Szőrök

Aktivitások

Aranyásók Sztálinvárosban Lehet különút a demokráciákban? 2012.03.02 22:38:00

 A napokban pár korábbi hírt összerakva érdekes gondolatsor támadt bennem. Előre bocsátom, hogy nem vagyok Orbán-rajongó, még ha a következő gondolatmenet akár az ő szájából is elhangozhatna. Szóval, kezdjük ott, hogy az USA demokráciának tartja magát, és ugyanerre a…..

Szőrök 2012.03.05 16:24:05
@TrueY:

Beismerem, hogy volt némi leegyszerűsítés
a logikában. De amit mondani akartam az az, hogy ha már kicsit is korlátozod a globáltőke mozgását (mint O.V.), akkor azonnal ellenség vagy, akit le kell söpörni a színről. Egyébként meg, ha bemész mondjuk egy Aldi-ba, vagy Lidl-be, akkor világos, hogy az ottani termékek 95%-a német. Tehát valóban kiszorítják a hazai termékeket. A Spar talán a legkorrektebb, de a hipermarketek meg élből megölik a kiskereskedéseket. Ismerős lehet a hazai cukoripar kivégzése is és sorolhatnék még más példákat is. "Everything counts in large amounts", ahogy a Depeche Mode mondta, és így nekünk, magyaroknak csak a morzsák jutnak.
Szőrök 2012.03.05 21:17:12
@TrueY:

Meglátásom szerint az a gond a külföldi direkt tőkebefektetésekkel vezérelt gazdaságpolitikával (Magyarország elég tipikus példa volt), hogy konjunktúra idején frankón működik. Amikor viszont depresszió van, akkor a tőke nem akar bővülni, nota bene még haza is viszi a profitot (lásd a Magyarországon működő külföldi bankok reakcióját az amerikai hitelválságra). A hagyományos nyugati kapitalizmus mellett, azért a kínaiak, vagy oroszok elég keményen képviselik a nemzeti érdekeiket is (persze nem Magyarország méretű országok :-). Szerintem nálunk az volt részben a gond, hogy a posztban említett komprádor burzsoázia, politikai elit szó szerint kilóért adta el a hazai ipart és a megrendeléseket (lásd például autópálya-építések). Így sajna a hazai vállalkozások nem nagyon tudtak túljutni a KKV szinten. Egyébként OV-ék valóban sok kárt okoztak a dilettantizmusukkal és politikusoktól minimum diplomáciai érzéket elvárt volna az ember.
Szőrök 2012.03.06 12:08:15
A direkt tőkebefektetés (FDI- Foreign Direct Investment)egy konkrét fogalom. Nincs mit hozzátenni, vagy elvenni belőle. Konkrétan azt akartam mondani, hogy mi magyarok azt mondtunk az elmúlt 20 évben a külföldieknek, hogy "gyertek, fektessetek be nálunk". Sok esetben a külföldi befektetők - a magyarokhoz képest - pozitív diszkriminációban részesültek. A gond az, hogy mintha mástól vártuk volna a megváltást, a gazdasági eredményeket.

Az amerikai hitelválság utáni pénzkivitelnél még el se kezdődött Orbánék ámokfutása. Ott csupán arról volt szó, hogy az osztrák, holland stb. bankok fontosabbnak tartották a külföldi anyabankok megerősítését.

Orbánék valóban sok kárt okoztak. De a lényeg inkább az, hogy szerintem az elmúlt 20 évet Magyarország elvesztegette. És ez minden korábbi kormányra vonatkozik. Szó szerint szegényebbek is lettünk egy illúzióval, azzal, hogy az ún. kapitalizmus jólétet hoz és utolérjük a Nyugatot, vagy legalábbis csökken a különbség (a múltkor olvastam, hogy Luxemburgban kb. 500 E Ft a havi minimálbér). Lehet és kell is szidni Orbánékat, de számomra ez a fő probléma :-(
Lángoló Gitárok Cliff Burton ma lenne ötvenéves 2012.02.10 16:00:00

Sokan esküsznek arra, hogy a Metallica az első három lemez után elvesztette a fonalat, és csak szart adott ki a kezei közül. Ez valószínűleg most már örökké vita tárgya lesz, az viszont biztos, hogy a Kill 'Em All, a Ride The Lightning és a Master Of Puppets mind-mind a metálzene…..

Szőrök 2012.02.10 20:29:37
Érdekes Burton svédországi emlékköve,
nem messze a baleset helyszínétől.
Különösen a rajta levő szöveg tér el
a szokásos sírfeliratoktól:
en.wikipedia.org/wiki/File:Cliff_Burton_Memorial.PNG
petőfi utca Orbánt álmában éri utol a lelkiismerete 2012.02.05 15:26:00

Küldött Karcsi kalandjai címmel indítjuk el radikálisan pszichedelikus videósorozatunkat, ráadásul rögtön két résszel. A progresszív magyar animáció Coen fivéreinek aktuálpolitikai sorozata Karcsika főszereplésével, aki addig fogdossa a Vakok Intézetében kiállított…..

Szőrök 2012.02.06 09:43:14
Azé' ez sem lett kevésbé pszichedelikus,
mint V. Orbán nemzetvezető és unortodox csapata.

"Bolond likból bolond Széll fúj."
Szőrök 2012.02.06 14:31:45
@Antoninus Pius:

Hogy mennyire igazad van!
A kisembert az érdekli,
hogy van-e munkája,
mennyi pénz marad a zsebében stb.
Nos, ebben a tekintetben sajna
rosszul állunk.
És kit támogat az állam az egykulcsossal?
Ki mást, a gazdagabb embereket?
A szegények (lassan a középosztályt is ebbe a kategórába lehet sorolni) pedig
elköltenék, ha egy kicsivel több maradna a zsebben. A vállalatvezetők, országgyűlési képviselők stb. nem fogják.
Ami meg a jelentéseket illeti,
lásd Churchill mondását a statisztikáról,
avagy a II. világháborús győzedelmi jelentéseket (csapataink harcban állnak ...)
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz