel-je, irodalmi szintű képregénye. A trilógia Németországban játszódik a két világháború között, a weimari köztársaság idején. Némi internetes keresés után…..

Nero Blanco, Vox Antipopuli Bob Marley: No woman, no cry 2010.12.10 21:51:00

„Nincs asszony, nincs sírás” – jaj, ne.... Szörnyű, hogy vannak, akik képesek így lefordítani Bob Marley talán legismertebb, mai napig népszerű, sok más előadó által is feldolgozott számát. Az meg egyenesen megdöbbentő, hogy egyes angolajkúaknak sem világos a cím…..

Szőrök 2010.12.11 20:30:19
Ha jól nézem az alsó fotót,
a Bob Marley szobor köré elég stílszerű
növénykéket ültettek :-)
B-oldal TOP10 koncert EVÖR, amit kihagytam és azóta is bánom 2010.12.02 07:40:00

Számomra a zenehallgatás, a zene élvezete, az egyet jelent a koncert látogatással. A bakelit és a CD, meg a többi csak laboratóriumi körülmények között készült lenyomat. Persze mivel többször be tudok tenni egy Chili lemezt a játékosba, mint ahányszor megnézhetem őket…..

Szőrök 2010.12.02 14:14:13
Mitya Ivanov
99: Asian Dub Foundation> már sokszor voltam ADF koncerten, de az első Magyarországin ott kellett volna lennem. Mondjuk 99-ben még nem is tudtam hogy léteznek.

Az ADF tényleg eszméletlen nagy volt. És sem ismertem őket (egy haverom hívott el), de megszólalt a zene és olyan ritmus és erő volt benne, hogy mindenki önkéntelenül elkezdett ugrálni.

Csak az elmúlt két évben ilyeneket hagytam ki:
2009. 04. 22. Sonic Youth (Donaufestival Krems, Ausztria)
Budapesten:
2009. dec. 14. Laibach / Juno Reactor
2010. ápr. 2. Brandan Perry (ex Dead Can Dance)
2010. ápr. 9. Banco de Gaia
2010. aug. 23. Jello Biafra (ex Dead Kennedys) and the Guantanamo School of Medicine / VHK
Bangkok Charlie jelenti A hamisítatlan thai búcsú 2010.11.22 09:11:00

Mindig megfogadom magamnak, hogy kihagyom a thai tömegfesztiválokat, mert ahol fél Bangkok ott van, az alsó hangon is 3 millió embert jelent. Szombaton azonban megszegtem a magamnak felállított szabályt, a kíváncsiságom erősebb volt és elmentem a Wat Sakethez, az évente megrendezett…..

Szőrök 2010.11.22 15:00:01
Nem gyenge az a fotó, ahol a fickó Megadeth-es (Megahalál) együttespólóban simogatja a Buddha-szobrot.
Aranyásók Sztálinvárosban „Atlasz lábainál” - Koncertbeszámoló 2010.11.13 23:40:00

Natacha AtlasMűvészetek Palotája, 2010.11.12.  Körülbelül 15 éve tervezem, hogy elmegyek egy Natacha Atlas koncertre. Amikor meghallottam, hogy Natacha a Művészetek Palotájában lép fel, rögtön tudtam, eljött a várva várt pillanat. Így már a nyáron lefoglaltam a…..

táj-kert Fejedelmi "vadászlak": Moritzburg bei Dresden 2010.11.09 07:00:00

Azt hiszem, ehhez a képhez nem lehet semmit hozzáfűzni... Moritzburgra nehéz szavakat találni... a tórendszer fölé magasodó hatalmas épületet az ember egyszerűen alig hiszi el. A Drezda szomszédságában található kisvárosban található Németország egyik legnagyobb nevezetessége,…..

Szőrök 2010.11.09 12:07:59
Szellemes, informatív cikk. Szép fotók. Gratula. Jó volt kicsit kimozdulni a magyar rögvalóságból, ha csak így virtuálisan is. Köszike.
Aranyásók Sztálinvárosban Komment 2010.10.13 09:39:00

      A héten több olyan esemény is volt, ami pár gondolatot ébresztett bennem.Vörösiszap:Bár a politikát úgy utálom, ahogy van, de Orbán Viktor egy-két húzására még én is csettinteni szoktam. A Magyar Alumínium ügyvezetőjének letartóztatása okos…..

Aranyásók Sztálinvárosban Biafra in Hungary 2010.09.03 11:17:00

                Szevasztok Anyaszomorítók! Ha valakinek mond még az a név valamit, hogy Jello Biafra, vagy Dead Kennedys, annak ajánlom a figyelmébe a West Balkán vasárnapi koncertjét, ahol Biafra mester lép…..

Aranyásók Sztálinvárosban Kaláka 2010 2010.07.14 14:31:00

XXXI. Kaláka FolkfesztiválMiskolc-Diósgyőr, 2010. júl. 9-11. Ismét átadom magam a jól ismert érzésnek. Ülök a várban, bámulom a romos falakat, a várat körülölelő hegyeket és erdőt, a napsütést, a felhőket. Közben hallgatom a szívet melengető, vidám zenéket. És…..

Aranyásók Sztálinvárosban Kávéházi dráma, avagy Róma végnapjai 2010.06.25 09:29:00

Olasz szurkolóként optimistán tekintek az olasz-szlovák meccs elé. Bár kicsit szürke és elképzelés nélküli volt az azzurik játéka az első két csoportmérkőzésen, de bízom abban, hogy egyszer minden rossz sorozat megszakad. Mellesleg, úgy számolom, hogy ez az a ritka csoport…..

Team America Reggie Bush is a fedélzeten 2010.06.22 10:35:00

Immáron a New Orleans Saints Super Bowl-győztes rongylábú futója is Dél-Afrikában zúzza, hiszen azt követően, hogy átvette a bajnoknak járó gyűrűt, az első dolga az volt, hogy átruccanjon az őshazába a helyszínen nézni a focivébét. És ha már összejöttek Zinedine Zidane-nal…..

Szőrök 2010.06.22 13:15:16
Ő rokona a Bushnak?
Paraguay Az első forduló után 2010.06.16 20:17:00

Véget ért a csoportkör első fordulója. Paraguaynak a csoportjából továbbjutva senkitől sincs félnivalója, habár egy esetleges csoportmásodik hely azt eredményezné, hogy az a Hollandia várhat a csapatra, amelyik talán a legmeggyőzőbb játékot produkálta Németország mellett.…..

Szőrök 2010.06.17 11:07:42
h4ns
Ember, milyen olasz bunkerfociról beszélsz! Végigtámadták a meccset a tömörülő Paraguay ellen. Persze, Paraguay tényleg jó csapat, a nyolcaddöntőben a hollandok ellen bizonyíthatnak. Forza Italia!
Aranyásók Sztálinvárosban Forza Itália, avagy hogyan lettem olasz drukker? 2010.06.11 13:16:00

Mivel a magyar labdarúgó válogatott világ-versenyekre való kijutásának esélye a zérushoz konvergál, ezért a jó magyar focirajongó kénytelen-kelletlen választ egy habitusának megfelelő válogatottat. Az atlétikarajongók, úriemberek, illetve akik azon elavult elméletnek hódolnak,…..

Aranyásók Sztálinvárosban Dzsembori a királyi városban – koncertbeszámoló 2010.05.31 09:09:00

2010. május 29.XII. Jam-bory, SzékesfehérvárThe Qualitons, Barabás Lőrinc Eklektric  Vannak helyek, ahol „még a nap is máshogy süt”. Ezek közé tartozik a fehérvári Bory-vár. Ódon falait évente egyszer vidám emberek lepik el, múlt és jelen összeér, egy…..

Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz