Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Holló Mátyás

3 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elkészült az ország első környezetbarát interaktiv irodaháza, a Pannon Ház. Bár a Pannon eddig is mindent megtett, hogy a nyitás időpontjára mindenki tudjon róla, hogy övék az első, a legszebb, a legjobb és legnagyobb, a marketinges csapat rátett még egy lapáttal.: A házavató…..
Köztér Főtér remix 2009.09.03 07:00:00
Győr, Széchenyi tér Győr központjában volt egy régóta halódó tér, a valamikori piactér, melyet jobb híján parkolásra és galambetetésre használtak. A győriek és némely kívülálló szerint ez Közép-Európa legszebb barokk tere (???). A lokálpatriotizmus eme báján túl az…..
Holló Mátyás 2009.09.03 12:57:50
@OftF: Egyetértek. Talán a térre kilátogató , a teret használó emberek mennyisége, a "nyüzsi" az, mi legjobban minősíti a teret. Szerintem a mosolygó családok, a szaladgáló gyerekek, stb. mind, mind pozitív kritika.
Holló Mátyás 2009.09.03 13:07:20
@felucca: Ott a pont. Kövezzetek meg, de szerintem az erdő helye a város széle.
Én is a fásítás híve vagyok. Fát minden két parkoló autó közé, fát az utcákra, sövényt a budapesti körutakra! De úgy gondolom szükség van a nagyobb, egybe függő, levegős terekre is.
Sokan hiányolják a tér barokkos voltát és közben fákat követelnek mindenhova. Pedig elég sok barokk térről hiányoznak a fák és mégis jól működnek. Úgy mint ez.
Itt egy másik példa, itt sincsenek fák.:
www.utazni.info/kepek/5/5b/Szent_P%C3%A9ter_t%C3%A9r.jpg
Köztér Szezonnyitó 2009.09.01 07:00:00
Lassan vége a nyárnak, így itt az idő, hogy a fürdőruhát újra vasalt, fekete egyenruhánkra cseréljük. Úsztunk az uszálystrandon, joggingoltunk a Rakparton, tetőről tetőtérre ugándoztunk Budapest rendezett és kevésbé rendezett utcáin, terein, pályaudvarain. Felfrissültünk,…..
Köztér Uszoda a Dunán 2009.05.11 07:00:00
Már írtam úszómedencéről, de akkor a zöldtetők hasznosítási lehetőségeiről volt szó. Most azonban egy olyan kézenfekvő dologról van szó, mely majdhogynem triviális: miért nem úszunk a Dunában? Mert 1) piszkos a vize, 2) erős a sodrása, 3) általában hideg a vize. Ezt azonban…..
Köztér Padlástól a loftokig _02 2009.05.04 07:00:00
Felvezető elődásában Beleznay Éva hol megbízott, hol ideiglenesen kinevezett budapesti főépítésznek titulálva Budapest tetőtéri alternatíváiról beszél. Itt kell megjegyeznem, hogy a főépítész asszony ideiglenes jellegét már véglegessé kellene tenni, mert közröhej, hogy…..
Holló Mátyás 2009.05.05 10:24:10
@Álmos: Úgy gondolom az ötleteket és ideákat törvénycikkelyek és számadatok halmaza alá söpörni nem érdemes. Az adathalmaz és a körülötte kialakult vita alatt eltűnik a lényegi mondanivaló Szerintem ez a poszt nem pontos számadatokról szól. Számomra a fejezet (hisz ez egy előző cikk folytatása - lásd a számozást - talán ezért is nincs eleje a cikknek) arról szól, hogy Budapest belső területein rengeteg kihasználatlan építészetileg értékes terület van, melyekben igen sok tartalék rejlik. Ezek a belváros megmaradt puffer terei, melyben rangosabb élettér képzelhető el, mint egy agglomerációban fekvő "neopanelben", ahonnan az ember napi 2x1-1,5 órát ingázik.
Félreértés, hogy egész Budaörsöt be kell réngatni a belvárosba, de egy részüknek a lehetőség adott lenne.
Ami a számokkal történő zsonglőrködést illeti.: 80 000 tetőtéri lakás (vélhetően - erős becslés, ahogy a poszt írója is megjegyzei - szerintem innentől fölösleges lenne az értéken lovagolni) vélhetően több, mint 80 000 embert jelent, feltételezve, hogy az agglomerációban is társas lények élnek. Van aki, ott dolgozik / jár iskolába; ez a lehetőség inkább az ingázókak nyújtana lehetőséget, akik azért költöztek ki, mert egy gangos ház alsób szintjein nem találnák meg a számukra megfelelő életteret, de egy tágas, fényes tetőtéri lakásban már igen. Ez az ingázó tömeg pedig nem hiszem, hogy az egész 724 488 főt jelentené. De itt az új magas labda... lehet előbányászni a következő statisztikát, hogy ez pontosan hány ember is...
Zárásként inkább szerintem a lényeg.: Használaton kívüli, értékes életterek kialakítására alkalmas területek vannak a belvárosban. Ha jól használjuk őket sokat adhatnak hozzá Budapest építészeti értékeihez, csökkenthetik a városba ingázó tömeget (valljuk be, aki ilyen helyre költözik, fix hogy nem BKV-val közlekedik), s városon belül, talán a 10 percre lévő munkahelyre már ők is hajlandók lesznek gyalog menni (ha nem 80 000 ingázó gépkocsi füstöl), vagy biciklivel - ha van elég út, de ez már másik történet.
A belvárosi padlásokat általában beépítik, és nem kezdenek vele valamit. Ha kezdenek vele valamit, akkor van esély olyan lakások létrehozására, melyeket nagyvonalúságuk miatt loftoknak nevezünk. A loft szót vizsgálva eljuthatunk a fennkölt, fennsőbbséges fogalmáig. De miért is…..
Holló Mátyás 2009.04.18 22:40:18
@megállnék egy szóra: Teljesen igaz. Ez egy iroda. Egy tágas iroda, ami arra vár, hogy feltöltsék élettel. Van tá lehetőség. Visszakérdezek.: Az általad favorizált lakásban hol van az életTÉR?
Holló Mátyás 2009.04.18 23:27:35
@megállnék egy szóra: Szerintem nincs itt lenézve egy lakótelepi sem. Sokkal inkább az az életszemlélet, amibe a lakótelepi embert belénevelték, hogy azért lakunk panelben, mert az jó.
Holló Mátyás 2009.04.18 22:38:38
@mldrv: Én úgy gondolom a tágas terek igenis kényelmesebbek, életszerűbbek. Az más dolog, hogy miben szocializálódtunk. Én is tetőtérből jövök, én is megszoktam az alacsony, kis szobámat, de egy tágas belvárosi lakásnak vagy egy barokk tetőtérnek szerintem nincs párja. Ez is annyira nem a mindennapjaink része, mint a hotelben lakás (írod te is), gondolom ezért nálad is az asszociatív kapcsolat a 3m-es zuhanyzóval. Tényleg fontos az 1,90 alati tér, de szerintem ott a gardóbnak a helye. Az ember meg éljen, dolgozzon olyan térben ahol van fény és levegő.
Köztér Futókörök máshol 2009.04.15 07:00:00
Budapesten egyetlen hely van a belvárosban, ahol ténylegesen lehet futni: ez a Margitsziget. Tudjuk jól, hogy nyáron zsúfolt, a nevetségesen keskeny futószőnyeg arra sem elég, hogy ha szembe jön valaki, akkor ne kelljen oldalra lépni. Gondolt-e már arra valaki, hogy a rakpart…..
Holló Mátyás 2009.04.18 22:56:36
@*Anna: Szerintem mindegy, hogy mire használjuk, a lényeg, hogy jól használjuk és aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket. Ha van lehetőség egy zöld folyosó kialakítására ami átszeli és ezáltal össze is köti azt, akkor nem kellene kétoldali szmogfallal védeni azt a város lakói elől.
Ha egy sűrű városi területen sok bontás árán hozunk létre új épületeket, felmerül a hangulat megteremtésének dilemmája. Minden budapesti kerület, sőt kerületrész önálló arculattal rendelkezik, melyet felülírni kockázatos vállalkozás. Ez már megtörtént a panelépületek…..
Holló Mátyás 2009.03.27 16:09:12
@netrunner: Mostmár van és a Menüben is ott a link. Istvánnak is köszi a gyors válaszért.
Most gondoljunk az olyan esős, havas napokra, melyekből a közelmúltban oly gyakran volt részünk. Tehát következzen a sportolás fedett térben. Olyan nagyobb üres terekre van szükség, melyek parlagon hevernek, és könnyen megközelíthetőek. A belvárosban nehezebb nagyobb üres…..
Holló Mátyás 2009.03.28 14:18:28
@solaitid: Egyetértek Veled és bpowerrel. A Fővám térre a Sporaarchitects nagyon szép tereket varázsolt, viszont pont a nagy belső szövet miatt kivállóan alkalmas a sport koncept bemutatására is. :-)
Ha megnézitek a Keleti Pu., vagy a Népszínház utcai megállk terveit, ott azért akad elég hely egy medencének a plafon felett bőven. Felülvilágító meg sehol...
Holló Mátyás 2009.03.28 14:20:07
@cb600f: A P+R szerintem is fontos! De úgy gondolom, nem a belvárosban van a helye...
A Főpolgármesteri Hivatal egy szűkös utcára, a Városház utcára nyílik. A 2008-ban lezajlott építészeti tervpályázat ezt az áldatlan állapotot kívánta felülírni azzal, hogy a városházát megnyitja a Károly körút felé. Az ún. új budapesti főtér is a Károly körút mellé…..
Holló Mátyás 2009.03.27 14:14:44
@mmBálint: Jogos a felvetés. Javításra került.
Köztér Hamarosan indul! 2009.03.23 00:35:00
 fotó: Junichiro Aoyama..