Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sigismundus

212 bejegyzést írt és 1941 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyári forróság, hőhullám van, az ember reménykedve böngészi az időjárásjelentést: mikor jön az enyhülést hozó hidegfront? A lehűlés mellé talán kapunk esőt is, netán látványos zivatarral, de ha szerencsénk van, a jég és a villámárvíz elkerül? Aztán jön a hidegfront, látjuk a villámokat a nyugati ég…..
1890. Két ainu nemzetiségű nő a népükre jellemző ajaktetoválással. Az ainuk elsősorban Japán legészakibb szigetein és az orosz fennhatóságú Szahalinon és Kuril-szigeteken élnek. Történelmük szerint a japánok megjelenése előtt már legalább félezer évvel már a térségben voltak. A nők is könnyen…..
Pangea 10 éves a Pangea 2023.12.07 11:58:00
Éppen 10 éve, 2013. december 7-én délben jelent meg a Pangea blog első blogbejegyzése. A terv már régóta érlelődött, de volt némi félelem, hogyan fogják fogadni a blog.hu kifejezetten kemény kommentszekciójában, kiteszik-e egyáltalán az Indexre, egyáltalán észreveszi-e valaki a blogok ezrei között,…..
Kedves hallgatóink! A KatPol Kávéház a századik alkalomhoz - reményeink szerint - méltón egy különleges adással jelentkezik. Az eddig megszokottaktól eltérően nem egy filmet vagy sorozatot elemzünk, hanem egy regényt. Könyvből is elég rendhagyót választottunk, méghozzá Trenka Csaba Gábor 1991-es…..
Sigismundus 2023.11.19 11:06:57
@Sigismundus: +
" Maga a magyar gyarmat itteni megvalósítása se tűnik valósághűnek (honi tengeri kijárat nélkül). "

Az hogy magyar gyarmat lesz Afrikában, hazai tengeri kijárat nélkül, nos ez szimbóluma az egésznek amiről a könyv szól. A Nagy Hangzatos vállalások, iszonyú erőfeszítések, költségek, amiknek semmi értelme. De egy életen át tűri a nép, közönnyel, szenvedve, mert, mert ! miért is? Nem véletlen, hogy az első kiadás itt is mutatott borítóján ott a narancs.. Utalás a Tanú filmre.

(szóval, ezért írtam, hogy ez sokkal inkább fejlődésregény-társadalomkép, mint alternatív töri )
  Előszó A falklandi konfliktusról szóló sorozatban a szembenálló erők és talán legismertebb hadművelet bemutatása már megtörtént, lásd a linkeket videókat a leírásban. A brit flotta első egységei, 15 hajó május 1. érkeztek a szigetek közelébe. Ezek feladata a helyi légi fölény biztosítása,…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 21. rész A napló ezen utolsó fejezetében Somogyi Lajos az 1917-es esztendő nyarának hadieseményeit tárgyalja. Mindenki a várható nagy brit offenzívára készül, melynek célja valószínűleg Jeruzsálem elfoglalása lesz. Ebből azonban hőseink – legnagyobb…..
Sigismundus 2023.11.07 19:04:14
@bloggerman77: @PollmannFerenc: Igen, ez is igaz, nagyon más a stílusa. De hát más a műveltségi háttere egy harmincas doktornak meg egy gimnáziumot végzett huszonéves szűcsmesternek.

Igazából én a dínom-dánomos, cigányzenés hazautat találtam nagyon-nagyon másnak ugye, mint dr Kemény viszontagságos egy évvel későbbi anabasziszát.

Ami a szabadságolást illeti, nem tartom valószínűtlennek, hogy a harcedzett csapatok elengedése, az a jó öreg monarchaibeli scramperei szemlélet..
MovieCops ÉRETT NŐK DICSÉRETE 2023.10.23 06:00:00
Az Érett nők dicsérete című 1978-as kanadai film egy emigráns magyar író, Vizinczey István legismertebb regényéből készült. A cselekmény az ötvenes években játszódik Magyarországon és Kanadában. Főhőse egy fiatal magyar fiú, Vajda András (alias Andy Vajda), aki gyerekkorától kezdve az érett,…..
A most következőkben leírnám magvas meglátásaimat a 32. Művészetek Völgyéről, vagyis milyen MOST a fesztivál egy - immáron - visszajáró szemével. Természetesen csak arról a három napról írok, amíg ott voltunk, nem mondom, hogy a legjobb választás volt ezúttal hétvége helyett hétköznap menni, de…..
Az elmúlt 1 évben fedeztem fel jobban a podcast-ek világát. Ha jól emlékszem, az egyik, néha olvasott híroldal face oldalán jöttek fel az adások elérhetőségei, sokféle témakörben. Vagy egy csoportban ajánlották egy történelmi ismeretterjesztő pod-ot gyakran? Valamelyik, vagy egy harmadik volt a…..
Kilenc és fél éve jelent meg a blogon az alábbi bejegyzés. Rekord alacsony a megtekintése (pedig szerintem jól sikerült kis cikk, külön felhívom a figyelmet a remekbe szabott mű-archaikus fordításokra ;)), ezért most újra megnézhetitek. - Jtom Lássuk be nem volt könnyű dolguk a korabeli…..
Hét tenger Makarov tengernagy 02. 2023.06.20 18:21:21
A török háborút lezáró fegyverszünetet követően a balkáni helyzet továbbra is nagyon feszült maradt. Az oroszokra kényszerített, számukra megalázó békefeltételeket követően a kormányzat keményvonalas emberei a diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelték Ausztriával és Angliával, s komoly…..
Már rég érlelődött bennem, hogy írjak a legnicai csatáról, mivel úgy gondolom, hogy a magyar történelem megértéséhez szükséges annak tágabb környezetének megismerése. Sokat tudunk és még többet gondolunk a magyarországi mongol invázióról / tatárjárásról, de azt már sokszor elfelejtjük…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 26. rész Kemény doktor továbbra is a németeket sajnálja. Mennyivel rosszabb a sorsuk a monarchiabelieknél, akiknek lám az áruló Habsburgok miatt az antant megengedi a hazautazást (igaz saját költségen), feltéve, ha nem engednek németet a hajójukra!…..
A Kokoda-ösvény mentén vívott hadjárat történetét az írássorozat első részében ott hagytuk abba, hogy 1942 augusztusában az ausztrál csapatoknak fel kellett adni a névadó települést és leszállópályáját, miközben a hadszíntér egyéb helyszínein (pl. Guadalcanalon) is mozgásba lendültek az események.…..
A második világháború csendes-óceáni hadszínterének egyik legbrutálisabb hadjáratát egy új-guineai hegyláncon helyenként közel 2000 méteres tengerszint feletti magasságban átkígyózó méteres szélességű ösvényéért vívták ausztrál és japán csapatok, úgy hogy egyik fél főparancsnoksága sem volt…..
Sigismundus 2023.05.11 19:17:36
Ismertem már a történetet, de nem ennyire jó alaposan, részletesen. 3. megjegyzés.

1 - Van egy ausztrál háborús film, Kokoda címmel, 2006-ból. Nem a legjobb háborús filmek közé tartozik, Inkább emlékfilm az ausztráloknak, akik jobban ismerik a történetet, és nem ismertető/bemutató a világ más részeinek, miért is volt jelentősége, hogy itt milícia harcolt, nem a jól képzett csapatok. Az elején említik a csokikatonákat, és a szűkszavú párbeszédek közben emlegetnek egy tisztet, aki a sivatagban harcolt seregből került ide, kb ennyi. Főleg azt mutatja be milyen körülmények közt harcoltak, a csúszós-sáros hegyoldalakat. Meg olyan apró érdekességeket, miszerint a vérhas annyira gyakori vendég volt, hogy a nadrágjuk hátulján inkább vágtak egy rést szuronnyal. Hogy ha eljön az ideje annak aminek el kell jönnie, akkor gyors guggolás, semmi időveszteség nadrágszíjjal babrálni.. Brr

2 – Az említett óriási termetű katonák. Nos ők hokkaidói ainuk voltak, nem az átlagos japánok. Az 'ainu people' Wikipedia oldalán említik is őket, hivatkozva egy ausztrál orvos visszaemlékezéseire.
„ Az aznapi harcok során [30. augusztus 1942-án] sok nagy testalkatú japánt láttunk, erőteljes felépítésű, hat láb magas vagy annál nagyobb férfiakat. Ezek a kemény támadó csapatok Hokkaidóból, egy észak-japán fagyos télű szigetről érkeztek, ahol a medvék szabadon kóboroltak. Saját országukban "Dosanko" néven ismerték őket, ami a hokkaidói lovak neve, és nagyszerűen ellenálltak az Owen Stanley-hegység zord éghajlatának. A 2/14. zászlóalj egyik tisztje azt mondta nekem: "Nem hittem el, amikor láttam, hogy ezek a nagy rohadékok ránk támadnak. Azt hittem, hogy álruhás németek lehetnek. „ - Steward, H. D. (1983)

3 – Régi mániám rákeresni cikkekben, könyvekben emlegetettek nevére, mi lett a sorsuk az említetteknek, később. Robert Menzies háború utáni hosszú karrierjét megismerhettük a cikkből. John Curtinról azonban az derült ki, hogy meg sem élte a háború végét, (már az őt jobban érintő ázsiaiét) 1945 július 5-én meghalt. Akárcsak Roosevelt, és az ő haditengerészeti minisztere Frank Knox. Valahogy igen bizarr, hogy felkészítik országaikat a háborúra, tárgyalnak, szerveznek keményen, tartják a népben a lelket, és nem érik meg hogy lássák munkájuk gyümölcsét.
Kissé megkésve és olvasói levelektől indíttatva jutottam el odáig, hogy egy igazi klasszikusról is írjak végre a katonaláda rovatban. Olyan tárgyról lesz tehát most szó, ami a legtöbb amerikai katona zsebében ott lapult, és ha nem veszett el az évek során, valószínűleg ma is féltve őrzött kincsként…..
MovieCops SALON KITTY 2023.05.18 06:00:00
2023. május 18-án elhunyt a film férfi főszereplője, az elmúlt évtizedek filmvilágának egyik legérdekesebb személyisége, az osztrák Helmut Berger. Nyugodjék békében! 2023. március 26-án töltötte be kilencvenedik életévét a filmtörténet egyik leghírhedtebb alkotója, az olasz Tinto Brass. Ez a poszt…..
"A kívülálló, aki megnyert egy háborút", így szól egy hazánkban jobbára ismeretlen ausztrál vezérezredes, John Monash egyik életrajzának alcíme. Pedig a háború, amiről szó van, nem más mint az első világégés, azaz Monash nem lehetett kispályás játékos, ha ilyet írnak róla. Még furcsábbá teszi…..
Pangea Az elpárolgó Eufrátesz 2023.04.10 08:56:00
Ha valaki a tragikus hatású földrengés, valamint a már évtizedes szíriai konfliktus hírein kívül is érdeklődik a szír–török határvidék iránt, a közelmúltban többször is felfigyelhetett arra a hírre, hogy egyes szakértők vagy politikusok kongatják a vészharangot a térség talán leghíresebb folyójával…..
Régóta tervezek egy általános ismertetést a legfontosabb moldovai látnivalókról. Most, hogy azon kevés ország közt szerepel, ahová védettségi igazolvánnyal korlátozás nélkül utazhatunk, talán többen fontolgatják, hogy felkeresik ezt a kevéssé ismert országot. Elsősorban nekik szeretnék segíteni, de…..
Sigismundus 2023.04.17 08:01:19
@tulapruton: ". Az is lehet, hogy az eddig megjelent ukrán cikkeket is törlöm. "

Ha még nem törölted őket, ne is töröld, semmiképp.
Hét tenger A Radetzky-osztály 09. 2023.04.15 11:03:22
Alig félévszázados történetének nagyobbik részében a k. und k. Kriegsmarine egy nagyon limitált feladatkörben használt, speciális kis fegyveres testület volt, melynek a Monarchia katonai és politikai vezetése csekély jelentőséget tulajdonított. A flotta ugyanúgy csak a fegyveres testületek egyik…..
MovieCops A KŐSZÍVŰ EMBER FIAI 2023.03.14 06:00:00
175 éve tört ki az 1848-as forradalom és szabadságharc, amely több magyar mozi- és tévéfilm témájául szolgált már. Sára Sándor 80 huszár (1978) című alkotásáról korábban már részletesen beszámoltunk. Ma a téma egyik legkedveltebb feldolgozása kerül sorra, A kőszívű ember fiai. Jókai Mór regényét az…..
Sigismundus 2023.03.15 11:30:18
Jól időzített ismertető.

Jókai nekem nem nagy mesélő, mert a mese teljesen kitalált történet. Inkább nevezném őt elbeszélőnek, aki valós történetekből dolgozott. ( mint James Clawell, pl )
Ez a regénye is egy korkép, számos korabeli figura, eszme, esemény, nézőpont vonul fel. Hogy 50-100-150 évvel később hogy erőltetik, magyarázzák ezeket az épp aktuális korszemlélethez, az más kérdés.

Ami a szereplőket ihlető valós alakokat illeti, biztos nem csak egy személyt lehet megnevezni. Inkább sok valós töredékből, kortársaiból gyúrta össze három főhősét. Mert ebben a pár évben igen sok minden történt velük, ugyebár..

Baradlayné, Jókai anyjának az újabb megjelenése.. Van még számos más regényében is jó pár ilyen erős női szereplője. Akik gyakran átkokat mondó, gyakran szenvedélyes kemény, öregasszonyok, Írónk első házasságára, Laborfalvi Rózával, Petőfi is fintorgott, de Jókainé volt nagyon kiakadva.

Tallérossy Zebulon nálam az elmagyarosodni igyekvő nemzetiségiek megtestesítője, aki nevet, nyelvet vált, kutyabőrt szerez, részt vesz a nemesi politikában (mert ekkoriban még csak a nemesek voltak a Magyar Nemzet) de.. De hibásan beszél magyarul még, nem ismeri jól az úri szokásokat (cselédlányt vesz feleségül, meg amilyen neveket ad lányainak). A politikában mindig az éppen aktuális hatalomhoz igyekszik közel állni, mert még nem elég mélyek a megyében a gyökerei, hogy önálló véleményt merjen nyilvánítani. Olyan akit a „valódi” magyar nemesek beengednek maguk közé, asztalukhoz, de akit azért meg is mosolyognak, a lázas látványos igyekezetéért.. Erre most az olvasom, Tallérosynak meg Petőfi lehetett az egyik ihletője? Huh….

Hogy sikerült egy ilyen filmet, filmeket megcsinálni, a kor politikai viszonyai közt vagy ellenére? Hát ezeknek a kijárásának történetei részletesen az is igen érdekes poszt lenne. Mert sok más ilyen esetben is olvasom felsorolva a sok nehézséget, aggodalmat. Aztán azt is valahogy mégiscsak megszülettek ezek a remekművek, évtizedes szakmai művészi karrierek, máig tartó népszerűségek, legendák, nem kevés.

A forgatásról, Sopron, mesélték, hogy nagyszüleim, akkoriban úgynevezett IBUSZ szobát tartottak fenn, turistáknak, és az egyik szereplő náluk lakott a forgatás idején. Állítólag az az öregurat játszotta, akinek a kalapját a huszárok a kolostor előtti zavargások szétverésekor belapítják nevetve(?)

Azt viszont most döbbenten olvasom, a farkasokat valóban lelőtték ??? Ez azért nagyon izé…

Jókai mai olvasottsága a fiatalok közt. Ez már nem éves, hanem évtizedes vita, hogy kell-e 12 évesekkel klasszikusokat olvastatni.
Én azon a véleményen vagyok nem, sem ógörögöket, sem Jókait. Mondjuk hogy de mekkora nagy író, meg milyen nemzeti eszmékről írt. Ez igaz, de akkor az is legyen megemlítve, hogy Jókai a kortársainak, és azon belül is, felnőtteknek írta a könyveit. Akik vagy maguk is abban a korban éltek, vagy ugyanaz a latinos-görögös, nemesi-történelemszemléletes hátterű oktatásban részesültek, mint az író. És ezért fogadták könnyen és lelkesen műveit.

Na ezektől a világoktól már igen sok réteg választja el a mai 12 éveseket. Nem lehet csodálkozni, ha kiesik a kezükből, nyűgnek tekintik a világ felfedezése során. Inkább szeressék meg az olvasást valami olyannal, ami most, és nekik szól. (mint ahogy Jókai írt a kortársainak) Aztán később lehet majd klasszikusokat csemegézni…
Sigismundus 2023.04.11 19:55:40
@Terézágyú: Most olvasom,... és tényleg ! Az egésznek az életmentés a lényege, azt meg csak-korcsolyázás jelenettel is meg lehetett volna valósítani.. Így még kevesebb értelme van a lövöldözésnek, nem is értem, mi volt/lehetett a motiváció erre...